vineri, aprilie 18, 2025

De ce nu se pot comasa alegerile cum vrea PNL. Patru scenarii de fentat democraţia şi unde se blochează ele

Cum EFOR va monitoriza alegerile din 2024 în România, atât în ce priveşte mecanica electorală propriu-zisă cât şi cheltuielile partidelor şi temele de propagandă, online şi offline, prezint mai jos o scurtă analiză a permutărilor pe care le-au avut sau le au în vedere partidele din coaliţia de guvernare (care include neoficial, surpriză-surpriză, şi UDMR), în joaca lor cu calendarul alegerilor. Au rezultat cele patru scenarii din figură, toate nerealiste pentru 2024. Soluţia normală este ca PSD – dar mai ales disperatul PNL – să lase în pace calendarul electoral şi să se ocupe de guvernare.

Scenariul 0: toate patru alegerile separate, fiecare la data prevăzută

Avantaje:

  1. S-a păstra aranjamentul democratic şi instituţional existent, fără improvizaţii şi schimbarea regulilor cu patru luni înainte de alegeri. Modificările în cadrul electoral cu mai puţin de 12 luni înainte de scrutin nu sunt legitime dacă nu îndreaptă scăpări sau crează un cadru care să lărgească drepturile electorale – ci dimpotrivă, bulibăşesc şi complică lucrurile fără un motiv obiectiv. Mai multe despre asta în raportul EFOR de luna trecută.
  2. Se respectă Decizia CCR 51/2012 care arată că procedurile electorale trebuie să nu restrângă dreptul unei persoane de a participa în alegeri (locale, naţionale, europene); evident, orice comasare restrânge automat acest drept.

Dezavantaje:

  • Liderii PNL citează “o evaluare a Ministerului de Finanţe” care ar estima costurile celor patru tipuri de alegeri (cu cinci runde) la 3.8 miliarde lei (770 mil Euro). Nimeni nu a văzut însă vreun document scris asumat de MoF pentru aceste calcule şi vreo detaliere cât de sumară a costurilor, pentru a şti cum s-a ajuns la această sumă enormă. De asemenea, nu avem simulări pe scenarii ca cele din figură ca să ştim cu cât s-ar reduce costurile în fiecare variantă şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză. Cel mai probabil, un asemenea document ca cel invocat de PNL nu există şi avem de-a face doar cu declaraţii de partid care vor rămâne, ca multe alte discuţii româneşti de policy lipsite de profesionalism, în zona folclorului politic oral.
  • Riscul prezenţei scăzute la vot. Acesta ar fi unul evident dacă alegerile s-ar desfăşura în ordine inversă, cu prezidenţialele întâi şi europenele la urmă. Dar cum alegerile pentru PE sunt primele (interes mare din partea partidelor ca test electoral), apoi vin localele care au propria lor logică şi implică actori la nivelul de bază al administraţiei cu interes direct, iar abia apoi sunt prezidenţialele, puternic personalizate şi care implică diaspora, secvenţa presupune cel mai mic risc dintre toate în ce priveşte participarea. Singurele vulnerabile la lipsa de interes a publicului rămân alegerile parlamentare (dar care sunt cele mai interesante pentru partide); pentru asta vezi mai jos scenariile C şi D.

Scenariul A

  1. Avantajează partidele mari şi cu mulţi primari, care vor trage şi pentru PE.
  2. Se spune că vor dezavantaja extremiştii pentru PE, pentru că ei nu au primari care să tragă în plan local. Dar pe de altă parte funcţionează şi logica inversă: vor propulsa mai mulţi extremişti în administraţia locală, pentru că propaganda lor vizibilă la nivel naţional în campania pentru PE îi va ajuta pe candidaţii extremişti la primării şi consilii. Dacă va prevala efectul (1) sau (2) e imposibil de spus dinainte; o vom constata din analiza post-alegeri.
  3. Având în vedere că mai sunt doar patru luni până la intervalul 6-9 iunie când trebuie să se ţină alegerile europene, stabilirea alegerilor locale cu atât de puţin timp în avans va dezavantaja votanţii care nu au documentele de reşedinţă finalizate.
  4. Se complică mult organizarea scrutinului, pentru că există reguli diferite de funcţionare pentru birourile electorale ale secţiilor de votare, care se formează după alte criterii, la locale si europene.
  5. E foarte posibil ca aducerea alegerilor locale în luna iunie să fie oricum ilegală, pentru că mandatele locale se preiau în 20 de zile de la validarea alegerilor iar condiţiile de prelungire ale mandatelor actualilor primari şi consilieri sunt restrictive, ţinând cumva de situaţii de forţă majoră (cum a fost în 2020 la pandemie). Or, în 2024 nu există nici un motiv obiectiv pentru aşa ceva, ci doar voinţa politică a unei majorităţi. Cu alte cuvinte, nu poţi avea după luna iunie primari în funcţie cu mandat prelungit (ilegal) şi al set de primari aleşi care aşteaptă să preia mandatul după trei luni (tot ilegal).

Scenariul B

  1. Avantajează partidele mari şi cu mulţi primari, dar în special PNL, unde discrepanţa de profil, vizibilitate şi tracţiune electorală între nivelul local (bun) şi cel naţional (extrem de slab) e cea mai evidentă.
  2. Este foarte posibil să fie neconstituţională conform Deciziei CCR 51/2012, când s-a mai încercat o comasare: se combină alegerile cele mai diferite între ele ca logică politică şi de organizare; şi oricum cu prea puţin timp înainte de desfăşurarea lor: vezi toată dscuţia de mai sus referitoare la perioadă şi justificarea oricărei schimbări în direcţia complicării procedurilor.

Scenariul C

  1. Ar fi cel mai interesant pentru clasa politică şi actuala coaliţie de guvernare, pentru că ar pune instituţia cea mai nepopulară (Parlamentul) la remorca campaniei locale, unde reprezentanţii locali partidelor mari domină peisajul şi au interesul să investească propriile resurse, ajutând astfel tot partidul.
  2. Dezavantajul e că un astfel de scenariu interesează cel mai puţin electoratul şi este astfel greu de susţinut public.
  3. Aici impedimentul legal este probabil cel mai puternic, pentru că Decizia CCR 51/2012 exact la o astfel de încercare s-a referit, în sensul că este neconstituţională.

Scenariul D

  1. Este formula pe care România a avut-o până la ciclul electoral 2008-2009, când din motive conjuncturale şi prost argumentate s-a decis decuplarea parlamentarelor de prezidenţiale.
  2. Avantaje: teoretic ideea decalării era să se mărească probabilitatea ca preşedintele să reprezinte o contra-pondere la o majoritate parlamentară de culoare politică diferită de a lui (coabitare). Din analiza perioadei care a urmat, nu e clar dacă decalarea a contribuit la un mai bun echilibru pe scena politică: perioadele de check-and-balance real au fost scurte iar preşedintele s-a pliat ulterior pe majoritatea parlamentară. Deci scenariul D ar oferi simplitate fără să se piardă cine ştie ce beneficii ale alegerilor separate în plan democratic.
  3. Avantaje: costurile ar scădea (exact cum invocă acum PNL) şi s-ar reduce şi riscul participării scăzute în nişte alegeri pur parlamentare.
  4. Re-cuplarea alegerilor parlamentare cu turul 1 al celor prezidenţiale ar putea fi o soluţie pentru anul 2024; în rest, ar fi dificilă pentru că presupune amendarea Constituţiei. Un echilibru de putere Preşedinţie-Parlament s-ar putea realiza mai democratic în această situaţie prin amendamente simultane care să ducă la organizarea mai uşoară a alegerilor anticipate.

Pentru a fi la zi cu modul practic de organizare a alegerilor în 2024, urmăreşte programul de monitorizare al EFOR aici:

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

  1. Si aceasta discutie se incadreaza in formatul multor alte teme supuse dezbaterii in Media (sunt cu duiumul)asa cum a fost si cazul Alegerilor Anticipate (evident nerealizate din motivele cunoscute de catre juristii cu experienta totul datorat deciziilor CCR ce obliga ca toate deciziile Institutiilor Statului sa asigure buna lui functionare si nu viceversa ).Alegerile vor avea loc fiecare la timpul lor conform Constitutiei Romaniei si deciziei venite de la Bruxelles .Aceste discutii favorizeaza electoral(in cazul nostru PNL)cu precadere pe cei care le solicita si nu pe cei care le contesta .Cetateanul are nevoie mai degraba de economii la buget decit de jocuri politicianiste de tot felul asa cum vedem ca apar peste tot in ultima vreme .Desigur, aceste noi provocari electorale contin si o anume forma de a influenta votantul (ca participare la vot) care pe masura ce isi clarifica decizia va oferi votul lui celor care vor comasare si nicidecum celor care vor alegeri nesfirsite chiar daca pentru simplificare cele 5 rinduri de alegeri sunt mai usor de suportat de catre cetatean .In cazul nostru (Romania) alegerea este extrem de simpla pe masura ce Partidele si-au arat preferintele si aliantele .Avem in fata alegerea votului cetatenesc oferit Europei versus votului oferit extremisimului(sovietic sau filosovietic bandajat cu un fals patriotism ) .Apele s-au ales(separat) . Deoparte exista europenismul Partidului PNL asociat partial cu partea de PSD ce are acelesi aspiratii europene (aici ideologia are mai putina importanta) si intreaga opozitie actuala ce si-a asumat deja Alianta spre a scoate de la guvernare PSD-PNL. Indiferent cum se pozitioneaza aceste Partide din opozitie fara a se uni nu pot cistiga viitoarea guvernare .Asadar Kelemen ,Drula ,Barna si Orban trebuie sa se uneasca cu Tomac ,Simion si Sosoaca spre a putea guverna in viitor .Alegerea europenistilor este simpla .

  2. Alegerile trebuie sa aibe in prim-plan alegatorii, nu alesii; iar pentru alegatori e mai bine sa voteze 2 (chiar 3 zile) (Vineri-Sambata +/- Duminica) pentru 2 lucruri – ex. PE + Parlament (in iunie) si Presedinte+locale in toamna (Vineri voteaza pensionarii si Sambata oamenii muncii)
    „Jocurile politice” din pacate sunt facute pentru politicieni, in defavoarea reprezentativitatii, iar gruparile (partidele) extremiste (cu sustinerea unor meschine grupuri de interese) profita de nemultumirea generala pentru a influenta guvernarea. Un politician „ales” cu mai putin de 50% din voturi arata lipsa democratiei

    • Matematic, majoritate inseamna sa ai mai mult decat celalat, indiferent cu cat. Daca va amintiti, PNT castigase alegerile cu 17% si a guvernat tara (prost, dar a guvernat), dupa care a disparut practic. Asa e democratia:)

      • Nu a guvernat PNT cu 17%. A fost o alianta – Conventia Democrata careia i s-au alaturat si UDMR si Partidul Democrat (Petre Roman pe vremea aceea). Toti acestia impreuna aveau peste 50% si au guvernat impreuna. Astfel, majoritate nu inseamna sa ai 17% si sa fii cel mai mare partid, majoritatea inseamna sa poti incropi o alianta de peste 50%. Altfel, chiar daca reusesti sa formezi guvernul nu ai majoritate, pur si simplu ai reusit sa constitui un guvern minoritar. La noi nu prea se reuseste (poate guvernul Orban in timpul pandemiei? e discutabil) dar prin alte tari mai merge.

    • Știi ce reguli sunt in secția de votare? De la ora 7-21 prezenta fara întrerupere a operatorului tabletei,președinte,locutiitor și reprezentanții partidelor .poliția și jandarmeria in exterior,Paza peste noapte.Ce faci cu voturile fiecărei zile.se numără citeva ore bune.Procedurike de transmitere cu tableta.E ușor să vorbești! Mai trebuie sa și gindesti!

  3. Schema tehnica de (ne)cuplare a setului de alegeri din 2024 paleste ca importanta in raport cu certa prezenta unor independenti de-adevaratelea, cu legaturi destul de relaxate cu partidele (…adica nu multicolorele baloane cu rol de abatut atentia votantilor cu mai putina capacitate de concentrare, pe tiparul bufonilor Oprescu si Diaconu): Nicusor Dan, Geoana, Lasconi (…Kovesi?). Predictia mea este ca indeendentii vor lua impreuna mai mult decat PSD la PMB si la prezidentiale.

  4. Un talmes-balmes de articol/analiza …
    Sincer sa fiu aveam mai multe asteptari de la dl. Sorin Ionita pe care il citesc +/- regulat …
    Nu inteleg graficul, nu inteleg articolul.
    Dar poate imi lipseste mie ceva …

    • De acord cu dumneavoastră. Personal, nici nu m-am deranjat sa îl înțeleg.
      Oricum, articolul pune in discuție ideea de comasare (sau nu) a alegerilor. Este primul articol de anul acesta relativ la alegeri, deci este ok pentru sfârșitul de ianuarie.

  5. Cel mai bine ar fi cuplare europarlamentare cu locale in Iunie, apoi prezidentiale+parlamentare in Noiembrie-Dec. Avantajele si dezavantajele se cam anuleaza unele pe altele. Oricum nu cred ca se pot pune cele locale toamna, si nici cele parlamentare vara.

  6. ….ee, scuze de offtopic, unde sunt vremurile alea de aur, când Roberta Anastase desena colegiile electorale în funcție de rezultatele sondajelor de opinie, ca să maximizeze șansele de succes ale PD-ului lui don Petrov…..

  7. „Cum EFOR va monitoriza alegerile din 2024 în România”
    Felicitări. Mai departe nu am citit, e evident de ce vă convine să avem țâșpe runde de alegeri.

  8. Hai sa fim alegatori si ei sa fie alesi. Si asta se numeste democratie. Sint din ca in ce mai mult pentru tragere la sorti. Ca la americani. Macar acolo e pe fata. Poporul voteaza si „desemnatii” trag la sorti.

  9. Din rapoartele AEP:
    – prezidentiale 2019, 2 tururi: organizare 410 mil.lei, rambusari chelt.campanie 34 mil.lei
    – locale 2020: organizare 683 mil.lei, , rambusari chelt.campanie ?
    – parlamentare 2020: organizare 358 mil.lei, rambusari chelt.campanie 145 mil.lei
    (la europarlam. 2020 nu am gasit raportul)
    In total, alegerile 2019-2020 au costat peste 2 mld.lei.
    Tot in rapoartele AEP se vede ca M.Fin. aloca cu circa 30% mai mult decit se utilizeaza efectiv. Daca se ia in calcul inflatia la costuri bunuri si servicii, apoi cresterea costurilor de personal, poate din toate astea iese un necesar de alocare estimat de aproape 4 mld.lei.

    • Deci alegerile locale, unde nu voteaza diaspora, au fost de 2 ori mai scumpe decat alegerile parlamentare, in acelasi an? Singura diferenta e numarul de buletine de vot.. probabil costa cateva zeci de lei sa tiparesti o pagina a4 cand e psd la putere.

  10. Alegerile din acest an vor arata cea mai slaba participare ale votantilor. Toate partidele baltesc in aceiasi balta de promisiuni fara acoperire. Europarlamentare vor si mai slabe. F.multi nu accepta toate regulile impuse de UE. Lumea s- a saturat de multe traznai marca UE. Cititi sau ascultati discursul din 30 ian 2024 al premierului Frantei G. Attal.

    • Din contră, cred că vârful de prezență va fi la europene, este singura ocazie de a le „băga mortu-n casă” bruxellezilor! Intern contează sau nu în funcție de mofturile fiecăruia, oricum ai de „ales” între tuse și junghi, dar să trimiți niște scandalagii în PE e priceless! Poate avem baftă și o iau la bătaie pe UvdL în direct! Show asigurat!

  11. Eu sunt de acord cu comasarea alegerilor, respectiv europarlamentare+locale și prezidențiale+parlamentare. Este și o recomandare a CE pentru a limita rezultatele electorale ale partidelor suveraniste ca AUR și SOS, dar și a partidelor antisistem ca USR.

  12. Cred că ar trebui comasat si un referendum relativ la aplicarea faptică a referendumului cu 300 de parlamentari de acum xxx ani.
    Să mai comasăm si un referendum relativ la eliminarea tuturor pensiilor speciale.
    Și un referendum pentru performanta miniștrilor transporturilor, care nu reușesc să aplice legea relativ la A8 si la reconstrucția cailor ferate.
    Și un referendum pentru stabilirea performantelor miniștrilor relativ la absorbția fondurilor europene. Etc.

    Elveția este tara care face referendum pentru orice schimbare care impactează comunitatea.

    Noi (cu siguranță) vom comasa toate alegerile într-o singură zi, să nu cumva sa avem dorințe și idei. Toate tunurile, din toate părțile, pe cele 4 tipuri de alegeri. Zăpăceala totala, neînțelegere, totul telegrafic (că și articolul), lume confuză, avantajarea celor care reușesc să scoată votacii din casă.

    Nu trebuie sa avem claritate, dorințe, întrebări, înțelegeri. Suntem „prostime”.

    • ”performanta miniștrilor transporturilor, care nu reușesc să aplice legea relativ la A8 si la reconstrucția cailor ferate.”

      Se pare că începe să se materializeze scenariul pe care l-am prezentat pe-aici în urmă cu câțiva ani: A8 se poate construi prin decizie politică de la Bruxelles, ca parte a unei autostrăzi care să continue de la Tg.Mureș la Iași, Chișinău și Odesa.

      Miniștrii români ai transporturilor nu pot aloca 6-8 miliarde de euro în baza unei legi ridicole, legea nu poate decide ”să fie bani”. În schimb, Bruxelles-ul poate aloca bani pentru orice decizie politică, iar asta și cu și fără legea românească.

  13. Daca cele doua partide, au inteligenta ce tine de posibilitatea de a comasa toate alegerile anului 2024 sau daca Bruxelles hotaraste , spre binele nostru, al tuturor , comasarea ,atunci vom sti rapid care este situatia la zi si nu vom mai „bate sampul” pentru a incerca fel de fel de trucuri politicianiste asa cum vedem ca se intimpla cu asa zisa opozitie .Economiile ar fi maximale iar pozitionarea Partidelor aflate la guvernare ce ar oferi aceste economii ,obtinute prin comasare ,punctual, unor nevoi stringente din economie sau din mediul cetatenesc ,va creste substantial participarea la vot .Toate grijile cetatenilor ar disparea rapid iar daca cele doua Paflate la guvernare ar arata un viitor( comun) parcurs de tara atunci cele 75 de procente de cetateni europeni ii vor sustine indiferent de diferentele ideologice .In vremuri de razboi Romania are nevoie de unitate ceea ce nu vedem ca se intimpla .USR nici macar nu cere un parcurs comun cu PSD si PNL spre a impinge definitiv partidele eurosceptice sau fals suveraniste la coada plutonului .USR si aliatii lui mai degraba sunt alaturi de Simion si Sosoaca , fara de care nu pot guverna in viitor ,decit de europenismul deja declarat al PSD si PNL.

  14. „aranjamentul democratic şi instituţional existent” ce inseamna aranjament ?
    este legea un aranjament ? sau nu e lege.
    Cu 12 luni inaintea unor alegeri nu se pot schimba modalitatile de votare. Atunci despre ce se discuta pana la urma si cum pot alegeri comasate restrange dreptul la vot ?

    • Legea poate fi modificata,
      … si chiar daca se va face sesizare CC(al PC)R o va respinge.

      Este vorba despre dreptul de a fi ale(a)s/a.
      Comasarea inseamna ca „locomotivele” nu vor putea fi pe toate listele.

  15. Cam telegrafic, cam în coadă de pește, cam pledoarie pro domo (liberali și EFOR)…
    Ne lămurim după europarlamentare, când PNL o să cadă sub 15 %. Și-ar merita cu mult, mul tmai puțin! Dar și ei, și PSD beneficiază de dușmanul extremist construit de băieți! După ce că-i singurul partid liberal din grupul creștin-democraților și popularilor europeni, se mai și aliază cu social-democrații (vorba vine!) lui Ciolacu, aflați la rândul lor în alianța progresiștilor (în timp ce PSD-iștii îi înjură pe USR-iști că-s progresiști). (Nu mai zic de USR-iști care s-au aliat cu resturile lui Orban din PNL și drojdia lui Băsescu, numită PMP, care PMP este și el dimpreună cu liberalii, pardon PNL-iștii!, tot la creștin-democrați-populari, după ce creatorii lui au fugit din Internațională la dreapta! Ca-n filmele XXX cu puțini protagoniști și buget redus.)
    Ce tot discutați de scenarii, când e clar ca lumina zilei că ceea ce se va decide nu depinde de principii de drept, ci de aranjamentele pesediste ? Cât despre Ciucă, după cum vorbește, n-ai ghici în ruptul capului că e liberal (că n-a fost, o atestă trecutul lui) – poate plagiato-liberal, așa cum dumneavoastră sunteți paleo-liberal!

  16. O multime de tari comaseaza alegeri generale, locale si referendumuri si nu se plange nimeni de vreo restrangere a dreptului la vot. Nici eu nu inteleg cu ce imi restrange dreptul vot faptul ca rezolv 2 electorale in aceeasi zi. Mai putine week-enduri pierdute. Pe de alta parte in acele tari modul in care se tin alegerile nu se modifica de la un ciclu la altul.
    Una peste alta cred ca e mai degraba vorba despre fumigene si strategii, din partea tuturor partidelor. Mai nou campania se duce pe teme de administrare a procesului, ca in rest e lipsa categorica de idei utile votantilor si tarii.

  17. Domnule Sorin Ionita, felicitari pentru articol! Totu e prezentat foarte clar!
    Pentru cei care n-au inteles: variantele sunt scrise cu litere la intersectia tipurilor de alegeri care se comaseaza. Nu e greu deloc! Ce va veti face in cabina de vot cu buletine de la mai multe tipuri de alegeri?
    Pt. dl. Sorin Ionita: in afara de decizia CCR citata, cea din 2012, exista si o decizie mai noua, din 2020, care incepe cu imposibilitatea schimbarii legii electorale cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri: (https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2020/10/Decizie_678_2020.pdf

  18. Nu doar ca se pot comasa alegerile, dar chiar se vor comasa .

    Eu asta nu înțeleg, cum pot oamenii care înțeleg bine mecanismele social-politice românești să viseze ca România este o democrație?!

    Puțin le pasă marionetelor cleptocrației dacă respectă sau nu vreun fel de norme!

  19. Miza politica cea mai mare in 2024 este reusita izolarii totale a AUR&SOS: de parghiile puterii, de suportul financiar si propagandistic intern si extern, de turma de mercenari/escroci cu cusme si itari contrafacuti prin tesatorii improvizate pe submarine. Opozitia ADU&REPER este inca slaba, purtand inca stigma autosabotarii/tradarii de catre USR-Barna a propriei guvernari. In concluzie, singura cale politica in 2024 este continuarea guvernarii PSD&PNL.
    Cred ca o opozitie cu adevarat matura in 2024 nu se poate manifesta decat la PMB si la Prezidentiale, unde independentii Nicusor Dan si Mircea Geoana/Kovesi sunt solutii, dpmdv, net superioare propunerilor actualei coalitii de guvernare. In aceste conditii, cred ca nu este importanta mecanica (ne)comasarii seriei de alegeri, atata timp cat localele sunt primele in calendar.
    P.S.
    Doar daca Emil Boc ar fi dispus sa candideze la Prezidentiale s-ar putea schimba lucrurile in bine pentru PNL (partid care, in cazul acceptarii variantei sinucigase a variantei candidatului comun cu PSD Burduja/Firea la PMB, risca ramanerea in afara Parlamentului).
    P.P.S.
    Sondaje marca Palanu&Pieleada, Danble&Bucu sunt, cred eu, simple insailari incredibile, mai putin comandate si mai mult cumparate de partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro