marți, ianuarie 19, 2021

Dan Voiculescu se apără de DNA cu revoluţia şi familia

Dan Voiculescu s-a prezentat luni la DNA pentru a da explicații în dosarul de șantaj împotriva șefului RDS-RCS. În tradiționala de acum conferință de presă improvizată din fața DNA, acesta îi trans­mite președintelui Bă­sescu următorul mesaj: „Vreau să-i transmit la modul cel mai serios lui Băsescu Tra­ian că adversitatea noas­tră politică, de mare no­torietate şi de ani de zile, nu trebuie să afecteze va­lori fundamentale ale so­cie­tăţii româneşti, cum e familia şi, mai ales, cum e libertatea de exprimare, pentru care au murit oameni în decembrie. Asta e partea foarte se­ri­oa­să şi dureroasă“. Că Președintele Bă­sescu este în tot și în toate este deja un refren cu­noscut al Antenelor – de fapt, este me­sajul principal pe care s-a construit în­treaga lor ofensivă mediatică din ultimii opt ani. Așa au fost justificate cele două sus­pendări, așa au fost mobilizați oamenii să meargă la vot. Toate greutățile acestor ani dificili au fost așezate convenabil pen­tru forțele politice sprijinite de către Dan Voi­culescu pe umerii președintelui. Trus­tul de presă controlat de domnul Voi­cu­lescu a construit cu sârguință o imagine a realităţii în care o parte semnificativă din populație crede, despărțind iremediabil în două România: în băsiști și antibăsiști. Bă­siștii sunt cei vinovați de toate relele, iar an­tibăsiștii sunt victimele inocente asupra cărora se repercutează consecințele ac­țiu­nilor celor dintâi. Interesant este că acest discurs a funcționat din plin nu doar în pe­rioada în care PSD și PNL s-au aflat în opo­ziție, ci și atunci când partidele susținute de dom­nul Voiculescu s-au aflat la guvernare. Faptul că gu­ver­nul conduce țara și ma­jo­ri­tatea parlamentară USL adop­tă legi după bunul plac sunt doar detalii ne­sem­ni­ficative în logica Antenelor, care susțin că, de fapt, de undeva din umbră, tot pre­ședintele Băsescu este cel care ia deciziile esențiale. Frumusețea bolnavă a întregii cons­trucții este că publicul Antenelor nu pune la îndoială acest discurs.

În mesajul către președinte, Dan Voicu­les­cu sugerează că întreaga anchetă este una dirijată politic și că aceasta aduce atingere valorilor fundamentale ale societății ro­mâ­nești care sunt familia și libertatea de ex­primare. Dan Voiculescu se alătură astfel majorității celor care, anchetați fiind de DNA, acuză politizarea justiției. Realitatea este, însă, alta: în aproximativ 90% din ca­zuri, dosarele instrumentate de DNA se fi­na­lizează în instanțele de judecată prin con­damnări. Asta înseamnă că judecătorii constată că cei trimiși în judecată chiar se fac vinovați de faptele penale care li se im­pută și că probatoriul a fost administrat în mod corect. Cât privește libertatea de ex­primare, trebuie spus că aceasta nu jus­ti­fică nici șantajul și nici campaniile de lin­șaj public împotriva tuturor celor care în­drăznesc să exprime o opinie diferită de cea propagată de Antene. Să ne amintim de odioasele campanii de linșaj mediatic du­se de presa controlată de domnul Voi­cu­lescu în vara trecută împotriva unor mem­bri ai Curții Constituționale sau ai Con­si­liului Superior al Magistraturii. Este o jig­nire la adresa celor care au murit la Re­vo­luție faptul că Dan Voiculescu, un in­for­ma­tor al Securității, își permite să le invoce jert­fa pentru a-și justifica terorismul me­diatic practicat de Antene. Iar anchetarea fiicei sale nu se petrece pentru că pro­curorii sau Traian Băsescu nu respectă fa­milia, ci pentru că aceasta ocupă o poziție de conducere semnificativă în cadrul trus­tului de presă construit de tatăl său. Dacă voia să își protejeze fiica, domnul Voi­cu­lescu ar fi trebuit să își conducă afacerile în mod direct, nu prin interpuși. Singura modalitate legală prin care părinții își pot proteja copiii este aceea de a nu îi implica în diferite afaceri cu iz penal. Altfel, rela­țiile de familie nu ar trebui să protejeze pe nimeni împotriva anchetelor procurorilor.

Până în prezent, în cadrul anchetei DNA au fost puse sub învinuire și trei persoane juridice – SC Antena TV Group SA, SC In­tact Publishing SRL și SC Antena 3 SA. Răs­punderea penală a persoanei juridice a fost introdusă în legislația românească acum câțiva ani și din ce în ce mai frec­vent procurorii decid să pună sub acuzare persoane juridice. Evident că pedepsele ca­re pot fi pronunțate în cazul persoanelor juridice sunt diferite de cele care pot fi aplicate persoanelor fizice. Pedeapsa prin­ci­pală este amenda de la 2.500 la 2.000.000 lei, iar la aceasta se pot adăuga ur­mătoarele pedepse complementare: di­zolvarea persoanei juridice; suspendarea ac­tivităţii persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la un an sau suspendarea une­ia dintre activităţile persoanei juridice în legătură cu care s-a săvârşit infracţiunea pe o durată de la 3 luni la 3 ani; în­chi­de­rea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani; interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de la un an la 3 ani; afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare. Primele două pedepse com­plementare nu se pot aplica per­soa­nelor juridice care îşi desfăşoară acti­vi­ta­tea în domeniul presei. //

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. N-ati sesizat formularea sugestiva a omului monolentila: Basescu Traian in loc de uzualul Traian Basescu. Formularea nu e intamplatoare si exprima dorinta erotica voiculesciana de a-l vedea pe Basescu in puscarie. Vise freudiene, ce sa-i faci…..

  • Fina remarca , dar articolul analizeaza faptele sociale , nu dorintele individuale . Pe de alta parte , cand intre dorinte si fapte exista o fractura atat de mare ajungem la celebrul paradox al barbierului ( „cel care barbiereste satul din care face parte, trebuie sa se barbiereasca singur ?! „) respectiv cel care ” a reusit sa puna unui popor o pereche de ochelari defecti, falsificand realitatea ” ( http://www.revista22.ro/gaura-din-ochelari-29497.html ), nu mai reuseste o vada corect nici prin cei proprii , nerealizand faptul ca se manipuleaza singur .

   • Dati-mi voie sa va contrazic. Este vorba tocmai despre dorintele acestui individ malefic ce si-a turnat pana si rudele la Securitate. Este vorba ca dorintele acestui individ sunt transmise prin Antene cu o ferocitate fara precedent ce produc efecte politice si sociale.

 2. Starea de fapt.
  Un diagnostic psihosocial

  „Toate greutățile acestor ani dificili au fost așezate convenabil pentru forțele politice sprijinite de către Dan Voiculescu pe umerii președintelui. Trustul de presă controlat de domnul Voiculescu a construit cu sârguință o imagine a realităţii în care o parte semnificativă din populație crede, despărțind iremediabil în două România: în băsiști și antibăsiști. Băsiștii sunt cei vinovați de toate relele, iar antibăsiștii sunt victimele inocente asupra cărora se repercutează consecințele acțiunilor celor dintâi. Interesant este că acest discurs a funcționat din plin nu doar în perioada în care PSD și PNL s-au aflat în opoziție, ci și atunci când partidele susținute de domnul Voiculescu s-au aflat la guvernare. Faptul că guvernul conduce țara și majoritatea parlamentară USL adoptă legi după bunul plac sunt doar detalii nesemnificative în logica Antenelor, care susțin că, de fapt, de undeva din umbră, tot președintele Băsescu este cel care ia deciziile esențiale. Frumusețea bolnavă ( s.n.) a întregii construcții este că publicul Antenelor nu pune la îndoială acest discurs.”
  (Laura Stefan – Dan Voiculescu se apara de DNA cu revolutia si familia)

  In aceasta remarcabila formulare este cuprinsa intreaga drama a societatii romanesti in care , profitand de avantajele libertatii de exprimare, un trust de presa ” a reusit sa puna unui popor o pereche de ochelari defecti, falsificand realitatea ” ( http://www.revista22.ro/gaura-din-ochelari-29497.html ).

  Pe de alta parte, declansarea , aplicarea , mentinerea si eficienta unei operatiuni de o asemenea amploare si intr-un timp democratic , nu este posibila numai cu ajutorul unor mercenari izolati , ci cu concursul tacit sau explicit al unor instante sociale si profesionale. Din acest punct de vedere , vara trecuta a fost un adevarat cosmar politic, social si profesional si in acelasi timp o veritabila schimbare la fata a societatii romanesti , mai exact un adevarat turnesol pentru liderii de opinie , constiintele si intelectualii ei. Comportamentul lor a aratat foarte clar, de la caz la caz, mentinerea sau desprinderea de cumplitul sistem de complicitati, dependente si santaj specific inca societatii romanesti.

  Cu alte cuvinte , daca societatea romaneasca , a fost supusa inainte de 1990 si in timpul comunismului unui patologic „proces de lobotomizare” prin aplicarea celei mai secrete operatiuni de dezinformare din arsenalul metodelor Securitatii respectiv prin „schimbarea trecutului ” ( http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J9r4gZd3YSA ) , dupa 1990 dezinformarea a continuat cu sadism si continua si in acest timp democratic dar de aceasta data prin „schimbarea prezentului” si respectiv mentinerea, tot secreta, a trecutului.

  De aceea , confruntarea unor persoane juridice cu justitia nu este atat o premiera juridica , cat un preambul pentru asteptarile societatii respectiv ale cetatenilor care de peste peste doua decenii doresc rezolvarea unei situatii patologice in care victimele erau obligate sa stea in acelasi pat cu violatorii lor dar care dispuneau , tot ei ( violatorii ) de omnipotenta financiara si imunitate politica , juridica si psihologica.

  Pana acum , orice incercare de a decela vinovatii individuale conducea inevitabil la evaporarea lor in spatele unor prescriptii, norme, legi , comisii sau instante sociale ( politice , juridice, administrative,etc) respectiv al unor persoane juridice,etc. . Pentru prima data , justitia incepe sa caute si acolo, dar acesta nu este decat inceputul drumului foarte lung care ramane de parcurs pentru ca si justitia se afla inca in postura mitica a lui Uroboros ( „ sarpele care-si inghite coada ” ).
  Deocamdata , un scurt bilant ne arata ca ne aflam inca la inceputul lungului drum pe care il avem in fata si pe care il vor parcurge pana la capat doar generatiile care vor urma. Pe de o parte, desi puternic implicata in probele prezentului ( este prima data dupa doua decenii cand legea incepe sa se aplice acum in mod egal pentru toti ) justitia , la fel ca si statul, are inca mari probleme cu memoria sociala.
  Romanii au putut afla recent ca inca o data ( pentru a cata oara ?! ) ca au fost de fapt mintiti.
  Institutiile statului sunt in realitate si acum angrenate in lupta cu propriii cetateni deoarece victimele comunismului nu sunt nici pana azi reabilitate, condamnarile la moarte date de comunisti sunt inca valabile si aceleasi institutii se spala pe maini in timp ce isi arunca de la una la alta cartoful fierbinte (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J9r4gZd3YSA ).

  Mai mult, daca timp de doua decenii justitia si toate institutiile statului la un loc, nu au putut identifica , localiza si prezenta nici unul din cei care au participat la uciderea elitei interbelice , cu atat mai mult lista tortionarilor care inca traiesc , a fost suficient ca o mana de ziaristi sa caute ca sa gaseasca ceea ce alte instante nu au putut gasi pentru ca nu au vrut sa caute (http://www.gandul.info/reportaj/lista-tortionarilor-care-traiesc-reactia-unuia-dintre-cei-doi-supravietuitori-de-la-ramnicu-sarat-cand-gandul-i-a-aratat-poza-la-zi-a-lui-visinescu-11176579 ).

  Si , cel mai trist lucru dintre toate, nici atunci cand exista toate dovezile posibile si de necontestat ale crimei statului impotriva cetateanului iar cerul instelat de deasupra noastra , legea juridica din societate , si legea morala din noi cer imperios sa fie aplicate , justitia statul si institutiile lui isi intorc privirea si privesc in alta parte . Mai exact, privesc in jos pentru ca sunt infrante de o simpla scrisoare a unui cetatean care intreaba fara sa obtina inca un raspuns de ce i-a fost ucis tatal si de ce criminalii lui sunt invizibili pentru toate institutiile abilitate , si de aproape trei decenii.
  (http://www.contributors.ro/fara-categorie/scrisoarea-deschisa-a-fiului-lui-gheorghe-ursu-catre-traian-basescu/)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Laura Stefan
Laura Stefan
Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza pentru Expert Forum (EFOR) si alte diverse organizatii din tara si internationale pe programe privind lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.