miercuri, septembrie 27, 2023

De ce ar trebui sa ne intereseze conflictul din Peninsula Coreeana?

Intrebarea din titlu nu ar trebui sa ramana retorica. In primul rand pentru ca am putea genera o discutie ucronica (istorie alternativa) despre cum ar fi putut arata transferarea puterii de la batranul Ceausescu spre un mai tanar Ceausescu. Din fericire pentru noi si din nefericire pentru Ceausesti lucrurile s-au “rezolvat” diferit.

Ceea ce se intampla in Peninsula Coreeana face parte din repertoriul international al nebunilor care fac politica pe care oamenii cu bun simt nu o inteleg. Trei cauze plauzibile la incidentele de astazi din Peninsula Coreeana. Prima si cea mai plauzibila (din punctul meu de vedere) este foamea. De obicei la inceputul iernilor (extrem de grele) din peninsula, stimatii frati coreeni din nord se bazeaza pe ajutorul fratilor mai bogati din sud. Nu intotdeauna fratii sudici sunt suficient de receptivi asa ca fratii sudici sunt ajutorati sa-si reaminteasca. Anii trecuti impulsionarea a fost facuta cu ajutorul unor experimente nucleare sau testari de rachete spre Japonia.

Alta posibilitate la fel de plauzibila ar fi trecerea “democratiei populare” Nord Coreene din mainile “Comandantului Suprem” Kim Jong-il in mainile fiului King Jong-eun (sau Kim Jong-un), supranumit si “Tânărul General.” Dupa cum vedeti dinastia lui Kim Il-sung ”Presedintele Etern” si bunul prieten al “Marelui Carmaci” va continua pana in momentul cand acest nefericit popor va reusi sa iasa din nenorocirile provocate de aceasta familie de nebuni.

Dupa cate se pare, lupte crunte au loc la curtea “Comandantului Suprem” Kim Jong-il. Sora vitrega a respectivului,  numita si  Kim Kyong-hui, căsătorita cu Song Chang-tek, incearca sa devina biroul numarul 2 peste “cadavrul” nepotului respectiv, adica Jong-eun, “Tânărul General, impingandu-si sotul spre locul care probail va fi eliberat in curand.

O ultima posibilitate ar putea fi aplicarea “doctrinei Hrusciov” care incerca sa testeze presedintii americani nou alesi. Nu prea se potriveste pentru ca Obama este deja la mijlocul mandatului si a fost deja scolit de Lee Myung Bak, Presedintele Coreei de Sud si trimis acasa cu coada intre picioare de la intalnirea bilaterala care a avut loc in cadrul G-20 de la Seoul.

Ce pot eu sa raspund mai mult decat ca traim intr-o lume nebuna in care popoare mor de foame si statele lor detin arme nucleare devastatoare. Pentru un final mai vesel, cred ca ne apropiem de unificarea Coreei si prăbuşirea  dinastiei Kim. Doamne ajuta!

P.S. Cu mai putin umor,  STRATFOR vorbeste de un exercitiu militar annual numit Hoguk, si asta ar putea fi un motiv. Analiza poate fi citita pe Politeia Digest.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. De acord cu tine theophyle .
    Nebunia si foamea animalizeaza fiinta umana . Eu cred ca comunismul din nordul peninsulei are timp numarat . Destul sa se enerveze chinezii si in 48 de ore matura toata oligarhia politica si nomenclatura militara a nordistilor . Eu cred ca in Nord nu este doar o lupta pentru putere dar si o lupta pentru acapararea resurselor financiare care vin „pomana” .
    Stim bine ca la o eventuala cadere a regimului , banii astia sint ca aerul pentru multi reciclati . Istoria noastra invata ! :)

    • salut stefane,
      Aproape pun pariu ca respectivii nu mai au nici macar 18 luni. Cred ca au inceput sa enerveze pe toti. Cred ca au fost deja avertizati de cand cu chestia cu vedeta scufundata.

      • Viviana,
        in postarea de mai sus nu am scris nici un cuvant sau jumatate de cuvant despre americani. Am scris despre niste nebuni care isi infometeaza poporul aiurea si santajeaza o intreaga Asie. Hai sa lasam fobiile tale anti-americane, sau daca doresti transfera-le la altii. Pas!

  2. Theophyle, ti-ai permis sa-mi stergi postare si asta nu-mi face placere. In alta ordine de idei din linkurile pe care le-am dat eu nu rezulta ca sunt „nebuni”, morti de foame, etc. cum iti permiti tu. Invata sa-ti respecti „adversarul” daca gasesti de cuviinta sa.i consideri „dusmani” pe nord-coreani sau mai stiu eu pe cine.

    • Viviana,
      nu am nici un adversar in Coreea. Daca niste psihopati infometeaza un intreg popor pentru gloria personala nu cred ca trebuie respectati, asa cum nici un regim totalitar nu trebuie respectat nicaieri in lume. Nu uita cine a fost scolit in Coreea de nord si care au fost placerile poporului roman din cauza scolii lui Ceasca acolo. Cred ca acest comentariu de dezcalifica la orice discutie legata de acest subiect. Noapte buna!

  3. A doua frază din articol este un pic greşită. Corect ar fi aşa : „Din NEfericire pentru noi si din nefericire pentru Ceausesti lucrurile s-au “rezolvat” cam la fel. ” Chiar dacă la noi puterea nu a fost transferată către un tânăr Ceauşescu, blestemul lui „escu” urmăreşte şi după 20 de ani acest popor. Din păcate şi la noi ca şi la nordcoreeni foamea e mult mai mare iarna. Faţă de ei avem un singur avantaj, noi putem vorbi şi se pare că doar asta facem. Am rămas acelaşi preş de şters picioarele. Doar că am înlocuit bocancii comunişti slavi cu pantofii Guci ai Europei şi cizmele văcarilor americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro