luni, octombrie 2, 2023

De ce nu trebuie sa ne temem. Botezul de foc al statului de drept.

Motto: Frica este atributul invinsului.

Se poate spune ca traim vremuri fara precedent in Romania acestor zile si asta nu doar daca ne uitam la tentativa de lovitura de stat ratata de USL. Fara sa realizam poate evenimentul in reala sa semnificatie, asistam la un fapt fara precedent de la refondarea statului roman dupa 1 decembrie 1918. Anume:

Pentru prima oara de la unificarea Romaniei in 1918, Ministerul Public, respectiv procurorii, investigheaza sistematic fraudele electorale executate de coalitia de guvernare aflata la putere. Oricat ar parea de surprizator la prima vedere, acest fapt NU are pana in prezent precedent in istoria moderna a Romaniei ca stat national unitar. Suntem martorii unei premiere absolute in scurta noastra istorie de stat modern unitar (caci Romania actuala este inca un stat foarte tanar, ne despart doar 94 de ani de momentul 1918). Fiind vorba de o premiera absoluta acest fapt merita poate repetat:

Pentru prima oara de la renasterea Romaniei in 1918, Ministerul Public investigheaza sistematic fraudele electorale executate de coalitia de guvernare aflata la putere.

Ce trebuie sa ne bucure? Faptul ca reprezentantii de frunte ai coalitiei de guvernare AFLATE LA PUTERE tipa ca din gura de sarpe impotriva acestor investigatii desi inca nici nu s-a ajuns in fata judecatorilor pentru o concluzie finala urmata de o decizie in consecinta.

Pentru cei mai putin familiarizati cu mecanismele de functionare ale unui stat de drept, este bine sa le reamintim ca procurorii incep mai intai prin acte premergatoare de cercetare (adica ceea ce se intamla acum), urmate eventual ulterior de inceperea urmaririi penale, deschiderea actiunii penale (daca este cazul) si trimiterea in judecata prin rechizitoriu. Abia de la acest moment incolo se ajunge in fata judecatorilor ce sunt chemati sa cerceteze concluziile procurorilor si sa decida daca au fost sau nu fraude electorale si eventualele consecinte ce rezulta de aici.

De ce ii deranjeaza pe sus numitii distinsi reprezentanti aceasta procedura? Pentru ca aceasta reprezinta un cadru riguros organizat de investigare a unor suspiciuni si eventuale fapte, urmate de un proces PUBLIC. Toata aceasta rigoare si publicitate nedorita ii scoate din minti pe cei care si-ar fi dorit ca aceste fapte sa nu iasa niciodata la lumina si, eventual, sa fie inlocuite exclusiv de laude in stil „Cantarea Romaniei” pentru cel mai corect si bine organizat referendum. Obsesia insasi pentru modul superlativ tradeaza minciuna gogonata ce salasuieste in acesti indivizi.

Ce trebuie sa ne mai bucure? Faptul ca avem un Consiliu Superior al Magistraturii ce analizeaza incompatibilitatea numirii unui judecator intr-o functie politica si executiva, in speta, nimic mai mult decat functia de Ministru al Justitiei, chemata sa faca propuneri de numire in functie a magistratilor. Conflictul de interese nu poate fi mai evident de atat.

Trebuie sa ne mai bucure de asemenea faptul ca acelasi Consiliu a reactionat prompt si a luat masurile impuse de lege cu privire la sezisarea Inspectiei Judiciare, o institutie a statului, fata de tentativele de ingerinta in activitatea justitiei proferate de distinsii domni mai sus amintiti.

Si nu in ultimul rand, mai trebuie sa ne bucure faptul ca avem o Curte Constitutionala ce i-a convins pe trei dintre membrii sai ce se lansasera in provocari cu caracter politic asupra faptului ca statutul lor de judecatori constitutionali este mai important decat orice partizanat politic motivat de eventualele afinitati politice induse de procesul de nominalizare a judecatorilor Curtii. S-ar putea obiecta ca acest lucru este poate prea putin insa in actualul context este mai mult decat suficient. Respectarea formelor este esentiala pentru functionarea proceselor constitutionale fiind insasi substanta convietuirii la nivel politic intr-un stat de drept. Pentru cei care nu s-au trezit inca: acesta este motivul principal pentru care Casa USL se gaseste in „offsaid” total in acest moment fata de statul de drept si partenerii pe care Romania ii are in NATO si UE.

Revenind insa la tema centrala a acestui articol, observam ca reactia institutiilor statului de drept aflat sub asaltul tentativei de lovitura de stat ratate de catre USL se traduce in fapt prin testarea si validarea rezistentei si soliditatii acestor institutii sub focul „inamicilor” statului de drept. Asistam pur si simplu la botezul prin foc al statului de drept in Romania. Reactiile in spiritul si litera legii ale institutiilor statului confirma vointa de rezistenta a acestora in fata tentativelor de subordonare.

