miercuri, decembrie 6, 2023

De ce i se cere demisia lui Ponta? Ce treabă are Colectivul cu Guvernul?

Când am plecat spre meeting am plecat cu inima stânsă. Îmi era teamă că ne vom strânge vreo 200 de amețiți care mai rău vor compromite ideea de protest. Când mă apropiam teamă îmi creștea. Nu se auzea mai nimic dinspre Universitate. Am ajuns, am simțit aglomerația și incapacitatea de a mai înainta când, dintr-o dată, cineva a stigat: GATA! S-a intrat pe stradă! După cinci minute coloana a pornit spontan spre Guvern. Eram 20.000 de mii de oameni. De vreo 100 de ori mai mulți decât estimasem eu! Și da, totul spontan! Nimeni nu ne-a organizat, ne-am găsit noi, acolo unde știm că ne găsim întodeauna, la Fântână!

În timp ce mă deplasam în coloană am încercat să înțeleg ce ni se întâmplă. Când am ajuns în dreptul sediului PNL de pe Magheru mi-a venit în minte adunătura aceea tristă strânsă de ei atunci când au depus moțiunea de cenzură cu ocazia urmării penale a lui Ponta. Cele două evenimente nu suportă comparație. Oamenii din jurul meu erau vii, pasionali, sinceri, naturali, simpli. Mi se părea că fiecare ne cunoșteam și chiar dacă nu ne știam, ne recunoșteam.

Al doilea lucru care mi-a venit în minte era că totuși ceea ce se întâmplă e nițel bizar? Nu exageram când strigam “Jos Ponta” și ”Jos Guvernul”? Totuși… ce treabă are Guvernul cu infernul din Colectiv? Răspunsul mi l-au dat rapid cei din jurul meu atunci când au început să scandeze “Corupția ucide!”.  Pentru că da, corupția este  doar finalitatea naturală a imposturii, a minciunii și micimii spiritului.

Atunci când Ponta a ales să ne sfideze și s-a ținut cu dinții de putere, încă din timpul guvernului Ponta 1, atunci a dat semnalul, că da mă, mege și așa:

„E OK, să plagiez și să fiu un impostor că nimic nu mi se poate întâmpla. Nimic nu mă poate atinge, am în jurul meu o mulțime de trepăduși, alți impostori ca mine care mă vor proteja. Vor minți pentru mine privindu-vă pe voi în ochi; Vor schimba reguli și proceduri pentru mine; Vor înființa comiții și comitete să mă spele; Vor merge la Ghiță TV și până în pânzele albe pentru că apărându-mă pe mine se apără pe ei.” Sunt o grămadă de neica-nimeni din aceștia, o grămadă de Liviu-Popi, o grămadă de nulități.

Acela a fost momentul în care oamenii mici și impostorii s-au văzut mari. Acela a fost momentul în care și-au spus și confirmat între ei că merge și așa. Nu e nevoie de muncă și de cinste pentru a fi un om mare, pentru a fi un om important și evident – pentru că așa funcționează mintea lor săracă – pentru a  avea privilegii și diferite avantaje nemeritate.

Parcă-i și vezi pe la organizațiile lor de partid cum își dau importanță, cum își freacă mâinile hapsân, cum cunosc ei pe cine trebuie, cum pun ei țara la cale. Au bani, au televiziuni, prostimea e inertă, merituoșii sunt scârbiți, nu se implică. Dar ei, ei “oamenii de acțiune” sunt cei care știu mai bine și au viitorul în față.

Ceea ce a urmat, toate sfidările ulterioare, toate furăciunile și toate ezitările, toată incompetența din țara astă, ridicată și unsă în poziții cheie, de la cea mai mică primărie și până în vârful Guvernului, nu a fost decât consecințe normale ale unei atitudinii pe care o sancționăm cu adevărat astăzi.

Celor care întreabă de ce se cere demisia Guvernului, ce legatura are cu Prefectura, raspunsul nostru e simplu. S-a umplut paharul! S-au adunat toate acestea și s-au tot adunat. Cand promovezi impostura, când devine generalizată, cand nu le mai e rușine de nimeni și nimic, oamenii ies în strada.

Ceea ce se întamplă acum e spontan. În stradă sunt oamenii sătui de impostura și de hoție. Nimeni nu ne-a organizat, nimeni nu ne-a plătit, nimeni nu ne-a adus cu autocarele de pe te miri unde.

Ne recunoaștem între noi chiar dacă nu ne cunoștem. Da știm că suntem diferiți între noi, unii suntem de stânga, alții de dreapta, liberali (adevărați!), conservatori, ecologiști, creștini, atei, proeuropeni sau eurosceptici, rockeri, corporatiști sau funcționari publici, sau oameni care pur și simplu nu vrem să fim în nicio categorie! Da, ne recunoaștem, suntem peste tot, în București, în Brașov, în Cluj, în Timișoara, Iași și peste tot.

Cum ne recunoaștem? Simplu. Știm că dacă am fi prinși cu minciuna sau furând de către cei din jurul nostru sau dacă ar afla astfel de lucruri cei care ne cunosc, ne-ar crăpa obrazul de rușine și nu am mai ieși din casă. Știm că dacă am beneficia de privilegii nemeritate, neobținute prin munca și talentul nostru, n-am avea puterea să vă cerem și vouă același lucru sincer și tare. Dacă am fi dovediți ca hoți și mincinoși lumea noastră s-ar termina! Ar crăpa cerul odată cu obrazul nostru!

Și nu vă recunoștem pe voi, pe impostori, pe spiritele mici. Nu vă recunoaștrem dreptul de a ne conduce și de a ne reprezenta doar pentru că v-ați băgat în față. Stați în lături!

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Coruptia ucide. Ne-am saturat de cei ce ne fura resursele, de cei ce fura titluri, de cei ce fura functii, de cei ce fura vieti. DEMISIA PONTA, Oprea, Piedone. Haieti sa iesim in strada in toata tara vineri seara, sa aratam politicienilor ca tara aceasta este a noastra.

 2. Pe cât punem pariu că Ponta nu-și va da demisia nici după un an de manifestații precum cea de astazi ? Tipul e un grobian ordinar și are susținerea politică a unui parlament absolut penal.

  Mai degrabă văd jandarmii cotonogind ” golanii” în vreo lună de-acum… Sună cunoscut ?

  Good luck.

 3. Sper ca renaste Piata Universitatii – cea din ’90! O predare de stafeta, daca vreti. Acesta era si atunci spiritul manifestatiilor. Persoanele carora li se cerea retragerea erau altele, dar tzinta mare era aceeasi: sistemul putred.

  Mii de oameni, la unison, ridicau cheile deasupra capului si le zornaiau, strigand „I-a sunaaat ceaaasuuul!”, cu gandul la domnul Iliescu. Astazi, sper ca le-a sunat ceasul retragerii tuturor „zombie” -lor politici care ne batjocoresc, de mai bine de doua decenii.

 4. Nu ii mai numiți conducători. Sunt reprezentanții noștri în administrația locala sau centrala. Sunt oamenii plătiți de noi pentru a ne proteja de ce s-a întâmplat vineri, de exemplu

 5. INCOMPETENTA, HOTIE, MINCIUNA, PROSTIE, GOLANIE, CORUPTIE, DESPOTISM, !!!

  https://www.facebook.com/stefan.vlaston?fref=tl_fr_box&pnref=lhc.friends.unseen

  ROMANIA este urmarita de riscuri majore de incendii, instalatiile electrice interioare in procent de 80 % nu corespund normelor internationale !!! Atât in imobilile locative cat si in cele administratiilor publice locale si centrale, inclusiv sediul Parlamentului.

  Majoritatea instalatiilor au fost modificate, transformate, adaugiri de consumatori. fara anunt si control final de parametri rezistenta de izolatie, protectia diferentiala, curent de scurt circuit. punere la pamant, etc !

  Riscul este si mai mare in perioada frigului !!!

  Cordialement

  • Toate necalitatile pe care le numesti, sunt specifice guvernarii Ponta , in rest Basescu , Udrea , Boc , etc. , reprezinta societatea perfecta . Maine vom merge la vot si vom vota cu ceilalti.. Asa-i romanul. Ce conteaza ca acesta guvernare si-a respectat programul , hai sa ne jucam de-a roata.. Este un joc fain , l-am facut si altadata … Apoi am murit de foame. Am apucat doar sa blestem viata asta complicata din care nu am inteles mare lucru…

   • Putem vota, de exemplu, cu un partid mic, creat de un om in care avem (un pic de) incredere. Daca acel partid intra in parlament si evolueaza corect, in 2020 mai multi romani vor vota cu el si, incet-incet clasa politica se va primeni.
    Fatalismul nu ne poate ajuta, nicicum….

 6. „Exista un singur lucru care este mai puternic decat toate armatele lumii, si anume IDEEA careia i-a sosit timpul sa se implineasca!” (V. Hugo)
  Dupa aproape 25 de ani de dictatura a imposturii si coruptiei galopante, la fel cum dupa, tot, aproape 25 de ani de ceausism, „ideea” de refuz categoric si non-negociabil s-a concretizat in protest ferm, masiv si IREVERSIBIL, al societatii civile românesti.
  Nu este vorba de o reactie punctuala la o tragedie nationala, nu este o revolta, ci o revolutie!
  Nu sunt in masura eu sa dau sfaturi cuiva, imi permit doar sa va incurajez sa nu faceti nicio concesie cu principiile pe care le aparati!

  • aceleasi iesiri in strada de la revolutie.. an de an si periodic aud jos guvernul.. an de an e vremea pentru schimbare… pleaca hotii si vin alti hoti.. si totul e la fel alte manifestatii alti hoti..

   schimbarea trebuie sa fie a romanului de rand.. a patronilor a muncitorilor ..

   oamenii sunt surzi orbi muti.. ei nu reusesc sa priceapa ca vina este a omului de rand

 7. ma bucur sa aud ca contributori participa efectiv in strada
  dar atentie,entuziasmul nu i de ajuns
  in 89 ei nu au iesit cu bite sau gaze lacrimogene,au iesit direct cu gloante

  • Asadar revin:

   Mai intai repet ce am scris ieri sau alaltaieri intro postare pe un fir deschis de dl Iordache unde citam o parafraza a unei ziceri negative si anume ca: “cu o floare eu, cu o floare tu, cu o floare el si cu mai multe ei se poate face o gradina” eu adaugand ca lucrurile trebuiesc si pregatite in sensul ca gradina trebuia sapata, marcata si insamantata dar la noi datorita invidiei si fuduliei (nu ma refer neaparat la fudulia care insoteste prostia) nu se poate asa ceva, asa ca tinerii care nu vor sa-si paraseasca tara judeca corect ca daca umflandu-si muschii se pot scutura, pot inlatura jegul care stapaneste tara dar ce vor face ei chiar cei foarte capabili si curajosi mai apoi cand noi “mineriade” vor veni peste ei?

   Acum scuturarea deja s-a produs similar intro anume masura cu cea din decembrie 89 dar ca si atunci nu suntem pregatiti ci doar intro stare de asteptare a producerii evenimentului care iata ca s-a produs.

   Sa lasam acum filozofareala si sa trecem la un program minimal de actiune:

   a) Voi sunteti cei care faceti azi istoria tarii si nu bunicii care au trait razboiul mondial si crimele cele mai groaznice ale urei de clasa si jafului comunist, nu parintii care au facut decembrie 89 si din pacate mai ales cu contributia bunicilor v-au cadorisit cu acesti 25 de ani, parinti care azi sunt bunicii copiilor vostri . Voi nu sunteti o speranta(speranta sunt copii vostri) ci cei care aveti de facut, care trebuie sa faceti, care aveti de construit dupa ce demolati dar de construit este mult mai greu decat de demolat si nu este destul doar umflarea muschilor.

   b) Voi cei care cand va umflati muschii ati dovedit ca puteti spulbera guverne sa stiti ca azi trebuie sa acceptati inca odata raul cel mai mic caci alfel doriti dictatura si va veni un rau si mai mare. Sper ca Iohannis sa fie in stare sa-l ofere si voi sa fiti atenti la ce primiti dar fara pretentii absurde.

   c) Dar incepand de acum nu trebuie sa va demobilizati si lozinca voastra sa fie ce spunea aseara dl Radu Banciu: niciun guvern care nu confirma mai mult de sase luni.
   Nu le mai dati timp de asi face noi ingrengaturi ci doar sa foloseasca aparatul existent care daca are cativa sefi competenti poate lucra si poate fi fortat sa reduca coruptia si in acest timp organizati-va, gasiti-va sau creati-va cu multa grija lideri reali, ferit-va de manipulare si de intoxicare daca nu vreti ca toate sa se terminne cu o noua “mineriada” care sa inchida ciclul si sa reluati totl de la capat intro eterna reantoarcere .In acest timp incet incet trebuie primenit cu discernamant si aparatul.

   d) In procesele electorale cadrele trebuie sa inceapa de jos)comuna sau oras) sa confirme si sa evolueze fiecare pana la nivelul maxim de competenta fara a-l depasi. Asa se va crea o reala elita politica si administrativa.

   Desigur este cumplit de greu dar raspunderea este pe voi caci voi sunteti parintii copilor vostri, voi trebuie sa faceti asta, sa decideti ce este de decis, sa actionati si iar sa actionati. Dar cautati si oameni cu experienta printre parinti si bunici cu minte limpede chiar daca nu mai au forta necesara dar care sa va poata ajuta si sfatui cu folos.

   SUCCES si VICTORIE!

  • Asta e tot ce te framanta pe tine?
   Asta crezi?
   Nu observe ca nu e ala versus alalalt, ci toti cei de acum un pas-doi-trei in spate, ca sa se mai schimbe lucrurile.

 8. As mai zice eu pe cineva a carui demisie ar trebui ceruta si de care ar trebui sa scapam: avocatu poporului.
  Ala care se ocupa de sanatatea lu oprescu oare n-ar fi trebuit sa aiba nimic de spus in cazul atator victime cu cauze asa de multiple.

  • Dati-i putin timp! Se trezeste el, maine-poimaine si ia vreo atitudine „hotarata” impotriva cuiva. Impotriva A.N.P.C. -ului, de exemplu… :)

 9. cand faci un club primesti autorizatii pentru activitate de club, mancat, baut, muzica etc…

  dar nu vii in club cu : bombe, cutite, pistoale, benzina sau alte materiale
  periculoase

  materialele pirohenice, sunt materiale pe care nu trebuie sa le instaleze si sa le foloseasca orice cretin lamga sute de oameni intr-un spatiu inchis

  trebuie sa le instalezi in asa fel incat a nu dai in ochi la oameni, in par sau pe materiale inflamabile ex canapele bureti fonici lemne etc

  Sa ai si extinctor si sa stai pregatit daca sar scantei pe ceva si ia foc sa dai sa stingi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro