marți, octombrie 26, 2021

De ce ar fi mai ȋnţelept să votăm la europarlamentare? Un răspuns la actuala dezbatere şi un manifest #UniţiVotăm

Având ȋn vedere discuţiile recente şi apelul la boicotarea alegerilor parlamentare, articolul de faţă ȋncearcă să echilibreze cele două puncte de vedere şi argumentează că soluţia cea mai ȋnţeleaptă ar fi mobilizarea pentru a merge la vot, urmată de greva cetăţenească şi lansarea unui apel unit către politicieni şi partidele politice pentru a se realiza reformele necesare pentru liberalizarea pieţei politice româneşti, până ȋn 2019.

Scriu aceste rânduri fără nici o afiliere faţă de taberele care cu pasiune ȋşi susţin argumentele pro sau contra votului pentru alegerile europarlamentare. Nu sunt de acord cu lotul de jurnalişti care au catalogat #Unitisalvăm ca o mişcare ne-democratică, insensibilă la temele democraţiei româneşti ca domnia legii sau corupţia, precum nu sunt de acord cu metoda aleasă de cei din urmă – “boicotul” – pentru a-şi prezenta argumentele şi pentru a-şi face cunoscută cauza.

Nu pot să nu observ ȋnsă fragmentarea şi pe alocuri divergenţele din sânul societăţii civile româneşti. Lipsa de unitate, conflictele pe linie ideologică şi orgoliile personale afectează capacitatea societăţii civile de a formula un mesaj coerent, care să fie luat ȋn seamă de către eşicherul politic. Acest lucru a fost ȋnţeles şi pe durata dezbaterii TVR, când s-a ajuns la concluzia că Remus Cernea, (un politician pe care eu nu l-am sprijinit), ar fi putut fi ajutat de către societatea civilă ȋn demersul său aproape solitar de a propune la nivelul Parlamentului României liberalizarea pieţei politice româneşti.

Problemele sunt clare şi cunoscute de toate părţile. Lipsa de competiţie politică, cumetriile şi feudalismul politic afectează şansele de dezvoltare ale României. Se poate spune că democraţia reprezentativă şi-a atins limitele şi a fost uneori modificată genetic ȋn laboratoarele de partid din Europa de Est, dar nu numai. Există ȋnsă la ora actuală sute, poate chiar mii de cercetători şi academici care ȋncearcă să teoretizeze modalităţi noi de participare şi de implicare ȋn viaţa publică. Uniţi Salvăm este o mişcare la „firul ierbii” admirabilă, care cred eu că poate să-şi atingă obiectivele prin descurajarea apatiei ȋn rândul tinerilor, una din cauzele recunoscute ale lipsei de competiţie politică, şi nu prin cultivarea ei.

O serie de argumente sunt necesare pentru a echilibra ȋntreaga dezbatere. Aceste argumente sunt din partea mea pro-vot. Cred că doar prin expresia pozitivă a votului se pot impune pe agenda publică solicitările comunităţii anti-vot, boicot.

Ȋn primul rând, votul pentru alegerile europarlamentare are o miză foarte ridicată. Cine va ajunge la Bruxelles şi va reprezenta cetăţenii români trebuie să-şi dovedească competenţa de a contribui atât la interesul şi legislaţia comunitară, cât şi la interesul naţional. Europuls a dezvoltat o serie de criterii prin care să fie selectaţi candidaţii pentru alegerile europarlamentare. Printre altele, competenţa, integritatea şi prezenţa publică moderată au fost semnalate ca necesare pentru constituirea profilului candidaţilor. Vreau prin urmare să accentuez un argument adus deja ȋn discuţie, şi anume faptul că listele actuale nu sunt chiar nule. Pe listele oferite se regăsesc cel puţin 1-2 candidaţi, la fiecare partid care rezonează cu aceste criterii. Ȋn comparaţie, pe o bună parte din listele partidelor din Bulgaria se află o serie de oligarhi, foşti securişti şi ultranaţionalişti, ca partidul Ataka. E o chestiune deja de geopolitică, având ȋn vedere influenţa extrem de puternică a Kremlinului ȋn viaţa politică din Bulgaria. Cu toate acestea, se aşteaptă ca prezenţa la urne ȋn Bulgaria să fie de aproximativ 40%-50%. Pentru mulţi va fi ȋnsă şi un exerciţiu de vot ȋmpotriva guvernului actual, animat de protestele recente din Sofia.

Ȋn al doilea rând, aleşii vor fi aceia care vor reprezenta România pentru următorii 5 ani, şi care, fie că ne place sau nu, vor contribui nu doar la legislaţie europeană ci şi la proiecte cu un impact direct asupra României precum aderarea la zona Euro, intrarea ȋn zona Schengen, integrarea Republicii Moldova şi pregătirea preşedinţiei Consiliului UE din 2019. Astfel, votul pentru europarlamentare este o investiţie pe care orice cetăţean o poate face nu numai ȋn viitorul apropiat al României, ci şi ȋn viitorul Uniunii.

Ȋn al teilea rând, faptul că unele persoane nu vor vota, va afecta distribuţia politică a mandatelor la nivel european. Ne place sau nu, sistemul european este un sistem politic deja definit, ȋn care regulile jocului sunt bine trasate. Schimbările pot veni mult mai repede din interior şi prin reprezentare politică. Cum se va putea ocupa ȋnsă Uniunea de chestiuni extrem de importante, semnalate ȋn mod legitim ȋn timpul dezbaterii TVR, precum protecţia socială, reducerea inegalităţilor şi clivajelor ȋntre statele europene, dar şi reforma instituţională şi democratică a instituţiilor de la Bruxelles, dacă o treime din cei aleşi ȋn Parlamentul European vor fi ultra-naţionalişti, xenofobi, şi ȋn general oameni care s-au dovedit a fi doar niştepopulişti ineficienţi.

Totodată, o nuanţă la fel de importantă, rar menţionată ȋn goana după audienţă, este aceea că nu toţi politicienii şi funcţionarii publici sunt incompetenţi. Există oameni foarte abili care lucrează ȋn sistem, ȋn teritoriu, la Bucureşti sau la Bruxelles, şi care ȋncearcă ȋn limitele lor să contribuie la ȋmbunătăţirea stării de fapt.  Diferitele experienţe istorice ale multor state arată ȋnsă că de cel mai multe ori luptele se duc pe arena politică. Sistemul trebuie la fel de mult combătut din interior. Acest lucru se poate face şi este necesar imboldul din exterior.

Acestea fiind spuse, cred că mult mai ȋnţelept ar fi ca liderii ambelor tabere din dezbatere să se unească şi să ȋndemne tinerii la vot. Acesta poate fi primul liant care va duce la constituirea unei alianţe din partea societăţii civile şi care va avea legitimitatea şi baza necesară pentru a solicita liberalizarea pieţei politice. Se poate stabili un orizont temporal foarte clar – 2019 – ca dată limită pentru luarea unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Pentru asta ȋnsă este nevoie de coagularea tuturor forţelor şi de obţinerea sprijinului politic.

Nu ȋn ultimul rând, greva cetăţenească poate să vină pe fundalul expresiei pozitive a votului pentru europarlamentarele din 25 nai. O mişcare care are un mesaj şi o atitudine negativă nu va reuşi din păcate să-şi atingă obiectivele, indiferent de măreţia şi de importanţa lor.  Greva cetăţenească poate fi primul eveniment post-alegeri care poate ȋn mod susţinut şi organizat să introducă pe agenda publică reformarea clasei politice româneşti. Deşi poate pentru unii lideri (informali) ai grevei acest lucru poate părea contradictoriu, cred că primul pas şi cel mai bun din punct de vedere strategic, ar fi mobilizarea generaţiei anilor 70’ – 80’ pentru a merge la urne duminică. Aceste generaţii vor reprezenta schimbarea ȋn următorii ani şi mobilizarea lor ar legitimiza ȋn mod pozitiv solicitările făcute pentru liberalizarea pieţei politice şi pentru “alegeri corecte, libere şi pluraliste” pe viitor. Votul şi greva sunt complementare. Haideţi la vot duminică!

#UniţiVotăm => #UniţiSalvăm

Articol aparut pe site-ul Europuls

Europuls este o organizaţie ce are scopul de a promova procesul de integrare europeană în România dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls urmăreşte să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri și conferinţe, fiind inițiatorul şi principalul organizator al Eurosfat (www.eurosfat.eu), cel mai important forum anual din România dedicat dezbaterilor pe teme europene. Mai multe detalii pe www.europuls.ro.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. atata timp cat se mentine mizeria asta de vot univrsal, eu nu voi mai participa la nici un scrutin. oamenii fara minim liceul, asistatii social si femeile nu au ce sa caute la vot.

 2. ca de obicei, atunci cand ai o propunere serioasa, alar indivizi care sa te ia in bascalie. normal ca vor exista si victime colaterale, dar per ansamblu situatia se va imbunatati dramatic. nu vor mai exista persoane scoase la vot de catre aparatul de partid. din pacate, nu are nimeni curaj sa aplice asa ceva.

 3. un licentiat in [ceva] care nu merge la vot, „scarbit” fiind , provoaca zambetul lui alde Mazare!
  PSD nu va mai trebuie sa scoata la vot un boschetar care sa anihileze votul dlui licentiat.
  Avantaj PSD: nu mai cheltuie galeata/orez/zahar pt. acel boschetar.

 4. daca te uiti pe statistici o sa vezi ca numai 14% din romani au studii superioare pana la 50% au liceul. daca ar vota numai astia, ar fi cu totul altceva, numarul personajelor gretoase din politica ar scadea dramatic. calitatea discursului politic ar creste fiindca politicienii s-ar adresa altui gen de electorat, nu ca acum. l.am auzit odata pe sorin minea spunand ca tv ca votul universal genereaza clasa asta politica dar moderatorul a schimbat repede subiectul.

   • fiindca este foarte greu sa determini contributia la bugetul, nu uita de taxele indirecte, accize, tva, etc. e un criteriu inaplicabil. chestia ci minim liceul se poate aplica usor.

    • Este mai usor de aplicat dar imoral.

     Un exemplu pe care il cunosc: nu a mai terminat cred nici liceul, a muncit o perioada in Italia si cu banii castigati a cumparat pamant si produce lapte si carne pe care o vinde in Falticeni si Suceava.

     Aduce acest om mai multa plus valoare societatii decat un somer cu liceu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Neculai-Cristian Surubaru
Cristian Şurubaru este în prezent cercetător doctorand în Marea Britanie. Cercetarea pe care o conduce examinează capacitatea de absorbție a fondurilor structurale în România şi Bulgaria (2007-2013). Licențiat în Științe Politice la Universitatea din Bucureşti, a urmat un Master la Central European University (CEU) - Budapesta, şi s-a specializat în politică şi administraţie europeană la Universitatea din Maastricht. A lucrat doi ani în domeniul afacerilor europene la Bruxelles. Domeniile sale de expertiză includ afacerile instituționale europene, politica agricola comună/dezvoltare rurală şi fondurile structurale şi de coeziune. Cristian este direct interesat în avantajele şi performanţa integrării României în Uniune.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.