Se poate deplange faptul ca nu ne-am fi dorit poate sa obtinem aceasta confirmare prin intermediul unor astfel de circumstante nefericite insa aceasta ramane singura alternativa disponibila atunci cand un grup de lunatici incearca sa deturneze statul roman in aceeasi maniera in care un grup de teroristi deturneaza un avion de linie pentru promovarea scopurilor lor mai mult sau mai putin obscure, insa intotdeauna ilegitimate din start prin luarea ca ostatici a unor oameni nevinovati ce nu au nicio legatura cu subiectul in disputa (o imagine de altfel destul de exacta a ceea ce se intampla in Romania in prezent).

Faptul ca o coalitie aflata la guvernare (USL), ce si-a asumat ca obiectiv declarat cucerirea tuturor parghiilor de putere in stat (inclusiv a celor ce nu au caracter politic), bate pasul pe loc de o luna si jumatate reprezinta un lucru nemaivazut in Romania de la refondarea statului roman in 1918.

Pentru cei care nu cred, ii invit sa se documenteze cu privire la viata politica din Romania interbelica. Intre 1923 (intrarea in vigoare a noii constitutii de dupa unirea din 1918) si instaurarea dictaturii carliste la inceputul lui 1938, Romania a cunoscut doar doua guvernari de cate 4 ani duse pana la capat, respectiv intre 1922-1926 si 1933-1937. In rest, un numar de aproximativ 20 de guverne puncteaza mai mult sau mai putin meteoric aceasta perioada de acuta instabilitate politica asezonata cu fraudele electorale ale guvernantilor numiti ilegitim si asasinate politice. Starea sus mentionata a fost cronicizata si sublimata ulterior in mod nefericit in metastazele finale ale dictaturilor ce au urmat dupa 1938, toate culminand cu instaurarea sub amenintarea tancurilor sovietice a sinistrei dictaturi comuniste dupa data de 30 decembrie 1947. Ce a urmat dupa 1947 pana in 1989 este un regim politic deja clasat la cosul de gunoi al istoriei si judicios rastignit deja la stalpul infamiei. Deci, se poate spune ca Romania nu a prea avut noroc din 1923 pana in 1989.

Ce s-a intamplat insa din 1989 pana in prezent si cum am ajuns in aceasta situatie, repet, nemaivazuta pana acum in Romania? Guvernul si Parlamentul bat cu furie pasul pe loc si nu inteleg de ce Casa USL ia foc din toate partile. Distinsii domni reprezentanti ai coalitiei aflate la guvernare dau tot ce e „mai bun” din ei si cu toate acestea lovitura lor de stat a esuat lamentabil. De ce?

Mai multe lucruri s-au intamplat din 1989 incoace, primul dintre acestea fiind faptul ca Romania a devenit o societate deschisa dupa momentul decembrie 1989. Statul totalitar comunist s-a prabusit iremediabil iar libertatea de exprimare si cea economica, insotita de recunoasterea formala a drepturilor politice fundamentale nu au mai putut fi confiscate si nici stavilite de noua putere instalata dupa 1989. Disparitia politiei politice a devenit un fapt si nimeni nu a mai ajuns la Canal pentru exprimarea publica a opiniilor sale politice (derapajele din era Nastase, oricat de ingrijoratoare ar fi, sunt nimic fata de gulagul organizat cu profesionalism si simt de raspundere de sovietici si emulatiile lor din „democratiile populare” ale blocului socialist).

In acest sens, merita evocat un moment revelator din evolutia Romaniei de dupa decembrie 1989, moment ce este oarecum estompat in constiinta publica de cele care i-au precedat si, respectiv, cele care i-au succedat: momentul 12 ianuarie 1990. Acesta este momentul in care domnul Ion Iliescu, proaspatul conducator al Romaniei post-decembriste, a fost nevoit sa semneze cu manuta proprie decretul-lege de scoatere in afara legii a Partidului Comunist Roman. Decretul a fost revocat a doua zi ca „antidemocratic” si urmat la o saptamana de un alt decret ce a consfintit dizolvarea PCR si transferarea patrimoniului acestuia catre statul roman. Va puteti imagina ce a fost in sufletul acestui domn ateu si comunist cand a semnat hartia respectiva. Sigur, in spiritul duplicitatii bolsevice, acel act nu insemna nimic pentru domnul Ion Iliescu, fiind semnat sub presiunea multimilor aflate in Piata Revolutiei in acea seara de 12 ianuarie 1990, instituita zi de doliu national pentru mortii Revolutiei. Insa, este util sa retinem ca lui Ion Iliescu i-a fost in acel moment frica. I-a fost frica ca poate fi spulberat de presiunea strazii si a semnat cu ochii inchisi si pe genunchi un act de abjurare al crezului sau profund declarat initial in 22 decembrie: „comunismul cu fata umana”. Nu trebuie sa uitam acest lucru.

In prezent ne apropiem de aniversarea a 23 de ani de la momentul 17-22 decembrie 1989, iar acesti 23 de ani reprezinta aproape tot atat cat anii scursi de la instalarea lui Ceausescu la putere in 1965 si pana la sfarsitul sau din decembrie 1989 (24 de ani). Minciuna si nemernicia imposturii ridicate in acele vremuri la rang de adevar incontestabil nu mai exista iar efectele lor se estompeaza pe masura trecerii timpului. Realitatile societatii deschise nu mai permit nici monopolizarea adevarului si nici amenintarea fatisa a sigurantei personale a opozantilor puterii. Râul nu curge decat la vale, chiar daca se opreste uneori, poticnit de obstacole temporare. Deznodamandul este intotdeauna acelasi: râul ajunge mereu la mare. Europa nu are un climat favorabil pentru râurile ce sfarsesc intr-o mlastina in mijlocul unui desert. Aceste cazuri exista, insa pe alte continente, Asia si Africa sunt exemple ce ne vin la indemana.

Mai trebuie amintit cred, faptul ca generatia celor nascuti dupa 1970 a ajuns la maturitate, iar acesti romani au in prezent 30-40 de ani si constituie o generatie ce s-a format profesional in afara mecanismelor statului totalitar. Aceasta generatie abia incepe sa fiinteze si are in fata un ciclu de 20 de ani in care va consolida si dezvolta ceea ce s-a castigat pana in prezent de la 1989 incoace. Reprezentantii competenti ai acestei generatii au promovat intre timp in mai mica sau mai mare masura in toate segmentele societatii romanesti, in sectorul privat si in cel public, iar cei care s-au „expatriat” temporar nu-si uita neaparat atat de usor tara unde s-au nascut si unde probabil se vor intoarce mai devreme sau mai tarziu. Este esential de notat ca acesti oameni nu pot fi epurati in integralitatea lor dintr-o societate deschisa, tot asa cum nici majoritatea procurorilor si judecatorilor nu vor putea fi epurati intr-o proportie semnificativa si suficienta de castelul de carti de joc pe care il reprezinta Casa USL.

Mai devreme sau mai tarziu (iar in conditiile crizei actuale din zona euro) chiar foarte curand, spectrul falimentului economic se va transforma in Romania intr-o realitate suficient de amara pentru a fi inteleasa chiar si de stomacul electoratului USL ce a uitat cu usurinta perioadele de criza economica fundamentala reprezentate de hiperinflatia din anii 1990-1992 si disponibilizarile masive si fraudele financiare din anii 1997-1999 (rezultat al facturii iresponsabile a guvernului PDSR „pasata” spre decontare unei Conventii Democrate macinata de incompetenta si disensiuni interne). Asa ca sa nu ne temem: Casa USL se indreapta spre o fundatura a istoriei. Este doar o chestiune de timp pana cand Romania se va debarasa de acest nefast balast.

In incheiere, trebuie sa mai observam, desigur, ca in Romania exista mult zgomot. In special la televizor. Sa nu ne lasam insa impresionati de acest zgomot. El nu tine nici de foame si nici nu are valoare la export. Spectatorii fanatici ai acestui circ zgomotos sunt incapacitati genetic pentru un razboi civil si, in general, pentru orice actiune constienta ce presupune asumarea de riscuri. Foamea de senzational ridicol si pasivitatea spectatorului de televizor sunt incompatibile cu conditiile necesare pentru ca un cetatean sa ia arma in mana impotriva altui cetatean, conational al sau. Pentru aceasta, dincolo de ura, este nevoie de atributele unui om serios: hotarare si credinta de nezdruncinat in adevarul valorilor sale. Greu de gasit aceste atribute in Romania contemporana si cu atat mai putin in electoratul captiv al USL. Sa nu ne temem deci.

In ce priveste socotelile inca neincheiate cu domnii din Casa USL, este util sa ne reamintim ca acesti oameni au ajuns deja la stalpul infamiei. Tot ce trebuie sa facem este sa continuam sa-i tinem acolo, aratandu-le oglinda realitatii ce ii condamna a fi doar niste proscrisi ai istoriei. Sa purcedem deci, cu calm si fara mila.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. „Casa USL se indreapta spre o fundatura a istoriei. Este doar o chestiune de timp pana cand Romania se va debarasa de acest nefast balast.”

  OK, USL s-a dovedit intr-adevar a fi un dezastru, dar ce punem in loc?
  Pe care-i vedeti la guvernare, ca vin alegerile in toamna, romanii sunt satui de PDL(sper ca asta ati inteles BINE!!), dinspre Initiativa lui MRU se pare ca nu este nici o sansa(baronii PDL nu-i vor pune pe tava lui MRU „succesurile” lor si structurile de partid), iar celelalte partide nu sunt nici macar de mentionat.
  Ce vor vota romanii in toamna ?
  Cum vedeti dvs ??!!

  • Doar imbecilii, indobitociti de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile banditilor din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD, cei care confunda efectele crizei economice mondiale, cu efectele guvernarii Boc, sunt satui de PDL.
   PDL-ul a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
   PDL-ul a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
   PDL-ul a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
   PDL-ul nu i-a lasat pe hoti sa fure si a refuzat sa inchida dosarele infractorilor, chiar daca erau din partidul lor.
   Nu poti compara un partid in care maximum 10% sunt posibil corupti, despre care se spune ca au furat zeci de mii sau sute de mii de euro, cu partidele din usl, unde cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro si impotriva carora exista mii de probe zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.
   Daca infractorii din parlament ar fi ajuns acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, nu ar fi putut vota caderea guvernului MRU, nu ar fi putut vota pentru investirea guvernului Grivco, nu ar fi putut vota hotaririle neconstitutionale, care au dus la suspendarea Presedintelui, care nu a incalcat in niciun fel constitutia.

   • Nu ati raspuns la intrebare: cum credeti ca vor vota romanii in toamna asta?
    Exista o realitate romaneasca, o realitate a vietii romanilor care le determina motivatia voturilor.
    De acord ?!
    Cum vor vota milioanele de romani in toamna asta ?!

    • Nu stiu cum vor vota Romanii. Probabil ca cei inteligenti vor vota cu partidele de dreapta, care vor pune pe liste oameni corecti, cinstiti, competenti, iar cei cu un IQ foarte redus, manipulati de infractorii din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD, vor vota tot infractorii si cozile lor de topor din usl si DDD-OTV.
     Daca justitia isi va face datoria pina la alegeri, daca toti infractorii din usl vor ajunge la puscarie, iar averile le vor fi integral confiscate, usl-ul nu va mai cistiga nicio alegere.
     Daca toti cei care au fraudat referendumul, cei care au organizat si au condus fraudarea referendumului vor ajuge la puscire, va fi un semnal ca justitia merge pe calea cea buna.
     Daca justitia va tergiversa in continuare procesele marilor infractori din usl, care au devalizat tara, partida este definitiv pierduta.
     Avind la dispozitie un urias aparat de propaganda, intoxicare si manipulare, avind fonduri nelimitate, infractorii din usl vor putea conta oricind pe citeva milioane de alegatori fara minte, fara carte, fara scoala, fara creier, care sa voteze pentru ei. Daca infractorii din usl vor pune mina si pe justitie, fraudarea masiva a alegeriloor va fi practicata si pe viitor si va asigura usl-ului alte citeva milioane de voturi. In acest fel, infractorii din usl nu vor mai putea fi niciodata inlaturati de la putere.
     Singura speranta acum o constituie Presedintele ales, procurorii si judecaorii cinstiti care trebuie sa-i aresteze rapid pe toti cei care au dat lovitura de stat si au fraudat masiv referendumul, chiar si pe judecatorii corupti de la CCR, care s-au prefacut ca nu vad ca Presedintele ales nu a incalcat in niciun fel constitutia, care s-au prefacut ca nu vad ca infractorii din parlament si din guvern au dat Hotariri si Ordonante neconstitutionale, care s-au prefacut ca nu vad ca referendumul trebuie invalidat, pentru ca nu s-a atins cvorumul.

   • Emil tata, sunt votant constant pdl incepind cu 2008. Si voi mai fi mult timop deacu inainte, pentru simplul motiv ca varianta cealalta, USL, mi se pare infinit mai nociva. Da’ sa zici ca PDL a salvat tarisoara e cam gogonat. Pensia minima garantata si venitul minim garantat e inventia lor din 2009… Piscinele di salile de sport de la tara, oricit ne-am dori sa nu existe, exista. EBA a ajuns in parlamentul european fix pt ca e fata lui tata (la fel ca si nevestele lui Crin si Ponta). Bilbiieli economice au fost, slava domnului. De furat s-a furat ca-n codru (vezi numai dosarele penale. Asha ca loc de mai bine este cit doresti. Ce a facut PDL si nu va face nicioddata alianta lui Iliescu si Voiculescu e:
    1. a lasat presa libera
    2. a reusit sa scoata justitia de sub tutela partidelor
    3. a respectat statul de drept, legile, hotaririle CCR, chiar cind nu i-au convenit

    In rest, diferente majore intre PDL si USL nu prea sunt. Toti sunt hoti, toti isi angajeaza amantele si nepotii prin diverse posturi, toti umbla cu sacosa pe la alegeri. Asha ca mai usor cu salvatul tariloarei…

  • intre un monolit indestructibil care greseste si nu poate fi daramat, eu prefer coalitii de multe partide mici. Coalitiile sunt obligate la NEGOCIERE inainte de a guverna, deci sunt mai aproape de un numitor comun si sunt mai sensibile la sondaje.

 2. Felicitări pentru articol! Abundă în sentimente pozitive şi tonuri optimiste şi tind să vă dau dreptate aproape întru totul. Dar am câteva observaţii ce ţin, mai degrabă, de o stare de prudenţă ce-mi este caracteristică:

  1. În titlu vorbiţi de un „botez al focului”. În tot materialul şi în mass-media, în general, nu am văzut vreo analiză sau măcar un set de întrebări, bazate pe o oarece logică obiectivă, evident, legată/legate de gradul de independenţă al justiţiei şi ale organelor legii, în general. Dincolo de pro-USL/proPDL sau total independenţă, ce şanse sunt să treacă testul timpului? Să zicem, unde am vedea justiţia peste 10 ani? O revizuire a Constituţiei ar fi utilă pentru consolidarea ei? O revizuire a proiectelor de buget anual?

  2. În ciuda tonului optimist şi pozitivist, este un material subiectiv. Amestecaţi statul de drept cu câteva afirmaţii lipsite de o argumentaţie de natură sociologică (ex: generaţiile de după ’70) sau cu scurte incursiuni în istoria comunismului. Bine, ştim cu toţii că acest regim a fost, este şi va fi mereu unul catalogat drept criminal, pe bună dreptate, dar decretul lui Iliescu de dizolvare a PCR nu mi se pare a fi cel mai semnificativ moment pentru un stat de drept, ci adoptarea Constituţiei din ’91. Să nu uităm că Iliescu tot un personaj cameleonic a rămas, acum pozând ca apărător al democraţiei. Şi, totuşi, ce e în neregulă în a fi ateu?

  În privinţa restului materialului, sper ca USL-ul să capete sub 50% din locuri în Parlament, fie şi împreună cu PPDD, cu care nu am nici o îndoială că ar dori să intre la guvernare. Mitul PNL-ului liberal sper să fi fost spulberat decisiv odată cu aceste strategii aiurite de preluare a puterii, iar Antonescu să dispară din viaţa politică pe care a parazitat-o 20 ani fără să lase nimic în urmă decât scandal, ură, dispreţ faţă de binele comun şi faţă de aproapele. Iarăşi, PSD-ul merită înlocuit de pe scena politică, dar de un organism cu adevărat social-democrat, şi nu unul populist, cu reflexe de centru radical sau, pur şi simplu, autoritare. Săptămânile acestea ne-au demonstrat că, în privinţa unui „tandem” justiţie-politicieni, avem de-a face cu un oximoron, şi nu o alianţă.

  • Cind, in copilarie-adolescenta, citeam – cred ca si tu, asemenea- despre cei trei muschetari, si apoi, dupa douazeci de ani, eram – eu, cel putin- entuziasmati de cavalerii dreptatii sau /si ai credintei proprii in adevar, care strigau, cu spada in mina : „nici o mila pentru cei ce n-au avut mila!” (Vezi A.Dumas-dupa douazeci de ani- Mordaunt).
   Acum, este vorba de noi, de viitorul nostru, de sansa de a mai fi sau de a nu mai fi in propria noastra tara.
   Chirurgul taie cu mila, cu smerenie? Poate ca da, nu stiu, dar taie si vindeca, ce-o fi in sufletul lui, Dumnezeu stie! Mi-e mila de cei care au cazut si vor mai cadea,inocenti si idiotizati, pentru doi lei, mi-e mila si pentru necunoastere si prostie fudula, dar pedeapsa este inevitabila : „bate-vo-i pastorul si se va imprastia turma”.
   Administreaza, daca poti, daca nu, lasa pe cei capabili, pe cei mai buni ca tine nimeni nu se naste invatat, dar , daca nu invatam din greseli, sintem condamnati sa le repetam. Istoria nu iarta si nu uita.Din pacate, noi, o facem- cu ce pret?!

 3. Foarte bine, d-le „Adalbert Klein”, multumesc !
  Chiar daca pare sumbru ceea ce se intimpla in aceste zile in tara, ne ramine optimismul , speranta ca institutiile statului sint suficient de solide pentru a rezista asaltului incredibil sustinut de infractorii politici care, din pacate , au ajuns sa ne guverneze.
  Sper, din toata inima, sa fie asa cum argumentati dvs.
  Felicitari pentru articolul in sine, si mai ales pentru tonul sau, parca aduce un pic de aer curat, de speranta, are logica, si sper sa aveti dreptate.

  • >> Reactiile in spiritul si litera legii ale institutiilor statului confirma vointa de rezistenta a acestora in fata tentativelor de subordonare

   Eu aș atribui acțiunea instituțiilor mai puțin sufletului nobil al actualilor angajați cât instinctului de conservare – dacă vine USL, sunt istorie – cel puțin șefii, și cu cât mai șef cu atât înlocuirea e mai sigură. S-ar repeta de altfel scenariul anterior guvernării PDL, când instituțiile statului au fost gradual colonizate de aceștia.

   Așa încât să nu ne supra-entuziasmăm în legătură cu mai noua descoperită afinitate a instituțiilor statului pentru litera și spiritul legii :P

  • @grammy. De acord. Multe dosare inaintate de parchet vor pune presiune de judecatori (chiar si prin intermediul MCV), asa ca pivnicerii si costinii ramasi nu pot maslui chiar totul.

 4. Stimate autorule,
  Desi impartasesc ideea botezului de foc prin care trece democratia intre
  granitele acestei tari, cu miscarile de strada nu sunt de acord sub nici
  o forma chiar daca ele duc la semnarea unui act de desfiintare a
  comunismului.
  Miscarile de strada apartin de orice dar de democratie, nu.
  Solutia este cea pe care o are adoptata PDL-ul, este cea de a lupta
  cu cea mai curata (dar necrutatoare) arma, „sufletul”.
  Sufletul il avem in cap, si nu in inima cum clameaza de milenii unii.
  Solutia ne-a aratat-o Isus, primul ( in ordine ata cronologica cat si ca
  importanta) dintre democratii acestei Lumi, si este aceea de
  „intoarcere si a celuilalt obraz”.
  Este o solutie pe care fiinta umana nu a respectat-o ( si nu o poate,
  nu e in stare sa o respecte) dar pe care „omul” a respectat-o si o
  va respecta.
  Ponderea „oamenilor” printre „fiintele umane” este departe de a mai fi
  aceeasi ca cea de acum 2012 ani.
  Mai priveste odata „Planeta maimutelor” si poate vei intelege altfel
  mesajul pe care autorul scenariului a cautat sa il transmita, desi
  spectatorul a crezut ca e vorba de o alta planeta decat cea numita
  „Pamant”. Razboiul nu a adus niciodata pace ci doar un nou razboi.
  Eu cred in existenta acestei inteligente caruia noi ii spunem, fara sa
  stim la ce ne referim, „suflet” si nu cred ca venim pe lumea asta cu
  alt scop decat acela de a-l mai inobila cu „buna cunostere”.
  Cred ca cu aceasta arma (sa-i spunem, neconventionala) omul va
  ingenunchea orice alta arma conventionala.
  Democratia este o cruce grea, este o cruce care nu poate fi dusa
  decat de toti, impreuna, este singurul stadiu cu adevarat uman pe
  care-l poate trai cel ce poate evolua de la statutul de „fiinta umana”
  la statutul de „om”.

 5. stimate domn pseudonim,

  chiar daca sunteti jurist in contracte comerciale internationale ar trebui sa stiti, chiar si de la paris (eu sunt la viena) ca in romania au existat intotdeauna proceduri judiciare – chiar si in vremea comunista. desigur, au existat si atunci si acum situatii de ABUZ, adica de incalcare a procedurilor. de cele de atunci nu are sens sa vorbim, dar de cele de acum, si ma refer in penal, a inceput sa se ocupe si cedo. desigur, vasta majoritate a cauzelor la cedo sunt pe restituirea proprietatilor, dar au inceput sa fie si destule pe penal!

  este aparent bine daca justitia nu se lasa influentata de cine este la putere, dar asta este valabil numai cand respecta si procedurile, altfel este doar un show mediatic ieftin – un reality show.

  independenta justitie a domnului suspendat se facea la televizor cu descinderi ale mascatilor in direct. pe la viena nu este asa si cred cu fermitate ca nici la paris. astfel de show-uri nu intaresc increderea in justitie, chiar dimpotriva, ii pot face foarte rau – cand se va gasi primul sa se simta lezat in dreptul sau la imagine in conditiile in care procesul penal esueaza, vom plati cu totii aceasta „justitie in direct”, sub forma daunelor ce le vor pretinde. deja platim erorile judiciare indreptate de cedo si acele multe care nu ajung acolo, caci mai nou se poate „targui” renuntarea la plangere. dar tot pe punga noastra!

 6. Va felicit pentru acest articol extrem de lucid si cu un suflu nou, incurajator. In mod cert, USL va disparea in fundatura istoriei, insa exista temeri ca procesul anevoios catre statul de drept nu este ireversibil. Pana acum, institutiile cheie au rezistat, dar ”botezul prin foc” nu s-a incheiat, e o trecere mai lunga catre ”credinta” in statul de drept. Dincolo de asta, raul exista, undeva in subteranele societatii si va persista o ruptura intre doua viziuni despre Romania si in anii urmatori.

 7. Sa nu ne facem prea mari iluzii despre CCR.
  Daca la CCR nu ar fi infiltrati citiva judecatori corupti, care voteaza conform intereselor usl,
  ar fi invalidat si ar fi anulat toate hotaririle si ordonantele neconstitutionale date de parlament si de guvern, nu s-ar fi putut ajunge la suspendarea Presedintelui (care nu a incalcat in niciun fel constitutia) si la declansarea referendumului.
  Daca la CCR nu ar fi infiltrati citiva judecatori corupti, care voteaza conform intereselor usl, ar fi invalidat referendumul, pentru ca nu s-a intrunit cvorumul.
  Sa nu ne facem prea multe iluzii despre judecatori. Daca in aproape toate instantele nu s-ar afla judecatori corupti, infractorii din parlament ar fi fost de mult trimisi acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, astfel ca nu ar mai fi putut finanta uriasa campanie de dezinformare, intoxicare si manipulare a opiniei publice, nu ar fi putut vota caderea guvernului MRU, nu ar fi putut vota investirea guvernului Grivco, nu ar fi putut vota hotaririle neconstitutionale, care au dus la suspendarea Presedintelui.
  Observatii :
  1. Cei care au buletinul expirat, nu pot fi stersi de pe listele electorale.
  Acestia ramin cetateni romani care nu au dorit sa voteze. Daca ar fi vrut sa voteze impotriva Presedintelui ales, si-ar fi putut preschimba buletinul pina in ziua referendumului.
  2. Rezultatul referendumului trebuie corectat cu cele circa 2.000.000 de voturi fraudate de infractorii din usl (voturi multiple, buletine false introduse in urne, voturi ale persoanelor care nu s-au prezentat la urne, dar apar ca au votat).
  3. Dispunind de un aparat urias de dezinformare si de manipulare, infractorii din usl vor putea obtine la orice alegeri citeva milioane de voturi. Daca vor pune mina si pe justitie, infractorii din usl vor putea obtine prin fraudarea masiva a alegerilor a alte citeva milioane de voturi, astfel ca nu vor mai putea fi niciodata inlaturati de la putere.

  • Din păcate, subscriu.

   Ne trebuie o societate civilă eficientă. Oamenii neînscriși în vreun partid, cu o cultură democratică, care să poată apăra legea, și nu doar din fotoliul de acasă. Nu vorbesc de activism, de a fi militant, ci de a reacționa într-un mod coerent atunci când „arde”. Nu știu cum, dar am putea încerca să ne uităm în istoria altor țări, și să învățăm. Cum putem lupta contra demagogiei, cum putem discuta și convinge pe ceilalți „de dincolo” de falie, dar și avea o voce care să conteze pentru cei care conduc? Cum s-ar putea organiza rapid membrii unei societăți și cum ar putea face ceva, mai repede și mai bine decât cei aduși în mod propagandistic?

   Masele se adună mai ușor decât indivizii.

   Și dacă e cazul și trebuie ieșit în stradă, pentru a apăra democrația, câtor oameni nu le e frică că vor lua eventual bătaie de la „ceilalți”? Și dacă unii dintre voi răspund da (fricii), atunci întrebați-vă, în ce fel de țară trăm cu toții?

 8. Remarcabil cel de-al doilea paragraf – (chiar observam faptul ca fraudele electorale la referendum , s-au produs in judetele eminamente agrare , acolo unde majoritatea locuitorilor au fost multi ani scutiti de plata impozitelor pe profit). Probabil ca multi arendasi, au facut averi imense in perioada respectiva.

  Pericolul cred ca vine de la faptul ca societatea romaneasca pare a fi extrem de neomogena in acest moment , sunt mari clivaje intre cei din mediul rural si cei din mediul urban, discrepante imense intre nivelul de educatie ale celor din aceeasi generatie.
  Pe de alta parte in ultimii 23 de ani s-au estompat complet reperele – ce mai inseamana azi a fi profesor universitar?, ce valoare are un doctorat, ce fel de magistrati sunt cei care se frecventeaza cu puscariasii?
  Cind reformele au fost impuse de UE era normal sa se produca o reactie de aparare a celor vizati de schimbare.

 9. Speram cu totii, chiar daca unii dintre noi nu stiu inca, sa aveti dreptate si ca asediul sa se dovedeasca ineficient in fata soliditatii cetatii.

 10. frumoasa trecerea in revista a tranzitiei.

  optimismul vine de la faptul ca geografic sintem in europa (chiar daca la periferie) si ca
  datorita gravitatiei apa va curge totdeauna la vale (in ciuda obstacolelor).

  nesansa a constituit o neputinta de a stopa comunismul cu fata umana imediat dupa 90 (ca si cind peste noapte tortionarii s ar fi putut transforma in ingeri). a urmat capitalismul cu turnulete si piata de taraba. o regrupare relativ rapida, dupa principiul „daca nu noi cine” si ca noua orinduire are ca temelie acumularea primitiva de capital si imoralitatea. s a vindut romania la fier vechi, s au gonit elitele reale, pregatinduse cadrul unei domnii de lunga durata peste o natie incapabila sa se mai dezmeticeasca din pumni.

 11. Salut,

  Iti dau dretpate in ceea ce priveste activitatea procurorilor, dar trebuie sa nu ne culcam cu capul pe perina pentru ca in conditiile in care domnul Basescu nu revine in functia de presedinte pana la expirarea mandatului procurorului general USL nu va ezita in a pune in procuror „atasat cauzei” astfel incat liderii USL sa scape basma curata.

  In urma isteriei iscata in ultimii ani a stidiat cineva posibilitatea ca la aniversarea a 100 de ani de la unire sa nu avem 2 tari romanesti ci vre-o 3?

  • Nu sunt de loc de acord. Nu sunt nici optimist. Ca de obicei, romanii au votat cu cei care au abuzat de putere. PSD este si a fost principalul partid politic din Romania de la inceputul democratiei. Singurul partid anti-comunist a fost practic desfiintat (PNTCD).

 12. Un articol excelent care ilustreaza noua mentalitate care incepe sa apara la noi . Singura rezerva este legata de maniera mult prea detasata si optimista in care a fost evaluata perioada care a trecut din 1989 si pana acum :

  ” Mai multe lucruri s-au intamplat din 1989 incoace, primul dintre acestea fiind faptul ca Romania a devenit o societate deschisa dupa momentul decembrie 1989. Statul totalitar comunist s-a prabusit iremediabil iar libertatea de exprimare si cea economica, insotita de recunoasterea formala a drepturilor politice fundamentale nu au mai putut fi confiscate si nici stavilite de noua putere instalata dupa 1989. Disparitia politiei politice a devenit un fapt …”

  Ce s-a intamplat la noi in ultima perioada si si intr-o maniera care a luat prin surprindere pe toata lumea, arata exact fragilitatea institutiilor noastre respectiv a statului de drept, adica exact lucrurile de care trebuie sa ne temem. Mai departe, cele doua decenii care au trecut sunt departe de a demonstra ca Romania a fost o societate deschisa ( acolo unde au existat n mineriade nu putem vorbi de asa ceva ! ). Despre libertatile economice formale care pot incuraja exact …furtul ! ( „averea dobandita se prezuma a fi licita”,etc ) ca si despre libertatea de exprimare se poate discuta inca mult , iar pretul disparitiei politiei politice ca institutie este mult prea mult mic fata de raul politic si social produs de aceasta, daca ne gandim la faptul ca fosti ei membrii , in mod paradoxal, au prosperat dupa 1989. Mai mult decat atat, cei vinovati de uciderea unor cetateni nevinovati in decembrie 1989 , la mineriada din `90 , etc. au ramas si acum nepedepsiti .

  Un minimum bilant istoric obiectiv al acestei perioade ar arata poate ca la mai mult de doua decenii de la prabusirea comunismului, multe din sperantele lor initiale ale cetatenilor sunt in acelasi stadiu de proiect , si nu din vina lor. Ca atare , optimismul nostru istoric poate ca ar trebui sa fie unul ceva mai moderat .

 13. Ma uit la cei pusi la stilpul infamiei si la cei trasi in tepele din Piata Victoriei, la cei care nu aproba ce spune lumea civilizata, la cei care se-ncrunta, dau din miini si ridica tonul, la cei negrii de ura si care vor singe, ma uit si nu ma regasesc, privesc si ma bucur, stiu acum ca mi-am ales bine scara de valori si ca nu sint singur. Cind citesc un astfel de articol capat certitudinea nu doar speranta ca nimic urit, nimic mirsav nu se va putea intimpla cu acest popor. Timpul este antibioticul care elimina putrefactia si reface tesuturile afectate. Rabdare.

 14. Evident procuratura trebuie sa investigheze orice fapta penala si sa expuna public rezultzatele , eventual sa aduca infractorii(daca exista). in fata instantei.Ca pina acum nu au fost investigate fapte de acest fel e raspunzatoare intreaga societate. Argument :O societate cladita pe minciuna are mari probleme existentiale.De salutat aceasta initiativa care trebuie sa aiba ca rezultat familiarizarea intregii societati cu ce inseamna statul de drept deoarece in anii socialismului victorios ce mergea spre comunism ca magarul luiNastratin Hogea dupa scaiete, cultura juridica publica nu a existat.Ori daca in fibra societatii un patrund ideile fundamentale de drept societatea intreaga are de suferit.Si cred ca aceasta cultura juridica trebuie sa inceapa cu clasele primare fiind apoi dezvoltata de-a lungul scolii si intregii vieti a individului.O zi buna !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adalbert Klein
Consultant specializat în negocierea contractelor internaţionale în domeniul energiei. Locuieşte în Franţa, la Paris. Adalbert Klein este un pseudonim.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro