vineri, iunie 14, 2024

De ce nu ne uităm la TVR

Simpaticul prezentator de știri și fost corespondent al televiziunii publice la Washington, Mihai Constantin, a lansat pe Facebook o întrebare riscantă:”Trag aer în piept și îmi fac curaj să vă întreb: de ce nu vă uitați la TVR? Pregătim din 17 aprilie relansarea TVR1 și TVR2. TVR2 devine canalul generalist – cu filme, divertisment etc. – iar TVR1 rămâne preponderent cu buletine de știri și emisiuni de dezbatere pe teme de actualitate. Dar până să vedeți asta, de ce nu (mai) urmăriți TVR? Am nevoie să înțeleg pentru că o analiză din interior e bruiată de prea mulți factori. Aș aprecia un răspuns argumentat. Multumesc”. Înfruntând riscul de a afla adevăruri incomode, întrebarea a primit peste două sute de răspunsuri, ceea ce arată că încă există interes pentru o dezbatere despre viitorul televiziunii publice. Lăsând la o parte viziunile nihiliste, disprețuitoare și radicale, diagnosticul ”prietenilor” de pe rețeaua socială acoperă tot ce ar putea releva analiștii media și, în parte, un studiu de piață. În rezumat, telespectatorii actuali, foști sau potențiali spun că TVR este, pe toate canalele sale, prăfuit, neatractiv, politizat, lipsit de dinamism și imaginație, oportunist, tarat de nepotism, condus de un management neprofesionist numit politic, cu o infastructură digitală slabă, care nu permite o bună recepție online, cu marketing și branding deficitar. Se sugereză în subtext falimentul moral, compromisul cu Puterea, care a afectat imaginea TVR și credibilitatea sa, cu consecința pierderii unui public pentru care deținuse monopol. Multe comentarii subliniază însă și calități care deosebesc televiziunea publică de ”mahalaua audiovizuală”: știri echilibrate, reportaje și interviuri profesioniste, programe culturale viabile. Sunt amintite recurent emisiuni realizate de Catălin Ștefănescu, Marius Constantinescu, Eugenia Vodă, Daniela Zeca-Buzura, Cristian Tabără, Iuliana Tudor și apar comentarii iritate la importul de moderatori (cu invitații aferenți) de la Antena 3, B1 TV sau RTV. Se aud pe FB destule voci care regretă dispariția canalelor TVR Cultural și TVR Info, un rău produs în primele zile ale guvernării USL și nereparat vreodată. Este interesant că în dezbaterea de pe pagina lui Mihai Constantin au postat comentarii pertinente nu doar telespectatori mai mult sau mai puțin pricepuți într-ale industriei TV, ci și jurnaliști, persoane publice și analiști, gata să ajute TVR cu opinii avizate. Deci, de ce nu vă uitați la TVR, oameni buni?

Pentru că are, cu unele mici excepții, un aer vetust și prăfuit. Îi lipsește modernitatea, prospețimea. Începând cu scenografiile, imaginea și terminand cu temele, realizatorii și invitații. Cu câteva excepții, care arată că se poate și altfel. (Liliana Munteanu)

Percepția mea despre TVR este de „instituție de stat”, controlată politic.(Mihai Popa Radu)

Pentru că, de la Răzvan Teodorescu încoace, și-a dobândit eticheta de televiziune politicianistă, în loc să fi rămas neutralistă! Iar o asemenea etichetă se dezlipește foarte greu.
(Doru Braia)

Pentru că are nevoie de dinamism, poftă și chef de viață, care trebuie transmise de prezentatori, reporteri etc, pentru că are nevoie de emisiuni pentru copii, dar nu ca la Cântarea României, pentru că TVR trebuie să interacționeze cu spectatorii. (Ioana Pavel)

Pentru că nu are imaginaţie. Am văzut acea emisiune care arăta ca un fel de şedinţă de sumar a realizatorilor tvr….aceleaşi figuri, unele mediocre.(Gabriel Andronache)

Atâta timp cât la conducerea televiziunii este o numire politică, nu se va schimba nimic. Aduceți manageri buni, nu oameni de 2 lei.(Popa Marius Cristian)

Cred că lumea nu se prea uită la TVR pentru că e „prăfuit” în continuare. Nu are zvâc. Lipsa de competiţie din TVR omoară tot. E lasă-mă să te las. Lipsa de stres, leafa bunicică şi siguranţa zilei de mâine omoară tot. Totul devine călduţ, când are nevoie să fie ”hot”. (Gabriel Klimowicz)

Fiindcă în primul rând pe internet, unde mă uit eu, îl prind cu probleme de sunet şi imagine deranjante, aşa că renunţ. (Maria Bălașa)

Îi lipsesc niște filme bune, seriale românești, documentare și istorie, mai mult divertisment și teatru TV.(Florin Șperlea)

Pentru că atunci când ieşi la țigară în curtea TVR, dacă strigi „Mama!” sau „Tata!”, se deschid vreo vreo 50 de geamuri la etaj. E banc vechi, dar actual.(Florin Lăzărescu)

TVR nu știe să se plieze pieței și implicit cerinței publicului. Singurul moment când a făcut-o a fost în perioada TVR Info. (Mădălina Andrei).

Pentru că nu atrage aproape cu nimic – are emisiuni sau programe nerelevante pentru mine, învechite, care nu oferă informații utile sau care nu folosesc modalități adecvate de transmitere a acestor informații unui public care nu mai este cel de acum 20 de ani. (Iuliana Rada)

Pentru că nu sunteți necomerciali și apolitici. Este singura diferențiere prin care puteți avea vreo șansă în fața trusturilor de presă și a morții televiziunii clasice/non-online.(Ștefan Emil Ionescu)

Fiindcă se transformă tot mai mult într-o nouă A3 sau…cealaltă latrină, deși fac eforturi ridicole să-și ascundă orientarea, nu le iese și sunt penibili. (Victor Șerban)

Sincer, TVR mi-a dat întotdeauna senzația că nu ține pasul cu timpurile. Emisiunile, genul de discuții și limba de lemn omniprezentă mi-au întors privirea în altă parte.(Aminda Nomade)

Poate, din cauză (nu datorită) că nu mai este cool…(Sophia Creativ)

Și câteva sfaturi bune:

TVR este un produs, un brand. Când lumea nu mai cumpără un anumit brand, este pentru că acel brand este ori depășit, ori are o pată neagră de imagine. Pentru ca lumea să înceapă să se uite la TVR, cred că în primul rând ar trebui rebrand-uit. (Drinceanu Adrian)

Mi-aș dori ca TVR să transmită știri externe, nu evenimente din grădinile zoologice ale lumii.(Elena Zidaru)

Să nu mai invitați condamnați penal și să nu vă transformați în A3-RTV. Să nu fiți sluga guvernelor și nici cârpa politicienilor. Să repuneți TVR Cultural în grilă și să digitizați arhiva ca să o puteți monetiza pe modelul francez INA. (Cristi Corobana)

TVR ar trebui să fie un reper și un model. Ar trebui să prezinte valori consacrate și să consacre valori. Ar trebui să fie modern și ….conservator, tânăr și ….înțelept. Ar trebui să fie o televiziune care atrage fără a eșua în facil. Ar trebui să se inspire de la posturi similare, de prestigiu, să nu încerce să copieze modelele românești ale televiziunilor comerciale. Ce vedem? Desigur, cu excepții care confirmă regula. O televiziune care pendulează între scorțoșenia găunoasă a televiziunii comuniste și lipsa de consistență, agresivitatea fără conținut a suratelor comerciale. Este imaginea unei mediocrități ce pare a-și fi suficientă. Sunt convins că se poate altfel. Sunt și oameni foarte buni, sunt, nu mă îndoiesc și idei, lipsește încrederea și voința. Am senzația, câteodată, că privesc o balenă eșuată care nu-și mai poate găsi…..oceanul. Oceanul e însă aproape, mintea îl poate descoperi printr-o simplă sinapsă. Scuze pentru duritate, dar pornește din respect și chiar dragoste. Un ultim cuvânt. Adaptarea la mediu nu înseamnă concesii politice, chiar dacă ajută la plata datoriilor făcute de o pleiadă de escroci care au parazitat instituția. Îndepartează și puținii telespectatori onești, ceilalți găsind minciuna potrivită, în stare pură, la alte posturi. Din păcate, cei care iubesc instituția nici nu o conduc, nici nu sunt ascultați! Marea problemă este că în Consiliul de Administrație numirile sunt politice și în mare parte membrii sunt…. sinecuriști! (Dan Manolache)

Hotărâți care este publicul țintă. În funcție de decizie trebuie să o luați spre manelizare sau rămâneți pe cultivare. Și vedeți mai departe cum atrageți mai mult public la ore de vârf.Aveți un sediu și infrastructură excelente. Ori închiriați, ori organizați evenimente, concerte etc., ori angajați o echipă profesionistă să vă facă un plan de afaceri de eficientizare. Aveți foarte mulți angajați și nu cred că se vede activitatea lor. Poate e cazul să dați afară câțiva… Pe scurt: reduceți cheltuielile până la eliminarea pierderilor și investiți în plan de afaceri și în emisiuni care să bată concurența. (Daniel Such)

Transmiteți toate meciurile din Liga 1, Champions League, să vadă toată lumea din țară. (Cotos Bogdan)

Managementul și marketingul de calitate o să aducă un insight mai amplu din piață. (Elena)

Articol apărut în revista”22”

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. De ce ne uităm la alte posturi, citim știrile unor anumite publicații (rămase doar online sau nu), mergem la anumite restaurante sau cinematografe sau ne plimbăm în concediu în anumite localități.

  Cu noua grilă despre care înțeleg că vorbește „simpaticul” ne-a parvenit un interviu cu primul-ministru. Nu văd de ce nu există și variantă „transcript” ca fiecare să selecteze mai ușor ce vrea din respectivele informații. Măcar prin comparație s-ar fi văzut că pe situl guvernului există această facilitate, de exemplu. Presupun că a existat, intern, o astfel de propunere și fie nu a fost luată în considerare, fie a fost „expediată” înapoi la sursă, cu pseudo-suveranul : fă și transcriptul!

 2. buna ziua,
  eu și soția ne uitam cu interes la TVR (1,2,3, HD) la: ”telejurnal”, ”ora regelui”, „memorialul durerii”, viata satului, reportajele lui R. Butaru, mai toate emisiunile culturale de dupa ora 19 , dar mai ales cele moderate de: Marina Constantinescu, Catalin Ștefanescu, Marius Constantinescu, D. Zeca-Buzura, (E. Vodă), si nu ii las la urma pe cei din studiourile teritoriale – care cred ca se straduiesc mult, dar bugetul nu le permite …
  Plusuri: 1-destui meseriași pe care nu-i gasesti in alte televiziuni ;
  2- legaturi internationale mai largi;
  3-baza materiala probabil satisfacatoare (nu stiu nivelul dotării ”digitale”)
  4-audiența -probabil cea mai numeroasă.
  minusuri:
  1-POLITICUL = slugi incompetente si fripturisti care afecteaza bugetul si programele intr-un mod vizibil;
  2- prea putin curaj si modernitate in a trata subiecte politice si nepolitice; ne-oamenii „politici” trebuie atacati cu intrebari incomode asa cum ei ne ataca și ”sug sangele poporului” zilnic cu hoțiile lor ;
  3- o administrare slaba/necurajoasa (are curaj directorul general sa iasa pe post si sa spuna la ce presiuni neprofesionale=politice este/a fost supusa instituția ??) a bugetului de venituri si cheltuieli

  alte televiziuni romanesti caroara le dedic oricum mai putin timpt sunt, in ordine: Digi24, ProTv + reportajele d-nei Carmen Avram; in rest, cred ca TVR are concurență doar la imagini cu sâni și coapse;
  …cand cineva din TVR va spune pe post ”azi ne-a sunat cabinetul lui ”dracnea” si ne-a cerut sa inlocuim emisiunea …cu emisiunea…” va insemna ca exista o televiziune publica demna te tot respectul !!!
  nu cred ca apuc vremurile alea…

 3. Cat timp locurile lor de munca sunt stabile si bine platite, angajatii TVR nu au nici o motivatie pentru a SCHIMBA ceva. TVR e institutie publica, salariile vin oricum, criteriile de performanta lipsesc, e ca in orice institutie publica din Romania, rezultatul e acelasi: lipsa de Performanta! Ia sa fie TVR o televiziune privata, sa vezii Schimbare!! Deocamdata, angajatii TVR dorm linistiti ca nimic nu le ameninta locurile de munca bine platite! De ce angajatii din mediul privat sunt motivati pentru a fi creativi, responsabili si mai ales, eficienti?! Pentru ca locurile de munca le sunt garantate de Eficienta activitatii depuse. La TVR locul de munca e garantat indiferent de ceva, pe viata. Fara a depinde de nimic altceva….Trai pe plai…

 4. indraznesc sa va raspund:
  – am urmarit recent intr-o seara o emisiune dezbatere cu principalii realizatori TVR1 la care (sper sa treaca comment -ul) mi s-a facut greata si-am schimbat canalul
  – restul argumentelor provin din alineatul de mai sus… nationalismul desantat la transmisiunile sportive, diletantismul agresiv al tanarului de la ora 21:00, vocea & fata tabagica a d-nei Zeicescu, emisiunile cu functie evidenta de spalare a creierului ale d-nei Tudor, etc, etc, etc
  – am si cuvinte de laude (incredibil dpm): filme bune pe TVR2, din pacate nepromovate in niciun fel…

 5. Din capu’ locului, autoarea articolului trebuie sa-ntelega ca tvr NU MAI ESTE TELEVIZIUNE PUBLICA, ci DE STAT!!!!! Nu-i la prima abatere: a mai publicat comentarii pe subiect, cu aceeasi informatie eronata!! Poate nu-i convine actualul statut, dar sa nu manipuleze… gresit!!! Conteaza foarte mult distinctia, intrucit, in calitatea-i PUBLICA pierduta, vocea mea, CA PLATITOR DE TAXA, TREBUIA sa fie ascultata!!! Nu ma intereseaza cui dadea ea raportu’ (alesilor-cui-i-a-ales din palavramentul Romaniei), daca o lege stupida continua sa fie aplicata pina la ziua-de-apoi. Consider ca PUBLICUL trebuia sa ocupe scaunele din consiliul de administratie. Pentru ca el PLATEA, el COMENTA, el DECIDEA! Ca televiziune de STAT, tvr a devenit goarna guvernului! Televiziunile PUBLICE din lume au un statut aparte, pe care tvr l-a pierdut cu mult inainte de-a i se lua oficial. Fosta televiziune PUBLICA din Romania si-a pierdut PERSONALITATEA!!!

  POLITICUL a transformat aceasta citadela MEDIA intr-o jalnica cersetoare. POLITICUL i-a pus streangul de git si i-a dat aer sa subziste doar daca ciripea pe frecventele ei sinistrele slagare ale PUTERII. POLITICUL, preocupat doar de respectarea intocmai a partiturii, a inghesuit pe scaunele decizionale analfabeti profesional. Si penali, pe deasupra!!! Prostia si impotenta profesionala n-au cum sa nasca lebede care sa mai si danseze!!! Ati uitat circul sinistru – transmis in direct – care si-a derulat maleficu-i spectacol de camin cultural, in salita comisiei de cultura, cu agramatele diatribe ale alesilor-cui-i-a-ales, in “dialog” cu impotentii pretendenti la presedintia tvr? Ati uitat?!?!? Pai, de-acolo se trage boala!! Iar primele “basici” au aparut cu mai multi ani inainte!!! Scena asta s-a repetat la fiecare mandat, de 27 de ani incoace!!! Mihai Constantin e un baiat cu bun simt, dar intrebarea lui e de-o naivitate de… neiertat. Reactiile celor care dactilografiaza pe retelele de “socializare” sint previzibile de mai bine de 10 ani si se inscriu intr-o reactie reflexa de-a emite o parere, in universul infinit al frecventelor Internet. Comentezi, deci existi! Nu rezolva in nici un fel problema!! Ea e de fond, nu de forma! Sint niste nume insirate pe-acolo, in articol (unele complet aiurea-n tramvai cu profesionismul de televiziune), dar raspunsul la intrebarera ta, Mihai Constantin, e in INTERIOR!!! Catastrofala avalansa de impotenti profesional care sufoca, pur si simplu, spatiile din cladirile din Dorobantilor 191 isi manifesta sinistrele-i efecte prin programele DE NEURMARIT, pe canalele tvr. Submediocritatea este atotstapinitoare, indiferent de profilul programului pe care-ai vrea sa-l urmaresti. Importul masiv de trepadusi-reziduuri MEDIA de pe la diverse posturi tv dimbovitene a potentat senzatia de scirba, la ideea de-a manevra telecomanda pe frecventa tvr (indiferent de canal). Si-apoi, prost la prost trage! M-am uitat o singura data si mi-a venit sa arunc televizorul pe geam!! Situatie repetata cu toti acesti neaveniti in meseria asta, dar sugatori de bani (la greu!!!!) de la impostorii decizionali care acum nu mai gestioneaza taxa de la noi, ci banii STATULUI. Adica, TOT AI NOSTRI!!!!

  Televiziunea PUBLICA era, repet, o citadela MEDIA, care-si confirma valoarea prin audienta de care noi, platitorii de taxa eram “vinovati”, si de care aveam habar prin sursele Internetului. Era o confirmare ca nu dam banii degeaba! Fiecare program (sau aproape fiecare – sa nu exageram) lasa urme precum o carte buna! Si asta pentru ca fiecare program era, prin nivelu-i calitativ, o semnatura a unui PROFESIONIST. Chestia asta a disparut! Pe aceleasi cale IT, aflam ca Himalaya de-altadata a coborit undeva, sub calciiul broastei, tvr nereusind de foarte multi ani sa mai sara de nivelul audientei 0,1!!! Sfaturile celor care si-au dat cu parerea pe pagina lui Mihai Constantin trebuie privite cu bunavointa. Si-atit. Nu se-ntimpla nimic, absolut nimic, cita vreme POLITICUL dicteaza! Fosta televiziune PUBLICA din Romania si-a pierdut PERSONALITATEA!!!

  Din pacate, n-am cunostinta de vreo initiativa via Internet de iesire in strada pentru salvarea televiziunii PUBLICE din Romania. Ca n-a fost decit una! Si prima, din viata romanilor!!!

 6. voi nu vedeti ce mizerii de emisiuni sunt la antene si protv?tvr nu este mai proasta decat celelalte televiziuni.
  problema este ca arde prea multi bani.
  dar tv este proasta si in USA ; francezii au televiziune buna dar cred ca banii cheltuiti in franta sunt muult mai multi.

 7. Atunci cand, trecator, ajung la canalele TVR constat ca asist la emisiuni „stoarse din piatra seaca”, iar aerul comentariilor conduce spre ideea de fals, exagerat, plictiseala a realizatorului. De multe ori si la impresia ca e opinia „stapanului” care, iata, mai vorbeste uneori de dragul de a se auzi vorbind, de a umple timpul, fara sa transmita ceva. Evident, nu toate emisiunile lasa aceasta impresie, dar multe din acestea se incadreaza in descriere. Nu neaparat as blama ideea de „batranesc” atata timp cat contine valoare. O alta mentiune: pacat de desfiintarea postului TVR Cultural; era si este nevoie de asa ceva…

 8. Pentru ca ne uitam la TSR (televizunea elvetiana) sau BBC. Luati exemplu. Stiri neutre, emisiuni corecte, „plictisitor” de corecte. Ce sa vedem la TVR? Muzica populara, filme vechi si documentare care nu pun punctul pe i niciodata? Cind a fost ultima data cind opozitia a vorbit la TVR? Dar Asociatia de Protectie a Consumatorilor? Dar reprezentantii studentilor? De-aia… (Scuze!)

  • Opozitia vorbeste mereu la TVR, praleo! problema este ca doar vorbeste, fara a da solutii (pe care nu le are, duipa cum a demonstrat cat era la Putere)

 9. Hmmm… Venind de la cineva cu vechime in TVR, nedumerirea personajului ce pune intrebarea mi se pare ipocrita. Zeci de ani de compromis politic si de nepotism nu pot fi stersi de cele cateva „flori” (a se citi „profesionisti talentati”) din gradina TVR. Ma uit la temele emisiunilor, la realizatori, la generice, la vedetele postului national si nu-mi pot alunga din nas mirosul de invechit si de naftalina. Gasesti, pe Youtube sau pe posturi obscure (Travel Mix, de exemplu), oameni mult mai talentati, care fac, pe bani infinit mai putini, productii mai interesante decat multe dintre emisiunile TVR. Sigur, TVR are „fanii” sai, dar nu te poti baza doar pe telespectatori nostalgici, de varsta a treia, carora sa le servesti materiale din arhiva si/sau materiale noi ce par tot de arhiva.

  P.S. Am citit primul paragraf al articolului, am scris acest comentariu, iar apoi am citit restul, asa ca nu m-a influentat parerea altora.

 10. Sincer? Pentru ca vreti nu vreti, in perceptia mea si a prietenilor mei, sunteti aceiasi televiziune care pe vremea lui Ceausescu ne-a otravit sufletele. Si daca astazi peste jumatate din populatia acestei tari inca ofteaza dupa binefacerile puterii democrat populare tot televiziunea voastra este socotit vinovata. Oamenii aceia au ramas cu sufletele otravite de inaintasii vostri pana la obstescul sfarsit Si puteti voi sa va vopsiti in toate culorile curcubeului, sa va spuneti cum vreti, libera, democratica, impartiala etc nu veti putea scapa de spectrul fostei televiziuni ceausiste. Nici nu stiu ce programe aveti flacai pentru ca eu doar cand vad sigla voastra imediat schimb canalul.Asta e. Va place nu va place sunteti urmasii celor care ( impreuna cu mari ziaristi ai zilelor noastre gen Cristoiu sau Nistorescu) l-au facut pe Ceausescu calau al propriului popor!

 11. De ce nu ma uit la TVR?

  – Deschid televizorul in weekend, dau pe TVR si vad ca este o emisiune „Ora regelui”. Bleah! Nu ma intereseaza asa ceva! Ma intereseaza sa vad o emisiune despre nutritie sau despre modul in care se face educatie in Finlanda/Germania/Elvetia. M-ar interesa un documentar despre romani de la tara care au fost infestati cu hepatita si cum ii trateaza pe ei sistemul medical romanesc, cum ii ajuta doctorii. M-ar interesa un documentar despre romanii care ajung la urgenta si cum sunt tratati, de ce percep familiile lor ca doctorii isi bat joc de ei si apar atatea batai la camera de garda. Sau despre copiii romani obezi (Romania ocupa locul 2 in Europa la obezitate infantila). Sau un reportaj despre fumatori, si problemele biologice si medicale pe care le au, cat ne costa ei atunci cand ajung la spital.

  – Dau pe TVR si o vad pe Ema Zeicescu. What?? Schimb canalul. Asa cum faceam si cand era la alta televiziune de doi bani.

  – Dau pe TVR si vad la emisiunea despre vreme o femeie care are aspect de barbat. Schimb canalul.

  – Din greseala dau pe TVR si este o emisiune despre nutritie. I se ia interviu la o specialista mai grasa decat o balena. Bleah! Daca imi da cineva sfaturi despre nutritie, vreau sa fie o persoana supla. Dar nu pot spera asa ceva de la un canal ca TVR. Pa.

  – Butonez telecomanda sa dau la TVR la o emisiune ca Viata satului sau Ferma. Vad un asa-zis jurnalist care ii ia interviu unui fermier care cultiva peste 1.000 de hectare de pamant. Jurnalistul vine cu aere de orashan in fata unui om serios si muncitor care chiar produce ceva util pentru tara asta, pentru omenire. Jurnalistul incepe cu aere si cu sfaturi. Bleah! Un ratat care nu merita un job de jurnalist si nu face ceva util da lectii unui om care produce milioane de kilograme de grau si porumb pe an. Schimb canalul.

  – Pentru ca nu sunteti si nu veti fi niciodata in stare sa faceti o emisiune ca „Romania, te iubesc” de la Pro TV.

  – Pentru ca nu sunteti in stare sa faceti o emisiune ca a lui Carmen Avram de la Antene. Cand incercati sa faceti asa ceva va iese un terci si schimb postul.

  – Pentru ca 90% din oamenii care lucreaza in TVR nu au ce cauta in mass media.

 12. poate ar trebui sa raspundem la cateva intrebari, simple banuiesc:)
  =TVR are reclame dar nu are bani;
  =are acoperire nationala dar nu are acoperire in telespectatori;
  =are management numit politic iar politicul e jalnic in perceptia publica, nu numai in management;
  =de ce au ‘plecat’, ce audienta aveau si ce transmiteau Guran si Patraru, de exemplu?
  =cat de libere & neutre sunt emisiunile si realizatorii vs alte televiziuni similare din vest?
  =care ar fi raportul intre formare/formatori de opinie si comercial pe care ar trebui sa il transmita o televiziune publica. si aici m-as intoarce la vest din nou, sunt multe exemple tare bune de copiat. nu cred ca a copia e o rusine, din contra;
  =cat de ‘altfel’ poate aduce o televiziune (care nu are profitul ca obiectiv) in materie de stiri si promovare? adica in locul accidentelor si evenimentelor insignifiante, sa fie promovate actiuni pozitive, anchete, studii, oameni de valoare, exemple de succes in paralel cu publicarea cazurilor grave de coruptie sau multe alte ticalosii facute de politic/putere in ultimii 27 de ani. ma gandesc ca daca ar fi (mai) mediatizate/publice, oamenii ar avea mai multe informatii atunci cand se duc la vot, cel putin;
  =cat de departe in timp poate planifica si construi TVR pentru a creste tineri de succes si pentru a sustine actiuni/afaceri/programe de dezvoltare a lor si a tarii?
  =si sa nu uitam distractia si divertismentul, sportul, care chiar atrag si fac audienta. neavand obligatia de a intoduce si intrerupe cu publicitate, poate multa lume ar fi mai atrasa de aceste programe in masura in care chiar ar concura cu televiziunile private.
  =si inca ceva, cui ar trebui sa se adreseze aceasta televiziune, care ar fi Clientul? oemenii needucati, manipulati si din sferele sociale inferioare, sau oamenii cu job-ri si cu educatie, cei care trag tara asta si o schimba, poate mai putin sa se adreseze celor fara ocupatie si/asu educatie minima, oricum nu inteleg marelucru din lumea asta, chiar daca au pondere mare la vot. insa poate ca in timp si cu mare determinare, ‘binili invinge’ :)

 13. Ca sa isi recastige publicul, TVR trebuie sa critice puterea. Acum este în corul laudatorilor, nu se remarca prin nimic. Daca va organiza dezbateri despre lucruri importante ignorate de celelalte televiziuni, despre legea salarizării, de exemplu, in care sa discute carențele reale ale legii, publicul va fi recastigat. Dar este TVR cu adevarat interesată de a-și recastiga publicul?

  • „Ca sa isi recastige publicul, TVR trebuie” desfiintata „din temelii” si reinfiintata pe alte baze.
   Ce facem acum, e boala lunga, moarte sigura.
   Pina si in zidurile cladirii este impregnat microbul ceausist.

 14. ma uit dimineata de la 7-8 la stiri si ma simt mult mai castigat fata de posturi precum protv sau antena1. nu pot generaliza fata de restul emisiunilor din alte zile, dar in general nu ocolesc sau stramb din nas cand zapez. problema e ca mi-au cam intrat in creier programul celorlalte canale comerciale si posturile tvr sunt la ‘si altele’: in sensul ca deja stiu cam ce ma intereseaza. poate ar fi bine sa inceapa cu investitii precum transmisiunea unor meciuri de fotbal international (champions league, europa league), handbal sau baschet la nivel de cupe europene etc, care aduc rating, iar in pauze sa faca reclame la filme, emisiuni etc ca sa te atraga spectatori si la altceva.

 15. Pentru a avea raspunsul ar trebui sa facem o analiza de market-share, incepand cu categoriile de utilizatori.
  In primul rand sunt cei dependenti de mobil, de facebook sau youtube, in general suferinzi de deficit de atentie. Nu avem pretentii de la aceasta categorie, nu sunt capabil sa vada o emisiune cap coada daca nu are fuste scurte sau barfe.
  In al doilea rand ii avem pe cei care se uita doar la filme pe calculator. Majoritatea vad doar filme sau seriale de ultima ora (mai mult sau mai putin cretine), piratate (deci practic sunt niste infratori). Sunt capabili sa vada chiar si un „sezon” pe zi, dar n-au auzit in viata lor de „prafuiti” gen Truffaut sau Antonioni. Avem pretentii sa urmareasca TVR? Nu.
  In sfarsit in al treilea rand avem pe cei care prefera TV. Dar daca ne uitam la oferta televiziunilor care depasesc TVR ca audienta ce vedem? In puii mei, Capatos, Maruta, Schimb de mame, Mireasa pentru fiul meu, Stirile de la ora 5 (sub diverse nume, dar pe toate canalele), Chef de chef, etc. Acum TVR ce sa faca pentru a atrage acest public? Sa inceapa sa prostitueze si sa difuzeze astfel de emisiuni? Mai bine lipsa.
  Mai exista un public pentru canalele de documentare. Oferta e larga, extraterestri antici, licitatii si amanet, cum sa construiesti o motocicleta dupa ureche, sa radem cu prostii care-si fac selfie cazand cu bicicleta, etc. La TVR documentarele sunt cam plicticoase, de obicei Arte sau BBC. Noroc ca sunt la ore imposibile ca sa nu deranjeze pe nimeni.
  Si pe ultimul loc, mai exista un public care s-ar uita la programe de calitate, dar de unde? Sunt 150 de canale in grila si practic nu ai de unde alege. Putinele emisiuni interesante la ce ore se difuzeaza? Cand Cinematograful de Arta incepe la ora 23 iar a doua zi te trezesti la 7, nu prea-ti vine sa te uiti. La fel Nocturne, Garantat 100%, Profesionistii, etc. De ce? Pentru ca TVR Cultural, unde-si aveau locul, a fost cel mai detestat canal TV din Romania, asa ca a fost primul sacrificat.

  Sa aminitm un pic si de ipocrizia celorlalte televiziuni? Rares Bogdan plange cu lacrimi de crocodil dupa Basarabia, atunci cand e rost de audienta. Dar cine produce telejurnale si emisiuni 100% dedicate pentru Moldova? La fel plange si pentru detinutii politici (dupa ora 23, ca mai devreme are alte probleme). Toti au facut audienta la stiri cu condamnarea tortionarilor, dar cine i-a demascat inca de acum 20 de ani? Nu „prafuitul” Memorial al durerii? Drepturile minoritatilor sunt invocate de toata lumea, dar in afara de TVR care are emisiuni in 7 limbi, doar National TV are o emisiune pentru romi. Restul se preocupa de altfel de minoritati. Pe toate posturile apar mereu imagini de arhiva. Conform legii, se mentioneaza si sursa, Youtube. Oare chiar asa e? Cineva a pierdut ore bune sa digitalizeze pelicula, nu cumva TVR?

  Sigur ca TVR are problemele sale, dar intre un manelist si o orchestra care se straduieste, chiar daca mai falseaza din cand in cand, ce poti sa alegi? E nevoie si de o televiziune care sa nu aiba presiunea ratingului atunci cand produce o emisiune. Compromisul pentru rating duce nu doar la calitate scazuta, dar mai ales la abrutizarea telespectatorilor (lucru deja evident).

  • @nnm

   Cum?… Niciun cuvant despre vedetele TVR?… Despre profesionistii din televiziune?… Despre fiii/fiicele, nepotii/nepoatele, protejatii/protejatele care se angajeaza in TVR doar pentru cine sunt, nu pentru ce stiu sa faca?…
   Documentare BBC, Arte, DW, vechi de 3-4 ani, poate prezenta orice televiziune, asa ca le scoatem din discutie. Eu zic sa vorbim despre productiile proprii ale TVR, pentru care se cheltuiesc bani multi.
   Sigur, e plin de „gunoi” pe la televiziunile private, dar poti alege una-doua emisiuni demne de urmarit, de la unele dintre ele si poti ignora restul. Sa nu uitam ca televiziunile private se autofinanteaza si trebuie sa faca profit, pe cand TVR primeste BANI PUBLICI, DIN IMPOZITELE NOASTRE, BANI DATI DE OAMENI POLITICI.

   Ma uit pe programul TVR de astazi, joi si vad asa: „Castiga Romania” – emisiune-concurs (prezentata de „celebrul” Virgil Iantu), „Gala umorului” (doi insipizi se baga in seama, intre materiale de arhiva), „Femei de 10, barbati de 10” – cu „eternii” Maria Almasan si Mircea Radu – bre!, „Teleshoping”, multa gimnastica (campionate europene), „Akzente” – cu sotia lui Cristian Topescu (si ea o „fosila” a TVR), „Romania 9” – moderata de un domn venit de la Antena 3 (post care stim ce fel de „jurnalism” face), „Drum bun!” – cu fiica lui Paul Soloc.

   Cum spuneam, „flori” ca Eugenia Voda, Catalin Stefanescu, Lucia Hossu-Longin, Dan Pavaloiu si alti cativa nu pot cara in spate tot balastul nechematilor din TVR.
   Si cum spuneam, pe mult-hulitul internet, putem gasi „vlogger”-i care fac, cu resurse infinit mai sarace, emisiuni infinit mai interesante decat cele de pe TVR.
   Orice organizatie este atat de valoroasa pe cat de valorosi sunt cei pe care-i are in echipa, indiferent ca acea organizatie este o companie privata, un post public de televiziune, un guvern sau un parlament.

   • Hai sa luam un pic la mana productiile de la alte posturi. Pro TV – Apropo Tv e singura emisiune notabila. Omul care aduce cartea a fost dat afara. La Antena X zero absolut, poate niste anchete sociale, dar care oricum exista si pe alte posturi, inclusiv TVR. La Prima multa productie proprie, absolut nimic notabil (era intr-o vreme o emisiune in colaborare cu revista Historia). Kanal D? Alta intrebare. N24 Plus are o emisiune, Ferma, destul de buna, comparabila calitativ cu Viata Satului, in rest nimic. Pe B1 era o emisiune de actualitate cinematografica buna, dar pe la 12 noaptea. Sunt cateva posturi de folclor, dar difuzeaza doar mizerii, TVR e singurul post in care emisiunile sunt realizate de etnografi profesionisti. Posturile de stiri sunt de nisa si subiective, asa ca nu le discutam. Daca mi-a scapat vreo emisiune de calitate, puteti sa completati lista.
    Daca faceti o comparatie o sa vedeti ca acele cateva „flori” din TVR produc mai multe emisiuni de calitate decat toate celelalte televiziuni la un loc. Asta e realitatea. Acum sigur, depinde si de gust, Maruta sau Capatos sunt de calitate dupa parerea unora. La fel si cu vlogerii, e plin interenetul de ineptii care au audiente fantastice. Asta nu inseamna ca sunt produse de calitate, de regula este exact invers.
    Este o realitate certa, presiunea audientei duce la pervertirea gusturilor si efectiv la abrutizarea telespectatorului. Asa ceva nu trebuie sa ne lase indiferenti. Nu putem trai intr-o societate de hominizi cu instincte primare stimulate de un ecran. Poate ca TVR nu are capacitatea de produce doar emisiuni de cea mai buna calitate, dar nicaieri nu e totul la superlativ. Se pot gasi metode de control si imbunatatire. Important e ca TVR acopera nise pe care nicio televiziune privata nu le poate acoperi.

    • Pana la urma, cum spuneti, e vorba (si) de gusturi.
     La Pro TV eu urmaresc si „Romania, te iubesc”, pe Digi ma uit la „Romania furata”, la „Bonton” si la „Pastila de limba”. Pe „Travel Mix” urmaresc „Pe poteci, spre inima ta”, iar pe „Fishing and Hunting” sunt multe emisiuni, facute de romani, mai bune decat cele ale mult-prea-prafuitilor ce fac „Pescar hoinar” la TVR. Urmaresc si unele emisiuni de pe Agro TV.

     Daca televiziunilor comerciale pot sa le iert emisiunile proaste dar care aduc audienta, nu sunt dispus la aceeasi clementa fata de emisiunile proaste de la TVR, care se finanteaza si DIN BANI PUBLICI. TVR are aproximativ 2400 de angajati si ar fi un proiect jurnalistic interesant (dar, recunosc, inutil) descoperirea celor ce nu au relatii de rudenie, de prietenie sau de afaceri cu colegi ai lor din TVR. Nepotismul nu a fost, vreodata si nu va fi, niciodata, un factor favorizant al performantei si progresului. Punct.

     Cat despre vlogger -i (si ma refer la cei care creeaza continut de calitate), sunt absolut sigur ca ar fi mai ieftini decat multi realizatori consacrati si inchistati in TVR.

     Daca „presiunea audientei” nu conteaza pentru TVR (datorita banilor de la bugetul de stat), consider ca sunt indreptatit sa am pretentii mari de calitate pentru TOATE emisiunile TVR.

     In incheiere, as zice asa: generatiile care se multumesc cu putinul ce li se ofera la televizor se vor duce la cele vesnice, iar „democratizarea” accesului (online) la continut video de calitate va pune mare presiune pe posturile de televiziune. Probabil ca acestea vor fi nevoite sa scada continuu calitatea in favoarea rating -ului si, in acest peisaj, TVR ar trebui sa tina sus stacheta calitatii. Daca TVR este singurul post romanesc la care pot vedea o emisiune de muzica culta (de exemplu), nu inseamna ca trebuie sa ma multumesc cu o emisiune (sub)mediocra.

     • Nu tot ce zboara se mananca. Chiar acum am doua linkuri primite, unul catre un documentar pe care daca-l urmaresti iti vine sa plangi de mila nazistilor, cum au vrut ei sa faca pace si englezii cei rai au refuzat, iar altul despre un fel de perpetuum mobile care ar putea produce electicitate gratuita si nelimitata daca n-ar fi companiile de electricitate care si-ar pierde clientii. E plin internetul de astfel de aberatii. Nu mai vorbim ca au fost destule cazuri in care in spatele unui pseudonim se afla de fapt un trust de presa.
      Ideea cu bloggerul care face desueta presa traditionala e o iluzie. Nu doar datorita resurselor limitate un individ nu poate fi inlocui presa traditionala, ci mai ales pentru ca mai multe minti gandesc intotdeauna mai bine decat una singura. Nu ar fi existat progres fara asociere. Fara preluarea si dezvoltarea ideeilor altora. Ce progres ar fi daca s-ar desfiinta scolile si fiecare profesor ar preda individual? Ne-am intoarce cu mii de ani in urma. La fel si in presa, o redactie are rolul de a-l scuti pe cititor sau telespectator de a face singur o selectie dificila si mare consumatoare de timp. Cu siguranta presa se va schimba, dar nu va disparea in favoarea unor indivizi. In istorie au fost multe descoperii revolutionare, dar niciodata ele nu au dus inapoi la individualism, ci la forme mai avansate de organizare. E natura umana.
      Revenind la TVR, unii sunt de parere ca daca avem BBC Science, Cinemax si Mezzo, nu ne mai trebuie altceva. Complet fals. Este vorba in primul rand de identitatea noastra. Un intelectual roman nu se poate forma doar prin cultura universala, este obigatorie cultura nationala, teatru romanesc, film, poezie, istorie, etc. Evident totul trebuie plasat in context universal. Altfel automat te plasezi pe una dintre cele doua laturi ale ignorantei: cei care cred ca romanii au inventat roata, si cei care cred ca romanii n-au fost buni de nimic pe lumea asta. Cum televiziunile private nu-si pot asuma acest rol, e clar ca trebuie s-o faca cineva.

 16. e simplu! TVR sa faca exact invers decat televiziunile private, fiindca doar asa isi va indeplini menirea! a vorbi despre competitie in relatia TVR – privati e semn de neoliberalism cu crengi

 17. TVR-ul a fost unicul canal TV. Posta Romana a fost singurul serviciu postal. Cum au aparut alte canale/alti „curieri” cum a disparut suprematia celor doua. La fel a decazut transportul CF in detrimentul altor transportatori. Trebuie sa-i regretam asa necompetitivi, politizati si desueti? Nu cred. Si nici nu-I vad renascind fara investitii majore. Si oricum in materie de televiziuni punblice,cam slabut peste tot exceptind BBC-ul. In US nici nu au asa ceva. Exista un canal PBS (Public Broadcasting Service) care se finanteaza din donatii si care are emisiuni de analiza politica, cultural economica – Charlie Rose show de exemplu – ducumentare – vezi American Presidents, Jazz etc, emisiuni educative, emisiuni pentru copii (Teletubies, etc). Daca ar fi sa aleg un model pentru TVR, pe asa ceva m-as duce. Dar pentru asta iti trebuie vointa, bani si profesionisti, si aici nu includpersonaje ca Andreea Marin sau Mihaela Radulescu…

 18. La emisiunile de umor, ma refer la cele care folosesc interpretari din arhiva TVR, cei doi comentatori au o prestatie sub nivelul marii. Nu poti veni cu lucruri naive si ultrainfantile. Nivelul de instructie al populatiei a depasit de mult ceea ce ofera cei doi prezentatori. Ar fi mai de folos, fara ei. Nu stiu cine face comentariile, daca sunt abonamente la banul public pentru persoane fara talent si cu nivel de inteligenta redus. Regret.
  Erau emisiune de istorie facute cu profesori universitari, au disparut.
  Regret,
  regret,

 19. Am maxim 2 ore pe zi la dispozitie pentru a privi la TV, inclusiv in weekend.. De ce nu mai uit la TVR? Este depasit de timp In weeknd dau numai peste muzica populara, soldati, agricultori, bagatori de seama care isi dau cu parerea, parca suntem pe vremea lui Nea Nicu. Stirile de seara sunt destul de echilibrate , le prefer celor care incep cu crime, accidente sau cu Cosmin Guse sau Traian Basescu. Dar dupa stirile de seara urmeaza comentarii politice vadit partizane, vadit orintate spre PSD. Aseara era Dinescu care spunea cum s-au furat voturile din diaspora in 2009 la ambasada Romaniei din Paris. Dupa parerea sa, trebuia sa fie o coada pana la turnul Eiffel si nu era, deci …SRI Binomul a bagat voturi in urne. Stiind bine unde e ambasade Romaniei in Paris, locuind langa ea destul timp, imi dau seama ca dl Dinescu e repetent la matematica, poate la bucatarie se pricepe mai bine…Am schimbat imediat postul , ca si atunci cand apar marii experti Pieleanu si Bulei (si sotia) si maestrul Ion Cristoiu,uitat de timp prin presa.
  Niste figuri grotesti, niste mediocritati poleite ne sunt prezentati ca lideri de opinie. Nici macar „Meteo” nu mai e era…niste domnisoare schiloade, ca asa e la moda, incurca muntii si apele Romaniei in mod period. TVR este ca TAROM, expirat,si capusat de angajati,rude,amante,si amanti.
  Prefer sa ma uit pe BBC, Euronews ca sa inteleg ce se intampla in lume si nu la Pocreaca. Filme HBO, Cinemax, AXN, etc. avem de unde alege. Ce ne mai trebuie TVR ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro