vineri, noiembrie 15, 2024

Dacă nu ești ”categorie specială”…

L-am subestimat pe d-l Marcel Ciolacu. Greva profesorilor arată că știe să joace tare. Evident că problemele învățământului sunt mari și serioase. Numai că, din păcate, ele au fost ignorate suveran – când nu de-a dreptul batjocorite – tocmai de cel care ar să fie ”garantul dialogului social” în țară: președintele. În disprețul total al realității educației, d-l Iohannis a dispus încropirea unor ”legi” menite a-l ridica pe dânsul la rangul ”legislatorilor”, dar care nu rezolvă niciuna din dificultățile școlii românești. Una din cele două ”legi”, cea a Învățământului Preuniversitar, tocmai trece de Parlament, mergând la promulgare. Acesta este momentul ales de d-l Ciolacu pentru greva profesorilor. Să fim bine înțeleși: pe președintele PSD-ului nu-l interesează deloc neajunsurile educației și greutățile ce apasă asupra dăscălimii. Scopul grevei nu e acela ”de-a le da” ceva cadrelor didactice, ci cel de-al umili public pe președinte. D-l Ciolacu își marchează terenul și arată – urbi et orbi – cine e noul stăpân.

            Dânsul i-a încolțit pe președinte și pe primul-ministru într-un unghi din care nu mai au cum să se retragă și, ținându-le ferm de lesă, lasă sindicatele din învățământ să latre și să-și arate colții la cele mai înalte oficialități ale statului. Din totdeauna, la noi, sindicatele – și în particular cele din educație – au fost la dispoziția PSD-ului. Pentru d-l Ciolacu, acum, nu sunt decât instrumente de intimidare la adresa d-lor Iohannis și Ciucă. Mai ales a primului. ”România (lui) Educată” a virat în coșmar: prăfuită de apatie și ajunsă subiect de ironie publică, ”opera” președintelui e, acum, pur și simplu anulată de corul protestelor de stradă ale profesorilor. Șefului statului i se arată nu doar că n-a făcut nimic pentru cei din rândul cărora pretinde că vine, ci că – dimpotrivă – sutuația dascălilor e mai problematică decât la începutul mandatelor sale (și a bătăii de de joc numită ”România Educată”). În fine, ce autoritate are în fața profesorilor d-l Nicolae Ciucă, omul care nu e în stare să citească o frază, care vorbește în dodii, care-și ascunde impostura doctorală după judecători plătiți la ”serviciu” și care beneficiază de cumuluri de pensie și de salariu din care ar putea fi renovate câteva școli rurale? Punându-i la zid pe președinte și pe șeful PNL, d-l Marcel Ciolacu arată, clar, că – după ”rotativă” – vrea (deja) să aibă atribuții prezidențiale. Pe o scenă politică ilustrată la vârf de incompetenți, impostori și nevolnici, dânsul știe – dacă nu ce – măcar cum să facă.

            Greva aceasta nu marchează doar căderea ”gealului” Ciucă în insignifianța din care-a apărut, ci și sfârșitul mandatelor interne ale d-lui Iohannis. Evident, președintele se va putea plimba în continuare prin lume cu avioane private de jet set (între altele, pentru că asta-i ridică lumea în cap) și va putea rânji pe la diverse reuniuni internaționale, însă – în țară – nu va mai nici un cuvânt de spus, nici măcar în numirea unui ușier la Cotroceni. Dacă până acum n-a vrut să se ducă la televiziuni sau să vorbească cu presa, de-acum înainte va trebui să ceară voie ca s-o facă. Iar dacă vrea ”o funcție europeană” după mandat, o va putea obține doar ca reprezentat al PSD-ului. Trist și rușinos sfârșit pentru cel votat cu încredere în 2014 și în jurul căruia au făcut zid – în iarna lui 2017 – cei care sperau la o Românie mai bună!

            După ce-și vor fi ”făcut numărul”, sindicatele din educație vor fi aduse, din nou, în lanț. Unul sau altul din liderii lor va deveni, cu începere din 2025, ”consilier prezidențial”, ”eurodeputat”, ”senator”, ”secretar de stat” pe la învățământ sau la energie, la agricultură, ori la orice. D-l Ciolacu cunoaște bine tehnica: le dai (ceva mai) mult la puțini, nu puțin la mulți. Altfel spus, puțini – de la ”vârf” (în Minister, Inspectorate, Rectorate, sindicate) – primesc bani adevărați, dar cu o condiție: să-i țină în frâu pe cei mulți. În treacă fie spus, e exact același procedeu ca la mită: dai niște ”sume” câtorva și ei îți dau, în schimb, ”contracte avantajoase”. Aici, contractul e ”liniștea socială”. Din momentul în care d-l Ciolacu va fi ”la butoane” ”negocierile” vor decurge ”cu celeritate”: niște promisiuni legate de PNRR (cu privire la care viziunea e tot mai cețoasă), o ”indemnizație” de instalare / mutare / deplasare – de câteva sute de lei – pentru debutanți, reasigurarea faptului că ”educația e priritate națională strategică”, replica sindicatelor că ”dialogul continuă” și… pace și progres! Vin peste noi prețurile la alimente, seceta de vară, crize geopolitice și ”neomarxiști” care vor să ne distrugă. Și, mai ales, anul electoral. Abia atunci se va cântări, drămui și împărți pomana. Pentru toți, dar în funcție de ”priorități”.

            Profesorii nu se vor alege cu nimic din aceste greve. Și asta dintr-o rațiune simplă: nu sunt ”categorie specială”. Nu sunt asemeni magistraților, parlamentarilor, primarilor, celor din serviciile militarizate etc., oameni pentru care să existe o salarizare distinctă de a celorlalți bugetari. Dimpotrivă, sunt imaginea – coborâtă până la caricatură – a bugetarului. Dacă lor le cresc salariile (indiferent cu cât), imediat trebuie mărite procentual salariile tuturor celorlalți angajați ai statului (inclusiv – sau poate în primul rând – a celor cu ”drepturi speciale”). Adică ar trebui să ridicăm cota de salarizare în întreaga țară. Și asta pe fond de inflație galopantă! Cine ar risca să arunce țara în aer cu mai puțin de un an până la alegeri?! Își dorește PSD-ul să piardă o putere pe care o poate înhăța singur și să o împartă cu AUR-ul care ar specula dezastrul? Rostul acestor greve nu e nici acela de-a modifica ceva în condiția profesorilor, nici de-a ”pune presiune pe guvern”, nici de-a forța cumva ”România Educată”, ci – pur și simplu – acela de-a-l ”pune la locul lui” pe președinte și de-a arăta, tuturor piramideler de putere, cine e, de acum, adevăratul stăpân. Ceea ce-am evitat – la mustață – în 2012 și în 2017 devine acum o realitate: intrăm în ”epoca PSD-ului”. 

Citeste si Școala noastră – ce-am făcut cu ea?!

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

    • @UnOarecare & @Gigel _ “Trist…”

      Intr-adevăr , trist. Este genul de articole care jignesc cadrele didactice pentru ca îndrăznesc sa deranjeze dezastruoasa guvernare PSD-PNL si sa releve principalele probleme ale educației .

      Iar acestea sunt subfinanțarea si excesivă politizare.

      Condamnarea grevei profesorilor, susținerea politizării excesive a învățământului si susținerea pentru PSD si PNL, încurajarea dispretului public fata de cadrele didactice, deși aberante, le pot înțelege ca atitudine politica…

      Dar este revoltătoare pentru mine, ca membru al acestei societăți, o atitudine care conduce România către un dezastru social tocmai prin scăderea nivelului educației. Ma cutremura efectele acestui demers disprețuitor fata de profesori, in statul in care plătesc state. Sorste regretabil când participa la el inclusiv unii profesori.

  1. Ce-i pasa lui Iohannis? Ca doar nu mai candideaza la nimic.. maCiuca nici atat, el nici nu a candidat vreodata. Ciolacul nu se razboieste cu nimeni, pur si simplu face acelasi joc pesedist de 33 de ani, blocand dezvoltarea tarii. Se apropie alegerile si se pune iar in scena piesa cu pluripartitismul.. sa voteze prostimea in continuare pnl sau aur crezand ca voteaza altceva. A doua zi in Parlament, iar isi aduc aminte de „interesul national”.
    Cat despre educatie.. in 2023 se pot gasi alternative la monopolul pesedist asupra Ministerului Educatiei. Comunitatile locale pot face schimbari majore, daca doresc.

  2. Foarte bun articol. Știam ca e mana PSD, asta e clar. Păcat ca oamenii de rand și profesorii se lasă manipulați în detrimentul copiilor, doar pentru niște jocuri cinice de putere.
    Asa a pățit și Băsescu cu legile sănătății. Au ieșit „tinerii frumoși” cu pancarte pe care scria „privatizarea ucide”. Poate acei tineri studenți sunt azi cadre didactice. Poate au protestat și la Roșia Montana, și la Colectiv, dar cumva au pierdut esențialul și au fost mereu masa de manevra pentru niște grupuri de interese foarte cinice. Poate nu au învățat nimic din istoria ultimilor 20..30 de ani…
    Da, e trist, la noi nimic nu se întâmplă asa cum pare ca e, spontan și în interesul cetățeanului „nespecial” ca să zic așa… Dar acel cetățean „nespecial” ar trebui sa fie atent, dacă nu poate schimba ceva în bine, măcar sa nu facă mai rău.
    Altfel, primul șarlatan care își va îmbraca intențiile cinice în ceva populist, îl va trage în minciuna lui, iar asta se tot întâmplă de 30 de ani, fără sa cruce nicio categorie socială.
    Asa se întâmplă cu AUR care au găsit „măiestria” de a trage România exact în direcția opusa a ceea ce pretind ca fac.
    Oare nu așa au făcut și comuniștii, care promiteau eliberarea proletarului pe care de fapt l-au înrobit mai rău, dându-i „libertatea” de a munci pentru niște idealuri abstracte (societatea socialista multilateral dezvoltata), dar privindu-l de roadele concrete ale muncii sale: căldură, electricitate, mâncare, benzina, etc.
    Problema este și la noi, oamenii de rand. Dacă nu înțelegem aceste jocuri cinice, dacă credem orbește pe orice șarlatan care ne spune „meriți mai mult” in timp ce se gândește cum sa ne fure în clipa următoare, ne meritam puțin soarta.
    As vrea sa avem o școală puternica, cu profesori bine plătiți, dar, și asta șarlatani nu le vor spune niciodata, mulți din actualii profesori nu au intelectul unui dascăl.
    Au fost formați la rândul lor de niște dascăli non-empatici, autoritari, și, chiar dacă în primii ani au entuziasmul tinereții, îl pierd repede și ajung niște acrituri. Înțeleg ca nu au nicio responsabilitate în afara de una morala, și dacă propria conștiința nu ii trage la răspundere, nu o va face nimeni decât în cazuri extreme.
    Vor da minimul pe care ei înșiși îl considera decent la clasa, iar cine vrea mai mult, sa plătească meditații. Asta e valabil pentru profesorii materiilor principale. Ceilalți, care nu sunt căutați la meditații, privesc acest circ cu resemnare, frustrare, fiind prinși pe viață în sistem.
    Pentru toate acestea, vor sa aibă salarii ca în privat, unde ai mereu provocări, noi responsabilități, și poți rămâne fără job chiar dacă nu e din vina ta… Asta se întâmplă dintr-un singur motiv: ca nu le spune nimeni adevărul în față și pentru ca nu sunt oricum „setați” sa îl audă și sa îl vadă. Rămân sa se victimizeze și cred ca societate le e datoare pana în pânzele albe. Delir de grandoare narcisic, dar asta e deja o alta problema în care nu vreau sa întru, oricum prin definiție, șansele sa „tratezi” un narcisic, adică sa îl faci sa nu se mai vadă atât de important și special sunt practic nule…

  3. Psd-ul nu va mai castiga decat poate pe ici pe colo, doar in alegerile locale. Sutele de primari de orasele si comune marca psd, vor mai indulci amarul de a constata ca la anul, USR si aur le vor lua fata. La europarlamentare vor avea un prim soc. In vara la locale un mic reviriment , dupa cum am spus , va aduce o usoara euforie, fatala insa pt alegerile legislative de la sfarsit de an.
    Usr si aur, vor lua impreuna mult peste 50%. Important va fi, ca aur sa nu poata face alianta cu psd, pt a conduce Romania. In rest fie cum va dori electoratul.
    Cert este un singur lucru: romanii s-au saturat pana peste cap de triumviratul mizeriei, minciunii si diletantismului, promovate ca puteri in stat. Si sa nu uitam ceva: foarte multa lume abia asteapta o reactie , fie ea chiar si contondenta, fata de principalii actori ai debandadei de astazi din fruntea statului roman. In corpore cu copaciul lipsit de roade de la cotroceni!

    • Nu stiu ce fumezi, de-ti produce asemenea halucinatii, dar romanii fie voteaza clanul PSDNL, fie nu voteaza deloc. Romanii nu au judecata necesara pentru a vota USR, un partid cinstit, nepangarit de comunism. AUR va avea dublu cat USR, dar nu mai mult de 20%.

      • Corect. Dacă PSD va canibaliza AUR, venind cu același mesaj anti-european în campanie, AUR va lua mai putin. Apoi vor fi invitați la guvernare pentru a fi digerati complet, iar ramasitele vor fi defecate pe motiv de anti-europenism (sper). AUR nu e destinat sa trăiască mult, e doar un satelit al (ramurii kgbiste a) PSD, cum au fost și ALDE, PRM, UNPR, samd.
        Dar istoria se repeta. PSD e stabil la 40%. Nici la sfârșitul epocii Dragnea, Dancila, care a facut ravagii si când au făcut un pas în spate, nu era sub 30%. Ca sa îl învingi, trebuie sa îl lași singur, și asta e greu…
        Tot ce sper e ca PSD să se dezica de mesajul antieuropean odată ajunși la guvernare. Cu AUR, va fi mai greu, dar dacă va fi altfel, va fi vai de noi.
        USR nu trebuia sa intre la guvernare. Un mar otrăvit din care a muscat, cu aroganta, ii asteapta soarta CDR, daca nu se vor reinventa miraculos. Nici factorul uman nu e de calitate, foarte mult individualism de corporație acolo. Se va stinge încet, mai încet ca AUR, dar se va stinge.

  4. Textul este o exagerare evidenta. Presedintele KWI nu este un presedinte al Romaniei de ani buni…n-are timp sa fie intre tenis,schi,golf, reuniuni internationale. E un ins prea mediocru chiar si pentru UE pentru a i se da vreo functie acolo dupa…Greva din invatamant se va termina repede….profesorii nu sunt platiti in timpul grevei…vor fi nevoiti sa revina ca si asa le bate vantul in buzunare.
    Nu sunt bani de salarii in plus acum :dar unde sunt banii? La speciali o mica parte….majoritatea sunt dati pe avioane, tancuri ,drone, rachete Himars, Patriot,arme, munitie .Pana si doua submarine cumparam anul asta..Sa adaugam compensarea la energie electrica si gaze. De unde sa mai aiba bani guvernul,cu un buget care nu se inchide si va fi rectificat pe minus 15 miliarde? Domnii profesori nu realizeza ca e un razboi la granite, ca suntem primii vizati intr-un razboi Rusia-NATO? Nu ,ei s-au gandit sa stranga acum guvernul cu usa,mai clar ,sa il santajeze cu neinchiderea situatilor scolare,sa se amane bacul.
    Profesorii au salarii mici, ar trebui marite,dar guvernul nu are bani si nu o sa aiba atat timp cat e un razboi urat la granita Romaniei. Asta trebuia sa le spuna gen . Ciuca la tv la ora 20 in direct,lor si altora care viseaza la greve. A la guerre comme a la guerre.

    • Absolut greșit.
      Sunt bani, dar sunt distribuiți ticălos. Risipa si furtișagul se vad cu ochiul liber la tot pasul.
      La Ministerul Muncii funcționarii au spor de condiții vătămătoare de munca de 2200 lei (pentru ca lucrează cu calculatorul), plus multe alte sporuri. Si asta in toate ministerele si agențiile guvernamentale. De salariile Consiliilor de administrație ale întreprinderilor de stat nu mai vorbesc. Aceste Consilii de Administrație sunt niște organisme inutile, o copie stupida a celor din mediul privat.
      Politia Romana tocmai a achiziționat 800 BMW cu 8 viteze!! intr-o licitație cu un singur participant ( pentru ca Daciile, Renault sau Volkswagen le put. Sa mai amintesc de pensii speciale sau salariile cumulate cu pensii speciale (vezi Mos Teaca prim ministru, dar si mii de alții ca el), etc. Președintele se plimba prin Brazilia (inclusiv Rio pentru ca Brasilia e prea puțin, la Rio sa se intalneasca cu viceprimarul orașului!) sau prin Chile sa facă un acord de asistenta mutuala pentru situații de urgenta.

      • A plati profesorii pe sistemul actual, ar fi tot o risipa și o ticalosie.
        Mulți fac minimul la clasa și restul in privat.
        Își permit pentru ca nu au nicio responsabilitate. Vreau sa fie clar: nicio responsabilitate.
        Sunt plătiți in functie de vechime, nu de performanta. Performanta (orice altceva decât pregatirea „imediată” a unui elev pentru un examen) este facuta aproape exclusiv de cei mai tineri. Profesorii in varsta, considerați buni, sunt niște mașini care pregatesc alte mașini de luat examene. Educația înseamnă să inspiri, ceea ce e mai greu, asa ca să nu ne miram ca producem analfabeți functionali.

    • PS

      Știți câți secretari de stat sunt numai in Ministerul Învățământului? Sau cate ministere are Guvernul României?

  5. Mare dreptate aveti, ca de obicei.
    Ciolacu isi bate joc de Ciuca si PNL care spera sa-l faca pe generalul 4 clase, scuze stele, presedinte.
    Dragnea a crezut ca poate orice, Ciolacu cu zambetul lui de ursulet naiv ii va da clasa.

  6. Felicitări d-le profesor! Excelență analiză, însă cu toată prețuirea îndrăznesc să vă spun că noi, dascălii, care lucrăm în preuniversitar, nu facem grevă decât cu scopul de a ne putea redobîndi demnitatea profesională, inclusiv sub aspect salarial.

    • Cheia articolului este ca, o greva de o asemenea amploare nu se organizeaza spontan, ci e creata de liderii de sindicat, iar momentul ales pare sa fie ales de Ciolacu. Asta nu inseamna ca cererea profesorilor nu e justificata, ci ca greva asta e rezultatul unui joc politic meschin, dar eficient. Si ca cei care bor castiga vor fi cei putini, de la varf, care vor primi rasplata niste posturi grase. Ca o concluzie: motivul pentru care faceti dvs greva nu elimina motivatia sugerata de articol pentru momentul ales si nici deturnarea ei in scop politic. Pot coexista amandoua!

    • Domnule profesor, presati-va sindicatele ca, pe langa a cere mariri salariale, sa propuna legi care sa va redea demnitatea, care sa aduca la scoala copiii, care sa stimuleze dorinta de a invata, care sa eleveze dotarea si conditiile din scoli, care sa motiveze parintii sa-si trimita copiii la scoala, care sa premieze copiii exceptionali etc.
      Porniti o petitie, in favoarea unor masuri bine gandite, care sa fie interesul beneficiarilor – copiii, care sa premieze si sa motiveze excelenta dascalilor, care sa elimine politicul incompetent, din invatamant!

  7. Am intrat cu multă, multă bucurie și speranță,acum vreo trei decenii,iar acum îmi fac AMR-ul .E tristă/jalnică situația din învățământul nostru

    • Eh, nu-i bai.. a intrat voucherul de vacanță? Vă puteți relaxa in curând. Acum incepe concediul de vară, plătit anticipat din taxe de la părinții elevilor, care au majoritatea salariul minim pe economie, dar nu își permit să facă grevă la patron.

      Trei decenii ziceți? Păi sunt ceva generații pe care le-ați format. Acum culegeți roadele. Felicitări!

  8. Educatia postdecembrista a fost cam tot timpul o zona cetoasa – din exterior nu se vede prea mare lucru in afara de norma saptaminala de 15 – 18 ore, 3 luni de vacanta pe an , meditatii si altele. Bineinteles o gramada de oameni obedienti puterii inclusiv capii sindicatelor.

    Cresterile salariale inevitabil vor declansa o crestere solida a inflatiei- si altii nespeciali vor dori cresterea lefurilor ba chiar si cei din economia privata. Va fi interesant si situatia poate se va rezolva daca cersim ceva din fondurile UE

  9. PSD si-a pierdut rabdarea. Iar Ciolacu cu aer de provincial bonom dar mare cartofor joaca totul pe carte. Vrea sa castige primariile marilor orase, dar si presedentia. Dar anul 2024 s-ar putea sa ii aduca alte surprize.

  10. Totusi conform declaratiilor sindicalistilor 70% dintre membrii de sindicat au semnat pentru greva. Sigur pot fi stimulati sa inceapa greva de PSD, oculta mondiala , Soros, rusi , americani depinde de ce parte stai, dar realitatea este la piata, la supermarket, salariul valoreaza din ce in ce mai putin. Ca se schimba Ciuca cu Ciolacu nu cred ca mai intereseaza pe nimeni, fiecare si-a aratat „valoarea” si se schimba un agramat cu altul.
    Deci revendicarile sunt reale si ar putea fi solutionate foarte repede acordand o majorare cat a fost rata inflatiei anul trecut (oricum mult subestimata) si ar fi liniste o vreme.

  11. Specialii au avut privilegii toata vremea in ro, case de sanatate doar ale lor, varsta de pensionare su pensii diar pentru ei, noi, ceilalti, resturi. Si aceste privilegii obtinute sub psd. Guverne fara psd au fost cdr, boc/ungureanu si anul?pnl/usr.
    Nu inteleg de ce ne vaitam. Suntem intre noi ! Cand nu mai putem suporta plecam in procentul c m mare in ue, asta e solutia !

  12. 1.Nu vad nici o conexiune cauzala intre actiunea si activitatea presedintelui, a premierului Ciuca sau a Presedintelui PSD Ciulacu, toti trei fiind persoane politice amorfe, fara nici un merit in ceeace autorul spunea ca Ciulacu ,,stie sa joace tare”!
    Acest rezultat s-a nimerit sa fie acum, dupa guvernarea PNL, iar daca PSD avea guvernarea pina in Iunie 2023, Ciuca era cel care ,,stia sa joace tare”!
    Motivatia cauzala a grevei profesorilor este una existentiala, iar nu de conjunctura sau la chemarea liderilor sindicali, doar momentul fiind (bine) ales de acestia!
    2.Presedintele a decis constructia unui ,,proiect de tara” acum 4 ani, care a esuat (cu 400 de specialisti) pentru a crea resurse materiale si financiare necesare educatiei, domeniului sanitar, apararii, administratiei, etc.
    Cauza esecului consta in lipsa cercetarii economice fundamentale, ca baza teoretica pe care sa construiasca proiectul de tara cu obiectivul reindustrializarii, asa cum cerea lucrarea academica ,,Reindustrializarea Romaniei – Politici si Strategii” (2010).Consilierii sai iau banii degeaba, fara acoperire in justificarea functiei.
    La Congresul de alegeri care l-a adus pe d-l Ciulacu in fruntea PSD se vorbea IN SOAPTA despre un ,,proiect de tara”.Dupa aceea nu a mai vorbit nici macar in soapta cineva din partid de proiect.
    Acum citiva ani i-am propus personal (la Tg. Jiu) d-lui Ludovic Orban (fostul presed. PNL) evaluarea si promovarea unui ,,proiect de tara”, avertizindu-l ca va pierde functia si conducerea tarii in lipsa lui, ceeace s-a si intimplat!D-l Ciuca a fost continuatorul acestui vid programatic si esecul sau era previzibil si dovedit de greva de azi.
    3.In loc de analiza cauzelor politice si stiintifice-economice care au adus Romania in starea de nesustenabilitate materiala si financiara a educatiei si invatamintului, analizele ramin la periferia cauzelor de fond economic care determina greva de acum a personalului didactic si auxiliar din invatamint.
    Clasa politica provine in intregime dinafara specialistilor in economie, industrie, invatamint sau cercetare economica si tehnologica, fiind straina de actul de guvernare care presupune inovatie si deschidere spre constructia programatica de dezvoltare economica-industriala.
    Incapabila sa construiasca proiecte nationale la nivel de departament de partid sau guverne, ea este la fel de incapabila sa inteleaga ca trebuie sa solicite ,,pietei stiintifice” economice nationale studii si proiecte de tara!
    Profesiile si calificarile universitare ale celor trei ,,doamne si toti trei” se afla inafara zonei de cunoastere si stapinire minimala a domeniilor pe care le impune guvernarea, astfal ca esecul proiectului prezidential era firesc, al presedintelui PSD nu se putea ,,naste” din vid, iar bugetarul L. Orban nu avea de unde sa culeaga din ,,zona bugetara” si ,,politica”, o mare de cultura a dezvoltarii economice-industriale”, necesara dupa criza din 2009.
    In consecinta, cei trei sint artizanii deceniului de saracie in parte trecut si a celui dupa 2024, care urmeaza.
    3,Cred ca d-l Ciulacu si d-l Ciuca sint egali ca anvergura ,,politica”, stiind bine fiecare ,,sa joace tare” cu ocazia alegerilor viitoare, dar asa cum arata ,,d-l Blade”, AUR le va lua fata daca vor concura ca pina acum doar cu gargara politica, in lipsa PROIECTULUI DE TARA.
    4.Cu USR nu-i mare scofala, acesta demonstrind regula ca partidele noi vin cu logoree si ,,batul printre gard” in loc de PROEICTE DE TARA, dupa ce oferta mea din nov. 2022 de evaluare si promovare a unui ,,proiect de tara” a fost ignorata de parlamentarul USR de Gorj: d-l. MIRUTA! Asa ca si dupa USR ,,potopul”, ca si dupa celelalte partide noi, aterizate linga PNT.cd….

  13. Pun si imi pun o intrebare:
    Daca salariile profesorilor devin triple, cvadruple, oare INSTANT se maresc la fel si capacitatile profesorilor de predare si de a-i invata temeinic pe elevi?
    Cu alte cuvinte, profesorii sunt ei oare excelent pregatiti ( didactic, psihologic si profesional) DAR NU VOR sa isi arate valoarea si capacitatea de dascal, din cauza salariului? Oare salariu o data marit substantial, Hocus-Pocus profesorii devin trplu-cvadruplu mai performanti? isi arata o mult mai mare valoare si capacitate de dascal?
    Stim ca toti oamenii doresc bani si timp mult spre a cheltui pe placeri- banii castigati.
    E clar ca profesorii au ffff mult timp liber ( luni de zile vacanta si norma mica -ba si flexibila= poti corecta lucrarile elevilor -stand acasa, in balcon, in halat.. etc)
    Nici o alta meserie nu are acest imens timp liber.
    Profesorii, evident, sunt ff multumiti cu concediile lor mari- unice. Le-ar da oare, contra a se afla fizic, 8 ore in scoala -unde sa isi pregateasca orele si sa citeasca materiale didactice -la zi?

    • Se vede ca vorbiti pe langa subiect, nu ati predat o ora de curs, lectie nicaieri. Munca de profesor este de uzura psihica si nervoasa. Trebuie sa mai si citesti, sa mai vezi noutatile. Predarea de la cl. V la alta de a VIII inseamna alt mod de abordare al elevilor. La liceu la fel. Exista si alte activitati pe care le fac in scoli, inclusiv partea birocratica cu tot felul de tapoarte cerute de inspectorate. Asa ca timpul de vacante este necesar pentru sanatate, atat la profesori dar si elevi

  14. Romanii sunt atat de distrusi psihologic, incat ignora faptul ca pot vota cu USR pentru a redresa tara.
    Va purtati de parca numai PSD si PNL exista, ce popor de inconstienti!

    • Conjugi verbe dintre cele mai dure, pe care le are limba romana, atribuind poporului roman, dupa parerea mea nemeritat, declinand-ul neobiectiv si oarecum detasat de el. Nu vorbesti poporului roman, de acolo de sus de unde te crezi, ca te situezi, decat atunci cand te-ai nascut si format altundeva in lumea asta. Altfel, bați campii!

  15. In sfarsit, cineva care scrie, negru pe alb, ca greva din invatamant este declansata politic si ca lupta politica din Romania se poarta avand ca motivatie, exclusiv, interesele clicii de partid.
    Ca si in Franta, unde sindicatele sunt infestate de lideri pro-rusi (poate, chiar, pro-sovietici), sindicatele „oamenilor muncii” de la noi se asigura ca interesele PCR/FSN/PDSR, favorabile si actiunilor destabilizatoare ale rusiei, sunt puse mai presus de interesele Romaniei.
    La momentul oportun, o sa apara, salvator, Superman-Ciolacu si o sa „rezolve” el situatia, dand masura atotcuprinzatoarelor competente ale PSD.
    Performantele sistemului de invatamant romanesc sunt, ca medie, sub genunchiul broastei, 50% dintre absolventii de liceu sunt analfabeti functional si au un vocabular de cateva sute de cuvinte. Sunt 100% de acord sa primeasca bani in plus dascalii ai caror elevi se ridica, prin nivelul de instruire, deasupra mediei.

  16. Ei si ? Statul orisicare ar fi el nu asigura decit minima accedere la invatamint . In rest este decizia fiecaruia dintre noi totul facut in functie de capacitati intelectuale si de situatia materiala a fiecarui individ .Doar in nostalgia comunista Statul educa mincinos elevul . Istoria si mai toate materiile stiintelor umaniste erau eronat si fals prezentate la clasa . Profesorii sunt doar niste indrumatori ce isi vind cunosterea fiecare dintre ei aflindu-se pe o anume treapta a stiintei de carte .Nici elevii nu sunt exceptionalisti in integralitatea lor si nici profesorii .Nostalgia comunista, atunci cind profesorul pedepsea sau recompensa elevul functie de afinitatile personale sau de avantajele materiale oferite doar uneori functie de cunoastrea atasata elevului ,nu mai este de actualitate .Ideea comunista in care memorarea era baza intelepciunii elevului sau a profesorului a disparut pe masura ce tehnologia inlocuieste aceasta nevoie .A recita din Cosbuc sau din Paunescu a devenit nonnecesar .Scoala trebuie sa isi modifice singura prioritatile functie e evolutia tehnologica si umana ea putind face asta spre deosebire de Religie ce nu isi poate modifica povestirea .Stupizenia unora ce inca mai atribuie scolii comuniste valori inexistente este grav datatoare de iluzii .In comunism 90 la suta dintre elevi deveniti apoi adulti nu au citit in viata lor o carte . Acum, cititorul doar selecteaza pasajele dovedite importante ca doar stim cu totii ce inseamna sa scrii o carte si ce inseamna sa umplii spatiile goale cu iluzii desarte .Haideti sa iesim o data din schema comunista ce a facut atitea victime tocmai prin minciuna vinduta noua ca si adevar .

    • Statul poate rezolva intr-o anumita masura provocarile din invatamant prin punerea la dispozitie a cat mai multe oportunitati de studiu insa fara constrinageri astfel ca tinerii sa-si poata alege ce doresc.
      Singura constrangare care ar trebui sa existe in invatamantul de stat, 10 clase obligatorii pt fiecare tanar, atat si nu mai mult, in rest oferte de licee teoretice, technice, scoli profesionale, universitati, invatamant dual sustinut de mediul de afaceri , cursuri, perfectionari etc.etc.etc. pt fiecare cate ceva dupa cat il duce capul. Trebuie renuntat la abordarea elitista a invatamantului la toate nivelurile, ar fi suficienta acesta abordare pt. liceele de cultura generala, licee vocationale si mediul universitar.

  17. Europa intra in era economiei de razboi, iar acest lucru presupune mari sacrificii, inclusiv financiare. Guvernele vor avea nevoie de multi bani pentru a-i investi in aparare si productia de arme, iar pentru acest lucru trebuie „taiat” de undeva, respectiv de la unele categorii considerate de catre statul roman fara importanta prea mare (profesori, pensionari, etc.). Fenomenul de disolutie a sistemului de pensii poate fi observat in toata Europa, lucru care presupune cresterea varstei de pensionare pana la cel putin 65 de ani, precum si asigurarea pensiilor prin piloanele 2 si 3, adica de catre mediul privat. Taxarea pensiilor „specialilor”, desi imorale si indecente, nu va rezolva problema salariilor profesorilor, pentru ca reprezinta un procent foarte mic din buget (zero virgula ceva). Avand un razboi major la granitele noastre NATO si niste amenintari nemaivazute din timpul Razboiului Rece (si nici macar atunci), Europa trebuie sa se pregateasca si sa investeasca enorm in aparare, lucru care nu a fost anticipat sau luat in calcul cel putin in ultimii 40 de ani dominati de o economie de pace si bunastare.

  18. Am activat in invatamant cativa ani, in jurul finalului de mileniu. Plata era comparabila cu cea a unui lucrator debutant in salubritate. Am plecat din tara, pentru un job de birou in sectorul privat. Mult mai putin stress si primul cec de salariu de aproximativ 30 de ori mai mare. Dupa parerea mea, exista 2 categorii de profesori de cursa lunga in Romania: a) profesionisti dedicati cu dragoste de copii si carora chiar le place sa puna la punct noile generatii, putini ramasi si b) persoane care vor doar acel post caldut la stat, zero riscuri, mimeaza interesul pentru cariera si vor doar banii, stiind in acelasi timp ca nu s-ar descurca o saptamana intr-un mediu cu adevarat competitiv.

    Problemele de baza sunt 2, in diverse proportii: a) coruptia care incurajeaza nepotismul si incompetenta si b) „if you pay peanuts you get monkeys”, salariile mizerabile care nu vor atrage niciodata profesionistii seriosi.

    Copiii sunt viitorul, o tara care nu-si respecta copiii si tinerii nu are un viitor prea bun. Va supravietui, dar cam atat.

  19. Răspunsul la întrebarea din primul paragraf este nu. Pentru că orice creștere ar acoperi întâi un deficit (în vederea reintrării în normalitate, despre care chiar scrieți plastic
    mai către sfârșitul comentariului). Mi-aduc aminte că acum trei decenii se discuta în același mod despre magistrați.

  20. Nu sunt convins ca prin acordarea unor salarii mai mari problemele din invatamant se vor schimba peste noapte si nici in urmatorii ani, problemele sunt cu totul altele decat salarizarea care este doar un aspect, Profesorul si-a pierdut respectul si demnitatea din partea parintilor, a copiilor, a autoritatilor , de aici trebuie plecat.

  21. Stimate Radu,
    PSD,PNL sau USR aceeasi ,,mizerie” programatica economica si incapacitate de a propune ori accepta un ,,proiect de tara”!Va scriu aceste rinduri, cu regretul ca parlamentarul de Gorj MIRUTA caruia i-am propus sa asigure evaluarea si promovarea unui ,,proiect de tara”, in noiembrie anul trecut, inca nu mi-a raspuns la propunere!
    La fel ca activistii-parlamentarii celorlalte partide, nici USR nu dispune de o viziune a necesitatii de a construi ori promova un proiect de tara.Cum sa voteze atunci cineva cu USR, cind sta pe aceeasi linie a incapacitatii programatice, ca si celelalte partide.
    In lipsa unor proiecte de tara, lumea voteaza cind PSD cind PNL ca la LOTO, in speranta unei ,,trageri norocoase”, inexistenta de 33 de ani!

  22. Nu vreau să fiu tendențios, dar aici nu e vorba de nicio păcăleale și nicio șmecherie a Ciolacului. Nu e nici urmă de viol, ci e o treabă pe deplin consensuală și repetată. 🤣

  23. Vad tot felul de cometarii care încearcă să apere acestea guvernare mai corupta decât toate cele fanariote.
    Cineva mai sus spune ca pensiile speciale reprezinta doar 0.83% din buget si in consecința nu pot acoperi creșterile salariale pentru profesori. In România sunt in sistemul pre-universitar maximum 220 000 salariați. Pensiile speciale înghit 11.7 miliarde de lei pe an. O simplă împărțire, pentru cine mai știe aritmetica, arata ca asta reprezinta 53 000 lei pe cap de salariat din învățământul pre-universitar, adică peste 4 mii de lei in plus peste salariale actuale pe fiecare angajat din învățământ. Nu mai repet comentariul meu de mai sus despre furtul si risipa ridicola din toate ministerele si agențiile de stat, numărul obscen de miniștri si secretari de sat, contracte trucate pentru servicii si bunuri inutile, etc.
    PS
    Ieri a fost creata o nouă agenție guvernamentala: ce pentru Inteligenta Artificiala, care o va dubla pe cea de la Bruxelles. Probabil ca-l va supraveghea pe robotul Ion. Abia aștept sa vad cați electricieni si șoferi din Sălaj o vor popula.

  24. Oprirea revendicărilor dim partea profesorilor este exact ceea ce dorește guvernarea PSD-PNL, pe care educatorii o deranjează .

    Cei care se manifesta împotriva grevei profesorilor, susținând ca aceștia au tot ce le trebuie, sunt iubitorii PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Maci
Mihai Maci
Lector la Universitatea din Oradea. Studii de licenţă (1995), de masterat (1996) şi de doctorat (2007) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Preocupări iniţiale legate de Simone Weil (problema decreaţiei în opera ei fiindu-mi subiect de licenţă), apoi de Heidegger şi de relaţiile acestuia cu istoria (tema masteratului) şi cu teologia (tema doctoratului). În lunga epocă doctorală am beneficiat de stagii de documentare în Franţa, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – m-am interesat de gândirea disidentă est-europeană, şi, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Astfel că domeniile mele de interes vizează în particular filosofia contemporană şi mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei. Am fost membru a două proiecte de cercetare care se ocupau de cu totul altceva, însă aceste experienţe mi-au arătat câte lucruri interesante se află dincolo de cele despre care eu credeam că sunt singurele ce merită a fi făcute.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro