duminică, iunie 16, 2024

De ce nu merg la Referendum

Nu am de gând să stau acasă în acest week end. Voi merge la cumpărături, pe stradă, în librării, la două sau trei spectacole de teatru. Însă în nici un caz nu voi poposi în cabina de vot.
Am ajuns deja la o vârstă la care timpul este mult prea prețios pentru mine încât să îl risipesc pe fleacuri, dreptul de neprezentare este unul democratic și, mai presus de toate, nu vreau, sub nici formă, să fac jocurile murdare ale PSD care a transformat și stimulat o inițiativă cetățenească, și ea cum nu se poate mai retrogradă, inutilă și costisitoare într-o modalitate infectă de a-și găsi o nouă legitimare pentru ticăloșiile pe care Dragnea&co au de gând să le comită în săptămânile și lunile viitoare.
Nu vreau ca după redefinirea familiei în Constituție, apostolilor rromâmismului, indiferent că sunt politicieni, clerici, academicieni, unii dintre ei cu condicuță la Securitate, sau oameni simpli să le treacă prin minte revenirea la lege anti-avort. Asemănătoare celei date de Nicolae Ceaușescu la începutul domniei sale. Legea 770/1966. Cred că cei care se gândesc să meargă la stupizenia care iar ne-a făcut de râsul lumii ar face mult mai bine să vadă filmul Născuți la comandă. Decrețeii al lui Florin Iepan.
Nu fac parte dintre românii despre care d-na Viorica Vasilica Dăncilă a declarat, de la tribuna Parlamentului European de la Strasbourg, că ar iubi guvernul pe care domnia sa îl conduce, Așa că în datele de 6 și7 octombrie îmi voi manifesta sentimentele față de guvernanții care îndreaptă țara spre dezastru. Sentimente de dezaprobare, indignare, dispreț și silă. De lehamite că România a ajuns să aibă drept prim-ministru o analfabetă funcțională și niște europarlamentari de teapa unor Boștinaru, Zoană, Nicolai, Grapini, Pașcu, Stolojan, Emilian Pavel.
Îmi este cum nu se poate mai limpede că, prin îndatorare externă iresposabilă, prin măsuri economice nesustenabile, prin asaltul asupra legilor justiției, prin dorința de a face din justiție un instrument total aservit puterii actuale și condamnatului penal Dragnea Liviu Nicolae, prin sfidările la adresa normelor Europei Unite și ale statului de drept guvernarea PSD-ALDE a făcut din România una dintre marile probleme ale Europei.
Știu foarte bine că și dacă aș merge la Secția de votare și aș ștampila căsuța NU, votul meu ar fi echivalentul acelui DA de care organizatorii mascaradei ce urmează să se consume azi și mâine au nevoie spre a-și vedea validată ticăloșia.
Nu vreau să fac nici jocurile cultelor neoprotestante care au avut inițativa Referendumului, însă nici pe acelea ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care, preluând din zbor inițiativă. BOR nu doar că își reafirmă astfel caracterul retrograd, incapacitatea înnoirii, imposibilitatea mintală de a învăța ceva din lecția Bisericii Catolice, însă profită spre a mai face o dată jocurile puterii politice. Cea care îi finanțează fanteziile și mania grandorii ÎPF Daniel, patriarhul României și ale mitropoliților.
Mai mult, Biserica ortodoxă profită de exercițiul referendumului spre a-și verifica capacitatea de pătrundere și de convingere pe care o exercită în rândul populației. E pregătită să interpreteze în folosul propriu reușita consultării populare. Trăim o perioadă tulbure, unii o compară cu anii 45-46 ai secolului al XX lea, alții cu sfârșitul anilor 20 și anii 30 ai aceluiași veac. Atunci când au apărut tot felul de ligi național-creștine și mișcări legionaroide, cu consecințele distructive cunoscute. Există istorici care ne asigură că istoria nu se repetă niciodată, însă repetitive sunt răul, extremismul, ura distructivă, revenirea la tentațiile totalitare. Referendumul poate să le inspire, cultive, stimuleze.
De aceea în 6 și 7 octombrie merg acolo unde se cultivă gândul, ideea,, cultura, talentul, inventivitatea, toleranța, europenismul, adică la două-trei spectacole de teatru și nu la referendumul în care se mimează democrația și România este întoarsă în locul în care se afla înainte de decembrie 1989.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Noul Testament nu se reformeaza. Se infaptuieste vointa christica asa cum a fost ea formulata si transmisa Oamenilor de catre Dumnezeu, prin Fiul Sau Isus Hristos. Discursul asa-zis „reformator” este o tentativa de distrugere, un atentat la integritatea crestinismului. Martin Luther a fost un mare re-formator (indreptator) religios, al re-aducerii (partiale) a credintei crestine la invatatura originara, dar el nu a fost Hristos. A vorbi despre „bisericile” lui Luther sau Calvin etc., si nu despre Biserica lui Hristos, este ca si cum ai vorbi despre un organism modificat genetic (OMG) si nu despre unul autentic, natural, neartificializat, precum un erzaț. Din aceasta abordare primordiala gasim toate raspunsurile la intrebarile sau falsele intrebari de azi si de maine.

  • Noul Testament nu a fost scris de D.zeu si nici de Isus, ci de oameni! Tot oamenii l-au tradus.
   In cele 4 Evanghelii exista diferente, atat de continut (evenimente), cat si de interpretare a aceloreasi invataminte cristice, ceea ce e normal, avand in vedere ca fiecare dintre evanghelisti, mai precis anonimi care au scris in numele lor, a relatat ce si cum a inteles el din…ce i s-a povestit.
   Cand spuneti ca „NT nu se reformeaza”, practic nu spuneti nimic…
   De aceea, NT trebuie studiat, aprofundat, „citit” in paralel cu Vechiul Testament, care era cartea de capatai a lui Isus, pentru ca esenta extrasa sa fie adaptata epocii pe care o traim si modului nostru de gandire! Acelasi continut, intr-un aambalaj nou, nu are cum sa altereze continutul.
   Referitor la referendum, o propunere de lectura : Matei 22:39 ;)

 2. “Am ajuns deja la o vârstă la care timpul este mult prea prețios pentru mine încât să îl risipesc pe fleacuri, “Asa e Domnu ‘ Mircea, cu totii avem dat un numar inevitabil finit de weekenduri, e normal sa judecam parcimonios. M-a mai distrat si enumerarea de ioroparlamaentari, mai ales un nume, Mircea Pascu. Care, la fel cu Simona Miculescu amb Ro la ONU pana de curand, ala cu cofetaria Ana, si inca vre-o doi din care unul la Parlament, sunt fosti CC al UTC al PCR al RSR. Pentru ca de-aia. Noapte buna Romania, ca pe mine nu puneti laba.

 3. Acest Referendum NU are nimic de-a face cu „dragnea-psd”, toate interpretările, diversiunile, amalgamările, sînt Total Complet FALSE.
  Datoria de cetățean NU ține cont de vîrstă, preocupări, umori și interpretările din pressă și mass-mediile halucinate de oameni, jurnaliști și intelectuali care CICĂ știu ceea ce trebuie și nu trebuie, dar care de 30 de ani au contribuit zi de zi la Alegerea prin Vot „democratic”a post-comuniștilor/ex-securiști la conducerea țării ajungîndu-se unde s-a ajuns astăzi, „dragnea-psd” fiind tocmai rezultatul firesc al acestui/acestor fel/moduri de gîndire și manipulări mediatice.
  A defini FAMILIA, clar și precis, concret și creștinește, așa cum ea a fost, trebuie și va trebui să fie, o căsnicie între un Bărbat și o Femeie care să facă împreună copii, nu duce la absolut la niciun dezastru.
  A defini FAMILIA nu are absolut nimic de a face cu psd-dragnea-alde-biserica etc & comp.
  Că psd-dragnea con-duce societatea românească Țara Întreagă spre o implozie atomică spre limite inacceptabile e de netăgăduit,
  DOAR CĂ : domnilor, domnule Mircea Morariu uitați un detaliu extrem de important, de 30 de ani ați făcut direct sau indirect ca aceste lucruri să fie mai mult decît posibile, reale și concrete, astăzi !!!
  și continuați amalgamînd un referendum despre Definirea FAMILIEI cu dictatura post-comunistă instaurată de 30 de ani în România azi condusă de psd-dragnea & comp (din dec’89 condusă de Alții ca Ei, tot Ăia, tot Ei !)
  Lupta democratică pe care trebuie s-o duceți ( și pe care doar vă faceți c-o duceți de 30 de ani) pentru a ajunge la O adevărată Democrație și la schimbarea în BINE, se face pe cu totul alte planuri decît pe cel al refuzului de a merge la Vot ( c-așa-i în Democrație, se votează !), oricît de greu și imposibil vi se pare, nu ajunge să rezistați, nu ajunge să NU Votați=să NU vă faceți Datoria de Cetățean sau să alegeți permanent răul cel mai mic, și să ajungeți să nu mai știți pe ce lume trăiți. Este Lumea VOASTRĂ, astăzi tot mai plină de cetățeni Turmentați în care se în-Turmentează pe rupte cu succese nenumărate și ceea ce a mai rămas de pus în turmă.
  Aveți DATORIA de cetățean să Votați !
  În felul în care vă faceți DATORIA (sau cum v-ați făcut-o pînă astăzi)
  Aveți axact ceea ce aveți, veți avea ceea ce aveți.
  Într-o dictatură totalitară permanentă ( cea din România de 70 de ani!!)
  un rău mai mic în prezent va fi întotdeauna un Rău și mai mare decît precedentul.
  BAFTĂ !

  • În primul rând, între principiile generale, care stau la baza elaborării constituției nu este iinclusă și definirea creștinească a noțiunilor.

   În al doilea rând, prima condiție pe care un referendum trebuie să o împlinească este cvorumul de participare. Este deci evident că neparticiparea a fost deja considerată la elaborarea legii. Tocmai pentru a revela dacă tema propusă este cea despre care majoritatea cetățenilor dorește să se exprime. A impune o anumită conduită celorlalți alegători este, sub acest aspect, o ilegalitate.

   În al treilea rând, actuala formulare este similară celei din Declarația Universală a Drepturilor Omului, documentul în spiritul căruia trebuie interpretată Constituția României. Dacă organizațiile internaționale nu se grăbesc spre a modifica definiția căsătoriei, preferând să o mențină în forma mai incluzivă actuală, atunci pare a fi lipsit de sens să se inițieze o revizuire, care ar putea fi retrasă în viitor, conform articolului 20 din CR. Sau, dacă organizațiile internaționale ar decide totuși modificarea articolului 16 din DUDO în sensul înlocuirii cuvântului „soți” cu „bărbat și femeie”, atunci Constituția României va putea fi interpretată numai în acest sens, iar orice dezbatere pe această temă ar deveni superfluă.

  • Nici o societate nu trebuie sa se intemeieze pe principii religioase, care prin natura lor sunt rigide si nesupuse reformarii. Daca Constitutia ar trebui modificata pe principii crestine cu ce ne-am deosebi fata de tarile islamice care se ghideaza dupa Sharia ? Ori vrem democratie moderna, laica, bazata pe principii liberale si stat de drept, ori ne intoarcem in Evul Mediu si lasam Biserica sa conduca. Eu stau acasa.

 4. Tot ceea ce stiu este ca realitatea occidentală este total diferita de cea romaneasca. Vad zilnic pensionari eleganți, dichisiti, imbracati mai mult decat decent, pentru care 100-200 EUR nu reprezinta o mare cheltuiala lunară pentru coafor (!). Vad oameni decenti, care au si ei problemele lor zilnice, dar pentru care statul ofera servicii ireprosabile. Societatile occidentale nu sunt scutite de probleme, insa niciodata nu s-a pus problema distrugerii justitiei sau statului de drept, indiferent de tulburările sociale existente. Aceasta este lumea occidentală, cea care ne-a intins o mana in 2007 pentru a ne scoate din haznaua noastra politica. Daca dorim sa mai ramanem cu ei, sa fim uniti cu ei, trebuie sa lăsăm la o parte frustrările noastre politice si sociale. Altfel…niciodata pensionarii nostri nu vor trai bătrâneți decente.

 5. Nici eu nu merg la vot . Am mai multe motive:
  1- ma deranjeaza discriminarea, indiferent in numele a ce ori a cui.
  2- imi este indiferent sporul demografic si nici viitorul speciei nu ma framinta.
  3- institutia casatoriei este odioasa.

  Daca mi se permite sa explic:
  1- Oamenii oricum se impreuneaza la propriu sau /si la figurat in ,din si pentru diverse mopduri ,motive si scopuri , pentru diverse perioade de timp. Autoritatile unei comunitati administreaza banii si puterea tuturor membrilor , iar a gratifica/proteja uniunea/impreunarea unora dar nu si a altora , este discriminare pe considerente sexuale. Prefer legea restrictiva celei permisive.
  2- au fost inventate si construite masini, automate , inclusiv pentru razboaie. In caz „de ceva” -colaps al civilizatiei tehnologice sa zicem- populatia se reface rapid, vezi URSS dupa WW2 .
  3- casatoria este dare si luare de mita , coruptie. Nu-i recunosc Statului autoritatea de a patrona afacerea intima dintre indivizi. Nu am nevoie de nimeni sa „instituie” culoarea ierbii , umiditatea apei , conditiile relatiilor mele intime.

 6. Familia și căsătoria sunt definite deja foarte clar și explicit în Constituție. Acest referendum e un exercițiu de inutilitate. Dacă aș merge la referendum aș gira pentru fudamentalisti care abia așteaptă să interzică avortul, homosexualitatea, concubinajul și probabil și drepturile femeii. Aș gira pentru isterici care scriu cu majuscule și cu trei semne de exclamare. Aș gira pentru talibanii din conducerea BOR.

  FAMÍLIE, familii, s. f. 1. Formă socială de bază, întemeiată prin căsătorie, și care constă din soț, soție și din descendenții acestora.

  SOȚ ~i m. 1) Persoană de sex masculin căsătorită privită în raport cu femeia ce i-a devenit soție; bărbat. 2) la pl. Cuplu constând dintr-un bărbat și o femeie uniți prin căsătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro