marți, octombrie 19, 2021

De-a alba-neagra

Primul lucru ce trebuie spus despre lista posibilului nou guvern al României, listă dată publicității ieri de premierul desemnat, dl. Ludovic Orban, este că foarte puține nume despre care s-a vorbit „pe surse” că și-ar fi dat la tipărit cărți de vizită pe care să fie inscripționat la loc vizibil demnitatea de ministru se mai regăsesc printre cei ce vor trebui să primească votul de învestitură.
Au dispărut ca un fum, ca o țigară și extrem guralivul Rareș Bogdan, și băiatul de familie bună și înstărit grație muncii cinstite și pe brânci a părinților Robert Sighiartău, și veșnic ahtiatul după funcții Vlad Nistor, și semnatara în clar a dezastrului PNL de la alegerile parlamentare, d-na Alina Gorghiu.
Ce să însemne lucrul acesta oare? Că dl. Ludovic Orban a reușit să îi convingă că prezența lor într-un viitor guvern, fie el chiar de tranziție sau de sacrificiu, nu e nici în favoarea lor, nici în aceea a partidului? Că respectivii au preferat ei înșisi să aștepte tura următoare, atunci când PNL ar putea spera să fie legitimat prin alegeri parlamentare să acceadă la guvernare? Că a fost vorba despre baloane de încercare și reacțiile defavorabile de care au avut parte măcar o parte din mai sus citații a condus la reconsiderări mai mult decât necesare? Că nu există în PNL convingerea fermă că guvernul ar putea obține votul de învestitură având în vedere vădita instabilitate emoțională ori ticăloșia la maximum a d-lui Victor Viorel Ponta? Sau mofturile minusculului PMP cu Petrov-Băsescu cu tot? Că nu se merită să lași o funcție bine plătită în Parlamentul European în favoarea tracasărilor presupuse de prezența într-un guvern care depinde de umorile variabile ale celor de la ALDE, UDMR sau din USR care parcă s-au înscris în întrecerea socialistă menită să pună condiții cu iz electoral?
Lista de miniștri este alcătuită din două-trei personaje cu notorietate. Așa cum sunt d-na Raluca Turcan, căreia i s-a dat funcția de vicepremier pesemne spre a fi calmate orgoliile foștilor pedeliști și fideli ba ai d-lui Stolojan, ba ai d-lui Emil Boc, ba ai d-lui Traian Băsescu, dl. Cătălin Predoiu, de departe mai bun pentru postul de ministru al Justiției decât parlamentarul bihorean Ioan Cupșa, insul acela cu părul veșnic lins precum Tano Carridi și votant vesel-inconștient al Legii recursului compensatoriu, sau d-na Violeta Alexandru care a fost un bun ministru al Muncii în guvernul Cioloș.
Mi se par excelente deciziile de a le fi încredințate câteva ministere-cheie, d-lui Bogdan Aurescu (Externe), d-lui Nicolae Ciucă (Apărare), sau Victor Costache (Sănătate), acesta din urmă mai puțin cunoscut, dar profesionist recunoscut școlit și cu practică în mari spitale din Franța, revenit de câțiva ani buni în România. Unde și-a construit o carieră universitară temeinică. Mi se pare o greșeală -și nu e vorba despre o idiosincrazie- opțiunea pentru dl. Florin Cîțu la Finanțe. Insul s-a remarcat prin câteva declarații iresponsabile, pare un fel de meteorolog al dezastrului economic probabil și dă semne că nu are nici cea mai mică urmă de respect pentru munca bugetarilor cinstiți. Acest George Demetru Ladima al vremurilor noastre pare a vrea să reînvie teoriile lui Traian Băsescu cu grașii care s-au cocoțat în cârca slabilor. Toate aberațiile și resentimentele sale putând fi lesne decontabile de PNL la alegerile viitoare. Atât la cele locale care, iar greșeală!, nu se vor desfășura în două tururi de scrutin cât și în cele legislative.
În rest, multe nume care mie nu îmi spun nimic. Și o întrebare Chiar nu s-a găsit un nume cu un plus de notorietate pentru portofoliul Educației? Dar cineva mai acătării decât actorașul ratat Bogdan Gheorghiu să fie nominalizat în vederea preluării Ministerului Culturii?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Domnul Predoiu , semnatarul smecheriei numite MICA REFORMA va ramane cu ea
  asa – la dimensiuni insignifiante – daca nu isi reface si echipa cu care a condus ultima data Ministerul Justitiei. Cu precadere trebuie readusa fosta secretara de stat, o persoana timida, retrasa si atat de onesta, , dar extrem de competenta . O chema Alina Bica si nu cred ca a lucrat pentru americani. Abia daca a lucrat pentru comerciantii francezi cand s-a pozat cu Elena Udrea (aaaalta minstra !) , o adevarata Kill Bill – cum frumos o peria doamna Viceprimministru Turcan.
  PS. Basescu si catelusul lui neajutaorat pe nume Tomac au iesit in public destul de inspumati sa il atace pe Arafat.
  Au trecut deja 7 ani de cand Basescu a simtit prima fisura in soclul lui de carton vopsit cu bronz. ca un godin. Nici vorrba insa sa il ierte pe Arafat pe care niste demonstranti au iesit sa-l salveze in ianuarie 2012.
  . Rares Bogdan zice ca Johannis – altfel mare amator de mers la biserica lui Isus cel iertator – in realitate nu uita si nu iarta.Poate e adevarat , poate nu . Dar este sigur ca Basescu – Petrov nu uita si nu iarta.
  Nici eu pe el.

 2. In politica nu este vorba decit despre o vesnica rabunare ,spunea o veche zicere asiatica.Trebuie privit totul ca un -guvern de tranzitie – ce isi va asuma imediat dupa numire multe din cerintele populare subintelese sau afirmate ca realitate implicit ca o consecinta a referendumului si al rezultatului alegerilor europarlamentare . Restul dupa alegerile parlamentare viitoare o data instalat un nou guvern .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.