vineri, septembrie 22, 2023

De ce am incredere in Doru Mărieş

Atunci cand becalizatul Crin Antonescu se infrateste cu Liviu Dragnea intr-o campanie electorala care se anunta deopotriva extenuanta si de-o virulenta fara precedent, atunci cand doi fruntasi penelisti cu importante functii in guvern declara public, utilizand un limbaj consternant, ca dispretuiesc o agentie nationala dedicata aparatii integritatii, este bine sa ne gandim la acei oameni care merita sa fie sustinuti, ale caror fapte indica onestitate, devotament pentru principii si imaginatie politica. Oameni pentru care valoarea numita responsabilizare (accountability) conteaza decisiv. Oameni care nu cred ca adevarul despre Revolutie si despre celelalte abuzuri ale puterii feseniste poate fi ascuns la infinit. Oameni care lupta, chiar riscandu-si viata, pentru dezvaluirea acestui adevar. Un asemenea om este Doru Maries, presedintele Asociatiei „21 Decembrie”, o personalitate a societatii civile care a intrat acum in viata politica. Dincolo de partizanate efemere, dincolo de idiosincrazii personale, sunt convins oamenii care cred in idealurile Proclamatiei de la Timisoara ar trebui sa-l sustina pe Teodor Maries, nu pe cei care s-au opus din rasputeri acestui document fondator al adevaratului spirit democratic anticomunist din Romania de dupa 1989.

Am incredere in Doru Maries pentru ca este un om curat, cinstit si devotat principiilor intr-o lume plina de oameni necinstiti si lipsiti de respect pentru principii. Atunci cand unii isi schimba opiniile peste noapte, in functie de interese conjuncturale, stiu ca Doru Maries nu o va face niciodata. Atunci cand unii promit luna de pe cer, stiind ca isi inseala alegatorii, Doru Maries nu va promite decat ceea ce poate infaptui.

Il cunosc de ani de zile, stiu cat a riscat si continua sa riste pentru ca nu vrea sa pactizeze cu fortele Raului. Putini au fost cei care sa-l scoata din minti mai mult pe Ion Iliescu decat Doru Maries. Si nu nu doar pe Iliescu, ci pe toi cei care cred ca pot bajocori la nesfarsit mostenirile Revolutiei din Decembrie 1989 si ale Pietii Universitatii. Anticomunismul lui Doru Maries este autentic, profund si non-negociabil. La fel si angajamentul sau democratic. Doru Maries simbolizeaza spiritul Proclamatiei de la Timisoara.

Am incredere in Doru Maries pentru ca este generos si altruist. Atunci cand a facut, nu o singura data greva foamei, Doru Maries si-a riscat viata in numele adevarului. Cati sunt oare capabili de un asemenea gest pe care il numesc, fara teama ca as exagera in vreun fel, eroic?

Am incredere in Doru Maries pentru ca este in acelasi timp un visator si un realist. Daca n-ar fi visator, n-ar lupta cum lupta cu ceea ce pare sa fie blestemul Romaniei: minciuna, cinismul si fatarnicia. Daca n-ar fi realist, n-ar fi izbandit in ceea ce si-a propus, inclusiv obtinerea multor documente despre cine a organizat crimele din decembrie 1989 si din iunie 1990.

Am incredere in Doru Maries pentru ca stiu cine il detesta, anume toti cei care se tem de o Romanie pluralista, de statul de drept, de decomunizare.

Iata mai jos Comunicatul de sustinere a candidaturii lui Doru Maries de catre Societatea „Timisoara”:

Societatea Timişoara face un apel la partidele componente ale Alianţei România Dreaptă Timiş, în special PDL Timiş, să accepte candidatura lui Teodor Mărieş pe listele pentru alegerile parlamentare timişene din partea Forţei Civice Timiş. Candidatura este una simbolică, Teodor Mărieş este un adevărat erou al luptei împotriva comunismului, al lustraţiei şi al aplicării punctului 8 al Proclamaţiei, laureat al Premiului Speranţa al Societăţii Timişoara alături de mari personalităţi ale istoriei recente precum Corneliu Coposu sau Regele Mihai. Societatea Timişoara este convinsă că Teodor Mărieş va fi un luptător ferm şi devotat pentru interesele Timişoarei de care este legat sufleteşte în atâţia ani de luptă comună împotriva fărădelegilor şi corupţiei întreţinute mai ales de foştii securişti. Societatea Timişoara îşi exprimă public susţinerea fără echivoc a candidaturii lui Teodor Mărieş şi aşteaptă o decizie în acest sens a partidelor de centru-dreapta din judeţul Timiş.

La 26 septembrie, Forta Civica Timis a publicat acest comunicat: „Forța Civică Timiș a hotărât astăzi, 26 septembrie 2012, în cadrul Consiliului Județean, în conformitate cu protocolul de constituire a Alianței România Dreaptă, că cei doi candidați propuși pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 sunt Teodor Mărieş, vicepreședintele Forța Civică, și Laurențiu Ștefănescu, prim-vicepreședintele filialei Timiș a FC”.

http://fortacivicatimis.ro/

PS Cum spuneam, campania electorala este dura, pasiunile sunt incinse, ceea ce se traduce, hic et nunc, in mesaje agresive si/sau insinuante, postari cu vadit scop propagandistic. N-am facut-o pana acum, dar anunt aici ca acest forum nu este un spatiu de deversare a jignirilor, ofenselor, atacurilor ad hominem. Nu aici este locul pentru calomnierea lui Doru Maries. Celor care vor continua sa trimita asemenea mesaje, le spun cat pot de politicos: Ati gresit adresa.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Pentru mine , acest Domn este un simbol al eroismului zilelor noastre. Din pacate , fiind din alt judet decit cel in care acndideaza nu-l pot vot , altfel ar fi fost singurul care merita votul . Pacat de intunericul , inca destul de negru in care tineretul tarii este tinut si invatat sa voteze securistii de ieri si pe fii lor de azi. Am totusi convingere ca intro zi raza adevarului va sparge intunericul si adevarul despre crimele din decembrie 1989 si iunie 1990 va iesi la iveala . Ma rog la Dumnezeu sa apuc acea zi in care ma voi simti fericit si usurat.

  2. Domnule Tismaneanu,
    Sunt absolut convins ca Doru Maries are toate calitatile pe care le mentionati in articol : curat, cinstit, devotat unor principii, generos, altruist, visator si realist. Eu il cunosc in mai mica masura decat dumneavoastra, dar n-am niciun element care sa contrazica cele afirmate. Apare insa o problema : cu aceste calitati nu gaseste in Romania, la aceste alegeri, niciun partid ai carui membri, in ansamblul lor, sa intruneasca aceste caracteristici. Pentru campania electorala un candidat ca Doru Maries da bine, poate atrage voturi, dar in viata partidului respectiv va intra repede in conflict cu ceilalti membri care au alt comportament si alte interese. Foarte repede va fi izolat sau eliminat, el reprezentand un corp strain.
    Referirea dumneavoastra la ANI, in opinia mea, nu corespunde realitatii. Daca scopul ANI este corect, modul de actiune ridica serioase semne de intrebare. Sunt prea dese cazurile cand se autosesizeaza pentru o tabara si reactioneaza greu sau deloc pentru cealalta tabara. Un lucru incorect este acela ca atunci cand verifica pe cineva da un comunicat de presa, sa stie toata lumea, iar cand din verificari rezulta ca respectivul nu are nicio problema de integritate, comnicatul se face numai catre persoana in cauza. E bine domnule Tismaneanu ? zicea o expresie devenita celebra.

    • Astea sunt minciunile, dezinformarile si intoxicarile banditilor din usl.
      ANI investigheaza pe toti despre care detine date ca ar fi in conflict de integritate.
      Cei mai multi aflati in culpa se gasesc in usl. De aceea, s-au si coalizat hotii, coruptii, infractorii si banditii impotriva Presedintelui, impotriva ANI, impotriva CSM, impotriva DNA : ca sa scape nepedepsiti, ca sa-si pastreze averile si libertatea.
      Toti acesti banditi trebuie sa nu ajunga in parlament, ca sa-si voteze imunitati, sa desfiinteze ANI, DNA, CSM, sa-si subordoneze justitia si sa ramina nepedepsiti.
      Locul infractorilor care au devalizat tara, care au dat lovitura de stat si care au fraudat masiv referendumul este in puscarie, nu in parlament.

    • Expresia la care (credeţi dv. că) faceţi referire sună cu totul altfel.
      Imi doresc să existe câte un Mărieş în fiecare colegiu.

  3. Domnule profesor, permiteti-mi sa ma alatur demersului dumneavoastra de sustinere a lui Doru Maries. Pe Doru Maries l-am cunoscut in contextul manifestatiilor din Piata Universitatii din aprilie-iunie 1990. Este un om cu o verticalitate exemplara si un parcurs anticomunist lipsit de compromisuri, strain de orice forma de oportunism politic.

    Toate cele bune.

  4. ii doresc si eu succes in ceea ce intreprinde!
    ma intreb totusi;are shanse?comunistii au luptat zeci de ani sa construiasca poporul de azi:gingavii si lenesii satelor sint azi prof.doctor academician,oameni maretzi precum poporul.imi amintesc cum tovarasul iliescu avertiza in 89:putem ajunge la razboi civil!nu e mai bine asha?comunistii ishi continua munca de dezvoltare multilaterala a patriei,iar cei care doreau rasturnarea lor au plecat si oricum shi au gasit un destin intr o lume mai apropiata de valorile lor.ma uit la Siria,imi amintesc de Kosovo.e mai bine asha!cei ca Maries ishi distrug viata.Dar inca odata,respect ptr ce face!

  5. Domnule Profesor Tismaneanu, cu respect si umilita, va rog frumos sa imi spuneti si mie si tuturor celor ca mine, nestiutori de istorie, ce profesie are acest domn prieten al dvs Doru Maries?

    Am urmarit si eu, ca tot poporul roman dealtfel, cu sufletul la gura, eroismul cu care a indurat foamea Doru Maries.

    In fiecare zi urmaream la stiri cum sta cu glicemia, cat a scazut in greutate si alte alea, f importante pentru societatea civila.

    Cer scuze ca nu urmaream la tv toata ziua, dar stiti, eu muncesc de cand ma stiu, cu carte de munca, CAS platit la zi, ca orice muritor de rand fara prea multa cultura si scoala.Fac parte dintre astia care muncesc de la varsta de 18 ani.

    Daca mi-ati raspunde dvs care sunteti un istoric renumit, v-as fi extrem de recunoscator !

    In urma cu ceva ani, pe forumul de la Asociatia 21 Dec, l-am intrebat eu personal pe
    Doru Maries ce profesie de baza are si din ce a trait pana sa intre in „foame televizata”.

    Respect omul care este cinstit toata viata lui, nu doar pentru scurte perioade.
    Respect omul consecvent si nu omul perfid.
    Respect omul care mai si munceste si nu doar sta si trandaveste.

    Astept un raspuns cinstit ,desigur, din partea domniei voastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro