joi, august 5, 2021

De ce ne plictisim la tv de Paște

Adevărul este că televiziunile nu au prea multă fantezie când alcătuiesc programele de sărbători. Ideea de divertisment sau de relaxare la televizor a rămas pe loc, poate din anii ’90. Nici canalele de știri nu excelează în căutarea unor întâmplări interesante, sau, cel puțin, a unor unghiuri diferite. De Crăciun ni se servesc aceleași știri despre tăierea porcului, despre dospitul cozonacului și, eventual, despre pensiunile maramureșene în pregătiri pentru oaspeți. Colinzile răsună pe toate canalele. Că e Paști sau e Crăciun, știriștii vin mereu cu arhicunoscuta placă despre scumpirea alimentelor, cu sondajele obișnuite prin piețe unde sunt mereu întrebați aceiași pensionari care se pâng că nu le ajung banii pentru o masă decentă. Nu că n-ar fi veridic, dar subiectul stă la mâna jurnalistului: el alege informația considerată de interes public, el alege unghiul, el selectează  persoanele resursă, precum și întrebările pe care le pune. Inerția sau comanda redacțională pentru un discurs populist pot produce derapaje grave, cum ar fi înscenarea unor situații inventate. Să ne amintim de cazul ”Mirela bugetara”, o vânzătoare de tarabă care apărea în știrile Antenei 1 în rolul unei bugetare sărmane silite de penurie să cumpere roșii la bucată. Nici de Paști nu scăpăm de jelaniile de sezon pe tema prețurilor, acoperite doar de gălăgia în jurul unor personaje politice acuzate de corupție, cărora le-a venit sorocul la DNA. Mai avem, de sezon, controalele drastice prin piețe ale autorităților care se dinamizează brusc, ieșind din lejeritate, spre revigorarea emisiunilor de știri. Ciorchinii de jurnaliști din poarta DNA sau de pe treptele Înaltei Curți de Casație și Justiție dispar totuși în aceste zile, o dată cu politicienii, demnitarii județeni sau locali, refugiați și ei la vinul și mielul pascal, într-un armistițiu tacit. Dar revin, ca în toți anii trecuți, aceleași știri despre tradițiile pascale și se schimbă invitații: reapar preoții, teologii, folcloriștii. Pentru că informația în general nu se află la mare preț în mass-media de la noi – și nu numai la noi – detronată fiind de infotainment, de imaginea senzațională, de împachetarea emoțională pusă pe muzici dramatizante, singurele informații din lumea reală rămân cele despre vreme și despre cum se circulă pe drumurile naționale sau prin vămi. Dar, bine și atât. Știe și telespectatorul că au drept la sărbătoare și știriștii, ale căror legiuni se subțiază în aceste zile.

În rest, unele programele generaliste vin cu filme obosite despre viața lui Isus sau comedioare categorie B sau C. Dacă dispun de o finanțare mai consistentă se poate vedea și câte un film bun, de obicei mai puțin sângeros decât în restul anului. Abundă înregistrările de emisiuni, ceea ce este de înțeles, mai ales ediții ale emisiunilor de divertisment cu audiență: TVR dă O dată-n viață, Antenele vin cu Super Bingo sau Romania dansează, ProTv dă Apropo TV (ceea ce nu-i rău deloc), Prima vine cu Vrei să fii milionar. Peste tot se aude muzică populară din plin, televiziunile locale se întrec în a afișa vedetele populariste locale în straie de sărbătoare. Canalele declarate de entertainment nu ezită, nici în aceste zile, să aducă pe ecran starletele izbite în biografie de câte un divorț, de câte o părăsire sau de găsirea, în sfârșit, a marii iubiri. Cu cât mai nefericite, cu atât mai dezbrăcate ! Acompaniate de vedete masculine la fel de preocupate de misterele vieții, starurile tabloidelor autohtone continuă să umple cu senzații sexy plictisul cotidian, transgresând pioșenia momentului. Și, evident, bârfoteca include neapărat o știre de rupt inimi despre suferințele lui Gigi Becali sau Cristi Borcea din pușcărie, identificate cu patimile biblice. Să fie, oare, voința Domnului?

Cum doar cercetările de piață se bucură de o ncesară obiectivitate, fiindcă firmele plătitoare de reclamă vor să știe ce public atinge publicitatea, e greu de stabilit cui se adresează plicticoasele programe de Paști. Publicul citadin, sătul de betoanele orașului, ar prefera să iasă undeva, la plimbare, la țară sau în lumea largă, tinerii vor rămâne agățați de tabletă, sătenii ar mai ieși în poartă la vorbă cu vecinii. Alcătuirea programelor de televiziune este cel mai adesea dictată în zilele speciale de sărbătoare de logistica internă, de obligația companiei tv să dea liber oamenilor, de personalul restrâns care asigură permanența pe știri, cu atenția îndreptată spre personajele politice de la vârf, urmărite pe la biserici și mănăstiri unde acestea profită să coboare la popor. De prea multe ori însăilată, ziua de sărbătoare la TV insistă să urmeze o rețetă expirată: filme vechi, dezbateri în fum de lumânare, înregistrări și multă, multă muzică populară.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Omul e lipsit de viata pe de o parte, abuzat de imagini si sunete pe de alta parte, obosit, agitat nu isi gaseste linistea din care sa se bucure de ceea ce are.

 2. Nu este nici pe departe „Vointa Domnului” nici sa fim un popor barbar.
  Se naste Fiul lui Dumnezeu? – Sa fie sange, sa taiem un porc
  Invie Fiul lui Dumnezeu? – Sa fie sange, sa taiem un miel!

  Lucrurile despre care vorbiti se intimpla insa in casa, acolo unde mai ai puterea psihica sa opresti mijloacele de entertainment care te deranjeaza, Dar ce faci afara?
  Ce faci in parcurile publice unde nu ai nici un fel de control si unde daca indraznesti sa-i spui unuia care urla cuvinte cu UE, **la, argumentandu-i ca sunt copii in jur risti sa ti-o iei pe cocoasa?
  Ce faci in mizeriile de locuri de promenada unde este aceeasi atmosfera de balci ieftin si unde dinspre fiecare terasa se aude cate un gen muzical, amestecandu-se si facandu-ti creierii praf?
  Unde sa te mai duci? Cine ii mai poate controla pe acesti cocalari neobrazati? Nimic nu-i mai sperie, nimic nu-i mai infraneaza.
  Daca as stii ca aceste programe tv i-ar tine in casa pe acesti neobrazati ai societatii si i-ar aduce pe strazi pe oamenii de calitate as spunde DA! Bravo ProTVKanalDAntena Etc. Dar nu… ei sunt in continuare printre noi si asta ma oboseste

  • „Ce faci in mizeriile de locuri de promenada unde este aceeasi atmosfera de balci ieftin si unde dinspre fiecare terasa se aude cate un gen muzical, amestecandu-se si facandu-ti creierii praf?”

   E simplu, raspunzi cu aceeasi moneda! Eu unul de exemplu m-am saturat sa ascult slujba de la biserica din vecinatate, difuzata la megafoanele pe care popa – posesor de nevasta stomatolog, cu cabinet in subsolul bisericii (!!!) – mi-o serveste la megafoanele instalate pe peretii exteriori ai lacasului de plombe (scuzati: de cult). Prin urmare, am aranjat cu un prieten care asigura sonorizarea la diferite evenimente sa imi aduca tot sistemul (profesional) de sunet la domiciliu. Am instalat „mustaria” in dormitor (camera aflata exact in dreptul bisericii) si am scos boxele pe balcon, de unde am servit Mahler la toti enoriasii ;)
   Ei bine, am reusit sa ajung la o intelegere cu popa: el a decuplat megafoanele de pe peretele dinspre casa noastra iar eu i-am promis ca duminica urmatoare nu-si va tine slujba pe acorduri de Vali Salam. Deci se poate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Pensionarea anticipată este un drept care trebuie respectat!

Majorarea vârstei de pensionare, asumată pe șest de Guvern prin PNRR și comunicată aiuritor și contradictoriu de aparatnicii zilei ridică nenumărate probleme....

Democrația secolului XXI: moartea unei lumi

Se cuvine să privim adevărul în față, ca niște oameni în toată firea: democrația liberală – așa cum o știm – a...

Interviu cu analistul Armand Goșu. A fost lăsată Ucraina la mâna rușilor? De ce întâlnirea dintre Merkel si Biden e mult mai importantă decât...

Pe 15 iulie a.c. cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu Joe Biden la Casa Albă. Presa a vazut această întâlnire...

Rateurile realității

          Cu ocazia actualei pandemii, unii — mai cu seamă cei cu probleme cronice de sănătate și,...

„Toleranță zero”

          După o primă lectură, am fost tare impresionat de Declarația dată pe 30 iulie 2021 de peședintele Klaus Iohannis. Părea a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro