luni, decembrie 9, 2024

De ce n-a ocupat armata ucraineană Transnistria până acum?

V-aţi întrebat vreodată de ce n-a intrat până acum Ucraina în Transnistria (TRN), ca să preia uriaşul depozit de muniţii sovietice de la Cobasna, aflat doar la 2km de graniţă, şi în plus să facă prizonieri pentru dat la schimb pe cei 1500 militari ruşi din teritoriul separatist, care au aşa o capacitate de luptă că practic îi culegi de guler cu drona unul câte unul? Adică un soi de operaţiune Kursk 2, dar infinit mai puţin riscantă pentru armata Ucrainei decât cealaltă: beneficii mari (muniţia de artilerie, prizonieri) cu minim efort. A, sigur, Rusia ar riposta imediat, probabil bombardând inclusiv teritoriul Moldovei – dar asta ar însemna internaţionalizarea conflictului, ceea ce realist vorbind ar fi tot în interesul Kievului. Nu poţi blama o ţară supusă unui risc existenţial dacă încearcă să diminueze presiunea şi să facă adversarul să arate şi mai criminal şi ilegitim pe plan internaţional decât e deja.

Răspuns: Ucraina n-a intrat în Transnistria datorită eforturilor diplomatice enorme făcute de administraţia Maiei Sandu în ăştia trei ani, prea puţin la vedere şi mai mult pe canale neştiute de public, de a convinge Kievul să nu atragă Moldova în război. Pentru asta s-a cultivat la Chişinău o prietenie onestă şi cu perspectivă de viitor cu Ucraina. În acest demers Maia Sandu a fost ajutată masiv, tot pe căi diplomatice, de partenerii din Vest, cu lobby la Kiev în favoarea Moldovei, pentru că preşedinta are relaţii excelente în marile capitale occidentale. Altfel, chiar crede lumea că generalul Sîrski n-avea prin sertar un plan gata făcut pentru Cobasna şi cei câţiva pokemoni ruşi aflaţi ilegal într-un teritoriu care oricum nu-i al lor?

Întrebarea 2: cum credeţi voi că va evolua această poveste dacă la Chişinău e ales duminică un preşedinte-mascotă ghidonat de forţe ostile Ucrainei, ajutat să câştige alegerile cu bani de la Kremlin? Şi dacă alegerile parlamentare din iunie anul viitor produc un parlament echilibrat şi confuz, care nu mai poate funcţiona drept contrapondere la preşedinţia pro-moscovită a duetului Stoianoglo-Dodon? Cu alte cuvinte, cum vor acţiona forţele armate ale Ucrainei, care oricum pun presiune pe Zelenski şi guvernul civil, iritate deja de restricţiile politice care li se impun în acţiunile de luptă?

Concluzia celor de mai sus: nu PAS şi Maia Sandu “bagă Moldova în război”, cum strigă pe toate canalele opoziţia în aceste alegeri – şi nu doar propagandiştii din schema cu bani negri a lui Şor, dar mulţi oameni de bună credinţă, doar ca anti-Maia. Dimpotrivă, regimul pro-occidental a fost până acum garanţia că Moldova NU e atrasă în conflict şi că Tiraspolul e gestionat paşnic, cu binişorul, către ieşirea din dependenţa de Gazprom şi FSB şi intrare în sfera gravitaţională a statului moldovean legitim.

Deci realitatea politică este exact invers: abia o preşedinţie moldovenească ostilă Kievului reprezintă un risc major de destabilizare a ţării, pentru că ar fi complet izolată atât faţă de Occident, cât şi faţă de ucraineni. Doar statul român nu şi-ar schimba probabil atitudinea de bunăvoinţă instituţionalizată, deşi politic relaţiile s-ar răci; în schimb celălalt mare vecin, Ucraina, ar avea tot dreptul să privească regimul de la Chişinău drept fair game şi să procedeze în consecinţă.

Găsesc absolut halucinant că acest lucru nu s-a discutat deloc în actuala campanie electorală din Moldova iar narativul “Maia = risc de război; Stoianoglu aduce pacea” a fost lăsat să se generalizeze. Iar asta e foarte grav pentru că acest clişeu joacă pe o coardă emoţională reală a multor moldoveni, pe o îngrijorare a lor autentică, mai ales a celor indecişi sau hotărâţi să voteze anti-Maia Sandu fără a fi prinşi în vreo schemă de cumpărare de voturi.

Asemenea oameni nu sunt permeabili la argumente raţionale legate de beneficiile UE sau de proiectele de asistenţă ale României, pentru că oricum nu le ascultă; practic îşi închid urechile la ele pentru că vin dintr-o sursă pe care deja au pus-o pe silenţios (Maia Sandu). Poţi să le repeţi până mâine: nu le schimbă decizia de vot. Ei îl ascultă în schimb pe Stoianoglo, aşa bolovănos cum vorbeşte, atât în română cât şi în rusă, dar nu ca să afle lucruri noi de la el, ci să audă formulări citite de pe o foaie ale unor idei pe care le au deja în cap într-o formă confuză. Oamenii trăiesc sastisfacţia să le recepţioneze înapoi, validate într-un context oficial şi de la cel mai înalt nivel; acesta e mecanismul loialităţii politico-identitare.

Iată de ce cred că dezbaterile electorale Sandu-Stoianoglo, nici cea de duminică, nici cea programată pentru seara asta (luni), nu vor muta prea mult acul pe indicatorul preferinţelor de vot. Preşedinta, mult mai inteligentă şi articulată, se adresează unui public raţional sau care o susţine deja, că altfel n-ar asculta-o; iar Stoianoglo se face ecoul gândurilor celor care dau drumul la TV doar ca prilej s-o mai înjure pe Maia Sandu. Fiecare candidat capătă scoruri maxime în bula lui pre-existentă (sigur, mai există şi bula de la Bucureşti care se uită la dezbateri din exotism şi curiozitate, fiindcă în România nu avem dezbateri, şi care înclină spre Maia, dar aceeastă bulă nu participă la vot).

Pentru a sparge bulele de opinie şi a transmite mesaje care să-i scuture un pic din convingeri pe votanţii anti-UE din Moldova trebuie creat conţinut emoţional care să se viralizeze în rândul lor vrând-nevrând şi care să-i pună realmente pe gânduri. Unul ar fi chiar acesta: “nu Maia, ci Stoianoglo înseamnă război, şi anume cu vecinul imediat. Vreţi asta?” Avantajul enorm al sloganului, dincolo de faptul că-i uşor de înţeles de orice nărod venit la urne, este că e perfect adevărat, nu e un fake precum al celorlaţi. Nu Maia Sandu trebuie să spună asta, că e preşedintă şi ar stingheri Kievul, şi oricum nu în aceste dezbateri, dar partidul ei trebuia de mult timp să-l viralizeze pe alte căi în bulele relevante. Mi se pare o omisiune inexplicabilă că în această campanie electorală regimul de la Chişinău n-a găsit o formă potrivită să transmită publicului această informaţie: cât de tare s-au străduit ei timp de trei ani să ţină în frâu o Ucraină disperată, care fremăta cu degetul pe trăgaci uitându-se la forţele armate ale Federaţiei Ruse prezente în Transnistria. Pentru că uite, vin acum oamenii Moscovei şi pretind că ei pot asigura mai bine pacea, iar lumea ignorantă îi crede.

In paralel, discuţii la fel de discrete ca până acum, dar mai dure, s-ar fi impus în această campanie cu Guşan şi restul elitei economico-politice de la Tiraspol: băieţi, ori vă băgaţi minţile în cap, opriţi propaganda anti-UE, ne ajutaţi să organizăm vot liber în TRN şi să blocăm piramida de bani a lui Şor – ori ne luăm mâna diplomatică de pe voi şi lăsăm ucrainenii să vă ia gâtul. Dacă sunteţi voi aşa deştepţi şi autonomi, puneţi mâna şi negociaţi direct cu Zelenski şi Sîrski, să vedem ce iese.

Chiar şi aşa, starea de non-combat ezitant în care au intrat autorităţile de la Tiraspol în ultimii trei ani, de când ajutorul Rusiei pentru ei tot slăbeşte, a fost suficientă pentru ca Maia Sandu să ia 25% din voturi în teritoriul separatist (faţă de 35% Stoianoglo), adică peste aşteptări. Asta arată că geografia politică a Moldovei nu e atât de simplă şi caricaturală cum o prezintă unii (mai ales la Bucureşti) iar cetăţenii moldoveni din Transnistria nu sunt cu toţii nişte zombies. E suficientă o slăbire a presiunii propagandistice pentru ca nişte oameni aflaţi în buza unui conflict care se globalizează să înţeleagă mult mai bine decât alţii de departe care e miza şi de unde vin pericolele reale pentru ei.

Distribuie acest articol

175 COMENTARII

  1. Teza autorului cum că Maia Sandu( inspirată de Occident) nu vrea escaladare, iar alegerea lui Stoianoglu va duce la război( fiindcă Ucraina nu va accepta amenințări și din Est și din Vest), mi se pare corectă. De fapt, Ucraina s-a oferit să facă ordine în Transnistria, dar Moldova și Occidentul s-au opus.
    Eu cred că totuși Maia Sandu va câștiga Președinția și în 2025 va rezulta un guvern de coaliție stânga-dreapta, cum a mai fost în Moldova.
    În legătură cu politica României în Moldova, nu se pot face prea multe atât timp cât ordinea dorințelor moldovenilor este:
    1) statalitatea și neutralitatea Moldovei
    2) pro-Europa
    3) pro-Rusia
    4) pro-Romania
    Adică România este pe ultimul loc în preferințele moldovenilor. Ca urmare, România nu poate face altceva decât să susțină partida pro-Europa.

    • Numai ca ati amestecat statalitatea cu neutralitatea, doua chestii diferite. Iar Pro-Europa include Pro-Romania, nu o face optiune separata!
      Deci dorintele si optiunile moldovenilor sunt numai doua mari si late
      1. Statalitate, pro-UE si implicit Romania
      2. „neutralitate” si pro-Rusia

        • Eu credeam ce cei care au ratiunea alterata sunt comunistii, urmasii lor si simpatizantii acestora….dar a conta pe faptul ca cele trei categorii mai sus mentionate contin specimene dotate cu ratiune e o optiune riscanta!

          A propos de „progresisti” ! Care este definitia progresismului ?

          • @LS _ “Care este definitia progresismului ?”

            Este simplu…Orice opinie diferită de a mea., indiferent de subiect.

            • @Sir Blues Stelu _ Dap! Vorbesc serios. Urmăriți vă rog comentariile celui căruia i se adresează @LS. Veți observa ca definiția propusă de mine este foarte potrivită la întrebarea formulată, în contextul prezentat.

      • Oricum, daca vor fi integrati in UE, suveranitatea si implicit STATALITATEA, deja alterate de conflictele INTERNE…, vor suferi DIMINUARI ca si in cazul Pomaniei.
        Asadar, daca vreodata se va produce vreo UNIRE… federalizarea e singura optiune valabila – de preferat o FEDERALIZARE in cadrul unei Uniuni Europene solide – ceea ce nu ar fi deloc rau privind la statalitatea actuala a celui mai sarac, inapoiat si fara niciun viitor „stat” din UE.

    • Eu sper, eu chiar vreau ca moldovenii sa voteze o moldoveanca româncă, onestă și cu Diploma celor șapte ani de Acasă, care îi iubește și nu un monstru turc, eurofob și românofob cu cetățenie română care îi urăște. Pe de altă parte, acest ins care face nu numai jocul Ivanilor, dar și jocul Mafiei, va permite intrarea Hoardei Nepereche in casă. Scopul rusofilului Stoian ogli este să construiască între Prut și Nistru o turmă ingrată pe care sa o tranzacționeze ca la târgul de vite și o mașină militară rusească. Așa ceva este posibil numai atunci când conducătorul suprem are un dispreț total față de umanitate, când mari mase de oameni devin de prisos sau pot fi transformați într-un munte de cărnuri. Fariseii din spatele acestui saltimbanc funest cu cetățenie română au un interes vital să facă Moldova bolnavă.

  2. poate ca imi scapa ceva important, dar nu sunt convins ca Ucraina ar beneficia militar sau politic din ocuparea Transnistriei – tinta usoara cu ceva depozit de armament (proabil mai pitin decat consuma Ucraina pe front intr-o saptamana). din contra, dpv strategic ar putea fi o greseala pe care nu si-o poate permite tocmai pentru ca existenta ei ca tara este in pericol. batalia cea mai importanta e cea pentru sustinere internationala. atacand in Moldova, Ucraina ar pierde din sprijin international si ar invita si Belarusul si alti aliati ai Moscovei sa intervina pentru „stabilitate in zona”.

      • Vă contraziceți.
        Oricum ar fi, trebuie să lase ceva in urmă, ca sa nu aibă Surprize-surprize… Însă e clar că repmoldova va intra într-o perioadă de instabilitate, haos și anarhie propice integrării în UE.

      • Dupa noaptea in care UA ar intra in TRN ar urma ziua in care F.Rusa ar bombarda depozitul. Nu uitati cum bombardeaza Insula Serpilor.
        Singurul avantaj l-ar reprezenta prizonerii rusi pentru schimb. Dar Moldova prorusa ar reusi, daca ucrainenii vor, unirea intregii tari.
        Schimbul benevol de teritorii si populatie TRN contra Buceag ar rezolva apararea cea mai buna a ambelor state.
        Articolul lanseaza o discutie interesanta pentru Moldova, Ucraina si Romania, pentru ca pe vestici nu-i intereseaza sa-si trimita tinerii de 21 de ani la razboi, dar o cer Ucrainei si implicit celor doua state.
        Razboiul mondial a inceput iar Romania nu poate opri nici dronele rusesti.

        • Pomania NU e interesata de MOLDOVA in general – toata lumea stie asta – si nici macar nu sesizeaza ca are cutitul la gat ca in 1940, deoarece nu vorbim aici despre un stat european adevarat. Dar, aveti dreptate in privinta OCCIDENTULUI.

        • Nu a inceput nici-un razboi mondial si nici Rusia nu va bombarda Cobasna! In TRN de bine de rau sunt 40% vorbitori de limba romana, in Bugeac??

      • Cum sa scrii frate ca intra Ukraini pt 2 zile in Trans si apoi pleaca cu ce vrea, inca si cu 1500 de soldatei de plumb……. Ziaristi in 2024………

  3. Exact asta ma intrebam mereu si evident ca raspunsurile nu sunt atit de usor de oferit .Rusia nu poate intra cu trupe in Rep.Moldova daca nu cucereste integral Ucraina si nici atunci nu suntem siguri ca ar dori sa o faca .Ucraina nu poate deveni atacatorul asta este foarte clar pentru toata suflarea omeneasca .Maia Sandu nu poate face nimic daca Zelenski loveste Transnistria sau Gagautia miine .Daca Maia Sandu pierde lupta atunci Zelenski nu va avea incotro cum nici incotro nu va avea nici Romania si vom lovi impreuna deindata cele doua entitati teritoriale .Trilaterala devine astfel activa .Iohannis a stiut foarte bine ce face .Inca nu le-a venit rindul .Maia Sandu ofera cetatenilor celor doua provincii pacea .Depinde acum de ei ce aleg .Georgienii au ales conflictul intern ceea ce a uitat sa le spuna magnatul filosovietic care a dorit declarativ sa evite conflictul cu Rusia de parca Rusia ar mai fi instare sa atace pe cineva .

    • România NU va lovi niciodată militar în Est fără aprobarea NATO. Care NATO fuge ca dracu’ de tămâie de un conflict cu Rusia. În Moldova, militar nu pot interveni decât Ucraina și poate Turcia sau Polonia, fiindcă fiind mai puternice își permit.

      • Bai voi nu intelegeti ca armata Ucrainei la ce experienta are si cat sunt de obositi batrani si vai de ei de pacificatorii sovietici in 10 ore se termina totul. Rusii se predau ca nu vor sa se inece in Nistru Ucraina ia toate chestiile care mai pot fi folosite si nu-s prea ruginite si preda moldovenilor un teritoriu care le apartine dar curatat de trogloditi. Mult mai dificil ar fi cu Gagauzia pentru ca acolo aia sunt de 3 ori mai capete patrate incapatanate (fiind la origine si bulgari si turci si sovietici!)

        • Foarte corect dar sa imi permit o observatie cu Gagauzia. Aia dpvd militar au doar 25 de posturi de militie si o suprafata cat comuna Arefu din Arges! Sunt ditamai puterea planetara chiar si la nivelul Rep Moldova!

      • Polonia ar dori si ar putea sa incerce sa atace Rusia. Exista o veche rivalitate intre cele doua tari. Daca ar ataca Rusia nu ar ataca-o in calitate de membra NATO si asta datorita unei smecherii destepte pusa la cale de baieti isteti din blocul atlantic. Smecheria consta in faptul ca unele tarile membre NATO au semnate SEPARAT tratate de asigurare de garantii de securitate cu Ucraina ca de pilda Anglia,Polonia,tarile baltice …asa incat ele se pot prevala de acest lucru atacand Rusia fapt care nu ar atrage aplicarea punctului 5 din Tratatul NATO.
        Baietii de la conducerea NATO ,in speta americanii, vor zice ca e optiunea tarilor respective si s-ar spala pe maini de eventuale consecinte nedorite sau tragice.
        In ceea ce priveste Turcia nu exista niciun indiciu ca ar dori sa se implice militar in actiuni aventuroase in actiuni care sa deranjeze Moscova !

        • Și eu cred că Polonia poate face un pas nesăbuit și să atace, de exemplu, Belarus. România nu poate face așa ceva fiindcă este mai slabă, plus că este la mijloc situația complexă din Moldova. Turcia este și nu prea este în NATO, contrele cu SUA și Europa de Vest sunt evidente. În plus, Turcia vrea și ea „extindere” spre Asia Centrală prin Azerbaidjan și Iran unde poate intra în coliziune cu interesele Rusiei. Să nu uităm istoria, vreo 300 de ani Rusia și Turcia s-au războit permanent.

          • Turcia apropo poate stinge focurile aprige a minorilor din Gagauzia foarte simplu si efectiv la o miscare de deget ! dar nu vad nimic actiuni ! Turcia ca de obicei santajeaza EU!

      • Romania nu va lovi niciodata militar. Aici trebuia incheiata propozitia. ” Fara aprobarea NATO ” – in afara de faptul ca e in plus, e si comica. Romania nu loveste, ea se loveste. Romania furata este la pamint din punct de vedere militar. Cum sa atace ? Cu ce sa atace ? Pe cine sa atace ea si de ce? Pe unde sa o ia si incotro ? Ceea ce vedem in Ucraina este razboi adevarat; Ucraina, consiliata si pregatita de la pierderea Crimeei a avut la dispozitie 7-8 ani sa isi faca cit de cit temele; pregatita, cu 40 de milioane de oameni si doldora de arme, de abia face fata. In Romania, alianta politico-interlopa a desteptilor de partid si de stat post 90, cocotata in fruntea tarii ca paduchele, a sifonat miliarde de euro, a distrus infrastructura economica si militara, a dus la emigrarea a 5 milioane de oameni , a indatorat Romania pina in vecii vecilor si asteapta cu speranta vremuri cel putin la fel de bune, indiferent ca pupa costumul englezesc sau rubasca rusa. Cu Vestul sau cu Estul, baietii o vor aduce din condei, ca se pricep. Si avem si istoric. Ucrainienii au folosit 7 ani ca sa se pregateasca militar, ai nostri ii vor folosi ca sa o dam cotita. Ca vor sti sa stirneasca flacari nationaliste care sa ne scoata din UE ( dupa ce mai papa niste bani din PNRR ) , ca vor umple toate haznalele lor media de patriotism revolutionar care sa ne scoata din „ghearele imperialistilor”, ca vor declansa vinatori de vrajitoare si vor ” stigmatiza ” abaterile ” tefeliste si useriste, asta deja se vede. ” Dusmanul ” este deja ales si la indemina. Alegerile nu vor face decit sa confirme gradul mare de incultura al populatiei, care pune cu incredere si constant umarul la esuarea propriului sau stat. Incultura si miopia romanului simplu care se lasa laudat, mintit si capusat, sint adevaratele noastre vulnerabilitati si sint evidente. Ingrijite si mentinute (cu dragoste de popor) de catre alesii natiei, daca sint aduse in discutie sint considerate ofense la adresa neamului. Laudele si impaunarile insa, aranjate frumos pe tichia de margaritar, cuplate cu un discurs pozitiv, jovial si linistitor- iliescian, sint reteta sigura si verificata. La ce s-or mai chinui unii sa mai spuna adevarul de atita vreme si degeaba, asta nici dracu nu stie.

      • Romania nu va lovi in nicio directie nu doar in est. De ce? Pai Romania este foarte corupta cu o armata aproape inexistenta, toate ramurile sale sunt distruse (tanc TR85, cateva F16 si zero naval). Romania a sifonat banii pentru armata, aia 2 sau 2.5% din PIB sunt o mare minciuna pe hartie, o mare parte din fonduri sunt doar pentru salarii si minimal pentru echipamente. Ori stim bine ca in ziua de azi, chiar si cel mai pregatit soldat este ca un civil fara experienta daca nu are armamentul necesar. Recrutii sunt instruiti cu arme si tehnici specifice anilor 50. De ce crezi ca niciodata nu se mentioneaza numele armatei romane? Mereu se spune ca suntem sub umbrela NATO si atat.

    • Felicitări, domnule Ioniță! Maia Sandu e o personalitate cu personalitate și un președinte de nota zece. Ea cunoaște necazurile și caută soluții. Ea le oferă cetățenilor pace, stabilitate și o viziune clara. Din păcate, pentru câteva sute de mii de moldoveni zombificati, votul are dimensiunea punguței cu/de doi bani, dacă se poate cu ruble, fiindcă asta-i ajuta sa ajute să crească baobabul genealogic al sălbăticiei rusești. Al banului negru câștigat uSOR, prin nemunca și, evident, stabilind un preț; prețuri care nu sunt decât niște infracțiuni; infracțiuni ce fac parte dintr-o schemă diabolică pregătită in cotloanele FSB. Cu această cruciada banditească, descoperim noi înșine că Maia Sandu are de-a face cu un Moloh adevărat. De fapt, cu un Mare război hibrid dus de Moscova imperialistă împotriva Chișinăuului pașnic. Datorită ei, Republica Moldova a pășit într-un moment de miracol care se petrece rar în istorie. Dacă avem în vedere metodele idioate, mafioate, nefaste folosite de Rusia răpitoare in RM, altele decât cele de pe câmpul de luptă (in Ucraina), in scop cert de a crea haos, dezmăț, măsluire etc, ne vom găsi în sfera acțiunilor de terorism international. Spre deosebire de Maia Sandu, cetățeanul statului Român, kremlinezul, inculpatul, contracandidatul Stoian ogli, procuror, fost procuror general, are prea multe culpe, dar nu-și face mea culpa. Iată, așadar, animalul care, numai desenat, e in stare sa se reîncarneze și să umble pe la casele oamenilor, ademenindu-i cu flegme dulci. Deși Maia Sandu i-a închis gura-i, va fi foarte greu să-i închizi ușa, cât timp oligarhul Abramovici, prin scobitoarea sa Sor, deschide depozitele cu bani murdari și uzinile cu escadroan de racolați, instruiți, plătiți și puși în stare de așteptare pentru acte de terorism, de fraudare și dezordine. Dar ce face Patria-Muma? Tace. Or, această observație simplă ne arată că politicienii români din România minează ceea ce nu simt, se orientează la direcțiile lingorii de la Răsărit, mai ales acum…Cu cine se pupă Ciolacu? Cine este cel mai iubit dintre toți basarabenii lui Ciolacu? Kremlinezul, agentul secret dovedit, primarul Chișinăului Ivan Ceban, caruia dl Ciolacu i-a creat partidul-primarie! In fine, suntem meșteri seculari la băgatul capului in nisip. Poate de aceea niciun organ de urmărire penală din România nu a catadicsit sa ia la puricat celebra listă cu cele 3800 de nume concrete, parte a rețelei criminale, pentru a identifica persoanele cu cetățenie română și, eventual, pentru a decide dacă acești indivizi merită să fie considerați cetățeni ai Statului Român.

    • „Rusia nu poate intra cu trupe in Rep.Moldova daca nu cucereste integral Ucraina si nici atunci nu suntem siguri ca ar dori sa o faca”.
      Fraza citată este genul de declarație de negare a evidenței tipic rusească. Rusia ESTE „cu trupe în Rep.Moldova”!

  4. D.p.d.v. al dreptului internațional, așa-numita „Transnistrie” este teritoriul Republicii Moldova. Practic, Ucraina ar ataca statul Republica Moldova. Cum ar face asta, prin declarație de război sau prin operațiune specială? Ce ar urma? Moldova ar deveni ce? Aliata Rusiei, împotriva Ucrainei? :)

    • Teoretic teritoriile din Liban in care se desfasoara Hezbollahul si din care atacau Israelul apartin Libanului! Deci nu e nevoie nici de operatiune speciala nici de declaratie de razboi! .PS. Libanul , desi protesteaza formal, nu v- deveni niciodata aliatul Iranului in regiune! Deci e simplu! Ucraina scapa Moldova de un buboi iar Moldova va protesta formal si ii va felicita informal!

      • ”Moldova va protesta formal si ii va felicita informal”

        Lucrurile nu merg așa. Există destui politicieni occidentali pro-Rusia care ar folosi un asemenea pretext pentru a reduce ajutorul acordat Ucrainei.

        Israelul și Libanul nu au nimic în comun, prea puțin îi interesează pe israelieni ce se întâmplă cu Libanul. În timp ce Europa are nevoie ca R.Moldova să se împace cu transnistrenii și să elimine conflictul înghețat prin rămânerea lui fără obiect, nu prin intervenția armată a Ucrainei.

        În Tirolul de Sud, majoritatea germană ajunsese la activități teroriste, înainte de a obține autonomia. R.Moldova nu are nevoie de activități teroriste în Transnistria (pe care Moscova le-ar sprijini cu mare entuziasm). R.Moldova are nevoie ca transnistrenii să renunțe pașnic la prezența trupelor rusești și să se integreze în societatea moldovenească, pe cât posibil.

        Relația statului român cu secuii este un bun exemplu: secuii se integrează mai mult sau mai puțin în societate (cel puțin au echipe de fotbal în campionatul românesc) și se duc la Budapesta oricând vor ei. Dar nu pun mâna pe arme și nici nu se ocupă cu activități teroriste, tocmai pentru că nu au niciun motiv să o facă. Exact asta e miza și pentru transnistreni: să accepte pașnic integrarea, nu să se considere învinși în luptă.

        • Total de acord numai ca Tirolul de sud sau Harcov nu aveau sau au niste razboaie la granita. Tirolul de sud e fix in centrul Europei iar Har-cov-ul e cu totul altceva! Ce se intampla la fostele granite ale URSS-ului, aici includem Transnistria, Osetia, Abkahazia este din alt film! Transnistrenii nu vor autonomie ci sa fie parte a Rusiei chestie afirmata de multe ori! Sa comparam Tirolul de sud fie si cu secuimea este ceva deplasat!

      • Domnule, dacă Ucraina intră în Transnistria e posibil să nu mai plece. Să nu uităm istoria, Ucraina este tot un fel de Rusia, vreo 500 de ani au fost copărtași la toate ticăloșiile Rusiei.

  5. In cazul in care fraierul de Stoianoglu iese presedinte in maxim 24 de ore Ucrina intra in Transnistria.Boul rusofil a declarat ca primele vizite le va face in ordine in Transnistria si apoi la Moscova.Chiar atat de tampit sa fi sa fluturi batista rosie eventual unui -taur ucrainian-

    • Prezența trupelor rusești în Transistria este deja foarte diluată: în prezent, 85% din cei 1500 de militari sunt localnici rusofoni, numai ofițerii mai sunt ruși-ruși.

      Capacitatea de luptă a unor asemenea trupe este foarte aproape de zero. Problema Rusiei e că și-ar compromite complet imaginea, dacă ar retrage acei ofițeri și ar lăsa Transnistria în plata Domnului. Însă mai devreme sau mai târziu, exact asta se va întâmpla. Probabil abia după înlocuirea lui Putin.

      P.S. Foarte recent, rușii au lăsat și Armenia în plata Domnului, deși era mult mai importantă decât Transnistria. Capacitatea rușilor de a mai impune ceva este extrem de redusă, doar cozile de topor pe care le mai au în Vest fac ca situația actuală să se perpetueze.

  6. Un articol bun al Dlui Ionita. In realitate insa, faimosul armament din Transnistria e ori expirat, ori lipseste cu desavarsire. A fost probabil vandut in primii ani dupa destramarea URSS de grupurile mafiote rusesti, transnistriene si ucrainiene. Altfel de ce ar cumpara Rusia obuze nord-coreene in razboiul cu Ucraina, cand ar avea un „porcoi” de armament in depozitele de la Tiraspol? Adevaratul motiv pentru care Ucraina nu a atacat Transnistria, este ca nu se merita deranjul.

      • Nu ați luat în considerare și eventualitate în care depozitul este minat de ruși și explodat în cazul intrării ucrainienilor (sau moldovenilor) peste ei! Se pare că dacă se va întâmpla asta chiar și Chișinăul va fi afectat de explozii

        • Îmi amintesc o discuție avuta cu un localnic pro-rus când am fost în Moldova, anul trecut. Ideea era cam așa: Moldova ar face bine sa nu ii supere tare pe rusi ca în Transnistria exista un uriaș depozit de armament și, printr-un „accident”, poate oricând bubui. Chestia asta funcționează în mintea multora, sa nu ii supărăm prea tare pe rusi.

          Nu va arunca nimeni în aer acel depozit de armament, s-ar sti imediat a cui e vina.

          Vara trecuta am avut ocazia sa vizitez orașul Tiraspol și am văzut și soldații „ruși”, la „granita” niște băieți din Transnistria cu pașaport rusesc. Fiind cald, stăteau la bustul gol și cu mitraliera pe umăr, nici măcar nu se sinchiseau sa se uite la noi. Din câte am putut sa îmi dau seama, nu știu cum ar apara „țara ” acei soldati, mie îmi păreau necăjiți.

          • Ce scrii acolo e la nivelul de impresii…
            Chiar dacă o mare parte din trupele de acolo e formată din localnici, există totuși cadre ruse și poate nu realizezi, dar pentru a declanșa o explozie (care a fost pregătită cu mult timp înainte) nu e nevoie decât de o singură persoană ca să declanșeze!

            • Cadre ruse poate or fi existând, nu am zis ca nu. Eu spun de ceea ce am văzut la fata locului, niște soldatei amărâți. În avantajul cui ar fi declanșarea unei explozii? Ce ar fi de câștigat în acest sens?

        • Pana la Chisinau, e ceva distanta… poate niste geamuri sparte la periferie. In schimb beneficiile unui lac de acumulare escavat pe socoteala rusilor, nu ar fi de colea…

        • Pentru Moldova, acel dep[ozit e un spin in coaste.
          Orice mod de a-l face sa dispara ar fi benefic. Ar face sa dispara peste noapte una dintre cele mai mari probleme.
          Mai ales, daca nu trebuie sa faca nimic pentru asta. Adica, daca trebuie sa nu faca ceva

  7. Maia Sandu e un presedinte foarte bun, Moldova are mare noroc cu ea. Educata in SUA (Harvard), pro-occidentala, cu bun simt, bun politician si abila, dar ferma in democratizarea Moldovei. Acolo lucrurile au fost si sunt complicate, rusificarea fortata din anii comunismului a lasat urme foarte adanci si exista oricum multa populatie rusofona. Deci trebuie un efort suplimetar de a convinge acesti oameni ca UE e cea mai buna alegere pt ei, si nu russsia. Nu trebuie facute miscari bruste sau dramatice, care ar speria electoratul rusesc.
    Stoianoglu asta e un basbuzuc comunist si rusofil, un corupt aflat la limita legii. se vede cand vorbeste ce primitiv e in gandire si rusofon/rusofil cat cuprinde.. Maia Sandu sper ca va castiga.
    Maia a jucat foarte bine cartea neimplicarii in razboi. In cazul unei infrangeri chiar si limitate a Ucrainei, Moldova ar fi victima sigura mai ales cu rusnacii din transnistria. De aceea e important sa nu permita intrarea ucrainenilor in transnistria, nici chiar pt a lua ce le trebuie din Cobasna.
    Evident asta nu inseamna ca nu se va intampla deloc. Depinde de rezultatul de pe front. E posibil ca Ucraina sa intre oricum in transnistria, daca va avea nevoie, sau daca rusii fac mismasuri pe acolo…!

    • NU intelegi absolut nimic din ce se petrece prin rep.moldova.
      Majoritatea absoluta a RUSOFONILOR de acolo se teme de un conflict armat cu RUSIA!
      De bombardamente rusesti in Chisinaul rusofon, de o mare explozie in Cobasna la cateva ore dupa eliberarea ei de catre ucraineni – Cobasna e o comuna, nu un depozit, locuit de UCRAINENI!

      • @gagiu. E incredibil cum unii gogomani agramati care in scoala au fost repetenti, comenteaza pe aici. Vorbesti prostii ca sa te afli in treaba. In primul rand de unde stii tu ce vrea majoritatea absoluta a rusofonilor?! Nu intelegi nimic si faci confuzii, ai idee macar ce inseamna majoritate ABSOLUTA?!
        Rusofonule ageamiu, tare ai mai vrea sa va „salveze” rusia, pana atunci vinzi gogosi cu bombardamentele ipotetice rusesti in Chisinau. Pe asta se bazeaza rusia, doar pe frica, amenintari goale.
        Cica „bombardamente rusesti in Chisinau”, … nino-nino…! de ce nu si bombardamente rusesti in Varsovia, Vilnius sau Bucuresti, daca tot ai luat ceva vodca la bord si fabulezi?!
        Rusia nu e in stare nici sa bata pe ucraineni, ce sa atace si Moldova…
        Cica „o mare explozie in Cobasna la cateva ore dupa eliberarea ei de ucraineni” … o data intrati ucrainenii acolo, vor fugi rusii ca potarnichile speriate ca sa-si salveze pielea. In orice caz ucrainenii nici nu ar avea ce sa ia din Cobasna, acolo fiind vechituri sovietice inutile de acum 30 ani.

        • din păcate gogomanul ești chiar tu… crezi că pentru rusofonii care visează la urss are vreun interese studiile la Harvard și multe din astea, pentru ei este exact contrariul ar prefera cu toată inima lor sovietică să aibă un președinte fost șef de cohloz (vezi Lukashenko!). Cât despre Cobasna iar nu ai habar ce scrii acolo, sunt tone de explozibil, nu importă că sunt vechituri, pot fi periculoase doar și pentru că sunt vechi și poate instabile. Simplul fapt că acolo au acces diverși nechemați iar e un pericol, pentru că la Toropeț (depozit de muniție rus distrus de ucrainieni!) distrugerile acelui depozit (care teoretic trebuia să reziste și la arma atomică) s-au datorat tocmai depozitărilor și manipulărilor defectuoase.

          • @alkk. S-au activat idiotii utili, trolii muscali, si analfabetii functional ca tine…
            Mai bine du-te la o vodca si lasa comentatul, vorbesti numai tampenii. Unde am spus eu ca pt rusofoni are importanta ca Maia are studii la Harvard ?! Pt mine are importanta si pentru oamenii cu creier la fel. Pt unul ca tine fara discernamant si indobitocit de propaganda ruseasca evident ca nu are..
            Ia citeste mai sus, am spus ca Stoianoglu e cel care va fi votat de rusofonii cu nostalgii sovietice, pt astfel de „votanti” faptul ca e corupt nu conteaza.
            Cu depozitul de la Cobasna, iar aberezi si te contrazici singur (desi probabil esti prea retardat ca sa-ti dai seama). Daca munitiile alea sunt asa instabile, si probabil ca sunt la vechimea lor de 30 ani, de ce le-ar vrea ucrainenii?! sa le explodeze in maini? Ucraina nu va intra in Transnistria, daca rusii nu lanseaza de acolo vreun atac pe la spate. Ucraina nu are ce lua din Transnistria (oficial parte a Moldovei), in plus i-ar afecta imaginea de stat democratic agresat.
            Asa ca lasa comentatul, treci si termina-ti liceul, citesti dar nu intelegi. Nota 2!

            • după comentariile pseudointelectuale cu accente pedagogice, pari a fi un suplinitor de școală profesională… dacă tu crezi că părerile tale autosuficiente au vreo importanță ești în totală ignoranță ca în multe altele… de fapt la nivel de ignoranță și de agresivitate ești cam la nivelul alegătorului tipic tâmpit de regimul sovietic, dar asta nu schimbă irelevanța opiniilor tale pentru votul lor

            • @al-k-k. Lasa copy-paste-ul, da-ti tie sfaturi ca esti ca nivel de gandire sub al unui tractorist sovietic. Aberatiile tale sosociste si hauriste sunt bune de aruncat la gunoi, indobitocire primitiva cu propaganda de la est. Dar evident fiind foarte „inteligent”, nu iti dai seama cat esti de ridicol.

              Habar n-ai de nimic, dar trebuie sa si anunti asta! deh, prostu’ pana nu-i fudul, parca nu e prost destul..!

  8. Ucraina nu va intra în Transnistria. Ar fi un cadou făcut Moldovei. În Transnistria intersele Ucrainei coincid cu cele rusești. Transnistria este bolovanul agățat de picioarele Moldovei care nu o lasă să se îndrepte spre vest.

    • Si deci ucrainienii nu vor sa distruga „bolovanul agatat de piciorele Moldovei” ( de catre rusi), pentru ca ar avea aceleasi interese relativ la Moldova ca si Rusia lui Putin !!?? De ce ? Explica ! Dezvolta ! Ca sa ne lamurim care e nivelul tau de dezvoltare neuronala si de care parte a baricadei esti!

      Spui prostii sau vrei sa manipulezi si sa introduci naratiuni care favorizeaza Rusia. Ucrainienii stiu foarte bine ca o Modova in care Maia Sandu e presedinte si partidul ei domina parlamentul va fi o Moldova care e alaturi de ei impotriva Rusiei si a lui Putin!

      Interesele Ucrainei si ale Moldovei sunt aceleasi !

      • Nu numai rușii ne sunt ostili ci și ucrainienii. Ucraina nu a sprijinit niciodată Moldova în diferitele formate de mediere ale crizei transnistrene la care a participat deoarece nu are interesul să o facă. Ucraina are interes să păstreze status qvo-ul. Am toată admirația pentru lupta eroică a ucrainienilor. Nu sunt sigur că noi am fi în stare de așa ceva dar interesele ucrainienilor în Basarabia sunt contrare intereselor noastre. Pentru noi obiectivul final este recuperarea a cât mai mult posibil din teritoriile cedate în est. Existența Republicii Moldova este o amenințare pentru integritatea teritorială a României atât timp cât Ucraina nu va fi membru NATO și Rusia își păstrează politica imperială.

  9. Transnistria ar putea fi ocupata in cateva ore de un batalion de infanterie; fara sprijin de tancuri/artilerie/aviatie.
    E un teritoriu restrins si rusii ce pazesc depozitele, nu au experienta de lupta. Sunt si putini.
    Dar in clipa in care Ucraina ataca, va deveni stat agresor. Si va pierde tot prestigiul politic pentru democrati.

    Se poate ataca, doar daca Maia Sandu invita oficial armata U, sa neutralizeze fortele de ocupatie rusesti.
    Dar Maia………. are o alta viziune.
    (Probabil se va agita Gagauzia imediat, rusofonii vor incepe sa guite. Tot circul pus la cale de pe vremea lui Stalin. Maia doreste sa rezolve problemele pasnic. Prin sufocarea eventualelor nemultumiri. Sa vedem daca va putea.)

    • Ce e aia prestigiu politic pentru democrati? dar cand a intrat in Kursk a pierdut prestigiu politic? dar daca ar ataca ipotetic baze militare ale Rusiei din Belarus? Hai sa fim seriosi, 48 de ore ar termina totul si ar fi acasa inainte ca ce numesti tu democrati sa aiba ocazia sa reactioneze! ( ma rog, sa goleasca ce mai e prin depozitele de la Cobasna ar mai dura ceva dar sunt sigur ca democratii le-ar acorda acel timp!)

      • Inainte ca cele 48 de ore sa se termine ucrainenii care ar intra in depozitele din Cobasna s-ar transforma in ingerasi.
        Doar unii mai naivi pot crede ca rusii nu si-au luat masuri si pentru o astfel de situatie in sensul de a mina locul si a-l arunca in aer la o adica sau de a-l ataca cu vreo una sau doua rachete hipersonice in caz ca sistemele de minare ar fi neutralizate de ucraineni ! Sa nu-mi ziceti ca rachetele hipersonice nu pot atinge Transnistria…au ajuns ele pana in Lvov, la granita cu Polonia si n-ar ajunge in Transnistria ??
        Pe de alta parte democratii mai au doar cateva zile de stat la putere asa ca daca ucrainenii nu o fac acum, si nu prea vad cum ar putea sa o faca, odata cu venirea lui Trump la putere ( si el vine sigur din cate se vede din sondaje ) ocazia va fi pierduta definitiv ! Asa ca vorbim vorbe si facem scenarii ca sa ne aflam in treaba ori ca sa mai facem putina propaganda in favoarea Maiei Sandu !!

        • „Vise, vise, cu dureri cu bucurii….”
          Bautorii de votca viseaza prea mult. Probabil de aici li se trage. Numai decizii proaste in ultimii 10 -15 ani.

      • Kursk este teritoriul agresorului!
        In Occident, daca iti incalci cuvintul, iti pierzi prestigiul. Nimeni nu mai da o ceapa degerata pe tine.
        Probabil din cauza asta Putler si ai lui urasc Occidentul.

    • Relativ la cele spuse, cred ca noi romanii din afara Basarabiei ar trebui sa deschidem bine ochii si in cazul nostru si sa observam ca binomul Ciolacu -Johannis a aplicat si aplica in multe situatii directive de tip NKDV sau KGB elaborate in laboratoarele staliniste in cazul pierderii puterii de catre partidul comunist in vreunul din statele capturate de jigodiile rosii. PSD=PDSR=FDSN=FSN face asta din dec 89, cu sprijinul a cateva milioane de romani imbecili. Acum, in ultimii 3 ani, a facut-o si o face extrem de bine cu sprijin PNL !

      Sunt foarte circumspect asupra atasamentului fata de valorile euro-atlantice al actualului PSD, al lui Ciolacu si al nemernicului tradator numit Johannis. Eu cred ca e mai degraba vorba despre un fariseism josnic, pentru a pacali pe cei creduli, fie din Romania, fie din afara ei!….sau e pur si simplu o aplicare de catre comunisti si securisti a planurilor de tip NKDV – KGB.

  10. Deci Maia Sandu s-a opus ca ucrainenii să fie invitați de guvernul de la Chișinău să se aprovizioneze din Transnistria. Și eu care credeam SUA s-a opus.

    • Deci…Maia Sandu lucrează ca o albinuța și are o inteligență de invidiat. S-a opus, pentru că îsi apăra țara, neamul și cauza. Brrr…Nici nu vreau sa mă gândesc ce s-ar putea întâmpla, sau ce s-ar putea întoarce, dacă impostorul Stoian ogli și tâlharii din umbră pun labele pe acest colțișor de plai. Parafrazez o parabola. Pentru că urau albinuța, gândacul de băligar și viespea au votat insecticidul. Au pierit toți, chiar și greierele care nu a mers la vot.

  11. Întreg articolul este scris într-o logică a războiului, a dreptului celui care poate să intre peste cine e mai slab și să „ia”… RMD, stat cu o identitate artificială, stalinistă, dezvoltată în antiteză profundă cu românismul și România, este totuși recunoscut internațional ca țară în granițele pe care le are – cu tot cu regiunea transnistreană.

    Ucraina nu ar putea niciodată să intre acolo fără să creeze un haos absolut și să devină, din victimă, stat agresor, așa cum este Rusia… E o aberație această idee.

    Discuția despre regiunea transnistreană e mult mai complexă… după părerea mea, reprezintă garanția independenței statului artificial „moldovean”, și ei s-au folosit și se folosesc de acest „conflict” pentru a… mulge bani, mulți bani și multă simpatie internațională.

    Mie, unul, aderarea la UE a statului basarabean într-o manieră similară cu Ciprul mi se pare o aberație totală… Vă recomand să scrieți despre asta în loc să vă imaginați scenarii războinice… Până la urmă, nici România nu are nevoie de așa ceva și nu cred că statul român încurajează acest scenariu.

    • Va reamintesc ca in urma Razboiului pierdut de Republica Moldova (stat proaspat membru al, ONU la data), cu fortele separatiste de peste Nistru sprijinite de trupele ruse – celebra armata a paisprezecea a lui Lebedev -, in urma caruia au murit peste 1000 de moldoveni si Tighina a fost ocupata – a rezultat un Conflict inghetat!
      Republica Moldova a cerut in repetate randuri retragerea fortelor ruse de acolo – inclusiv Parlamentul European a cerut asta destul de recent – si chiar Basescu i-a cerut personal, intr-o discutie informala, retragerea trupelor din regiunea transnistreana a Republicii Moldova si implicit din Tighina…

      Asadar, ce BENEFICII are OARECINE, de pe urma conflictului inghetat din cauza caruia Rep. Moldova nici macar nu se poate gandi la vreo invitatie din partea NATO, candva, daca ar dori sa devina membra a acestei aliante militare la un moment dat, eventual?

    • Domnule Civis, expuneti opinii de origine comunista pe aici si nu stiu cum naiba se face ca opiniile de origine comunista coincid cu opiniile si interesele Moscovei ! Oare de ce!? Cum explicati asta?

      Eu stiu ca tovarasii comunisti iubeau de mama focului razboaiele in care comunistii erau agresorii, dar zbierau puternic in favoarea „pacii” atunci cand USA si alte tari NATO se inarmau zdravan pentru a se securiza impotriva agresiunilor dirijate direct sau din umbra de catre jigodiile comuniste! La umbra „luptei pentru pace” a jigodiilor comuniste s-au nascut scenarii criminale care au condus la crime oribile impotriva umanitatii!

      Avand in vedere cele pe care le spuneti mai sus va intreb: La care stat roman va referiti ? La acela al carui prim minstru este Ciolacu si care in ultimii 35 de ani a fost bataia de joc a clicii de origine comunista numita PSD? Se pare ca din punctul dumneavoastra de vedere romanismul inseamna nationalism infect si de prost gust, care astazi e propovaduit de catre gasti promovate la televiziunile unor infractori notorii!

  12. O poveste de aceeași factură cu cele scornite de propaganda rusă, atâta numai că provine din zona dreptei intelectuale românești pline de pretenții. În primul rând, nu există vreo echivalență între o incursiune ucraineană în regiunea Kursk și o invazie a Transnistriei. Kursk este o regiune a unui stat agresor, care poate fi invadată, conform dreptului internațional, de statul agresat, pe motiv de legitimă apărare. Transnistria este o regiune a Republicii Moldova, parte a granițelor ei recunoscute internațional, chiar dacă nu exercită controlul asupra ei. În consecință, orice incursiune dincolo de granițele ei este ilegală, dacă nu este făcută la cererea sau cu încuviințarea expresă a conducerii Republicii Moldova. Dacă Ucraina a avut de gând așa ceva, ar fi fost o imensă prostie, care ar fi pus-o pe același plan cu Rusia, în ochii locuitorilor celorlalte țări, din spațiul ex-sovietic. Cât de cât, restul lumii sovietice se ține departe de război, populației îi este interzis să se înroleze în armata rusă, chiar dacă banii sunt tentanți, dar răspândirea războiului, de către Ucraina, ar putea ridica asemenea restricții, măcar pentru a ajuta ca povestea să se încheie mai repede. Apoi, în al doilea rând: chiar a avut de gând cineva din Ucraina să facă asta? Pe ce se bazează autorul, de unde are informațiile astea prețioase? Aproape sigur, nu se bazează pe nimic, la fel ca propaganda rusă, în schimb ne încredințează că ce spune el nu este fake. Nu, e doar prost, rușii se pricep mai bine la chestii de genul ăsta.

  13. Excelentă analiza lui Peter Sellers alias Sorin Ioniță!
    Cu observația că depozitul de la Cobasna cred că e minat de mai bine de doi ani, pentru a se evita capturarea sa de către UA.

  14. Cum de poate aparea un astfel de articol? Conform tratatelor internationale Transnistria este parte a republicii Moldova… Ar insemna ca Ucraina ataca un alt stat…
    Da, acolo e un conflict nerezolvat, cum sunt atitea altele inn zona fostei URSS. Dar sa scrii si sa-ti fie publicat un articol ce incita la razboi asta este INADMISIBIL.

    • Nu e inadmisibil. Este doar o întrebare, și un posibil răspuns. Nu singurul. Cred că e totuși problematic să ataci teritoriul Moldovei. Chiar și la 2 km de graniță. Ai deveni un stat agresor. Poate obții muniția, dar pierzi sprijin politic internațional și dai muniție propagandei ruse(nu c-ar duce lipsă). Înțeleg că sunt 20000 t de muniție acolo. N-o poți scoate printr-o operațiune specială (în înțelesul occidental, nu rusesc al sintagmei). Adică nu e „direct action”, lovești-încarci-fugi într-o noapte. Pe lângă asta, rușii consumă 10-15000 t/zi. Ucrainienii poate un sfert. Ar ajunge pentru câteva zile deci. Cine știe cum e depozitată, cât e de operațională. Oare merită efortul? Oricum, BRAVO Maiei Sandu! În România candidații sunt cam stoianogli .

    • Si pe cine a incitat , ma rog, la razboi, domnul Sorin Ionita! Pe ucrainieni? Care vor sari toti ca unul sa aplice „incitarea” !!! Inseamna ca e tare domnul Ionita! Mai tare decat binomul Johannis-Ciolacu( zis si Ciordacu). Sa-l invitam sa candideze la presedentie si sa-l si votam in loc sa alergam cu limba scoasa in slujba unor cocalari precum Ciolacu sau Simion! Nu crezi ca ar fi bine?

      Din punctul meu de vedere a incita la razboi e mai putin grav decat a initia un razboi! Asa ca ar fi bine inainte de a-l condmana pe autorul articolului sa mergi la Moscova si sa protrestezi impotriva lui Putin, daca esti un asa mare iubitor de pace! Iti platesc eu biletul de avion pana la Moscova!

  15. Nu-i exclus ca motoritatile transnistrene sa fie mai antiruse decat Chisinaul. Motivul: daca Transnistria e trasa in razboi de partea Rusiei, Putin va incerca sa recruteze barbati de acolo si nimeni n-are chef de asa ceva. Ar fi o pustiire a zonei. Apoi mai sunt afacerile concernului Sherif, care n-au treaba cu razboiul, din contra.

  16. Daca Ucraina intra in Transnistria, in secunda 2 se intampla doua lucruri:
    1. Se opreste centrala pe gaz de la Cuciurgani, ca rusii nu sunt tâmpiți sa mai trimită gaz, si Moldova ramane fara curent electric si fara soluții tehnice de a lua curentul din alta parte.
    2. (de fapt tot 1) Depozitul de la Cobasna sare in aer si seismografele nostre inregistreaza explozia, ca rusii nu sunt tâmpiți sa nu-l fi minat din ziua a patra a războiului, cand Kievul n-a vrut sa cadă.
    Mai departe, liber la speculații.

    Eu as dezbate, foarte intens, un subiect diferit dar conex: Cine, cum, cui, in schimbul a ce, a dat peste un milion de pașapoarte românești in Moldova.

    • Cornele, esti de o inteligenta sclipitoare! Iti sugerezi sa mergi la Ciolacu sa te premieze! Garantat are nevoie de oameni ca tine! In PSD sunt majoritari cei care-ti seamana!

  17. Săptămâna trecută jurnaliștii de la Pravda au publicat un articol în care au explicat de ce n-au atacat Transnistria. Ei n-au niciun câștig, decât un stoc de 100 de militari ruși pe care să-i schimbe pentru ucraineni.

    Pe de altă parte, Ucraina doar datorită Maiei Sandu mai dă din 2025 gaze Transnistriei. Și articolul explica, că Moldova ar ajunge în default dacă oprește gazul. Se va trezi cu 200 mii refugiați din Transnistria. Deci, orice guvernare n-ar veni anul viitor în Moldova, v-a trebui să facă alianță cu Maia Sandu.

  18. Pentru Romania ar fi mai bine sa iasa Stoianoglo. Transnistria e o piatra de gatul Moldovei, sa o ia Ucraina. Asta ar destabiliza restul Moldovei si ar da motiv Romaniei sa intervina. Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, asta vrem, asta trebuie. Daca Rusia se tine de cuceriri, noi de ce nu putem? Ce o sa faca, o sa atace un stat NATO? Nu cred.

  19. Raspuns: exact pentru ca aveau Kursk1 de atacat
    Nu cred ca Transnistria era pe hartile armatei UA in primii 2 ani de razboi, Occidentul vorbea de avansul probabil sau chiar iminent al Rusiei in Transnistria si deschiderea unui nou front
    In al 3lea an de Razboi a aparut planul de a ataca un teritoriu rusesc cu intentia declarata – ulterior, dupa ce a functionat – de a provoca opinia publica ruseasca, degaja frontul din Donetk si impresiona Occidentul – niciunul posibile rezultate ale ocuparii Transnistriei
    Argumentul Cobasna si 1500 prizonieri cade, vezi destule comentarii mai sus.
    Adica Ucraina cere Taurus si se multumeste cu Cobasna ???
    Partea articolului cu optiunea Maia vs Stoianoglu vis a vis cine ‘ne baga in razboi’ e din pacate nefondata pe realitatea simpla din teren: optiunea UE a fost demonstrata ca aducatoare de razboi civil sau razboi cu Rusia, de la inceputul anilor 2000, vezi Maidan si 2014.
    Moldovenii stiu ca optiunea UE aduca vremuri tulburi, chiar daca dispare Putin, cei care au plecat deja in UE de asta au plecat, ca sa nu astepte
    Au votat deja.
    Referendumul UE a dat rateu si va fi greu de explicat de Maia catre UE, daca va mai fi cazul…

    Deci, Kursk a fost un pic de surpriza pentru Putin, Kursk2 ar fi fost un cascat, oricum mare lucru n-a iesit

  20. A naibii natia asta romana! asadar romanii sunt superpregatiti la fotbal, sistemul prezidential american si diplomatie si jurism . Jumatate dintre comentatori stiu ei ca e ILEGAL sa faca Ucraina asa ceva

    • Armata ucraineana, NU Ucraina, poate intra oricand in regiunea transnistreana a Rep. Moldova, stat membru al ONU, cu acordul explicit al celor in drept din Rep. Moldova, respectand cu strictete cele convenite intre state… Nu e nevoie de vreun referendum pentru aceasta. (dezarmarea fortelor transnistrene – impreuna cu organele in drept ale rep. moldova, a tuturor fortelor de aparare si ordine ale republicii fantoma si redarea controlului regiunii statului moldovenesc legitim, dupa care o retragere ordonata – par example – insa, toate astea ar implica forte necesare azi pe frontul care abia se mai tine, iar cei care apara statalitatea fragina la micii republici sunt inca fragili)

  21. Problema pusa de articol este prost pusa,ill-possed cum se numeste in matematica,dar autorul nu cred ca stie.
    De ce? Fiindca Transnistria nu e chiar Rusia , face parte oficial din Rep.Moldova , iar Kursk este chiar Rusia.Desi Rep.Moldova nu controleaza Transnistria, e totusi Rep.Moldova. De ar atac-o Ucraina? Ce interes ar avea? Depozitul de arme invechite rususesti, cand Ucraina lupta cu arme americane de ultima generatie si cu avioane F16? Domnul Ionita, dnii Popescu, Gosu sunt niste admirabili analisti ai situatiei din Ucraina , Rusia , Dv. va puteti ocupa de altceva, la care pricepeti cat de cat.

    • Matrix, daca tot te dadusi tu in vorba in legatura cu matematica, ai vrea te rog sa dai niste exemple serioase de probleme de matematica ill-posed ( se scrie cu un singur s, dar sunt convins ca ai gresit din graba, nu din nestiinta). Pretiozitatile in limbaj imi genereaza in general suspiciuni si as vrea sa ma lamuresc!

      • Nu e vorba de pretiozitati in limbaj . In matematica:
        https://encyclopediaofmath.org/wiki/Ill-posed_problems
        , dar o problema prost pusa se foloseste si in limbajul curent : se pleaca de la o ipoteza ce pare rezonabila si se ajunge la rezultate complet gresite, ca in articolul de fata.
        In matematica, problemele ill-posed sunt greu de rezolvat.Matematicienii se feresc de ele . Originea termenului si cele mai multe ill-posed problems vin de la rezolvarea ecuatiilor diferentiale, integrale,si integro-differentiale. Nicusor Dan s-ar fi ocupat de astfel de probleme, daca nu se ocupa de politica, de tevile din Bucuresti. si de lupte cu escavatoare. Probabil e mai distractiv…s-a plictisit sa stea luni intregi sa se gandeasca cum rezolvi o problema grea. Uneori nu poti rezolva ani la rand sau niciodata…asa razi, te distrezi de Lasconi,Ciolacu ,Ciuca …..si rezolvi la tv probleme de la examenul de la clasa VIII.

        • Matrix, esti rau ! Nu vad de ce ar trebui sa fim rautaciosi relativ la Nicusor Dan! In fond, a lasat deoparte o cariera de matematician in care garantat ar fi avut succes, pentru a intra in politica si a incerca sa fac ceva bun pentru Romania! Daca ar fi existat mai multi ca el lucrurile poate ar fi stat altfel in Romania.

          Sa nu-mi spui ca nu se pricepe la politica! Ceea ce fac o buna parte dintre asa zisii oameni politici din Romania nu e politica! Manipularea si minciuna ordinara, cumpararea cu bani a voturilor, aliante cu infractori, numiri in administratie pe baza de apartenenta la asa zisele partide politice( in fapt, unele sunt doar grupuri infractionale organizate)……astea nu inseamna politica decat in mintile bolnave ale celor cu minte putina sau ale celor pusi pe furat!

          Cu „ill-posed problems” nu prea ai nimerit-o, ca exprimare e cam incorect, dar esti pe aproape! De fapt nu exista o definitie foarte exacta a ceea ce inseamna ” ill-posed problem” in matematica, de aceea eu am cerut exemple, nu o definire a conceptului. Nu e adevarat ca matematicienii se feresc de astfel de probleme! Dintr-o ill-posed problem, adaugand conditii suplimentare adecvate, poti ajunge la well-posed problems care sa reprezinte rezultate noi sau contributii importante pentru aplicatii interesante.

          Mai jos, o caracterizare a ceea ce ar fi o ill-posed problem:

          ” An ill-posed problem is a mathematical or computational problem that does not meet one or more of the conditions of the Hadamard criteria for well-posedness. Specifically, a problem is considered ill-posed if it fails to satisfy any of the following:

          Existence: A solution does not exist for the problem.
          Uniqueness: More than one solution exists for the problem.
          Stability: The solution does not change continuously with changes in the input data. Small perturbations in the input can lead to large changes in the output.

          Ill-posed problems are common in various fields such as inverse problems, image reconstruction, and certain types of differential equations. They can be challenging to solve because the lack of stability means that numerical methods may yield unreliable results.

          To address ill-posed problems, techniques such as regularization are often employed. Regularization introduces additional information or constraints to stabilize the solution, making it more robust to errors and noise in the input data. „

          • Probabil va plictisiti ,si sigur asa este, daca doriti va ofer imediat o problema ill-posed pe care sa o rezolvati ca sa vedeti ce e ,si cat de greu e, fiind e ceva mai mult decat o definitie copy-paste de pe internet. Eu am trimis la definitia din encicopedia de matematica,pe care nu ati citit-o sau mai degraba nu ati-inteles-o!
            Nicusor Dan e un matemtician ratat. Nici un matematician adevarat nu lasa matematica pentru primarie, ONG-uri ,procese,tevi si batai cu escavatoare!
            Si v-o spune cineva care a castigat premiul Gazetei Matematice inmanat de un anume domn Solomon Marcus, daca va spune ceva numele, si care a participat la olimpiade de mate pe tara in toti anii de liceu. Si care face mate si acum….deja am pierdut prea mult timp in conversatia asta si ma intorc la o problema inversa, pe care trebuie sa o rezolv. Stiti ce o problema inversa? Nu cred.

            • Matrix, iar te inseli in ceea ce ma priveste, ca si in replici date pe alte threads cu ceva mai mult sau mai putin timp in urma ! Cu „inverse problems” nu ai nimerit-o ( cu toate ca evident exista multe ramuri periferice ale matematicii in care nu am nici macar cunoastere a notiunilor de baza cu care opereaza ramurile respective). Prin 2007-2008 aveam nevoie de anume rezultate in teoria operatorilor si am dat peste o carte a lui Charles L. Byrne in care am gasit multe rezultate utile. Cartea se numeste ” Iterative Algorithms in Inverse Problems” , C. Byrne era prin acei ani la University of Massachusetts Lowell, parte a MIT. O poti gasi in regim OPEN aici:

              https://faculty.uml.edu/cbyrne/iter2.pdf

              Cu ocazia asta am intrat cat de cat in problematica asta si am publicat doua articole relativ la Inverse Problems, unul in 2010, altul in 2017, articole care ating probleme deschise pe care Byrne le lasa in carte….nu mai stiu pe unde, poti cauta.

              Intamplator ai cam nimerit ca nuca in perete! Nici cu ill-posed problems nu ai nimerit-o. Tot in 2010 am publicat un articol relativ la well posed problems legat de anume probleme la limita pentru perturbari neliniare ale p-Laplacianului, articol multiplu citat in ultimii 8 ani, mai ales in Journal of Mathematical Analysis and Applications.

              Am sa fiu rau acum! Felicitari pentru premiile tale GM, dar totusi, cat valoreaza premiile tale GM in raport cu cele doua medalii de aur la OIM ale lui Nicusor Dan? E cazul sa fii putin mai decent in afirmatii si declaratii!

              Din punctul meu de vedere Solomon Marcus a fost un farseur atat in cariera matematica, cat si in cea de dascal la facultatea de matematica a univ buc. Nimic mai mult! Am avut noroc sa nu fac cu el Cursul de analiza din anul I. Cei din seria B, unde tinea Marcus cursul, erau varza in anii 2-3 la ec dif, EDP cu Viorel Iftimie sau analiza functionala, pentru ca Marcus nu facea mai nimic la curs, isi batea joc! Parera mea este ca nici nu era in stare sa tine un curs bun, dens si riguros de Analiza I si II. Asa ca nici premierea ta de catre un pacalici ca Marcus nu reprezinta mare lucru.

              Lasand toate astea la o parte, efectiv ma bucur ca suntem colegi de breasla, dar nu sunt deloc de acord cu anume comentarii in care dovedesti ca ai opinii care par a fi de origine comunista. Ma astept la mai mult de la un absolvent de matematica care lucreaza in domeniul „inverse problems”…..si vorbesc foarte serios cand spun asta.

              Iarasi am sa fiu rau, dar chestiunile astea tin si de educatia de acasa din perioda adolescentei si copilariei. Arborele meu genealogic nu contine nici macar un punct colorat in rosu!

            • De asemenea, mi se pare o treaba complet puerila sa-l ataci pe Sorin Ionita utilizand o terminologie caracteristica matematicii si sa mai si spui ca nu crezi ca stie ce inseamna!

        • Matrix..nu o mai da in diverse…și apropos văd că recidivezi; corect excavator nu licența poetică escavator. Știu..știu..din …neștiință nu din grabă.

        • Imi cer scuze, nici macar nu am deschis link-ul catre encyclopediaofmath, nu am fost atent! Este intr-adevar o abordare extrem de pertinenta.

          Totusi, nu are niciun sens sa il ataci pe Sorin Ionita cu chestiuni de genul acesta, omul nu are nicio treaba cu matematica! Revin si ma intreb: De ce oare mi se pare ca atitudinea ta privind politica, Rusia, Ucraina, Basarabia este conturata pe idei care provin din lumea rosie…comunista? Mi se pare sau chiar asa e?

          • Domnilor , chiar aveti timp de citit si comentat si eu nu prea am.Da, scriu repede,ii las pe altii sa faca corectiile.,sa se dea destepti.Aici nu e vorba de matematica , a fost o expresie pentru o problema prost pusa de autor. Nu ne batem in cata mate stim pe Contributors.Ne exprimam o parere si atat. Si daca e ceva care nu place gata esti putinist , esti comunist !
            Din pacate stiu colegii cu medalii la OIM sau OIF (fizica!) care s-au pierdut pe drum.Nicusor Dan e unul din ei. Si inca ceva ,in clasa X cand am luat premiul Gazetei Matematice care a insemnat enorm pentru mine, nu stiam cine este profesorul Solomon Marcus ,dar am invatat apoi dupa cartile lui.
            Din fericire nu am facut facultatea de matematica, ci fizica.De ce?Mai toti matematicienii sunt nefericiti,nu stiu de ce! Asa ca mi-am gasit un loc de munca admirabil si va transmit un calduros salut din ferma de trolii din Magurele ,unde lucrez impreuna cu capitanul Kolmogorov si maiorul Tal Einstein si asteptam sa ne gaseasca unii ca voi si doamna Laskony.Da svidan’ia!

            • Succes la Magurele! Erau cercetatori exceptionali pe acolo si sper ca inca mai sunt sunt!

              Matrix, cele doua volume de analiza mat nu sunt scrise de Marcus, ci de Miron Nicolescu si Nicolae Dinculeanu. Marcus a scris decat partea de „analiza non-standard”, chestie introdusa de el, dar din care nu a reusit sa publice nimic in jurnale serioase, pentru ca nu ofera nicio perspectiva de cercetare. Poti sa te convingi cautandu-l pe Scopus sau WOS. Singurul sau merit este ca s-a preocupat sa apara acea ultima editie, dupa ce M. Nicolescu a murir si N. Dinculeanu a emigrat( a parasit Romania comunista) in USA in 76!

  22. In mod sigur era si asta un scenariu de lucru pentru ucrainieni. Moldova insa nu poate da unda verde unei asemenea actiuni. Transnistria este parte integranta a Moldovei, mentinuta artificial in viata pina la razboi, dar imposibil de sustinut dupa; ea se va transforma incet, in fata evidentelor avantaje pe care le aduce apropierea de UE si integrarea . Conflictele inghetate erau mult mai favorabile rusilor; nu vor mai putea reveni insa niciodata la ele. Erau folositoare in ideea ca Rusia poate declansa un razboi pentru acele zone de interes ; acum insa razboiul a consumat acest avantaj. Ucraina trebuie totusi privita si ea cu prudenta. E o tara mare, poate avea o evolutie imprevizibila, iar razboiul e in curs. Granita e granita, suveranitatea e suveranitate, doar Moldova isi poate gestiona treburile in chestiune. A fi solidari cu Ucraina este o datorie a vecinilor sai ; este nevinovata, nu a atacat , populatia sufera. Uniunea Europeana este implicata insa si ea, definitiv si irevocabil ; in fata Rusiei nu va da inapoi . Putin incepe sa inteleaga ca a facut o gogomanie enorma si de nereparat si va cauta sa iasa din conflict ; si-a ars avantajele obtinute in timp ; pentru prostia si mindria sa rusii vor avea de suferit multa vreme. Zeci de ani europenii vor tine minte acest razboi – in cazul in care nu se va transforma in razboi total – si afrontul inutil si prostesc adus popoarelor europene, care numai la razboi din partea Rusiei nu se asteptau; granitele vor fi ferme, intarite, iar apropierea de orice fel aproape imposibila, indiferent de cine va mai guverna Rusia.

    • Da,europenii vor tine minte acest razboi,mai ales ca nu se asteptau la acest razboi,o duceau bine nemtii si nu numai ei cu petrol si gaze rusesti ieftine, iar acum economia lor si a Europei scartaie. Numai europenii din Est au atras atentia cine e Rusia , stiau bine cine e pe propria lor piele ,dar nu i-a asculat nimeni, inclusiv Ucraina,un stat cu care Romania a avut probleme de la infiintare. Am ajuns cu ei de gat pana la Haga! S-au scris carti despre cine e Putin, s-au tradus carti,dar politicienii nu le-au citit! Pentru mine ca roman Putin nu e o surpriza,se stia ce poate,cuma distrus Cecenia,Georgia , si te intrebai ce urmeaza?
      Ucraina este o tara deja infranta,si asta nu o spun eu,o spune Vladimir Socor la RFI. De ce? Teritoriile cucerite de Rusia nu pot fi recucerite, dimpotriva Rusia inaintea rapid (stire hotnews de acum 8 minute):
      https://hotnews.ro/general-ucrainean-frontul-din-estul-tarii-a-cedat-1823351
      Ucraina are sistemul energetic distrus ,economia la pamant, are multi morti, nu mai exista prea multi soldati gata de lupta,iar cei existenti sunt obositi dupa 3 ani.
      Oi fi eu putinist,impreuna cu Vladimir Socor, hotnews ,situatia in Ucraiana e albastra, pe scurt va fi impartita ca si Coreea. Cand si de ce sa ocupe Transnistria? E o ipoteza ridicola ,la fel ca si cea cu salvatoarea Maia Sandu.

  23. Ucraina sa-si vada de lungul nasului. Nu-i treaba ei sa atace statalitatea R. Moldova, stat recunoscut de lumea intreaga. In vremea razboiului transnistrean din 91, au fost de partea rusilor. Daca s-a ajuns la formatul de pace „5+2”, unde Romania a fost exclusa , Ucraina era bagata de partea lui „ivan”.
    Tanjesc demult dupa acest teritoriu, desi el venea ca o recompensa pt pierderea iesirii acesteia la Mare(Bugeacul) decizie luata de Stalin dupa 1944…
    Presedinta R. Moldova a sustinut frenetic Ucraina , imediat dupa invadarea acesteia in 2022, uitand si nedeclarand vreodata nimic despre felul in care s-a comportat aceasta in anii de dupa 1991.
    Sa nu uitam cum presedintele Biden, a reamintit , cu ocazia vizitei in Basarabia, in fata multor personalitati ale momentului, ca nu se discuta despre integralitatea si inviolabilitatea statului R. Moldova; luand-o simbolic langa el pe d-na Maia Sandu!

      • Oare Ucraina a schimbat macazul de buna voie si nesilita de nimeni ? si s-a ajuns ca niste frati slavi sa se omoare intre ei. Intreb si eu. Euromaidanul a fost o revolutie sau lovituta de stat pe model CIA ?

        • Nu de buna voie, evident, numai ca „fratele mai mare” voia sa-i comande si ce sa manance si cu cine sa se insoare si sa-i si treaca toata mostenirea pe numele sau, unicul, cu drept de viata si…

          … de ce nu, o lovitura de stat pe model FSB/KGB?

      • Incerc doar sa atrag atentia asupra denaturarii unor realitati: Ucraina ca tanar stat recunoscut in 1991, a subminat pe perioada razboiului „transnistrean, la fel de tanara R. Moldova. Atat pe teatrele de operatiuni de la Tighina, Dubasari , Coșnița cat si diplomatic, refuzand categoric includerea Romaniei printre statele componente ale diferitelor formate de pace.
        PS: Ucraina nu a schimbat macazul decat dupa venirea lui Poroshenko dupa 2014, inclusiv dupa pierderea Crimeei.

        • Da Blade, dar Ucraina pre 2014 era guvernata de marionete ale Rusiei, multi provenind din zona recent raposatului PCUS, care iata, se dovedeste ca nu a fost destul de raposat, si ne-a lasat mostenire o larga masa de demni urmasi a ceea ce inseamna gandire de tip NKDV -KGB….inclusiv in Romania!

          Ucraina de astazi este fundamental diferita de cea a anilor 90!

  24. Daca Mexic incheie o alianta militara cu Rusia, sau cu Rusia+China si acestea vor construi acolo, baze militare pline de soldati si armament, sigur SUA v-a accepta situatia pentru ca, nu-ii asa. Mexicul este: „stat independent si suveran” ca in cazul Ucrainei, si are acest drept, nu-i asa domnule Ionita?

    Daca Texasul iese din SUA, cum a iesit Ucraina din URSS si face o alianta militara cu Rusia, iar aceasta construieste baze militare pe teritoriul noului stat „independent si suveran”,asa cum e Ucraina, sigur America v-a accepta, asa cum trebuie sa accepte Rusia, nu-i asa domnule Ionita?

    Daca prima capitala a Rusiei a fost la Kiev, acum peste 1000 de ani, adica in Ucraina actuala, adica in Rusia istorica, cum credeti domnule Ionita, ca ar putea accepta vreodata rusii ca NATO ( America) sa-si construiasca baze militare si sa se ìnstàpàneascà ei, tocmai acolo!?

    Daca NATO ( SUA ) vrea sa se extinda cat mai aproape de Rusia, de ce aceasta nu ar avea dreptul sa se extinda militar cat mai aproape de SUA? Asa, pentru echilibrul fortelor.

    Si incercati, domnule Ionita, sa
    mai incitati si la pace, nu doar la razboi, ca poate va veti simti mai bine.

    • @comavlad. Coma-necoma, vad ca esti agramat, ai scris de mai multe ori „v-a accepta”, in loc de „va accepta”. Deci nu e greseala din graba, ci incultura si lipsa de cele mai elementare notiuni de gramatica a lb romane. Dar probabil ca la trolii rusi merge fara sa stie foarte bine lb romana, baza e rusa, nu?!
      Cica „daca Texasul va iesi in SUA si se va alia cu Rusia”…. fabulezi, ti-a luat-o creierul razna pe campii…!
      Niciun stat american nu va iesi din SUA, cu atat mai putin sa se alieze cu rusia. Cine mai vrea sa se alieze cu rusia, la cum s-a comportat cu TOTI vecinii in 300 ani? Numai razboaie, furaciuni, jafuri de teritoriu, mizerie, frica, dictatura, nedezvoltare, nenorociri, gulaguri, saracie. Asta a fost si e rusia!
      Niciunul din statele foste sovietice nu vor sa se mai alieze cu rusia, chiar daca sunt vecini si sub amenintarea rusiei, ce sa vorbim de state mai indepartate. Chiar si mici statulete precum tarile baltice, georgia, moldova, etc vor sa scape de sub oprimarea muscala. China si INdia nu sunt aliati ai rusiei, doar o tolereaza fiindca au nevoie de materii prime, isi vad strict interesul. China vrea Siberia de fapt. Singurul aliat pe bune e coreea n.
      Asta spune multe…

      • Da, Ioan, recunosc, sunt agramat! Esti fericit acum!

        Da, Rusia cu vecinii sai, s-a comportat groaznic si a furat teritorii si a jefuit resursele nayurale.
        Imperiile coloniale europene sau cel japonez,a u cucerit vaste teritorii in toata lumea, doar pentru a crestina si/ sau civiliza populatiile indigene. S-au abtinut de a le masacra oamenii si a le jefui bogatiile in mod barbar, nu-i asa?

        E doar un exercitiu de imaginatie ca Texasul sa se alieze militar cu Rusia, dar daca s- ar intampla asta, SUA
        ar fi de acord? Ce zici?

        In SUA, discutiile despre iesire unor state din Uniune, sunt vechi si deschise.

        Te intreb din nou: ar fi SUA de acord ca Mexic sau Texas sa se alieze militar cu Rusia?

        • @coma. Ce au facut imperiile europene a fost urat, jaf, sclavie, etc, dar sunt 2 diferente majore:
          1) Asta s-a intamplat acum 200-300-400 ani, NU dupa 1950 si in niciun caz acum in sec 21!!
          Omenirea a progresat mult, mai putin rusia.

          2) Imperiile europene au dezvoltat mai mult zonele pe unde au fost decat a facut-o rusia. IN plus, imperiile europene s-au desfiintat, nu au continuat cu impilarea si subjugarea altora.
          Chiar au acceptat milioane de fosti supusi, de exp indieni in UK, algerieni in FRanta, indonezieni in Olanda, sudamericani in Spania, etc.

          Rusii nu au insa niciun scrupul, nicio retinere in a continua cu metode de ev mediu, distrugeri, moarte in Ucraina (de care zic ca sunt „fratii lor”…!).
          Iar cu bazaconiile tale cu Texasul sau Mexicul, repet, nu au niciun rost sa se alieze cu rusia, e un exercitiu stupid de imaginatie. Asa iti poti imagina orice traznaie, nu inseamna ca are vreo legatura cu realitatea. Mexicul e o tara independenta se poate alia cu oricine, dar e legata prin mii de fire de economia americana, deci nu ar avea cum sa se alieze cu rusia. Iar tampenia cu texasul, faci confuzii, ideea a fost in sec 19 ca TExasul sa fie o tara independenta, a si fost pt scurt timp. Dar Texas e legat de restul statelor prin legaturi puternice economice, culturale, de populatie. E la fel de stupid ca si cum ai zice ca judetul Olt va iesi din Romania si sa se alieze cu Bulgaria…

          • Ioan,
            1, 2 Care sunt tarile tinute in jaf si sclavie de catre Rusia, in secolul 21? Si care sunt tarile iesite din URSS pe care Rusia le ímpileaza si subjuga?
            Si Rusia a acceptat milioane de oameni din fosta URSS!Iar despre ” bazaconiile” mele despre Mexic, Texas, dacaccinevacspunecin 1990 ca Romania va intra in NATO, era considerata o bazaconie! La fel si in cazul Ucrainei pana prin anii 2000! Ce sa mai zic de Albania, Muntenegru, Macedonia…. Asa cá…
            Nu fac nicio confuzie cu iesirea Texasului din SUA! E o problema actuala, nu pierduta undeva in sec 19, cum crezi tu!
            Demult rau, tocmai in februarie 2024, sondajul pe téma dorintei statelor americane de a iesi din Uniune, a pus Alaska pe locul 1 si Texas abia pe locul 2…
            Pe 3 California, 4 New York…toate cu peste 30% optiune de exit!

            Iar raspunsul la intrebare, pe care nu vrei sa- l dai, e unul singur:……, altul nu e!

            • @Vlad Coma – ”Care sunt tarile tinute in jaf si sclavie de catre Rusia, in secolul 21?”

              Tatarstan , Bașkortostan, Karelia, Cecenia, Daghestan etc etc.

              ”Si care sunt tarile iesite din URSS pe care Rusia le ímpileaza si subjuga?”

              Georgia, R.Moldova, Ucraina, Kazahstan etc. etc.

              În altă ordine de idei, ție chiar nu ți-e un pic rușine? Din modul cum scrii, rezultă că te identifici cu rușii. Deci tatăl sau cel puțin bunicul patern erau ruși. Ruși moscoviți, din aceia cu strămoși tătaro-mongoli. Chiar crezi că te califici să dai lecții românilor despre Statele Unite?

            • @vladcoma. Esti un troll penibil, spui numai tampenii, asa ca pt a nu te face complet de ras public, e bine sa te opresti. Oricum eu nu o sa-mi mai pierd vremea sa-ti raspund, cu idiotii e bine sa nu te pui.
              Unde ai citit „sondajul” cu iesirea statelor americane din USA, nu cumva in Pravda?! sau in vreo alta fituica platita de rusi?
              Asa se poate face un „sondaj” trucat pe orice tema!! Mult mai credibil e ca tarile subjugate din rusia sa iasa din federatia rusa, de exp Tatarstan, Bashkotorstan, Yakutia, etc. Asta ar fi mult mai credibil.
              Stai tu linistit baiete, nu iti fa griji, niciun stat american nu vrea sa iasa din uniune, nici Texas, nici Alaska, nici altul!

              Tarile tinute in jaf si ocupatie de rusia in sec 20-21?? de tarile din fostul lagar comunist ocupate si jefuite de rusi dupa al doilea razboi mondial ai auzit? Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, POlonia, RDG, plus toate tarile din fostul URSS (Ucraina, Armenia, tarile baltice, etc)!!
              Iar in sec 21 – Georgia care a avut razboi cu rusii in 2008 cand i-au ocupat bucati din teritoriu. Moldova tinuta intr-o zona gri de influenta ruseasca, sub influenta unor corupti si escroci sprijiniti de rusi, si cu un razboi cu rusii din transnistria. Cecenia, unde au fost mai multe razboiae de independenta si unde rusii au pus o marioneta kadarov, etc.
              Treptat o sa se rupa si alte bucati din rusia, fiindca rusia nu are nimic bun de oferit, doar saracie, jaf, gulaguri, nedezvoltare, lipsa de libertate, mizerie. Asa ca, lasa comentatul si fabulatiile, esti doar ridicol!

            • Ioan, ondajul a fost făcut de YouGov la data de 5.02.2024 și a fost comentat și de Hotnews, Ziare.co etc

              Tatarstan are o populație de 1
              5 mil de rusi și 2 mil de tătari

              Baschorostan are 40% rusi vs 24% baschiri.
              De ce ar vrea aceste republici pline de rusi sa paraseasca Rusia?!
              Despre comportamentul URSS fata de tarile din estul Europei, nu este subiectul acestei discuții!
              În noiembrie 1942 la întâlnirea Stalin- ministrul britanic de externe, Stalin a spus ca dup razboi, URSS își va forma un „brău de securitate” în partea vestica a granițelor sale. Adică un Europa de Est!
              În același timp, a spus ca: „în timpurile actuale, tara care va intra cu armatele intr o alta tara, își va impune regimul politic, economic și social. Ministrul britanic a fost de acord! Sunt stenograme ale acestei discutii!

              Raportul UE despre conflictul Rusia-Georgia, stabilea ca vinovata pentru razbio, este, este, este….Georgia!
              Despre acest conflict, Wikipedia avea un articol cu informații vaste, pe mai multe pagini, iar în final făcea referire la raportul UE.
              La 2 săptămâni după 24.02.2022, articolul a fost șters!!! și inlocuit cu aproape 11 rânduri despre acest război. Ce putinisti și ăștia de la Wikipedia….
              Mai am de scris, dar ma opresc! Am doua motive pentru asta:
              Nu pot face fața politeții, amabilități, respectului cu care comentezi părerile și personalitatea mea! Nu sunt, din păcate, la nivelul tău!

              2.Acum fără ironie: ești praf rău, nu știi nimic, folosesti doar niște clișee pe care le tot văntură niște unii!
              3
              Ahh! am uitat! Esti și îngrozitor de laș

            • @vladcoma. Du-te mai ametitule de aici, trateaza-te la un sanatoriu, repet lasa comentatul, esti pur si simplu caraghios. Cat esti platit de la ferma de trolli?
              Cica „vinovata pentru conflictul Rusia-Georgia a fost Georgia”, hai nu zau!! asa te-au pus sa scrii stapanii tai pe care ii lingi?

              Cat de prost si nemernic sa fii sa spui ca mica Georgie cu 3 milioane de locuitori, e vinovata pt razboiul cu rusia ??!! Chiar nu ai pic de rusine, sau esti obisnuit sa te faci de cacao.
              Asa si Romania a fost vinovata, si rusii au fost indreptatiti sa ia Basarabia, asa-i?! Sau tarile baltice si Finlanda sunt vinovate pt razboaiele cu rusii, prin care le-au fost furate teritorii.
              Fabulezi, fabrici asa zise „sondaje” cu statele americane, maskirovka de 2 lei, nu va mai crede nimeni! Mars de aici.

        • Ipotetic, ca exercitiu de imaginatie, am putea sa presupunem si ca unele obiecte ar cadea de pe Luna pe Pamant si sa ne punem problema, ca sa ne ocupam mintea, ce-ar fi daca.

        • Ceea ce face Rusia acum nu mai face niciun stat cât de cât relevant, colonialismul e de domeniul trecutului. E cel puțin bizar sa folosești argumente de secol 19 sau început de secol 20 pentru a justifica ceva din 2022. De ce nu am merge mai departe, la Roma? Sau poate la Babilon și Asiria? Nu țin astfel de analogii.

          În SUA sunt peste 35 de milioane de mexicani sau descendenti ai mexicanilor care au găsit acolo condiții și oportunități la care nici nu visau in Mexic. E greu de crezut cum mexicanii s-ar alia cu Rusia. De Texas nu mai vorbesc.

          Clar, asta nu inseamna ca SUA nu au pacatele lor sau nu ar fi loc de mai bine, dar din cate se observa cam toata lumea (inclusiv multi rusi) doresc sa traiasca acolo.

    • De ce ar face Mexicul alianta militara cu SUA? De ce ar iesi Texasul din SUA ca sa faca alianta cu Rusia? Unde sa se duca Rusia in coasta SUA? Au incercat ceva cu rachete nucleare in Cuba, a iesit prost, deci calea aia nu e buna. Poate sa incerce un program de dezvoltare economica locala… dar cine ii opreste?

      • Gigel, de ce ar face Mexic sau Texas alianta militara cu Rusia nu e important! Conteaza doar reactia SUA la asta!
        Si USA putea, in cazul Ucrainei, sa se limiteze la un ” program de dezvoltare locala” si nu sa se duca in coasta Rusiei, nu?

        • Vladimir Coma, pur teoretic Texas și Mexic ar putea face alianță cu Rusia. SUA ar căuta în primul rând dialogul și cred că ar fi găsit destule argumente pentru a le convinge să nu facă acest pas. Rusia avea navele militare din Marea Neagră în Sevastopol, deci premizele pentru dialog ar fi existat deja. Dar Rusia a preferat să fure teritorii de la un stat considerat prieten. În 2008, după atacarea Georgiei, chiar Putin spunea că nu se pune problema nerecunoașterii granițelor Ucrainei. Dar după ce Rusia a pierdut influența în Ucraina a creat un conflict artificial in Donbas și a pregătit invazia. Minciunile cu rusofonii oprimati și naziștii de la Kyiv erau doar pretexte.
          Este perfect legitim să cauți aliați și parteneri internaționali și să îi atragi oferindu-le diverse avantaje, așa cum au făcut SUA. Este degradant în schimb ca un stat să încerce să supună altele doar pentru a-și lărgi sfera de influență, așa cum procedează tradițional Rusia. Este o mare diferență între cele două strategii, deși nu cred că vrei să o vezi. Suedia și Finlanda au aderat din proprie inițiativă la NATO. Niciun stat sau regiune din fosta URSS nu a cerut de la sine alianță cu Rusia înainte de a fi ocupată militar de Kremlin. Armenia se reorientează spre vest, iar Rusia deja lucrează la vreun plan de suprimare a statalității ei.

    • Rusia e un stat sclavagist, nu un stat liber. Subjuga populatii de atatea secole sub pretextul ca se „apara”. Exact cum un violator s-ar …”apara” atat de tare de femeile nevinovate, intalnite noaptea pe strada, incat …le-ar face copii, evident fara voia lor. Ba inca rusii actuali trimit tinerii din acele tinuturi ocupate, clar, ca si carne de tun la razboi. Ca doar nu o sa isi trimita propriile progenituri (moscovite) la razboi, nu? Aia stau bine mersi si doar latra pe la televiziuni impotriva lumii libere – fiindca le e ciuda ca nu se inchina si altii la liderul lor idiot.
      Te intreb, daca aveau capitala la Kiev, poti sa-mi spui ce au cautat tocmai pana la Vladivostok, sau pana in coasta Japoniei ori a Chinei? Ai idee cate zeci de milioane de oameni au ucis si jefuit criminalii lor de conducatori, in atatea secole, ca sa ajunga sa se intinda ca o raie pana la Oceanul Pacific? Deci de ce nu au stat lipiti de teritoriile din jurul Kievului sau Moscovei ? Uite ca indienii, cu miliardele lor de indivizi, oricat de multi sunt, tot nu se revarsa pe dinafara, peste granitele lor!! Deci in concluzie, ce ar trebui facut … asa, pentru ‘echilibrul fortelor’ ? Indemnurile false la „pace”, atunci cand exista o victima si un agresor clar, sunt tot atat de ordinare, rusinoase si respingatoare ca si atunci cand in tramvai un hot cu mana in buzunarul altuia ar striga sa fie „lasat in pace”, sa nu cumva sa i se ceara sa scoata mana din buzunarul celui pe care-l fura. Deci cred ca numai atunci cand te-ai opri sa mai tii partea hotului, te-ai simti si tu mai bine,,,,

      • Cand Rusia màrsàluia spre Vladivostok, ucigand, jefuind si supunand popoare, in toata Lumea larga, popoare colonizatoare, raspandeau Lumina civilizatiei ” lumii libere”, pasnic si cu prietenie.
        In toata Africa, America, parti mari din Asia, Australia. Oceania, colonizarea s- a facut fara masacrarea populatiilor si fara jefuirea bogatiilor acestora. Au fost doar margele, oglinzi si multa dragoste.

        Má intreb, de ce Ucraina sta inca lipitá de teritoriile romanesti, maghiare, poloneze…?

        Dá un raspuns la intrebarea cum ar reactiona SUA daca Mexic sau Texas s-ar alia militar cu Rusia, si poate si tu, te vei simti mai bine.

      • Dintr-un text scris de o rusoaică sau ucraineancă – nu contează, relevanța la contextul discuției este maximă:

        Since the 16th century, Russia has been conquering and colonizing a territory the size of the Netherlands every year — for 150 years.
        Meanwhile, the Russian economy remained highly labor-intensive but a low productivity system, because it was based on serfdom and despotic rule.
        With its sizable borders, there is no country neighboring Russia that Russia has not invaded in the past — and not trying to undermine at present via hybrid war methods.
        It’s like Russia caught the expansionist bug from its Mongol rulers during the time of great Khans.
        But I think even Mongol khans took better care of their people.

        • Este adevărat ceea ce vrei sa mi transmiți,dar asta au facut toate imperiile. Toate au ucis și jefuit alte popoare. Toate si au extins teritoriul, toate au făcut nenorociri. E o lunga istorie de grozavii comise de fostele imperii.

          Ce mai cauta Franța prin Guadelupa, Martinica și în alte teritorii aflate la mii și mii de km departare?! Ce cauta Franța în Noua Caledonie la 16 mii de km depărtare?!

          Unele tari care au fost
          imperii continua si acum sa jefuiesca fostele colonii. Știm.ce se întâmplă în Africa, știm ce s a întâmplat în Niger și care era rolul Franței acolo. Si sunt multe situații similare în multe parti ale lumii. Nu doar Franta face aceste lucruri Stim cu toții de loviturile de stat, operate de foștii colonisti
          i de conducătorii marioneta puși de aceștia pentru ca jaful sa fie mai ușor.

          Sa nu ne uitam doar la Rusia, sa ne uitam in toate partile, sa nu folosim doar dubla măsură în judecata noastră și sa ieșim din ipocrizie! E mai sănătos asa!

          • Nu, nici un imperiu nu s-a extins atât de mult și atât de repede, cu excepția celui care a precedat imperiul rus: cel mongol al lui Genghiz Han, adevăratul model social al imperiului rus.
            Și celelalte imperii au făcut-o în colonii. Rușii au colonizat teritorii europene, inclusiv unul românesc (Basarabia). Cu rezultate infime – cultura rusă autoritară și arbitrară nu prea a prins în teritoriile europene (de aceea toate s-au desprins de imperiul rus, cu excepția Bielorusiei).
            Deci nu este vorba de dubla măsură. Celelalte imperii au trecut prin decolonizare, în timp ce Rusia vrea recolonizare. Nu este o dublă măsură, ci o evaluare realistă a situației.

          • Nu este nici un dublu standard. Nici un imperiu, cu excepția modelului rus – imperiul mongol al lui Ginghiz-Han – nu s-a întins atât de mult timp și atât de departe. Asta induce o stare de dependență de extindere, foame de teritorii. Foame cu atât mai mare cu cât ”cultura” civică rusă nu a prins nici măcar în rep. Moldova, darmite în celelalte posesiuni imperiale rusești din Europa, care s-au desprins de imperiu, cu excepția Ucrainei – care încearcă asta acum, și a Bielorusiei, care va încerca asta după ce scapă de dictatura lui Lukashenko.
            Nu întâmplător imperialismul rus este atât de acceptat în Orient – Asia Centrală și Siberia – și respins în Occident.

          • @Vlad Coma – ”Știm.ce se întâmplă în Africa, știm ce s a întâmplat în Niger și care era rolul Franței acolo.”

            Așa că Rusia a organizat acolo niște lovituri de stat și a adus la putere niște regimuri marionetă, care au invitat trupe rusești în locul trupelor franceze și americane pe care regimurile democratice din acele țări își bazau stabilitatea.

            Deci trupele rusești au eliberat și acele țări, ele se află legitim acolo 😀

            ”Știm.ce se întâmplă în Africa.”

            Excelent. Dă mai multe detalii despre loviturile de stat organizate de ruși și despre trupele rusești care se află acum acolo.

      • Daca am crescut intr o familie unde tatal si trei unchi au luptat, ca voluntari, in razboi contra URSS, iar unul dintre ei a si musíte, iar anticomun8smul si antirusismul erau practicate feroce, asta nu inseamna ca mi-am pierdut obiectivitatea.

        Tu poti sa-ti pui in continuare intrebari daca ceea ce am scris ” vine direct de la ambasáda rusa”, pluralismul de idei, opinii, e baza democratiei

        • @vladcoma. Minciuni ordinare practicate de trolii rusi, maskirovka.. Daca taica-tu si 3 unchi (de ce nu 5!!) au luptat ca voluntari (sic!) contra URSS, inseamna ca le pangaresti amintirea cu idioteniile pe care le debitezi pe aici. N-am auzit de voluntari in armata romana sa lupte contra URSS (la Stalingrad sau Odessa) si 4 din aceeasi familie ! Asa ca las-o moale, ca macane… mintiti, exagerati, dar vedeti ca sunteti ridicoli!
          Exact pe asta se bazeaza putin si dictatorii, pe slabiciunile democratiei, ca in democratie poti zice orice vrei. Asta nu inseamna insa ca toate opiniile sunt la fel de adevarate sau importante!
          Multe din ele, precum cele debitate de tine, sunt niste imbecilitati absolute.
          Vad ca scrii cu multe accente, ceea ce e anormal pt o tastatura vanduta in Romania, asa-i ca esti un mic iredentist ungur?! Ca astia sunt mari aliati cu putina.

          • Da, Feynman am verificat tastatura telefonului si era pe limba cehà! Ciudat, tinand cont ca eu sunt, asa cum crezi tu, troll rus, iredentist maghiar, mincinos ordinar, debitator de idiotenii si imbecilitati absolute. Si mai pangaresc si amintirea celor patru luptatori.
            Acum am o imagine reala despre mine. Noroc cu tine!

            • vlad din coma, cu placere! poate intelegi ca a minti de ingheata apele si a face propaganda imperialista nu e acceptabil intr-o societate libera.

    • Vladutz, daca USA ar baga putin spaima in jigodiile astea comuniste ( ma refer la rusi) fii convins ca vor accepta orice. Cumva, rusii , gastile de comunisti seamana cu teroristii palestinieni si sustinatorii lor: dupa ce comit crime abominabile, zbiara de bucurie, se dau mari razboinici, se cred de neinvins. Apoi, cand vine valul( in cazul nostru cel israelian), incep sa se planga, sa fuga, sa se ascunda, etc Se duce dracu’ toata vitejia lor!

      Baga la cap asta! Eu o stiu bine inca de pe timpul lui Ceusescu! Comunistilor le-a tremurat fundul in permanenta pentru ca stiau ca sunt nelegitimi, ca au ajuns unde au ajuns prin impostura si teroare. Daca ar fi aparut in mijlocul lor cativa indivizi horarati inarmati, ar fi fugit ca iepurii. Frica este cea care domina impostorii politici de pretutindeni! Ei stiu ceea ce sunt! Dar atata timp cat numarul prostilor si al lasilor este mare, se simt in siguranta!

  25. Stimate domnule Ionita,
    sper din toata inima ca odata cu publicarea randurilor de mai sus, pe care in ansamblu nu le pot numi articol / analiza ori alta forma de plus valoare literara sau analitica, ci doar o insiruire de povestiri halucinate, v-ati atins norma de cuvinte publicate pentru solda primita in 2024.
    In umila mea parere avem deja parte de mult prea multe conflicte, armate sau nu, si totodata de prea multi instigatori chiar si pe acest site, de la care, in adancul sufletului imi creasem probabil asteptari prea mari.
    Avand in vedere cumulul de informatii de care sunteti ferm convins ca le aveti (dar nu ati reusit sa convingeti), avantul razboinic si ura profunda fata de tot ce „vine“ din est, va sugerez si chiar incurajez sa luati atitudine si sa rezolvati dumneavoastra personal situatia odata pentru totdeauna. In fond, este vorba doar de cativa rusi batrani, neantrenati si plictisiti. Va urez mult succes!

    PS: sunt convins ca la intoarcea din aceasta odisee (sper sa dureze ceva si sa avem parte de putina liniste pe aici) veti avea povestiri mult mai interesante, captivante si mai aproape de realitate

      • Stimate domn, primul gand la citirea cometariului dvs. a fost sa va propun un curs de limba romana. Ma tem insa ca este prea tarziu. And by-the-way, nickname-ul a fost ales special pentru a demonstra inteligenta, empatia si toleranta (sau lipsa lor) in cazul unor potentiale comentarii. Felicitari, ai castigat! :-))

  26. Popoarele de looseri, de maciucari, se impung reciproc, iar poporul de slugi, de iobagi, eternii vasali ai planetei, rumânii, cei mai tari in gură, dar cu izmenele in vine. :)))

  27. 1.Este (oarecum) ..normal” să fie ales (conf. pct. 2) un președinte pro-rus și un parlament pe potriva lui, deoarece R.Moldova n-a avut în Romania un model de urmat, țara noastră fiind eșuată economic și fără capacitatea de a o susține, ca Germania pe fosta RDG.Asta la cauzele externe ale eșecului R. Moldova.
    Cauza internă la fel de importantă, care a dus la situația de azi, este lipsa oricărei programatici economice care să conducă la dezvoltare economică-industrială rapidă, proiectul său de țară fiind la fel ca al Romaniei, constatator și înșiruire mecanică de masuri viitoare, niciodată realizate în lipsa unui proiect operațional de lucru.
    In luna august a.c. am expediat prin ambasada din Romania către Maia S. și Guvernatoarea BNR a R. Moldova ofertele unui proiect de țară împreună cu cartea (personală) ,,explicativă”, care să fie programul economic național pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.
    2.Populația R. Moldova n-a beneficiat însă de promisiunea unui astfel de proiect național, care să convingă asupra potențialului științific și aplicat al Președenției și Guvernului de a valorifica apartenența la UE, nu doar să clameze venirea la ,,țărmul de lapte și miere” a acesteia!
    3.Lipsita astfel de orice interes economic pentru a renunța la chemarea rusă cu aceste beneficii, este normal ca populația să atîrne ca interes economic personal între două ,,lumi” paralele!
    Dacă totuși norocul național va face ca balanța alegerilor să încline în favoarea UE putem fi optimiști pe mai departe, doar după ce R. Moldova va beneficia de un proiect de țară axat pe linia instituționalismului normativ cu obiectivul dezvoltării economice rapide, capabil să aduca competitivitatea și funcționalitatea instituțională catre indicele 1 ( unu).Adică la instituții incluzive social și dezvoltatoare economic-industrial, în locul celor extractoare de profit de acum, în beneficiul unei caste politice, ca în Romania.
    Este însă puțin probabilă o astfel de evoluție instituțională, deoarece cercetarea instituțională este inexistentă acolo cît și în Romania, intelighenția politică și economică fiind străine de acest domeniu, necunoscînd rolul fundamental al instituțiilor în dezvoltare, deși premiul Nobel pe economie a fost cîștigat în 2024 de un trio de economiști care au demonstrat acest adevăr, deocamdată ,,nedescoperit la noi!

  28. Toate comentariile uita niste evenimente din istoria recenta. Transnistria este o fasie din vechea Rusie, apoi Ucraina, asigurata de Stalin prin pactul Ribenttrop – Molotov. Acest dictator a facut aceasta miscare tocmai ca aceasta fasie din stanga Nistrului sa fie in veci un mar al discordiei si unirea cu Romania sa nu se realizeze niciodata. Rusofonii de aici acum se tem sa fie atrasi in razboiul contra Ua si de aici va rezulta un castig pt Maia Sandu. Iar Romania a ajutat f. mult cu energie electrica, gaze, alte produse. Ori cat de rusofoni sunt ei, politica trece si prin stomac si apararea familiilor lor. Nu multi si ar trimite barbatii sa lupte pt.Putin ori pt. Ua.

  29. Pentru că una este să faci o excursie la Kursk, pe principiul „și ăștia au venit peste mine” și alta e să vii peste un stat terț. Eventual să și folosești armament occidental, ca să iasă balamucul mai mare! „NATO s-a implicat în război, atacă trupul sfânt al maicii rassia, ridicați-vă ruși de pretutindeni!”
    Titlu de pravda în cinci secunde.
    Și abia atunci începe distracția…

  30. Dacă Ucraina ar fi intrat in Transnistria cu armele asta ar însemna să declare război Moldovei, ca Transnistria nu-i recunoscuta decât de 3 entități separatiste, nici Rusia nu o recunoaște formal.

  31. Un gunoi ordinar de articol, comentat de oameni care habar nu au despre ce vorbesc… Autorul nu stie absolut nimic despre ce se intampla pe front + multe comentarii vorbesc in continuare despre armata rusa ca ataca cu cozi de lopeti…. Acest articol nu ia in considerare faptul ca incursiunea in Kursk a fost un dezastru total pt Ukraini …. Acest articol nu ia in considerare faptul ca Ukraini primeste si a primit deja atat de mult ajutor militar incat ceea ce ar putea ei sa ia din transnistica este absolut 0-1% ca si valoarea adaugata… Acest articol nu ia in considerare ca totusi in trans traiesc nijte cetateni care probabil nu vor fi fff de acord cu invadarea lor….. Autorul articolului nu ia in considerare nivelul de distrugere de pe front, absolut acesta considera ca ar putea face ceva armata ukraini cu munitia din transnistria, asta in timp ce armata ukraini de pe front trebuie efectiv sa dea spagi pt a primi munitie……. Bah nu stiti absolut nimic despre ce se intampla in Ukraini!!! Are rost sa mai adaugam faptul ca Moldova a renuntat la gazul rusofil pt ca i se da moca gaz din Romania (pe banii nostri evident) DESI niste tari din EU nu au renuntat la gazul rusesc si il aduc prin turcia….. Bah habarnistilor cum sa vb voi de atragerea Romanicii in razboi chiar sunteti imbecili?!!? Rog fff mult autorului dezastrului de articol sa ne explici imediat cam in ce perioada de timp ukraini a fost prietena noastra!!!

    • „Mii și mii de hectare de teren ucraenian și-au schimbat proprietarul în trecut și în acest an. Potrivit studiului „Război și furt” al Institutului Oakland din California, un grup de reflecție pentru securitatea alimentară și împroprietărirea cu terenuri, trei milioane de hectare de terenuri agricole fertile sunt deja în mâinile a doar o duzină de mari companii agricole. Directorul de strategie al Oakland, Frederic Mousseau, numește acest lucru o preluare a agriculturii ucrainene de către corporațiile occidentale.”
      Din ziarul NZZ , Elvetia.

          • De secole, pentru ei nu conteaza… daca mor oameni pentru o cucerire de teritorii nu e paguba. Pamantul ramane, mujicul nu are valoare, se inmulteste natural.
            Culmea e ca nici mujicul nu da doi bani pe viata lui, fiindca asa a fost invatat, cu biciul, de boier.

  32. Republica Moldova este la cateva luni (poate saptamani?) de a fi invadata de o armata rusa care ii ocupa deja o parte din teritoriu. Este absolut logic ca in urma rezultatelor alegerilor Rusia sa se foloseasca de discrepantele mari dintre regiuni (si al voturilor etniilor) pentru a trimite trupe din Transnistria spre Gagauzia pentru ‘pacificarea’ regiunii. Armata Moldovei este la nivel de politie judeteana la noi, nu poate face nimic.
    Comentatorii ingroziti de ce ar putea sa faca Ucraina ar trebui sa vada ce a facut deja Rusia si va mai face cu prima ocazie: ocuparea de teritorii din republici foste sovietice si distrugerea practic a viitorului acelor tari. Ucraina este singurul motiv pentru care Republica Moldova mai poate avea luxul organizarii unor alegeri, ca intr-o tara libera.
    In rest, Transnistria NU este parte din Republica Moldova, este parte a Rusiei, ocupata de armata rusa. Ucraina are dreptul sa atace armata rusa unde o prinde, din Africa pana-n Antartica.

    • Nu exista nicio TRANSNISTRIA in rep.moldova.

      Acolo exista doar teritoriile din STANGA Nistrului/ de peste Nistru, care NU se mai afla momentan sub CTRL rep.moldova.
      Transnistria” e denumirea data de FASCISTII romani, de Antonescu – teritoriului dat spre administrare (nu INCORPORAT, cum vedeti pe harti aiurea) pe timp de razboi -, de catre Hitler -, REGATULUI ROMAN, care azi se afla in UCRAINA!

      Asadar, teritoriile din lunca Nistrului, inclusiv Tighina, NU sunt TRANSNISTRIA.

      • Aceasta localizare geografica indica Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, componenta a URSS, in care erau multi romani din stanga Nistrului (deci de peste Nistru = Transnistria), zona creeata initial de bolsevici.

        • NU se suprapun!
          Logica a fost ca moldovenii sa CTRL o bucata din Nistru din cauza lipsei de apa…
          Elucubratiile istoricoide in MILENIUL 3 despre republica trasate cu rigla pe harta Ucrainei sovietice, urmarind scopuri geo-politice – care nici macar nu se suprapune cu locurile in care traiau etnici moldoveni -, nu si-ar avea rstul, fiind complet rupte de realitatile PREZENTE. Sau doar vreti sa semanati confuzii in mintile celor dezinteresati de voi in general si de MOLDOVA in special?

          • @QED – ”Logica a fost ca moldovenii sa CTRL o bucata din Nistru”

            Logic ar fi ca portavocile Moscovei să se mai uite și pe câte-o hartă istorică. Harta și componența etnică detaliată a RASS Moldovenești, care a existat între 1924 și 1940 pe teritoriul Ucrainei:

            https://en.wikipedia.org/wiki/Moldavian_Autonomous_Soviet_Socialist_Republic#/media/File:Harta_etnica_rassm.jpg

            Erau sau nu moldoveni majoritari pe ambele maluri ale Nistrului?

            Initially (March 1924) organized as an oblast (Moldavian Autonomous Oblast), it had only four districts, all of them having a Moldavian majority:

            Rîbnița – 48,748 inhabitants, of which 25,387 Moldavians – 52%
            Dubăsari – 57,371 inhabitants, of which 33,600 Moldavians – 58%
            Tiraspol – almost entirely Moldavians
            Ananiv – 45,545 inhabitants, of which 24,249 Moldavians – 53%

            Atât timp cât scrii despre ”fasciștii români”, logica spune că ai făcut clasele primare în URSS, pe vremea lui Brejnev. De unde ești, din Bălți sau din Tiraspol?

            • Sunt și fasciști italieni…, ciudosule.
              Într-adevăr, nu era nevoie de accentuarea… respectiva , fiind subînțelesa naționalitatea lor, deși… La data operau exact pe acolo și fasciști ucraineni, ba chiar etnici nemți existenți pe acel teritoriu erau fasciști! Conform datelor istorice.
              Și, ar trebui să aveți în vedere că moldovenii de peste Nistru și Herson (azi, dispăruți) au fost dacă nu deportați, strămutați de imperiul țarist sub diverse pretexte până în Nordul Caucazului unde se afla și azi sate moldovenești, in locul lor fiind aduși bulgari nu găgăuzi.

  33. Nu am inteles niciodata, astia din transnistria de undeva mananca, alimenteaza ce vehicole au ei acolo ale armatei cu combustibil, se imbraca. Daca Ucraina nu ii place, Moldova nu ii place, o fi avand rezerve de combustibil, mancare, haine din URSS sau o fi vreun tunel sapat din rusia sau vine prin aer?

    Cumva, nu stiu cum, Moldova ar trebui sa rezolve aceasta problema in urmatorii ani. Altfel nu va putea sa se dezvolte.

    • Primesc de POMANA, de ce sa nu primeasca? cu acordul moldovenilor, desigur, mai ales de cand cu razboiul…
      Pana prin 2014 faceau afaceri grozave cu nemtii, cu… Dar si azi exporturile lor merg in proportie de peste 90% (daca nu ma insel) catre tarile cu valuta FORTE! Sigur ca da, prin si in ROMANIA de unde tot primesc… de toate, de la toti- mai putin soldati de la maica russia, date fiind sanctiunile SE-VE-RE.

      INTREBAREA INTREBATOARE SI CEA MAI MARE INTREBARE posibila e:
      cum de mai functioneaza conductele ale din UCRAINA la aproape 3 ani de RAZBOI?
      (cele doua gazoducte – functioneaza ambele in momentul de fata – si oleoductul care picura la Buda – parca abia asta vara au aparut niste PROBLEME – sau rezolva? – ori te pomenesti ca cei de la CUCIURGAN primesc azi gaze rusesti prin TURCIA si e-vi-dent POMANIA!?
      sau, cum de trec navele rusesti incarcate cu diverse… + pline de combustibili fosili prin apele teritoriale ale ROMANEI pana la Giurgiulesti fara sa pateasca absolut nimic? Portul Reni e bombardat constant, insa GiugiuLeshtii a scapat pana azi.

      • Nu omiteti faptul ca juridic nu este stare de razboi, deci relatiile internationale, diplomatice si cele comerciale functioneaza aproape normal, nu va luati dupa ce spune presa. Iar Transnistria este oficial teritoriu moldovenesc, deci cine ataca acolo inseamna ca ataca RM si va suferi consecinte.

      • Prin țevile alea ajunge gaz și în Moldova.

        …Pentru ca România nu a realizat încă interconexiunea energetică cu Moldova (deși trebuia făcută de mult). Se lucrează.

  34. Ucraina doreste in NATO motiv pentru care nu se poate aventura in Transnistria, pe teritoriul unei tari prietene.
    Exista intre timp planuri care prevad secesiunea Ucrainei pe model german, un stat controlat de regimul actual si care poate fi inglobat si NATO si UE si o parte, teritoriile cucerite de rusi, tot ucraeniene insa deocamdata ocupate.
    Cine ar fi crezut ca URSS sa va destrama iar fostul RDG se va reuni cu RFG si de ce nu ar putea functiona acesta varinta si in Ucraina ? Ce ne va duce viitorul nu stie nimeni insa pacea este preferabila conflictului militar.
    Inca n-am gasit raspunsul la intrebarea, care sunt interesele americane in Ucraina si de ce Boris Johnson a intervenit in Martie 2022 in timpul negicierilor de pace intre rusi si ucraenieni in Turcia in urma carora probabil partile beligerante ar fi gasit o solutie de pace si convietuire ca niste vecini care nu se iubesc insa se tolereaza si respecta.

  35. Cat de democratic suna descrierea dvs.! „Orice narod venit la urne”. „Conţinut emoţional care să se viralizeze” etc. Daca cei veniti la urme sunt narozi care trebuie pusi pe calea cea buna prin „continut emotional”, cu ce se deosebeste instigarea dvs. la emotie de… asa-zisa „propaganda” rusa?

    Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca rationamentul insusi este sofistic. Maia Sandu i-a tinut in frau pe ucraineni pentru ca… a reusit sa duca lupte diplomatice alaturi de partenerii ei europeni? Iar acum subit, daca vine un regim pro-rus, nu vor mai putea fi tinuti in frau… ucrainenii? Ce gluma buna! De vreme ce toata lumea stie ca guvernul ucrainean este o marioneta a occidentului colectiv, de ce nu spuneti mai degraba ca, daca este ales un guvern pro-rus, se supara vestul si mai organizeaza o revolutie colorata, ca in Ucraina si, deocamdata tentativ, in Georgia?

    Dvs., fiind parte unui organism sponsorizat de Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Canadei, Ambasada Olandei, Open Society Foundations, Comisia Europeana si alte institutii neutre si fara interese, ar trebui sa stiti asta mai bine decat oricine.

      • @Gigi _ “ Are you for real ?!!“

        Dap! Este.

        După cum au declarat chiar ei, câtorva maneliști din România li s-au oferit bani pentru a spune/scrie porcar ele despre Maia Sandu și să laude candidatul Rusiei.

        Și scriu și ei bazaconiile pe care le-au primit pe foaie, fără să le înțeleagă.

  36. Doar atat… zelenski trebuie sa dispara & ucraina sa renunte la nato si se va incheia coflictul Rusia – Ucraina(nato) !

  37. V-ati intrebat vreodata ce s-ar fi intamplat daca domnul care a scris articolul nu l-ar fi scris?
    Raspuns: Cred ca nu. Dar ma pufneste rasul de seriozitatea domnului care intr-un articol de tipul intrebare raspuns ne explica cum vede el lucrurile. Cred ca a ratat stirea cu mobilizarea de urgenta a inca 100.000 de sarmani ucrainieni luati cu forta pentru apararea unui regim nelegitim. Poate ne spune si cand vor fi alegerile prezidentiale in Ucraina, si daca are timp sa participe si acolo cu vreun articol vadit scris in scopul manipularii alegatorilor?

    • Acei sărmani ucraineeni își apără țara (și restul Europei) de imperialismul rus, pe care se pare că-l savurați cu multă plăcere. Vă recomand ca tratament ceai rusesc cu noviciok și poloniu după gust, iar dacă acest tratament ia prea mult timp, vă recomand skydiving de la et. 10 fără parașută, stilul rusesc.

    • Eu imi pun mereu intrebarea, ce doreste Zelensky, sa trimita in razboi cat mai multe arme si cat mai multi barbati tineri sa moara ?!!
      Ori sa piarda din teritorii dar sa isi sustina natiunea si sa reduca distrugerea de orase si sate?!! Apoi cat timp crede ca tarile dezvoltate ii vor da ajutoare de tot felul?!!! Daca piere Putin crede VZ ca altul nu va avea aceiasi orientare?!! Mai are VZ sustinerea integrala a natiunii sale?!! Ce avantaje crede ca UE si Nato i va aduce si cata siguranta in viitor, pentru ca nu respecta acum nici un criteriu de aderare?!!

      • @Agora _ “Eu imi pun mereu intrebarea, ce doreste Zelensky,…”

        Cum de n-ați aflat, Zelensky o spune in fiecare zi…

        Să fie Ucraina liberă și suverană, în frontierele recunoscute de tratatele și dreptul internațional.

        …Ceea ce doresc și cetățenii statului în care locuiți dumneavoastră în cazul în care un alt stat îi invadează.

        Iar, comunitatea internațională, împreună cu președintele Ucrainei, repetă ceea ce Putin a spus de mai multe ori, anume, ca “denazificarea”, adică ocuparea ilegală, vizează întreaga Ucraina, în etape, pentru ca apoi să se îndrepte spre state din vecinătate și spre Occident în ansamblu.

        Implicarea Creei de Nord în conflict este o escaladare periculoasă.

      • Un comentariu stupid si de propaganda. Cum adica „ce doreste Zelenski, sa trimita cat mai multi barbati sa moara”?! Depinde doar de Zelenski? cand rusii ii ataca si le iau din teritoriu, ce ar trebui sa faca Zelenski, sa stea cu mainile in san sa se uite?
        In acel caz, rusii nu s-ar multumi doar cu cat au cucerit deja, ar vrea toata Ucraina, lucru pe care l-au spus de multe ori. Ei vad Ucraina ca un buffer zone intre ei si NATO. Au zis ca vor „denazificarea”.
        Vai de ucraineni cu asa un vecin dement si agresiv… Din pacate Vestul cam sta sa se uite, in loc sa-i ajute activ. Daca va cadea Ucraina, va cadea si R. Moldova, apoi tarile baltice, etc.

  38. Culmea ironiei ar fi, ca de teama unui dement lipsit de suflet si de ratiune precum Putin, de teama gloatelor din subordinea sa, imbecilizate de comunism, de teama initierii de catre acesta a unui razboi nuclear, sa preferam sa traim global ca niste sobolani si lasi incapabili sa se opuna cu toata forta unui astfel de dement…..si in timp ce astea se petrec, Terra sa fie lovita de un asteroid „sanatos” care sa duca la extinctie masiva, poate chiar totala!

    Daca existenta omenirii ar avea vreun sens, atunci acela ar fi, cu siguranta, ca omenirea, prin varfurile ei din punct de vedere stiintific, sa incerce din ce in ce mai eficient sa patrunda cat mai adanc in ceea ce inseamna cunoasterea Universului. E singura sansa sa supravietuim ca specie mortii stelei noastre, care moarte va veni la un moment dat, cu mult inainte ca orice coltisor din Univers sa nu fie propice vietii.

    Intr-o societate globala in care inca exista terorism de orice fel, islamic, international precum cel pe care-l practica Rusia lui Putin, in care inca mai avem comunisti trogloditi cu educatie precara la putere, in care inca multimi imense de oameni sustin prin vot fel si fel de maimutoi (vezi Trump Donald si altii) around the world, sansele sa ne indrepatm din ce in ce mai eficient catre cunoastere sunt din ce in ce mai mici! Ce e de facut! Nu pot eu spune? Cert este insa ca toate aceste haite ce pun in pericol valorile mai sus mentionate nu pot fi oprite decat prin forta….este imperios necesar sa fie strivite….”eliminate”…..asa cum face Israelul si cum ar putea face si Zelenski daca nu ar aexista atata fariseism, lasitate si lipsa de viziune relativ la viitor!

    Asa ca, dragi tovarasi care perorati pe aici in slujba Rusiei, cu sau fara interese, lucrurile sunt mult mai profunde si micimea in gandire si cunoastere pe care o dovediti nu ajuta pe nimeni cu nimic!

  39. Degeaba va mai strofocati!
    Cu Trump la putere se confirma bănuiala mea.
    Un război provocat cu intenție ,adus la o fază perfecta ca sa se impună sub amenințarea o taxa enorma in NATO de minim 7-10 %.
    Un principiu vechi ..golănesc..al găștilor din tinerețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro