joi, martie 28, 2024

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante.

52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept marele pierzător în criza de la Ministerul Sănătății. PNL urmează cu 45%.

Mai interesant este că 46% consideră PSD drept marele câștigător.

În acest articol mi-am propus să analizez o parte dintre motivele pentru care USR pierde, iar PSD câștigă.

Electoratul mult mai pretențios

Înainte de orice alt motiv, trebuie să înțelegem că electoratul USRPLUS ( și o parte din electoratul PNL ) este mult mult mai pretențios. Trebuie convins să voteze.

Fiind mult mai puțin dependenți de stat, viața lor merge înainte și cu stânga și cu dreapta ( deși în România linia de delimitare este subțire ). Exceptând situațiile în care pot reacționa dur ( de exemplu, protestele pe diferite teme ), interesul lor pentru mediul politic este extrem de scăzut. 

Au viața lor, câștigă destul de bine și nu le este neaparat frică să schimbe jobul sau țara.

Firește, sunt și mai pretențioși cu privire la liderii politici pe care și-i doresc.

Toate motivele de mai jos sunt amplificate de acest context deloc simplu.

Guvernarea

Orice partid aflat la guvernare se erodează în timp. Este imposibil să îi mulțumești pe toți, uneori reformele mai puțin populare sunt necesare, iar partidele care le implementează riscă să piardă din încrederea electoratului.

Nu mai vorbesc despre scandalurile de corupție, de cele mai multe ori rezolvate parțial sau deloc.

Uneori, percepția transmisă este că liderilor politici nu prea le pasă că sunt implicați într-un scandal.

În România, PSD a lăsat întotdeauna impresia că știe când să iasă de la guvernare, iar situația de față nu reprezintă o excepție.

Mai mult, pandemia a complicat și mai mult acest context, toți ochii fiind ațintiți spre Ministerul Sănătății. Nu este nicio surpriză că erorile sau deciziile îndoielnice au fost scoase în evidență și folosite pentru a ”lovi” în coaliția de guvernare.

Așteptări înalte

În același timp, toată lumea aștepta USRPLUS la guvernare pentru a ”vedea ce poate”. Extrem de agresivi în opoziție, critici vehemenți ai clasei politice ”tradiționale”, USR a setat așteptări foarte înalte.

Ideea transmisă de ei era destul de simplă: când vom ajunge noi la guvernare, totul se va rezolva.

Ei sunt răi, noi suntem buni, ei sunt incompetenți, noi știm ce avem de făcut.

Ei sunt corupți, noi suntem cinstiți.

Tactica noi vs ei a fost frecvent folosită în încercarea de a mobiliza un electorat pretențios.

În mod firesc, așteptările înalte atrag după sine dezamăgiri pe măsură, care întăresc percepția ”toți sunt la fel” ( extrem de des întâlnită în rândul românilor ) și îndepărtează oamenii de vot.  

Contextul de demitere a fost despre competență

Sau despre lipsa ei…

Un electorat pretențios, cu așteptări înalte, așteaptă politicieni pe măsură. Problema competenței este des dezbătută, ideea principală fiind că marea majoritate a celor ”din politică” sunt incompetenți și că au ajuns acolo pentru a se îmbogăți sau pentru că nu și-au găsit locul în ”lumea reală”.

USR a propus oameni noi, promovându-le competențele din mediul privat.

Dar au venit scandalurile de la ministerul Sănătății…

Prezentarea și evidențierea constantă a erorilor realizate de fostul ministru a creat un context al demiterii bazat pe lipsa competenței. Pe scurt, a ”lovit” direct în așteptările înalte setate de USR timp de 4 ani.

Gestionarea grăbită

Nu în ultimul rând, avem gestionarea grăbită și destul de agresivă. În primele ore după demiterea fostului ministru al Sănătății, liderii USR au ieșit la atac și i-au retras susținerea lui Florin Cîțu: ”Continuăm, dar fără Cîțu!”

Câteva zile mai târziu, am avut un nou ministru al Sănătății, iar Florin Cîțu a rămas bine mersi în funcția de prim-ministru. Sigur, totul pentru „interesul național”.

Electoratul care votează sau ar vota USR a strâmbat din nas, aspect dovedit și de studiul de mai sus.

Între timp PSD așteaptă….

Între timp, PSD așteaptă cuminte în opoziție erodarea coaliției ( este interesant că ambele partide concurente se erodează în același timp ) și mai aruncă din când în când săgeți spre modul în care este gestionată guvernarea.

Dacă astfel de scandaluri ( incluzându-l și pe cel în care este implicat Dan Barna ) continuă, PSD va avea o șansă importantă în 2024.

Se vor baza pe votanți fideli, în timp ce PNL și USR vor avea de muncit serios pentru a ”scoate oamenii la vot”.

Iar campania lor electorală ar trebui să înceapă…ieri.

Protejarea imaginii devine din ce în ce mai importantă

Percepția despre liderii politici nu este neaparat cea mai bună. Asta ca să folosim termeni eleganți și să nu spunem că este de-a dreptul proastă.

Ideea “toți sunt la fel” este adânc înrădăcinată în mentalitatea noastră și afectează destul de mult prezența la vot.

Jocul este simplu aici. USRPLUS și PNL depind de o prezență cât mai mare la vot, în timp ce PSD este avantajat de o prezență redusă.

Scandaluri apar. Acest lucru nu poate fi controlat. Se spune că există două tipuri de organizații: cele care au trecut printr-o criză și cele care sunt prea tinere pentru a fi trecut printr-o criză.

Oricum am privi problema, mai ales cu dezvoltarea Social Media, crizele de imagine pot izbucni oricând.


Depinde însă de noi cum răspundem la un astfel de context.

Imaginea a devenit din ce în ce mai importantă în această perioadă. Pentru un lider ( politic sau nu ), imaginea joacă un rol crucial în încercarea sa de a câștiga încrederea unui public din ce în ce mai dezinteresat. Astfel că protejarea imaginii trebuie să reprezinte o activitate permanentă.

Nu vorbim aici despre postări punctuale pe Facebook sau despre reacții la întrebările jurnaliștilor, ci despre strategii integrate de protejare a imaginii și de câștigare a încrederii opiniei publice.

Nu este simplu și necesită o abordare oarecum diferită față de tacticile punctuale prezente, dar această strategie poate face diferența dintre succes și eșec.

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

  1. vai dar astept cu mult interes cazul Barna si atunci sa vezi cadere.

    Cei de fostul USRPLUS, actualul USR, ar trebui sa vina rapid cu solutii – adicalea sa le pregateasca din timp ca sa il debarce pe nenea ala care strangea semnaturi la #farapenali si cand a ajuns unde a ajuns brusc a uitat – nu prea poti sa vezi in multe locuri din lumea asta specii similare cu Barna – stiu cum caz si mai interesant in Israel dar este mult peste Barna…

    Noua numire la MS nu ne zice clar, cu punct si virgula, care sunt erorile – ce dreac este asa de greu sa comunici sec datele – aaa, poate dai iarasi in fostul MS VV si asta ar putea sa deranjeze pe unii, dar viata este plina de intamplari pe care nu le alegem si care trebuiesc traite, doar atat, daca nu putem face mai mult.

  2. PLUSERE a venit pe scena politica cu mesaje anticoruptie, denuntand liderii altor partide implicati in afaceri dubioase cu bani publici. Domnul Barna are niste tinichele agatate de coada ingropate ani de zile si care periodic apar in presa. Domnul Voiculescu a fost foarte amarnic in alegerile pentru Primaria Capitalei, unde a tot insistat intai sa concureze cu Nicusor Dan si apoi a facut scandal ca Nicusor Dan nu-i da functia de viceprimar mai repede. Anul asta, in functia de Ministru al Sanatatii nu s-a remarcat decat prin aparenta subminare a premierului, punand interesul personal si de partid inainte.

    Vazand mesajele de sustinere vecine cu fanatismul ale membrilor PLUSERE si promovarea unei camarile personale a cuplului Barna-Ghinea in functii de conducere, concomitent cu epurarea sau tentativele de epurare ale elementelor dizidende, cred ca acest partid si-a pierdut mare parte din capitalul de incredere primit la alegeri – pe mana proprie. Nici mesajele copiate parca din cartea internationalei progresiste sau actiunile din Parlamentul European in directii teoretizate de ideologii marxisti grupati in Scoala de la Frankfurt nu ajuta prea mult.

    Exista asadar o serie de disonante intre mesajul partidului – democratie, egalitate, anticoruptie (inclusiv antinepotism), dreapta – si actiunile care promoveaza democratie, egalitate doar pentru niste minoritati, pe model identity politics, cu atacarea si cenzurarea celor care nu cedeaza unor liste nesfarsite de pretentii-levier, anticoruptie care nu se aplica in partid si dreapta care este mai mult stanga internationalista aflata din nou in ofensiva la nivel mondial. Vom vedea in urmatorii ani daca partidul poate trece de faza de gradinita si se poate maturiza, renuntand la anumite mentalitati.

    „Tot ce-a fost ori o sa fie, In prezent le-avem pe toate.” Situatia politica de acum tinde sa semene tot mai mult cu cea interbelica de acum 100 de ani. Avem un PSD ce pare ca insista pe ideea de „national”, desi in PE voteaza internationalist si un PLUSERE ce este mai apropiat ideologic de bolshevismul internationalist revolutionar. Un PNL care este mai putin corupt si brutal fata de partidul de acum 100 de ani. Si un AUR care pare sa fi aparut in antiteza cu stanga internationalista.

  3. fara ‘toti pe contributivitate’ si reforma aparatului bugetar usr nu mai intra in parlament! nu are cu ce sa mai vina in fata electoratului! usr fara reforme adevarate se va sparge, partidul se va dezintegra! pnl si psd au baronii lor au primarii lor, mai ales la sate si in urbanul mic, care pot mobiliza/santaja cu socilalul, cu concesiunea de pasune etc. , pnl are destule animale politice care oricum aduc voturi de tip ‘ faina si ulei’ dar usr nu are primari decat in orase mari! USR fara ‘toti pe contributivitate’ mai ales dupa ce au aparut si in parlament cu pancarde cu ‘toti pe contributivitate’ si ‘jos pensiile speciale’ si fara reforme/restructurari adevarate nu mai pot aparea in fata electoratului!

    • Gargara cu ”toți pe contributivitate” nu mai ține. Plusereua a zis de la început că aici fac excepție securiștii, jăndarii,militarii și milițienii. Acum au dat-o cotită și cu magistrații, cărora nu li se poate tăia banu’ gros că nu vrea CCR. Rămîn cei 2% din bampirii care sug sîngele poporului, adică grefierii, aviatorii și diplomații care vor fi beliți și au rezolvat-o și p-asta exact ca Băsescu & Boc. Partidul zice că a rezolvat inechitatea, gașca lui Vișinescu & Co. rămîne cu încasatul în continuare, s-a făcut dreptate și sperăm să furăm liniștiți fără să mai fim criticați de idioții care ne-au votat. Părerea mea este că acum s-au lămurit în sfîrșit și oamenii care-i treaba cu reformatorii tineri și liberi care fac dreptate pînă la capăt.

  4. Unde a gresit USR+ ?
    Lipsita de o conducere unica, cu un fel de „concurenta” intre cele doua segmente, minata – zic eu – de aspiratia (total nerealista) a lui Ciolos de a candida la prezidentiale partidul (?) a avut totusi timp un an sa-si aleaga-pregateasca ministri, sa faca un program de reforma pentru ministerele pe care si le doreau. Sectoare mari ale Statului „vizate” – Sanatatea, Justitia, Transporturile(care nu inseamna doar autostrazi !) aveau nevoie sa fie conduse de oameni competenti in fruntea unor colective de specialisti adevarati, cu viziune si realism. Ce s-a ales de toate astea ?
    Personal sunt foarte dezamagit. I-am votat si am niste pretentii !
    Consider ca „panta” asta a pornit de la „ejectarea” lui Nicusor Dan de la conducerea partidului pe care el l-a creat si – la prima confruntare electorala – la dus la un scor de 15% ca si de „asocierea”(subordonarea?, cum, la „initiativa” cui ) cu formatia lui Ciolos.
    E tare greu sa intelegi cand nu cunosti „dedesubturile” …

  5. Teza cum că eficienţa unei guvernări este în funcţie de percepţia ei mediatică este cel puţin discutabilă, în sensul că poate fi bună dar percepută greşit şi invers, poate fi proastă( guvernarea PSD-Dăncilă) dar percepută bine( PSD a câştigat alegerile). Asta din cauza media care vede toate lucrurile în rău, dar şi din cauza percepţiei sociale, lipsită de experienţă democratică şi dezinteres de a participa la treburile societăţii( apropo, de ce prin Olanda, Belgia, SUA, etc prezenţa la vot este de 60-80%?).
    Nu, alianţa de guvernare PNL-USRPLUS nu este perfectă, se vede mai ales la USRPLUS o lipsă a experienţei de guvernare şi un anumit grad de iresponsabilitate, dar, deocamdată, nu există altă soluţie( v-ar plăcea PSD+AUR?). Dacă ar fi să vedem partea pozitivă a acestei guvernări aş enumera a)gestionarea relativ bună a pandemiei de Covid şi b) politica economică.
    Aşteptările sunt însă mari, toţi vor să se facă repede-repede ce nu s-a făcut de 31 de ani, rezistenţa socială la schimbări este mare( vedeţi incitarea la nesupunere civică a PSD+AUR şi a altor instituţii ca BOR în problema legilor de limitarea a epidemiei de Covid), etc. Adică societatea are uneori pretenţii mai mari decât poate duce…..

    • Daca te duci sau mergi frecvent la Bruxelles te mai uiti in stanga, in dreapta, mai citesti niste hartii, daca nu intelegi poti sa intrebi niste romani care sunt mai familiarizati cu limbajul si stilul specific dar sa prezinti un document ca cel transmis de Ghinea ca PNRR, gie el chiar draft, arata ca esti tut rau de tot.

      vineri a fost o dezbatere organizata de Expert Forum si la o intrebare relativ simpla venita din mediul academic Ghinea nu a reusit sa dea un raspuns clar – am inteles atunci ca nici el, sarmanul, nu are o viziune clara referitoare la PNRR – este exclusiv vina lui.

      Din ian 2021 liniile directoareale PRR la nivel european erau cunoscute – putea incepe de atunci, daca nu mai din vreme, in varianta USRPLUS, pregatirea conceptuala a PNRR-ului. Este prea mult aroganta si animozitate in USRPLUS. Vor pierde pe mana lor daca noua conducere nu va reusi sa ii realinieze.

      Nu cred ca am pretentii prea mari – cred ca sunt oameni mici la conducere, ca nu isi cunosc ei puterile, ca se supra evalueaza, ca nu coloboreaza intre ei, ca sunt gasti si cred ca prin gasti se va reusi mersul inainte in mars fortat.NU societatea greseste Ci ei. liderii aroganti! Rusinica!

      Nu ramane decat sa mai tranteasca odata platonul pe capota masinii stiueucine

  6. Ati interpretat complet gresit rezultatul studiului. Complet gresit si fara profesionalism. A considera ca cineva e marele pierzător nu este echivalent cu a nu ii acorda sprijinul la vot. Acei oameni care considera ca USR a pierdut in aceasta situatie nu au spus ca nu mai voteaza USR. Ati ratat logica in interpretare :) Slab. Dar se mai intampla…

  7. Poate da – poate nu sau cum premierul Citu a ramas de neclintit . Stiut fiind ca sunt un fan al presedintelui Iohannis si cind spun fan nu ma gindesc la persoana presedintelui -ci la tot ce acesta a facut pozitiv pentru noi toti de-a lungul primului mandat si acum la inceputul celui de al doilea.Nu este scopul acestui text de a face o retrospectiva – dar nu ma pot abtine a zice , chiar daca multi dintre cei ce scriu pe acest SITE (multumesc site-ul Contributors ca imi permite liberatatea de opinie -pe alte siteuri mi s-a restrictionat accesul ) ca fara deciziile si contracararea tuturor intentiilor ce au fost concretizate in legi de catre fostele aliante care au guvernat tara in primul mandat al presedintelui ,legi respinse de catre CCR in urma atacului administratiei prezidentiale )nimic- in tara – nu ar mai fi fost asa cum vedem azi .Sa ne reintoarcem la tema propusa discutiei , cu scuzele de rigoare , trimise autorului textului, pentru nonlegatura spuselor mele cu textul de fata . Sondajele de moment – pot arata in fel si chip . In acest caz sondajele pot arata o fotografie de moment dar pe masura ce intimplarile povestite noua de text se aseaza in mintea cititorului altele vor fi interpretarile . Privind in urma vedem cum atacul a fost strict directionat catre premierul Citu . Mergem mai departe- fara Citu- a fost conditia exprimata de deja singularul USR (PLUSnu mai exista legal ).Chiar daca voi surprinde (ca de obicei) pe multi totul se rezuma la ideea de a face un contraserviciu cuiva ce pina mai ieri era premierul Romaniei .Putem vedea acum (peste timp )serviciu si contraserviciu . Nici primul si nici al doilea nu au reusit – ci mai degraba au facut stricaciuni in mintea alegatorilor de dreapta (PNL sui USR) . USR nu a reusit in prima faza sa cumuleze voturile votantilor PNL ce dezamagiti de deciziile nonnecesare ale premierul , din acele vremuri ,aparute chiar inainte de alegerile parlamentare . Votantii dezamagiti (cei ai PNL)sau retras in matca lor si nu au participat la vot (PNL a fos singurul partid ce nu si-a facut targhetul arata in clar de sondaje ) . A urmat ceea ce textul de fata ne zice – incercarea de a il scoate pe actualul premier CITU din jocul politic de tara , din afara ei si din PNL. Concomitent cu cererea USR au fost lansate in piata adeziuni favorabile fostului premier cu toate ca nu era stabilit nici un Congres al PNL si nici macar discutat in partid .Nici acum jocul nu a iesit . A fost necesara inteventia Presedintelui tari ce si-a arata sprijinul pentru premierul actual Citu (la cit de necajit a fost imediat dupa alegerile parlamentare era si normal )si ca imagine a plantat imediat niste arbusti imptreuna cu Premierul actual ca semn de bune intentii fata de acesta . In paralel cuiva i s-a rupt cazmaua tocmai atunci cind dorea a face acelasi lucru ca si imagine .Cum nu poti pacali pe cineva de doua ori cu acelasi truc- PNL condus in viitor de CITU – va avea grija sa isi asigure electoratul .Viitorul sef PNL nu poate fi nimeni altul decit depozitarul functiei de premier la acea data – cel care are la dispozitie banii veniti de la UE si cel care are girul presedintelui Iohannis . Spuneti singuri cine poate fi acela ?

  8. Ce-i aia „electorat mai pretențios” ?!
    Doar unul „cu așteptări înalte” ?
    In ce sens „inalte” ? hai in zona Ministerului Sănătății .. ce sunt alea „așteptări înalte” ? Adica sa te aspeti ca in Romania sa ai aceleasi conditii ca la AKH Viena in materie de cazare, mancare samd ?Pe motiv ca suntem toti europeni da? Fara sa ne interesam de veniturile „alora” (austrieci, germani, francezi …) si de taxele pe care le platesc ptr asigurari de sanantate?
    Si sa tipam ca „Statu ne fura!” pretinzand ca 10% din al doilea cel mai mic salariu din Europa este furt ? Insa sa ne ofucam ca givernul creste salriul minim?

    Asta nu este electorat „pretențios” decat in sensul pretentiei copilului carre face criza de personalitate si se tavaleste urland pe jos ….
    Asta este un electorat „infantil” care crede (inca) in Mos Craciun si astepata sa fie salvata de eroi ci „superputeri” .

    Iar prefersatii sai .. exact la fel.

    Si chiar daca „titi sunt la fel” ar fi o mica diferenta.
    Unii se mai si pricep .
    Nu si „astia” sau cum zicea Zbanghelie „astia nici sa fure nu stiu” – noroc ca Justitia are ochelari de cal ca altfel destui dintre „astia” ar conversa azi cu Dragnea in astepatarea lu Marean care era…

  9. Sunt din categoria „pentru a vedea ce poate”. Si „ma felicit” ca nu am votat USR si la senat si la camera deputatilor…
    Sunt dintre cei ce au votat cu speranta ca vor vedea un partid neatins de metehne dambovitene vechi, un partid care va promova lideri exclusiv pe criterii de merit si care e capabil sa conduca, sa guverneze, sa gaseasca solutii inteligente (chiar si acolo unde oamenii obisnuiti nu intrevad solutii).
    Recunosc, sunt dezamagit de evolutia USR, atat in parlament cat si la guvernare. Dupa mine, USR trebuie sa inteleaga ca vremea activismului zgomotos a trecut si ca guvernarea intr-o coalitie implica spirit de echipa, inainte de orice meschin calcul politic.
    In ochii mei, PNL este inca tarat de colaborarea cu PSD (chiar daca domnul Crin s-a dat la fund), dar apreciez ca si-a asumat guvernarea intr-un moment dificil. Cred ca domnul Tataru „arata” mai mult a ministru, decat domnul Voiculescu (caruia nu-i contest meritele sau valoarea). Doamna Mihaila mi se pare un om inteligent, cu o minte organizata si cu un oarecare simt politic. Sper sa faca fata, cand se va lovi de sistem.

    • Mai precis si la obiect, ce le reprosati celor din USR? In afara chestiunilor preluate din manipularile contra USR vehiculate la televiziuni aservite infractorilor de sorginte securisto-comunisto-PSD!

      Concret, spuneti ce ar fi trebuit sa faca USR din decembrie 2020 incoace? In conditiile in care, dupa asaltul impotriva lui Voiculescu al mafiei unite, USR nu mai poate face nimic fara acordul inconstientului mincinos Florin Vasile Catu! Cand va veti da seama ca ati gresit hulind USR, va fi prea tarziu pentru Romania. Si asa este destul de tarziu!

    • Tataru? Cu ce e mai prezentabil? Cu geaca de piele sau cum?
      PNL este tot PSD (URS nu e mort, drept dovada voturile prin multe consilii locale).
      Dar e adevarat ca asta e pur si simplu oglinda societatii, asta vor oamenii in general pe teren.

  10. Unde a gresit USR? Sau unde am gresit noi cand i-am votat? Se prefigureaza un deja vu (zece mii, nu unul). Oamenii cu experienta din mediul privat s-au dovedit a fi jongleri cu fonduri europene (a doua vaca de muls dupa fondurile de stat), ignoranti colectionari de diplome fara continut (Bulai), specialisti eminenti, dar invinsi de sistem (Voiculescu), un ministrul al justitiei cu mici gainarii la activ (minore, dar parca sub demnitatea unei astfel de functii), fie pur si simplu niste hispteri care au vazut si ei lopata „pe net”, dar nu stiu de unde s-o apuce. Din cauza crizei (obiective) nu ne-am lamurit inca despre latura economica, dar tinand cont ca PNRR-ul s-a intors de trei ori (in timp ce altii au trecut fara probleme)… Intre timp PNL face ce stie, un PSD cu semn schimbat… Clasa politica e mai greu de schimbat decat parea…

    • Sunteti cam contradictoriu in afirmatii! Daca „PNL face ce stie” si este „un PSD cu semn schimbat”, atunci de ce considerati ca ati gresit votand USR?

      Gresiti acum, cand in loc de sustinere, USR primeste numai admonestari, in ciuda faptului ca este singurul partid curat din Romania…..sper ca nu dati crezare manipularilor vehiculate la televiziuni aservite infractorilor sau afirmatiilor facute de „organe ale statului” controlate bine mersi inca de clica PSD&Asociatii…..la aproape doi ani de guvernare nonPSD!!

      A propos, ce inseamna diplome fara continut?

      • Unde e contradictia? La ultimele alegeri am pendulat intre PMP, USR si PNL, si asa voi face si in continuare. Nu suntem pe stadion, ai nostri sunt cei mai buni tinem cu ei, restul nu conteaza. Niciun partid nu a demonstrat ca are o conducere matura, cum ajung la putere uita tot ce au spus in campanie. Fac exact acelasi lucru ca cei dinainte, dovada numirile politice pe care le-au facut (dar mai ales PNL). Din fericire deomocratia ofera acest avantaj, ca votul nu e batut in cuie.
        Prin „diplome fara continut” m-am referit la oamenii care invata nu pentru a deprinde ceva, pentru a realiza ceva intr-un domeniu, bifeaza curs dupa curs, stagiu dupa stagiu, fara a aplica vreodata ceea ce au invatat. La prima vedere esti impresionat de astfel de oameni, dar in realitate unii traiesc in alta lume. Mai grav e cand isi creaza propriul adevar, incontestabil si suprem, pe care vor sa-l impuna celorlalti. Bulai mi se pare un astfel de om, siguranta cu care da verdicte imi aminteste de Brucan. In anii 50 ar fi fost cominternistul perfect. Un om de cultura (pe langa un portofoliu), prin insasi natura domeniului, ar trebui sa aiba o minte deschisa, neconflictuala, sa aiba mai multe intrebari decat raspunsuri.

    • 1) Mintiti cu nerusinare. Ce jonglerii ilegale (la modul concret) au facut lideri USR cu fondurile europene?
      2) Fondurile europene sunt alocate pentru a fi absorbite (asa cum fac polonezii, spaniolii, maghiarii, etc)
      In perioada ultimului exercitiu bugetar, Romania a reusit sa absoarba doa o treime din fondurile alocate. Vai si amar de voi, intelighentia lu peste (cei mai fraieri dintre prosti). Sunteti maestri la facut bascalie si la spartul in figuri cu lideri de clici cleptocratice gen Nastase, Basescu, Bleaga, Mazare, Dragnea, Felix, Tariceanu, Gigi Muschi, GhitaTv si alti smecheri de doi bani. https://cursdeguvernare.ro/situatia-absorbtiei-fondurilor-europene-dupa-6-ani-si-jumatate-din-exercitiul-2014-2020-de-ce-doar-34.html

      • Este extrem de greu de demonstrat o frauda, de-asta am folosit alt cuvant, m-am referit in primul rand la moralitate. In timp ce investitorii isi asuma riscuri enorme (am prieteni care au intrat in depresii severe, si-au pierdut familia, unul s-a sinucis), acesti „consilieri” incaseaza comisioane enorme fara niciun risc. Spre exemplu la Statup Nations comisionul pentru consultant era 40%. N-aveti idee ce clica s-a format in acest domeniu, cat de greu este sa ajungi acolo, sau ce trebuie sa faci ca sa obtii fondurile. De-asta si absortia este extrem de mica, pentru ca sunt foarte putini profesionisti adevarati. Evident ca sunt si oameni onesti, dar ca si in domeniile bancar si imobiliar, e plin de sacali. Nu sunt neaparat infractori, dar nici nu pot sa-i respect. Cat despre Barna, vom vedea ce are DNA de zis.

        PS: In afara de Basescu, pe care l-am votat de nevoie, n-am absolut nimic de-aface cu niciunul dintre numele pe care le enumerati. Dar prin modul de exprimare dati dovada ca nu sunteti cu nimic peste ei, cine nu e cu noi e impotriva noastra. Oare cand vor invata romanii ca cine te critica nu-ti vrea raul, ci din contra…

  11. Pana la urma VV a avut dreptate, statisticile de ls Min Sănătății n-au fost nici kosher și nici halal.
    Noul ministru numit de USR a confirmat asta și deși se anunțase că raportul privind mortalitatea datorată Covid in 2020 nu va fi dat publicității până la urmă marele Citu a trebuit să se dea înfrânt. Este o mică victorie a USR. Aflam din acest raport ca majoritatea „erorilor” de raportare s-a manifestat în perioada oct-nov 2000, adică in lunile premergătoare alegerilor cand un ministru liberal super eficient se misca din județ in judet (fara geaca de piele insa) și rezolvă problemele.
    Este o înfrângere și pentru adepții teoriilor conspirationiste (inclusiv niste rude apropiate de ale subsemnatului care se informeaza de pe feisbuci) care susțineau sus și tare că numărul morților este mult mai mic.

  12. Problema este ca modul cum a reactionat USRPLUS dupa concedierea lui Voiculescu, mie imi arata ca nu au evoluat. Mi-aduc aminte ca prima mea dezamagire a fost cand nu au vrut sa intre la guvernare dupa debarcarea guvernului PSD. Atunci, am considerat ca era un caz in care nu vei avea toate parghiile pentru a da legi, dar ca in razboi intri si mentii linia frontului prin toate mijloacele, musti, scuipi, lovesti intre picioare…Acel moment m-a facut sa nu-i votez si nu am votat nici cu PNL pentru ca ei votasera la 2 maini legea votului intr-un singur tur atunci cand le-a convenit. Oricum, dupa alegeri si ajungerea la guvernare am crezut ca au evoluat si ca vor fi altfel. Chestia cu Voiculescu…s-a incheiat pentru mine discutia despre USRPLUS pentru urmatoarele cicluri de alegeri. Lasand la o parte ca nu l-as fi ales pentru acel minister..A avut prea multi consilieri si a delegat prea multe atributii. In opinia mea, delegi in doua situatii: vrei sa-ti asiguri o linie de comanda atunci cand nu ai timp, esti indisponibil din orice cauza, sau, cand nu stii acele domenii. Faptul ca au fost prea multe erori facute de altii m-au facut sa cred ca delegarea nu a fost pentru a-ti asigura linia de comanda. Deci, primul ministru a asteptat muuuult prea mult cu concedierea lui.

  13. Sunt relativ surprins, ca aici, pe contributors, unde ma astept la opinii atent formulate si corect fundamentate, vad atatea comentarii negative la adresa USR, comentarii bazate exclusiv pe informatii vehiculate in media controlata de infractori notorii sau controlata politic de catre PSD(sau PNL – a se vedea atitudinea slugarnica fata de PNL a Digi 24).

    Acum cateva zile, televiziunile infractorilor au vehiculat informatia ca printre cei ce aveau programari pentru operatie la spitalul Foisor se numara reputatul medic profesor doctor Danaila, care la varsta sa respectabila, ar avea o coxartroza in stadiu avansat, care ar trebui operata de urgenta, provocand dureri cumplite. S-a generat un atac la doamna ministru Mihaila pe aceasta tema…nu intru in detalii…le gasiti in media. La doua zile dupa, profesorul Danaila a reactionat prompt, spunad ca nu este bolnav de artroza si nu a fost programat nicicand pentru vreo operatie, nicaieri! Astfel, manipularea ordinara a fost devoalata…dar oare cate dintre numeroasele manipulari practicate de slugile infractorilor ajung sa fie devoalate?

    Daca pe astfel de informatii manipulatorii se bazeaza electoratul roman atunci cand emite pareri sau atunci cand voteaza, este clar ca soarta sa este pecetluita pentru mult timp! Chiar nu va surprinde ofensiva generalizata a media impotriva USR? Ofensiva la care s-au alaturat celor 2 televiziuni mafiote(Antena 3 si Romania TV) si Realitatea Plus si Digi24 si Silviu Manastire si altii de la B1Tv? Chiar atat de hoti, incompetenti si nescoliti sunt cei de la USR? O astfel de ofensiva nu s-a mai produs nicicand si impotriva niciunui partid!

    Nu cumva USR este acel partid care doreste si chiar ar putea sa stopeze numeroasele jocuri murdare aducatoare de bani multi in care sunt implicati multi politicieni „cu state vechi”? Si atunci trebuie lovit si distrus cu toata forta, nu? Altfel nu-mi explic aceasta ofensiva! N-am auzit pe nimeni contestand cu atata asiduitate diplomele multimilor de parveniti cu studii extrem de dubioase adusi in prim plan de PSD si PNL! In ciuda faptului ca e evidenta si clara superioritatea intelectuala a celor din USR asupra celorlalti, vad ca unora le sunt contestate studiile, mai abitir decat semianalfabetilor promovati de clica cu metehne comuniste numita PSD!

    Incercarile lui Stelian Ion de a promova legi de insanatosire a justitiei se lovesc de opozitia PNL si UDMR…si CSM! Ministerul sanatatii nu este lasat sa gestioneze pandemia in mod corect si nu in mod inconstient si populist cum o face Florin Vasile Catu, sustinut de Johannis si yesmen-ul oportunist si nemernic numit Campeanu. Se pare ca totusi au multe de ascuns in privinta pandemiei, cei de la PNL. Voiculescu a fost demis fara nicio vina! Doar aceea ca isi daduse seama cum stau lucrurile si incerca sa promovoze norme asemanatoare cu cele din occident in privinta gestionarii pandemiei….incerca s-o faca prin spate, pentru ca altfel nu se putea, datorita opozitiei inconstientului mincinos Catu.

    As vrea sa vad aici reprosuri clare! Ce ar fi putut sa faca USR, clar si concret, si cum ar fi putut s-o faca fara niciun ajutor din partea PNL…..care nu vrea sa lase USR sa faca nimic fara acordul sau!

    Au gresit, pentru ca nu era cazul sa cedeze….trebuia sa se mearga pe neacceptarea lui Catu, pana la capat. Nu stiu daca acest Catu este rau intentionat, avand legaturi de tip increngaturi cu persoane dubioase, dar ceea ce e cert este ca e mincinos, inconstient privind consecintele faptelor sale si sufera de mania grandorii.

    Pacat…..sansa noastra actuala este in mod clar USR! Se pare ca o sa o ratam si pe-asta. PNL va claca pentru ca nu va fi in stare sa faca mai nimic, va urma iar PSD si mai pierdem inca vreo 10-15 ani!

    Natia asta are o singura caracteristica unica superperformanta la nivel mondial…..isi sapa singura groapa cu o voiosie si sarguinta nemaiintalnita! Sa fie oare vorba de prostie pura, de inalt nivel, a unei largi majoritati?

    • Un comentariu lucid care nu va gasi prea multi admiratori pe aceasta platforma unde numele de PNL mai da încă iluzia ca avem de-a face cu un partid respectabil și nu un grup mafiot derivat din FSN aripa tânără.
      A propos de culmea nesimțirii in media si politica românească. La TVRi exista o emisiune economică numită Investiții în România, realizată de o persoană care făcea Reflector acum vreo 33 ani. Cine este adus sa-si dea cu parerea despre cum trebuie investit in agricultura? N-ati ghicit? Petre Roman, fost deputat PNL și consilier pe listele PSD.

    • Guvernul este de vreo 4 luni activ, cel putin oficial. El trebuie sa gestioneze problemele curente si sa faca politici pentru viitor. Si in ansamblu si la fiecare minister. Iar politici nu inseamna numai o insiruire de deziderate, trebui spus concret ce, cand si cum. As fi fericit sa vad din partea ministrilor (toti) un raport de activitate. La VV s-a facut, ca i-a cerut premierul si am vazut (publicitate si cam atat). La fonduri europene, un PNRR jalnic si sunt sigur ca nici pe alte fonduri nu s-a miscat nimic. Ceva pare sa se miste la transporturi. La justitie doar iluzii. Concluzia e ca nu si-au facut temele cum trebuie. Nici ceilalti, dar pe aia ii stiam deja. USR+ s-au batut cu pumnul in piept ca stiu ce trebuie si cum sa faca. Partea de „cum” pare ca lipseste cu desavarsire (cu exceptia Drula, dar ramane in continuare de dovedit mult). Unde sunt solutiile aduse din „privat”? In afara fireste de salariul minim pe economie la directori de clinici? Unde e managementul de top? In afara fireste de a face o gascuta care se ocupa de probleme cu eficienta „unei discutii la o bere”? Sa te plangi (de mostenire, de linsaj mediatic, de statul paralel sau perpendicular) e usor si poate ca inca mai functioneaza la electorat, dar daca intrii in politica trebuie sa te astepti la asta. Nimeni nu poate fi atat de naiv (mai ales cand ai 15%) , aici e ori tampenie ori sarlatanie lacrimogena. Si sincer nu cred ca aceasta coalitie trece de 2022.

  14. Coalitia se va pastra pana la sfarsit de mandat – toti au interesul sa ramana agatati in functii, in relatii, etc.

    De aceea ceea ce mi se pare mie important nu este imaginea, sau nu numai imaginea, ci si ceea ce reusesc sa intreprinda.

    Dupa parerea mea au incep prost pentru ca prima grija a lor a fost sa isi aloce niste scaune pe ministere si apoi mai jos – daca nu s-au inteles au mai creat niste functii… Culmea obrazniciei unul a afirmat ca acum nu mai conteaza #farapenali in timp ce altul tot vine cu propuneri de incompetenti… Nu s-a ajuns inca la scandalutile legate de banii folositi in pandemie – dar se va ajunge…Coruptie, nepasare si incompetenta – asta se vede deja clar.

    ca sa iasa din bucla asta USRPLUS trebuie sa aduca o schimbare la varf despre care nu am nici un duboi ca se va produce – este coapta de mult. In partea cealalta la PNL ar trebui adus un suflu nou caci Orban de RO a obosit si este prea tavalit – ceva mai proaspat pentru a sustine cel putin imaginea partidului.

    Am citit cu vadita surprindere PNRR – o insiruire, sigur este un draft prezentat partial – este evident ca la Comisie s-a intrebat si reforma unde este??? Vineri Ministrul Ghinea dorea sa citeasca si el programele transmise de celelalte tari si cand colo erau pe site=ul comisiei de ceva vreme – este ocupat domnia sa dar nici chiar asa… Imi pare rau, este slab Ghinea, slab este si Ministrul de Finante care are acum o mare/enorma responsabilitate dar…Astia dorm oameni buni si au numai pretentii, cum a avut si VV care nici macar nu el a descoperit focul ci dna Moldovan asa cum scrie si in raportul publicat.

    Si inchei spunand ca la Bruxelles Comisia Europeana a transmis extrem de clar ceea ce doreste de la statele membre – matricea era usor de alcatuit, dar s-a plecat in stil romanesc adica lasa-i pe aia ca noi vrem sa promovam interesele noastre dezlanate.

    Cred ca suntem in faza finala a unui mare rateu si este in exclusivitate vina RO pentru ratarea unei mari sanse de a reporni pe alte baze economia si societatea. Pacat.

  15. au mintit cat cuprinde….vorba lui Cîțu ”una a fost in campanie, una la guvernare” si au taiat de la cei mai saraci si dezavantajati (persoane cu dizabilitati, pensionari cu o pensie medie de 1500 lei)

  16. Ne aflam intr-un moment de cotitura , un moment existentialist (de tara ) ce nu poate fi ratat si care nu trebuie nicicum ratat .Avem in fata un PNNR ce poate produce efecte pozitive in ceea ce priveste dezvoltarea -dar care o data conditionat (obtinerea de fonduri parte granturi parte imprumuturi cu termene de scadenta in 2050 si cu dobinzi la jumatate fata de cele ce le-am putea accesa de unii singuri ) si de controlul cheltuirii banilor si de schimbarile legislative devenite obligatorii – ne vor duce catre aparitia unei alte modalitati de conducere a societatii romanesti .Mai toate ziarele ne prezinta cum santierele ce contruiesc autostrazi , sosele , drumuri rapide isi desfasoara activitatea in flux continuu .Peste tot vedem cum primariile , curatâ – la propriu – propria ograda . Din ce in ce mai multe stiri ne prezinta (cine credeti ca erau beneficiarii acestor actiuni daunatoare) cantitati uriase de deseuri ce sunt trimise inapoi in tarile de origine . In acelasi timp UE obliga guvernarea actuala sa modifice diferitele legi -ce au apartinut fostelor coalitii de guvernare .Marile consumatoare de resurse guvernamentale (banii nostri ai tuturor ) Intreprinderi de Stat ai caror salariati beneficiau si de salarii mari acordate de stat iar intreprinderea beneficia si ea ,concomitent, de banii nostri dati spre dezvoltare , bani ce erau practic aruncati tot in buzunarele unor profitori. Acum ,aceste active statale – mari producatoare de pierderi-pot fi privatizate – vindute catre doritori (comercianti )romani sau din UE. Unele vor fi desfintate , altele vor fi restructurate ca parte a unui proces de rentabilizare (acolo unde se poate ) Infrastructura feroviara va fi refacuta in parte . Practic a inceput in intreaga tara -Curatenia de Primavara -.Girantii acestor actiuni, deja devenite vizibile, sunt premierul si presedintele tarii . Romanii de buna credinta vad toate acestea si mai vad cum sub guvernul Citu pandemia se retrage , cum premierul devine posesorul curajului de a iesi in fata oamenilor , in strada , la evenimente diferite , cum premierul indeamna si pe ministrii sa faca acelasi lucru si cum bunavointa ia locul rautatii politice romanesti . O data cu sosirea fondurilor europene si cu restringerea efectelor pandemiei totul intra intr-un registru de dezvoltare fara precedent . SUCCES tuturor in a pune umarul la noua formula de dezvoltare a Romaniei .

  17. USR PLus nu vor avea nici o sansa. Va zic de ce:
    1. Structura societatii e de asa natura in Romania: ori esti USLinos (PSD sau PNL) ori vrei pe „Alba c a Zapada imaculata” care vai de mine nu trebuie sa arate nici macar o slabiciune EVER.
    2. USR sunt slabi. Cand a picat magaria cu pensiiel speciale trebuiau sa ameninte imediat cu motiune d ecenzura, cu ceva care sa atarne totusi pe grumazul PNL care totusi a intrat in coalitie cazand de acord pe niste puncte impuse de USR+. Faptul c anu au avut boashe sa faca asta ii va duce la pieire.

  18. Chiar a studiat Avangarde care este motivul campaniei mediatice josnice impotriva USRPLUS?!

    Pai, vedeți , ca sa nu va mai obosiți cu interpretarea „studiului „, ceea ce se intampla la Primăria Constanța, ori la Iași , bugetul Bucureștiului samd.

    Este simplu, cleptocratiei nu se dau duși de la putere si investesc pentru a se menține sume uriașe de bani furați inclusiv de la mine!

  19. @mircea gîndu _ „..apropo de „Jos corupții !” ”

    Mărturisesc că nu prea citesc publicațiile domnilor Voiculescu, Andronic, Păcurariu, sau Ghiță. …Nu pentru că nu m-ar interesa deloc știrile (mai ales cele despre furtul din banii mei și ai copiilor mei), ci pentru că după ce am verificat la mai multe surse, de câteva ori, știri publicate de acestea, ele s-au dovedit a fi „postadevăruri” sau „adevăruri alternative”.

    Cât despre site-ul Capital.ro, nu știam că mai există, după condamnarea penală definitivă a proprietarului său. În fine…

    Am citit articolul către care duce link-ul și am aflat că tatăl d-lui C Năsui are un magazin de unelte de pescuit în SUA, care are mare succes, iar în vremea guvernării PSD a câștigat licitații pe care dl Adian Andronic le consideră „dubioase”.

    Pentru a le considera la rândul meu „dubioase”, aștept să apară măcar vreo dovadă în acest sens din două surse independente, pentru că site-ul domnului infractor A Andronic nu prezintă niciuna, sau o condamnare definitivă din partea justiției, precum în cazul domniei-sale.

  20. ..cele relatate de Capital apar și pe alte site-uri (HotNews de ex.) Iar afacerea Motorola este de notorietate publică..
    „Dorel Năsui este proprietar alături de familie peste grupul de firme American International Radio (AIR – Airadio – Ageximco), specializat în comunicaţii de tip radio şi servicii de tip GPS (global positioning systems).” Și este un „om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, clădită în domeniul comunicaţiilor în Statele Unite,” conform Capital.

    Dvs ați reținut doar nevinovatul „magazin de unelte de pescuit”.. Chiar nu vedeți nicio legătură între averea și relațiile lui papa și promovarea lui Prâslea ?
    Refuz să cred că printre membrii și simpatizanții USR (în general oameni de calitate), nu s-a găsit un om care să se priceapă la economie, așa cum s-a putut (într-un final..) găsi la sănătate.. USR-ul nu are economiști de valoare ? Ce cred aceștia ? Suntem totuși în pandemie, nu e loc de experimente juvenile.

    În rest, sunt un anti-PSD-ist convins și i-am taxat, la câteva alegeri, pe liberali pentru rușinoasa aventură USL. Chiar am votat (în naivitatea mea..) USR-PLUS la europarlamentare. Între timp mi-a trecut..
    Dvs încă visați la Feți frumoși călare pe cai albi. Nu vreau să vă tulbur somnul, pentru că se știe.. Dacă dormi prost, nu te poți trezi deștept. Somn ușor.. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Turcescu
Radu Turcescu
Radu Turcescu este consultant strategic de PR, specializat în Crisis Management, și consultant politic.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro