sâmbătă, mai 8, 2021

De ce e nervos Robert Turcescu

Într-o ediție recentă a emisiunii Sub semnul întrebării de la B1 TV, Adriana Săftoiu făcea cu voce tare observația că moderatorul și realizatorul emisiunii e sub tensiune, e nervos. ”Nu sunt nervos, a replicat Robert Turcescu, sunt indignat”. Cum indignarea este o reacție tot mai rară în jurul nostru, încercăm câteva ipoteze pentru a vedea ce motive de enervare profesională sau de indignare ar putea avea un realizator de emisiune politică și în general, jurnaliștii.

Un sms nerușinat, ca acela transmis de Radu Mazăre (să mă pupe în c…) ca răspuns la apelul moderatorului dornic să respecte regula echilibrului, poate fi motiv de indignare. Cum s-a ajuns ca un personajele politice să calce în picioare jurnaliștii, se poate explica într-o istorie mai lungă. Pe scurt, controlul economic exercitat de mogulii autohtoni, care a dus la decăderea morală fără termen de comparație a mass-media, subordonarea politică a vieții publice românești care a dus la arondarea umilitoare a jurnaliștilor activi, paralizarea organizațiilor media critice a căror finanțare a devenit tot mai problematică, precum și dispariția solidarității în care stă adevărata libertate a presei, toate au condus la un raport dezavanajos pentru jurnaliști. Puține tresăriri de solidariate din partea breslei la sms-ul unui primar putred de bogat din salariu de bugetar (EvZ), unele medii au jubilat (Jurnalul Național), cei mai mulți au rămas impasibili. Pare o nimica toată pe lângă înjurăturile lui Becali sau Vadim, scuipatul lui Mircea Diaconu, agresiunea la adresa reporterului de la Realitatea TV sau amenințările cu exterminarea la adresa jurnaliștilor de la Baia-Mare, ca să amintim doar cazuri recente. Resemnarea breslei și a opiniei publice duce la pierderi pentru greu câștigata libertate de exprimare.

Dacă jurnalistul se bucură de notorietate și de o relativă libertate, în sensul că nu i se strigă în cască ce să întrebe și cum să reacționeze la o emisiune politică, tot rămân motive de enervare: partidele decid ele pe cine trimit în emisiuni, producătorii au rar posibilitatea de a invita nominal un om politic. Doar dacă nu există înțelegeri secrete de promovare. Delegații obișnuiți ai partidelor nu vin cu informații valoroase, ci cu indicații de bruiaj al adversarului (întrerupe-l, spune că-i hoț, fă-l ”băsist” de jurnalistul invitat, ar zice manualul USL). Comentatori de soi sunt puțini pe piață, revenirea comentariului pragmatic, la obiect, o dată cu Dorel Șandor e de salutat, dar e o picătură în marea de povestași, deci moderatorul se regăsește fără sprijin într-o vorbărie amețitoare. Așa se explică prezențele penibile și incoerența generală a emisiunilor cu mulți invitați, de unde publicul amator al genului iese năuc.

Ar mai fi motive de indignare pentru jurnaliști cinismul răspunsurilor, lipsa de responsabilitate a unor politicieni care nu-și asumă cele spuse/făcute nici puși în fața dovezilor, dar cel mai cel, lipsa de consecințe a semnalelor presei. Ar fi exemple destule, dar amintim, pentru încurajare, o reușită: cazul plagiatorilor Ioan Mang și Corina Dumitrescu, dați jos prin acțiunea societății civile (bravo Orășanu!), în colaborare cu presa. Pentru a demonta adevărul a trebuit schimbată de către ministrul interimar al educației întrega Comisie de Etică.

Profilul ideal al jurnalistului schițat de ghidul gazetăriei clasice este acela al insului imperturbabil, instalat în religia obiectivității, fără tresăriri emoționale. Moderatorul are aceleași coordonate, dacă nu uită că este acolo să obțină informație, analiză sau opinie pertinentă de la invitați relevanți. Are voie jurnalistul să exprime indignare sau admirație, nu trădează el principiile jurnalismului de calitate? Are, dar numai în limitele rolului său de formator de opinie, de vector moral, cu decență și argumentat. Schimbarea paradigmei jurnalismului, pierderea de teren a informației în fața spectacolului, transformarea moderatorului ca și a reporterului de teren în actori care dramatizează, nu scuză transformarea  ”show-ului” în circ manipulator. Exemplele elocvente de circ angajat continuă să fie cele oferite de Antena 3, linia Gâdea-Badea-Ciutacu-Grecu-Stanciu etc., premiați de un APTR confiscat politic și expirat profesional, pus pe consacrarea non-valorilor, într-un amestec indigest cu oameni de televiziune respectabili (ar fi păcat să nu amintim o premiantă aparținând Realității TV, pe Andreea Crețulescu, cu merite în extinderea stilului impertinent și a tonului pe Do de sus în talk-show). Și totuși, atât timp cât nu și-a pierdut mințile și nici nu e dispus să piardă la nesfârșit timpul, publicul așteaptă de la mass-media să afle, să se lămurească, să rămână cu ceva, nu doar să se distreze. Și așteaptă ca jurnaliștii să se indigneze atunci când politica o face lată. Și jurnaliștii așteaptă ca publicul să se indigneze și să facă masă critică.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Ufffffffffffff, v-as fi acordat maxim decredit pt articol dar, cand am vazut ca l-ati trecut pe Dorel Sandor la categoria comentatorilor pagmatici, m-am razgandit.

  Spre stiinta mea, ati urmarit emisiunea de aseasa de la Robert unde a aparut si Dorel Sandor?

  V-a placut cat de pragmatic radea si pufnea in ras cand nu era fixata camera pe el iar subiectul era MRU si alte personaje??? V-a placut cand forma un cor de hlizitori si babe proaste impreuna cu ceilalti doi???

 2. Doamna, un exemplu de moderator pentru mine, este doamna Lupea ,amabila, egala, fara stridente , fara a fi un sac plin de ,,opini”i personale si, mai ales, neindignata .Sper sa-si reia emisiunea, este singura emisiune care se apropie de standardul profesionalismului si pe care o poti urmari cap-coada, fara teama ca batzai la sfarsitul emisiunii.Cat despre Turcescu, mersi, non, e prea ,,indignat” , prea ostentativ ca se se apropie de ideea de moderator .Sa nu-mi spuneti ca… in comparatie cu cei de la A 3…pai, aici discutam despre moderatori ,nu ?

  • Hmmm! Dupa cate vad, vrei sa-l pui pe Robert Turcescu pe tusa. Ce comod! Pentru ca RT este un personaj incomod pentru cei cu urechile inchise spre bun simt, spre un limbaj decent, elegant chiar, un limbaj care devine, mai ales acum dupa lovitura uslasa, chiar pe cale de disparitie.
   Loda, imi aduc aminte de preferintele tale catre psd de pe blogul lui Cristian Patrasconiu.
   Azi, ai fericirea sa-ti vezi visul realizat. Iata, urmasii „distinsului” vostru mentor – iliescu – sunt la putere. Urmeaza sa vedem cata fericire iti mai ramane dupa ce vor devasta cultura, educatia, justitia si toate celelalte, sa-ti urmaresc zambetul la auzul mediocritatilor soptite cu ton „genial” de ministri condamnati penal cu aer de salvatori de neam, de savanti cu diplome furate, de moderatori ce folosesc in mod curent cel mai dezonorant vocabular.
   Asta este educatia care se pregateste tinerilor romani. Vor absolvi scoli si institute superioare dar pregatirea lor va fi „corespunzatoare” doar sistemului uslas romanesc. Nu vor avea nici o sansa intr-o tara avansata tehnologic, vor fi condamnati si ei sa-si inabuseasca visele si sa se prabuseasca inainte macar sa-si poata deschide aripile. Iar natiunea romana, „urmasa a lui Traian”, va ocupa in Europa locul mandru cu care ne obisnuisem de pe vremea lui ceasescu, primul din coada.

   • Luky :
    Aveai acelasi nick, xca nu mi-l amnintesc ?
    Daca tot suntem la capitolul ,,Amintiri” ,vezi ca memoria te-a tradat putin : sunt o sustinatoare a stangii social-democrate ca doctrina, ceea ce nu e neaparat acelasi lucru cu PSD-ul de la noi . Nu, nu vreau sa-l pun pe Turcescu pe tusa, nu am aceasta putere, am doar puterea telecomenzii, asupra careia dispun cum doresc eu .Incomod sau nu, mie nu imi place ,,stilul” sau, e dreptul meu sa nu imi placa si sa-l consider departe, foarte departe de un moderator profesionist .In general nu-mi plac moderatorii care ovrbesc mai mult decat invitatii, se ostilizeaza daca acestia au alta parere despre el si conduce discutia exclusiv in directia dorita de ei, permite unora sa vorbeasca prea mult, altora le taie replica, considera ca daca este ,,,emisiunea lui” inseamna ca EL trebuie sa dea un recital. Nu spun ca e singurul, dimpotriva, sunt multi in acest gen,dar pentru mine ,nici unul nu este moderator.E ,evident, parerea mea si am argumentat-o ,cat de cat.
    In rest, abia s-a terminat campania, nu mai raspund la clasica propaganda pedelista ;felicita-te ca, in tabara susitnuta de tine s-au strans toate geniile politice ale tarii, daca asta te face sa te simti bine, eu nu te contrazic (au facut-o deja ,alegatorii)

  • @loda. Ioana Lupea nu este cea data afara de la TVR Info de Hossu-Longin???? pe motiv ca are salariu prea mare si ca este urata? [am citat din discutiile din interiorul CA al TVR, facute publice fara efort].

   • curios :
    Din cate stiu eu, emisiunea Ioanei Lupea ar fi fost ,,suspendata” pe perioada campaniei, pentru ca aveau cei de la TVR de spatiul respectiv, cel putin asa s-a motivat. Eu sper foarte mult sa revina, sa am si eu ce urmari .Tot din cate stiu eu ,Lucia Hossu Longin nu are indreptatirea sa dea pe nimeni afara, asta o faca CA, dansa poate avea doar opinii, uneori din cele mai nefericite .

 3. Daca privim retrospectiv modul cum sa petrecut campania electorala in media si memoria nu ne tradeaza,vedem cea mai urata si detestata forma de a face politica a unor oameni care nu -si merita acest apelativ. Faptul ca Turcescu si alti adevarati jurnalisti si oameni de opinie s-au indignat ,este un raspuns la murdaria si infectia care a cuprins media romaneasca.Se stie foarte bine ce impact puternic are media asupra omului modern,care nu are prea mult timp si rabdare pentru a urmari si a face o analiza pertinenta a evenimentelor si semnificatiile lor reale. Faptul ca partidele politice,PSD,PC,PNL,prin intermediul antenelor si realitatii,duc o campanie josnica de denigrare a adversarilor politici,prin tot felul de metode murdare,clocite in laboratoarele fostei securitati,cea care cu adevarat conduce aceste papusi cu dosare,face din omul simplu un captiv care nu are habar pe ce lume traieste(vezi rezultatul votului,dupa 23 de ani tot comunistii au majoritate) Daca Romania nu se va scutura de „fostii”bolsevici si nu se va curata de tarele trecutului ,nu vom putea evolua de nici un fel si ne vom indigna noi ,Turcescu si altii de buna credinta. E cazul sa se schimbe mentalitatea cu care ne-au „daruit”tovarasii pentru a face macar un pas inainte si a pune aceasta tara urgisita pe un fagas de normalitate

 4. las deoparte analiza dumneavoastra fata de motivele pentru care domnul Turcescu este nervos..pe langa motivele dumneavoastra, eu as mai avea unul, dar il tin pentru mine.
  Vreau sa va intreb altceva: vorbiti aici de „scuipatul lui Diaconu” : a aparut cumva filmul care arata momentul cand maestrul scuipa? a venit in sfarsit victima plina de flegma artistica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

Jurnal de cărți

Amintindu-ți trecutul îți retrăiești viața Au trecut deja câteva luni- nu multe- de la apariția în atât de prestigioasa...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro