duminică, ianuarie 19, 2025

Dar avem coruptie si la noi, in Marea Britanie!

Scandalul deconturilor parlamentare continuă să facă victime la Londra. Eric Illsley a devenit primul deputat în funcție vinovat de corupție de la declanșarea în 2008 a afacerii deconturilor parlamentare care a zguduit din temelii sistemul politic din Marea Britanie.

Deputatul Partidului Laburist, Eric Illsley, s-a declarat vinovat marți de o fraudă de peste 14000 de lire sterline în deconturile sale parlamentare.

El și-a schimbat declarația din nevinovat în vinovat în chiar ziua procesului și acum urmează să fie condamnat.

Judecătorul de la Curtea Coroanei Southwark din centrul Londrei a amânat condamnarea cu patru săptămâni, timp în care serviciul de probațiune va propune instanței o pedeapsă pentru deputatul Illsley, pe baza unui interviu cu acesta.

Illsley riscă să fie trimis la închisoare până la un maximum de șapte ani, iar dacă primește o pedeapsă mai mare de un an, atunci el își pierde în mod automat mandatul de deputat.

Liderul Partidului Laburist, David Milliband, i-a cerut lui Illsley să-și dea demisia, ceea ce ar declanșa convocarea unui scrutin parțial în circumscripția Barnsley Central, din nordul Angliei, unde Laburiștii au câștigat confortabil toate scrutinele parlamentare din 1983 încoace, de când există această circumscipție.

Illsley este al doilea deputat Laburist vinovat de corupție, după David Chaytor, care săptămâna trecută a început ispășirea unei pedepse de 18 luni închisoare pentru delicte similare.

Diferența este că  Illsley este deputat în funcție, pe când Chaytor se retrăsese la sfârșitul mandatului în mai 2010.

Cutremur politic

Există doar două precedente de aceeași natură în ultimii 100 ani: în 1976 deputatul Laburist John Stonehouse a demisionat înainte de începerea executării sentinței pentru delicte de corupție, iar în 1954 deputatul Conservator Peter Baker și-a pierdut mandatul ca urmare a condamnării a șapte ani închisoare pentru fals.

Deconturile false înaintate de Eric Illsey se referă la cheltuieli de întreținere a apartmentului său de serviciu din centrul Londrei între 2005 și 2008.

Alți cinci parlamentari, trei deputați Laburiști și doi membri Conservatori ai Camerei Lorzilor urmează să fie judecați sub acuzația de fals în deconturi.

Scandalul a izbucnit în 2008, când cotidianul Daily Telegraph a divulgat lista deconturilor parlamentarilor, provocând o zguduire din temelii a sistemului politic din Marea Britanie.

Dezvăluirile au ținut prima pagina a ziarului timp de mai multe luni, generând indignare în rândul opiniei publice. Parlamentarii au returnat între timp peste un milion de lire sterline încasate în mod necuvenit ca deconturi, iar 133 dintre cei 646 de deputați s-au retras în 2010, număr record pentru Camera Comunelor după cel de-al doilea război mondial.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Dar vezi diferenta? Sumele au fost returnate si deputatii retrasi.
    La noi, nastase si ritzi sunt aparati de colegi ca procurorii sa nu-i poata macar ancheta.

    Si sumele la noi sunt mult mai mari: nu doar cateva milioane, ci industrii intregi

    Vestul nu ne cere as fi mimaculati, ci sa avem sisteme functionale care sa tina sub control puroiul

    • Sigur ca e o diferenta intre Marea Britanie si Romania, dar si standardele sunt mai ridicate. Iar deputatii nu au fost „retrasi”, unii dintre ei decizand sa nu mai candideze. Proba ca Eric Illsley, fiind mai nesimtit, nu doar ca a candidat, dar a mai si fost ales in aceasta feuda perpetua a Partidului Laburist (aviz fanaticilor scrutinului majoritar uninominal). Trebuie sa adaug faptul ca doar sapte parlamentari au fost sau urmeaza a fi deferiti justitiei, fiind acuzati ca au abuzat sistemul cu buna stiinta, restul au gresit cu buna credinta.

  2. Va dati seama, aici e vorba de 14 mii lire, furati intr-o perioada mai lunga de timp. O suma pentru care cei din liga A. Nastase – scuzati expresia – nici nu-si scarpina ouale. O asemenea potlogarie este mult sub nivelul unui parlit de consilier local din Romania, cu Q7 si vila.

    Cred ca articolul dvs. a demonstrat mai degraba reversul intentiei afisate de titlu.

  3. Oameni buni, parlamentul englez dateaza din secolul al XIII-lea, iar inceputurile democratiei parlamentare moderne dateaza din 1688. Repet: standardele sunt diferite, incercati sa ganditi mai putin provincial si impacati-va cu gandul ca Brucan a fost mult prea optimist cu cei 20 de ani ai lui.

  4. Ce e de remarcat, e ca la ei unii se mai declara si vinovati (stiu ei bine de ce ) pe cand la noi toti sunt „victime politice” si nimeni nu e vinovanet de nimic. In plus mai e si o justitienetimorata impartiala si probabil si cu un nivel de coruptie saczut. Remarca cu Brucan e foarte adevarata, normal cred ca voia sa spuna 45 ani dar s-a speriat si el gandindu-se la ce furtuna starneste in „populatia revolutionara”

  5. Eric Illsley s-a declarat vinovat în ceasul al 11-lea, înaintea începerii procesului. A realizat – într-un târziu – n-are nicio șansă și dacă se încăpățânează să lupte în instanță și pierde, risca o pedeapsă mai aspră și, poate mai relevant, cheltuieli de judecată mai ridicată.

    În justiția penală din Anglia și Țara Galilor, dacă te declari vinovat de la prima înfățișare – cum nu a făcut acest hoțoman – primești o reducere de pedeapsă de 1/3 față de pedeapsa pe care ai primi-o dacă te declari nevinovat și ești găsit vinovat în urma unui proces. Iar costurile cresc cu fiecare înfățișare (procuratură + apărare).

    • Dupa parerea mea asa ar trebui sa inceapa fiecare proces in Romania. Cum pledezi vinovat sau nevinovat? Sa se faca cunoscut ce inseamna sa pledezi nevinovat si sa fii gasit vinovat(ca pedeapsa) precum si ce inseamna sa pledezi vinovat si sa fii gasit vinovat. Daca nu ma-nsel funcioneaza si la noi metoda asta dar cred ca doar in teorie.

      • „To plead” și „a pleda” este ceea ce se cheamă „false friend” în engleză. În limba română „a pleda” înseamnă a argumenta în favoarea cuiva sau a ceva. „To plead” în justiția engleză se traduce prin „a te declara” (vinovat sau nevinovat).

        În justiția penală din Anglia și Țara Galilor (Scoția și Irlanda de Nord au sisteme juridice separate), dacă o persoană se declară vinovată, instanța trece direct la condamnare. În caz de declarație de nevinovăție, urmează a avea loc un proces, în care sunt chemați martori. Procesul are loc de regulă după mai multe săptămâni sau chiar luni, timp în care procuratura și apărarea își pregătesc probele și le prezintă reciproc.

        Inculpatul își poate schimba oricând declarația din nevinovat în vinovat, inclusiv în ziua procesului (cum a făcut Illsley), dar creditul din partea instanței la pedeapsă (reducerea) scade pe măsura îndepărtării de prima înfățișare.

        Toate cazurile penale sunt prezentate la prima înfățișare la Magistrates Court (judecătorie), care au competență de judecare infracțiuni pedepsibile cu maximum 6 luni de închisoare (sau un an, dacă e vorba de două infracțiuni cu pedepse consecutive). Infracțiunile mai grave sunt trimise la Curtea Coroanei (tribunal).

        Curțile de magistrați funcționează în majoritate cu judecători amatori – voluntari de alte profesii – și cu un număr redus de judecători juriști profesioniști (district judges) și rezolvă 95% din cazurile penale din Anglia și Țara Galilor.

        Curțile Coroanei funcționează cu judecători juriști de profesie, iar în cadru proceselor verdictul (vinovăție sau nevinovăție) este pronunțat de un juriu compus din 12 cetățeni adulți, desemnați prin tragere la sorți.

  6. Eric Illsley a anunțat că demisionează, publicând următorul comunicat:

    „I would like to apologise to my constituents, family and friends, following my court appearance, for the distress and embarrassment caused by my actions that I deeply, deeply regret. I have begun to wind down my parliamentary office, following which I will resign from Parliament before my next court appearance. I will be making no further comment.”

  7. @Petru Clej

    Cred ca e clar oricui ca nu exista tara cu zero corupti. Insa banuiesc ca UK este intr-un loc undeva fundamental opus modelului etic romanesc. Exemplul de fata este pur si simplu strigator la cer fata de situatia din Romania.

    Am vazut recent niste poze cu vila de la Cornu a familiei Sarbu/Ponta. Superba. Era si un Range Rover alb in curte. Banuiesc ca au obtinut toate bunurile astea de sute de mii de euro din salariu, economisind din greu.

    Romania este in alta lume fata de UK, in materie de coruptie. Alt ordin de marime. In UK (1) te mananca puscaria, nicio „victima politica”/”Basescu”/etc. n-ajuta, ca acel filon al prostiei n-a fost descoperit la englezi si (2) nu te mai voteaza nici naiba, esti terminat ca persoana publica daca apar indoieli justificate cu privire la provenienta averii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Petru Clej
Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro