marți, martie 21, 2023

De ce au votat parlamentarii creșterea alocațiilor pentru copii? Din motive de „tragere”!

În februarie 2019, dl. Robert Sighiartău, cel despre care toți liberalii se întrec în a ne da asigurări că e băiat de familie bună, cu stare, drept care e obligatoriu să admitem că e animat doar de gânduri bune și are și talent politic cu grămada, propunea un proiect de lege prin care cerea guvernului PSD-ALDE dublarea alocațiilor de stat pentru copii.
Firește, nici Liviu Dragnea,nici V.V. Dăncilă, nici Darius Vîlcov, nici playboyul caraghios și cinic al cărui loc ar fi acum la închisoare pentru abuz în serviciu și măsluire a unor date oficiale Orlando nu l-au băgat în seamă. Nu cum trăiesc sau cum se descurcă părinții copiilor români îi interesează pe respectivii. Nu erau, nu sunt ei chiar foarte deștepți, nu au nici studii universitare serioase, unii dintre ei și-au cumpărat diplomele de la Spiru Haret, alții au gustat din repetenție, dar măcar atât au priceput. Fercheșul domn Sighiartău spunea de la tribuna Parlamentului României că “viitorul copiilor României nu se negociază” din rațiuni strict electorale.
La mijlocul acestei săptămâni, proiectul Legii cu pricina a ajuns săptămâna aceasta la scadență. Adică în dezbaterea Camerei Deputaților care e for decizional. Liberalii erau legați de mâini și de picioare, nu aveau cum să îl pună pe dl. Sighiartău să facă dispărut proiectul, dl. Ludovic Orban a bodogănit ceva dar era în situația lui Grigore care trebuia să bea aghiazma, chiar să spună că e de-a dreptul savuroasă, ministrul Finanțelor publice, dl. Cîțu, a făcut fețe-fețe – de unde bani și pentru asta? – dar era totuși fericit că măcar s-a izbutit retrimiterea la comisii a legii de pe urma căreia TVA-ul ar fi scăzut la 16%. În scenă nu putea să nu apară președintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, care ne-a mai împărtășit ceva din profunzimea gândirii sale politice. Ce a ieșit pe gura fostului doctorand al marelui sociolog clujean Vasile Dîncu, salvatorul Stângii și marea mândrie a corpului profesoral al Universității “Babeș-Bolyai”? “Cerem dublarea alocațiilor pentru copii pentru că liberalii ne-au cerut-o în februarie și acum vrem să le-o tragem și noi!”
Miercurea trecută, adică exact în ziua în care s-a votat respectiva lege, am publicat editorialul intitulat Demența și-a găsit cuib în Parlamentul României. Chiar în respectiva zi am aflat că, în viziunea aleșilor noștri, Parlamentul e locul în care aleșii neamului și-o trag.
Probabil că același lucru ar fi vrut să îl facă în dezbaterile prilejuite de Legea bugetului de Stat și Legea asiguărilor sociale de Stat pe anul 2020. Atâta doar că liberalii par să se fi decis și își vor asuma răspunderea pe respectivele legi. Bugetul este unul al strângerii curelei. Așa ne tot repetă dl. Cîțu, pe zi ce trece tot mai palid, tot mai asemănător cu George Demetru Ladima. Numai că nu toți au aceeași curea și nu toți vor trebui să procedeze la același strâns. Crește semnificativ bugetul Internelor și al Serviciilor Secrete. În schimb, pentru Educație banii în plus sunt cu totul nesemnificativi. Doamna Monica Anisie, minstrul de resort, tace fiindcă altminteri va primi firman de mazil că de la învestire până azi a debitat prostii în serie, iar pentru unele dintre ele a fost admonestată chiar de președintele Iohannis. Dl. Sighiartău are de negociat tot felul de alte lucruri.
De banii în plus la alocație, părinții le vor cumpăra copiilor haine, pantofi, mâncare. Câți le vor cumpăra și cărți? Pe câți dintre ei îi va interesa și înaintea examenelor cum fac copiii lor carte? Câți dintre ei înțeleg că sunt parte în procesul de educație? Și că tot vorbim despre școală și educație. Poate îmi spune cineva din PNL ce îl recomandă pe dl. Claudiu Săftoiu să fie director la Editura Didactică și Pedagogică? Contraperformanțele lui manageriale de la SIE și TVR?
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. „Poate îmi spune cineva din PNL ce îl recomandă pe dl. Claudiu Săftoiu să fie director la Editura Didactică și Pedagogică?”

  Ce îl recomandă?! Vocea și talentul.
  Ori, poate faptul că a slujit cleptocrație din funcția de PDG-eu al TVR, sau că a slujit-o dintr-o funcție și mai înaltă, cea de director SIE. De fapt în sensul acesta, dl Săftoiu a performat.

  Iar dacă PNL nu este cuminte și nu-l recompensează cum se cuvine pentru serviciile prestate pe dl Săftoiu, d-na Săftoiu face declarații cu privire la ceea ce cunoaște din interiorul partidului și nu numai (atitudinea aceasta i-a mai adus unele necazuri în trecut domniei-sale), iar torpilarea PNL din interior va putea fi asemuită cu cea a USR.

  „Chiar în respectiva zi am aflat că, în viziunea aleșilor noștri, Parlamentul e locul în care aleșii neamului și-o trag.”

  Ba, să avem pardon, am aflat cu mult înainte, de la dl Florin Iordache, spre exemplu, de la dl Nicolae Bacalbașa, de la d-nii Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea și de la muuulți alții la fel ca domniile-lor.

  Adesea, banii din alocații sunt utilizați în zone sărace ale patriei noastre adesea pe țigări băutură (după cum au declarat sociologi și economiști, criticați de altfel de partidele populiste). De aceea, singurul mod eficient de a sprijini atât natalitatea, cât și familiile este de a le desființa. Subvențiile trebuie înlocuite URGENT cu deduceri. În locul alocației, părinții trebuie să primească scutiri de taxe și impozite. Trebuie, în folosul lor și al nostru, al întregii țări.

  Prostia cu scăderea TVA, când suntem al doilea stat cu cel mai mic TVA din UE, într-o perioadă de expansiune economică, deci o măsură prociclică, este uriașă. Noi nu suntem capabili să colectăm actuala cotă TVA, iar ponderea sa în PIB a scăzut de fiecare dată când a fost micșorată, de la 24% la 20%, de la 20% la 19%.

  Experiența a demonstrat și celor care nu credeau că NU este adevărat că ar aduce venituri mai mari la Buget. Este o aberație care introduce noi distorsiuni și dezechilibre în economie.

 2. Asta arata subtirimea tuturor politicienilor nostri care propun cate si mai cate fara sa fundamenteze cererile lor si fara sa fie coerenti.

  Cum poti sa admiti in dezbatere o asemenea masura fara sa nu cunosti impactul pe care legea o va avea asupra bugetul?

  De ce un act al guvernului trebuie sa fie insotit de o analiza de impact si amendasrea sau chiar legea nu?

 3. Parlamentarii nostri se comporta precum gastile vagabonziilor din mahalalele oraselor. Nu se gandesc deloc la bunastarea natiei ci vor doar sa-si plateasca polite.
  Doar pentru acest „hobby,” ar merita ca la urmatoarea runda de alegeri parlamentare, electoratul sa-i pedepseasca in mod exemplar, adica sa puna stampila pe alte sigle, doar asa de-a moaca.
  Astia, vorba danci-loazei, nu sunt oameni cu scaun la cap, ci niste indivizi mutanti care judeca cu picioarele. si alte anexe, nicidecum cu mintea si inima pentru tara.
  Mare este mizeria, prin cladirea parlamentului, in acesti ani…..
  Chiar ca ar trebui deratizata cladirea impotriva daunatorilor patriei, cu cel mai puternic DDT(Distrugerea dusmanilor si ticalosilor)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro