vineri, ianuarie 27, 2023

Dans din buric pe lehamitea noastră

Nu-i așa că am obosit cu toții? Că ne-am resemnat? Ce o uimea pe Regina Maria la „poporul ei”, la acest neam de latini încrucișați cu Levantul, „sceptici și cinici”, „invidioși și egoiști, lacomi și meschini în scopurile lor” și la care „vocea șperțului este revoltător de predominantă”, era tocmai resemnarea. Românii se demobilizau repede, incapabili să ducă la capăt un lucru odată început. Sau să creadă în victorie, cum făcea ea, chiar și când totul părea pierdut. „Voi, românii”, i-a spus un profesor francez la început de secol 20 unui tânăr filozof venit să-și dea doctoratul la Paris, „vă apucați greu și vă lăsați repede”.
Nu-i așa că ne-am liniștit după heirupul din noiembrie? Că ne-am culcat pe laurii victoriei? Nu-i așa că „bine că n-a ieșit Ponta”? Și că acum ne tragem sufletul? Ce contează că avem parte de „minciună ca mod de viață” și că suntem, în continuare, „prizonieri într-o lume mistificată de sus și până jos”? (Dan Tăpălagă,  www.hotnews.ro/stiri-opinii-20143772-minciuna-mod)
Important e că „Ponta n-a ieșit”! Ne spunem asta, dar știm că nu e așa. Căci Ponta a ieșit, de vreme ce are în continuare întreaga țară pe mână. A ieșit, câtă vreme îi pune în cârcă actualului președinte povestea cu pădurile și austriecii, începută și scrisă sub auspiciile PSD. A ieșit, câtă vreme asmute populația pe hipermarketuri. A ieșit, câtă vreme oamenii lui din partid propun și votează amendamente stupefiante la codul penal. La cârma țării a rămas cineva care, cu fiecare zi care trece, ne mai ia o fărâmă din ce-ar fi putut să-nsemne, fără el, începutul bunăstării și fericirii noastre.
O să spuneți: „Dar e nedrept! Duelul dintre ei și noi e în general nedrept. Nu numai că am obosit, dar mai avem și treabă. Nu ne putem petrece viața stând în piață și manifestând! Suntem ocupați. Avem o meserie, poate o vocație, în mod sigur o etapă de drum de parcurs. Merităm o pauză, un concediu de la meseria de «cetățean». Am prestat în noiembrie. Să ne-nvoim o clipă. Să ne tragem sufletul o clipă.”
Mă tem însă că profesiunea de om liber într-o țară democrată nu are prevăzută în schema ei vacanțe, pauze și învoieli. Istoria se alcătuiește, implacabil, sub ochii noștri. Ea nu obosește și nu se învoiește niciodată. Istoria se mulțumește să curgă, cu sau fără noi. Iar dacă noi, cei chemați să fim cenzori ai derapajelor puterii, obosim, fiți siguri că, rămasă singură în ring, puterea se va grăbi să umple spațiile lăsate goale de oboseala noastră și să ne mai înhațe o bucată din libertatea asta prost păzită. Altfel spus, ea va lucra cu spor tocmai în orizontul oboselilor noastre.

Acum câțiva ani l-am cunoscut pe scriitorul israelian Amos Oz. (Merită să citiți măcar Poveste despre dragoste și întuneric.) L-am întrebat cum arată ziua lui. Se scoală dimineața la 5, se plimbă o oră prin deșertul Negev, care începe la capătul ogrăzii lui, la ora 7 e la masa de scris. Lucrează până la ora 1. Apoi, după-amiază, devine cetățean: semnează petiții, se duce la întâlniri cu membrii unor organizații civice, iese la manifestații… Dar nu se plictisește? „Ba da, dar a devenit reflex. Știu că, dacă nu fac asta, ne încalecă.”
Tot asistând la ce se întâmplă în ultima vreme la noi, mi-am amintit de un capitol din cartea lui Alexis de Tocqueville care îmi rămăsese în minte de la prima lectură. E capitolul XIV din Partea a doua a celebrei Despre democrație în America (1835) și are următorul titlu: Cum gustul pentru plăcerile materiale se unește, la americani, cu dragostea de libertate și grija pentru treburile publice. Mă voi mărgini, în cele ce urmeză, să dau câteva citate. Comentariile sunt de prisos.

„Când gustul pentru plăcerile materiale se dezvoltă la unul dintre aceste popoare mai repede decât cunoștințele și deprinderea libertății, apare un moment când oamenii se dezlănțuie și par ieșiți din minți la vederea acestor bunuri noi, pe care sunt gata să le apuce. Preocupați numai de grija de a face avere, ei nu mai disting legătura strânsă care unește averea particulară a fiecăruia dintre ei cu prosperitatea tuturor. Nu e nevoie să smulgi unor asemenea cetățeni drepturile pe care le au; le lasă ei înșiși, fără grijă, să le scape din mâini. Exercitarea îndatoririlor politice li se pare o îndeletnicire supărătoare care i-ar distrage de la activitatea lor. (…) Acești oameni cred că urmează doctina interesului, dar ei nu au despre ea decât o idee rudimentară și, pentru a veghea mai bine asupra a ceea ce ei numesc treburile lor, nesocotesc principalul lucru, care este acela de a rămâne propriii lor stăpâni. (…)

Dacă în acest moment critic, un ambițios îndemânatic reușește să ia puterea, găsește deschisă calea către toate uzurpările posibile. (…)

Putem vedea atunci adesea pe marea scenă a lumii, la fel ca în teatrele noastre, o mulțime reprezentată de câțiva oameni. Aceștia vorbesc singuri în numele unei majorități absente sau neatente; numai ei acționează în mijlocul unei nemișcări generale; ei hotărăsc în toate, după capriciul lor; ei schimbă legile și tiranizează după plac moravurile. Și rămânem uluiți văzând în ce număr mic de mâini nevolnice și ticăloase poate cădea un popor mare.”

Dacă în acest moment critic, un ambițios îndemânatic reușește să ia puterea, găsește deschisă calea către toate uzurpările posibile.” Cum e puțin probabil ca de Tocqueville să-l fi avut în minte pe prim-ministrul nostru când a scris aceste cuvinte, sunt înclinat să cred că Ponta e cel care a apucat cândva să le citească și să se inspire din ele. De aici și dansul lui din buric pe lehamitea noastră.
După alegerile din noiembrie am avut cu toții senzația că spiritul răului a fost închis la loc în sticlă, cu dopul bine pus. Eroare! Iată-l din nou aici. Recipientul n-a fost bine închis, iar duhul din el, ieșind, s-a recompus ca aburul din poveste, care putea lua oricâte forme, de vreme ce el nu avea, în fond, nici una. Ființa lui de abur stătut țopăie acum din nou sub ochii noștri, luând cele mai bizare chipuri. Avem pe mai departe în fruntea executivului un abur, un gaz subtil, un nor care, vorba marelui Will, o clipă pare nevăstuică, apoi, de ce nu?, cămilă, apoi, iată, s-ar zice că e o balenă… Într-o zi, norul din fruntea guvernului nostru e liberal și coboară TVA-ul la alimente la 9%. În altă zi, norul e socialist și populist și asmute lumea pe capitaliștii cei răi care cresc prețurile la alimente. (Ce-ar fi să punem iar un mercurial, ca-n vremurile bune?) În altă zi, norul ia forma fiscului care obligă firmele să-și comande case de marcat speciale și impozitează bacșișul. Apoi norul bacșișului se destramă, soarele iese din nou și românii au din nou libertatea de a da și de a primi bacșiș.
Și rămânem uluiți văzând în ce număr mic de mâini nevolnice și ticăloase poate cădea un popor. Un popor, desigur, care n-a aflat încă nici deprinderile libertății, nici prețul ei și care picotește fără griji pe pajiștea istoriei. Când se trezește, privește în jur și vede câmpul plin de ciulini. Atunci începe să-și plângă nenorocul, să spună că bietul om e sub vremi și să strige în gura mare că istoria e neîndurătoare cu noi.
În ce țară din Europa ar fi rezistat, după prezidențiale, un guvern care ar fi  împiedicat diaspora să voteze și în care peste jumătate dintre membrii săi sunt penali? În ce țară ar fi fost iertat un guvern al cărui ministru de finanțe pitește pungi cu bani prin cavouri și tablouri în pereți? În câte zile strada ar fi măturat la Paris sau la Londra sau în orice capitală occidentală, impunând alegeri anticipate, acel „număr mic de mâini nevolnice și ticăloase”, care, după două luni de panică, și-au regăsit aroganța, capacitatea de a-și da legi de impunitate și de a-și aroga creșterea economică, așa cum un meteorolog și-ar revendica meritul vremii frumoase? Dar pesemne că profesorul francez avea dreptate: noi, românii, ne apucăm greu și ne lăsăm repede.

Distribuie acest articol

102 COMENTARII

 1. Un mare om este întotdeauna și un mare gînditor. Chiar dacă nu întotdeauna își face publice gîndurile. Dumneavoastră o faceți domnule Liiceanu. Va mulțumesc.

  • da, scrie frumos domnul; doar ca mie imi trezeste amintirea dialogul cu Herta Muller si atunci ma intreb, oare nu i ipocrizie?
   „Tocqueville să-l fi avut în minte pe prim-ministrul nostru când a scris aceste cuvinte, sunt înclinat să cred că Ponta e cel care a apucat cândva să le citească și să se inspire din ele. „-pe dracu ! asta se trage dintr o spitza ce are din mosi stramosi jmekeria in singe.
   o tot dam inainte cu poporu romin; e oare format ? ca si Johanis e un accident; in Transilvania multiculturalismul nu era gindit sau vorbit, era un cod,un mod de trai. a venit ingineria sociala cu formarea poporului rumin si uite ce a iesit
   mai ieri am aflat ca are si psihologie proprie acest popor;si conferentiaru ce o descoperit o, lucreaza la o universitate care inainte era scoala ,iar amu o devenit goarna de propaganda

   • Povestea cu Herta Muller începe să sune strident! Până-n 1990 nu citisem nimic sub semnătura ei. Trebuia să știi limba germană. Citisem, în schimb, Jurnalul de la Păltiniș(1983) și Epistolar(1988)! Chestiunea de fond este dacă puteam să emigrăm legal din iubita noastră patrie?!

  • Dacă nu aţi înţeles prea bine răspunsul d-lui Dusu la comentariul d-vs., lucru care este uşor de înţeles având în vedere stilul şi modul de exprimare deosebit de confuz al domniei sale, atunci sper că pot să contribui eu un pic la descifrarea lui.
   D-l Dusu susţine că poporul român nici nu există, ci este o creaţie a „ingineriei sociale” care a apărut după 1918. Dar chiar dacă ar exista (ceea ce, repet, potrivit convingerii sale, nu e cazul!), acest popor n-ar avea nici un drept să reclame un caracter sau o psihologie proprie.
   În afară de aceasta, d-l Gabriel Liiceanu trebuie considerat, pentru faptul că a îndrăznit să aibă o altă părere decât Herta Müller, un ipocrit.

   • doamne fereste domnule unaltoarecare; ipocrizia la care ma refeream tine de iesitul in piata publica,da ii drept,uneori nici io nu ma inteleg
    iar daca dvs atzi inteles ca io ash fi spus ca poporul romin nu exista,atunci ati gresit

 2. Articol in nota exceptionala pe care intotdeauna ne-o propune dl Liiceanu.

  Au fost citeva zile in care pe Contributors s-a comentat foarte putin la articolele propuse.
  Si ar fi fost de comentat; muuulte:
  – prim plagia, pardon, premierul a recunoscut ca accizarea combustibililor a fost o prostie;
  – a fost legalizata impozitarea bacsisului, iar dupa o saptamina ne-au spus: „mai, da` prosti am fost!”;
  – atacul ordinar la capitalistii care cresc preturile si fac prea multi bani nelasind clasa muncitoare sa se odihneasca duminica, si sa stea cu familia;
  – condamnarea lui Dragnea la doar un an de inchisoare, cu suspendare, pentru una dintre cele mai grave atingeri ale democratiei: fraudarea voturilor. Aici intervine si un ceva haios: Dragnea spune ca din cauza dosarului sau, i-a murit fratele. Diagnosticul medicilor: cancer. Concluzie: fraudarea alegerilor dauneaza grav sanatatii, pericol de cancer. Pacat ca fratele a murit, iar vinovatul a luat cu suspendare :P
  Ca atare ar fi fost muuuulte de zis, dar lumea, printre care ma numar, a obosit: da, „ce-i de facut?”
  Iar cel in care ne pusesem sperantele, e drept, votind impotriva lui Ponta, are doua griji:
  – infiintarea institutiei First Lady;
  – mai_e_state?

  • Nu e chiar asa, caci temele propuse au fost de asa natura incat eu in mod fortat adica in afara topicului am adaugat ici colo comentarii in sensul celor la care te referi.
   Asadar problema este cat de volatil devine acest forum si cat se mai poate el dilua fata de problema esentiala a momentului.Daca insa obosesc cei care ridca la fileu probleme arzatoare atunci intradevar lucrurile devin mai grave.

   • PS .De exemplu eu acest text pe care l-am scris imediat ce Ponta a vorbit nu am avut unde sa-l postez decat fortat pe un topic destul de diferit asa ca il reiau acum aici dar si pe un topic deschis azi de dl Vancu, deci tot tarziu fata de evenimente:

    Dl Ponta comentand pedeap[sa simbolica primita de dl Dragnea pentru elemente de fraudare la referendumul din 2012. Atentie cuvantul fraudare il pronunt eu si nendoelnic si judecatorii care fara respectivul cuvant adica doar cu glosarul folosiot de dl Ponta nu condamnau nici simbolic si nici altfel.
    Spune azi dl Ponta, PM si lider PSD si parlamentar :

    “Toate scrutinele de vot de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific dacă şi în viitor se va considera că este comisă o faptă penală prin îndemnarea oamenilor să vină la vot, iar această problemă trebuie rezolvată, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta.”

    Asadar se reia aceiasi diversiune ca la noi ref referendumul din 2012 se ancheteaza indemnul in perioada legala cand se face acest ndemn de a se veni la vot caci dl Ponta mai spune si:: “nu regret nicio secundă că am făcut campanie” de ca si cum ar fi existat vreun repros privitor la exercitarea in mod legal in timpul legal destinat a acelei campanii.
    Daca dl Ponta spunea : nu regret nicio secundă că am făcut campanie in mod legal pentru a fi demis dl Basescu ” era desigur altceva dar asa este sugestia ca ICCJ ar fi dat o sentinta politica nesanctionand o culpa reala ci doar dorinta de a vota acetateanului caci deasemeni spune:”Decizia Curţii Supreme este una simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice – suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul – practic a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor”
    Ce spune acest Ponta eu o receptionez ca o insulta personala a mea cat si a tuturor celor care nu am dorit saparticipam la referendum din motivele noastre politice la fel de permise ca si cele ale participantilor.
    Insulta cu aceiasi ocazie si CCR reiterand ca ei, adica alde Dragnea si de cel solidar cu el, adica numitul Ponta doar ar fi indemnat corect oamenii sa vina la vot si pentru asta a fi sanctionati de justitie si de CCR: ” Important este că, de acum încolo, cu siguranţă, dacă se aplică regula din acest dosar, şi anume că îndemnând oamenii să vină la vot comiţi o faptă penală, cu siguranţă toate scrutinele de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific”
    si odata cu toti acestia, insulta in mod implicit si Romania inclusiv pe presedintele Johannis care trebue sa fereasca tara de astfel de derapaje la nivelul pe care din nenorocire il detine un individ de teapa lui Ponta sau Dragnea..

    • @ ion adrian,
     la doo vorbe m-ai contrat cu o mie.
     dle ,
     exista o lehamite pe care, daca nu o sesizezi, ferice de tine: dezamagirea alegerii sotului primei Doamne, este foarte mare. Chiar si la simpatizanti, nu doar la voturile anti plagiator.
     Doar ca nu vor sa recunoasca.
     (Scuze, a doua postare nu ti-am citit-o, am vazut ca iti era adresata.)

     • Nu stiu sa fi fost cine stie ce simpatizanti convinsi ai lui Iohannis inainte de alegeri. In conditiile in care inainte de primul tur presedintele Basescu era ferm impotriva lui. Ba chiar multi il considerau prea moale ca adversar pentru Ponta, iar in confruntarea directa parerea majoritatii era ca a fost invins. Cei mai multi l-au votat doar ca sa nu il avem pe Ponta presedinte.
      Pe mine nu m-a dezamagit. Sper doar sa-si schimbe consilierii.
      Numai cine nu vrea sa priceapa care sunt conditiile din „ringul politicii” are asteptari disproportionate. Au trecut doar 5 luni din mandatul sau. Mai stie cineva cate a realizat Basescu in primele 5 luni de mandat? Din cate promisese… va amintiti celebrele vorbe ” la tzepe, in Piata Victoriei”? Sau promisiunea ca va veni sa dea socoteala periodic in Piata Universitatii, in fata poporului? Pentru a-l pune pe Tariceanu prim-ministru a realizat chiar o colaborare cu Voiculescu, solutia imorala…

      • Eu ii consider „simpatizanti” pe cei ce l-au votat in primul tur.
       In rest, e vorba despre altceva, nu despre Basescu si nu discutam prin comparatie, ci prin ceea ce face.
       Daca va convine, „pe mine nu m-a dezamagit” nu inteleg afirmatia „Nu stiu sa fi fost cine stie ce simpatizanti convinsi ai lui Iohannis inainte de alegeri.” In primul tur a fost votat de vreo 3 milioane!
       NB,
       dupa un sondaj publicat recent, vazind cit de simpatizata este, in 2019 va candida First Lady.

   • Cum adică scrutin de vot?Atât este de deştept v v ponta?Votare de vot!?!Asta e soră cu alegerile
    electorale!Halal PM(puie monta)!

  • By the way, merita urmarit ce scrie singurul barbat de stat avut de tara noastra din 1990 incoace si este suficient sa-i urmaresti postarile ca sa pricepi aceasta. Referitor la ce a spus la Varsovia scrie:

   „În discurs, am subliniat cîteva elemente în care am crezut ca om politic :
   – Nimic credibil şi sănătos nu se poate construi pe piloni ai regimului comunist, fie că ne referim la justiţie, sisteme de securitate naţională, companii, educaţie şi nici măcar în sănătate, chiar dacă aceste sisteme trebuiesc reconstruite treptat;
   – Teza că în Uniunea Europeană toţi suntem egali este o mare minciună susţinută de politicieni demagogi. Argumentul: ţările au număr diferit de voturi atît în Parlamentul European, cît şi în Consiliul European, dar şi în repartizarea funcţiilor executive superioare în structurile Comisiei Europene. Faptul că nu suntem egali l-au ştiut toate ţările cînd au cerut să devină membre UE (România este a şaptea ţară ca număr de voturi în Consiliul European şi în Parlamentul European);
   – Federaţia Rusă, element continuu de instabilitate în regiune din cauza tradiţiei istorice de a avea sub control sau influenţă politică ţările din zonă;
   – Influenţa Federaţiei Rus,e generată de preţurile diferite la care vinde gazele naturale ţărilor din UE;
   – Reacţile de după invadarea Ucrainei probează că singurii parteneri credibili pentru garantarea securităţii ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt SUA şi UK.
   Calitatea dezbaterii a fost excepţională, generată, în primul rînd, de cunoştinţele şi pregătirea celor care au asistat la discursuri şi au participat ulterior la sesiunea de întrebări şi răspunsuri.
   Astfel de dezbateri ar trebui să aibă loc şi în România. Aş participa cu plăcere.”

   Referitor la disputa Ponta – Iohannsis ref Codul Silvic scrie:

   „Nu ne puteţi prosti pe toţi.
   Clauza de salvgardare prevăzută la art. 191 din Tratatul de la Lisabona, la capitolul mediu, este soluţia pentru protejarea pădurilor noastre.
   Impresia mea este că nici unul din protagoniştii disputei legată de Codul Silvic nu vrea să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor.
   În timp ce domnul Ponta vrea limitarea la 30 la sută a cotei de piaţă pentru firma austriacă Schweighofer, domnul Iohannis nu vrea această limitare, motiv pentru care a retrimis legea înapoi în Parlament. Şi de aici tărăboiul şi acuzele reciproce.
   Problema reală o reprezintă defrişările iraţionale, şi nu cota de piaţă a firmei austriece Schweighofer, iar disputa dintre Ponta şi Iohannis este ca şi cum ai da unuia care moare de sete în deşert o bucată de pîine.
   Problema nu este cum se împarte prada rezultată din defrişarea sălbatică a pădurilor, ci cum eliminăm defrişările şi trecem la exploatarea raţională a pădurilor statului şi, în mod egal, a celor private .
   Clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii.
   Copacul aflat în picioare este pădure şi este protejat de Uniunea Europeană. Copacul tăiat din pădure este marfă şi comerţul nu poate fi îngrădit.
   România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul.
   Dar şi Iohannis şi Ponta trebuie să vrea acest lucru.
   Pricepeţi, domnilor, Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, cînd, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face ?”

    • Multumesc.
     PS. Si ca sa fiu obiectiv sa-l citez si pe Iohannis desi din ce spune nu rezulta si o evaluare si privind gradul de ticalosie, merita totusi prezentata caci deja este o tragedie ca o tara sa fie guvernata de un specimen de soiul celui evaluat de dl profesor Iohannis:
     „Presedintele Klaus Iohannis dezvaluie in noua sa carte, „Primul pas”, ca atunci cand l-a intalnit pe Victor Ponta la prima dezbatere televizata din timpul campaniei prezidentiale a avut impresia ca avea in fata ochilor „imaginea clasica a micului tocilar care nu stie sa scrie nici daca-l lasi cu toate materialele pe masa”.

 3. Asa e. Dar de ce sa iesi in strada pentru alegeri anticipate? Pe cine sa pui in loc?

  Pe de alta parte, se vede si cu „iesirile astea spontane” ca numai spontane nu sunt.

  De ce nu va ganditi ca sunt destui cetateni debusolati?

  Sunt mai multi pasi inainte de alegeri anticipate. E nevoie ca cineva sa il faca pe primul dupa ce afla care e ordinea lor, a pasilor.

  Toate bune!

  • Chiar, cine ar putea să-i ia locul – din partea opoziției – lui Victor Viorel Ponta?! Predoiu nu-mi inspiră încredere.

   • „Asa e. Dar de ce sa iesi in strada pentru alegeri anticipate? Pe cine sa pui in loc?”- iata dovada talentului nostru de a lasa lucrurile neterminate… ideea e ca nu trebuie sa ne ingrijoreze ce personaje sunt propuse de politicieni, si nici de cate ori :) , ci sa ne impotrivim de fiecare data cand personajul este unul ticalos, pana cand politicienii vor invata ca alta cale nu au decat aceea a promovarii competentei, bunului simt si legalitatii; asa cum facea si presedintele Basescu, daca va aduceti aminte, la un moment dat psd- istilor nici nu le mai venea sa propuna vreun ministru, toti se dovedeau incompetenti/ incompatibili/ penali… Nu trebuie sa ne fie teama sa mergem pana la capat!

    • Da, sigur…. Dar asta e teorie. Spuneati de Basescu. El nu era teorie. Si era cineva care inspira, mobiliza si te facea sa iesi in strada pt ca-ti arata unde e pericolul.

     Acum nu mai e acel om. Sau nu-l vad eu pe cel in care sa am incredere.

  • Primul pas este:
   Duceti-va si spuneti prostilor ca ei sunt principalii vinovati de relele din Romania!
   De 25 de ani, PROSTII AU DAT TARA PE MANA ESCROCILOR, SI TOT NU S-AU INVATAT MINTE!
   Prostii nu stiu sa aleaga OAMENI CINSTITI, COMPETENTI SI DEVOTATI!
   Multi o sa va injure, dar cei corecti o sa se gandeasca si o sa-si dea seama ca asa este!
   Trebuie sa demontam MAREA „ALIANTA” DINTRE PROSTI SI ESCROCI!

   • Aliajul dintre prosti si escroci e una din cele mai tari materii cunoscute umanitatii. Cu toate eforturile fizicienilor de la CERN si a cercetatorilor britanici inca nu avem un procedeu de a sparge legatura dintre prost in pozitie votanta si escroc in pozitie conducatoare.

    • Cu adevarat indestructibil este aliajul prost-escroc calit: atunci cand gradul de prostie resp. de escrocherie cresc atat de mult incat depasesc un nivel critic, de la care escrocul e atat de escroc si prostul atat de prost incat si un escroc dovedit il poate prosti pe prost ca nu ar fi escroc. Scuze daca am fost prea tehnic.

    • Taria „aliantei” dintre prosti si escroci este pentru ca si prostii sunt niste aspiranti la escrocherii, dupa cum si escrocii se dovedesc a fi prosti dupa ce li se aplica testul cu DNA-ul. Deci sunt din aceleasi „substante”, in proportii diferite!
     De ex. Imi spune un simplu cetatean. CONDUCATORII NOSTRII POT SA MAI SI FURE, DAR SA FACA SI TREABA!
     De parca hotul atunci cand iti intra in casa ca sa te fure, mai intai se apuca sa faca curatenie, sa spele rufele si vasele, sa faca mancare, etc si dupa aia se gandeste sa fure!

    • Tu esti obisnuita cu programe demagogice pentru amagit prostii! :)
     Uite aici „program politic”!
     JOS MAFIA POLITICA!

 4. Bun. Excelent articol! Dar care ar fi solutia stimate autor? Dati macar o sugestie! Vedeti acum vreun lider capabil sa ridice masele de amortiti la lupta sociala? Eu nu-l vad! Poate il vedeti Dvs. si ni-l spuneti si noua! Adevarul este ca avem in fruntea tarii o masa de penali carora le convine de minune ca au un sef care ii intelege si le este closca. Eu stiu care e Solutia: E cea data de partidul liberalilor cei tineri de prin 92 (ce tanar si idealist era pe atunci Tariceanu si ce a ajuns acum) si anume:COADA CAINELUI TREBUIE TAIATA BRUSC. Cine are urechi de auzit si puterea necesara ar trebui sa inteleaga!

  • @Gheorghe
   Solutia este una simpla: iesiti masiv la vot si schimbati-i pe cei care si-au batut joc de voi cu promisiuni mincinoase, din patru in patru ani, ca pe sosete!
   Va asigur ca dupa doua-trei cicluri de-astea in care politicienii de la guvernare vor fi aruncati de votul popular zdrobitor de cel putin 99% la ghena de gunoi a istoriei, vor aparea si lideri capabili si onesti care vor intelege ca nu mai pot minti si ca trebuie sa lucreze strict in interesul tarii si nu in interesul buzunarului propriu.
   Inceputul a fost deja facut in noiembrie 2014; mai trageti-o inca o data lui Ponta si lui tata socru in 2016 si va garantez eu ca nu veti mai auzi in viata voastra de acesti borfasi. Mai mult, daca cei ce-i vor inlocui vor proceda la fel, amendati-i la randul lor prin vot popular masiv cu prima ocazie! Doar in felul acesta putem scapa de mafia politica ce a sugrumat tara!

   Din pacate, dezinteresul romanilor pentru viata civica si politica a tarii este evident, la toate nivelurile. Am fost dezamagit sa constat ca pana si specialistii platiti cu salarii de mii de euro angajati in filialele multinationalelor din Romania se fac, sau se prefac ca nu-i intereseaza politica si nu se prezinta la urnele de vot. Cei mai multi dintre ei isi vad de propriul buzunar, la fel ca si politicienii si guvernantii, altceva nu-i mai intereseaza. Nu se duc la vot pentru ca, pe de-o parte „dreapta” ii sperie, iar pe de alta parte, de „stanga” le e rusine!
   Se lamenteaza doar cand le cresc taxele, impozitele, rata la banca sau pretul benzinei (pentru ca astia nu se duc sa cumpere o paine decat cu masina de serviciu). In schimb, la sectia de votare nu se duc nici picati cu ceara! Si sunt tineri de 30-35 de ani!

   Personal nu cred in iesirea in strada, care de cele mai multe ori e manipulata in favoarea unui partid politic sau altul. Cred insa cu tarie in puterea votului, la urne! Doar la urne putem schimba politicieni, partide, doctrine, programe economice si sociale, legi, guverne, parlament, presedinte! Putem face asta foarte simplu, macar din patru in patru ani noi avem painea si cutitul in mana noastra! Trebuie doar sa ne pese cu adevarat si sa credem in sansa noastra!

   PS: „chapeau bas” pentru excelentul text al D-lui Gabriel Liiceanu! Este, daca vreti, o radiografie pura (3D) a societatii civice si politice romanesti si a mentalitatii romanilor, pe care le traim cu totii in aceasta perioada trista.
   D-le Liiceanu, se pare ca singura speranta a celor ce vor sa traiasca mai bine si mai demn in tara lor a ramas pe umerii dvs. Chiar daca, deocamdata, acest bob de speranta se rezuma doar la a va citi cu nesat textele extraordinare pe care le publicati pe blog. Poate, vreodata, cine stie, scrierile dvs vor reusi sa trezeasca la viata adevarata un intreg popor!
   Doamne ajuta!

   • Si eu cred cu tarie in puterea votului si te asigur ca din punctual asta de vedere eu am facut ce trebuia sa fac in lungul sir al celor 25 de ani trecuti. Toate eforturile mele s-u dovedit a fi neputincioase in fata cantitatii enorme de indoctrinare latenta ramasa de pe vremea comunismului in acest popor. Votul e din patru in patru ani si e foarte costisitor sa faci de fiacre data cate un experiment (e ca un drum peticit de doua ori pe an si care sfarseste prin a te costa mai mult decat l-ai face din nou). Din pacate asta se va intampla si in 2016 vom face un nou experiment(daca il vom face)) si ne vom trezi pe cap cu cine. . . . Cu haita celor dati jos de la putere in alegerile trecute. Apoi vom astepta iar patru ani ca sa ii punem in loc pe cine . . . . haita celor ce vor fi dati jos de la putere in 2016. Si atunci care ar fi Solutia? Romanii nu sunt un neam de revolutionati ca sarbii sau polonezii de ex. asa ca puternicii tarii stau linistiti ca stiu ca nu se poate intampla nimic rau. Asa ca aceasta combinatie dintre nesimtirea guvernantilor( demisie? hai sa fim seriosi) si lenea guvernatilor de a cere drepturile in strada nu va putea adduce schimbarea dorita decat in vorbe si lozinci Poate ne accepta americanii drept al 51-lea stat!

 5. Dle Liiceanu, vazandu-va la expozitia de la Ciclop mi-am dat seama cat sunteti de dezabuzat…
  Titlul ales este splendid si ma face sa -mi imaginez tot soiul de umflati cu cefe groase si incretite dansand din buric unde si pe ce anume. Unde si pe ce anume permite multe raspunsuri. Pentru mine ei danseaza astfel peste propria mea fiinta lipsita de aparare, intrucat credinta mea crestina ma impiedica sa aplic solutia reala: strapirea totala a lor si a neamului lor pana la unu

  • Se mai poate si altfel : STAND UP MAN!

   Sa ne aparam drepturile si libertatile – daca nu aparam democratia noi, la noi in tara, atunci cine? Este mult mai greu de deschis ochii, gura si mintea si de cerut ceea ce constitutia ne ofera sau un referendum corect pentru ca se cere un efort zilnic si constant.

   Chestiunea cu impuscatul nu este democratica – pana la urma fiecare are dreptul la o opinie, numai ca opinia are nevoie de argumente si de sustinere corecta, fara vicii de procedura.

   Se pare ca pana la urma nu prea se intelege ce este democratia si cum ar trebui ea sa fie aparata. Pacat!

 6. Să mai adăugăm în listă o meteahnă a acestui popor: atunci când cineva, exasperat de nepăsarea oamenilor, cu bună credință le pune în față oglinda, arătându-le greşelile lor, în loc ca aceia să recunoască, ruşinaţi, ce li se arată, îl vor huidui pe binefăcătorul lor. Noi vă mulţumim că nu conteniţi în demersul de a ne arăta strâmbătatea în toată goliciunea ei, în corul de proteste al celor ce strigă, neînţelegând că, astfel, li se vrea binele. Doar astfel va veni și ziua în care vor înţelege aceia în ce iluzie bolnavă au trăit. Şi atunci cu toţii vor fi recunoscători celor ce n-au renunţat atunci când pe ei toţi îi cuprinsese lehamitea.

 7. something is rotten in the state of denmark
  prostia si hotia nu obosesc niciodata
  care i solutia ? toata suflarea sa stea cu urechile ciulite si ochii cit cepele pe politruci ? nu seamana cu povestea drobului de sare a lui creanga ?
  alba neagra cu uite bacsisul nu e bacsisul, taxarile si impozitarile abuzive, nu se fac intr un cadru legal ? prostii care ajung in parlament (ca mai tirziu sa legifereze) si neispravitii cocotati in virful piramidei institutionale nu respecta „regulile jocului” ? pensionarii, functionarii nu percep „statul” ca pe vaca buna de muls ? ei nu datoreaza nimic inteligentei (din ce in ce mai firava) creatoare de plus valoare ci „statului” care le mareste pensia si leafa. nu aduce aceasta „arhitectura” izbitor de mult cu epoca de aur ? cite tari pe fata pamintului nu mai sint azi democratii ? asadar cine permite (cu adevarat) dansul din buric ?

 8. Dupa victoria in alegeri a actualului presedinte am spus ca daca nu se vor continua manifestatiile ca sa fie declarate alegeri anticipate si inlaturat guvernul, „Romania lucrului bine facut” se va transforma inevitabil in „Romania lucrului bine inceput…”. Se pare ca efortul de a face 150 de km ca sa ajung la Lyon unde puteam vota, a fost in zadar… Speram intr-o regrupare in jurul initiativei doamnei Macovei….furtuna intr-un pahar de apa… Toata stima pentru dumneavoastra domnule Liiceanu, dar eu cred ca avem nevoie de mult mai mult decat un articol de exceptie (ca acesta) la cateva luni o data. Nu sunt pesimist. Sunt un optimist realist dar cred ca daca nu se face ceva rapid, peste maxim un an, vom asista la procesele procurorilor DNA de acum…in frunte cu doamna Kovesi.

 9. Tocqueville nu l-a avut deloc in minte pe primul ministru al nostru, e evident.
  A facut insa ceea ce lipseste total astazi, adica o critica radicala a unui sistem intreg.
  A vazut clar, cum capitalismul marchand duce cu ajutorul seductiei, la fetishizarea lucrurilor, a marfurilor. Iar de aici, la o alienare a indivizilor la un colectivism egoist gregar de genul totii la Mall ! dar fiecare pentru el.
  Acest proces alienator realizat prin fetisizarea lucrurilor, ( chiar si a lucrurilor bine facute … ) duce mai departe la marfuirea societatii (lobyuri din interese fara principii) si la marfuirea Omului care devine astfel si el o marfa. Exemplu : se vind organe pe internet, se procreaza la comanda si la distanta, se construiesc banci de sperma, gestatie de ovule franceze in Nepal, ovule englezesti in India, etc. Ca pe OM am ajuns sa-l numim resursa umana si consumator este inca un bun exemplu de alienare si marchandizare.
  Iar acestea toate nu le-a facut poporul roman, ci i-au venit de afara, de multe ori sofisticat impuse. Acest limbaj politic corect care corupe si perverteste nu l-am inventat noi.
  Pervertirea cetatii incepe cu coruptia cuvintelor spunea Platon.
  (Si) Aceasta coruptie trebuie denuntata asa cum a detectat si Dl Plesu intr-un articol recent.
  Asa ca, poate ca stim noi (fara sa putem exprima) de ce ne apucam greu si ne lasam repede, pe un drum care nu stim unde duce … Si apoi de ce ar trebui necesarmente sa fim noi toti, ca toti ceilalti ?
  cu stima

 10. Doctor Victor.Viorel.Ponta.

  Chiar se vorbeste-scrie- in exces despre acest domn.Deocamdata dumnealui este Prim Ministrul Romaniei. Filiatia si afinitatile reale ale domniei sale ne sunt mai mult sau mai putin cunoscute.Domnia sa a ajuns Prim ca si consecinta a votului pe care mare parte din concetatenii nostri l-au acordat USL-ului.

  ….A pierdut incredibil alegerile la Presedintie.Personajul oricum este invocat prea frecvent.

  ….Azi – de dimineata- sub efectul recitirii cartii Dumneavoastra Domnule Liiceanu- Declaratie de Iubire- mi-am pus urmatoarea intrebare: ,, cine oare a iesit infrant din inclestarea dintre Comunism- pesemne una dintre cele mai diabolice lucraturi din istorie-si adevarata fata a lumii , adevaratul chip al lucrurilor?”.

  Noica , Sanduc Dragomir , si ceilalti 15 sau comunismul cu toate relele lui inventariate si neinventariate? Romania mica sau Romania Mare?

  Hipermarketul si maneaua sau eleganta gandului discret ?

  Raspunsul il aveti – cele 90 de caiete ale ,, cartitei” Dragomir stau marturie.

  Cine a invins oare: Monica Lovinescu si Virgil Ierunca sau lichelele slinoase care incercau

  sa fure cu orice pret elementara libertate a unui intreg popor?….

  Raspunsul , de asemenea il aveti. Vorba unui mare marturisitor- Albert Camus- ,, numesc adevar ceea ce continua sa existe”….

  Exista oameni care te ajuta- nevazuti dar iubiti si admirati- sa treci dincolo de lehamitea zilelor , dincolo de spatiul uneori stramt al agresivitatii si ipocriziei- oameni de care iti este dor….

  Va multumim Domnule Liiceanu.

  Se vorbeste , totusi cam mult , de doctor vvp.

 11. In noiembrie, mi-am facut datoria. Dar nicio clipa nu m-am gandit ca „spiritul răului a fost închis la loc în sticlă, cu dopul bine pus”. Mi-am invatat lectia din decembrie ’89. Si atunci mi-am facut datoria, iar atunci chiar credeam ca se va schimba ceva, rapid. Au trecut 25 de ani si ceva a inceput sa se schimbe. Abia a incepu sa se schimbe. Mai vedem, peste alti 25 de ani…
  Spirul raului nu poate fi inchis in sticla. Daca s-ar putea, am trai in rai. Nu e cazul. Important este ca suntem pe un drum. Important este sa constientizam care este acest drum, ce ne poate mentine pe el si ce ne poate abate.

  Alegerile anticipate ce-ar putea face? Ar putea aduce la putere o coalitie in care PNL sa ia locul PSD. Foarte probabil, o coalitie construita pe aceleasi interese. Ne-ar fi mai bine? Este PNL mai putin corupt si mai competent decat PSD? Nu prea cred.

  In 2014, romanii au votat pentru presedinte. In 2016, vor vota pentru parlament.
  Cu fiecare zi ce trece, cu fiecare ineptie, cu fiecare ticalosie, cu fiecare omisiune, cu fiecare atentat la statul de drept, parlamentul, guvernul, avocatul poporului, CNA etc. isi dau masura adevaratei valori. De partea cealalta a baricadei, Justitia si institutiile care-o sprijina isi dau masura adevaratei valori. Prin rezultate. Oamenii vad si judeca. Important este ca oamenii sa poate vedea. Important este ca presa si vocile publice sa-si faca datoria. Important este sa stim ce se intampla.
  Pana la urma, indiferent de orientarea politica a fiecaruia dintre noi, cred ca oamenii cinstiti isi doresc sa traiasca intr-o tara cinstita. Niciun om cinstit nu ar avea vreun motiv sa-si doreasca un mediu corupt. Rezultatele Justitiei reusesc o polarizare care transcende simpatiile politice: Romania cinstita si Romania necinstita.

  • Prea multe obiective. Ocupati-va de invatamant si scoateti ratatii care-si bat joc de copii, de parinti si de viitorul Romaniei. Obligatia intelectualilor si nu numai, este sa aiba in grija educatia si cultura.Fara scoala de calitate n-avem viitor. cereti aplicarea Legii Funeriu

 12. d le liiceanu, asa cum va stim, si aici gasiti esenta lucrurilor si o transmiteti astfel ca toata lumea sa o priceapa. totusi, cred ca o parte din generatia mai tanara, pe care o intalnim in retelele de socializare in special, a sesizat faptul ca lupta cu nevrednicii nostri conducatori trebuie sa fie una continua si vocala. sper sa aiba si rezultate. multumim!

 13. De acord.

  Dar, să detaliem un pic chiar cazul scriitorului Amos Oz. Faptul că își permite, zi de zi, să protesteze într-un fel sau altul, presupune anumite condiții MINIMALE: viața curentă și viitorul îi sînt asigurate (fără vreun lux deșănțat, dar nici la limita de jos). Adică, pe munca și talentul lui, omul are suficienți bani pentru a dormi, între două ”activisme”, ”somnul drepților”.

  La noi, o grămadă de oameni, lucizi, inteligenți și culți, se zbat într-o nesiguranță perpetuă (de un sfert de secol), consumîndu-și inutil energiile. Nu degeaba TOȚI politicienii au avut mare grijă să INTERZICĂ constituirea unor averi cinstite și/sau să-și înfeudeze majoritatea spațiului informațional prin cele mai murdare mijloace (inclusiv pedalînd pe orgoliile unor personaje, la prima vedere valoroase, dar, în fond, confuze și necombative).

  La rîndul său ”tineretul corporatist” își auto-limitează competențele la propria profesie (de obicei ultra-solicitantă), bîjbîind debusolat pe restul ”arăturii”. De ce ? Fiindcă liderii de opinie coerenți, cu personalitate puternică și caracter ferm, stau în umbră (din motivele arătate mai sus).

  Peste toate școala (învățămîntul), fabrică conformiști abulici – ”Noi memorăm, nu gîndim” – pe bandă rulantă.

  A bon entendeur, salut !

  • la inceput imi explicam hotia la rumini prin prisma saraciei,mi am dat seama mai apoi,cunoscind africani saraci ajunsi in Occident, ca nu saracia e motivul ptr care ruminii e hoti
   apoi nu asimiliz neaparat un bun profesionist intr un domeniu cu un bun cetatean sau nici macar cu un om ce stie pe ce lume tyraieste
   iar in privinta”liderii de opinie coerenți, cu personalitate puternică și caracter ferm, stau în umbră ” cred ca e nonsens: leder e o persoana marcanta si fizic nu doar prin vorbe de duh spuse ptr grupuri restrinse

  • Nepătrunse sunt căile Internetului! (Sau, cu alte cuvinte: Unde dai şi unde crapă!)
   D-vs. scrieţi despre situaţia lui Amos Oz, care îşi poate permite să fie dimineaţa scriitor şi după masa cetăţen, situaţie diferită de cea a multor gânditori de la noi, iar d-l Dusu găseşte în acest context de cuviinţă să afirme (cu delicateţea-i cunoscută) „ruminii e hoti”. Hodoronc tronc.

    • Nu numai că încercați să ne înșelați prin adoptarea posturii de semi-analfabet, dar deviați discuția pretinzînd că am scris ce nu am scris. Ca de obicei pe contributors ”contribuie” troll-i mai ”subtili” decît pe forumurile obișnuite.

     Din respect pentru alți cititori voi completa: atunci cînd formatorii de opinie realmente valoroși, activi ȘI liberi de orice constrîngeri materiale ating o masă critică dintre ei vor răsări și liderii politici NORMALI, nu făcăturile cu care sîntem bombardați din 1989 încoace. Însă cîtă vreme scena e ocupată de dusu & CTP & Cristoiu (și nu numai ei – nu, nu !) nici o șansă.

     • n am crezut ca voi putea fi alaturat cu ctp ishti !
      Domnule Vasiliu, sinteti printre cei pe care ii citesc cind deschid vreun articol, chiar si atunci cind articolul nu l citesc,ha ha. Nu mi ash permite sa va iau pe dvs peste picior(oare cunoasteti vorba!?) daca mi se mai intimpla imi cer scuze si o fac din prea mult avint muncitoresc.
      e adevarat ca folosesc un limbaj la mishtocareala ptr ca credeti ma, sint ingretzoshat de ce uneori citesc; dar poate aveti dreptate,n ar trebui sa fiu atit de sensibil,ha ha

 14. Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita. Cei care sunt in fruntea tarii sunt oglinda noastra. I se pare cuiva ca doar clasa politica este decazuta, iar noi, restul poporului, suntem perfecti, suntem destepti, harnici si cu initiativa? Daca maine am avea conducatorii ideali, s-ar imbunatatii viata noastra? Am invata mai bine, am muncii mai mult, nu am mai arunca gunoiul pe unde ne vine, oare? Civilizatia nu inseamna ce facem si cum ne comportam atunci cand suntem constransi, civilizatie si educatie inseamna ce facem si ce gandim atinci cand suntem singuri, cu noi insine, cand nu ne vede nimeni.
  Cel putin in conceptia mea, clasa politica emana de la societate, si nu sociatatea de la clasa politica. Credeti ca se va reforma clasa politica fara ca societatea evolueze, sa aiba principii, sa isi propuna sa ajunga undeva?
  Daca Guvernul si Parlamentul Romaniei ar trebui de maine sa conduca Franta, cred ca toata lumea este de acord ca nu s-ar descurca. Dar daca poporul roman ar trebui sa se supuna rigorilor dupa care traiesc cetatenii francezi, s-ar descurca? Cat timp am rezista fara sa aruncam gunoiul pe fereastra in spatele blocului si fara sa parcam pe trotuar, doar pentru ca este gratis ? Mecanicii nostrii de tren are putea conduce un TGV sau profesorii nostrii universitari s-ar ridica la nivelul celor de la Sorbona? Poate ca mai sunt si exceprii, dar o societate nu este caracterizata de exceptii, o societate este definita de majoritate, iar in Romania, rezultatul se vede la fiecare pas si in comportamentul fiecaruia dintre noi.
  Concluzia, mea, este ca fiecare dintre noi ar trebui sa fie mai atent la ce fac el, la felul in care invata, la felul in care munceste, la felul in care se poate perfectiona si cum poate evolua el insusi si mai putin sa astepte reactia celorlalti, pentru ca, pur si simplu, reactia celorlalti s-ar putea sa nu vina niciodata, sau sa fie altceva decat ne-am astepta.

 15. 1. M-am cam saturat de generalizarile astea: noi romanii sintem asa si pe dincolo.

  2. Poate intelectualii carismatici ai Romaniei iau si ei exemplul lui Amos Oz de bun. Nu de alta, dar nu vad prea mare efervescenta politica in partea lor in afara de partidul nascut deja mort al Monicai Macovei

  (intre altele fie spus, cooptarea lui Papahagi in partid inseamna ca M10 se vrea un fel de strutocamila ortodoxo-justitiara, un tea-party romanesc de kko; deja ma enervase MM din cauza ochelarilor de cal pe care ii are. Am iertat-o de citeva ori, am zis ca e deformare profesionala. Dar sa nu vezi padurea de copaci, sa nu legi A de B, imi pare rau, eu nu votez pentru talibanii ortodocsi)

  3. Lucrurile nu stau atit de rau. Inca nu si-au dat legi de impunitate. Sint in stadiul de propunere. Societatea civila, atit cit e ea, a reusit sa-i faca sa renunte la impozitarea bacsisului. Etc etc

  4. Cit despre intrebarile retorice de genul „În ce țară din Europa ar fi rezistat, după prezidențiale, un guvern care ar fi împiedicat diaspora să voteze și în care peste jumătate dintre membrii săi sunt penali?”, poate imi spuneti si mie ce tara din Europa a avut atit de multi securisti / mia de locuitori si in ce tara din Europa securistii s-au auto-perpetuat la conducere, parazitind tot mecanismul de stat? Sint exact 2 tari care satisfac aceste criterii, si ele sint la coada Europei din acest motiv simplu, cum bine stiti. E nevoie de timp pentru a corecta retardul social.

  ===

  Nu stiu, aveti mai multe resurse ca mine. Faceti sondaje, aflati ce i-ar scoate pe romani in strada. Urmariti cind onor guvernul calca pe bec. Ignite the revolution. Faceti ceva.

  Pentru ca va spun: acest articol este defetist si plingacios; perpetuati ceea ce deplingeti („n-ai cu cine, dom’le”).

  • nu-i bine nici `şa nici altminteri; propuneti dvoastra ceva.
   Dar e mai usor sa faci pe gica-contra :P , curat „Dans din buric pe lehamitea noastră”.
   Cu regrete ;)

    • Si uite asa a murit un copil/ o speranta cu cordonul ombilical netaiat.
     Oare ne ajuta daca cantam putin?
     https://www.youtube.com/watch?v=1ywbgKi3U2w

     Orice actiune, fie ea si nereusita, in prima faza, este mai buna decat nimicul si dansul din buric.
     Deci propun asa cum PSD-ul a reusit sa grupeze in jurul sau o multime de oameni nemultumiti de scaderile salariale sa ne adunam, astia nemultumitii si suparati pe baronii locali si guvernamentali, pe marile bulevarde si sa protestam pentru un PARLAMENT de 300 de MEMBRI si pentru STOPAREA CORUPTIEI care ne duce la saracire.

     Slogan: Fii liber si stapan pe tine, in tara ta!

 16. Nu conteaza cine voteaza, nici macar cine numara voturile. Important este cine propune ! Si la noi propun ticalosii.

  • Foarte adevărat. Exact de aceea politicienii români, în frunte chiar cu Traian Băsescu, insistă acum pentru revenirea la votul pe liste. Pentru că e important cine propune.

  • Ba prea conteaza cine numara!

   Dar este adevarat ca raul cel mare ni se trage de la propunerile porcarii care vin de la partide!

 17. Frumos indemnul, poate cel mai oportun si realist indemn pe care le-am vazut pana acum. Pe mine m-ati surprins inca pe val desi ieri eram cat pe ce sa cedez. Ati ghicit: nu mai pot. Nu am renuntat, mentalul nu stiu prin ce minune a reusit sa detecteze la timp renuntarea dar directia va fi o mai mica implicare pe platformele online.

  Realitatea ca pe langa lipsa de tenacitate a romanului si a unui exercitiu al libertatii pe care cred ca le surprindeti foarte bine nu cred ca astea sunt singurele hibe care au creat conditiile actuale. Lipsa istorica de lideri care sa lucreze pentru binele romanilor e un aspect important. Ok il avem pe Traian Basescu, va avem pe dumnevoastra e bine si toti ar trebui sa va fie recunoscatori pentru ceea ce faceti pentru noi. Mai sunt oameni de bine care contribuie activ dar nu ma pot impiedeca sa constat cu amaraciune ca aspectele legate de preluarea puterii dupa revolutie si constrangerile legate de formarea partidelor politice trebuiau aduse pe tapet cu incapatanarea si regularitatea de care da dovada Amos Oz. Romani treziti-va, fiti liberi trebuia sa fie mesajul care sa insoteasca traditionalele urari de Pasti, de Craciun, de Anul Nou!

  • Uite ca asta nu mi-a trecut prin minte!
   Bine gandit ! DA, un indemn, „Fii liber!”, adresat in loc de „buna ziua”, zic eu, in loc doar de Pasti si de Craciun.
   Buna idee, fa bine si pune-o in practica! Te asigur ca este excelenta.
   Eu o sa incerc de la mine de acasa si o sa spun cui ma intreaba, ca asa se zice de acum, daca cumva n-a auzit, adica traieste pe alta lume daca n-a auzit inca forma asta de salut.
   Dar nu ma lasa numai pe mine!

   • Va asigur ca nu e prima data cand indemn oamenii spre asa ceva … si in viata mea incerc sa transform in fapte ceea ce cred. Libertatea e un concept vast … de la a libertate materiala, la libertatea de a gandi liber fara prejudecati, la libertatea de manifestare, expresie, libertatea de a-i ajuta pe ceilalti si a trai in ultima instanta in acord cu universul care ne-a dat nastere.

    • Frumos.

     Am scris si eu ca as vrea sa am un slogan:

     „Fii liber si stapan pe tine, in tara ta!”

     pentru ca ma gândesc ca diaspora este stapana pe sine si libera,acolo unde lucreaza si traieste, dar nu este in tara natala. Pacat ca oameni extrem de valorosi nu au cum sa contribuie mai mult in tara. Ma bucur pentru ei, si petnru împlinirile si realizarile lor, dar pana la urma este o pierdere atat pe termen scurt cat si pe termen lung pentru RO.

 18. De multi ani m-am implicat in tot felul de demersuri catre autoritati, ori pe specificul breslei in care activez, ori in ceea ce priveste scoala copiilor mei, unde se petrec o gramada de abuzuri ( de genul: ” cine nu da banii pentru fondul clasei, il ascult!” si multe multe altele mai mizerabile) , ori fata de primaria din oras unde am scris mereu, cand in loc sa ne stranga zapada de pe strada, ne-au indesat-o in poarta, unde a gasit liber locul deszapezit de noi siguri cu lopetile si cu spinarile noastre, ori catre ANAF ca mi-a blocat conturile de 6 ori intr-un an pentru un leu. Am infiintat o asociatie de breasla, tocmai ca sa ne aparam de abuzurile autoritatilor. Cu alte cuvinte, mi-am asumat rolul de ” scandalagiul de serviciu”, de Don Quijote, am inghitit ridicolul unor sprancene ridicate prosteste a mirare catre mine, ca „de ce ma agit atata? „.
  REZUMAT: ceea ce am observat in absolut toate situatiile, la sedinta cu parintii, la asociatia de breasla, la strangerea de semnaturi pentru petitii la primarie – O FRICA prosteasca de a spune adevarul, O FRICA prosteasca de a recunoaste adevarul macar atunci cand il rosteste altul pentru tine si O LASITATE fara egal in a-si asuma cele mai mici demersuri.
  Aceasta este radiografia momentului si nu cred ca a sosit clipa in care sa inteleaga fiecare, ca orice impunsatura cat de mica in aparatul acesta monstruos, care ne face atat de nefericiti, il poate face in final sa-si ia gheara de pe noi.
  CONCLUZIE: mi-am luat in calcul, ca va sta Ponta inca 20 de ani, mi-am luat in calcul ca va dormi si Iohannis tot pe-atata in functie. Voi face in continuare tot ce tine de mine ca sa schimb lucrurile macar in dreptul meu, daca mai mult nu se poate.
  REZULTATE: in ceea ce ma priveste, ma cunoasc deja autoritatle ( multi oameni raman aceiasi), concurenta la fel, nu se mai urca care cum ii place cu picioarele pe mine si nu se mai mira daca le fac adrese ca sa le cer socoteala.
  Acestia cred ca sunt pasii minimali care trebuiesc facuti astazi de catre orice cetatean intreg la cap, care nu vrea sa inebuneasca, care nu e las si fricos.
  Intre timp vor constata ca nu sunt singuri, ca de fapt sunt mult mai multi si apoi vor reusi sa coaguleze si sa faca demersuri comune, mult mai importante.
  Cam atat.
  Va rog, continuati sa scrieti, mie unul imi face bine!

 19. Domnule Gabriel Liiceanu, eu am gasit alta explicatie, venind dintr-o perioada mai apropiata.
  COMUNISMUL a rasturnat scara valorilor, i-a obligat pe oameni SA MINTA SI SA FURE!
  Comunismul ne-a lasat o „grea mostenire”. In 1990 PROSTII+ESCROCII constituiau o super-majoritate de peste 80%. Atat a obtinut Iliescu la „alegeri”. Nici „revolutia” n-a fost revolutie, a fost o LOVITURA DE STAT data de agentii sovietici veniti dinafara si cei dinauntru. Tentativa de revolutie a fost innabusita de lichelele securisto-comuniste!
  Vad ca se dau diferite explicatii pentru relele din Romania.
  Unii spun ca de vina ar fi „caracteristicile genetice” ale poporului roman.
  Altii dau vina pe forte oculte externe sau interne.
  Principala cauza a relelor din Romania este PROSTIMEA INCREZUTA, OBRAZNICA, AGRESIVA, AUTOSUFICIENTA, TICALOASA, CORUPTA SI CORUPATOARE, HOATA, MINCINOASA, etc.
  „Noi muncim, nu gandim!” „Moarte intelectualilor!”
  Uitati-va ce indivizi au ales in Parlamentul Rusinii Nationale!
  Prostii nu sunt in stare sa aleaga OAMENI CINSTITI, COMPETENTI SI DEVOTATI!
  Politicieni „de succes” sunt aceia care reusesc sa amageasca si sa mituiasca PROSTIMEA!
  Ne-am entuziasmat prea tare si la „revolutie”, si la alegerea lui Emil Constantinescu, si la alegerea lui Traian Basescu, si la alegerea lui Klaus Johannis.
  REALITATEA DURA nu s-a schimbat prea mult!
  PROSTII+ESCROCII CONSTITUIE MAJORITATEA!
  PROSTIA SI HOTIA, GUVERNEAZA ROMANIA!
  SINGURA SOLUTIE, O ADEVARATA REVOLUTIE!
  Daca romanii nu sunt in stare sa faca reforme profunde, atunci ei vor continua sa se tarasca prin mocirla, la coada Europei!

  • Comunismul a rasturnat scara valorilor si democratia post decembrista o consolideaza. De asta exista nemultumiri majore si asa o discrepanta in societate.

   • Daca ar fi nemultumiri majore ar mai fi cum ar mai fi…

    Dar de fapt este o stare de lehamite cu dans din buric – ro la portile orientului, putin mai departe de Occident.

    Articolul poate ca vrea sa ia pulsul societatii si sa ne aduca aminte ca mai avem ceva de facut pe lumea asta, in afara de rezolvarea intereselor personale, evident de inteles, firesti si omenesti.

    Salta Leano , dar cu cine?

 20. Dupa cum ati afirmat la inceputul articolului (caracterizarea personajului) asa sunt romani; in concluzie, de ce unii vor sa fim nemti?
  Cat despre actualul prim ministru, care este atacat cu vehementa de catre domnia dvs., arata ca este cu adevarat om politic,potrivit acestor vremuri, si asta cu sublinierea de rigoare. L-a zguduit bine pe imperator, l-a facut sa dea marunt din buze si il termina daca nu-i expira mandatul. Curata partidul cu rude cu tot, iar dupa aceea o sa se dea si in altii dornici de putere si fara multa dotare intelectuala si/sau morala; deocamdata ii da cu lemnul in cap sefului, si intreaba cine a taiat padurile Romaniei in ultimii 25 de ani? Dvs. de ce nu va-ti intrebat, in scris, asa cum se obisnuiesti, despre aceasta problema? Este un tip tanar si pana acuma se dovedeste ca este cel mai bun. Cred ca in vara vor fi si alegeri prezidentiale, daca se lucreaza in ritmul acesta. Mai mult, se aude ca o sa dea si in conventie fiindca a taiat coada cainelui asa de brusc, incat s-a dus dracului industria tarii, iar unii dintre romanii, care au ajuns in Vest, de foame, traiesc ca lupii prin paduri, departe de tara. Altii, tot de la noi, cu multa carte au ajuns bine in Vest, conf. principiului ubi bene, ubi patria, cu toate ca produc multa paguba Romaniei. In timpuri normale ar fi fost condamnati pentru inalta tradare.NU mai zic ca unii au semnat tratate in care au confirmat vointa lui Stalin in ceea ce priveste Romania. Domnule profesor, am o singura rugaminte la dvs., puteti sa enuntati in scris notiunea de jigodie, made in Romania, ca sa stim la ce ne raportam? Altfel vorbim in vant.

  • Ave, Ponta! A fost si este un tanar de mare viitor. Si are toate sansele sa fie un batran de mare viitor. :)

   Cred ca ori ati vazut un film artistiic, ori traim in lumi diferite.

 21. Da, Ponta e un om rau. Cu Boc. era mult mai bine. Eu cred ca solutia este un nou guvern Boc., cu Videanu la Economie si Udrea la dezvoltare. Hai sa ne dezmeticim. Boc premier !!!

  • Nu. Ponta nu e un om rau. E un mincinos ordinar.
   Nu. Cu Boc nu a fost bine pentru ca toata economia lumii era cu fundul in sus. Ghinionul lui Boc ca s-a nimerit premier in mijlocul crizei.

   Daca ai vrut sa fii ironic, n-ai reusit. Poate doar o ironie de seralist care inca mai viseaza la diploma de Bac.

   • @OvidiuD: Nu, nu eram ironic, eu chiar am apreciat viziunea (macro-)economica, politica si sociala a fostului prim-ministru si a celor doi ministri. Nu inteleg de ce m-ai jignit, daca si noi care suntem de aceiasi parte a baricadei ne jignim intre noi, ce sa asteptam de la cei care isi permit sa gandeasca altfel.

    • Era bine cu Videanu la Economie si Udrea la dezvoltare ? Frate, unii sint complet idioti.

     Cresterea TVA la cota de furt, continuarea politicilor de numire de politruci in fruntea regiilor de stat, investitiile aiurea (alea care nu aduc profit, ci numai cheltuieli), etc

     Incapacitatea cronica de a reforma aparatul de stat. Nu inghetarea salariilor era solutia, ci organizarea pe alte baze …

     As adauga mentinerea leului la paritate cu EUR, o stabilitate pe care n-a cerut-o nimeni … puteau scadea cheluielile prin inflatie.

     Dar deh.

 22. Noi ii punem pe acestia in fruntea tarii si tot noi ar trebui sa-i pazim apoi patru ani ca sa nu ne fure. Eu personal am obosit sa ma tot documentez pe fiecare speta in parte si sa le combat sau sa ies in strada pentru a le sustine una cate una. Eu nu-mi permit sa militez in nestiinta de cauza, deci pentru mine este mult mai greu. In plus am si viata mea privata.
  O singura dezbatere publica mai este de facut, cea despre un nou sistem politic. Domnule Liiceanu, daca doriti sa ajutati, initiati acest brainstorming si asigurati-va ca nu nici-unul dintre actualii politicieni nu va contribui nici cu cea mai mica idee.
  Pe urma vom iesi cu toti in strada ca sa inlocuim sistemul politic, asa cum am facut cu Ceausescu.

 23. Excelent scris, excelent criticat, “am obosit”, “ne-am resemnat”… şi ce facem, domnule Liiceanu? Scriem editoriale? Fix cu asta o să-l dărâmăm pe Ponta, care probabil se prăpădeşte de râs în timpul ăsta la Palatul Victoria…

  Ştiţi ce problemă aveţi Dvs acum, dle Liiceanu? Nu treceţi testul de autoincluziune, cum l-a numit colegul Dvs, dl Andrei Cornea. Când a organizat GDS, organizatie de renume si de rezonanta in societate, cand a organizat GDS un protest recent, dle Liiceanu? De la cine aşteptăm noi revolta în stradă, tot de la tinerii Uniti Salvăm, care cum ies in stradă, cum sunt linsati de presa de ambe orientări, ba că sunt pesedişti sub acoperire, ba că sunt anarhisti, ba mai stiu eu ce…

  Aţi făcut o analiză a codului silvic, a codului electoral la GDS si ati iesti cu o lista de propuneri? Ati chemat oamenii aproape daca nu sunteti ascultati? Despre ce vorbim noi aici, despre articole de opinie care darama guverne? Haideti sa fim seriosi…

  • asta e domnule lu !
   ptr bere ruminii il urmeaza pe ponta
   dar ptr scopuri mai inalte(ha ha) pe cine sa urmeze ruminii ?
   imi aduc aminte ca la Timisoara, orasenii l au urmat pe Tokes,care intre timp a devenit tradator
   la bucuresti oamenii l au urmat pe valutistul revolutionar,ulterior consilier al tovarasului iliescu,iosif dan,fie i tzarina usoara ca repede s a dus

 24. LEHAMITEA.Are un curs ascendent, aparuta la o natia noastra, care are totusi alte trasaturi de caracter.Socul a aparut pe fondul unei indiferente aproape generalizate fata de explozia unor forme de marlanie in multe situatii si domenii, luari de pozitie firave{noroc cu mass media} fata de protectia mediului, explozia drogurilor legata de fapte antisociale, jaful din economie, nesiguranta fortei de munca, poluarea accentuata cu reciclari timide, pierderea materiilor prime, cresterea criminalitatii, abandonul scolar si altele.Cum rezolvam problema rapid, cand ne vom trezi pentru a evita pierderi irecuperabile in toate domeniile si un viitor incert pentru toate generatiile?

 25. Niciun cuvant despre ce se intampla in Basarabia ACUM ?De o luna de zile ACOLO sunt framantari care privesc Romania direct, iar noi ne facem cu totii ca ploua! Bate Rusia insistent la portile Dunarii, iar noi asteptam cu bratele incrucisate sa … SA CE??? De doua decenii incheiate acolo se uzurpa cultura romana in esenta ei, se fac insa temenele ipocrite pe ALEEA Clasicilor (ROMANI; dar nu se mai spune explicit!) iar noi inca mai asteptam… Ce? Ce anume mai asteapta!”cultura romana” refuzandu-si pana si dialogul? Ce clarificari” misterioase” sa ma vina? De unde ? De la cine? Ce false menajamente aplicam si de ce? ..”.(Dar) pesemne că profesorul francez avea dreptate: noi, românii, ne apucăm greu și ne lăsăm repede”

  • apoi domnule,ti as raspunde io: acestia ca dvs ar vrea sa fie si cu banii in traista si cu vaca in caruta ! nu va ajunge Transilvania ? patria dvs s a angajat totusi la ceva in fata UE !?
   va inteleg sentimentele in cazul ca sinteti moldovean,dar asa i in tenis
   doar ca inclin sa cred ca cei ca dvs sint si cei care se tem ca pierd Transilvania daca ar da drepturi ungurilor. chestie de civilizatie

   • Transilvania dvs a fost desfiitata de catre statul ungar in 1866, iar maghiarii si celelalte minoritati conlocuitoare sunt discriminati pozitiv AZI in defavoarea cetatenior romani-romani…
    Nu va bucurati insa prea mult. din vagauna si fundatura Europei nu se va ajunge niciodata nicaieri!
    (cea mai saraca, inapoiata, subdezvoltata MACRO unitate adm a statului ungar – care a cunoscut o democratie cenzitare foarte aproximativa -, sa se abtina a ne da lectii si sa faca propaganda miciinoasa falsificand istoria reala in debutul noului mileniu.

    • I-am acordat şi eu d-lui Dusu calificativul de şovin. Se preface că nu înţelege. Luând în considerare cantitatea de venin pe care o deversează în comentariile domniei sale, am ajuns la concluzia că este un caz aproape(?) patologic. Nu prea are sens să discutăm cu el.

 26. @Lu

  Bine punctat ! De acord in totalitate cu dvs. Unele personalitati/intelectuali romani de azi se resuma la a scrie cate un articol sau a comenta la TV/Radio. As vrea sa-i vad in fruntea unor actiuni de protest/marsuri/mitinguri a in vremea Aliantei Civice ! E nevoie de actiune, nu de vorbe !

  • Hai, dar unde?

   Poate in fata guvernului sau in fata Parlamentului, sau oare la Preşedinţie?
   Sau poate in toate aceste locuri?

   Haide Leano, saltă cu…!

 27. As modifica un singur cuvant din excelentul articol paragonabil cu „Fie-va mila ..„:„atunci incepe sa-si planga nenorocul sa spuna ca bietul om..„si as inlocui nenorocul cu GHINION/ul…poate in curand !

 28. Doamnelor si domnilor, chestiunea cu iesitul in strada demonstreaza (inca odata, si daca mai era nevoie) ca am ramas pe undeva pe la nivelul pasoptistilor!
  Doriti sa obtineti ceva in societatea moderna? Ei bine, folositi metode moderne: greva fiscala si retragerea concertata a economiilor din banci. E mult mai simplu, iar cea de-a doua miscare este perfect legala.
  Altfel, vorbim discutii!

 29. Pentru ca l-am citat mai sus pe Basescu si ca sa fiu obiectiv, il voi cita si pe Iohannis desi din ce spune nu rezulta si o evaluare si privind gradul de ticalosie sau lichelism, caracterizarea merita totusi prezentata caci deja este o tragedie ca o tara sa fie guvernata de un specimen de soiul celui evaluat de dl profesor Iohannis:
  „Presedintele Klaus Iohannis dezvaluie in noua sa carte, „Primul pas”, ca atunci cand l-a intalnit pe Victor Ponta la prima dezbatere televizata din timpul campaniei prezidentiale a avut impresia ca avea in fata ochilor „imaginea clasica a micului tocilar care nu stie sa scrie nici daca-l lasi cu toate materialele pe masa

 30. Daca am fi realisti, alegand graul de neghina am vedea ca:
  1. Romania se afla in cea mai buna pozitie geo-strategica din istoria sa.
  2. Razboiul cu coruptia ar putea fi un model demn de urmat pentru tari ca Italia, Grecia, etc.
  3. Americanii sunt aici.
  4. Pozitia Romaniei in relatia cu cei ce ameninta pacea in Europa a fost, pana acum, cea mai coerenta intre tarile din fostul bloc comunist (exceptand Polonia).

 31. Bucurati-va Maestre!
  Nu sunt numai burice. Mai sunt si niscaiva creiere. Cat mai sunt …
  O veche cunostinta a dvs., ce a indrumat multi olimpici internationali.
  … si multe generatii. Din Abu Dhabi, pana in Toronto, si din Berlin, pana in Argentina, fostii elevi poarta marca prof. Elena Florina Otet.

  Lotul olimpic al Romaniei a obtinut doua medalii de bronz, la Olimpiada Internationala de Filosofie 2015
  de Raluca Pantazi HotNews.ro
  Miercuri, 20 mai 2015, 10:52 Actualitate | Esenţial

  Delegatia Romaniei la Olimpiada Internationala de Filosofie
  Delegatia Romaniei la Olimpiada Internationala de Filosofie
  Foto: edu.ro
  Olimpicii romani au obtinut doua medalii de bronz la Olimpiada Internationala de Filosofie 2015, care s-a desfasurat in Estonia. Teodora Groza, de la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Oradea, si Anda Maria Zahiu, de la Colegiul National „Ion Luca Caragiale” din Ploiesti, sunt cele doua medaliate. Tema generala a competitiei, la care au participat 84 de elevi din 39 de tari, a fost „Disagreements” (Dezacorduri), anunta Ministerul Educatiei.

 32. repede, din memorie:

  procuror acoperit, plagiat, suspendare, grajdan, oltchim, cfr marfa, rosia montana, MTO, 1 mil locuri de m ca, autostrazi, cumnat cercetat, ghita tv, a3, pact coabitare, acciza combustibil, descentralizare, modificarea constitutiei, socru fura paduri, duicu, impozit bacsis, cel mai cinstit guvern, cu barca la inundatii, blocare vot diaspora, lista barroso, martea neagra, campanie electorala mizerabila, si a facut ziua pe stadion (cu ce bani?), medicamente cu preturi umflate de n ori, deputatul voteaza primul ministru nu e de acord, pleaca de capul lui in vizite externe, dubai cu ghita, acuza johannis ca sustine pe austrieci, plus minciuni, minciuni, minciuni, non stop..

  domnilor, e ceva in neregula cu noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro