duminică, decembrie 10, 2023

De ce-l votez ca rector pe Marian Preda. Scrisoare deschisă către membrii comunității academice a Universității din București

Stimate colege, stimați colegi,

Dupa cum știți, avem alegeri de rector la Universitatea din București. Turul I a fost foarte echilibrat, iar miercuri 11 decembrie 2019 vom fi chemați să votam în turul II. Având în vedere importanța alegerii pe care o avem de făcut împreună, ca și faptul că am avut prilejul să-i cunosc destul de bine pe ambii candidați care s-au calificat în turul II, consider de datoria mea să vă împărtășesc motivele opțiunii mele.

Alegerea mea este bazată pe motive pozitive. Cu alte cuvinte votez pentru un candidat, nu împotriva cuiva. Știu că în discuțiile de până acum au fost evocate și argumente negative. Pentru opțiunea mea decisive au fost însă următoarele considerații pozitive:

 1. Consider că Universitatea din București are nevoie de un rector cu o viziune clară cu privire la problemele cu care se confruntă comunitatea noastră academică și cu o capacitate dovedită de a coagula energiile noastre spre mai bine. De asemenea, cred că avem nevoie de un rector capabil să coordoneze o echipă și să delege atribuții, și nu să-și imagineze că este mai bine să se substituie el tuturor celorlalți.

 2. L-am cunoscut pe profesorul Marian Preda în calitate de decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială și am colaborat nemijlocit în perioada în care a fost președinte al Senatului Universității din București. Am putut aprecia deschiderea sa la dialog și răbdarea cu care a armonizat opiniile divergente, precum și soluțiile flexibile care au făcut ca deciziile adoptate să beneficieze de majorități largi sau chiar de consensul membrilor Senatului. În mandatul său, Senatul Universității din București a fost mai eficient și mai democratic decât anterior.

 3. Vreau să pot să fiu mândru de Universitatea din București și de rectorul său. Prin urmare, doresc un rector care să ne reprezinte cu cinste în plan național și internațional. Am avut prilejul să-l văd în acțiune pe profesorul Marian Preda și la reuniunile Consorțiului „Universitaria”, și la diverse alte reuniuni naționale și internaționale. Am văzut felul cum intervine în discuții, cum argumentează și cum punctul său de vedere contează în conturarea unor soluții comune. De aceea, sunt convins că va fi un rector respectat de parteneri, nu un ghiocel pierdut în pluton.

 4. Alegem pe rector pentru un mandat de 4 ani, nu doar pentru următoarele 6 sau 10 luni. Cred sincer că profesorul Marian Preda este mai potrivit decât contracandidatul său să promoveze interesele noastre în perioada de după alegerile din 2020, ca și în relațiile cu partenerii noștri europeni. Aceasta înseamnă și atragerea de resurse care să scoată Universitatea din subfinanțare, și capacitatea de a ne poziționa astfel încât să valorificăm oportunitățile viitoare.

Având în vedere cele de mai sus, sper să ne întâlnim în opțiunea pentru alegerea viitorului rector al Universității din București.

Prof. dr. Bogdan Murgescu (Facultatea de Istorie), director C.S.U.D.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

   • Articolul mentiontat de non-votantul drept răspuns la pozitia dnului Murgescu lanseaza acuzatii si judecati de lipsa de onestitate fara a oferi vreo dovada. Este un atac de presa, ce nu vad cum isi are aici locul.

    Antena 3 a schimbat jurnalismul romanesc: e greu cand nu apari macar in articol sa manjesti cu noroi contracandidatul, iar apoi sa tipi din gura de sarpe, ca TU esti victima unei „campanii de defaimare”.
    Din fericire dnul Laurentiu Vlad are atat experinta personala de a lucra pentru organizatiile dnului Voiculescu, cat si, se pare, suportul organizatiei de teren.

    Daca apreciezi ce a facut Antena 3 din presa romaneasca sigur poti pretui abordarea si „realizarile” dnului Laurentiu Vlad. Eu unul, nu.

    • Cum spuneam, habar nu am cine sunt cei doi candidadti ( doar ce am citit in Cv-urile lor). Dar e clar ca nu fac parte din ce are mai bun universitatea bucuresteana , CV-urile sunt modeste, chiar daca pe ici pe colo mai vezi ceva care merita mentionat. Inteleg ca sunt si inregimentati politic,te intrebi cum de au timp sa faca si cariera universitara, sa aiba si nu stiu cate granturi, studenti, sa faca si politica…..
     Dar ramane nedumerirea : cum de au ajuns cei doi in finala pentru pozitia de rector? Cum de au fost votati de oamenii din universitate? Daca sunt asa cum se pretinde, cum oare universitari dintr-o universitate ca cea din Bucuresti i-au votat?
     Mi se pare ca situatia aratata de aceasta finala pentru pozitia de rector este tragica si trista pentru universitatea bucuresteana.

 1. Nu cunosc nici unul dintre cei doi candidati la sefia universitatii Bucuresti: primul este sociolog, al doilea istoric. O simpla remarca: este vorba de una dintre cele mai cunoscute universitati din Romania, asa ca mi se pare bizar ca cei doi candidati lucreaza in domenii care nu exceleaza in lumea universitara internationala. Stiintele exacte nu au nici un candidat? Fizica, matematica, chimia de la aceasta universitate sunt mult mai cunoscute pe plan international decat sociologia si istoria, o spun cu multa parere de rau, dar asta e realitatea.

  Uitandu-ma la CV-urile lor, istoricul ( L. Vlad) pare ceva mai ” international ” in partea de cercetare, are o carte ca unic autor aparuta in 2016 la o editura franceza bine cunoscuta.
  Si domeniul sau de cercetare pare bine definiti.
  Celalalt (M. Preda, sociologul)- un fost absolvent de mecanica reconvertit in sociologie, dupa ’90- are un amestec de articole din care nu se intelege mare lucru, de la colaborari cu Gelu Dumineca despre situatia romilor in societate pana la sistemul pensiilor si ceva legat de droguri. Plus nu stiu ce specializare in adminsitrarea afacerilor la o universitate bizaroida din Ohio, incat chiar nu intelegi care ii este specializarea de fapt.

  Autorul acestui articol este tot istoric, dupa cum declara, si uite ca nu vrea un rector istoric: de ce oare?

  • M-ați întrebat: „Autorul acestui articol este tot istoric, dupa cum declara, si uite ca nu vrea un rector istoric: de ce oare?”. Nu voi cădea în capcana de a vă răspunde indicând motive negative. Am explicat clar că în opțiunea mea m-au determinat motive pozitive, și anume credința că domnul profesor Marian Preda are viziunea de ansamblu și competențele manageriale capabile să-l facă să fie un rector mai bun decât contracandidatul său.

   • Buna seara si multumesc pentru raspuns.

    Marturisesc ca privesc cu o oarecare detasare aceasta lupta pentru sefia universitatii din Bucuresti: sunt doar o fost absolventa a acestei institutii si de la mii de km asist la acel duel.
    Gasesc ca nici unul dintre candidadti nu are nivelul unui adevarat profesor universitar: unul ajuns profesor la 5 ani de la sustinerea lucrarii de doctorat ( !?), celalalt etaland in CV o salata de diplome si „specializari” fara nici o noima.

    Eram doar curioasa de ce un istoric ca dv nu sustine un alt istoric. Motivele pot fi multiple, dar in nici un caz nu pot crede ca v-a convins CV-ul mediocru al celuilalt candidat, si nici implicarea sa politica.
    Sau mai degraba „catindat,” pentru ca totul seamana cu o schita de-a lui Caragiale.
    Nu stiu cine va castiga, dar sunt bucuroasa ca nu lucrez intr-o universitate in care trebuie sa se aleaga un rector dintre cei doi.

 2. Intr-o zi 3 articole pe aceeasi tema, alegerile de rector la UB, toate trei pro un candidat.
  Sa inteleg o noua lupta din categoria recentelor prezidentiale?
  Daca in urmatorii 4 ani de rectorat UB va urca min 10 locuri anual in clasamentul ala mondial al universitatilor (clasamentul Shanghai) veti face o alegere buna. Daca UB va continua sa scada in acelasi clsasament, atunci nu ati ales bine.
  Daca noul rector va propune ridicarea doctoratului lui Ponta si a altora plagiate, ati ales bine, daca nu,…
  Restul e bla-bla.

  • Ați indicat un indicator de performanță, care din păcate nu poate fi testat înainte de alegeri. Ar fi fost bine ca toți să putem pre-viziona cum va fi Universitatea peste 4 ani în două variante – una pentru victoria fiecăruia dintre cei doi candidați, și apoi să alegem informați 100% asupra consecințelor. Neavând această pre-știință, putem aproxima lucrurile bazați pe experiența managerială anterioară a fiecăruia dintre ei. Cea mai ușoară comparație este între bilanțurile lor ca decani, dar aceasta nu exclude și alte comparații.

   • Am urmarit de curiozitate dezbaterea. Ambii au fugit de subiectul plagiat. Ca n-a fost atins.
    Nici o intrebare n-a atins asta.
    La un moment dat unul din candidati a dat-o cotita ca el n-are atributiuni, ca trebuie mers la nu stiu ce comisie. A atins oleaca si problema codului de etica, dar ca subiect tertiar si ca nu se poate face nimic ca nu vrea comisia nu stiu care.
    Ca gradina botanica, ca cladiri frumoase,… In fata-i vopsit gardu’, inauntru-i leopardu’!
    Nu va fi nimic pe fond. (Ce-mi doresc sa nu fie asa!)

 3. INACCEPTABIL ca directorul CSUD / Universitatea din Bucuresti, membru al managementului acestei institutii, sa intervina cu o asemenea opinie in spatiul public. M-a convins sa NU votez ca dansul.

  • Buna seara,
   A fi corect inseamana sa spui ce gandesti, sa iti asumi responsabilitati.
   Din punct de vedere moral, curajul orientat spre scopuri nobile, este considerat virtute. Omul curajos este un exemplu pozitiv sau chiar un model pe care ceilalţi îl adoptă, uneori.
   Exemplu pentru cei care si-au sters postarile.
   Felicitari domnule Profesor.

 4. Am urmarit dezbaterea celor doi candidati la functia de Rector al U.B., L. Vlad si M. Preda. Nu am vazut decat doi fosti decani care vor un post foartei bine renumerat. Facultatile din care provin, si pe care le-au condus (istorie si sociologie) cate doua mandate, sub mandatele lor nu excelat, nu au fost incluse in nici un top international, iar vizibilitatea academica internationala este aproape nula, ca si a celor doi contracandidati, Vlad si Preda.
  In rest, sunt multi interesati ca prin victoria unuia sau altuia, sa ajunga prorectori, decani, prodecani, directori, sefi resurse umane, administratori, etc., posturi foarte bine platite la care se adauga leafa de profesor. De aceea si aceasta campanie electorala care excede spatiul academic al Universitatii Bucuresti, ajungand in presa nationala, arata indarzirea celor doua gasti, de a prelua universitatea si sinecurile care ii asteapta. Inclusiv autorul acestui articol Bogdan Murgescu este interesat in cel priveste sa-si mentina postul de director in U.B.
  Sper ca votantii sa nu aleaga pe nici unul dintre ei si astfel sa se reia procedura alegerilor cu candidati valorosi pentru functia de Rector cu programe de management care corespund pentru mileniul al III-lea.

  • Nu generalizați motivațiile „joase”. Conform legii, poziția de director C.S.U.D. este ocupată prin concurs, pentru un mandat care nu se suprapune cu mandatul rectorului (independent de cine este ales).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Bogdan Murgescu
Bogdan Murgescu a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității din București (1986) ca șef de promoție. Doctor în istorie (1995) și bursier al Fundației Alexander von Humboldt (1998-2000), este actualmente profesor la Universitatea din București și președinte al Societății de Științe Istorice din România. Numeroase publicații în țară și în străinătate, printre care volumele A fi istoric în anul 2000 (Bucureşti, ALL Educaţional, 2000) și România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (Iaşi, Polirom, 2010).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro