luni, ianuarie 25, 2021

De-a baba oarba: Abisul anormalitatii si putinizarea Romaniei

Despre cauzele care au dus la strania decizie a CCR de astazi se va vorbi mult de-acum incolo. Pare sa fie prelungirea unui cosmar. Mai multi prieteni imi scriu comparand ceea ce traiesc cu universul lui Kafka. Este limpede ca presiunile asupra judecatorilor au fost imense, la limita suportabilului. Mai exista si tentatii, mai ales cand USL-ul are in mana painea si cutitul. Stim cu totii ca lui Ponta si lui Antonescu nu le pasa catusi de putin de Europa. Regula jocului a fost continuu incalcata de catre uslasi. Ministrul de interne Ioan Rus s-a lasat prins intr-un joc de-a baba oarba, propus acum ca sport national. Un joc lamentabil care, in mod normal, ar duce la demisie. Eu cred ca Mihai Razvan Ungureanu are dreptate cand cere demisia lui Ponta, Rus etc Guvernul Ponta a fost cel care a organizat referendumul, nu un guvern de pe planeta Marte.

“Cerem demisia de urgenţă a primului ministru Victor Ponta, a ministrului Internelor, Ioan Rus, a ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Dobre, pentru neorganizarea în condiţii legale a proceselor electorale din ultimele două luni, pentru organizarea proastă a proceselor electorale. Acest guvern nu este capabil sau nu vrea să organizeze alegeri corecte. Domnul prim-ministru Ponta îmi dă dreptate, pentru că el consideră că decizia CC de amânare este corectă, explicată pe seama deficienţelor înregistrate în listele electorale. Deci admite, Curtea având dreptate, că nu a organizat cum trebuie alegerile şi este responsabil de acest lucru”.

Dar mai este ceva normal in Romania in aceasta perioada? Cum sa nu disperi vazand continuarea a ceea ce doctorul Ion Vianu a definit perfect drept asaltul faradelegii. Cum sa nu-l intelegi pe Andrei Ujica, marele regizor germano-roman caruia ii datoram „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” atunci cand scrie pe Facebook:

„O clica de infractori senili cu insolatie deturneaza sub ochii Europei o tara intreaga. Cetatenii acesteia se impart dupa cum urmeaza: o treime se uita tampitizata la canalul tv Antena 3, o a doua la Olimpiada, in timp ce ultima da neputincioasa din gura”.

http://www.revista22.ro/regizorul-andrei-ujica-o-clica-de-infractori-deturneaza-o-tara-intreaga-16805.html

Numai acei eterni neutri cu ale loc jocuri de culise inabil camuflate mai pot sa sustina ca ar exista vreo simetrie intre actiunile gangsteresti ale clicii useliste si guvernarile anterioare, cu toate problemele lor. Cand „Vocea Rusiei” anticipeaza in chip metodic fiecare pas al guvernului Ponta, cum mai poti juca rolul de observator deasupra valtorii pentru care n-ar exista o diferenta intre victima uzurparii si uzurpatori? In ziarul „Guardian”, politologul Jan-Werner Muller, profesor la Princeton, se ocupa de actuala putinizare a Europei de Est. Notand acest fenomen in cazul romanesc, Grigore Cartianu scrie in „Adevarul”:

„Catastrofa democraţiei româneşti este un eşec al întregii Europe, incapabilă să dejoace planurile puciştilor de la Bucureşti şi să ţină piept influenţei agresive a unui mare imperiu de la Răsărit: Rusia post-sovietică. Situaţia este înfiorătoare: preşedintele ales, Traian Băsescu, a fost suspendat pentru maximum 30 de zile, dar – deşi nedemis – este ţinut departe de Palatul Cotroceni cel puţin două luni şi jumătate. În acest timp, primele trei funcţii în statul român sunt deţinute de trei uzurpatori: Crin Antonescu (interimar la Cotroceni), Petru Filip (interimar la Senat) şi Valeriu Zgonea (recent numit la Camera Deputaţilor)”.

Concluzia lui Mircea Cartarescu, scriind in „Evenimentul Zilei”, este de o amaraciune netarmurita:

„Suntem târâţi spre Răsărit cu o forţă oarbă şi brută, căreia nu ne putem opune. Nu mai aşteptăm ajutor decât tot dinafară, ca-n ’46. Dar acum armata roşie de ocupaţie, ai cărei prizonieri suntem iarăşi, e formată din români de-ai noştri… Ce se mai poate face? Dac-aş şti să vă spun! Se poate răbda, se poate spera. Putem fi solidari, putem sta împreună, noi, cei care gândim la fel. Putem crede în puterea celor fără de putere. Dar nu ştiu dacă, ani sau decenii, vom mai putea trăi cu adevărat. Suntem pe buza prăpastiei, aici ne-au adus”.

Ceea ce nu trebuie sa uitam este ca prima faza a loviturii de stat a esuat. Ca incep sa se dinamizeze forte (ma refer la partide si miscari civice) care se opun categoric acestei revanse a profitocratiei mafiotice. Ca nu toti romanii sunt legati la ochi si sunt gata sa se joace de-a baba oarba. Ca Romania este membra a UE si face parte din NATO. Ca statul de drept are propriile mecanisme de rezistenta interna si nu poate fi ingenuncheat peste noapte. Ca societatea civila este o realitate, nu o reverie a catorva intelectuali altruisti. Ca exista DNA si ANI, chiar daca regimul pontocratic vrea sa le emasculeze. Ca Ion Iliescu si discipolii sai apartin altor vremuri, chiar daca ei se obstineaza sa creada ca mai sunt in viata, asemeni unghiilor care continua sa creasca pe un cadavru.

Nu, democratia romaneasca nu este un cadavru. Lupta pentru salvarea ei cere mobilizare, curaj, actiune. Adevarul si libertatea sunt valorile celor care se opun puciului putinist, gangsterismului cu chip legalist.

PS Recomand exceptionala analiza profesorului Vlad Perju de azi, aici pe „Contributors”, a pozitiei CCR privind amanarea deciziei legate de Referendumul organizat si dezorganizat, celebrat si subminat de guvernul Ponta in cadrul unei performante a incompetentei si a relei credinte fara egal in Europa zilelor noastre:

„Temenul de sase saptamani arunca Romania intr-o noua criza, mult mai grava decat criza de pana la referendum. Rolul Curtii este sa aplanaze asemenea conflicte, nu sa le provoace. In ultimul timp, judecatorii Curtii cu siguranta au observat ca atat institutiile europene cat si societatea civila au aparat fara rezerve Curtea Constutionala in fata presiunilor politice. Decizia de ieri insa nu face onoare traditiei constitutionale a Romaniei. Ea denota o Curte in deriva, deconectata de principiile si realitatea statului de drept. Judecatorii Curtii ar face bine sa se trezeasca si sa incerce sa salveze ce mai poate fi salvat”.

In acelasi spirit, profesorul Ioan Stanomir, expert in constitutionalism, scrie tot aici, pe „Contributors”:

„Ziua de 2 august 2012 nu a marcat , din păcate, închiderea conflictului constituţional generat de conduita noii majorităţi din camere. Dimpotrivă. 2 august 2012 poate fi debutul unei noi agravări a acestui proces de degradare democratică, de o manieră accelerată şi ireversibilă”.

Ma indoiesc profund ca membrii clicii Ponta-Antonescu-Voiculescu l-au citit pe Ludwig Wittgenstein. Ar fi stiut ca pentru marele filosof adevarul este consensul expertilor.

Distribuie acest articol

68 COMENTARII

 1. Multumim Domnule Tismaneanu! Tot timpul insa, noi sintem prinsi pe picior gresit. Scria un baiat prieten cu Dincu, in sociollogica, ca e o falie in societatea romaneasca; falia nu e cum o spune dumnealui, care cred ca e in alta tabara decit in cea in care vrea sa para (poate gresesc, dar spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti); falia e intre mafiotii cocotati la putere si oamenii obisnuiti. Ei n-au nici o legatura cu cei pe care i-au fraierit sa-i voteze.
  Si, cum spuneam, avem nevoie de oameni care sa le dejoace planurile lui alde Sova si ale cui or mai fi in spatele lor. Avem nevoie de cei care sa faca fata acestor minti deviate, infractori care se cred vesnici. Si intre noi sint oameni care stiu si sah dar si poker si alba neagra.Noi nu putem lasa ca scrupulele si cinstea sa fie folosite ca pirghii impotriva noastra. Scuze ca revin tot cu ideea asta, dar nu joci dupa regulile marchizului de Queensberry cu cutitarii.

  • Falia a existat si inainte de 1989, era doar invizibila. A iesit la suprafata dupa aceea. Alina Mungiu avea dreptate cand scria la inceputul anilor 90: erau doua Romanii. Aceste doua Romanii au luptat si continua sa lupte una cu cealalta. Ceea ce se petrece acum este un spasm de o rara virulenta si agresivitate al acelei Romanii care detesta spatiile deschise, societatea de tip liberal, traditia patriotismului luminat, transparenta, responsabilizarea, valorile euro-atlantice. Cele reale, nu cele simulate, mimate, contrafacute.

   • „ce se petrece acum este un spasm de o rara virulenta si agresivitate al acelei Romanii care detesta spatiile deschise, societatea de tip liberal, traditia patriotismului luminat, transparenta, responsabilizarea, valorile euro-atlantice”

    Cit de mult mi-as dori sa fie asa! Din nefericire insa ma tem ca lucrurile sunt mai complicate. Am prieteni si membri de familie care sunt „cu liberalii (PNL-ul)” si care sunt, ei personal, pentru deschidere, pentru libertate, pentru patriotism curat, pentru valori euro-atlantice samd. Si cu toate acestea, ei sunt orbiti de ura impotriva lui Basescu si a „oamenilor lui”. Eu le spun ca aia care fac propaganda anti-B sunt platiti de Sorin Ovidiu Vantu, de Voiculescu sau de Patriciu. Ei imi raspund „da’ B. facea contraband pe vremea lui Ceausescu” (!!!). Eu le spun sa nu se lase intoxicati, ei imi zic „B. sigur a lucrat pentru Secu'”. Ca flota, ca Mihaileanu, ca EBA, ca Udrea, ca tiganca imputita, ca Roberta Anastase, ca Arafat, ca numai stiu ce. Eu le spun ca hai, eu sunt un nimeni, dar sa ia aminte la oameni gen Liiceanu, Plesu samd care au fost in mod consistent de aceeasi parte a baricadei cu ei dupa ’89. Ei imi raspund ca astia-s intelectualii lui B., ca Mircea Cartarescu a scris obscenitati finantate de ICR si ca a avut burse in strainatate din pensiile amaritilor de romani (!!!). Eu ii intreb dupa alegerile din 2009 daca, retrospectiv privind, dupa episodul cu Geoana in vizite nocturne la Vantu, si dupa stenogramele discutiilor mafiotice ale lui Vantu cu diversi, l-ar fi votat tot pe Geoana. Ei imi raspund ca da.

    Eu cu oamenii astia nu mai pot avea un dialog. Eu nu mai sunt in stare si ei nu ma mai asculta. Iar ca ei sunt foarte multi. Oricite manipulari s-or fi facut la referendum tot e sigur ca s-au strins citeva milioane ca ei. Asta mi se pare mie cu adevarat tragic. Uitati, ani de zile Vadim Tudor a indrugat tot soiul de nebunii dar niciodata n-a avut milioane de romani de partea lui, asa cum au acum USLamistii. Acest lucru este de o gravitate exceptionala. Catre ce ne indreptam? Tulburari sociale violente? Razboi civil?

    • Va inteleg perfect. Cunosc si eu destule cazuri similare. Daca maine Mircea Cartarescu va primi Nobelul, vor spune ca sunt jocurile lui Basescu. Este vorba, banuiesc, de monomanie paroxistica. Viata politica nu se reduce la Basescu. Pentru unii, stilul „plebeu” slobod la gura este insuportabil. Nu au rabdare sa analizeze ce spune, e destul ca le displace cum o spune.

 2. Citesc ce scrieti si nu-mi vine sa cred. Oare sunt nebun, bezmetic? Am fost mereu un om de dreapta, nu am votat niciodata cu PSD, in 2000 n-am putut sa-l votez pe Iliescu chiar daca eram constient ce pericol urias era Vadim. Dar cu toate aceastea n-am vazut gasca de hoti mai mare decat cea din jurul guvernelor Boc! N-am vazut un om care sa dispretuiasca mai mult Parlamentul decat Traian Basescu. Parlamentul, bun, rau, e garantia principala a democratiei. Omul asta e bolnav de putere, nu-l intereseaza nicio ideologie, ci, precum lorzii Sith din seria Star Wars, doar puterea, cat mai multa si mai discretionara, cu atat mai bine.
  USL e cu siguranta o alianta contra naturii, dar sa spui despre PNL ca e o banda de gangsteri care vrea sa dea tara pe mana Rusiei mi se pare absurd! Sau poate ca am innebunit de tot si ni mai pricep nimic din realitatea care ma inconjoara.

  • Nu trebuie sa fiti atat de afectat. Vedem lucrurile diferit, nu e nimic grav. Nimeni nu va constrange sa fiti de acord cu mine (imi asum raspunderea pentru articolul care v-a enervat), ori cu Mircea Cartarescu, ori cu Grigore Cartianu, ori cu Andrei Ujica. Puteti fi de acord cu distinsii domni Nicolaescu si Sova :)

   • Masura in care sunt eu afectat e neimportanta, mai ales daca totul nu va pare decat o diferenta de opinie. Sa stiti ca il prefer pe Nicolaescu lui Duta si pe Sova (un incult fara abac) sinistrei domnisoare Roberta Anastase, pe care ii puteti alatura, in frunte cu Igas, lui Mircea Cartarascu sau Grigore Cartianu. Eu am sa ma multumesc cu Daniel Barbu si Emil Constantinescu. Voi constata ca spiritul critic a murit, ca mai bine tac decat sa cant la trompeta. II rest, numai bine, Domnule Profesor!

    • Te multumesti cu putin. Emil Constantinescu a fost (si este) o dezamagire politica. Intelectual nu e cazul ca nu a avut niciodata vreo dimensiune de felul asta.

     Cu Barbu e mai interesant. Desi, daca il iei la bani marunti nu e mare lucru in ce scrie. Si e cam ciudat in ceea ce zice pe la televiziuni cu intelectualii lui Basescu care ar fi un soi de generatia 1930. Ceea ce arata o foarte proasta cunoastere a interbelicului – asta m-am convins auzindu-l vorbind la ceu despre asta – si o stranie pozitionare fata de zilele noastre.

     In rest, sigur, fiecare cu bucuriile si slabiciunile lui

    • Daniel Barbu? Of doamne, puneti-l va rog si pe Bogdan Teodorescu acolo.
     Si la Anastase, contrapondere e cel mai bine sa-l puneti pe Dogaru. Cum, nu stiti cine e Dogaru? Surprinzator, nici Ponta nu stia.
     Si pana una alta, corectitudinea asta pe care o afisati este doar fatarnicie. Tara este condusa in acest moment de un plagiator fara onoare. Dar dumneavoastra aveti probleme cu PDL.
     Numai bine.

  • da, sunteti nebun si bezmetic. Si va uitati la Antena3. Ceea ce e un simptom infailibil.
   PNL nu mai exista de ani bun, e doar o aripa de gangsteri din marele partid PSD.
   Daca nu observati asta sunteti un biet idiot spalat pe creier, un biet prost cu fitze care se crede de dreapta dar care e trup si suflet alaturi de prietenii intru faradelegi de la PSD.
   Care la randul lor sunt de stanga asa cum PNL e de dreapta. Adica deloc.

   • Poate ca sunt cum spuneti, dar nu sunt uituc. Se pare ca Dumneavoastra, ca „nespalat pe creier” ce sunteti, spre deosebire de mine, un biet bezmetic, ati uitat de „Marea Coalitie” a lui Basescu cu PSD-ul din ianuarie 2009. Sau acea coalitie a fost salvatoare de tara, pentru „stabilitatea politica a tarii”? Ok, poate ca nu stiu ce inseamna sa fii de dreapta. Am sa-i intreb pe Teodor Stolojan si Vasile Blaga, corifeii dreptei in Romania,

  • Iaca, nici n-apuc sa termin de scris mai sus ca stiu oameni foarte decenti care sustin PNL-ul si care il detesta pe B., ca si apare un comentariu de la unul dintre ei! QED.

   • Hm. E o diferenta intre a sustine PNL si a sustine liberalii si liberalismul. Din punctul meu de vedere, introducerea sintagmei „liberal” in denumirea unui partid nu face acel partid automat liberal. Si vorbesc aici si de PDL, si de PNL. Din pacate, PNL nu mai este un partid liberal cam de cand a dat cinstea pe rusine si s-a pupat in toaleta, departe de ochii lumii, cu dusmanul sau de veacuri, adica partidul comunist reprezentat de PSD. Adicatelea de pe vremea lui Tariceanu. Si, daca nu sunteti de acord cu mine, va invit sa imi explicati cum poate un partid cu adevarat liberal sa mareasca efectivul de bugetari care si asa punea presiune pe bugetul Romaniei, o Romanie recunoscuta pentru birocratia excesiva si functionarii incapabili. Sa-mi explicati si cum un partid liberal poate mari salariile cu 50% intr-o perioada scurta de timp, in conditiile in care inflatia se afla cu mult sub acel prag.

    Din punctul meu de vedere, PNL este national si liberal doar cu numele. Si spun asta ca cineva care sustine din toata inima principiile liberalismului.

 3. „Lupta pentru salvarea ei [democratiei] cere mobilizare, curaj, actiune”. Domnule Tismaneanu, cum poti sa lupti impotriva majoritatii? Te poti angaja, individual sau colectiv, in tot felul de lupte, dar cum, Doamne, sa lupti impotriva majoritatii? Si, culmea, pentru democratie! Cum iesim din acest clinci schizoid (poftim!)? Mie mi se contureaza o singura atitudine posibila: resemnarea. Cu parere de rau (cum altfel?), dar mi se pare ca roata istoriei nu se poate opri, chiar atunci cand… se intoarce. Am avut (si mai am) ocazii nenumarate de a pleca din tara, si nu am vrut. Acum, daca nu as avea cateva fiinte dragi in tara, cum ar fi parintii mei, as pleca. Am mai trait in totalitarism, in mascarada, in imbecilitate pura. Speram ca am scapat pentru tot restul vietii de o astfel de societate. Se mai inseala omul. Cum ne-am iluzionat si in anii din urma ca ne europenizam. Ce ne mai ramane de facut, decat sa inaintam spre noi culmi de civilizatie si progres, sa construim societatea multilateral dezvoltata, epoca de aur, etc, etc?

  P.S. De ce nu explica nimeni ca democratie inseamna ca la fiecare ciclu electoral poporul face o alegere informata intre mai multe elite, pentru a pune una la conducerea institutiilor fundamentale ale statului – atat si nimic mai mult? Ca „suveran” nu inseamna ca te exprimi oricand si nemijlocit, in orice chestiune? Nu de alta, dar nu merge altfel! S-a mai vorbit de lipsa de cultura politica. Da, dar cred ca e prea pretentios. E lipsa de educatie, de civitate, de constiinta sociala, etc.

  • „De ce nu explica nimeni ca democratie inseamna ca la fiecare ciclu electoral poporul face o alegere informata intre mai multe ELITE, pentru a pune una la conducerea institutiilor fundamentale ale statului – atat si nimic mai mult?”

   Ati pus punctul pe „I” ! Dar neexistand aceste elite politice, plebeul alege si el din ceea ce I se ofera!

 4. Ponta, Corlatean, Sova, Gust: ce au aceste tinere hiene in comun? Agresivitatea extrema, tupeul, obraznicia, ipocrizia, minciuna, iresponsabilitatea, infantilismul, monomania (anti B), spiritul de banda. Pleznesc de energie negativa, sar la beregata cu voluptate, trag din toate pozitiile, VOR TOTUL ACUM (faima, putere, bani, slugi, femei, masini, case, terenuri, conturi). Vor moartea dusmanilor ca SUPREMA VOLUPTATE-moarte in chinuri si umilire. V OR SA FIE REGII JUNGLEI NUMITE ROMANIA!
  Ce au in comun Mazare, Robert Negoita, Fenechiu, Oprisan? Coruptia morala, pornofilia, setea de bani distractii, femei, drept discretionar in feuda lor. EI VOR SA FIE SENIORII REPUBLICII FEUDALE ROMANIA!

 5. Sa alegem intelept!

  Democratia nu este posibila fara un minim de bunastare care sa iti dea posibilitatea de a gandi si de a alege liber! USLasii incearca prin toate mijloacele sa sugrume minima bunastare, care mai exista, pe ici, pe colo,pentru a ne transforma pe toti in supusi asistati.

  Nimic nou sub soare, numai virulenta cu care ataca aduce cu vremurile proaste, staliniste!

  MRU spunea ca va exista, in istorie, o nota de subsol legata de aceasta lovitura de stat – se numeste simplu: Ion Iliescu!

  Oare vom scapa de aceasta stafie?
  Rog, pe cine poate, sa il ia de pe noi, acum!

 6. Pe mine ma lasa fara grai sa vad ca aveti aceeasi atitudine cu presedintele suspendat si mai ales ca ii desconsiderati complet pe cei 7.4 milioane care au votat DA, segmentul lor fiind ostracizat de pe acest portal.

  • Va simtiti ostracizat? De catre cine?
   Ca noi ne simtim ostracizati de europa din cauza ilegalitatilor puterii actuale. Motiv pentru care nu am votat, chiar daca nu suntem morti.

  • Banuiesc ca esti dintre cei 7.4 milioane care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu. Mai banuiesc, de asemenea( pornind de la faptul ca citesti Contributors si pe domnul Tismaneanu) ca spiritul critic nu iti este complet strain. Sunt curios care au fost motivele care te-au determinat sa votezi pentru demitere. Nu crezi, in principiu, ca Parlamentul poate sa comita abuzuri si ca suspendarea presedintelui fara motiv este unul dintre cele mai grave?

   • Iti garantez ca nu fac parte din acea cifra.
    Cum ai spus si tu, pe mine ma intereseaza motivele celor care au votat pentru demitere dar mai ales ce au gandit cei care au absentat. In loc de analize serioase, primii sunt dati uitarii iar pe ceilalti Basescu ii asimileaza in totalitate de partea lui. Acelasi lucru il sugera si dl profesor intr-un articol precedent. Cand de fapt, printre acestia din urma pot exista oameni scarbiti de lipsa alternativei.
    In plus, termeni gen : „mineriada” , „lovitura de stat” , „puci”, „Rusia” dupa umila mea parere, sunt manipulativi si nu ma asteptam sa fie adoptati aici. Cand nu o sa ii mai invocam o sa fim europeni.

    • Multumesc ca ai incercat sa raspunzi. Curiozitatea mea ramane si-i astept pe cei care au votat DA sa-mi explice de ce au facut-o!

     • Uite, eu am votat DA pentru ca, in primul rand, demiterea lui Traian Basescu ar fi insemnat alegeri prezidentiale de unde, cel putin teoretic, as fi putut alege intre mai multi candidati. Ca doar n-o fi Crin Antonescu singurul care poate candida. Apoi, am votat DA, pentru ca, dupa mine, Traian Basescu nu s-a comportat asa cum cred eu ca ar trebui sa se comporte un presedinte (conform Constitutiei noastre). De exemplu, Traian Basescu si-a arogat iar guvernele PDL i-au permis, calitatea de initiator de proiecte de lege (legea sanatatii ca exemplu), Traian Basescu a numit prim-ministrii dupa bunul sau plac, fara legatura cu majoritatea parlamentara. Traian Basescu minte fara niciun fel de probleme si isi schimba pozitia de pe o zi pe alta (ca tot sunt prospete in memorie, vezi pozitiile lui fata de referendumul de demitere). Apoi, Traian Basescu imi cere mie, ca cetatean, sa cred ca unul ca Gabriel Oprea e rau doar cand nu voteaza asa cum vrea Traian Basescu dar cand voteaza asa cum vrea el, e un om de onoare care merita sa fie general cu patru stele. Si ar mai fi motive dar astea mi se par a fi suficiente.

    • Sa inteleg ca trebuie sa uitam cei 50 de ani de comunism datorati Mamei Rusia? Si sa ignoram realitatile actuale ale Rusiei, cu un tatuc Putin, o crestere a autoritarismului, a agresivitatii pe plan extern? Hm, dar macar putina istorie sa ne mai amintim, pentru a nu fi condamnati sa o repetam, nu?

 7. Domnule Tismăneanu,

  De ce românii nu se pun de-a curmezişul istoriei? Cei care pot sfida istoria, de ce nu o fac? Teama de sacrificiu? Nu avem în AND sacrificiul? NU! Laşitate! Doar laşitate! Demisia echipei de la ICR, din punctul meu de vedere, este un mare act de laşitate! Este o cedare de teritoriu fără luptă – vărsări de sânge, fără fapte – , elita, cei care mimează elita au capitulat înainte de a începe războiul. Sufletul fragil al neînţelesului , el nu-şi murdăreşte mâinile… TREBUIA să fie o redută prezenţa celor trei la conducerea ICR, calul Troian, din interior să declanşeze dezbinarea. Domnule profesor, nu cumva victima cochetează cu călăul în aceste momente? Prezentul – agonia acestui prezent – ne permite să fim capricioşi? Acesta este coşmarul! Stăm pe margine şi asistăm la acest travesti jucat de moftangii… Este jocul lor, care din păcate ne afectează pe toţi.

  Elita universitară? Totul este la nivel de vorbe, adversarul a trecut de mult la fapte! ELITA de ce nu a boicotat închiderea anului universitar? Se puteau boicota toate şcolile univesitare de vară organizate în ţară şi în străinătate? Ce motivare cu roşu era în istorie! Solidaritatea universitarilor! Blocarea şcolilor doctorale? NU! Toate universităţile din România se luptă cu plagiatul, legea educaţiei (1/2011 Funeriu) a fost un duş rece pentru toate universităţile. Au ascuns sub preş problema plagiatului. Pozitia comisiei conduse de prof. Marius Andruh fost presedinte al CNATDCU este o excepţie! Comisia de Etică de la UB – a fost un verdict de suprafaţă – la toamnă! Patriarhia nu are nimic de spus? A! este doar o afacere cu profit mai mare decât McDonald’s (http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/patriarhia-romana-profit-mai-mare-decat-mcdonalds-romania-169214.html?)

  De ce acest popor întoarce obrazul la fiecare palmă primită?
  Avem de ales între somn şi gând. Un alt coşmar!

  • Exact! De ce sa-si dea demisia? Sa le faca jocul? De ce sa plecam noi din tara? E tara lor? Si chestia cu majoritatea -minoritatea – s-a scris aici destul despre faptul ca majoritatea nu poate impune, nu trebuie sa impuna nimic in afara legii.
   Nu mi-a placut articolul lui Mircea Cartarescu – desi e scris cu patos, impresionant – pentru ca am un principiu, o deviza: „De esti tu acela, nu-ti sint mama eu!”.
   E inacceptabil sa stam aici sa ne vaicarim ca niste babe – exact ca in timpul diversiunii Piata Universitatii (da, diversiune! in timp ce unii stateau acolo sa strige „Jos comunismul!”, altii puneau mina pe averea tarii – diversiune care ne-a costat si al doilea mare val de emigrare a valorilor, dupa anii’60-70) . Noi ne vaicarim si Sova plus KGB actioneaza.

   PS despre coloana a 5 a, nationalist extremista si anti-europeana a pseudo-intelectualilor PSD (spun asa pentru inteligentii care nu iubesc adevarul si intelegerea, intelectul), de la Dinu Giurescu, care a involuat moral continuu din 1991 incoace la Dan Puric, alta data.

   • @Grammaticus
    Acest TRAVESTI jucat de echipa ICR, ca să-l citez pe părintele Stăniloaie „mi-a luat solzii de pe ochi”… Aş vrea să mă înşel, dar actul comis de echipa ICR este „util cauzei lor” , au apărut „idioţii utili cauzei”, al celor care ne trag acum covorul de sub picioare.

    Este atât de evidentă cochetăria cu călăul încât tot ce scrie domnul prof. Tismăneanu, din păcate, nu mă mai convinge. Şi până în toamnă este timp pentru a face jocurile, nu este un răgaz pentru regenerarea forţelor din cele două tabere, NU! CCR a lăsat uşa deschisă marilor trădări prin cele 40 de zile… 40 de zile?!?… Un post al regenerării morale? NU!!!! vor fi cele 40 de zile în care, daca Dumnezeu îi dă zile istoricului Tismăneanu, vom afla că au fost cele 40 de zile în care cei cocheţi şi sensibili ne-au răstignit libertatea!

    „Ce faci, te face”…

    https://www.youtube.com/watch?v=bSRgYenO7tk&feature=autoplay&list=PL4A1FDC683FDA136A&playnext=18

   • De acord cu dvs. HHH si Gramaticus. Trebuie luptat.
    Cred ca multi oameni s-au trezit in ultimele saptamani. Asta e bine.
    Timpurile sunt grele, foarte grele in toata lumea. Nu-i motiv sa fim apocaliptici sau sa descurajam.
    Cateva mii de oameni treji, uniti (nu doar virtual) pot schimba lumea.

    • Dimpotriva, eu as spune ca, daca poporul roman isi doreste sa stea capra in fata USL, cine sunt eu sau dumneavoastra sau domnul Tismaneanu pentru a ne pune de-a curmezisul? Eu as spune ca poporul roman merita ceea ce-si doreste, mai ales ca are o memorie tare scurta, care nu reuseste sa se intoarca nici macar in urma cu 10-20 ani, pentru a vedea cat de dureroasa poate fi o guvernare bolsevica. Sigur, poti sa salvezi pe cineva care se ineaca, dar daca acel cineva nu vrea sa fie salvat? Sincer, as lasa romanii sa se aleaga fix cu ceea ce-si doresc, cu un PSD comunist si pus pe acaparat puterea si un PNL impotent si deviat de la principiile liberalismului. Iar elitele sa faca bine sa isi gaseasca alte zari in care sa vietuiasca. Sunt curios cum ar supravietui Romania unei emigratii masive a celor ce, de bine, de rau, platesc niste taxe si sustin bugetul de stat, fara o reformare a mentalitatii clasei politice si a statului asistential.

     • @Closed
      La acest seppuku instituţionalizat, măcar pentru un statut de rezident, merită să purtăm războiul nostru – pe hârtie/virtual – că de mai mult nu suntem în stare!… Eticheta de laş, nu dă bine pentru posteritate, avem ce învăţa de la elitele noastre!

      Ce învaţă ei de la elitele lor? Cum să ne intimideze! Ne-au dat busola democraţiei peste cap, deşi… cred că ai noştrii au pus busola pe Kalasnicov, din greşeală! Care Kalasnicov? Cel cu care se jucau înainte de 89.

      • Singurul lucru de care mi-am adus aminte cand ai zis de „lasi” e ce-a zis Tutea: „Cum am putut fi atât de idiot încât să fac treisprezece ani de puşcărie pentru un popor de tâmpiţi?”

       Prefer sa fiu las, prefer sa fiu catalogat drept tradator, decat sa imi torn zilnic in cap zoaiele din politica romaneasca. Prefer sa aleg o lume mai civilizata, nu isteria zilnica a Romaniei. Si prefer sa ii sanctionez financiar pe politicieni, platind impozite in alta parte. Nu vreau sa stau in puscarie pentru un popor isteric, care poate fi cumparat cu un mic si-un kil de faina. Si sunt de parere ca politicienii reactioneaza cel mai bine la buzunar. Cand nu vor mai avea de unde fura, vor trebui sa se reformeze, vor fi obligati sa o faca.

 8. Dupa decizia lasa a CCR, cei care mai rezista incep sa-si piarda speranta. Nu lasati acest lucru sa se intample! Scrieti in continuare! Mobilizati-va, dumneavoastra, oamenii de cultura, si ajutati oamenii sa ramana uniti. Pastrati in permanenta speranta aprinsa! Mediul online este unul foarte puternic, acest lucru s-a vazut foarte clar in campania Presedintelui pentru referendum, poate singurul mediu neacaparat in cea mai mare masura de hidoasa caracatita USL-ista. Ultima lovitura ar fi ca Presedintele Basescu sa cedeze si sa demisioneze…ar fi dovada suprema ca noi, cei care am absentat motivat, suntem intr-adevar morti…

 9. Statul de drept a fost desfiintat de mult, acum CCR aproba lovitura de stat. In mod evident, daca listele erau gresite (vorbim de citeva milioane de alegatori), de ce nu a fost anulat referendumul si alegerile locale? Ce alegeri poti avea daca listele sint gresite in asemenea hal?

  Unde scrie in Constitutie ca se poate amina decizia CCR asupra referendumului cu 40 de zile? Nicaieri! Daca peste 40 de zile autoritatile refuza sa actualizeze listele electorale, asa cum au refuzat s-o faca acum, ce se intimpla? Se amina decizia inca citeva luni? Un an?

  E clar acum ca democratie in Romania exista numai in masura in care nu atinge interesele comunistilor. Cum te-ai legat de comunisti si incerci sa-i bagi la puscarie, cum gata democratia!

 10. Domnule Profesor,

  Intr-adevar, este un cosmar!
  La urma urmei, ar trebui sa lasam lucrurile sa se aseze singure. O vorba din popor spune: Fiecare doarme asa cum isi asterne…
  Eu, slava Domnului, „dorm” destul de bine acum si nu mai am puterea sa mai ma stresez pentru altii care nu stiu cum sa-si astearna…
  Au cca 7 milioane de tembeli are merg ca oile, unde sunt conduse. Adica, spre strunga.
  Nu mai vreau sa incerc acea strunga. Am trait in tarc atatia ani, mergeam cu sotia pe strazi sa putem vorbi, neascultati, vedeam o masina – Ford Mustang – venita de undeva din strainatate, cu numar strain, si stiam ca nu-mi pot dori asa ceva. Si nici macar nu era o masina scumpa, dar era inacesibila mie si multor altora…
  Stateam la coada la benzina, sotia si cu mine, cu randul, toata noaptea…ulei, carne oua, zahar, paine, unt, tv – color si pot continua asa pe inca o suta de pagini… Un infern – si noi il vedeam normal – era viata noastra.
  Cand am mers, dupa 1990, cu sotia la New York, sotia a fost bolnava o saptamana, o durea gatul, caci mergand pe strada, privea mereu spre vitrinele magazinelor, o imagine ireala, ceva ce nu mai vazusem, nu ne puteam imagina.
  Era o gluma in care un rus se duce in iad, unde, desi toti stateau intr-o mare de rahat,a preferato caci acolo se mai gasea vodca, femei, etc… Dupa 5 minute de la sosire iese Scaraotki si-i anunta pe toti: „Pauza s-a terminat, treceti la fund…”
  Acum toate par normale, inclusiv comunismul care ne vaneaza iarasi. Incepem sa intram in normalitate…Pauza noastra de democratie, de vis, s-a terminat…

   • Si ar mai fi doua:
    „All good things come to those who wait”
    „In the end, everything will be ok. If it’s not ok, then it’s not the end”

  • Ei, hai. Eu unul am votat pentru demitere ca asa am vrut eu, fara legatura cu Ponta sau Antonescu. Dar e asa de bon ton sa te crezi destept si cult iar pe toti care au alta parere sa ii crezi tembeli… Frumos, ce sa spun. Pai, sincer, cu asa oameni cu bun simt, numai despre democratie nu poate fi vorba.Nu stiu cum naiba se face dar niciodata autoprclamatele faruri calauzitoare nu au adus nimic bun. Desi, poate o conducere Basescu Lucky ar aduce salvarea lumii si mantuirea tuturor sufletelor.

 11. Dumneavoastra ati vorbit despre reorganizarea dreptei, si va cred , e o sansa, dar a cere cu o singura gura demisii e doar o atitudine singulara, un ghiocel in zapada, si vad ca nu vine nimeni s-o sustina public. De ce oare ?
  Nu exista onoare, masura, reguli, bun simt in ceea ce fac iresposabilii de la guvernare, sint perfect constient de asta, si nu numai eu,
  dar, domnule profesor, insasi aminarea de catre CCR , mai mult decit suspecta , e o sansa de a dovedi fraudele de la referendum, si sa ma bata dumnezeu daca nu sint cit casa.
  Unde sint observatorii, nu ai PDL, numai, ci si ai lui MRU, Neamtu , ONG-uri etc ? Sa nu-mi spuneti ca nu i-au avut, pentru ca atunci inseamna ca habar n-au de ce vor sa faca , sau nu pot sa se organizeze, ceea ce e si mai rau!
  De ce dvs, care, banuiesc, ii cunoasteti personal pe lideri, nu-i indemnati public sa faca asta , cind , sint convins ca o vreti? Eu as face indemnul , dar unde este prestigiul unui necunocut si ce atentie mi-ar da ?
  Poate ca ponta si clica lui felix vor gasi ca pe liste sint jumatate de milion de morti, sint specialisti in „minuni”. Dar fraudele, duble , cel putin, fata de cifra asta, ar dovedi cu virf si indesat evidenta pe care noi o stim – iar imbroboditii nu vor s-o recunoasca – : referendumul a fost o mascarada care , in mod clar, a esuat.
  E o directie concreta de urmat ; dar, exista acele dovezi, sau toti cei din opozitie au mincat patrunjei si s-au culcat pe o ureche asteptind ca presupusul boicot sa functioneze ?

  • @Stelian D.
   „De ce dvs, care, banuiesc, ii cunoasteti personal pe lideri, nu-i indemnati public sa faca asta , cind sint convins ca o vreti?”

   Semnul Dvs. de întrebare – impune o explicatie din partea OMULUI Tismaneanu, nu a istoricului – este cea mai puternica tusa de culoare din acest tablou „construit”/construit pentru „asaltul faradelegii”. Intuitia Prof. Vianu se suprapune perfect pe realitate, nu avem pulsiunea de a fi liberi.

   In comentariul meu, postat un pic mai sus, am incercat sa focalizez lumina pe actul de lasitate comis de cei din conducerea ICR, cedarea unui teritoriu, fara lupta! Ne permitem cochetării în aceste momente cruciale… Domnule Stelian, aceasta ELITĂ, cum bine observati, nu ne poate convinge că este pregătită de luptă, de luptă la propriu.

   Domnule Tismaneanu,
   Dacă acest comentariu loveşte în AMICII de la ICR, înţeleg un posibil act de cenzură din partea Dvs. – face parte din „asaltul fărădelegii” –, şi aceasta este spre bine! Nu fac parte din categoriile enumerate de prietenul Dvs, Domnul Dragos Paul Aligica, acele categorii… megalopsihie! Aici sunt doar rădăcinile mele, cele care nu-mi permit să am certitudini.

   Am să urmez sfatul dat de Dvs. unui contribuitor incisiv: “Motiv ca să vizitaţi alte texte, alte portaluri”. Nu aştept un răspuns din partea Dvs., nu trebuie să vă justificaţi, este prea evident că războiul este doar pe „hârtie”, şi cum bine ştiţi Dvs., hârtia suportă multe!

   • @HHH
    Am sa va raspun eu, in locul prof. Tismaneanu, cu scuzele de rigoare…
    Nu se pun astfel de intrebari, directe! Ce doriti sa auziti? Este prieten cu cei care si-au dat demisia. Sincer vorbind, sunt profund dezamagit ca a ignorat punctul Dvs. de vedere, cu tradarea intelectualilor nostrii, dar asta spune multe, am simtit din tonul Dvs dezamagirea fata de OMUL Tismaneanu, este trist sa va spun, dar nu sunteti singurul/singura. Tind sa cred ca singura, este un vibrando in tot ce scrieti, acel vibrando pe care prof. Tismaneanu ar trebui sa-l asculte. Dimensiunea patologica a cazului Ponta, de Dvs. a fost pusa in ecuatie de la inceput. Dar… dar a fost un atac prea direct, tipic feminin, ca sa fiu in tonul celor politice, direct la beregata. Iar cuvantul radacini, folosit de Dvs., ma fac sa inteleg de ce dezamagirea este asa de mare, in fapt, EVREUL Tismaneanu a fost cel care va dezamagit.
    Am citit multe din postarile semnate de Dvs. – extrapolati un pic, structura cu cele 5-6 straturi de „ceapa” si la domnul Tismaneanu, din punct de vedere psihologic (se pare ca este domeniul in care va balaciti) – prin cele 4 comentarii, sunteti la stratul 1, si stiti ca nu se face asa ceva, ce vedem noi este masca, din balul mascat, in timp, poate vom afla ce rol a avut prof. Tismaneanu in acest travesti.
    Un singur lucru este cert, expresia „alege intre somn si gand” nu-i va da pace stratului 1, stie ca este cineva in lumea asta mare care a vazut dincolo de aparente, cineva care a avut si curajul de transmite acest mesaj. Cunoaste actorii din acest bal mascat, ar trebui sa fie asa cum Dvs va asteptati.

 12. Lasati-l pe Kafka. Sunteti un om informat, asa ca mai bine incercati sa ne lamuriti si pe noi cei mai nestiutori in ce constau targurile-vanzarile-TRADARILE in care cele doua (oare numai doua?) tabere s-au angrenat in aceasta perioada cu rusii, cu americanii, cu UE si chiar cu mai firava Ungaria sau cu cine stie care alte structuri de putere si influenta de la nivel mondial. Altfel, ceea ce ne transmiteti – adica propaganda-, are un randament care tinde spre zero.
  P.S. Da, faceti parte din tabara lui Basescu (ma rog, din tabara din care face parte Basescu), dar dupa referendum, astea sunt intrebarile la care deocamdata astept raspuns

 13. Uite o dovada ca atunci cand clamezi corectitudinea, trebuie sa fii tu insuti corect….
  Cine poate spune ca CCR greseste daca cere liste electorale corecte ?! Chiar daca treaba asta a fost pusa la cale de uslasi. Nu cumva uslasii il bat pe Basescu cu armele lui ?!
  Ce argumente mai putem avea, in acest caz, noi, cei care credem ca Basescu este o garantie a democratiei ? Ce argumente mai puteti avea dumneavoastra sa sustineti ca CCR greseste ? „Crede si nu cerceta” … cati alegatori or fi cu adevarat, nu convinge pe nimeni.
  Asadar, cel mai firesc procedeaza Basescu, care tace, evitand comentarii si explicatii ridicole vis-a-vis de decizia CCR.

 14. Nu sunt specialist in drept dar stiu ca nu poti invoca in apararea ta culpa proprie. CCR, aplicand acest principiu trebuia sa constate sec ca Guvernul Ponta USList este cel care a organizat referendumul si nu are dreptul sa invoce propria culpa atunci cand cere validarea referendumului. Cum putem, domnule Profesor, sa cerem CCR sa constate ca Parlamentul a savarsit un abuz monstruos, vizibil si de pe Marte?

 15. Am un imens sentiment de rusine,parca aud hohotele de ras care strabat nu numai Europa..Cand a inceput regimul Ponta ,incepand cu Grajdan, am avut mereu in fata ochilor pe cei doi iresponsabili PUSI in fruntea evenimentelor chicotind la fiecare pas ,dandu-si coate prietenesti.
  Nu stiu de ce, acum parca le aud din toata lumea, credeti ca nu sunt iresponsabili pretutindeni,doar ca au uneori o spoiala diplomatica? Mai era o palarie in cui,a Presedintelui TB, care mai tinea spatele in calea valului rosu.Oare mai poate sa reziste in conditiile dezonorante in care l-a pus CCR ?
  Celor de varsta mea,ingrijorati de pensie pot sa le spun ca si Coreea de Nord primeste la nevoie ajutor alimentar,nu va muri nici un pensionar de foame.Au ingrijorari simple,lor le e suficienta o cat de mica promisiune de ajutor si se bulucesc la vot.Sunt foarte bine indopati deja cu zvonuri si habar nu au de ideologii,principii,lege ,daca le-a intrat deja in cap ca toti fura,nici un rau nu e mai mare sau mai mic.De-asta sunt o turma usor de manipulat.Cei ce doresc sa faca politica fara minciuna au un mare handicap fata de aceasta masa de votanti.
  Un singur lucru bun s-ar putea intampla,anume devoalarea imensei fraude si in sfarsit legarea tuturor evenimentelor intr-un tot numit PUCI.Are cine sa se ocupe?

 16. Domnule Profesor, eu i-as zice end game. Dupa 12 septembrie, romanii, indiferent de rezultat ar trebui sa procedeze ca si belgienii in 2004: cu apa si detergent sa spele zidurile CCR de rusine. Fara violenta, doar civism. E singurul mod pasnic de ai face pe inamovibili sa intelega ca hocus-pocusul lor si spalarea pe miini, sunt de neacceptat.

   • Belgienii au fost o inspiratie. In realitate ma uit cu invidie la neamtul de rind, care considera in sondaje Curtea de la Karlsruhe drept cea mai populara, de 60 de ani, fiindca ” ne apara de politicieni”. De aceea am scris, indiferent de rezultatul din 12 septembrie: galetusa si detergentul!

 17. Va propun si o solutie de iesire din criza:
  -Demisia d-lui Basescu dupa cum a promis – nu vrea sa fie presedinte la masa verde.
  Asta va duce la la alegeri si acolo, candidatul dreptei cu siguranta va castiga din moment ce 9 milioane care nu s-au prezentat la vot si sunt de partea d-lui Basescu – evident vor vota pentru candidatul PDL. Deci lucrurile sunt evidente. Impedimentul este demisia d-lui Basescu; nu vrea sa faca loc lui MRU !!! Plus inca 1 milion care a votat la referendum impotriva demiterii – vor fi 10 milioane – ce scor zdrobitor – si am incheiat povestea.
  P.S. MRU il va putea pune prim ministru pe d-l Basescu. Poftiti rezolvarea problemei…
  Gata cu criza, gata cu putinizarea, intoarcerea spre est, lovitura de stat, samd.
  „Va bagati d-le Basescu”?

 18. Cred ca singura solutie este tot la Brussells si SUA, nu exista alta scapare : avind in vedere limbajul dublu al lui Poanta, amenintarile de la pupitrul Cotroceniului la adresa CCR al lui Antenescu , faptul ca desi Rus s-a angajat in fata tuturor ministrilor de interne din UE ca acest Ref se va desfasura corect, a facut exact invers, cele 11 puncte impuse de Barosso au fost minciuni semnate, deci, nu se mai poate pune nici o baza pe Guv Romaniei, UE, ar trebui sa spuna ca NU MAI RECUNOASTE GUVERNUL PONTA, iar acesta trebuie sa demisioneze. FMI ar trebui sa-si intrerupa discutiile, sa plece si sa se intoarca cind Romania se va stabiliza. Toate usile din UE si SUA sa fie inchise pentru acest Guvern.Nu exista alta cale pentru a ajuta Romania.

 19. Falia dintre „real” si „virtual” nu poate fi usor sesizata, mai ales ca cele doua planuri
  se inverseaza, se intretes si se intrepatrund, ca uleiul amestecat cu apa intr-un imens
  si neobosit malaxor.
  „Adevarul” si „falsul adevar” au fost, sunt si vor fi mereu intr-o continua lupta de suprematie.
  Daca privim ( mental) la magnet, si consideram „magnetul ca fiind „Viata” vedem ca el
  nu exista daca vreuna din cele doua polaritati nu sunt „aproape egale”).
  Fiintele umane se raporteaza la „Viitor” in „lungimi de unda” diferite ( de la „ultra-scurte” pana
  la „lungi”.
  Din punctul de vedere ale acestei raportari, foarte multe fiinte umane ( eu nu am motive sa
  generalizez cuvantul „om”) privesc Viata in „lungime de unda” atat de scurta incat lungimea
  acestei „lungimi este apropiata de „zero” ( adica fiind „lipsita de Viitor”.
  Acest tip de fiinta traieste „clipa”. Acest tip de fiinta face parte din clasa „efemeridelor”.
  Ca si in cazul unui foc ( a oricarui foc) pentru ca el sa existe in clipa numita „acum” e nevoie
  ca de aer de „substanta volatila” iar ca sa dainuie e nevoie de altceva……..

  Puciul nostru (national) continua. USL-ul reprezinta acel gen de fiinte care nu accepta ( hai sa
  nu ne gandim la tara ci la autoturism – ca sa fie pe puterea de intelegere a uslasului, pentru ca
  a dovedit incapacitatea de a pricepe elocventa „corabiei”) sa fie „co-pilot” ci doar „pilot”.
  PDL-ul are capabilitatea sa ocupe oricare din aceste doua pozitii, pentru simplul motiv ca
  „stie unde are de mers ( sau, cum generalizat se spune „cunoaste drumul”).
  Us-lasul, nu e rau ca pilot. Ba, daca e pe „circuit inchis” (cunoaste drumul in toponimia lui)
  devine in mod sigur „campion”.
  Dar, daca il lasi in circuit deschis (asa cum este viata), s-a pierdut (din start) pentru ca nu
  are capacitate de orientare. Fara co-pilot e …bota. Fara sa ii „sufle” cineva, doar „copy” il
  poate ajuta sa simuleze acel stadiu care se numeste „traire a Vietii”.
  In timp ce PDL-ul poate pleca la drum, fara nici o nevoie de asa „tzatza” de companie,
  USL-ul il lega pe „PDL”-ist de scaun pentru ca macar din instinct de conservare acesta sa
  ii „sufle” indicii privind „directia de urmat”.
  ………………
  Daca ne imaginam tzara ca pe un autocar, in care incap copiii nostri cei pana la 18 ani,
  un manager (presedintele), si parlamentul, si admitem ca cu ajutorul votului, stabilim directia de urmat si locul (scaunul) ce revine fiecarui „pasager” si stabilim ca timp de 5 ani stam cu
  ochii pe parcursul „autocarului” si atunci, reinoim sau nu contracte, si redistribuim locurile.
  Normal ca, daca drept directie va rezulta „nord”-ul vor fi unii carora soarele le va batea in
  ochi mult mai mult ca altora ( mai bine asezati din acest punct de vedere)
  „Rascularea” in parcurs, si punerea autocarului pe o alta directie in asa fel incat „copilul meu
  sa stea la umbra,”, „fizic”-aliceste este posibila dar juridic este pasibila ( de pedeapsa).
  …………………………….

  „Ne-jucatori”, au fost, sunt si vor exista intotdeauna.
  „Jucatorul”-ui nu ii va permite niciodata firea lui sa se mai urce iar in pom, iar „ne-jucatorul”
  prin firea lui, nu va pune niciodata amandoua picioarele pe pamant.
  PDL-ul a ramas ferm pa pozitie. Cine a spus pana acum ca PDL a fost lacheul lui Basescu
  si-a racit gura doar ca sa faca curent.
  Puciul continua ( si forteaza) decantarea. Ponta a creat un paradox si acesta este un bumerang care se intoarce impotriva lui.
  Intarziem, pagubim, ne invartim precum un caine in jurul cozii dar ramane ca indicator de
  buna directie faptul ca PDL, creste.
  De la 8 % cat mai ramasese zdravan din traitorii acestui spatiu, spatiu convertit de comunisti
  in „cusca zoo”, „sanatatea” s-a extins apropiind 40%.
  De fapt un „partid democrat” ( care a implinit Democratia) nici nu poate exista decat
  doar cu numele, ci doar „democratic”(care cauta sa implineasca, Democratia).
  Acum, falia dintre componenta democratica si ce ne-democratica a societatii este mai clara.
  De partea Democratica a liniei este atat Basescu, cat si PDL.
  Acceptand Constitutia, dai implicit votul lui Basescu.
  Ponta cauta sa il elimine din joc pe Basescu pentru ca votand Constitutia sa nu se mai repete
  asta. E singurul fel in care poate fi eliminat ( sters ) din ecuatie.
  Ponta ( si cei ca el) crede ca se poate face abstractie, sau ca se poate abstractiza, vreun om.
  Eu zic ca indiferent ce ai face, o evidenta nu o poti, cu adevarat, sterge.
  Ceea ce poti face, maxim, este sa te auto-iluzionezi. Un vis, din care te trezesti intotdeauna,
  al naibii de urat.

 20. Domnule profesor,
  Eu v-am atras atentia ca astia nu lunt leninisti, guevarristi, hominis sovietici etc, ci trotzkishti. Dupa mintea lor, fara sa exagerez, de ieri incepand, nici nu se mai pot organiza alegeri valabile vreodata: orice guvern care organizeaza alegeri, le va „organiza” pana ies „cum trebuie”, fara sa fie nevoit a da socoteala pentru ceva, CCR e de o iresponsabilitate incalificabila etc. Partea „buna” e ca am aflat, cu aceasta ocazie, ca nimic nu mai e batut in cuie sau obligatoriu in Romania, inclusiv platirea taxelor, a biletului de tramvai, cele zece porunci, marafeturi d-astea…
  Cum se vede Evul Mediu romanesc de la Washington?

 21. Am si eu o intrebare (in acest moment ca , in general, din pacate, am foarte multe…):
  de ce numai Cartarescu (congener cu mine) spune ce spune cu glas tare despre Sora noastra de la Rasarit (ca, stiti, ca rudele nu le alegi)?, si corolarele:
  -De ce „impricinatul” si noi cei care il sustinem (mai mult statul de drept decat pe dansul, care ne-a cam descumpanit, lately) nu iesim in piete si nu strigam ca nu mai vrem sa ne intoarcem de unde am scapat (daca vom fi scapat!)?
  -De ce sa asteptam precum cehii sa avem spirit civic in fata tancurilor (soft)?
  Poate ca UE considera ca suntem de acord cu schimbarea de regim si, oricum, am devenit o tara nefrecventabila, asa ca va accepta si daca Curtea Constitutionala (sic, cacofonie intentionata) va decide ca avem aceleasi drepturi ca toate popoarele din CSI?
  Consider ca varfurile societatii ar trebui sa se implice mai mult in viata reala decat in cea virtuala!
  Dar, ma rog, e perioada vacantelor, chiar si in Occident! (asta daca mai trebuia confirmata planificarea riguroasa a puciului de catre urmasii kominternistilor…)

 22. Despre stahanovismul guvernului Ponta

  Chestionat fiind despre problema actualizării listelelor electorale permanente, senatorul PSD Dan Şova s-a exprimat textual astfel: „Nu este deloc o misiune uşoară, dar, aşa cum îl cunosc însă pe premierul Victor Ponta, va ordona 18 ore de muncă pe zi şi probabil până în 12 septembrie vom avea o imagine foarte clară şi foarte transparentă a acestor liste” ( a se vedea de exemplu http://www.gandul.info/politica/dan-sova-ponta-va-ordona-18-ore-de-munca-pe-zi-pentru-reactualizarea-listelor-electorale-9917473 ). Acest punct de vedere pare a fi principial împărtăşit şi de premierul Victor Ponta care îşi propune canalizarea eforturilor susţinute ale mai multor instituţii pentru onorarea cererii Curţii Constituţionale: „Guvernul se va reuni, în cursul zilei de mâine [vineri, 3 august 2012 – n.m.], pentru a lua măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale. Vor avea loc chiar mâine, la ora 12, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, şi va fi realizat acest proces în deplină transparenţa şi legalitate” (comunicat al premierului Ponta de joi, 2 august 2012).

  Este cât se poate de îmbucurător să constatăm un angajament atât de ferm şi prompt din partea celor ce ne guvernează de a răspunde solicitării Curţii Constituţionale până la data limită indicată de această din urmă instituţie. In aceste condiţii, este cu atât mai remarcabil că putem oferi şi noi guvernului o veste buna pe care sperăm să o recepţioneze cu plăcere: pentru a răspunde corect cererii Curţii Constituţionale, nu va fi nevoie de angajarea mai multor instituţii din subordine într-o muncă susţinută şi extenuantă de pâna la 18 ore pe zi pe intreaga perioadă a lunii august. De ce?

  Să citim cu atenţie ce anume a solicitat Curtea Constituţională Guvernului:
  „Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012.” ( citat din comunicatul CCR din 2 august 2012 disponibil online http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-08-2-12939646-0-comunicat-presa-ccr-2-august-2012.doc ).

  Cuvintele-cheie din cererea Curţii Constituţionale sunt „să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul”. Să le luăm pe rând:

  1. Acţiunea esentiala ce ar trebui întreprinsă de Guvernul României este „să transmită”. Nu „să actualizeze”, nu „să verifice”, nu „să revizuiască”. Guvernul trebuie să acţioneze ca un simplu oficiu poştal certificat ce transmite nişte documente oficiale cu valoare juridică.

  2. Ce anume trebuie să transmită Guvernul? „Listele electorale permanente actualizate”, şi nu oricare liste ci anume cele „în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012”. Ca orice altă consultare populară, referendumul din 29 iulie 2012 a fost organizat pe baza unor liste electorale. Pe baza acestora au fost tipărite buletinele de vot, au fost distribuite la secţiile de votare şi s-a calculat prin însumare un numar total de cetăţeni cu drept de vot. In formularea determinării listelor, timpul verbal folosit în cererea CCR este perfectul compus „s-a desfăşurat” care indică terminarea acţiunii în momentul formulării frazei (cum este şi normal: solicitarea Curţii Constituţionale datează din 2 august, în vreme ce referendumul a avut loc pe 29 iulie). Cu atât mai mult, listele electorale pe baza cărora a fost organizat un eveniment din trecut (referendumul) au fost în mod necesar perfectate înaintea acestui moment şi deci înaintea momentului prezent.
  Aşadar pentru a răspunde corect solicitării CCR Guvernul nu trebuie să producă nişte liste electorale noi, corespunzătoare lunii august 2012 ci doar să centralizeze listele deja existente „în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012” şi să le transmită Curţii.

  3. Ce sens are în acest caz atributul „actualizate” asociat sintagmei „listele electorale permanente”? Semnificaţia sa rezultă în mod banal chiar din lectura modului de organizare a referendumului din 29 iulie, stabilită prin Hotărâre de Guvern:
  „Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, şi copii de pe acestea, în 3 exemplare.” (Hotarârea 682 din 7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, publicată în Monitorul Oficial Nr.458 din 7 iulie 2012 – Articolul 5, paragraful (1)).
  Aşadar Ministerul Administraţiei şi Internelor a pus la dispoziţia primarilor exact ceea ce i s-a cerut Guvernului de catre CCR, „listele electorale permanente actualizate”. Acţiunea de actualizare a acestor liste electorale permanente a precedat în mod necesar transmiterea lor către primării, indiferent de instituţia sau instituţiile subordonate MAI care au fost implicate în acest proces. In consecinţă, cuvântul „actualizate” din solicitarea Curţii Constituţionale nu se poate referi decât la această acţiune relativă la referendumul din 29 iulie şi deja încheiată în momentul desfăşurării sale. Că instituţiile implicate în procesul de actualizare (deja încheiat, la care se referă în mod specific comunicatul CCR) au produs nişte liste electorale cu imperfecţiuni este perfect irelevant în contextul cererii: Curtea Constituţională a solicitat listele existente aşa cum au fost stabilite înainte de referendumul din 29 iulie, iar nu corectarea imperfecţiunilor acestora.
  Ca o confirmare a univocităţii semnificaţiei acestui atribut, este de menţionat declaraţia Ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, într-o conferinţă de presă susţinută pe 24 iulie: „listele electorale au fost actualizate şi se vor actualiza în continuare” ( declaraţia poate fi citită de exemplu pe http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/ioan-rus-listele-electorale-au-fost-actualizate-sunt-peste-18-milioane-de-persoane-cu-drept-de-vot-619061.html ); că actualizările
  eventuale ulterioare conferinţei de presă şi precedente referendumului nu au mai schimbat nimic în listele electorale ne-o confirmă purtătorul de cuvânt al aceluiaşi minister, Marius Militaru: „Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie” ( declaraţia poate fi citită de exemplu pe http://www.mediafax.ro/social/mai-am-comunicat-cc-numarul-de-persoane-aflate-pe-listele-electorale-la-29-iulie-18-292-514-9915700 ).

  Din cele expuse anterior, rezultă cu necesitate că, în momentul de faţă, Guvernul nu trebuie să mai actualizeze nimic pentru a răspunde corect solicitării precise venite de la Curtea Constituţională. Prin instituţiile sale abilitate, Guvernul trebuie să reunească listele electorale permanente aşa cum au fost deja actualizate în vederea referendumului din 29 iulie (cu toate eventualele lor imperfecţiuni) şi să le transmită Curţii Constituţionale. Prin urmare, orice angajament într-o muncă titanică şi extenuantă de verificare a acurateţei listelor electorale în momentul actual (august 2012) este nu numai inutil ci şi dăunător fiindcă ar produce un rezultat scriptic neconform cererii Curţii Constituţionale şi nelegat prin vreun temei legal de referendumul din 29 iulie desfăşurat în baza unor alte liste. De aceea, Guvernul ar trebui să îşi direcţioneze energiile şi atenţia către alte probleme reale şi urgente, fără a pierde mai mult timp decît este necesar pentru operaţiunile relativ simple prin care ar trebui să răspundă cererii Curţii Constituţionale.

   • E un comentariu foarte bun cred, care dezamorseaza noua diversiune facuta de USL si la care PD L + noi + Traian Basescu punem, pardon, „botul”, cu speranta ca se va dovedi frauda! si prin asta iar cadem in capcanele intinse de USL. Merita publicat de sine statator ca sa-l citeasca si cei ce nu au timp pentru lectura comentariilor.

 23. De ce nu se iese în stradă? Nici eu nu înţeleg.

  Probabil fiindcă:-

  1. Nu ne pasă
  2. Nu avem curaj şi demnitate
  3. Nu avem caracter

  …dar şi fiindcă în România nu s-a rezolvat nimic cu ieşitul în stradă, DECÂT dacă ai fost de partea comuniştilor (vezi Mineriadele, vezi ,,Revoluţia” din iarna lui 2011/2012).

  Când cei mai buni dintre noi (foarte, foarte puţini) au ieşit în stradă în ’89, ce au făcut comuniştii? I-au împuşcat ca să legitimeze lovitura de stat, nu au ţinut cont de ceea ce au cerut ei, revoluţionarii, iar apoi au pus minerii să le dea în cap celor care au mai rămas în viaţă/Piaţă, după Restauraţia lui Iliescu.

  Ce am făcut marea majoritate în iunie 1990? Am ieşit să protestăm? Nu! I-am aplaudat pe mineri în timp ce şi după ce îi omorau pe cei care luptau pentru democraţie şi libertate, şi pentru memoria eroilor din ’89.

  Ăştia suntem, aproape toţi. Asta-i realitatea dureroasă. 99.99% dintre noi nu avem stofă de oameni liberi, demni, curajoşi, cu caracter, responsabili… de aceea ne complacem în mocirla asta care ne şi otrăveşte sufletul, preferând să rămânem şi noi, la rândul nostru, ca atâtea generaţii înaintea noastră: laşi, pomanagii, iresponsabili.

  Cât de greu ar fi acum, când ţara arde cum nu a ars din vara lui 1990 încoace să ieşim fiecare, chiar şi pe cont propriu, pentru o oră în stradă, măcar odată la câteva zile, cu o pancartă, să protestăm pe trotuar, în linişte, să arătăm că ne pasă? Cât de greu ar fi?? Cât de mare sacrificiu ar fi?? Cât de primejdios ar fi?? Nu ar fi…

  …şi totuşi… nu o facem… fiindcă suntem pierduţi, o ştim, o acceptăm întru totul, şi ne este RUŞINE faţă de oamenii la fel de pierduţi ca şi noi din jurul nostru să ne prefacem că noi încă mai avem un pic de fibră morală în noi, că mai avem un pic de suflet, de minte, de discernământ, de viaţă în noi…!

  De aceea nu ieşim în stradă!… Că suntem din punt de vedere moral total pierduţi şi acceptăm asta, cu disperare nebună!

  • Si in 89 si in 90 a fost folosit acelasi know how(ca nu stiu cum e in lb sovietica)!
   Au iesit la Piata Victoriei cei care au ramas in viata dintre cei care nu au emigrat din Piata Universitatii 1990(cca 200)! niciun lider politic sau civilnu i-a incurajat, iar trecatorii din masini vestice le faceau semne estice! Totusi au mai iesit cateva zile! Deci se poate!
   Este tara noastra nu e tara …alora!

   • De-acord! Dacă vrem să fie (şi) ţara noastră, adică dacă ne-am săturat să fim doar simpli toleraţi, plătitori de taxe cu care să îngroşăm buzunarul bandiţilor care ne conduc, să ne comportăm atare!

    Propun:-

    1. Să ieşim în stradă, pe trotuar, cu pancarte, cât putem, şi 10 minute, seară de seară, dacă putem, să protestăm

    2. Să ne organizăm cu prietenii/ cunoscuţii/ între noi, să ieşim împreună, la marşuri autorizate.

    3. Să semnalăm abuzurile autorităţilor europene/ Ambasadei SUA

    4. Să ne asociem cu cei ca noi în asociaţii/ partide politice, să şi clădim începuturile unei alternative

    5. Să încercăm să găsim cât mai mult teren comun cu ceilalţi din alte asociaţii/partide

    6. ….Cine ştie şi poate mai mult, să o facă!

    Fiecare dintre noi trebuie să ia iniţiativa, şi să contribuie, după cât ne duce pe fiecare capul, după cât ne ţin picioarele, şi după cât ne împinge sufletul!

    (a comenta/protesta/ a ne plânge pe forumuri NU constituie o formă de protest… cel puţin trebuie să pornim/sprijinim petiţii… deşi şi acestea au doar un efect moral… nu constituie o presiune adevărată…)

    e ESENŢIAL să FACEM ceva. Acum! AZI! FIECARE dintre noi!

    Dacă azi nu facem nimic, măcar să nu ne mai văicărim, ci să ne vedem de ale noastre. Şi să nu ne mai văicărim nici mâine, nici la anul, fiindcă defapt NU ne pasă!

    – Dumneata ce ai făcut azi?? Ce intenţionezi să faci azi?

    Eu voi scrie o scrisoare Comisiei Europene, să semnalez abuzurile MAI şi faptul că CCR a decis să nu îşi mai ia în serios responsabilităţile legale. Aş ieşi în stradă, dar trăiesc în diasporă…

    • de obicei sint 100% de acord cu Dvs. dar aici mai putin , cu iesitul in strada. Este un mare consumator de energii acest iesit, energii pe care putem sa le utilizam mult mai eficient. Cum folosim strada, piata, forumul :) virtuale mai eficient?

     • Fiindcă: ,,54% din populatia Romaniei cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani nu au folosit niciodata un calculator.”

      http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/acces-internet/suntem-pe-primul-loc-in-ue-la-lipsa-de-acces-la-internet-1139879

      Pe bunica din Cucuieţi, care îşi formează părerea după ceea ce vede la televizor, şi pe Mamaia din Berceni, care se mai ia şi după ce vede la piaţă sau pe stradă, trebuie să îi convingem, nu pe postacii USL de pe Contributors.

      Bunica şi Mamaia reprezintă 70%+ din populaţia României… şi nu se uită pe Hotnews şi nici pe Kamikaze, şi nici de Bleen n-au auzit, şi probabil nici de ICCD sau de Noua Republică.

      Dacă văd oameni ieşind în stradă la TV, zic: uite, că iese lumea în stradă. Sunt nemulţumiţi.

      Dacă nu văd oameni ieşind în stradă la TV, zic şi gândesc ce le zic Antenele.

      Da, oamenii au nevoie şi de soluţii, şi să dăm soluţii, dar trecem prin momente atât de grave şi de anormale, încât nu suntem normali dacă nu protestăm. Ori, dacă protestăm numai virtual, defapt nu protestăm decât în capul nostru…

      • Ma bucur ca mai este cineva in tara asta care-mi impartaseste parerile! Chiar nu ma mai asteptam, daca pana si preopinentul Grammaticus nu ia in considerare forta imaginii si puterea celor fara de putere!
       Ghandi a schimbat soarta unui subcontinent cu un mod de actiune similar!
       Daca sunteti realmente de acord, propun sa facem schimb de adrese de e-mail pentru a continua discutia!

 24. D-le Tismaneanu,
  oricat de multe ganduri bune as avea pana la urma realitatea se protapeste nesimtita-n cale. Realitatea celor care au vorbitorul stricat cu bunul simt si care au rupt coloana vertebrala a logicii. Realitatea celor 2/3 care n-au vreo legatura cu internetul si implicit cu sursele alternative de informare. Si care 2/3 ii urasc cu precadere pe americani si-n general tot ceea ce tine de lumea civilizata. Si care (s-o spunem pe-a dreapta) in ’89 nu voiau sa se renunte la comu’ism. Doreau doar indepartarea „cuplului”.
  E adevarat ca dintre cele 2/3 au mai murit. Dar la fel de adevarat este ca urmasii pcr si-au dat silinta sa-i conserve si dezvolte „valorile”. Inclusiv pdl & co. Despre care un individ s-a exprimat recent: da-l draqu’ ca mi-a luat mie din pensia muncita ca sa dea la trantorii care n-au muncit vreodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.