vineri, martie 29, 2024

Dacă vizita în SUA are vreo importanță, Președintele Iohannis trebuie să-l respingă pe Iulian Iancu

Pentru că:

– dl Iancu este responsabil de legea offshore, așa cum arată ea, de amenință toți investitorii cu plecarea.

– dl Iancu s-a opus din răsputeri transpunerii Directivelor europene în energie, în special liberalizării pieței de gaze naturale, deși ea a dus la prețuri mai mici pentru consumatorii casnici și la falimentul întâiului oligarh asistat prin subvenții al țării.

– dl Iancu se opune exporturilor de gaze naturale, deși România ar fi putut reduce dependența de Gazprom (riscul întreruperii aprovizionării) pentru țările din jur, Moldova, Ungaria, Bulgaria.

– dl Iancu ar fi fost opțiunea preferată pe post de ministru al economiei pentru ”băiatul deștept” al gazelor, dl Niculae de la Interagro.

– dl Iancu e adversar pe față al producătorilor de gaze, abuzând de poziția lui în Parlament pentru a extinde mandatul unei ”comisii de anchetă” în mod discreționar, la cine îl enerva. De pildă, amenințând-o pe Mariana Gheorghe de la Petrom.

– nu ne permitem să ne mai batem joc de piața de gaze. La finele lui 2019 expiră actualul contract între ucraineni și ruși pentru tranzitul de gaze naturale. Nu se știe ce va fi după, că nu-s tocmai prieteni. Putem intra în criză. Importăm azi gaz rusesc mai mult decât oricând în ultimii 4 ani. Cu criza la ușă, trebuie să dăm semnalul că nu mai punem bețe în roate producției interne și anulăm toate ordonanțele proaste (OUG 114, OUG 19). Avem nevoie de un ministru care să-și bată realmente capul să reducă dependența noastră de gazele rusești, să facă piața funcțională, fără prieteșuguri cu Niculae, Comănescu și alții.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

  1. Gasesc legea offshore foarte buna, in acord cu interesele tarii. Sigur, investitorii ameninta cu plecarea, asta nu inseamna ca o vor si face. Daca era asa, plecau si gata, nu-l chemau pe Iohannis sa-i impuna dorintele. Sa speram ca guvernul si parlamentul isi vor mentine pozitia.
    Eu stiu ca liberalizarea pietei a dus la cresterea pretului, fapt pentru care acesta a fost inghetat.
    Nu vad cum exportul de gaze ar reduce dependenta de Gazprom. Tocmai ca renuntarea la export o poate face.
    Daca dl Iancu nu avea voie sa trimita o comisie de ancheta, trebuie judecat pentru abuz. Dar daca avea dreptul (si poate datoria) s-o faca, nu vad nimic de comentat.
    Pentru ca extractia de gaze din Marea Neagra de catre firme straine sa se poate numi „productie interna” trebuie mentinuta actuala lege. Altfel, daca nu ne alegem cu mare lucru, gazul tranzitand doar Romania si trecandu-ne pe sub nas, nu cred ca o putem numi „interna”.

    • ”Gasesc legea offshore foarte buna, in acord cu interesele tarii”. Este ok, necazul este că interesele țării n-au treabă cu interesele cetățenilor. ”Interesele țării” înseamnă de fapt banii cu care se aleg cei care sînt băgați în afacere și ce șpăgi sînt dispuși să dea ca să facă biznisu’. Rușii dau gaze la toată planeta și fac foamea cam ca pe la noi, banii merg la cine trebuie, restul treaba lor, să se descurce! De cîte ori apare în public, mumia de la BNR hîrîie cu vocea stinsă că România stă foarte bine la rezerva valutară și e stabilă macroecomic. Microeconomic mai avem nițel și vedem cum un sfert din populația țării și-a luat lumea-n cap de bine ce stăm la capitolul nivel de trai. Niște proști care habar n-au ce bine stăm macroeconomic, că avem gaze, că am depășit Germania la creșterea economică, că…

    • Nu stiu cum e cu preturile, dar daca ma uit la balanta comerciala in primul semestru din 2019 fata de cel din 2018 stam asa:
      – import carbune: +58,4%
      – import titei: -1,4%
      – import gaze naturale: +56,7%
      – import energie electica: +25,6%
      – import produse petroliere: -5,4%
      – export energie electrica: -27,2%

      Nu prea-mi pare ca OUG 114 ne-a avantajat.. chiar deloc.

      Sursa datelor:
      http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/energie06r19.pdf

      • Sunteti sigur dl. Sorin ca acel OUG este cauza principala, sau singura, pentru care Romania importa mai multe resurse? Eu ma indoiesc. In anii precedenti importul de gaze rusesti a fost zero sau aprope de zero, deci procentajul acela e mare oricat de mic ar fi importul. Ar fi interesant sa afisati si sumele cheltuite pe acele resurse ca sa vedem intradevar ce conteaza si ce nu.
        Parerea mea e acel oug nu conteaza, altele sunt cauzele, s-a vazut asta si in piata de capital care a crescut foarte mult anul acesta impotriva predictiilor apocaliptice de la inceput.

        • „Sunteti sigur dl. Sorin ca acel OUG este cauza principala, sau singura, pentru care Romania importa mai multe resurse?”

          Sper să nu vă supere intervenția mea, dar eu cred că principalele cauze pentru care România a crescut cantitatea de resurse energetice importate sunt două.

          Prima este legată de temperatura de confort a românilor stabilită de dl E Stab. Alții mai dau cu evantaiul, prin Cuba, bunăoară, ori fac baie în lacurile reci. Românii vor musai 23C și consumă energie. Iar iarnaaa…Vai de noi ce-o să fie la iarnă! Dacă avem noroc poate acceptă Rusia să-i fim gubernie, ori China să ne ia centrala nucleară de la Cernavodă, că pentru noi este prea greu de administrat.

          A doua, este determinată de creșterea fulminantă industriei prelucrătoare în România. Ramurile cele mai mari consumatoare de energie precum metalurgia, spre exemplu, se află în plin avânt, ceea ce poate explica dinamica excepțională a economiei românești și creșterea exemplară pentru UE a PIB, cu care se mândrește destoinica conducătoare (scuzați cacofonia) a bravului nostru guvern. Suntem pe culmile dezvoltării!

          OUG 114 este perfectă. Așa am aflat de la dl Vâlcov, după ce s-a consultat referitor la prevederile ei cu dl I Țiriac și înainte de a o trimite guvernului României pentru adoptare. Dacă dl Niculae, ori dl Țiriac, Timiș, Popoviciu, sau alți domni dintr-ăștia mai au ordonanțe de-astea de dat, pot să le trimită spre adoptare, că după cum se observă procesul funcționează și fără d-nii Dragnea și Vâlcov la Palatul Victoria. Și au, de asemenea, susținători în public.

          • Despre confortul termic aveti dreptate. De cate ori merg un tara ma surprinde temperatura din instituțiile publice, autobuze si trenuri: mult peste 22 grade, cand 20 ar fi deja prea mult. De casele celor de la oraș nici nu mai vorbesc, dupa o vizită te doare capul!
            Vara instalații de aer conditionat prostit proiectate și poziționare consuma inutil o groaza de energie.

        • Punctul de inflexiune de unde au inceput sa creasca importurile de gaze naturale e luna aprilie 2019.
          Din fericire pe site-ul ANRE gasim un raport detaliat al pietei de gaze naturale (cel mai recent din mai 2019). Fata de aceeasi luna a anului trecut se intampla asa:
          – pe piata contractelor negociate bilateral pretul creste de la 70,61 la 93,18 (lei/MWh); cantitatea tranzactionata scade de la 68,24% la 54,44% din consumul intern;
          – pe pietele centralizate BRM pretul creste de la 75,7 la 97,51; cantitatea tranzactionata scade de la 63,61% la 37,11% din consumul intern;
          – pretul de import scade de la 94,23 la 89,11; cantitatea tranzactionata creste de la 0,06% la 18,84% din consumul intern;
          – apare pretul „OUG 114”, valabil insa doar pentru anumiti furnizori, pret fix de 68 lei/MWh; cantitatea tranzactionata: 43,91% din consumul intern.

    • 100% corect. bravo! oug 114 este singurul lucru corect facut de pe$edisti. iar cand toata lumea din `privat`plus regii e impotriva si la anre e liniste de moarte, de-abia atunci stii ca ai facut un lucru corect si bun pentru romani!

  2. PSD a dat o lege offshore care a blocat exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagra, asta e situația pe care o constatăm acum. Si zic unii că legea e bună.
    Păi să vedem care e strategia cu așa bunătate de lege. Ce așteptăm ?
    – să avansăm noi tehnologic și să o scoatem prin eforturi proprii? O glumă bună!
    – lăsăm gazele neexploatate vreo 2-3 milioane de ani si apoi ne mai gândim?
    – vin rușii samariteni și ne scot ei gaze după legea Dragnea? N-am vazut inghesuială.

    Deocamdată vedem mărirea importurilor de gaze de la rusi, adica mărirea dependenței față de vecinul de la răsărit. Dar legea offshore e bună. Poate tocmai de aia.

  3. Liberalizarea pietei de gaze a Romanie este o masura foarte dificila cu implicatii mari in economie.

    N-ar strica ca autoarea sa faca o declaratie de lipsa de conflict de interese: mai toate articolele domniei sale suna a lobby.

  4. În problema spinoasă legată de petrol, gaze, români, americani și nemți, îmi permit să-l las pe nenea Iancu să comenteze. Este o citare lungă din schița ”Politica înaltă” scrisă acum o 120 de ani din care vedem că nu s-a schimbat nimic în cestiunea asta arzătoare și că șmenul este continuat pînă la adînci bătrîneți de urmașii urmașilor celor care erau contemporani cu remarcabilul nostru analist politic și expert în geopolitică, venerabilul Caragiale.
    ” …mi-a spus că a intrat într-o daraveră de păcură și m-a rugat să-i spun tot ce știu despre americanul ăla, care vrea să ne cumpere țara.Eu, care, în privința acestei afaceri, nu știu nimic decât că odată ne-a trecut Rockfeller pe la nas și n-am știut să-l prindem, n-am vrut să-l las pe provincial să plece deziluzionat de mine, să mă socotească lipsit de orice cunoștință aculiselor politice – și, tot sunt gazetar, zic: de ce nu i-aș clădi amicului meu câteva caturi de baliverne, cu cari și el la rându-i să facă furori la cafeneaua centrală din orășelul lui ?– Ascultă-mă, neică – zic eu – îți spun ce știu, ce am putut afla până aseară; însă te rog să rămână-ntre noi; nu voi săse afle că eu am dat sfoară-n țară.– Doamne ferește! zice isnaful.– Uite ce e… Știi că venise odată americanul cela cu bani buni, și făcea propunere foarte folositoare pentru noi, și nu s-a putut face nimica.– De ce?– De ce, de nece! nu s-a putut.– De ce nu s-a putut?– Pentru că n-au vrut liberalii.– Apoi, acuma auz că ei vor…Văzând eu că isnaful mă-ncurcă, zic: să-l iau repede…– Uite ce e, neică – zic – dumneata ești de la țară, nu pricepi cum se joacă de sus politica subțire.– Spune dumneata, ca să pricep; de aia am venit.– Când era să se isprăvească daravera cu americanul, a venit altcineva și a zis: nu se poate!– Care altcineva?Eu, văzând că isnaful mă ține de scurt, ca să-l amețesc, zic:– Disconto-Gesellschaft!– Cum?– Disconto-Gesellschaft! Ai auzit dumneata de Disconto-Gesellschaft?– Nu! tot american e?– Nu – zic eu – e neamț.– Ei și, ce treabă are neamțul să se amestece?– Știu eu?– Și atunci?– Atunci americanul a înțeles cum merge șiretenia, și, se zice, a propus neamțului… să-l ia tovarăș la parte… Dar…– Dar ce? – Dar, s-a întâmplat și liberalii să se hotărască atunci să strige, ca să auză țara, că vor ciocoii să o vânză la americani… Si când au văzut ciocoii că nu merge, s-au închinat cu plecăciune americanului, și americanul a-nțeles cum devine politica, și-a luat geamantanele și a plecat.– Care va să zică am rămas cu buzele umflate.– Ba nu, fiindcă au căzut ciocoii și au venit liberalii, și acuma…– Ce?– Acuma, zice că vine neamțul…– Apoi, neamțul dă cât da americanul?– Dacă n-o da tocmai atâta, tot o să dea ceva…– Apoi are de unde?– Are; și dacă n-o avea destul, o să ia acuma el tovarăș pe americanul la parte…”
    ”Politică înaltă”
    de Ion Luca Caragiale
    -1899-

      • Neică, grea întrebare ai pus! Aș zice că cu țivilii, da’ s-au amestecatără lucrurile așa de vîrtos, că nu mai știi care-i țivil și care-i melitar sau care dintre țivili e mărturisitor și duce cuvînt de zidire la mînăstirea Secu. D-aia zic, ar trebui să vedem ce zice Sf. Soft, că preasfîntu’ nu dă niciodată greș la prezidenți, bașca că face și minuni, de te culci prezidente și te scoli prostănac!

  5. orice om care stie pic de economie realizeaza ca liberalizarea a crescut pretul gazelor si daca tinem gazele in tara(sau macar o parte din ele) va fi avantajos pt poporul asta amarat. E un dar de la Dumnezeu pt noi romanii. E un atac articolul asta… nu vad niciun motiv pt iohannis sa-l refuze

  6. Daca pe primul loc ar fi fost pusa grija pentru reducerea dependentei noastre fata de gazele rusesti ( exprimata, de abia, in ultima propozitie a articolului ) si nu grija dl.Iancu de a impiedeca exportul de gaze care ar reduce dependenta de Gazprom a Ungariei,Bulgariei si Moldovei atunci poate ca as fi fost de acord cu continutul acestui articol.

    Atunci insa cand murim de grija altora ceva incepe sa-mi dea de gandit !

    Vrem sa incurajam industria petrochimica a Ungariei ( premierul acesteia era foarte fericit sa o faca cu gaze romanesti ) in timp ce petrochimia noastra e in suferinta ?

    Vrem sa sprijinim efortul SUA de a reduce exporturile de gaze rusesti ?….pai sa o spunem in clar nu sa o dam pe dupa plop !

    Ah,si-ar mai fi problema aia cu redeventa….

  7. Legat de preturi stiu doar ca anul trecut am semnat cu Digi Energy pentru furnizare la pretul de 0.18 lei/kWh, iar acuma uitandu-ma pe comparatorul de tarife de la ANRE, la Enel e 0.24518 lei/kWh.
    Deci nici aici nu vad unde e castigul cu acel OUG.

  8. Unii împing frontiera spre est, ceilalți dau replici, iar aborigenii se iau prea în serios. Dacă dispare un jeg ca Iulian Iancu, se vor găsi 100 care să-i ia locul în cinci secunde, așa cum după Nicolae și Comănescu așteaptă sute de nicolai și comănești. Dacă ne uităm la declinul standardului de viață în USA, la declinul Europei, ne dăm seama că pozițiile noastre patriotarde sunt niște glume nereușite pentru jucătorii principali. Vom suferi „cu demnitate”, ne vom „afirma” și „ne vom face auzită vocea” și vom emite alte fumuri din astea naționalist-securiste răsuflate, în timp ce cei care au cu adevărat puterea vor decide. E-adevărat că ne putem (încă) manifesta preferința pentru un stăpân sau altul, dar e recomandabil să conștientizăm că asta implică riscuri.
    (Un articol similar ați fi putut scrie și în campania electorală pentru europarlamentare, amintindu-vă că cetățeanul Băsescu ne-a scumpit gazele scăpând pe gură câteva mișto-uri la adresa Rusiei. Sau ați putea să vă întrebați, dată fiind calitatea persoanelor și personalului din ministere, dacă Rusia nu primește în timp real toate informațiile esențiale despre economia României.)
    Iancu poate fi retras mâine, tabăra cealaltă va ocupa poziția, iar noi nu vom ști de ce plătim mai mult cu 5-10-50 USD mai mult pe mia de mc de gaz. Cum ar zice Băsescu cu o luciditate demnă de laudă dacă n-ar fi folosită doar în judecățile relative la alții, prostia și mândria se plătesc. Iar dacă se mai și combină în stări atât de pure și patente, ..

  9. Asa cum in momentul de fata asistam la finalul utilizarii carbunelui in producerea de energie, tot asa in viitorii 10-15 ani vom inregistra iesirea din scena si a gazelor naturale ca un ultim combustibil fosil utilizat in tranzitia spre o energie curata.
    Daca nu ne grabim acum, pentru a se permite inceperea extractiei in 2-3 ani, adica 2021-2022, este foarte posibil ca valorificarea zacamintelor romanesti sa nu mai aiba loc, pagubind astfel fiecare cetatean roman, in fapt proprietarul bogatiei naturale.
    Intr-un regim de exploatare de 4 mld mc/an, inseamna o cifra de afaceri realizata in Romania( chiar daca s-ar face export) de cca 1mld dolari/an! si inmultit cu 10-15 ani de exploatare, putem vorbi de cca 7-8 mld dolari incasati numai de bugetul national (statul incasand cca 60% din orice business prin taxe si impozite, in conditiile in care nu investeste si nu risca nimic!)
    Americanii sunt singurii care au tehnologia necesara, noi avem gazele.Ce e de facut? Nimic altceva decat un parteneriat de tip win-win cu investitorii dispusi sa riste in Marea Neagra, inclusiv pe zona de conlict militar.
    Plecarea/descurajarea investitorilor nu face altceva decat sa valideze un alt parteneriat win-win dar cu rusii.Din istorie cam stiti ce fel de „win-win” am avut cu rusii…

  10. Buna dimineata doamna!

    Cred ca ma mai tineti minte …

    1) cand naiba s-a intamplat ca liberalizării pieței de gaze naturale, deși ea a dus la prețuri mai mici pentru consumatorii casnici? Ca eu tin minte ca fu nitel altfel

    2) România ar fi putut reduce dependența de Gazprom (riscul întreruperii aprovizionării) pentru țările din jur, Moldova, Ungaria, Bulgaria. Da? Ucraina? Aia care cumpara gaze la poret de mare favoare si datira Gazprom 15 mld $ ptr gaze?
    Adica dvoastra propuneti sa creditam noi Ucriana .. cu cate miliarde de $$$$$ ?!

  11. Nu numai ca JK nu ar trebui sa il confrme pe post pe nenea Iancu dar ar trebui sa privim cu mare atentie jocurile pe care le face coana Dancila, constiienta sau nu. Avem o mare problema si asta ar trebui sa fie retinut de electorat.

    Gazele au fost mai intotdeauna in mana rusilor si mereu au incercat prin aceasta sa controleze tarile care erau aprovizionate.

    Se pot schimba jocurile numai ca ar trebui ca si conducatorii din RO sa inteleaga aceste mici dar importante elemente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro