sâmbătă, aprilie 13, 2024

Deșteaptă-te, Române! Pe tine!

În viață sunt momente când simți istoria. Se întâmplă uneori evenimente despre care știi că vor rămâne scrise în cărțile de istorie pentru că pur și simplu înseamnă mult prea mult. Este însă dureros să constați direct și brutal adevărul că istoria se scrie cu sângele nevinovaților și al eroilor fără voie. Căci sigur nici unul dintre cei care a ieșit la concertul din Colectiv din fatidica zi de 30 octombrie, nu s-a gândit vreo clipă ca se va sacrifica pentru a doua mare revoluție a României. Dar fi-va ea o revoluție cu adevărat?!

O dramă ca cea de la Colectiv cere întotdeauna vinovați, iar emoția cere răzbunare. Dar asta nu este suficient. Da, este impresionantă emoția din stradă. Da, este vibrantă solidaritatea și nevoia de a simți că faci parte dintr-o țară, dintr-o societate. Doar că fix aici este problema…

Da, i-ai alungat pe Ponta, pe Oprea și pe Piedone. Meritau! De mult! Și este extraordinar şi că, și cum ai făcut-o. Chiar prea elegant. Politicienilor trebuie să le fie frică de tine. Trebuie să știe oricând că dacă deraiază, îi vei da afară din funcțiile lor calde și pline de avantaje, chiar cu forța dacă va fi nevoie. Doar că dacă te oprești la politicieni, te minți singur. Și atunci tragedia celor de la Colectiv, drama polițistului Gigină, toate vor fi în zadar. Căci altele la fel de tragice le vor urma.

Incendiul de la Colectiv a fost picătura care a umplut paharul, dar a fost și o oglindă tăioasă pe care viața ne-a pus-o în față nouă românilor. Da, imaginea grotescă din oglindă este cea a societății românești. Oamenii nu au murit la Colectiv doar din cauza lui Ponta, a lui Oprea sau a lui Piedone. Și nici măcar doar din cauza clasei politice. Oamenii au murit la Colectiv din cauza faptului că România este o societate disfuncțională în ansamblul ei. Iar tu, tu nu trăiești într-o societate disfuncțională. Tu ești societatea disfuncțională. Și asta este adevărata problemă! Ești deci pregătit de adevărata revoluție, mult prea mult întârziată în România, aceea din mintea ta?!

Patronii de la Colectiv și Gabriel Oprea n-au făcut nimic din ceea ce nu faci și tu zilnic pe stradă. Doar că ei au făcut-o la alt nivel. Nu crezi? Gândește-te mai bine. Câte gesturi ilegale sau imorale faci zilnic, gândindu-te că sunt inofensive și oricum având întotdeauna o explicație perfectă pentru tine.

Să luăm de exemplu traficul rutier, locul în care se întâlnește întreaga societate și care este expresia perfectă a modului în care societatea românească de fapt nu funcționează. Zilnic în orele de vârf, dimineața și seara, blochezi intersecția. Știi că n-ai cum să avansezi și știi că-i vei bloca și pe cei de pe strada perpendiculară. Ba chiar există și o lege care îți interzice să blochezi intersecția sub o sancțiune chiar drastică. Și totuși nu-ți pasă. Intri în intersecția în care n-ai loc pentru că ”ai o urgență” și ”dacă nu mă bag eu, se bagă altul”. De fapt n-ai nici o urgență. Sau dacă ai nu este una reală, ci doar rezultatul unui prost management al timpului personal. Da, cei pe care i-ai blocat te vor claxona și tu îi vei privi tâmp și chiar revoltat, pentru că oricum la următoarea intersecție și ei vor face la fel. Vezi? Societate disfuncțională! În nici o intersecție nu e nici Ponta, nici Oprea, nici Piedone. Ești doar tu cu românii tăi. Cei alături de care astăzi protestezi că vrei schimbare. Uită-te bine la ei. Probabil ieri i-ai înjurat în trafic.

Lista de nereguli în trafic comise în masă este nesfârșită. Nici nu știu care este mai gravă. Că depășești coloana pe linia de tramvai? Că vorbești non-stop la telefon în timp ce conduci mașina, ceea ce apropo e științific demonstrat că e mai grav decât dacă ai fi beat la volan? Și costă doar treizeci de lei un kit handsfree, dacă l-ai pierdut pe cel cu care a venit telefonul. Sigur, de fapt tu crezi că vorbitul la telefon la volan e o chestiune privată. Nu-ți dai seama că-i pui în pericol sau măcar că-i încurci pe ceilalți. Ei, așa gândeau și patronii de la Colectiv. Nu s-au gândit nici o clipă că lipsa instalației de stingere înseamnă punerea în pericol a vieții clienților. Ci doar că e o investiție tâmpită cerută de stat ca să poată lua pompierii șpagă când nu o ai. Vezi? La fel ca tine.

Dar cu parcarea cum stai? Este că parchezi neapărat la maxim 20m de unde ai treabă în oraș, chit că este ilegal. Ori chit că blochezi pe cineva. Normal, ai o explicație perfectă: ”stau numai cinci minute” și oricum te consideri civilizat pentru că ”am lăsat numărul de telefon în geam”. Ah, și neapărat, ai aprins avariile, deci te minți că ești cât se poate de în regulă. ”Păi ce să fac, dacă aici am treabă?” te vei întreba, asta deși știi că poți face multe. Poți lua un taxi, așa cum se întâmplă în țările civilizate, poți parca unde e legal, chiar dacă asta înseamnă la 200m de mai încolo, că mersul pe jos n-a omorât pe nimeni sau poți să renunți la mașină cu totul. Orice în afară de a-ți face tu ție o societate disfuncțională. Pentru că singura diferență între tine și Gabi Oprea este că el putea să-și comande coloană oficială și tu nu. Căci dacă ai putea, ai face-o. Ai toate explicațiile pregătite.

Nu te mai întreb de câte ori te-ai strecurat pe după câte o ambulanță care a făcut pârtie în trafic, ca să-i depășești pe doi trei de dinaintea ta. Ori de câte ori depășești pe dreapta. Ori de câte ori încalci semnificația benzilor rutiere. Nici nu-ți mai dai seama. Faci stânga de pe banda de dreapta și invers cu o nonșalanță totală. Și cu siguranță n-ai nici o problemă să parchezi pe locurile pentru pesoanele cu dizabilități, pentru că ”e loc de premiant” și oricum ”de unde să aibă handicapații bani de mașini”, nu?!

Ah, nu ai mașină. Ok, atunci precis ai ”motor”. O motocicletă din aia luată special cu tobă de peste 100 decibeli, pentru că așa-ți place ție, să te auzi și să știe toată lumea ce motor ai tu. Nu ți-a zis nici Ponta, nici Oprea, nici Piedone să o turezi prin oraș, mai ales la 2 noaptea, ca să-i deranjezi pe toți și să trezești jumătate de cartier. Așa vrei tu, ”că e libertate”.

Nu ai nici motor? Atunci mergi cu metroul și în fiecare zi, la fiecare stație îți este imposibil să pricepi că întâi se coboară și pe urmă se urcă. Și că nimeni nu trebuie să stea în mijlocul ușii. Sau dacă nu mergi cu metroul, mergi cu autobuzul unde istoria se repetă. La metrou nu ai cum, dar în autobuz seara după opt și în week-end nu mai taxezi bilet ”că doar nu sunt controlori la ora asta”.

Ori poate ești pieton și atunci crezi că ai toate drepturile din lume. Nu doar că traversezi pe unde te taie capul ”că doar n-o să dea peste mine”. Dar de exemplu te poți opri oriunde în mijlocul trotuarului pentru că te-ai întâlnit cu cineva. Nu contează că e fix în singurul punct de îngustare al unei căi de acces. Tu acolo ai treabă. Ignori cu desăvârșire că în jurul tău sunt alte zeci sau sute de oameni care folosesc același trotuar. ”Să mă ocolească!” îți spui. Și din nou, vezi?! Societate disfuncțională! Din cauza ta! Nu ”a lor”.

Pentru că într-o societate civilizată fiecare este ATENT ÎN PRIMUL RÂND LA CEILALȚI să nu-i încurce. Știi care este rezultatul? Că TOȚI AU GRIJĂ SĂ NU TE ÎNCURCE PE TINE! În loc ca de tine să ai grijă doar tu, de tine au grijă toți. Asta înseamnă civilizație și societate funcțională! Ești capabil să faci această revoluție cu tine?

Dar asta nu e tot. Da, ai ieșit în stradă acum. Admirabil și sublim. Doar că acum e ceasul al cincisprezecelea, când deja treizeci de oameni au murit. Trebuia să fii ieșit demult și de multe ori. Trebuie să fii în stradă ori de câte ori ceva nu merge bine. Pentru că țara este treaba ta ZILNICĂ. La fel ca și familia, și țara tot a ta este, două zeci și patru de ore pe zi. Nu te ocupi, se duce de râpă. Și exact asta s-a întâmplat. Nu ”ei au făcut” ci ”ei au făcut pentru că tu i-ai lăsat”. Și i-ai lăsat pentru că și ei te-au lăsat pe tine într-o dulce complicitate.

A trebuit să moară un polițist ca să afli că rutierii din București nu mai sunt demult pe străzi pentru că sunt ocupați cu coloanele oficiale. Dar tu chiar n-ai remarcat că de aproape un an Poliția Rutieră nu mai apare în București decât atunci când trebuie să treacă o coloană oficială? Și că atunci apar pe principiul ”intersecția și polițistul”? Iar imediat după ce trece coloana oficială, toți dispar. Știi de ce n-ai remarcat? Pentru că ți-a convenit. Da, te-a deranjat că Oprea avea coloană oficială la restaurant, dar nu, nu vrei Poliția Rutieră pe stradă, pentru că nu vrei să te amendeze cu 1600 de lei că vorbești la telefon în timp ce conduci. Și nu vrei să-ți ia carnetul când ”furi” un roșu sau când nu le dai prioritate pietonilor. Complicitatea perfectă…

Apoi mai ții minte când plecai la munte și la mare în zilele de vot ”pentru că n-ai pe cine să alegi”. De ce nu erai în stradă atunci, tocmai pentru că n-aveai pe cine să alegi? Dizolvarea Parlamentului trebuia cerută în stradă A DOUA ZI după ce ai aflat că printr-o lege strâmbă s-a ajuns la 600 de parlamentari. Sau trebuia să stai în stradă până când se adopta legea votului prin corespondență. Ori ai uitat ce ai pățit chiar tu fix acum un an?!

Nu mai vorbesc de momentul în care ai aflat că o autostradă nouă se dărâmă. Trebuia să dărâmi și tu CNADNR-ul a doua zi. Și n-ai făcut-o. Doar te-ai întrebat revoltat pe Facebook ”cum e posibil”. Numai că share și like nu sunt suficiente pentru democrație și pentru o țară funcțională.

Acum doi ani, pe 19 noiembrie, în ziua inaugurării A1 Sibiu – Orăștie (fără celebrul Lot 3 atunci) organizam un protest pentru a cere construcția autostrăzii Sibiu – Pitești. Știi ce ar însemna o autostradă completă de la Nădlac la Constanța? Nu că ai ajunge mai rapid și mai sigur în vest, ci ar însemna dublarea salariului tău în câțiva ani! Și nu din mărinimia guvernului, ci dintr-o creștere sănătoasă dată de dezvoltarea economică antrenată de o asemenea coloană vertebrală a rețelei de autostrăzi. Protestul însemna să vii cu mașina la Sibiu, să pui un afiș în geam cu ”Vrem Autostrada A1 Sibiu – Pitești” și să dăm o tură pe autostrada nouă, în văzul presei și al politicienilor prezenți la tşiatul de panglică. Afișul ți-l dădeam noi. Tu plăteai doar benzina ta. Știi câte mașini am participat la protest? CINCI! Știi câte mașini de poliție – de la Poliția Sibiu, domnu’ Iohannis! –  au avut grijă să nu apărem în fața ochilor sensibili ai lui Ponta, Șova și… Iohannis? OPT! Mai știi ceva de autostrada Sibiu – Pitești?! Că de salariul tău știi singur că nu s-a dublat.

Și lucrurile merg mai departe. Te plângi, tot pe Facebook, că te-a înconjurat subcultura și pentru asta dai vina pe Dan Diaconescu, pe Capatos, pe Măruță. Ori pe pe Gherghe. Numai că nu ei promovează subcultura. Tu o promovezi, pentru că te uiți! Ei doar câștigă bani din apetitul tău pentru grobian și grotesc. Dacă tu nu te-ai mai uita, ei ar dispărea de pe sticlă, pentru respectivele emisiuni ar deveni nerentabile. Crezi că se schimbă cu ceva realitatea dacă la sondaje spui că te uiți doar la Discovery, chit că tu nu-l mai ai de doi ani în grila de posturi de pe cablu? Crezi că nu există ratinguri și profile de audiență care arată că șocant de multă lume educată se uită zilnic la Cruduța?!

Sigur, vei spune că și în occident există cancan. Da, dar nu există NUMAI cancan precum în România. Televiziunile au emisiuni de umor fin, cum România nu are, pentru că tu nu te uiți la ele. Te-ai afundat atât de mult în subcultură încât nu mai înțelegi glumele subtile. Și atunci te rogi de CNA să interzică niște emisiuni la care tu nu te poți abține să te uiți? Ești direct responsabil de subcultura care împresoară România, oricât de frumos ar fi protestul tău din stradă.

Ți-ai omorât singur valorile. Te uiți admirativ la împiedicații de la Steluța și la leșinații de la Dinamo, care nu-s în stare să câștige o partidă de fotbal serioasă și care nu e blat, nici dacă o joacă singuri. În schimb ignori cu desăvârșire sportivi adevărați, tot români de-ai tăi, care-ți fac cinste în lume. Trebuie să-ți spună englezii că ai echipă de rugby performantă, de exemplu. O echipă care se chinuie cu un buget jalnic, pentru că tu nu te uiți la rugby-ul românesc și atunci ei nu au sponsori, deci nu au bani. Dar fac performanță adevărată.

Apoi astăzi ai și tu un vârf în tenisul mondial: pe Simona Halep. Și când are o zi mai proastă sau poate o perioadă mai proastă, în loc să fii alături de ea la greu, la cât de mult ți-a făcut ea cinste, tu o critici. Și ai păreri radicale. Îi dai tu ei sfaturi superioare, deși tu n-ai putea să ajungi la performanța ei de până acum nici în zece vieți, nici dacă ți-ai propune. Știi, la banii pe care-i are ea acum, de mâine poate să nu mai fie româncă. Poate să devină brusc elvețiancă. Și atunci tot tu te vei întreba pe Facebook cum de a fost posibil așa ceva.

Țipai zilele acestea că „unde-s medicii?”. Păi sunt în Anglia, în Franța, în Germania și pe unde i-ai mai alungat tu când îi numeai șpăgari. Cei mai mulți dintre cei buni au plecat. Au mai rămas doar ultimii mohicani buni, atașați cumva de România și cei slabi, care încurcă diagnostice. Da, știu asta din cruntă experiență personală. Dar ce vroiai să facă cei care au plecat, după 25 de ani de școală? Să lucreze pe 1000-2000 de lei, în timp ce tu țipi să se ducă DNA-ul să-i ia? Nu mai bine muncesc ei pe 2-3-4.000 EUR pe lună fără stres?!

Iar plecările nu s-au terminat. Acum e rândul programatorilor. Vestul atrage cu miile, căci este o nouă perioadă de boom tehnologic, iar programatorii români sunt buni. Și nu, programatorii nu pleacă din motive financiare, pentru că o duceau bine și în România. Dar în occident o pot duce mult mai bine, dar mai ales mult mai bine într-o societate funcțională. Adică ceva ce acasă nu au. Zici că nu contează pentru tine, dar o să afli într-o zi că PIB-ul scade ori că nu mai crește la fel de repede pentru că munca lor înalt calificată cu mare valoare adăugată nu va mai contribui la PIB-ul României, ci la cel al Angliei, al Germaniei, al Franței, al Elveției. Iar salariul tău va evolua conform cu PIB-ului. Deja pe piața IT din România este criză de personal, pentru că programatorii români buni sunt produsul unei școli vechi și blamate tot de tine, o școală care punea mare accent pe matematică. O școală care nu mai este.

O chiar tu spui adesea că educația din România e la pământ. Sigur, e comod să dai vina pe Marga, pe Andronescu, pe Funeriu. Și au și ei partea lor mare de vină la haosul creat. Dar mare parte îți aparține. Pentru că atunci când un profesor cu vocație și interes încă, îi dădea copilului tău o notă proastă să-l mobilizeze, tu musai ”te duceai să rezolvi”. Și în loc să-ți pui copilul să învețe, îi explicai cât de inutilă e școala și cât de incompetent e profesorul. Și într-o zi profesorul respectiv a renunțat să-i mai pese. Sau a plecat din învățământ, sătul să mai suporte. Cine a distrus deci educația?!

Și așa a venit ziua în care ți-ai dat seama că în cel mai tragic mod corupția ucide. Da, corupția ucide și da, corupția este un pericol pentru siguranța națională. Pentru că cine vinde un permis pe 500 EUR, un aviz pe 5000 EUR și un contract cu statul pe 50.000 EUR, n-are nici un scrupul să vândă toată țara pe un diplomat cu 3 milioane de EUR, cu sau fără miros de Moscova. Dar, când pe tine te oprește radaraul sau te prinde controlorul fără bilet sau orice ți s-o mai întâmpla să fii sacționat, cine este primul care întreabă mieros și cu subînțeles ”n-am putea să ne înțelegem”? Negreșit, ai o explicație. ”N-aveai de ales” sau ”așa se face” ori ”trebuia să mă descurc cumva”. Doar că realitatea este că aveai de ales, numai că nu-ți conveneau consecințele legale ale propriilor fapte.

Te-a șocat acum că 30 de oameni au murit, pentru că au murit violent și toți odată. Căci altfel 30 de morți nu te șochează deloc. Săptămânal la nivel național mor cam 35 de oameni în accidente rutiere. Și nu le face nimeni doliu național. Lor li se mai adaugă încă vreo 20 de morți violente în diverse înjunghieri și topoare-n cap, de genul celor care se dau din plin la Știrile de la Ora 5, favoritele tale. Știu, nu te uiți pentru că-ți plac și pentru că dai curs apetitului pentru morbid, ci doar ca să fii informat și continuu șocat de ”ce se-ntâmplă în țara asta”. Deci cam 55 de morți violente PE SĂPTĂMÂNĂ pe care le ignori! Răniți? Cam 2-300. Tot pe săptămână! Ți se mai pare mare tragedia de la Colectiv? Înmulțește atunci cu 52 de săptămâni. Știi ce spunea Stalin? ”1 mort – o dramă. 100 de morți – o tragedie. 10.000 de morți – o statistică.”

Iar peste toate acestea, mai vine ciudata idee de-a dreptul comunistă, că statul trebuie să te apere. Nicăieri în lume statul nu apară indivizi. Este imposibil! Statul creează şi apară doar cadrul pentru funcționarea societății. În rest fiecare răspunde de el însuși. Tu trebuie să te aperi pe tine. Tu trebuie să ai grijă să nu ajungi în situații periculoase, nu statul. Tu, nu statul, trebuie să-ți dai seama dacă localul în care intri e o bombă sau este de calitate. Tu trebuie să știi singur să nu te duci la un spectacol de artificii de interior într-o sală cu 300 de oameni și cu un acces cât o ușă de apartament. Nu ți-e clar pericolul?!

Și știi ce e și mai tragic? Că oamenii ăia care cântau pe scenă la Colectiv erau arhitecți. ARHITECȚI, pricepi?! Adică fix oamenii care trebuie să ne spună ei nouă celorlalți, unde, câte și de ce se pun accesele de urgență la clădiri, în funcție de destinația spațiului și de numărul de persoane dinăuntru. Şi fix lor nu le-a sunat nici un semnal de alarmă atunci când au ales să cânte la Colectiv. Nici ei n-au văzut că nu sunt sprinklere. Nici ei n-au avut nici o problemă că sunt artificii de interior fără instalație PSI. Și cel mai trist este că au avut vocea rațiunii chiar între ei: soția toboșarului trupei a refuzat să participe la eveniment tocmai pentru că nu-i plăcea clădirea și îi era frică. N-a fost premoniție, a fost logică. Numai că tu, ca și ei, nu mai ții cont de logică.

Pentru că nu e nimic logic și rațional în faptul că spelunci ordinare precum Colectiv, Kulturhaus, Șurubelniță, Fabrica și multe-multe altele din toată țara să aibă succesul pe care-l au. Sunt jalnice, și totuși tu te duci la ele. Tu ești succesul lor. Cum la fel, te duci în Centrul Vechi din București, o altă bombă cu ceas. Ceas care într-o zi va suna. De ce te duci în Centrul Vechi? Ce anume nu știi? Că Bucureștiul este în zonă seismică? Este din Mezozoic! Dinozaurii au trăit cutremurele din Vrancea! Că sunt cutremure mari o dată la 35-40 de ani și că ultimul cutremur mare a fost acum 38 de ani? Că trei sferturi dintre clădirile din Centrul Vechi au bulină roșie?! Ce anume nu știi din toate astea? Sau le știi pe toate, dar ești convins că nu ți se va întâmpla ție și oricum nu azi. Plus că „în Centrul Vechi e prea mișto”, nu?! Ei, mișto a fost și la Colectiv.

Şi într-o zi va veni și cutremurul ăla mare. Și fie vei deveni și tu erou pe sub dărâmături, precum cei de la Colectiv, fie te vei întreba din nou revoltat pe Facebook ”dar cum a fost posibil”, ca și când tu n-ai avut nici o legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Și cineva iar va culege cu greu morții dintre fiare și moloz.

Nu crezi că nu se mai poate așa? Nu crezi că ceva trebuie cu adevărat să se schimbe fundamental în România?! Spui că ”vrei o țară ca afară”. Dar ești gata să te dai jos din mașină și să iei autobuzul pentru asta? Ești gata să nu mai ceri ”autostrăzi” prin orașe, ci să ceri din contră interzicerea traficului auto în centru, așa cum ”afară” se cere și se aplică de vreo 40 de ani?

Mă bucură de fiecare dată entuziasmul cu care toți ”vrem o țară ca afară”, dar la fel de mult mă revoltă de fiecare dată când îmi dau seama că la noi nu totul, dar mult prea multe sunt fix pe dos față de ”afară”. Și că nimic nu se schimbă în bine în societate. Și nu înțeleg de ce. Pe cuvânt că nu mă duce capul să pricep. Mă uit în occident și nu pricep de ce dracului la ei se poate ca în miez de Londra autobuzele să aibă doar două uși, nu trei ca la București și toată lumea să se urce doar pe la șofer unde își taxează biletul și să coboare doar pe la mijloc. Londra e de cinci ori cât Bucureștiul și transportul public este de zeci de ori mai folosit ca la București. Și totuși NIMENI nu încalcă această regulă de societate funcțională, nimeni nu se bulucește, nimeni nu se grăbește peste normele sociale. Iar dacă autobuzul este prea plin șoferul nu te mai lasă să te urci și nimeni nu se supără. SF, nu?! Ciudat, tot câte cinci degete la mâini și la picioare au și tot un singur cap, cam de aceeași dimensiune ca al nostru. Poți tu să-mi explici de ce la ei se poate și la noi nu?!

Să-ți mai dau un exemplu siderant. La Londra zilnic ți se face șanț pe creier cu o regulă de absolut bun simț și de mare eficiență în utilizarea scării rulante: pe dreapta scării se stă, pe stânga se merge. Pe fiecare scară rulantă scrie asta din doi în doi metri, iar la orele de vârf pe lângă asta mai apar și niște oameni ai metroului care dau obsesiv indicații: ”Stand on the right, walk on the left! Stand on the right, walk on the left!” Și toată lumea asta face pe scările rulante din toată Anglia: „stand on the right, walk on the left”. Este un reflex atât de tocit încât este de-a dreptul pavlovian: dacă ești pe o scară rulantă pe stânga imediat începi să mergi. Iar asta ajută enorm la fluența fluxurilor de călători. Plus că fiecare are astfel opțiunea să se comporte după caz: dacă se grăbește, atunci o ia pe stânga, dacă nu, atunci stă pe dreapta. Ei, cu tot acest reflex exarsat zilnic la exasperare, când am aterizat la Otopeni cu un avion plin de români, la prima scară rulantă aflată la nici 50m de când ne-am dat jos din avion, românii noștri s-au așezat de-a latul pe toată scara rulantă și n-a mai mers nimeni pe stânga. ”Stand on the right, walk on the left” s-a resetat brusc. România a fost mai tare ca Pavlov! E îngrozitor faptul că nici măcar românii care trăiesc ”afară” nu sunt în stare să importe civilizația în România nici măcar prin gesturile lor simple cotidiene.

Cândva mi s-a întâmplat și mie. Mă întorceam cu mașina de ”afară”, unde condusesem după toate regulile de circulație pe care le știu, ca la carte. Ciudat însă, abia intrat în țară la Nădlac, când încă nu exista autostrada, am și făcut o depășire pe dreapta. Aveam doar 200m de România în spatele meu. Am înjurat. M-am înjurat. I-am spus soției cu obidă: ”Uite sămânța de român”. Asta este cu adevărat trist, să te vezi în această oglindă.

Ceva e în neregulă cu noi. Nu cred că suntem mai necivilizați decât ceilalți, pentru că în țările altora știm să ne comportăm impecabil, semn că știm bine ce înseamnă să fii civilizat. Doar că la noi în țară alegem să ne comportăm a-social. Cam cum alegi să faci pe dos ce te-au învățat mama sau bunica, atunci când îți spuneau să nu intri încălțat în casă. Numai că noi nu doar că intrăm încălțați în casă, ci intrăm până în dormitor unde ne urcăm în picioare în pat, pentru că ”sunt la mine acasă și fac ce vreau”. Iar când asta se-ntâmplă la nivel de țară și de societate în ansamblu, atunci oamenii mor. Și asta nu mai poate să continue așa!

Așadar, dacă vrei să faci ceva, dacă vrei să se schimbe ceva cu adevărat în România, începe de astăzi cu tine. Fii tu de azi cetățeanul țării pe care ți-o dorești. Respectă-ți tu valorile țării și susține-le, nu le huli. Respectă tu educația și sănătatea. Nu mai promova tu la subcultura. Și toate celelate vor urma după asta. Dacă vrei cu adevărat o nouă revoluție, fă-o pe cea pe care nu ți-o poate confisca nimeni: Revoluția din tine!

Deșteaptă-te, române! Crede-mă, este demult timpul pentru asta…

Text aparut pe blogul autorului

Distribuie acest articol

80 COMENTARII

 1. Mi-a placut articolul care merita citit desi cu totii le stim fara sa le recunoastem atat de deschis, dar sunt scrise cu talent si umor, chiar daca destul de lung(poti sa mai si sari sau sa citesti in diagonala) :)

 2. Eu nu sunt societatea disfunctionala!

  Educatia este deficitara din cauza ca niste reforme reale treneaza … sa spunem de 25 de ani … sau de 100 …

  Nu cred ca faptul ca nu exista reforme e vina mea sau a domnului Solomon Marcus sau a altor oameni care au vorbit intr-un mod constructiv despre reforma educationala din Romania. Au existat si exista oameni care si-au dat interesul dar la nivelul decizional nu s-a infaptuit nimic coerent.

  Dezbaterea educationala lansata recent a fost anemica si lipsita de coerenta: a lipsit o platforma de dezbatere, una online, putea fi chiar Contributors sau Facebook sau ambele, un coordonator, o echipa, care sa-l coopteze pe Solomon Marcus si pe alti oameni interesati. Avem exemple de reforme si de pasi curajosi facuti de alte tari: Finlanda, Armenia, US, Germania, Japonia.

  La nivel educational lipseste o platforma online de invatare si evaluare a elevilor … Este pur si simplu ridicol sa nu ai asa ceva cand ai deja manualele in format electronic. Un simplu site pe Internet cu manualele este o chestiune care se poate rezolva in cateva zile si de care ar beneficia INSTANT toata lumea cu acces la Internet din toate colturile globului.

  Educatia nu include doar acumulare de informatii … Ar fi pacat sa ne gandim ca doar asta face scoala adica meseriasi. Putem lua exemplu de la Finlanda, de la Japonia care au introdus in curicula scolara si educatie efectiva care incurajeaza colaborarea si respectul reciproc.

  • Ideea este ca la statistica: mai mult de jumatate din mine a votat USL-ul in urma cu trei ani, mai mult de jumatate din mine lasa gunoaie in urma cand se duce la iarba verde, s.a.m.d. Problema cea mare la noi romanii nu este lipsa oamenilor de calitate, printre care va numarati si dumneavoastra, ci faptul ca oamenii de calitate nu sunt majoritari. Cam asta vrea sa spuna autorul, utilizand ceva metafore.

   • Ai dreptate Vlad, dar si in cazul expus de tine (in vederea implementarii) ajungem la aceeasi problema de fond – coruptie si societate disfunctionala (din care toti facem parte).

  • Ba tu esti societatea disfunctionala, nu mai da vina pe factori externi!

   Scoala vine mai tarziu si scopul ei nu e sa-ti invete copilul ce inseamna bun simt, asta prinde el in cei 7 ani de-acasa, copiindu-si parintii. Daca mergi cu el pe strada si traversati aiurea, sau nu zici nimic cand arunca hartii pe jos, sau il iei in autobuz si nu platesti bilet, sau la volan faci ceva balarie cu copilul in masina acesta invata ca e OK sa fii nesimtit.

   In Romania toata lumea asteapta sa li se dea, sa li se faca, de parca o institutie sau o putere superioara vine miraculos si le face ordine la ei in ograda. Trezeste-te si pune mana si poarta-te adecvat in viata proprie, cu familia si prietenii, si daca destui facem asta vom influenta si pe restul si vom avea o societate mai buna!

 3. excelent. Cred ca cei ce vor sa fie lideri in strada se hranescu cu ILUZII, ABERATII si VISURI:
  . avem 42% populatie rurala. Au iesit cumva in strada? vor vota altfel decat le spun primarii, adica cei ce distribuie POMENILE locale?
  . cati au fost in strada la Mizil, Strehaia, Husi, Aiud? mai nimeni…
  in Focani -resedinta de judet= au fost 300.

  Daca rezultatul imediat LA VOT va fi macar un primar NE-spagar in Bucuresti deja e un pas.

  • Ponderea oamenilor de la țară e poate mai mare, e și un proiect de lege de a recunoaște acest lucru și a redefini spațiul rural să includă și actuale orașe.

   • Oamenii ce ies in strada sunt mai idealisti (nu le poti lua visurile)… si nici nu e moral s-o faci…

    Deci hai sa construim in jurul lor, sa fim solidari. Fiecare pas mic conteaza, nu putem ajunge unde ne dorim fara acesti pasi mici (procesul e lung, frustrant si mancator de energie). Avem nevoie de rabdare si perseverenta.

 4. Articolul este binevenit (prin didacticismul sau civic), dar pentru a se produce o astfel de schimbare, el nu este suficient.Pentru ca fiecare dintre noi sa aiba un impuls intern in directia (buna) indicata de autor, este nevoie de un ,,proiect national”, care sa genereze un astfel de impuls comportamental. Ori, o Romanie haotica in toate cele, fara busola si directie de mers politic, economic si social, nu poate genera decit exact ceeace nu recomanda autorul…

   • Proiectul national exista, dragii mei, doar ca nu aveti acces la el, pentru ca mass-media mainstream este refractara la tot ce vizeaza drumul spre bine al romanilor. Miscarea pentru Constitutia Cetatenilor a elaborat inca de acum trei ani un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, pentru care se zbate sa stranga 500.000 de semnaturi si nu reuseste, atat findca nu are resursele necesare pentru ducerea la bun sfarsit a unei initiative de o asemenea amploare cat si pentru ca in toti acesti ani „piata” strangerii de semnaturi a fost acaparata de partidele actualei clase politice, in lungul sir de campanii electorale. Nu-i nimic, am reluat procesul de trei ori, acum o facem pentru a patra oara, proiectul nostru urmand sa apara in Monitorul Oficial, dupa care, conform legislatiei in vigoare, sa reincepen strangerea de semnaturi.
    Inspirat dupa modelul statului organic al lui Mihai Eminescu, proiectul are drept cheie de bolta suveranitatea poporului in adevaratul sens al cuvantului „suveranitae”, respectiv ca poporul sa decida, prin referendum, in orice problema vizeaza soarta sa – pe plan national sau local. Pai, zic alde Gica-Contra, s-o tinem tot in referendumuri? Da, s-o tinem tot in referendumuri – oricum, ne va costa mult mai ieftin dcecat jaful electoral de pana acum. Avem exemplu concludent in acest sens Elvetia, cu zecile de referendumuri anuale si un standard de viata de neimaginat pentru noi. Pai, zice Gica-Contra, noi suntem elevtieni? Nu suntem, dar asta nu inseamna ca nu putenm fi chiar mai performanti dec at ei – ca la olimpiadele scolare sau cele sportive, de exemplu.
    Pai, stai, zice Gica Intelectualu’, ca nea Gherorghe de la Pocreaca nu stie ce sa hotarasca, n-are nivelul necesar sa-si decida singur soarta! Ce vorbesti, mai Intelectualule, te pomenesti ca numai datorita tie a reusit Nea Gheorghe asta sa treaca peste secole de obida, ca sa te trimita pe tine la scoala?!
    Va propun o incursiune prin Anexa nr.8 a volumului „Constitutia Cetatenilor comentata si explicata pe intelesul tuturor” de Ec. Dr. Constantin Cojocaru, ca sa vedeti cum ar trebui sa arate Constitutia Romaniei pe care ne-o dorim cu totii. N-ar fi lipsita de impostanta si o simpla trecere in revista a Curpinsului lucrariii, dedicatiei si motto-ului sau – pe linkul: http://www.variantacojocaru.ro/ConstitutiaPoporului/CONSTITUTIA%20CETATENILOR%20comentata%20si%20explicata.pdf

 5. domnule, imi pare rau ca v o spun, dar n ati inteles
  inainte de a intra in nadlac erati roman, iar dupa ce ati trecut granita ati ramas acelasi
  incercati sa scuipati partenerul de trafic sau sa blocati o intersectie in orice stat de drept, si veti vedea (simti mai degraba) reactia oamenilor legii responsabili cu traficul rutier (si nu a militienilor din romania trimisi in strada sa va buzunareasca pentru a creste bugetul statului cleptocrat)
  romanii nu sint altfel decit altii domnule, ci legile si regulile care i ghideaza

  • Domnule,

   Pot sa spun ca nu simt la fel ca autorul când pun piciorul în România, destul de rar altfel.

   Ca unul care trăiește de foarte mulți ani deja de partea cealaltă a Atlanticului după principiile unui stat de drept spun că am avut un șoc cultural major când a trebuit să am de a face cu mitocănia și pretențiile aiurea ale funcționarilor români numai un număr foarte mic de ani în urmă, mulți ani după ce am plecat.

   Omul de la ghișeu nu vroia nici mai mult nici mai puțin decît o șpagă ca să își facă treaba pentru care era plătit să o facă. Își închipuise că unul din America e vacă numai bună de muls și încerca să ceară acte foarte greu de produs ca să își facă treaba.

   Însă am rezistat și m-a costat un an de viață alergând după niște acte. Principiile sunt principii și nu se lasă la o parte cu o ocazie sau alta.

   • aici se discuta despre naravul din fire al cetateanului roman, iar dumneata vii cu rasuflata poveste a functionarului de la ghiseu! si ala tot cetatean roman este, remember?

  • Pentru cei care nu au vazut filmul, e vorba ca in timpul prezentarii s-a trecut de limita de persoane in sala (erau prea multi veniti) si din motive de incendiu, 15 trebuiau sa plece.
   Mda, intr-adevar. Asa ar TREBUI sa ne comportam, insa nu o facem …

 6. Au inceput articolele din seria „toti am fost membri de partid”, „toti l-am pupat in c… pe Ceausescu, etc”. Nu, din pacate nu sunt de acord. Sunt probleme foarte specifice pt. care anumite persoane si institutii nu si-au facut treaba. N-are rost sa diluam vina. Si btw…in traficul rutier, ca mai mult la asta s-a referit autorul, exista mai mereu un 5-10% idioti care-l perturba. 90-95% din soferi conduc relativ corect si asa e si in societate.

 7. „Eu nu sunt societatea disfunctionala! Educatia este deficitara din cauza ca niste reforme reale treneaza … sa spunem de 25 de ani … sau de 100 …”

  Avem un talent sa pasam vina pe altii.. Hai, lasa „educatia”. Fiecare om matur este responsabil pentru el insusi. Daca nu ai primit o educatie corespunzatoare, e de datoria si in interesul tau sa te schimbi! Singur!
  Nu te-ai nascut cu absolut niciun drept. Nici macar dreptul la o „educatie corespunzatoare”. Copiii ai caror parinti nu au avut bani sa-i trimita la scoala deloc ce sa mai zica?

  • Dreptul la educatie este garantat prin lege, indiferent de cat de avuta sau saraca iti e familia. Ca educatia nu e „corespunzatoare” – asta e alta poveste.

 8. Felicitari pentru articol! As mai adauga doar ca acum avem sansa sa punem bazele aceastei societati functionale daca si numai daca inceem sa ne comportam asa cum spuneti in articol, zi de zi, cand suntem singuri, dar mai ales in fata copiiilor nostri. Copiii invata din ce vad in casa, nu din ce le spunem. Exemplu: Daca eu voi face o regula la mine in masina: obligatiriu se pune centura inainte sa plecam, copiii mei vor trebui sa respecte aceasta regula 18 ani. Dupa 18 ani, regul intra in sange si va deveni normala… asa s-a obtinut si „Stand on the right, walk on the left” Daca incepem azi, avem o sansa ca peste 20 de ani sa avem societatea functionala de care spuneti.

 9. Felicitari pentru articol, dar din pacate (si nu o spun cu niciun aer de superioritate) cei mai multi care ar trebui sa citeasca acest articol, nu-l vor citi niciodata

 10. Corect 100%. Doar ca nu toti ne resetam cand ne intoarcem- dar probabil tine de o educatie din alte vremuri, ceea ce ne obliga suplimentar: sa ne educam copiii altfel decat au fost cei educati in spiritul „libertatii absolute” castigate dupa revolutia din ’89. Nu putem sa strigam in strada ca vrem meritocratie si noi sa nu fim in stare sa luam bacul!
  Sa-si faca fiecare treaba acolo unde e, sa-si activeze fiecare simtul responsabilitatii si respectului fata de cei din jur, precum si bunatatea si compasiunea distruse de 25 de ani de saracie si privatiuni, si vom avea o societate cu un aer respirabil.

 11. Felicitari autorului pentru radiografia exacta a societatii romanesti. Desi precizia ei ma intristeaza.

  Ca persoana care si-a trait aproximativ jumatate din viata in strainatate (nu, nu ca „sclav” cum aud la TV in ‘piata’, ci ca persoana cu dubla cetatenie, cu joburi identice si la fel platite atat in RO cat si afara), constientizez ca romanii nici nu realizeaza cat de multe avantaje confera aceste ‘intangibles’ care lipsesc cu desavarsire in Romania:

  – faptul ca iti poti lasa bicicleta si jucariile copiilor in curticica din fata casei si ele nu dispar cu anii. In Romania iti pierzi nepermis de mult timp (si alte resurse) pazindu-ti lucrurile, sau incercand sa recuperezi o dauna atunci cand ea se intampla (deobicei cel care te pagubeste incearca sa fuga de responsabilitate);
  – faptul ca relatiile cu clientii (atat in mediul privat, cat si in cel public) sunt previzibile in strainatate – in Romania sunt in general de proasta calitate, iar atunci in rarele cazuri cand interactiunea cu providerul de servicii incepe bine, la primul obstacol revine romanismul iar persoana care ar trebui sa ofere un serviciu de calitate si in conditii civilizate revine la modelul initial: fuga de responsabilitate, pasarea vinei catre client, obraznicie, nesimtire;
  – faptul ca in strainatate esti tratat demn si echitabil, _daca respecti regulile societatii respective_. Daca te prezinti prost imbracat, neingrijit, vorbind limba locului putin sau deloc, daca incerci cu metode romanesti (ridicat vocea/strigat, mita, bagat in fata la coada) vei avea surpriza sa constati ca acolo oamenii chiar reactioneaza imediat si te pun la punct. Aici in RO cand uneori cer chitanta unui taximetrist si e vreo ruda/prieten cu mine sunt imediat avertizat sa nu mai fac asa ceva, incat s-ar putea „sa iau bataie”. Cu genul acesta de atitudine ce imbunatatiri sa mai astepti?

  Dar e duminica si pierdem vremea palavragind. Doar citind raspunsurile (comentariile) la articol imi dau seama ca majoritatea fac exact ceea ce autorul prevedea ca se va intampla: se disculpa, dau vina pe conducere, pe 40 de ani de comunism, pe scaderea calitatii educatiei (un alt non-argument, fiindca in Occident majoritatea nu sunt intelectuali, ci au studii medii, care – spre deosebire de cele universitare – nu sunt neaparat de mai buna calitate decat in RO).

  M-am gandit mult la motivele pentru care se intampla toate acestea. Si raspunsul meu si pentru mine (deci poate nu si cel corect) este ca romanul tipic are o puternica aversiune fata de legi si regulamente scrise, fata de precizia legala. Aceleasi gospodine care urmeaza la perfectie retele de mancaruri si prajituri pe care le-au mostenit de la bunica, aceeasi barbati romani care sunt in stare sa iti listeze pe de rost caracteristicile televizorului sau telefonului mai ceva decat echipa de marketing de la Samsung (sau cine le-o fi produs) refuza cu obstinatie sa citeasca legea asociatiilor de proprietari si astfel sa se bucure de drepturile dar sa isi satisfaca si obligatiile date de proprietatea locuintei din condominiu. Si exemplele pot continua la nesfarsit. Cati pacienti isi cunosc drepturile atunci cand merg la spital? Cati stiu cand au dreptul sa sune la 112 si sa solicite si primeasca serviciile? Samd. Etc. Etc. Etc.

  Asta face diferenta. In strainatate un procent mai mare din populatie (nu toti, dar mai multi decat in RO) se intereseaza de toate asta, fiindca ei isi dau seama ca au ceva de castigat – sunt deci mai rationali. Si asa se creaza si dainuie „the rule of law”. Iar procentul respectiv creaza „critical mass”. Si ii iau cu ei si pe unii dintre cei pana atunci nehotarati, dar cei care chiar nu vor sa aiba nimic de-a face cu „sistemul” raman pe margine si isi vad de treaba, dar in ansamblu sunt putini si cand calca prea tare pe bec sunt imediat corectati.

 12. Groaznic de adevarat ! Dar cati vor citi si cati vor medita serios la subiect ?
  Educatia, in tarile civilizate, s-a facut dupa secole de aplicare intransigenta a unor legi adesea foarte aspre; doar asa intelege omul, de frica, frica ce devine un reflex de comportament ! N-am fost la Londra dar va intreb, stiind cati „orientali” traiesc acolo, cum de s-au adaptat atat de repede la reguli ? Prin supraveghere si sanctiune ! La noi politia e quasiinexistenta, justitia anuleaza amenzile, atatea cate sunt, nu mai vorbesc de „intelegeri”. Si atunci ?
  Nu incetez sa spun ca de douazecisisase de ai TOATE guvernele din Romania nu au condus tara decat cu calcule electorale, cu ochii la sondaje, ignorand masurile aspre care se impuneau in interesul public. Cine a indraznit „sa inoate impotriva curentului”? Poate Boc si Basescu, la „taieri”, chiar daca cred si azi ca n-a fost masura cea mai buna. Da, au platit. Si parca guvernantii au prins frica.
  Poate ca ar trebui spus ceva si despre presa din Romania. M-as lungi prea mult …

  • Adevarat Valeriule,educatia se „fura” ori se capata prin coerciziube.
   O zic de mult timp.Avem legi dar stau in sertare.Und sunt controalele autoritatilor locale ? Unde este politia,politie,unde este politia locala,unde sunt inspectorii si controlorii ministerelor,agentiilor,societatilor de stat? Unde sunt inspectorii oficiilor pentru protectia consumatorului? Nu prea îi vad,nu prea îi simt. Unde sunt toti acestia cand taximetristul cere dublul cursei?,cand un mizerabil de vecin/ vecina cu cainele in lesa il lasa sa-si faca nevoile pe aleea blocului meu exact in fata usii de la intrare si raspunde necivilizat cand o admonestezi?unde sunt toti acestia cand in supermarket esti furat prin codurile de bare sau expun marfuri expirate? As continua cu exemple cunoscute de voi cei ce cititi.As dori in toate domeniile actiuni ,asemanatoare sau mai puternice ,cu cele practicate de politia rutiera,care prin coercitie au reusit sa -i mai astampere pe cei 5-10% ( nu laud politia rutiera) indivizi necivilizati.Spun eu,cine este neam prost pe 2 picioare este la fel si pe 4 roti.DECI,MULT MAI MULTA EDUCATIE,chiar cu forta.Inca un exemplu din exterior-Austria.Se zice ca aceasta tara este una sigura.Si este sigura pentru ca legea lor prevede obligatia tuturor cetatenilor autohtoni sau straini sa informeze autoritatile cu neregulile observate/constatate.Ascunderea faptelor determina pentru tainuitor aceeasi sanctiune cu a faptuitorului.Sau,in constitutia elvetiana se arata ca cetatenii CH au libertatea sa faca tot ce doresc INSA nu au voie sa faca ce nu trebuie,ce nu este legal.Se zice ca o amenda in CH ar fi aproape egala cu salariul minim pe o luna ?!!? Spun americanii Sa nu intrebi ca a facut tara pentru tine ci sa spui ce si facut tu pentru tara ! Sa ne dea Dumnezeu minte si rabdare,sa nu grabim generatiile,sa lasam succesiunea in seama lui Cronos !

 13. Va multumesc pt claritatea si calitatea articolului! Felicitari!
  PS: Poate dezbateti intr-o zi si cauza acestei lehamite ce-i tine pe cei ramasi in tara in ghearele ei.

 14. Domnule Craciun, daca ati fi fost in piata alaturi de noi ati fi observat multe afise si pancarte cu acelasi mesaj ca si al articolului dvs. Cu toate acestea, oamenii sunt acolo pentru ca stiu ca schimbarea sistemului nu se poate face din dormitor, de la tastatura sau nici macar printr-un articol manifest. Acum ca s-au adunat intr-un final, tot ei sunt de vina: ca nu protesteaza mai des, ca subt asa si pe dincolo. Gresiti cand va adresati celor care protesteaza in piata, cei mai multi dintre ei au o constiinta civica vie , in acord cu cererile dvs. Ciudat lucru sa-i stigmatizati tocmai pe acestia!? Pe acest principiu ar trebui sa tacem cu totii, doar nimeni nu e perfect, nu!? Cine sa mai ia atunci atitudine civica? Curat murdar! Spre deosebire de dvs, ei inteleg ca in acelasi mod in care schimbarea se face prin fiecare, „pestele tot de la cap se impute”. In Londra dvs draga, tot statul si autoritatea impun cadrul de functionare, la niveluri administrative diferite: „sit on the right, climb on the left”. La noi in acest moment statul se face ipocrit ca spune asta, dar reprezentantii lui sunt primii care se aseaza pe partea dreapta. Iar daca oamenii simpli incearca sa faca ceva in acest sens, li se vor pune piedici la fiecare pas. Aveti cereri corecte, dar ati gresit grav destinatarul!

 15. Corect articol. Un aspect, poate merita subliniat. Pe scara rulanta scria ce sa faci! Si era o persoana care superviza ideplinirea regulii.

 16. La multi ani dle Craciun!

  Un mic text in completarea celor spuse de dvs:

  Acum datorita acestui eveniment tragic iata ca generatiile se vor putea intelege . Avem un element comun, moartea atroce si absurda asa cum au murit cei de dupa fuga lui Ceausescu, aceia omorati de “teroristi” care nu exista , aceia omorati de minieri abrutizati si manipulati de securistii lui Magureanu, Roman, Voican si Iliescu si moartea in chinuri groaznice dar mai scurte a celor 32 cat si lungi-nesfarsite a celor 9 si a celor care din nefericire poate sa mai urmeze. Dar si ranitii si mutilatii din 1989-1990 cat si cei de acum ne apropie generatiile.
  Este o singura deosebire : cauza in primele doua cazuri a fost o abjecta lupta comunist-securst- mafipota pentru putere si atotstapanirea asupra noastra iar azi cauze (vor mai fi caci norocul nu ne mai prea petrece) sunt efectele exercitarii puterii pe termen lung cat o generatie si peste, de catre aceasta gasca odioasa, criminala sau cu siguranta in totalitate ticaloasa.

  Poate ca din aceasta constiinta si intelegere comuna sa se nasca si o sulutie reala de preluare corecta a puterii, pastrare deasemeni corecta si de exercitare in intersul public ,genearal al acesteia.

  Doamne ajuta Romania!

 17. Ati auzit de teoria ferestrelor sparte?
  Cititi putin despre aceasta teorie si veti vedea ca este o posibila explicatie pentru comportamentul nostru actual. Si va veti da seama si care sunt solutiile la nivel de tara.

 18. 80% din articol arata cat de oribil e romanul, 20% ne indeamna sa fim mai buni si mai drepti. Excelent act artistic, mizerabil gest patriotic. (Prima data s-a sters comentariul)

 19. Frumos articol, dar nu m-am simtit deloc vizata de apelativul „tu” pentru ca nu am facut nimic din ceea ce scrie aici. La fel ca, probabil, majoritatea cititorilor. Scriem pentru un cerc restrans. Ne citesc cei care deja gandesc ca noi. Ne aprobam intre noi si ne intristam reciproc.
  Un astfel de articol isi va fi atins cu adevarat scopul doar cand va fi publicat in Libertatea. Adica niciodata…

 20. Impecabil ceea ce ai scris, nu am obiectii majore, ma intilnesc si eu zilnic cu ele prin Bucuresti, am vazut si eu cum este sa traiesti o luna la Londra, dar am citeva mentiuni, daca-mi permiti.

  Sa nu crezi ca toti romanii sunt niste vite. Ar fi o mare eroare din partea ta. Mai sunt si oameni cu constiinta si care cauta sa se comporte normal, desi obiceiurile celor din jurul lor nu-i incurajeaza deloc sa faca asta.

  Sunt destui care composteaza biletul de autobuz dupa ora 21 (vorba vine, caci acum sunt cartele electronice), destui sunt cei care ies cu ciinele afara si care au in buzunar o punguta, pentru a aduna mizeria lasata pe strada de patruped etc.

  Dar, asa este cum spui tu, spiritul de turma predomina. La metrou, pe scarile rulante, in parcari. Si aici exista o nuanta. Omul plateste taxe, dar nu i se intoarce nimic inapoi, pentru ca statul e cel mai prost administrator de fonduri, fie ca e hot, fie ca e incompetent. Asadar, revine vechea discutie: fa-mi parcari inainte, apoi cere sa nu parchez aiurea! Deci, cel care trebui sa se schimbe primul e statul, nu individul!

  De asemenea, tu descrii si o situatie manelistica, aia cu motorul pe care il tureaza unii in miez de noapte. Si asta este o exceptie… Oamenii normali la cap nu fac asta. Acei oameni normali, insa, comit cu voiosie alte nereguli dintre cele corect reclamate de catre tine…

  Tu spui ca trebuia iesit in strada la fiecare magarie comisa de catre conducatori. Gindeste-te ca in Romania sunt atitea disfunctionalitati, incit ar trebui sa stai doar in strada, ca se le poti indrepta pe toate. Plus ca vocea strazii nu a fost ascultata deloc pina acum, poate si pentru ca n-au fost revolte sincere, ca acum. Iar daca ti se da de atitea ori cu flit, ti se ia sa tipi permanent, precum ciinele la luna. Plus ca, de-a lungul timpului, au fost diverse organizatii interesate cele si-au cerut drepturile in strada. Ele erau comandate de diversi papusari, in concluzie, au fost jenante. Cultura protestului abia acum se construieste.

  Tu descrii si o situatie absurda, dupa parerea mea. Sa ma interesez eu, ca si client, daca localul are sau nu mai mult de o usa de evacuare. Aici, chiar am nevoie de protectia statului. El sa verifice, caci il platesc sa faca asta. Gindeste-te ca ar trebui sa fac asta cu orice destinatie spre care ma indrept, oricit de minora ar fi. Mi-ar lua juma de viata sa fac asta si tot as avea scapari.

  Concluzionind, cadrul general este OK, doar ca tu ai descris si citeva situatii particulare, asa ca este oarecum injust sa te adresezi tuturor cu ele.

  Succes

 21. Absolut excelent articolul! O societate functionala e exact ceea ce lipseste in Romania, e ceea ce atrage, mai mult decat salariile, pe cei capabili sa plece in Vest, si toti contribuim zilnic la… lipsa ei.

  Exemplul cu Nadlac e corect, si din pacate nu e un accident. Marea majoritate a celor care sunt conectati la ambele lumi („tara” si „afara”) si-au dezvoltat un comportament dual, adaptat la fiecare din locurile unde ajung. Omul e o fiinta adaptabila si inteligenta, care percepe diferentele si reactioneaza la mediu. Dupa cum un copil se poarta intr-un fel cu parintii si in alt fel cu bunicii, fiindca a invatat ca fiecare ii permite/incurajeaza altceva, romanii care merg pe „afara” au invatat ca acolo comportamentul civilizat este cel dezirabil, si atunci il adopta, iar in Romania mojiciile sunt tolerate, poate chiar aplaudate, si atunci si le permit cand ajung in tara.

  De aceea pentru schimbare e nevoie de un program national asumat de toata lumea, de la varf pana la fiecare dintre noi, bazat pe toleranta zero fata de mojicii, pe respectarea intru totul a literei si spiritului legii, pe onestitate, transparenta si respect pentru ceilalti. Numai impreuna ne putem schimba cu totii.

 22. un articol bun , pareri una si una . Este exact ce ne caracterizeaza. Priceperea , toti constatam si ne dam cu parerea despre „ce n-a facut bine ala”. Mai oameni buni , chiar am epuizat ideile alea trasnet ale cite un uia care-ti ia maul , cind mai poti doar sa zici ” ba , la asta chiar nu m-am gindit” Chiar nu mai poate nimeni sa dea o solutie ! Toti , incercam , poate … Si atit.
  De mai mult timp ma gindesc daca ar fi bine sa se nasca „partidul care te vede” , iar toti aceeia , de mai sus , din traffic , intersectii , parcari , trotuare , vecinii , sa CONSTIENTIZEZI , nu sa banui , sau poate … nu te-au vazut,auzit si nu vor face nimic. NU . Sa fii convins ca ai fost observant , nu de unul , de mai multi , ma intreb , oare mai faci alta data , acum fiind convins ca urmeaza , negresit , plata . Oare , daca un „baiat destept ar investii in infrastructura si am avea amplasate camera pe multe strazi – pe toate peste 15-20 de ani , in primarii , ministere , pe scurt in toate institutiile de stat , iar astea evident , monitorizate pe net , iar in traffic pe mai multe masini , ma intreb in final , TU , ala care incalci legea oare tot indifferent vei ramine , constient fiind ca acasa ajuns , SIGUR te asteapta o amenda , basca bascalia facuta de cunoscuti si ne pe site de socializare. Mie unul , sincer nu mi-ar fi bine . Voi cum ati reactiona? Ma intreb si acum , totusi a fost bine sa-si dea demisia tot guvernul , care va fi schimbat de altul , oare mai bun? Pina la urma cine pierde? Daca Ponta sau opera(il desconsider , d’aia litera mica) ar fi stiut ca este monitorizat , ar fi spaguit , ar fi profitat. Nu cred,din acelasi motiv pt. care acum nimeni nu mai merge cu coloana , pt. ca toti stim ,si am luat atitudine , cred ca daca am preintimpina , ar fi mai bine. Zic si eu. Cu siguranta am nevoie de pareri contra , poate scap ceva , dar mie mi se pare posibil si avindu-l pe big brother de-asupra capului , poate mai temperam elenul democratiei de strada.

 23. Mi-a placut ce-ati scris, cum ati scris, chiar daca solutia imi pare utopica. „Revolutia din interior”, „desteptarea” nu se face asa, din senin, nu are cum.
  Cred ca e nevoie de o masa criitica de oameni civilizati, care, prin efectul de vecinatate, sa -i civilizeze si pe „ceilalti”? Pentru ca dvs. va comportati altfel nu ca vi s-a „desteptat” simtul civic dupa Nadlac, ci pentru ca asa fac mai toti aia de dupa Nadlac si va e jena de ei, sau poate stiti ca amennzile sunt cam mari. Si nici milogeala nu merge. Asa ca „nu se merita”…
  Ori la noi e cam pe dos, efectul de vecinatate te face sa „spargi seminte”, si sa te scarpini in nas, na, e nasul tau si faci ce vrei cu el… daca te uiti ponchiu te mai trezesti si ca un „bah nasparalne , te rupi in figuri cu mine?”, sau cu un ceafa-lata care iti bate in geam ca de ce nu te-ai bagat pe trecerea de pietoni sa-i faci lui loc, ca se grabeste…
  Si eu m-am saturat sa adun pungi de seminte si chipsuri din fata casei, sa bat apropouri la vecini… pana la urma trebuie sa le-o spui porceste, de la obraz. ca de amendat oricum nu-i amendeaza nimeni. Iar „masa critica” are patru picioare si e de lemn…Daca asteptam „desteptarea” , ehehe, murim asteptand.
  In plus n-as „idealiza” in halul asta orasele mari, fie ele Lonra sau NY
  Sau credeti ca Londra a fost intordeuna un oras civilizat? Am vazut destui homelesi, adevarat, acum multi, multi ani..dar erau parca in numar mai mare ca pe la noi. Sa stai intr-o cutie de carton, civilizat, fara sa bruiezi circulatia pietonala…parca nu e varful civilzatei.
  Apoi ma gandesc ce uimit am fost cand vorbeam cu fi-miu, era in State, cu un program studentesc. Lucra intr-un hotel, facea curat prin camere, imi spunea ca asa mizerie ce lasau aia, „civilizatii” nu a vazut prin Romania. Si ce betii se trageau, gagicile erau toate manga la cel mai mic chef…na, vad ca s-a importat si la noi.
  Mai lunile trecute a fost prin Belgia, a mers cu trenul si s-a trezit cu o gasca de imberbi „voiosi” care nici una nici alta, s-au cocotat in spatiul destinat bagajelor, la dormit. Sincer , la noi nu am vazut asa ceva, la noi e la moda aia cu semintele.
  Bun, si care-i solutia atunci? Cum ajungem sa avem o masa critica in stare sa traga dupa ea si restul?
  Nu stiu, dar daca va bizuiti doar pe desteptare sunteti mai naiv ca mine…zau.
  As fi curios cum s-a intaplat in zonele civilizate, ce anume i-a determinat sa devina din „barbari” crema civilizatiei europene…asta ca sa nu mai incercam noi soultii originale si sa nu mai asteptam sa se intample miracole.
  Poate, daca stim cum au ajuns ei acolo, o sa ne vina vreo idee aplicabila pe bune.
  In rest, felicitari pentru articol!

 24. O societatea functionala are nevoie de legi bune si oameni carora le pasa. Nu conteaza legea buna daca nu are cine s-o aplice. Daca oamenii sunt buni si legea e proasta tot nu e bine.

  De la 1989 incoace multe lucruri s-au schimbat in mai bine. Legea in general e mai buna. Jandarmul european, ne place, nu ne place, ne-a stat cu sula-n coasta is a fost de bine.

  Societatea civila a crescut si ea, dar maturizarea civica a ramas cu cativa pasi in urma fata de maturizarea legistlativa. E pe undeva firesc. Legea se poate schimba si peste noapte, pe cand obiceiurile si reflexele socioculturale se schimba incet, pe parcursul a zeci si uneori sute de ani.

  Orice schimbare eficienta cere mai intai definirea clara a situatiei de fapt. Nu este de ajuns sa constantam ca romanul sau romanismul – vazut generic – este problema. Aceasta caracterizare a situatiei este de fapt pleonastica. E la fel cu a spune ca „avem o problema”.

  Care este problema? Ca romanul nu respecta legile de circulatie ori nu sta la coada ori injura inainte de a fi injurat ori da (si ia) bacsis ori profita de situatie si apoi se justifica in loc de a face dupa regula? Sigur, aceastes sunt probleme. Dar intrebarea ramane cu privire la cauze, si mai precis, diferenta intre cauze si efecte. Si tusea este o problema, dar tratamentul cu antitusive nu rezolva pneumonia care se manifesta prin tuse.

  Nu stiu daca educatia civica si respectarea regulilor multe incalcade de romani de acasa si aiurea ar resolva PROBLMA. Care este aceea a transformarii interioare a unui mod de a fi si a face cladit in mii de ani de traire intr-un cadru definit de caracteristicle unei culturi mici, definit de valorile unui crestinism ortodox balcanic si, mai recent, de aproape jumatate de secol de comunism si un sfert de secol de tranzitie la democratie si ecomomie de piata.

 25. Va multumesc frumos pentru articol. E lung si trebuie sa fii foarte interesat sa il termini, dar l-am terminat si a meritat. A meritat din plin. Problema din societate romaneasca e acuta, si nu prea cred ca aceasta generatie se mai poate schimba. Am fost crescuti sa ne adaptam la sistem si din nefericire ne-am adaptat. Poate copii nostrii […], dar vazandu-ne pe noi cum reactionam in societate (descris cu lux de amanunt in articol), si ei vor proceda la fel din pacate.

  Brucan estima ca in 20 de ani Romania va deveni o societate democratica, dar se pare ca s-a inselat amarnic. Vom avea nevoie chiar si de 50 de ani ca lucrurile sa devina catusi de normale. Cat despre democratie, mai avem de invata!

  Szilard

 26. Solutia pe care o vad eu are trei mari componente, pe care le listez in ordinear importantei:

  1. Educatie.

  2. Educatie.

  3.Educatie.

 27. Bun articolul, de acord cu tot ce scrie. Doar ca in mare parte sunt chestii pe care toti le stim, de ani buni si tot degeaba. Eu tind sa cred ca civilizatia de afara, respectul in trafic, respectul ca pieton pe scara rulanta, nu a venit ca asa s-au gandit ei toti, sau asa au citit pe internet ca ar fi bine si frumos…
  Eu sunt de parere ca e nevoie de ani buni sa „ne civilizam” si pentru majoritatea dintre noi e nevoie ca autoritatile sa impuna schimbarea…. dupa ce iei vreo 3-4 amenzi ca ai depasit aiurea, nu o sa o mai faci….

  La fel, cred ca transportul in comun si bicicleta nu a devenit nici in vest un trend, ca sunt ei civilizati si eco si etc…. a venit ca o nevoie… oamenii o sa isi dea incet incet seama ca fac o ora pana la serviciu in coloana cu masina, si doar 30 de min cu metrou… si o sa aleaga metroul si bicicleta…. dar nu cand o sa se gandeasca ca polueaza mai putin, si incurca mai putin, ci doar cand o sa le fie mai comod si mai bine lor… Dar si aici ar fi bun un ajutor de la autoritati care se pot concentra foarte tare in orase pe mijloacele de transport in comun, sa aibe un orar pus la punct si respectat.

 28. corect ,pleaca tinerii din tara ! tinerii ar trebui sa aiba obligatoriu contract de munca 5 ani in tara ,sau sa isi plateasca facultatea facuta pe banii tuturor ( de la buget ); inainte de ’89 exista post obligatoriu ,in ordinea mediilor,de altfel in toate tarile ‘dezvoltate” tinarul face contract de inprumut cu banca( sau facultatea,etc) si dupa terminare lucreaza si plateste,doar la noi totul e gratis inveti si pleci ,occidentul ia tineri inteligenti fara sa plateasca nimic tarii care i-a scolit .

 29. „Ceva e în neregulă cu noi. Nu cred că suntem mai necivilizați decât ceilalți, pentru că în țările altora știm să ne comportăm impecabil, semn că știm bine ce înseamnă să fii civilizat. ”

  Nu e nimic in neregula cu noi. Iti spun eu care e problema: noua inca nu ne e frica (de consecinte). Am lucrat in straintate (Finlanda) 5 ani si aici si plimbatul cainilor se face cu frica in ochi.

  Cand te apropii de un om cu un caine, asta nu stie ce sa mai faca sa se retraga cu potaia, iese de pe asfalt si se baga in noroi, numai ca sa fie o distanta de 2m cel putin intre tine si animal. De ce ? DE FRICA ! Daca te musca, are automat dosar penal si daune de zeci de mii de euro.

  Daca iti rupi piciorul pe gheata iarna , dai in judecata primaria si iti plateste tot plus daune de zeci de mii. Din acest motiv, primaria este inspaimantata sa nu cumva sa fie zone intre bloguri care nu sunt date cu criblura, si dimineata la ora 5 in cartierul meu apar zeci de oameni cu masinute care dau zapada si arunca pietricele. De ce ? DE FRICA ! Nu e misto sa-ti consumi tot bugetul primariei pe cheltuieli de spitalizare!

  Totul pleaca de la justitie si de la frica de consecinte. Din fericire, in Romania justitia a inceput sa functioneze, observi cum lumea e f speriata in ultimul timp, si se anuleaza spectacole pe banda rulanta ? Asta e un semn f bun, le e frica…

  Frica de consecinte este esenta civilizatiei, nimeni nu respecta reguli doar din considerente morale… Moralitatea este ceva ce ai impresia ca te ghideaza, dar doar cand ai stomacul plin, cald in casa si bani multi in portofel. Altfel … frica…

 30. Un posibil raspuns la intrebarea de ce romanii au ramas departe de o civilizatie adevarata: psalmul 11 spune ca „atunci cand ajung sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni.” Haideti sa incepem prin a face tot ce putem pentru ca guvernantii sa nu mai fie „oameni de nimic”.

 31. E corect la modul general, dar gresesti intr-o privinta: cei care au iesit in Piata sunt tocmai cei cu o urma de civism, care NU blocheaza scarile rulante, care NU se uita la Capatos, cei care merg cu bicicleta prin oras, cei care au mai iesit si in 2012, si cu Rosia Montana si cu taierile de paduri in primavara etc.
  Asa ca e cam mult spus: „Ai dat jos Guvernul, bravo, dar… tu esit societatea disfunctionala.”
  Din contra, acestia sunt SOCIETATEA FUNCTIONALA.

  Cei carora nu le pasa de faptul ca lasa mizerie dupa un picnic in natura sau cei carora nu le pasa daca lasa loc si altora cand parcheaza masina sunt exact cei care nu ar iesi niciodata in strada.
  Cei de la Universitate sunt ceilalti, iar ei probabil vor citi asta, in timp ce aia care gasesc mereu ceva mai bun de facut decat sa protesteze probabil nici nu vor ajunge sa citeasca vreodata acest articol, sunt ocupati sa bage un bilet la pariuri pe fotbal.

  E interesanta teoria Geamurilor Sparte (parca asa se numea), insa de ce nu se simte vinovat cel abonat la contracte cu statul, sau familia lui, pustiul care nu se intreaba cum de primeste M5 la 18 ani si trebuie sa ma simt vinovat eu, care merg zilnic cu bicicleta la serviciu, nu-mi plac cluburile de genul celor mentionate din cauza fumului dens si a lipsei aerisirlor, am masina dar e parcata in parcarea platita a blocului si merg in medie o data pe luna cu ea, iar 10 iesiri pe an sunt in afara orasului, nu-mi place viteza si nu am dat spaga nici macar cand a nascut sotia?

 32. Bun articol!

  In continuarea lui as spune:
  …vedeti cat e de greu sa identificam lideri ai societatii civile?! De ce?!..Pt ca, din pacate, si la 25 de ani de la revolutie, la noi societatea civila exista mai mult la nivel emotional si declamativ si nu zilnic, prin actiuni concrete, nascatoare de idei, planuri/proiecte comune si de lideri adevarati!…Sa speram ca de acum, majoritatea dintre noi o sa intelegem ca apatia nu mai este o optiune! Si, prin apatia nu ma gandesc doar la participarea la eventuale demonstratii ci mai ales la implicarea in asociatii sau alte forme de activitate COMUNITARA!!! O tara nu se cladeste doar administrativ, de sus in jos, ci mai ales de jos in sus prin constientizarea si asumarea activa a rolului civic a fiecaruia dintre „NOI”!…Trebuie sa pricepem si noi, poporul, ca nu mai trebuie sa ramanem simpli spectatori ci sa incepem sa ne implicam mai mult in „batatura” proprie (a se citi comunitatiile unde traim)! Sa nu ne gandim doar la nivel macro ci sa incepem cu lucrurile „simple” de la noi din oras, din sat, etc. Apropo de „noi”: deocamdata existam ca „noi” mai mult la nivel declamativ, dar adevaratul „noi” trebuie sa fie in intalnirea zilnica din grupurile/asociatile unde trebuie sa ne inscriem si activam pt a ne spune parerea si mai ales pt a planui si infaptui impreuna! Trebuie sa intelegem ca actuala stare de lucruri este consecinta „traditionalei” noastre apatii care a nascut si dezvoltat aceasta clasa politica si acest tip de relationare intre institutii si cetateni!..Sa (re)devenim cetatenii responsabili si implicati civic care ne place sa credem ca suntem si, prin acest comportament responsabil si mai ales prin implicarea civica, sa devenim, macar in majoritate, liderii decare ne tot plangem ca nu avem parte!!!”… Demonstratiile astea vor inceta la un moment dat, esential este cu ce au ramas in mental fiecare participant/privitor si cum intelegem fiecare (si mai ales IMPREUNA) sa transpunem asta pe mai departe in viata lor/noastra si cea a comunitatiilor in care locuim fiecare! Daca ne retragem din nou in apatie civica (aproape un non sens „apatie civica” caci civic implica, dimpotriva, ACTIUNE/IMPLICARE, nu?! …) si asteptam din nou sa vedem ce se intampla, daca asteptam din nou ca altii sa se implice si sa isi asume rezumandu-ne doar la a fi spectatori „dezamagiti”…., atunci inseamna ca nu am inteles nimic!!!… A fi cetatean inseamna a fi implicat! Asa cum a zis si presedintele Iohannis: „daca vreti schimbari, atunci IMPLICATI-VA!!!!” (adaug eu: mai mult si mai profund decat doar demonstratii din cand in cand!!)… Depasiti-va scarba si intrati in rahat: nu ca sa va murdariti ci sa incercam sa curatam locul de putori sau macar sa ii punem la colt! Altfel, ca si acum, duhoarea si noroiul sa raspandeste peste tot in spatiul public si ne afecteaza vietiile nu doar la nivel colectiv ci si individual!! Fiti cetateni responsabili, fiti implicati si comunitatea o sa renasca odata cu noi iar, prin comportament responsabil si implicare civica o sa apara dintre noi liderii de care astazi ne plangem ca nu avem parte!!!..

 33. Chinezii au o vorba:
  Drumul de 10.000 de Li incepe cu primul pas!
  Cand vom incepe sa reactionam la mitocanii si fentari ale legii, vom incepe sa ne vindecam.
  Nu va fi usor! La inceput multi se vor uita strimb la noi ca la niste anormali. Dar treptat, pe masura ce tot mai multi vor dori normalitatea, opinia publica va balansa spre reactiile normale dintr-o societate civilizata.
  Dar avem curajul si mai ales hotararea de a face primul pas? Si pe urmatorii ???

 34. M-ati terminat …ce sa zic,cat de naivi puteti fi! Oameni buni,coborati cu picioarele pe pamant !Pe asta de sub voi!Politicul dicteaza tot!Doar cu bani multi ajungi pe o lista de deputati ,de senatori cu si mai multi,faci,modifici legi,votezi desi n-ai ctit nici un rand din ele ca nu te intreaba nimeni si” la vita e bella’ in Buc.
  Cati dintre cei care scriu aici si multi alti stiti sau puteti sa concurati cu ei?Este un SISTEM cu care nu te poti lupta ,care te-a saracit ,te-a demoralizat,te umileste in fiecare zi.Neputinta de a-i schimba si mai ales, dezbinarea noastra ne face sa tragem de noi cu lehamite sa fim oameni.Chiar nu-mi pasa daca abordez scara pe stg. sau pe dr. cand trebuie sa-mi bat capul cu facturile imense si cu plicul ce trebuie sa-l am in caz de boala ,sa cumpar mancare si manuale vechi ieftine,etc.
  Da,faceti politica,alte partide,dar repede,pentru ca puteti transforma competitia cu viata in legi,manuale,ziare care sa fie oglinda a ceea ce va doriti,nu una stramba.Nu-i suficient sa scrieti pe pancarde ce va doriti ci faceti statut pentru cate un partid din ele si iesiti in fata ticaloslor astora (mi-e rusine ca sant generatia mea).Fiecare zi e o treapta,urcati,nu asistati;santeti multi, inteligenti,puteti sa-i da-ti la o parte ptr.ca nu va reprezinta,doar va amana cat pot ca sa va amageasca din nou.
  Tot ce scrieti sant luate ca niste simple constatari daca nu actionati,Lucrurile importante sant hotarate cu documente cu reguli legiferate care sant eficiente in masura in care aduc beneficii concrete.E nevoie pentru asta de putere politica,de notorietate si restul e munca multa, imaginatie si satisfactii.Bafta multa!

 35. Felicitari tuturor pentru ce ati scris, asta e adevarul gol golut, ce n-as da sa citeasca toti romanii aceste randuri de mai sus, poate se mai trezesc putin. As face ca cel ce a scris mai sus ca imprima textul si merge cu el la metrou…in rest ati spus aproape totul, sa nu uitam, sa nu fim lasi si goi si orbi, sa actionam si sa speram, asa sa ne ajute Dumnezeu.

 36. Complet de acord cu acest articol. Schimbarea trebuie sa inceapa cu noi, astia maruntii…dar nu stiu ce desteptator ar trebui sa sune sa ne trezim….cred ca suntem in coma cu rare momente de trezie…dupa care redevenim letargici…..

 37. Este foarte usor sa prevedem ce va urma-noi ministri ,sedinte de guvern,intalniri la Palat,slalom prin canale tv.Putem fi optimisti ptr. ca spun exact la ce ne-am gandit si noi ca ne-at trebui:un pachet de masuri sociale-red. de tva. ,de taxe asociat cu cresteri de investitii si scadere de evaziune fiscala.Adica o,sa se revizuiasca pe ici pe colo in punctele esentiale,dar… n-o sa se schimbe mare lucru.
  Asteptam sa ne uimiti-dar n-o sa aveti in primul rand BANI-investitiile sant cruciale,primordiale daca sant pentru noi nu ptr. clinicile si firmele voastre particulare(Da ,sant si fonduri europene,daca n-ar fi o cale atat de incalcita sa le obtii ca renunti pe drum).O sa puneti masurile sociale in fata ptr.ca da bine, iar evaziunea fiscala -reducerea ei-unde sant o gramada de bani,care ar acoperi si masurile sociale si multe investitii va fi facuta cu multa mila,o data pe an daca se poate la cate un hotel o verificare,niste amenzi de sarbatori.
  N-AM AUZIT PE NIMENI CA BANII CARE VOR FI DATI PTR. FAMILIILE VICTIMELOR AFECTATE DE INCENDIU,SI PE CARE NU-I CONTEST DELOC ,VOR FI PUSI LA LOC IN FONDUL DE REZERVA A STATULUI IN URMA RECUPERARII MACAR PARTIALE DIN BANII CELOR VINOVATI DE INCENDIUL DE LA COLECTIV -sant milioane de euro doar ptr ingrijiri medicale.CA SI CEILALTI VOR STA PUTIN LA BECI SI APOI SE VOR INTOARCE LA VILELE LOR SI VACANTELE IN DUBAI.
  V-ati speriat putin ca santem ” prosti da’ multi”,o sa ne dati 50 de lei la pensie si 200 de lei la salariu ca sa tacem putin si sa speram.Daca tot va propuneti sa fiti altfel,normali adica , justificati-va averile,confiscati-le pe cele dobandite ilegal-PE TOATE-instituiti o transparenta totala a utilizarii banilor publici,a timpului in care santeti platiti sa-l l-folositi pentru bine nostru nu pentru confortul vostru.Opulenta d-nei Udrea fata in fata cu modestia d-nei Merkel ma face sa -i sar in gat nu sa o votez.Ne credeti prosti ca o sa tot putem inghitii atata sfidare?
  Nu cred ca santem indisciplinati, d-le Craciun, din nastere ci din cauza mizeriei sociale in care ne balacim de 45 +25 de ani.O minte sanatoasa are nevoie de conditii de trai normale,de alimente ,de educatie si de bani.Disperarea e sentimentul majoritatii tinerilor ,a batranilor,a tziganilor de care societatea e trasa in jos.Nu poti impune reguli cand exceptiile te omoara lent!

 38. Buna ziua,

  Tin sa va felicit pentru articol . E exceptional pentru ca surprinde cu precizie societatea romaneasca actuala si stadiul de degradare in care se afla.

  De 5 ani traiesc in Franta, si imi aduc aminte prima zi in care am luat un autobuz si cat de surprinsa am fost sa aud pasagerii ce coborau adresandu-se soferului : Multumesc, sa aveti o zi frumoasa ! ” ca si cum s-ar cunoaste si ar fii prieteni din copilarie, sa vad oamenii cum asteapta sa te dai jos iar abia apoi urca, cum vin spontan la tine sa te intrebe daca ai nevoie de ajutor, daca cumva observa ca ai un aer pierdut.

  Si mi-am zis atunci, dar la noi de ce nu se intampla asa?
  De ce atunci cand bunica mea a trebuit operata in urgenta iar mama s-a dus sa vada doctorul , acesta i-a zis clar cata spaga sa ii dea, iar cum aceasta nu si-a permis suma respectiva , medicul a gasit de cuviinta sa nu faca vizitele post-operatorii ???

  Asa de tare ma intristeaza toate astea pentru ca imi aduc aminte cat de greu imi este de fiecare data cand revin in Romania si imi zic ,Doamne, nu o sa pot sa imi las parintii sa imbatraneasca aici. Merita mai mult.

  Cum a ajuns societatea sa fie atat de delasatoare, sa nu ii mai pese nici de el, dar mai ales nici de cel de langa el?

  Nu cred sincer ca mai e cale de intoarcere.

 39. fain articol. mai ales exemplele. sunt exceptionale. acum am inteles de ce au plecat medicii, profesorii, studentii… in fine.

  cand romanii o sa schimbe, la nivel de individ, fiecare aspect negativ subliniat in articolul asta isi vor da seama de un singur lucru: E nevoie de o revolutie politica!

  asa ca avem doua variante, ori facem o revolutie acum pt a creea un mediu in care sa ne dezvoltam personal si social, ori capul la cutie si plini de frustrari ne chinuim sa traim de pe o zi pe alta.

  pana una alta 30000 de oameni au iesit in strada, restul????

 40. Bun, perfekt, si eu m-am regasit in articol.
  Partea proasta este ca cei carora li se adreseaza acest articol, acei „TU” nu au timp sa citeasca articole de acest gen, fiind prea preocupati de propriile mitocanii… Din pacate,…

 41. Mă bucur sa văd ca începem să relizam ca schimbarea in bine sau in rău porneste la nivelul individual. Nici o societate nu e perfecta si nici un individ. Totul e să lăsăm la o parte văicăreala ca la noi nu se poate, si să ne punem pe treba pentru că in mod sigur se poate.

 42. APEL PENTRU SCHIMBAREA MORALĂ ŞI ÎMPOTRIVA CORUPTIEI
  Avem cu toţii o datorie morală faţă de tinerii sacrificaţi la clubul’’Colectiv ’’şi faţă de cei 180 de răniţi în ziua de 30 octombrie 2015.Tebuie să transformăm emoţia colectivă în energie şi forţă motrice pentru SCHIMBAREA în bine a vieţii sociale româneşti. Schimbarea morală a întregii societăţi începe cu schimbarea morală a fiecăruia dintre noi.
  Fac apel la toţi oamenii să-şi facă un examen de conştiinţă în urma tragediei produse la clubul „Colectiv”, pentru a-şi dezvolta propriile virtuţi, forţe morale şi să facă propuneri pentru schimbarea morală a societăţii şi împotriva corupţiei.
  Fac prezentul apel către toate personalităţile şi intelectualii de frunte ai ţării, pentru a face propuneri pentru schimbarea morală a societăţii româneşti şi propuneri împotriva corupţiei şi a corupţiei politice.
  Sper din toată inima în schimbarea în bine a societăţii româneşti. Cred că, dacă oamenii, societatea civilă şi tinerii vor susţine Justiţia, DNA şi RESPECTAREA ŞI APLICAREA LEGILOR în mod egal pentru toţi, lucrurile odată pornite se vor mişca. Aceasta este o premiză necesară obligatorie, dar nu şi suficientă.
  Pentru schimbarea morală a societăţii este necesară schimbarea conduitelor morale ale fiecăruia dintre noi !
  Este atât de greu să muncim, corect şi conştiincios, din moment ce prin sarcinile serviciului suntem obligaţi la aceasta, fiind plătiţi ?
  Este atăt de greu să fim harnici, destoinici sau să ne devotăm lucrului bine făcut ?
  Ce fel de om vrem să educăm în copilul nostru, dacă noi înşine încurajăm actele de corupţie ?
  Cum vrem schimbarea în bine a societăţii pentru copiii noştri dacă închidem ochii faţă de un act de corupţie?
  Este aşa de greu să nu mai dăm şi să nu mai primim bani în plus pentru un serviciu deja plătit prin lege?
  Cum vrem să nu mai fie corupţie şi hoţie în politică, dacă noi înşine nu suntem corecţi?
  Pe de altă parte este firesc şi drept să nu mai existe politicieni corupţi, iar corupţia în politică să fie pedepsită exemplar, cu pedeapsa maximă, cu circumstanţe agravante conform legii.
  Ce fel de om ai construim în tine dacă faci treaba de mântuială, eşti leneş, superficial şi mediocru?
  De ce nu respectăm toţi regulamentele şi legile statului ?
  Nu aceasta este etica muncii şi nici democraţia.
  Vrem respectarea drepturilor noastre, dar uităm de obligaţiile noastre şi în primul rând de a respecta legile, de a-i respecta pe ceilalţi şi de a respecta drepturile celorlalţi.
  Mulţi dintre noi putem numi pe nerăsuflate primele nume de personalităţi pe care le respectăm foarte mult, care s-au implicat în viaţa socială a ţării şi care pot aduce şi expertiza necesară pentru aplicarea practică a unui asemenea proiect de anvergură. Sunt bineveniţi şi pot face propuneri toţi intelectualii, profesorii, oamenii de cultură, psihologii, sociologii, juriştii şi toţi oamenii care vor să se implice şi să-şi aducă aportul pentru curăţenia morală a societăţii româneşti.
  Propunerile pot privi şi următoarele trei aspecte :
  1.Care sunt virtuţile, calităţile fiecăruia şi ale poporului român, cum pot fi dezvoltate de către fiecare? Care sunt trăsăturile negative ale fiecăruia şi ale poporului român şi cum pot fi diminuate, descurajate şi combătute de către fiecare dintre noi?
  2. Cum pot dezvolta, promova şi încuraja instituţiile mari ale statului aceste virtuţi, forţe morale: Şcoala, Justiţia, Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia.
  3. Cum putem opri corupţia ? Ce propuneri are fiecare dintre noi privind corupţia şi corupţia politică? Ce măsuri trebuie să ia instituţiile statului împotriva corupţiei? Cum putem sădi în sufletele noastre altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul pentru lucrul bine făcut, responsabilitatea, respectarea legilor?
  Te-ai străduit îndeajuns să dobândeşti aceste virtuţi morale prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi ? Smerenia, uniunea, iubirea, iertarea și stăpânirea de sine, pe care le trăiești profund, rostind vers dupa vers și simțind Tatăl Nostru, ar fi trebuit sa le aplici și în fiecare clipă a vieții tale în relație cu oamenii din jurul tău.
  Pentru a reforma clasa politică, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
  Să ne fie ruşine la toţi pentru că am tolerat corupţia timp de 25 de ani !
  RESPECTAREA LEGILOR ŢĂRII ÎNSEAMNĂ CĂ ÎŢI RESPECŢI ŞI IUBEŞTI SEMENII ŞI ÎŢI RESPECŢI ŞI IUBEŞTI PATRIA !
  O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ ŞI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PAŞNICE ! CU TOŢII ÎN STRADĂ ! ACUM ! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE?
  Acest apel la schimbare morală este un pios omagiu adus celor morţi şi celor răniţi de la clubul”Colectiv”, care se chinuiesc pe paturile de spital ale Europei, victimelor corupţiei, care s-au aflat acolo şi pentru a lua atitudine împotriva corupţiei.
  VICTIMELE SACRIFICATE DE NEGLIJENŢĂ CRIMINALĂ ŞI DE CORUPŢIE LA CLUBUL “COLECTIV” MERITĂ COMPASIUNEA, RESPECTUL, SOLIDARITATEA NOASTRĂ COLECTIVĂ, RECUNOŞTINŢA PENTRU TREZIREA NOASTRĂ MORALĂ ŞI LUPTA NOASTRĂ ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI, SCHIMBAREA MORALĂ A FIECĂRUIA DINTRE NOI ŞI A ÎNTREGII SOCIETĂŢI ROMÂNEŞTI !
  ”Dă-i drumul şi imploră pentru libertate
  De acum înainte toată lumea este vinovată
  Să vă dau naibii corupţia voastră nelegiuită
  Conduita ta condescendentă a dat cu totul greş
  Mă gândeam că ar fi trebuit să realizezi până acum
  Nu suntem numere, suntem liberi, suntem atât de vii
  Şi ziua în care renunţăm este ziua în care murïm’’.
  DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ !
  DUMNEZEU SĂ ALINE SUFERINŢELE CELOR RĂNIŢI !
  7 noiembrie 2015 Gheorghe Silvestrovici Galaţi

 43. Pacat ca IOHANIS a tradat. Am fost la un pas sa scapam si de parlamentari.S-a alaturat celor care sfideaza o tara , celor care noi am votat 300 si ei au ajuns 600 buc.Noi l-am pus si tot noi il dam jos .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Alexandru Craciun
Mihai Alexandru Craciun
Mihai Alexandru Craciun este fondatorul comunitatii online si al asociatiei "Construim Romania". Absolvent al Facultatii de Automatizari si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti, actualmente consultant IT independent, Mihai Craciun este unul din cei mai activi membri din comunitatile online axate pe subiecte de infrastructura si s-a implicat in numeroase actiuni si initiative in promovarea transportului feroviar si retaurarea trenurilor istorice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro