joi, decembrie 12, 2024

…Daca nici ungurii, atunci cine? Daca nu acum, atunci cand ?

Breaking News : intrerupem putin ‘emisiunea’ pe tema Sfintei Tinereti Legionare (promit sa revin) pentru a discuta rezultatele Congresului UDMR. Pentru ca merita. Multa vreme, in anii ’90, UDMR a fost privit si oferit (y compris de catre suprasemnatul) ca exemplu – un exemplu de  democratie interna de partid, un exemplu de rectitudine morala, s.a.m.d. Vorba olteanului, insa, « fuse, fuse si duse ». Si se duse destul de repejor. De la alegerea ‘poetului’ Marko Bela la carma formatiunii (partid sau uniune culturala ?) altminteri destul de prozaice (si ce se mai aude de fabuloasele drepturi alea de autor deja incasate ? unde sunt cartile ?) UDMR a incremenit, vorba ceea, in proiect.

Nu-i vorba : din punctul de vedere al comunitatii si-a atins multe dintre obiective, ceea ce se cuvine salutat ca atare. Dar nici nu-i de mirare (n-am gasit alta rima :)). La urma urmei, e partidul cu cea mai indelungata prezenta la guvernare din ultimii douazeci de ani. Din punct de vedere politic, insa, si-a pierdut sufletul. Cand toata lumea iti spune ca ai ajuns o curva politica, on finira par y croire. Or asta, la o formatiune politica care (pardon, n-am gasit alta cacofonie) se pretinde reprezentanta comunitatii e mult. Mult prea mult. UDMR a fost si este in Romania, usurel paradoxal, singura formatiune cu sansa unei reprezentari de moda veche, corporatista. A ratat-o ieri.

Pe cand in restul lumii se intampla tocmai ceea ce nu trebuia sa se intample, la Congresul UDMR se intampla exact ceea ce trebuia – Kelemen Hunor, pupilul lui Marko Bela, a fost ales presedinte din primul tur. Asteptam macar doua tururi. N-a fost sa fie. Rautaciosii ar spune ca nu degeaba stau ungurii bine la rata de sinucideri (iertata-mi fie gluma proasta).

Ca ministrul Culturii, Kelemen Hunor, era favoritul acestei curse electorale, se stia. Surpriza, insa, a fost alegerea sa din primul tur de scrutin. Vorba ceea : Daca nici ungurii, atunci cine ? Daca nu acum, atunci cand ?

Cand ungurii dinlauntru incep sa rasteasca la ungurii din afara – vezi, printre altii, Laszlo Borbely cu « sa nu ne dea nimeni lectii de la Budapesta sau Bucuresti » – nu miroase a bine. Mai exact, miroase precum gura lui Gaddafi cand acuza, la gramada, Statele Unite si Al Qaeda. Oamenii s-au saturat de facaturi. O facatura mai tanara ramane o facatura. Cum se va traduce asta in voturi ? Prin lipsa. Uite pariul meu pemtru 2012 : UDMR nu va mai intra in parlament. Dincolo de toate calculele, de toti banii si de toate sforile, electoratul maghiar nu se va mai mobiliza suficient pentru a asigura, inca o data, intrarea UDMR la guvernare. Nu va avea de ce. UDMR nu mai reprezinta de multisor o comunitate, ci doar un manunchi de interese economice disparate.

PS Unde a gresit Peter ? Acolo unde a incercat sa fie pragmatic. Acolo unde a incercat sa se faca frate cu dracul pana trece puntea. Acolo a gresit. Daca era sa invete ceva de la Basescu e ca-n politica frate cu dracul te faci dupa, nu inainte si nu in timp ce treci puntea.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. UDMR-ul nu va mai intra in parlament sau la guvernare atunci cand se va naste o noua forta politica sau PSD–ul, PNL-ul, PDL-ul vor sti sa formeze aliante viabile si trainice.
    Nu stiu in ce masura UDMR-ul a ramas o formatiune fara suflet, ca a ramas fara sufletul lui Marko asta e sigur, din moment ce pericolul impotriva Romaniei ca neam si teritoriu devine din ce in ce mai mare.
    Tinand cont de setea de putere si antiromanismul formatiunilor politice romanesti, urmatoarea miza pe care UDMR-ul isi va juca toate cartile este autonomia teritoriala. Acesta este lucrul de care imi este teama, cine va dori o alianta cu UDMR-ul va trebui sa le acorde autonomia teritoriala!

  2. @paul bacosca,

    Nici un partid politic nu va acorda autonomie teritoriala maghiarimii .Nici PDL nici PSD nici PNL nici USL etc.
    Astfel ca santajul UDMR-ului ca daca nu li se da autonomie teritoriala vor iesi din alianta n-are acoperire.Si-ti spun si de ce:pai daca ies de la guvernare din cauza autonomiei crezi ca altii le vor acorda acest drept ?
    Iar daca vor iesi din alianta ce sanse mai au sa-si realizeze unele scopuri politice cu PNL sau PSD?Iti spun eu aproape 0.
    Astfel ca ei vor face gargara multa pe tema autonomiei insa asta nu o vor obtine niciodata mai ales ca electoratul conservator al lor(batrinii) se vor stinge in maxim 10 ani iar cei tineri nu sunt atat de spalati la creieri incat sa-i mai voteze in 2012 sau 2016.
    In fine pasarea malai viseaza.

  3. Cred ca prin schimbarea generatiei de lideri, UDMR a facut un pas decisiv spre europenism, pragmatism si echilibru, ceea ce va insemna tot atatea lucruri pentru clasa politica romaneasca. Nu ma indoiesc, aceste schimbari nu se vor produce peste noapte, influentele vechii garzi vor continua sa se faca simtite, prin incercari de a turna mustar peste tortul invingatorului de ieri (asa cum s-a vazut si din organizarea Congresului, de la A la Z), dar important este ca inceputul a fost facut. Succes, UDMR, succes, ROMANIA!

  4. cu ultima idee i-ai mai dat o palma lu nea vlaston, care doarme cu poza lui basescu sub perna..
    parca basescu era luptatorul anticomunist,antievazionist,antisocialist si mai nou anticontrabandist…
    ups..sa insemne cumva ca e amoral..?

  5. Orisicat, ungurii fac ceea ce PDL-ul nu face, se prezinta in alegeri cu trei candidati si nu cu unul singur.Sa ne aducem aminte CINE a concurat cu Boc, randul trecut,la sefia PDL? Cati competitori ati vazut acum, in alegerile pentru liderii judeteni PDL ?Unul si bun ! :) Macar UDMR joaca aparentza democratiei, PDl-ul nu simte nici macar nevoia, asta e.

  6. Pilda UDMR,
    Daca partidele de pe scena politica romaneasca ar lua exemplu UDMR-ului Romania ar fi fost in spatiul SCHENGEN., restul fum +antenescu+pontescu+iliescu=patricescu

  7. „Daca nici ungurii, atunci cine ?” Esti prea emotional (am invatat asta de la Theophyle ;-) ) si pierzi pariul…Nu putem sa cerem de la UDMR ceva ce am incetat sa asteptam de la ceilalti politicieni.
    UDMR nu are alte optiuni decit alintele de pina acum. Nimic neobisnuit sau condamnabil. Condamnabila e doar obraznicia cu care sfideaza Romania (
    UDMR, nu ungurii)
    Un partid a carui congres incepe cu intonarea imnului Ungarie nu putea alege un presedinte care crede ca e politician adevarat, frate cu romanii si ii mai si consiliaza. Iar criza a dat din nou masura capacitatii politicienilor romani…Nu-i condamn.

    Kelemen Hunor e pt o noua generatie,tocmai pt a impidica o scindare, trecutul FSN e ca si uitat. Si pe cine sa voteze ungurii daca nu UDMR?
    Eu zic ca e invers:UDMR face cel mai mare scor pina acum.

    Bine punctat Loda.

  8. Ce parere ati avea despre un partid al romanilor din Spania (UDRS) care si-ar incepe congresul cu intonarea imnului Romaniei. Banuiesc ca o parere foarte buna :) Printre altele orice partid este o asociatie iar in Romania dreptul la asociere e garantat prin lege. Dl Fumurescu pedaleaza usor pe panta nationalista in speranta ca romanii mai musca. Mai musca dar mai putin si mai usor. Ungurii sunt prozaici si pragmatici. Avem ce invata de la ei. Se poate vorbi si vulgar despre UDMR dar se poate si observa ca a ajutat la stabilizarea politica sustinand partidul cel mai tare in obtinerea unei majoritati. Nu mi-a convenit cand acel partid era PSD dar … asta e. Cam multe glume proaste d-le Fumurescu.

  9. Analizand declaratiile post-alegeri, inclin sa cred ca, in pofida unor aparente, Kelemen Hunor nu va mai alege sa se bata cu armele uzate ale autonomiei (totusi, doua razboaie mondiale si prabusirea unor imperii nu sunt lucruri peste care, rational, se poate trece!). Cel mai probabil, noile arme vor trebui cautate in proiectia din discursul sau inaugural, de nou presedinte: “vom avea succes doar daca dezvoltam relatii corecte si cu guvernul din Ungaria, cu FIDESZ, cu partidele de opozitie din Ungaria.” Evident, prima intrebare pe care o va genera un astfel de curs va fi in ce masura UDMR va mai ramane un partid al maghiarilor din Romania, daca va alege sa devina o jucarie in mainile politicianismului din Ungaria. Refuzand mustarul autonomiei, pentru a folosi aceeasi comparatie, un al doilea semn de intrebare ar fi daca nu cumva Hunor va “taia” frisca integrarii, din tortul european, cu paprika inflexibilitatii, asa cum i-a cerut-o reprezentantul Fidesz, prezent la Congres, in pofida faptului ca politica este o arta a compromisului…

  10. Foarte buna analiza. In privinta pronosticului ca UDMR nu va strange suficiente voturi pentru a intra in parlament am mari indoieli. UDMR nu este un partid bazat pe o ideologie distincta ci partidul unei minoritati. Parerea mea e ca maghiarii vor vota tot cu UDMR indiferent de liderul acestei formatiuni si ca vor intra in parlament ca si pana acum… Problema e daca vor fi sau nu invitati sa mai faca parte din vreo alianta, dar asta depinde exclusiv de evolutia PDL si USL.

    • Nu vor fi invitati! Vor fi curtati asiduu si rugati si imbiati cu diferite „bunatati” :D Atata timp cat romanii nu se vor hotara ce vreau sa faca din tara asta: o democratie de tip occidental sau o democratura de tip chinezesc orice partid si chiar orice alianta va avea probleme in a obtine o majoritate cu care sa poata guverna fara UnDMRm :) Atata timp cat fiul voteaza cu Basescu si mama lui cu Iliescu (sau cine o fi) „ca sa ne dea pensie mare”. Atata timp cat cei din tara voteaza cu stanga „ca sa ne dea” in timp ce isi petrec ziua la birt dupa ce si-au luat alocatia, ajutorul, indemnizatia sau chiar „stimulentul” iar cei de afara voteaza cu dreapta ca doar-doar s-or putea intoarce acasa intr-o Romanie care sa semene cat de cat cu ceea ce vad ei acolo sau macar sa nu mai trebuie sa trimita incontinuu euroi peste euroi copiilor, parintilor, nepotilor, verilor, prietenilor … ramasi aici.

      • iar cei de afara voteaza cu dreapta ca doar-doar s-or putea intoarce acasa intr-o Romanie care sa semene cat de cat cu ceea ce vad ei acolo sau macar sa nu mai trebuie sa trimita incontinuu euroi peste euroi copiilor, parintilor, nepotilor, verilor, prietenilor … ramasi aici.

        Cat adevar e in asta…

  11. sa judecam la rece..
    -udmr nu are o prezenta la ultimele alegeri, cu exceptia europenelor, mai mare decat cea a romanilor,care e tot in jur de 40-50%
    -electoratul maghiar a fost la fel de lovit de masurile economice ca si cel romanesc si nu cred ca de data asta, prejudiciile economice vor fi diminuate de avantajele culturale..
    -prezenta in electoratul maghiar a inca doua forte politice, care pana acum nu au avut prea mare succes, dar care vor imparti voturile luate de udmr pana acum ori vor fi asimilate de acesta si vor radicaliza pozitia udmr.
    -rata mai mare a emigratiei si mai mica a sporului natural, in cadrul populatiei maghiare.
    -alternativa oferita electoratului tanar al udmr de a vota pe motive economice si nu pe cele culturale.

    cam astea ar fi dificultatile pe care trebuie sa le depaseasca udmr la alegerile din 2012.
    si eu cred ca udmr nu va intra in parlament,in conditiile in care sunt convins ca in 2012 se va inregistra o mobilizare mai mare a electoratului ptr un vot negativ.
    poate doar daca va scadea pragul electoral la 3%..dar atunci vom avea si png,pp,prm si poate unpr ceea ce ar insemna un dezastru ptr oricine ar constitui o majoritate guvernamentala dupa alegeri daca usl nu ia peste 51 % din voturi.

    p.s.
    udmr trebuie sa ia in calcul si reversibilitatea legislatiei,mai ales a celei legate de invatamant, care sunt sigur ca va fi modificata.

  12. La fel ca si electoratul roman, cea mai mare parte a electoratului UDMR nu voteaza programe ci voteaza emotional. Aia 40-50 sunt cei care se prezinta constant la urne si voteaza UDMR indiferent cine ar fi numit in fruntea partidului si indiferent ce program ar propune. A aparut inca o forta politica, a secuilor dar noi romanii suntem suficient de destepti sa-i aruncam in bratele UDMR. Noi nu suntem urmasii Romei. Habar n-avem ce-i aia DIVIDE ET IMPERA. „Cine ma, voi? Ziceti ca sunteti secui? Ia maaa … lasa ca stim noi ca sunteti unguri”. Vai de capu’ nostru. In ceea ce priveste emigrarea … canci. Italia si Spania sunt pline de romani. Ungurii daca se duc se duc in Ungaria sau eventual Germania. Iar cu natalitatea … ii urmam indeaproape. Doar tiganii o sa mai creasca in numar.

  13. Îi plângeţi pe udmrişti că nu vor intra în parlament, dar nu vă gândiţi la rata enormă a emigraţiei care a cuprins toate naţionalităţile, inclusiv (poate mai ales) ţiganii! Dacă se continuă în ritmul ăsta în ţară vor rămâne câteva milioane de băştinaşi, toţi bătrâni sau practicând profesii de loc sau mai puţin căutate în occident: poliţişti, primari, consilieri locali, deputaţi şi senatori, profesori în limba română, preoţi ortodocşi (parţial), etc. Iar pe harta partidelor politice va apărea o UDCR – uniunea democratică a chinezilor din Romania, etc., etc. care vor reprezenta interesele pălmaşilor şi patronilor imigranţi pentru că atâta teritoriu nu poate rămâne gol….

  14. În cazul, puțin probabil sper, în care domnul Hunor Kelemen și noua conducere a U.D.M.R. vor opta pentru mutatul ambelor fese în barca stângii, adică pentru aderarea la U.S.L., va fi foarte interesant și mai ales amuzant de văzut cum vor motiva dânșii participarea la „nimicirea”, pe o cale sau alta, a legilor pe care ei înșiși le-au promovat și votat, pentru care guvernul LOR și-a asumat răspunderea și pentru care au fost făcuți, laolată cu P.D.L.-ul, cum le-a venit la gură lui Ponta, lui Antonescu și celorlalte dizeuze cu păr în palmă.

    Așadar, dl. Fumurescu, în calitatea (de fapt defectul) lui de vuvuzea, preconiza și acum regretă neîmplinirea unei curvăsăreli convenabile, la ale cărei consecințe absolut penibile domnia sa nu s-a putut gândi.

    Sunt convins că în amoralitatea sa, dl. Fumurescu nici nu s-a întrebat dacă, în județele unde filialele locale ale UDMR au semnat alianțe cu opoziția, au fost retrași din funcțiile publice guvernamentale locale udemeriștii numiți după algoritm. Un fleac.

    Dle. Fumurescu, vă potriveați mai bine ca bibelou pe mileu în vitrina de la VoxPublica.

  15. De ce UDMR e curva, pentru ca fost la guvernare cu toate partidele? PNL a intrat în guvernul FSN condus de Stolojan, instalat de Ion Iliescu dupa mineriada din 1991. A fost in guvern și cu PDL si cu PNTCD. PDL a fost la guvernare cu PSD, desi se jura ca nu o va face. La fel si PSD care a guvernat in aliante cu toate partidele. Concluzia, domnule Fumurescu, se aplica tuuturor fortelor politice din Romania. Macar UDMR are o explicatie solida: drepturile maghiarilor. Si asa cum dvs. remarcati, le-a cam obtinut.

    Vi se pare normal ca un lider politic fie el din Ungaria sau din Romania sa spuna unui alt partid decat al sau, intr-un Congres, ce trebuie sa faca si pe cine trebuie sa aleaga.
    Cum vi s-ar fi parut, de exemplu, ca la Congresul PNL sa vina un lider al PSD sau seful unui partid liberal din afara tarii si sa recomande liberalilor cu cine sa voteze si ce sa faca? Ar fi fost straniu, nu? Ce-ar fi raspuns PNL, nu acelasi lucru pe care l-a afirmat si Borbely Laszlo?

    Cu democratia interna, e adevarat, stau in zilele astea mai prost. Dar totusi consilierul lui Traian Basescu, candidat si el la sefia UDMR, a obtinut multe voturi, peste 100. daca nu ar fi fost consilierul lui Traian Basescu poate ca ar fi obtinut mai multe si ar fi existat si un tur 2.

  16. UDMR face viraje scurte. Este partidul cel mai corect cînd trădează. Noroc că politica lor ineptă a-mpuţinat maghiarimea care are un trai mai bun de călărit pe-aci, pe lîngă graniţele Shengen. Cît despre „eminentul” ministru al culturii româneşti, vom mai vorbi, dar nu ştiu în ce limbă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro