duminică, noiembrie 27, 2022

De ce mistifică V. V. Dăncilă realitatea urnelor?

Într-un comentariu publicat la data de 13 octombrie 2019 atât pe blogurile adevărul.ro cât și pe site-ul contributors.ro, atrăgeam atenția asupra unei fotografii de grup. Aceea ce o înfățișa pe președinta PSD, doamna Viorica Vasilica Dăncilă, îmbrăcată în negru, înconjurată de o seamă de femei pasămite de mare nădejde din partid, la numai câteva minute după adoptarea moțiunii de cenzură.
Ce se citea atunci pe chipul celei care era deja fostul premier al României? Îngrijorarea că a pierdut totul, disperarea, iminența însingurării. Dar și speranța unei posibile minuni, a faptului că, cine știe?, poate că se învârte iarăși roata și că lucrurile vor sta un pic mai bine după alegerile prezidențiale.
Duminica trecută d-na V. V. Dăncilă a pierdut cu un scor catastrofal alegerile prezidențiale. Catastrofal atât în procente cât și în cifre absolute. Dezastrul prefigurat de exit poll-ul dat publicității la ora 21 avea să se amplifice în orele și zilele următoare, fiind parafat de ceea ce a votat Diaspora. Care i-a achitat cu vârf și îndesat perdantei nu doar factura de gaze înghițite la data de 10 august 2018, ci și monumentala gafă a apelativului disprețuitor „ăștia”. Care a funcționat precum în 2009 vizita în toiul nopții a lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vântu.
La puține minute după ora 21, doamna V. V. Dăncilă a ieșit la declarații. Prilej de o nouă fotografie de familie. Familie aflată în pragul ruperii, al partajului, al vorbelor grele. Toate mascate în strigătul “Unitate!’’, sinonimul unui Avanti, avanti ! debitat grotesc în vreme ce trupele armatei înfrânte, aflată, în devălmășie se retrag speriate de pe câmpul de bătălie. Fără a lăsa nici urmă de pic-nic. O fotografie cu revenantul Codrin Ștefănescu, cu traseistul vorbete Valeriu Steriu , parcă și cu, pour la bonne bouche sau la bonne chère, inenarabilul Petre Daea, cu Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea pe post de plăcinte sau, mă rog, de gâște înfuriate. Undeva în spate, domnii Orlando Teodorovici și Mihai Fifor.
Ce a găsit de cuviință să facă doamna Dăncilă ? Nu să își recunoască înfrângerea, nu să își felicite cu eleganță adversarul, așa cum cer cutumele europene, normele politice în vigoare și elementarele semne de bună creștere (la urma urmei de unde toate acestea la doamna Dăncilă ot Videle ?), ci să mistifice masiv, nerușinat realitatea, Să încerce să ne mintă, să ne păcăleaacă, să se autoamăgească, să caute un iluzoriu colac de salvare.
Ce a făcut, de fapt, d-na V. V. Dăncilă ? A manipulat grosolon și mârșav cifrele. A interpretat în cheie proprie, falsă, distonantă rezultatele așa cum, de altfel, a făcut-o și cu multe alte ocazii. Îndeosebi în privința execuției bugetare. A încercat să pună PLUS acolo unde, de fapt, străjuiește un mare MINUS. A vrut să măsluiască socoteala. A scos pe gura-i mincinoasa enormitate în conformitate cu care PSD și-ar fi recâștigat electoratul. Numai că faptele arate că prin comparație cu Victor Ponta, candidatul PSD la Prezidențialele din anul 2014, d-na Viorica Dăncilă a pierdut nici mai mult, nici mai puțin decât două milioane de voturi.
În schimb, nu am auzit nici un cuvințel din gurița Titaniei din Videle despre faptul că ea, numita Dăncilă Viorica Vasilica, s-a dovedit a fi cel mai puțin performant candidat al PSD la alegerile prezidențiale de când acest partid parazitează viața politică româneaacă. Nici măcar cel mai mic semn de recunoaștere al faptului că cele 3 milioane de voturi ce i-au fost date sunt, în realitate, voturi anti-Iohannis și nicidecum pro-PSD.
Nici un indiciu că d-na Dăncilă ar fi dispusă să își asume incapacitatea de a fi convins electoratul, altul decât cel care votează mecanic, din obișnuință candidatul PSD, că ea ar avea atuuri superioare celor ale contracandidatului.
Cui s-a adresat, de fapt, spunând toate aceste minciuni în cascadă fosta candidată? Nouă, electoratului? Nouă, celor care am refuzat-o masiv? Nouă, cei care, din ianuarie 2018 încoace, i-am acordat noian de cartonașe galbene și care duminica trecută am gratulat-o cu un imens cartonaș roșu? Nu,nici vorbă. Ci celor care o acompaniau în poză. Care de abia așteaptă să îi ceară socoteală. Și în fața cărora nu are de gând să cedeze. Optând și ea, precum Nicolae Ceaușescu, pentru datul socotelii în fața Marii Adunări Naționale. Recte, a Congresului PSD.
Pare-se că în PSD a început măcelul. Scapă cine poate? Va demisiona azi Viorica Dăncilă? Și dacă da, cine îi va locul?

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „Pare-se că în PSD a început măcelul. Scapă cine poate? ”

  Totuși, în cazul în care prezența la urne era în jur de 6 milioane de alegători (puțin probabil, ce-i drept), d-na Dăncilă ar fi câștigat alegerile cu cele 3,3 milioane de voturi ale domniei-sale…

  Dar, deși puține, de fapt nu sunt puține. Nucleul dur al PSD de 3,3-3,5 milioane de votanți, va număra la alegerile generale aproximativ 35-40% dintre fotoliile parlamentare. Cu ALDE, UDMR și ProRomânia se poate reface super-majoritatea din 2016. Prin urmare, opinia mea este că e foarte posibil să ne bucurăm un pic prea repede de succes.

  Ceea ce observ prin întreaga mass-media este păreera analiștilor și politologilor că PSD „a murit”, iar România a scăpat de toate grijile și nevoile. Am tot spus pe-aici că PSD este doar una dintre marionetele cleptocrației transpartinice, dar, mai mult, nici nu cred că este mort (politic vorbind, desigur).

  Reorganizarea PSD sub coordonarea d-lor Gușă și Dâncu, pe care i-am văzut de curând bătând mingea împreună, membri mai declarați, ori ba, ai PSD dintotdeauna, poate face din partidul acesta o forță redutabilă la viitoarele alegeri legislative.

  • Cele 3 -3,5 milioane voturi includ ProRomania si ALDE si chiar si ceva votanti USR anti Johannis.
   Deci PSD ul a pierdut un 1,2 milioane voturi fata de precedentele alegeri.

   • „Cele 3 -3,5 milioane voturi includ …”

    Și viceversa., adică, în cazul d-lui Iohannis. PSD și ProRomânia, reprezentanții principali ai cleptocrației, au încă o forță uriașă.

 2. Un obicei verificat de istorie si care functioneaza si in acest caz: dai toata vina pe lide si celelalte jigodii scapa!
  Bun pt WWII, pt toate crimele din Rusia sau aiurea, pt regimul ceausescu, etc
  Jigodiile profitoare se ascund in spatele liderului si incearca sa scaota un ultim profit!
  tuta nationala a decontat toate nefacutele din ultimii trei ani. Am iesit la vot impotriva psd-ului, impotriva partidului care a orchestrat 10 August, impotriva nemernicilor care au facut praf finantele, impotriva ticalosilor care au distrus justitia, impotriva idiotilor care spuneau aiureli cu mitraliera in mina, avansati brusc din sofer senator si alte alea. Sa susti ca ea e SINGURA vinovata e dovada jigodismului suprem care balteste in psd
  Cu siguranta cu ea drept presedinte nu mai aveam nevoie de stand-up comedy, de Mr. Bean, etc.

 3. Orisice lege poate fi modificata ,adaugata sau schimbata de catre parlament . Este nevoie doar de o majoritate. Despre asta vorbim , despre o majoritate ce schimba legile ,asta cere presedintele Johannis in virtutea prerogativelor prezidentiale si a drepturilor date de cele 67% procente cistigate in alegeri . . Basescu a spus deja ,la aceste procente K.J. este aproape un rege .
  Asigurarea unui numar mai mare de parlamentari distribuiti diasporei ,trebuie privita ca o tema de perspectiva . Imaginat-va ce se intimpla daca in viitorul imediat intreaga procedura de vot este doar la un singur clic distanta . Intelegem imediat ce numar mare de cetateni romani vor vota (acesta este viitorul ). La nivelul UE , este absolut necesar , ca multe din deciziile viitoare sa nu mai fie luate doar de cei din tarile de origine si la aceste decizii sa participe fara restrictii si cetateni aflati ca DIASPORA (de oriunde , din orisice tara )
  Presedintele Johannis nu are alta solutie ,decit alegeri anticipate sau obligativitatea majoritatii parlamentare (prin semnatura proprie ) de a vota pozitiv noile legi (modificari , legi noi , anulari etc etc ). PSD-ul , este posibil sa se mai sparga inca o data si astfel sa devina istorie ca partid . Trebuie inteles in clar ca Romania are deja drumul bine stabilit (vezi si numiri in functii importante ,procuror general , sef al celui de al treilea partid din UE , secretar general adjunct NATO, Vicepresedinte PPE si lucrurile nu se vor opri aici Desigur ca toate marilele de salarii ,toate maririle de pensii si multe altele vor ramane in vigoare ,nimeni ,nicaieri in lume nu poate reduce ca valoare un drept deja cistigat .Se vede cu claritate ceea ce guvernul Orban isi propune in viitorul imediat . Se vor face schimbari majore si reduceri de posturi la nivel decizional in toate institutiile STATULUI , concomitent cu reorganizarea si aducerea salariatului in planul de executie (ca executant ,nu in birou ) ,reorganizare ce va fi facuta si prin responsabilizarea acestora ,sub semnatura proprie pentru actele ce cuprind responsabilitatile fiecaruia la locul de munca . Cine nu isi asuma aceasta responsabilitate , nu are decit sa plece . In acelasi timp la nivel politic,alegerile anticipate devin incet incet o realitate , nimeni nu se poate opune acum la declansarea lor imediata . In alta ordine de idei obeservam cum la nivelul UE si nu numai ,cetateni Romani , au devenit deja Procuror sef european (doamna Kovesi ) , vice presedinte PPE (domnul Muresan ) , seful celui de al treilea partid ca marime din UE (domnul CIOLOS) si nu in ultimul rind secretar general adjunct al NATO (domnul Geoana ).Aceste numiri nu sunt deloc intimplatoare ,cred eu , si este evident ca nu au putut fi facute fara acceptul presedintelui Johannis . Toate acestea ma duc cu gindul la formarea unei echipe de putere viitoare (probabil vom mai vedea si altele asemenea in curind ) ce au in componenta lor un anume statut viitor atasat noului presedinte KLAUS JOHANNIS ,raportata desigur la o marja de timp . Premierul Orban ,daca reuseste stabilizarea tarii , recuperearea sumelor furate si evident cunoscute din dosarele DNA (chiar si locatiile unde sunt acum aceste sume ) accederea la TRANSPARENTA deciziilor politice si administrative si nu in ultimul rind transformarea Romaniei rapid intr-o forta militara regionala , cu sprijin American ,European si NATO, atunci este evident ca telul domnului ORABAN si traseul lui politic merge undeva spre alegerile din 2025. Deocamdata atit .

  • „Orisice lege poate fi modificata ,adaugata sau schimbata de catre parlament Este nevoie doar de o majoritate.”
   Vorba mare :D
   Nu „Este nevoie doar”, ci trebuie obtinuta „o majoritate”. Prin alegeri parlamentare. E posibil?
   Mai un an pina vom putea constata daca…
   Timp berechet pentru cei ce azi se macelaresc, ca miine sa inceapa sa sape la temelia fragilului guvern.

  • „Este nevoie doar de o majoritate. Despre asta vorbim , despre o majoritate ce schimba legile ,asta cere presedintele Johannis…”

   Adică, este nevoie de alegeri anticipate, pentru că majoritatea parlamentară actuală este creată în jurul PSD.

   Votarea moțiunii NU reprezintă crearea unei noi majorități parlamentare!
   Au mai fost schimbate guverne proprii în patria noastră prin moțiune de cenzură, adică, de către majoritatea care le-a Învestit. La moțiune a fost un vot circumstanțial. Președintele nu are o nouă majoritate și nici nu o poate obține fără alegeri parlamentare.

   Pașii de urmat sunt simpli. Primul este asumarea răspunderii de către guvernul Orban pe un pachet de legi care să cuprindă desființarea SIJ, modificarea Legii electorale cu alegerea primarilor în două tururi și creșterea numărului de reprezentanți în parlament pentru diaspora.

   Aștept demiterea guvernului și votul parlamentar negativ pentru două alte guverne care susțin fix aceleași lucruri. Altfel, despre ce vorbim?!…

  • Interesant mod de a raspunde cuiva . Tu intrebi si tot tu raspunzi . O majoritate poate fi formata in urma unor alegeri la termen sau anticipate ,daca este posibil , sau prin atasarea celor care au sustinut motiunea de cenzura si a altor parlamentari la PNL ca masura de ultima instanta in vederea realizarii unor promisiuni electorale .Legea inca permite asta (o sa fie modificata probabil ).Poate se intelege ca nu este posibila o schimbare peste noapte,deocamdata trebuie modificata ordonanta 114 si a legii alegerilor locale prin doua tururi de scrutin . Daca se formeaza o majoritate speram asta (sa se faca cu orisice risc politic )se pot declansa alegeri anticipate si se poate arata public acceptul primirii in PNL a celor ce isi asuma asta .

 4. Sa nu fim naivi. Ca in PCR, in PSD nu functioneaza institutia demisiei, ci a demiterii. In acest partid neocomunist, ca in PCR, sefii sunt nu alesi, ci numiti. Cei numiti la un moment dat sunt demisi sau, intr-un caz limita, impuscati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro