duminică, decembrie 10, 2023

De ce Adrian Năstase și Ion Iliescu sunt Gold Corporation?

Să nu uităm. Să nu uităm că Adrian Năstase este un condamnat penal. Un fost pușcăriaș. Un inamic al statului de  drept. Când spune despre protestele împotriva tandemului ilegal dintre politicieni corupți și Gabriel Resources, compania care dorește să demareze exploatarea minieră de la Roșia Montană, că sunt ”mecanisme anti-sistem”, Adrian Năstase greșește grav și cu bună știință.  Anti-sistem este orice gest penal. Protestele împotriva exploatării de la Roșia-Montană sunt manifestări pro-sistem. Pentru că ele militează pentru un sistem transparent, care funcționează în interesul celor pe care îl reprezintă.

În cadrul protestului de ieri seara, din București, au participat peste 10.000 de oameni. Sunt într-o mare de  entuziasm. Mă bucur să observ că majoritatea celor care sunt acolo știu că este ceva putred în relația dintre politicieni și compania Gabriel Resources. Argumentele sunt cele care variază. Unii își legitimează prezența trimițând către nevoia de condamnare de pe poziții liberale a tot ceea ce amenință domnia legii și a statului de drept. Alții, participă cu mânie proletară, condamnând sistemul capitalist ticăloșit care permite astfel de situații abnorme. Mai sunt și cei confuzați, care, de exemplu, văd în democrație o formă de fascism.

Pe genul acesta de confuzie se bazează și Adrian Năstase atunci când spune că protestele sunt anti-sistem. O face cu lejeritatea celui care a știut să  controleze, timp de 4 ani, până în 2004, orice gest de susținere a statului de drept. În fond, vorbim despre cel care a impus o cenzură  a presei la fel de redutabilă precum modul în care Gabriel Resources a știut să cumpere presa românească prin intermediul contractelor de sponsorizare.

Mă uit în jurul meu. Sunt înconjurat de tineri. Media de vârstă e de 25-30 de ani. Adesea poți întâlni cu privirea copii purtați pe umeri sau în cărucioare. Mulți dintre participanți duc pe lângă  ei câte o bicicletă, una dintre dovezile că românii învață să se miște inteligent. Mai inedită este, însă, prezența celor puțin mai în vârstă. Pentru prima oară văd cupluri care se țin cuminte de mână. Zâmbesc și trăiesc ceea ce se întâmplă  prin fiecare por al pielii. Unii sunt însoțiți de prieteni. Au 50-60 de ani și respira viață. Cu toții mergem în ritmul instrumentelor improvizate de percuție. Ne îndreptăm spre Piața Victoriei, în fața Guvernului.  Aproape toți știm că suntem acolo pentru a ne face auziți, pentru a sparge blocada mediatică.

Specialiștii din zona comunicării știu că atunci când ai o problemă, de cele mai multe ori este recomandabil să nu reacționezi. În felul acesta nu alimentezi discuția și aștepți ca opozanții să se obosească, publicul să se plictisească, indiferența să se instaleze. De cele mai multe ori funcționează. Dacă, totuși, nu se întâmplă acest lucru, ai la dispoziție alte două mari direcții de strategie discursivă: fie, dacă ești inteligent, îți asumi vina și promiți să te ocupi,  să repari, să ameliorezi. O poți face sau poți amâna, lăsând timpul să își spună cuvântul. Fie, ești mai puțin înzestrat și încerci să îi discreditezi pe opozanți. Sunt situații în care abordarea dă roade. Însă nu funcționează niciodată pe termen lung. De cele mai multe ori se află. Este adevărat că, până atunci, scopul de business a fost atins. Adrian Năstase este primul care a trecut la pasul al doilea. A fost urmat de Ion Iliescu, artizanul mineriadelor, care a declarat că ”băieții din Piață, săracii, nu știu mare lucru”. Amândoi le dau și celorlalți semn că e timpul să reacționeze. Nu mai pot aștepta potolirea iureșului. Pentru că acesta, de fapt, crește. Adrian Năstase și Ion Iliescu au ales, totuși, să nu fie inteligenți. Le sugerează celorlalți strategia discursivă a discreditării. Mișcarea anti RMGC este un mecanism anti-sistem. Ceea ce, la o adică, poate legitima chiar și folosirea forței. Este Ponta pregătit pentru o altă mineriadă? Întreb acest lucru pentru că părinții săi politici par a-l pregăti pentru o astfel de abordare. Terenul violenței a fost pregătit de cel al discreditării ”golanilor” din Piața Universității.

Să nu uităm. Să ne amintim că, din partea lui Adrian Năstase, nu am mai avut parte de genul acesta de ieșire de la pierderea alegerilor din 2004. Până atunci, el apărea adesea în postura specialistului, a celui care este mai priceput, a celui care știe. Însă, de cele mai multe ori nu știa. Ci prindea idei din zbor. Sau era sfătuit. Din nefericire pentru el, atunci când greșea avea de suferit imaginea lui, nu cea a celor de la care se inspira. Brusc, Adrian Năstase pare a-și reintra în rolul de specialist. La fel cum, neașteptat, Ion Iliescu ține să ne arate că are priceperea rezolvării situaților de criză civică. Nu știu ce părere au cei care se ocupă de strategia de comunicare a USL și a PSD. Însă, declarațiile celor doi sunt gafe curate și aduc prejudicii de imagine celor doua organizații politice.

Am ajuns în Piața Universității. De aici ne îndreptăm spre Piața Obor. Numărul nostru s-a dublat. Scandarea ”ieșiți din casă, dacă vă pasă” pare a da roade. Se iese la geamuri și balcoane. Suntem înconjurați de blițuri. Suntem însoțiți de claxoane de susținere. Pe Ștefan cel Mare imaginea este impresionantă. Sunt la mijlocul massei de oameni și nu văd capetele acesteia. Sentimentul solidarității este copleșitor. Nu suntem singuri. Avem susținerea celorlalți care devin și ei membri ai protestului.

Politicienii nu s-au solidarizat. Raluca Turcan de la PDL are o atitudine mai de graba ambiguă. Avem doar două excepții clare. Monica Macovei, europarlamentar PDL, este în mod explicit împotriva exploatării de la Roșia Montană. În timp ce Theodor Paleologu este, mai degrabă, sigurul care s-a declarat a fi alături de protestatari. Însă, deocamdată, nu a reușit să reflecte imaginea nimănui. Pentru moment nu a reușit să reprezinte cererile protestatarilor la nivelul Parlamentului – ceea ce s-a văzut de curând, atunci când fără tact și discernământ Claudiu Crăciun i-a zbierat prin portavoce să părăsească protestul din Piața Universității. De asemenea, Theodor Paleologu, nu a reușit să coaguleze măcar un grup de presiune parlamentar care să reprezinte cererile celor care militează împotriva proiectului de la Roșia Montană. În rest, tânăra opoziție aflată în curs de formare nu își găsește încă vocea. Declarațiile publice sunt timide și nu reușesc să convingă de faptul că își doresc să penetreze embargoul mediatic. Opoziția nu este prezentă în stradă nici măcar la nivelul ironiilor. Practic, nu există.

De la Piața Obor, protestatarii au coborât pe Calea Moșilor. Au virat stânga pe bulevardul Carol și s-au reîntors în Piața Universității. Peste 10.000 de oameni care au învățat că în caz de blocaj mediatic, protestul nu mai trebuie identificat cu un centru fix. Că în caz de embargo, centrul este pretutindeni iar marginile nicăieri. Că atunci când mesajul nu ajunge în casele oamenilor prin intermediul presei, el trebuie dus la ferestre, trebuie zbierat în fața ușilor, strecurat în fotoliile indiferenței.

Protestatarii așteaptă  ca parlamentarii să nu voteze legea care permite exploatarea minieră de la Roșia Montană. Este greu de spus dacă acest lucru se va întâmpla. Premierul Ponta a pasat responsabilitatea decizie Parlamentului. Ca atare, deputații și senatorii așteaptă să scadă presiunea străzii, pentru a putea da liniștiți un vot pozitiv. Între timp, presiunea străzii crește și dă semne că va crește și mai mult. Așa se face că penalul Adrian Năstase și Ion Iliescu, susținătorul minerilor de pretutindeni, dictează schimbarea abordării. Și avem motive să credem că din moment ce aceasta a apucat strategia discreditării ne putem aștepta și la o aplanare mai contondentă a situației din stradă. Și fac acest lucru din teamă. Dacă mișcarea crește, aceasta poate dăuna grav imaginii PSD. Dacă Guvernul și Parlamentul le dau câștig de cauză, așa cum Ponta pare a face, creează un precedent periculos. O astfel de victorie a societății civile face cât o maturizare simbolică. Or, o societate civilă matură și activă este inamicul numărul unu al unei clase politice discreționare.

foto: Cristian Vasile

Este greu de spus cum va arată finalul. Cu siguranță, această prezență din stradă consolidează simțul civic. Nu știm exact dacă legea va trece sau nu. Sunt sigur însă că ceva se schimbă, că în viitorul apropiat exercițiul democrației va arăta mai bine în România. Nu pentru că va avea o reformă a clasei politice. Ci pentru că protestele ”toamnei românești” – și nu mă refer doar la cele anti-RMGC, și nici doar la cele de până acum – par a semnala trezirea la viață a societății civile. Dacă nu se va întâmpla asta, Adrian Năstase și Ion Iliescu, copiii de aur ai reprimării  simțului civic, vor avea încă o dată câștig de cauză.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. Deci manifestațiile sunt pro-sistem… Deoarece sunteți anti-Năstase, iar el spune că manifestațiile sunt anti-sistem… Poate era mai bine să vă asumați că sunteți anti-Năstase, dar de, n-ați vrut să politizați, și uite-așa a ieșit gogomănia.

  • Domnule Iordache
   nu te poti bucura de opiniile pur si simplu gratuite ale unui PUSHCARIASH, este un atac la democratie sa tinem cont de un cetatean condamnat penal pentru fapte de CORUPTIE, un cetatean ce nu poate face dovada veniturilor sale (sa lasam partea cu cartile si predatul l a catedra). Nu cred ca exista in proximitatea relatiilor dumneavoastra sociale oameni ca Nastase si familia nastase care sa fi „promovad” financiar int run deceniu cat au..furat acestia..enigma vor ramane cel putin doua privatizari catre antreprenori austrieci..implicit simplu se poate vedea bunastarea lui AN ; parcursul si discursul politic al lui AN a fost/este si va fi unul totalitar, el acum in fapt este ranit ca nu mai poate fi asa vocal cat si cand a fost odata..sa zica mersi ca a iesit din puscarie inaintea lui Becali !!!

   • Dacă s-a înțeles cumva că aș fi fan Năstase precizez ca să fie foarte clar: îl consider o persoană care a făcut foarte mult rău românilor și României. Pe de altă parte, gura păcătosului adevăr grăiește: a spus că manifestațiile sunt anti-sistem. Așa să fie, Doamne ajută. Din punctul meu de vedere sistemul este format din foști politruci și securiști și e suprapus pe stat, căpușează statul nu este tot una cu statul. E foarte rezonabil în aceste condiții să fii anti-sistem. Rezultă că poate fi cineva și contra Năstase și contra sistemului, nu e nevoie să spunem că suntem pro-sistem doar ca să nu fim de aceeași părere cu Năstase, e nevoie doar să facem diferență între sistem și instituțiile statului.

    cele bune,

    • Din pacate,institutiile statului sunt doar SIGLE,iar oamenii ce le populeaza fac SISTEMUL! Si la noi sistemul este aparent acelasi, dar aproximativ din patru in patru ani se schimba! Noi,romanii suntem aparent,la fel cu orice alt popor,dar numai aparent! Si Romania este o tara ca oricare alta,dar numai aparent!

   • Da, dar faptul ca unui puscarias i se da atentie si apare la TV ca sa ne dea lectii de stat de drept mi se pare echivalent cu primirea unei palmi peste fata.

  • Da, exact.

   E simplu,
   dupa iesirea publica a lui Crin Antonescu de la ora 12, care a zis ca nu-i de acord cu proiectul RM, ca trebuie respins
   => a fost o mare acceleratie, o bulversare
   => Ponta ca s-a terminat totul cu proiectul ;
   Zgonea perplex sau confuz

   A. Nastase a ‘baguit’ ceva tarziu,
   Ion Ilici a mai vorbit si el de ‘icomprehensibilitatea’ Proiectului RM,
   (pe care o socotise un soi de ‘kabbalah’ ), chipurile ceva prea greu pentru ‘cei din Piata..
   Idiosincrazie veche, domnului Ion Ilici nu-i place Piata Universitatii

  • Da’ ce, daca dumneata esti antigel esti fierbator? Nu se poate decît în cele doua extreme?

   Manifestatiile nu sînt pro sistem, ci fac parte din el. Gogomania a comis-o nastasica cu „anti-sistemul” lui.

   • „Protestele împotriva exploatării de la Roșia-Montană sunt manifestări pro-sistem.” Paragraful 1 al textului. Apoi mai zice autorul si in ce sens, dar afirmatia ramane. Strategia retorica putea fi mai buna.

  • Domnule Iordache,

   năstase nu are dreptate, pentru simplul motiv că nu avem alternative la sistemul democratic, decât dictatura. A fi antisistem înseamnă a fi prodictatura. Ca e o criză a sistemului, asta poate fi adevărat.
   În concluzie, tot ce spune nastase este toxic şi trebuie citit cu o cheie inversă, pentru că individul reprezintă tot ce poate fi mai rău în societate.

   • Buna ziua,

    Ca sa fiu mai clar ce am vrut sa spun: vine diveres persoane si te interpeleaza Nu vezti domnule ca acesta e sistemul, ce rost mai are sa te zbati sa schimbi ceva, e inutil, s-ar putea chiar sa o patesti, etc

    Astea sunt lucruri concrete domnule Popescu, intamplate personal in pierioada lui Nastase, si revenite la zi dupa alegerea lui Ponta.

    Sunteti de parere ca in afirmatiile, intimidarile citate este vorba de sistemul democratic? Eu sunt de parere ca nu. Pentru mine sistem e altceva decat stat. E o gasca de politruci, securisti si urmasii lor, sau tinerele talente convinse sa se alature.

    Dincolo de acesta precizare sunt de acord ca democratia e singura cale de urmat. Personal sunt pentru un stat minimal, cat mai putin sistem de orice soi daca se poate.

    cele bune,

 2. Finalul este previzibil. PDL a cerut retragerea legii, iar Crin Antonescu si Victor Ponta s-au pronuntat impotriva ei. In acest moment nu exista majoritate in parlament pentru trecerea legii.

 3. Cum au evoluat lucrurile, cu acceleratie mare in 09/09/2013

  1 -Dupa iesirea publica a lui Crin Antonescu de la ora 12, care a zis ca nu-i de acord cu proiectul RM, ca trebuie respins
  2.1 => a fost o mare acceleratie, o bulversare
  2.2 => Ponta scurt: ‘s-a terminat totul cu proiectul’
  2.3 +> Zgonea perplex sau confuz
  (se vede treaba ca n-a citit Ghidul perplexului, Calauza ratacitilor a lui Maimonide,
  sa mai si glumim un pic)

  Apoi niste chestii ‘obsolete’ (jalnice)
  – A. Nastase a ‘baguit’ ceva tarziu,
  – Ion Ilici a mai vorbit si el de ‘icomprehensibilitatea’ Proiectului RM,
  (pe care o socotise un soi de ‘kabbalah’ ), chipurile ceva prea greu pentru ‘cei din Piata..
  Idiosincrazie veche, domnului Ion Ilici nu-i place Piata Universitatii

  • Completare importanta

   Doamna ministru Varga de la ‘ape’ (pnl) a spus azi ora 13 ca
   NU A AVIZAT ACEST PROIECT si ca este IMPOTRIVA ACESTUI PROIECT

 4. Din ce se vehiculeaza exista o lege privind acest proiect ce este trimisa de guvern parlamentului.
  Ar trebui aflat de urgenta sub ce numar s-a inregistrat aceasta lege. Altfel or vor da la intors ca au zis ca au trimis-o, dar n-a mai ajuns (fie masina de curierat s-a stricat, fie posta a intrat in greva, fie angajatul insarcinat cu trimiterea s-a imbolnavit, si tocmai bine, ca profitam de miscari si n-o mai trimitem).
  Apoi este interesant ce se va intimpla. Guvernul care are majoritate absoluta in parlament trimite o lege. Parlamentul se rasgindeste si nu aproba legea. Nu ca legea este modificata, ajustata. LEGEA NU TRECE!!!!!!. In alte tari democrate netrecerea unei legi este echivalentul unei motiuni de cenzura. Fie guvernul demisioneaza si se organizeaza alegeri anticipate, fie se considera guvernul demisionat si se incearca alt guvern sau alegeri anticipate.
  In Constitutia Romaneasca nu se vorbeste de asa ceva. SI daca nu se vorbeste nu exista. Si daca nu exista nu discutam.

 5. Lucrurile devin clare. Minciuna si ipocrizia nu tin loc de adevar. Oamenii cind stiu ca au dreptate ii vor matura pe acesti impostori. Timpul este impotriva lor si daca nu au constiinta curate si ezita sa se pronunte impotriva proiectului RM vor fi spulberati. Bulgarele de zapada pornit se mareste si devine urias. Nu poate fi oprit.

 6. Sunt extrem de revoltat de urmatorul aspect pe care il regasesc in mai toate articolele despre proteste: Perfect de acord ca lumea a marsat pe strazi impotriva coruptiei, mafiei politice, domniei nesimtirii si a bunului plac, etc. Dar nu credeti ca dincolo de aceste ticalosii au fost destui acei care au inteles ca o zona de o frumusete rara, plina de istorie nu trebuie sacrificata pentru, literal vorbind, un pumn de dolari?

  Presupusele 19 tone de aur ce ar reveni statului roman inseamna un gram pe cap de locuitor daca tot aurul scos ar fi impartit egal. Sigur ca unii vor lua tone, altii kilograme dar noi cei multi pentru ce ne lasam prostiti de beneficiile economice? Ca sa luam praful? In ochi se pare. Caci praful e ceea ce se va alege si din acel coltz de rai.

  De ce toti autorii ce analizeaza motivatiile protestelor, diversitatea ideologica vad totul prin prisma revoltei anti-coruptie a setei de justitie sociala si economica si nu acorda aprecierea cuventita celor care au iesit in strada din responsabilitate fata de patrimoniul natural si istoric, national si european? Eu tocmai in asta am vazut spiritul nou al protestelor civice!

  P.S. In noianul de aberatii venite de la nivelul cel mai inalt a scapat atentiei afirmatia ministrului mediului (al protectiei acestuia credeam noi). Domna de Plumb, a declarat ca va lua o decizie in functie de ce vor spune alegatorii ei din judetul Dambovita! Atata ticalosie si ipocrizie…

  • Draga Red, ai mare dreptate. Asta am zis si eu in repetate randuri. O avocata de pe Contributors s-a suparat pe mine cand i-am reprosat ca scrie despre psihologia maselor in loc sa scrie despre legalitatea exproprierilor si a legii in general. Pe 4 iulie Basescu a promulgat legea care modifica fosta lege a exproprierilor. Ponta a prostit oamenii atunci ca e vorba despre „20 de incapatanati” care se opun conductei de gaz dintre Romania si Moldova. Acum stim exact pentru cine era aceasta lege.
   Dar dai, ai dreptate, avem jurnalisti platiti si analisti orgoliosi. Ne lipsesc jurnalistii pe bune. Ne lipsesc analizele despre proiect. Discutam despre hipsteri si despre o modificare importanta in spiritul civic. Fix nimic. Prea multi psihologi si „analisti”.

   PS: la o simpla cautare prin articole o sa observam cum cuvintele „hipster” si „stanga” apar mai des decat „minele romane”.

 7. ma bucur foarte mult de prezenta oamenilor in strada.
  ma bucur de asemenea ca oamenii acestia au niste proiecte de viiotr (i.e. interzicerea cianurilor si interzicerea exploatarii gazelor de sist).
  tinand cont ca vorbim de oameni inteligenti, astept si niste alternative de dezvoltare a tarii.
  imi e teama ca toata atitudinea aceasta antisistem este in genul versului celor de la Parazitii cu doamna care fusese invatata sa spuna nu la orice intrebare.
  mi-as fi dorit de la guvernanti sa arate ce impact bugetar asupra estimarilor bugetare (pe linia veniturilor) are acest vot negativ al strazii. cati bani se pierd (estimativ)
  As vrea sa mearga protestarii in zona rosia montana si sa le explice locuitorilor ca grija fata de natura (si alte principii de orientare comunista) sunt mai presus decat locurile de munca ale unor oameni.

 8. Ma intreb cati dintre cei ce sunt asa vocali impotriva RMGC chiar locuiesc in zona Rosia Montana. Eu locuiesc in zona. Stiu ce inseamna. Atatea prostii vad peste tot ca ma bufneste rasul. Oare chiar trebuie sa condamnam oameni la saracie? De ce nu s-ar putea oare si minerit, dar si ecologie? Noi romanii am pus coada la portocala sa stim chiar asa, cu siguranta, ca mineritul distruge totul? Usor de spus cand ai un loc de munca si ceva de mancare sa le pui in fata copiilor. Teribil de greu cand n-ai nici o varianta de a face bani, iar cand ai in sfarsit o posibilitate sa apara manifestatii in Bucuresti si-n alte locuri la sute de km distanta care sa spuna, vocal, ca nu ar trebui sa ai nici posibilitatea asta. Ca de fapt, asta se face. Nu se ofera alternative. Oamenii acestia, din Rosia Montana si din imprejurimi, ce sa faca pentru a fi luati in seama? Sa vina in Bucuresti?

  • Stimate domn,

   Nu spune nimeni ca oamenii din Rosia Montana sa moara de foame!
   Ceea ce pretind multi protestatari (inclusiv eu) este ca desfasurarea proiectului sa respecte legile in vigoare, nu sa beneficieze de o lege speciala, „cu dedicatie”. Nu este locul sa reiau argumentele care demonstreaza ca legea cu pricina este… ilegala: au aratat-o altii (mai calificati) inaintea mea, inclusiv Ministerul Justitiei.

   Nu vreau sa trivializez, dar realizarea proiectului in baza „legii” cu pricina, doar pentru ca locuitorii din zona sa nu moara de foame (?!) este echivalenta – mutatis mutandis, desigur – cu legitimarea faptului ca ‘nea Gogu are dreptul sa-mi fure portofelul ca sa-si cumpere mancare…

   • @IosiP
    „Ceea ce pretind multi protestatari (inclusiv eu) este ca desfasurarea proiectului sa respecte legile in vigoare, nu sa beneficieze de o lege speciala, “cu dedicatie”.”
    Bun, atunci nu protestati impotriva exploatarii, protestati pentru o lege mai buna. E o diferenta. La fel cum eu nu spun ca vreau ca RMGC sa faca exploatarea, ci ca ar trebui sa luam in calcul doar parerea oamenilor din zona, nu si din Oagadugu sau diaspora.
    Oricum, cei ce protesteaza, protesteaza impotriva mineritului in zona. Si majoritatea nu locuiesc in zona. Fain ar fi fost ca statul sa faca o lege cum trebuie, care sa permita mineritul in zona noastra, si sa urmareasca indeplinirea tuturor cerintelor de mediu (si eventual sa sanctioneze orice abatere). E oare prea mult de sperat?

 9. Vreun cuvant de el? In tot articolul? Ar merita, macar asa ca e de atatia ani presedintele Romaniei. Ar merita pt ca era pro RMGC.
  E trist sa constati ca cat de lobotomizanta este manipularea basista. Aveam mare speranta in mijlocul oamenilor in piata.

 10. 1. Nu sunt simpatizant USL si nu voi fi niciodat. Urasc PSD-ul prentru ceea ce a facut romaniei. 2. De vreo 8 ani am ajuns sa urasc si PNL-ul pentru clica de mafioti care se afla in partid.
  3. Sunt un sincer sipatizant Noua Republica

  Din puctul meu de vedere proiectul Rosia Montana ar trebui sa continue, dar transparent si nu cu aranjari stilul politicienilor romani(pe sub masa si cu spagi). Romania e o tara foarte saraca, cifra oficiala a somajului este undeva la 8% dar realitatea este ca romania are in jur de 20% somaj. Salaruiul mediu este sub 1000 de euro pe luna, iar in ciuda acestui lucru paradoxul este ca romanii urasc investitorii occidentali care ar aduce o contribuite puternica la dezvoltarea economiei. Sunt uimit ca romanii ii sustin pe „investitorii nativi” gen Voiculescu, Ioan Nicolae, Becali, Vantu, dar nu pe cei strainii care ar aduce o noua cultura de business in romania.

  Daca romanii continua sa alunge investitorii occidentali se arunca cu bratele deschise catre est adica catre Rusia. Occidentalii nu va vor forta sa ii primiti, daca voi nu ii vreti, dar romanii prin aceasta atitudine, se condamna singuri la saraciie pentru decenii sau chiar secole. Dragi romani, descideti-va ochii. Europa occidentala s-a dezvoltat datorita investitiilor straine dupa razboiul mondial. Va rog ganditi-va la actiunile pe care le faceti

  • „Proiectul Rosia Montana” nu a putut fi pornit pana acum, pentru ca este PROST!!
   Din cauza ASTA a trebuit scremuta, pentru el, o lege „dedicata”!!

   „Proiectul Rosia Montana” NU trebuie sa continue!!

   Ca sa raspund si altcuiva: in toti Muntii Apuseni lumea traieste bine-merci si FARA minerit – numai astiaaa… (angajati de RMGC, de altfel) „nu stim / nu vrem sa facem altceva decat minerit”??
   Adica ATAT de handicapati (dpdv. profesional) creaza mineritul??!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andrei Gaitanaru
Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, cu o Lucrare de Diplomă intitulată Dublul discurs apofatic. 2002-2003: absolvent al programul de masterat al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, cu o dizertaţie intitulată De-numirea numelor divine. Statutul numelor divine în cadrul Corpusului Areopagitic. Din 2003 până în prezent: doctorand al programului de studii doctorale al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, înscris cu o teză intitulată „Problema relaţiei dintre rostire alegorică şi discurs filosofic în teologia bizantină”.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro