marți, martie 19, 2024

De ce protestul din 10 august a fost, totuși, un succes

Am vorbit în ultimele zile cu mulți oameni din diaspora, dar și cu protestatari din țară – aproape toți au un gust amar după represiunea din Piața Victoriei. Au, altfel spus, senzația unui eșec.

Țin să le spun limpede: nu a fost deloc un eșec. Dimpotrivă, a fost – cu toată cantitatea de suferință inutilă & revoltătoare – un succes. Din următoarele motive:

1. Am fost mulți. 120.000, spun autoritățile. Peste 200.000, spun oameni care compară fotografiile de sus cu cele de la alte proteste. Însă numărul exact aproape că nu mai are importanță: ce e cu adevărat important e că am arătat că suntem uniți. Că suntem o singură Românie, cerându-și dreptul la un destin european. Exact unitatea asta n-au cum s-o înfrângă.

2. Am fost solidari. Mi se pare și acum un miracol că nu a ieșit mult mai rău: la cât de agresivi au fost jandarmii, o busculadă ar fi putut duce oricând la vărsare de sânge. Dacă nu s-a întâmplat așa, e strictamente fiindcă am fost solidari: am avut grijă unii de alții, ne-am protejat reciproc, ne-am împărțit măști de tifon, ne-am spălat unii pe alții cu lapte pe fețele umflate de gaze, ne-am retras ordonat din fața jandarmilor, fără să-l călcăm în picioare pe cel de lîngă noi, ci ajutându-l să se ridice. Exact solidaritatea asta n-au cum s-o înfrângă.

3. Am spus mereu adevărul. Și atunci cînd am strigat că guvernul acesta e mai incompetent decât toate cele anterioare; și atunci când am strigat că e un guvern abuziv, care încearcă să-și subordoneze totul, de la justiție la instituții de forță; și acum, când arătăm, cu imagini și filmări, că e un guvern represiv. Ei au mințit – au spus mai întâi că au fost omorâți jandarmi, apoi au spus că o jandarmeriță a fost nenorocită de protestatari, care i-au rupt coloana – în fapt, jandarmerița a fost salvată de protestatari, a fost filmată mergând pe picioarele ei după episodul acela groaznic și reproșându-le colegilor ei: „Fraților, unde m-ați dus?!” V-au dus, doamnă, exact unde era nevoie pentru a inventa o victimă; au vrut să facă din dumneavoastră o victimă nevinovată – ca să aibă motiv să facă și din noi niște victime, însă unele vinovate. Unii dintre noi v-au salvat – și a căzut și încercarea asta de manipulare. Noi am spus mereu adevărul – și exact voința noastră de adevăr nu o pot înfrânge.

4. Am reușit să le smulgem masca. Am reușit să facem PSD-ul să își arate adevărata față: aceea de partid nu doar abuziv, ci și represiv. PSD & Dragnea sunt exact ce au fost FSN & Iliescu. A lipsit foarte puțin ca și PSD Dragnea să aibă sânge pe mâini; dar intenția lor represivă e la fel de limpede & de criminală ca și a FSN Iliescu. Filmele & imaginile de coșmar din aceste zile vor urmări acest partid câte zile vor mai avea. 10 august 2018 va fi pentru PSD ce a fost 13 iunie 1990 pentru FSN: marea culpă morală de care nu vor mai scăpa în veci. Ce am văzut în aceste zile e chipul real al PSD Dragnea: un partid represiv, gata să-și asasineze cetățenii pașnici, gata să sacrifice jandarmi – numai pentru a-și consolida puterea. Un astfel de partid e, de fapt, unul cu genă totalitară – și nu are ce căuta într-o Europă axiomatic anti-totalitară.

Iată, așadar, de ce protestul nostru din 10 august a fost, în cele din urmă, o victorie: fiindcă am fost mulți; fiindcă am fost solidari; fiindcă am spus adevărul; și fiindcă le-am smuls masca.

Le va fi imposibil, de acum înainte, să mai pretindă că sunt altceva decât ceea ce am văzut cu toții: un partid represiv, gata să-și brutalizeze cetățenii, dispus să-și sacrifice oamenii care-l servesc onest (cum este acea jandarmeriță, evident șocată în filmul cu pricina), pregătit de orice crimă & abominație pentru a rămâne la putere.

Îi vom învinge. Tocmai fiindcă suntem solidari – tocmai fiindcă nu ne pot speria – tocmai fiindcă voința noastră de adevăr e mai puternică decât disperarea lor criminală & mincinoasă. Agresiunea din 10 august va trage și mai jos partidul acesta represiv – vor ajunge să viseze și la cele 28 de procente pe care le mai au acum. Peste câteva luni, cel mai probabil în primăvară, Liviu Dragnea va fi condamnat – va intra în închisoare – iar PSD va avea de decontat toate prostiile & abuzurile & ororile comise sub regimul acestui scelerat.

Să nu obosim, deci. Victoria e mult mai aproape decât credem. Legile justiției, în bună măsură, le-au pierdut; legile penale le vor pierde, de asemenea (vor intra în vigoare peste cel puțin 6-7 luni, mult atenuate față de forma de acum, ca și cele ale justiției); au scăzut electoral de la 46% la 28% – și vor scădea în continuare; iar pe Liviu Dragnea procesele l-au ajuns aproape definitiv din urmă.

Partidul acesta represiv își trăiește, de fapt, agonia ultimă. Din păcate, alege să iasă din scenă în cel mai oribil mod – cel violent. Dar, de ieșit, o va face curând. Cel mai târziu în primăvară, când Liviu Dragnea va fi condamnat definitiv.

Iar condamnarea lui va fi, de fapt, a întregului partid. Fiindcă așa a ales partidul însuși.

Distribuie acest articol

95 COMENTARII

  1. Nu vreau sa descurajez, dar pina protestele nu vor avea o conducere asumata, care sa vorbeasca in acelasi glas, un set de cereri concrete, guvernantii vor fi de neclintit.
    Implicarea Presedintiei si a partidelor politice in lupta protestatarilor va face mai mult rau decit bine.
    Cit despre numarul de participanti, le Monde zice de 80.000, iar o agentie pretina si vecina de la Rasarit, zice 10.000.

    • Greu de spus! Cine poate sa numere in mod obiectiv. Cert este ca si pe strazile adiacente erau multimi de oameni, fiindca gazele au inceput sa curga devreme si destui se tineau mai deoparte, sau se miscau pe o zona mai larga. Cu toate astea, in piata au fost momente cand multimea putea sa fi fost si mai mare de 100.000.
      Si asta, in ciuda amenintarilor de loc voalate transmise in zilele dinainte ca sunt pregatiti de reprimare violenta.
      Cu atat mai semnificativa este participarea.
      Plus ca sambata seara s-a venit fara teama, in numar mare, din nou si fara multa promovare pe retele.
      Si eu cred ca numai cu proteste in strada, fara orientare politica mai clara, nu se ajunge undeva, dar nici PSd nu va mai pastra aceeasi putere cu toate sfortarile lor.
      Da, trebuie sa apara si niste lideri mai cu oo ca sa treaca o data pragul „neutralitatii” simulate sau nu.
      Protestele nu pot fi tinute la nesfarsit in afara politicii, din moment ce sunt indreptate atat de clar impotriva unui partid politic. Trebuie sa aiba si un plan de finalizat.

    • ca unul care am fost si cand au fost 300k pot zice ca erau 100k si acum. cel putin. iar poza aia de pe net nu cuprinde totul, erau multe bulevarde aditionale pline ochi. mi se rupe mie de ce zic agentiile moscovite, la aia 1+1 nu vor da ever 2. pentru asta sunt platiti, sa manance cu polonicul.

      iar conducere asumata e fix pix. cei ce sunt la putere nu se lasa deraiati de asa ceva. poti sa ai mama conducerii asumate si sa vii cu ce personalitate istorica ai tu in cap buna la asa ceva si nu se vor sinchisi. cand ajungi sa iti dai legi cu dedicatie si vezi conspiratii la orice colt gata, s-a incheiat, nu mai exista cale de intoarcere. astfel de oameni nu mai pot fi dati jos cu gesturi din astea.

      • Afirmatia ta „iar conducere asumata e fix pix.”, este pe calapodul celor ce clamau „toti politicienii aceiasi mizerie” – „n-ai pe cine vota!” si uite cine a iesit.

    • Rezon!

      Și dincolo de cnduerea asumată clar și pe față, marile demonstrații nu au cum să fie „succese” dacă eșueză constant și consistent în înlăturarea regimului PSD-ist de la putere.

      Asumarea unei asemena demonstrații se poate face doar de ceea ce aș numi „opoziția unită”. Dacă principalel partide de opoziție nu au curajul să lase la o parte meshinăriile și să se unească atunci nu vor clinti mafia PSD-istă veci pururi. Iar puterea politică legiimă se câștigă exclusiv prin alegeri. Singurul rost al marilor demonstrații e provocarea alegerilor anticipate. Sigur că legislația română face declanșarea anticipatelor deosebit de complicată, dar nu imposibilă.

  2. Din pacate se vede ca Radu e un poet visator. Nu vom scapa de PSD nici dupa condamnarea lui dragnea, Iohannis va lua al doilea mandat si PSD va castiga majoritatea in parlamentul urmator.

    Va fi mereu o diferenta intre intentia la vot si venirea la vot, asa-i romanul, viseaza dar nu-i place sa-si asume responsabilitatea votului.

    • Așa sunt vremurile, o societate de milioane de oameni are inevitabil o inerție imensă. Durează ani până să-și schimbe punctul de vedere, lui Ceaușescu i s-au găsit nesfârșite scuze din 1981 până în 1988, abia în 1988 a devenit evident pentru un număr semnificativ de oameni că singura soluție a rămas înlocuirea lui și că el nu va ceda puterea decât odată cu viața.

      O parte din schimbarea atitudinii societății provine din schimbarea de generații, nu de la oameni care își schimbă punctul de vedere. Ce care au astăzi 20-25 de ani au alte așteptări și alte pretenții decât părinții lor, în timp funcționarii și beneficiarii de pensii speciale sau anticipate care au astăzi 50 de ani sau mai mult vor ține cu dinții de regimul PSD pentru că lor nu le poate fi decât mai rău într-un regim mai liberal. Iar cei care au astăzi 10-15 ani încă nu au niciun cuvânt de spus, ei mai au nevoie de 8 sau 10 ani pentru ca atitudinea lor să conteze și ea. Timp în care o parte dintre bunicii lor pro-PSD vor fi mers și ei la loc cu verdeață.

      Sigur că între timp PSD nu poate fi lăsat să facă orice are chef, dar în paralel cu obstrucționarea acțiunilor lui, lucrurile trebuie puse pe baze corecte: fără guverne ”tehnocrate” aduse la putere fără alegeri, fără promovarea de candidați pe liste de partid și fără voturi alături de parlamentarii PSD + ALDE pentru pomeni electorale și pensii speciale. A lupta împotriva PSD oferind soluții la fel de socialiste sau la fel de nedemocratice nu duce nicăieri, de asta electoratul nu e interesat să se prezinte la vot.

      Last but not least, când lupți simultan împotriva PSD, împotriva BOR și împotriva Coaliției pentru Familie, nu mai rămâne multă lume care să vină să te voteze. Cam asta-i.

      • Spuneti cã le-a luat mult românilor sã-si dea seama cã Ceausescu era doar avid de putere, mai exact din 1981 pânã în 1989. Sunt doar 8 ani, nu e asa de mult. Gânditi-vã cât a trecut de la câstigarea alegerilor de cãtre USL, cam 6 ani. Probabil, referindu-vã la Ceausescu, ati vrut sã spuneti din 1971 pânã în 1989. So în cazul ãsta, sung numai 18 ani. Noi am petrecut cu PSD la putere 20 de ani (din 28), deci deja mai mult si tot nu si-au dat toti seama.

        • @Cititor – probabil că știu mai bine decât dvs. ce-am vrut să spun, nu credeți?!

          Vizita din Coreea de Nord din 1971 a fost considerată un punct de inflexiune în politica lui abia în analizele de după 1990. În perioada 1970 – 1976 lucrurile mergeau bine, lumea n-avea nimic împotriva lui, evreii și nemții plecau legal și asta nu deranja pe nimeni. În 1977 a avut loc cutremurul și a avut loc o solidarizare generală a societății, iar Ceaușescu încă nu se apucase de construit Casa Poporului sau Victoria Socialismului.

          În 1977 abia se construia Magistrala 1 de metrou, în mijlocul Bucureștiului era o tranșee imensă, cred că avea vreo 25 de metri adâncime, dar asta nu deranja pe nimeni, oamenii înțelegeau că e nevoie de metrou. Abia începând cu 1981, odată cu prima intrare în încetare de plăți, au început lucrurile să meargă rău, iar în 1982 n-a mai fost transmis la TVR Campionatul Mondial de Fotbal din Spania și a început isteria antenelor și convertoarelor pentru ruși, pentru bulgari, pentru unguri, pentru sârbi etc.

          Până atunci, mai circulau bancuri, dar lumea nu-l înjura pe Ceaușescu. Aviditatea de putere nu deranja pe nimeni, România nu fusese niciodată o țară democratică, iar Ceaușescu era primul ei președinte. Cu sceptru, ceea ce iarăși n-a deranjat pe nimeni, în afară de Salvador Dali :) După 1981, problema a fost că oamenii aveau dificultăți economice, exact ceea ce Partidul și Ceaușescu le promiseseră că n-o să aibă. Restul mergea de la sine, iar atitudinea asta se putea vedea la oamenii simpli chiar și în 1990: ”eh, dacă ar fi dat ceva mâncare la oameni, ar fi trăit și azi”. Oamenii simpli sunt obișnuiți cu greutățile, România n-a fost niciodată o țară bogată.

          Revenind la zilele noastre, când o să mergeți prin sate aflate la 100 km de București și o să înțelegeți cum gândesc oamenii care votează PSD, o să aveți o bază de discuții. Până atunci, va trebui să mă credeți pe cuvânt că puțin le pasă lor de 2012, sunt oameni care trăiau mai greu pe vremea lui Cioloș decât pe vremea lui Iliescu și Năstase, iar ei comparația asta o fac.

          • Aveti dreptate. Totusi bãnuiesc cã degradarea s-a produs treptat începând chair din anii ’70 desi rezultatul s-a simtit acut în anii ’80. Asta dacã vorbim despre degradarea economicã. Cea ideologicã, la care populatia a fost mai putin sensibilã, s-a simtit mult mai devreme.
            Spuneti can oamenii comparã trail din vremea lui Ciolos cu trail din vremea lui Iliescu-Nãstase so voteazã PSD pentru cã ultimul a cost mai bun. Dar nu putem vorbi despre vremea lui Ciolos. Guvernul sãu nu a durat destul cã sã influenteze propriu-zis trail oamenilor. Dacã at fi avut o viatã mai lungã so mai liberã de criticism înciudate si cusute cu at a albã, oamenii s-ar fi lãmurit mai mult. Cred cã mai sunt încã oameni (în orasele mari si în afara lor) sensibili si la altceva decât traiul biologic. Deschiderea pietei muncii (si educatiei) pentru românii tinuti între granite a însemnat enorm la vremea respectivã si ea a luat amploare începând tocmai cu acel regim pe care credeti cã multi îl regretã. Eu nu cred.

            • Va rog s-a ma iertati pentru greselile de tipar. Tastatura e setata pe alta limba si scimba automat cuvintele dupa ortografia respectiva. Am recitit inainte de a posta si am indreptat toate greselile dar, cu surprindere, am vazut ca unele s-au pastrat dupa postare. Din pacate, site-ul nu ne da posibilitatea sa editam textul dupa ce l-am postat. Nu am acum alta tastatura

        • @Cititor – nu văd ce sens are să ne cerem iertare într-un schimb de păreri. În opinia mea, niciun adult nu ar trebui să-și ceară vreodată ”iertare”. Eu n-o fac, în niciun caz.

          Degradarea s-a produs treptat la nivel macro, nu la nivelul omului simplu. La nivelul omului simplu, cât timp zahărul s-a găsit în Alimentara, totul a fost OK, chiar dacă la un moment dat au dispărut cele 6 mașini de râșnit cafeaua de la cofetărie, împreună cu cele 6 de la Alimentara. Astea erau mofturi pentru ei.

          Prin ’79 s-a întâmplat de câteva ori să stau două ore la rând la zahăr în spate la Alimentara, dar ulterior părea să se fi rezolvat. Problema reală a fost în 1981, când zahărul s-a scumpit brusc de la 9 la 14 lei, împreună cu toate celelalte alimente de bază, inclusiv pâinea și laptele. După care trebuia stat 6 ore la coadă pentru el, după care au fost introduse cartelele. De asta 1981 a fost reperul.

          Despre Cioloș: e un funcționar de rang înalt gen Stolojan sau Isărescu, își poate administra ”parohia” cinstit și competent, dar nu clatină barca și n-o va clătina niciodată. Pentru a clătina barca trebuie unul ca Trump sau ca Băsescu, nu unul gen Cioloș. De câte ori visați la reforme pe care să le facă Cioloș, întrebați-vă dacă Isărescu le-ar face și o să reveniiți imediat la realitate.

          Pentru oamenii simpli, Cioloș n-a schimbat nimic. Dacă înainte de el oamenii simpli constatau că pe vremea lui Ponta se trăiește mai greu decât pe vremea lui Năstase, după schimbarea de guvern (fără alegeri !) s-au raportat la Cioloș, nu la Ponta. Asta a fost tot. Odată ce PSD a lipsit de la guvernare în 2016, deci n-a mai fost direct responsabil, voturile în favoarea lui au venit în mod firesc la alegeri.

  3. domnule Vancu, respect mult ceea ce faceti, sinteti un om onest dedicat cetatii, doar ca multimea adunata nu impresioneaza prostii si borfasii. e n logica lor, a mintii putine de care dispun. ei gindesc asa : da i dracu’ sa se stringa citi or vrea, noi sintem puterea, noi am fost votati de trogloditii bugetari si pensionari carora le marim lefurile si pensiile, cum o sa i abandoneze acesti neica nimeni ? astia nu emigreaza, oriunde altundeva ar fi muritori de foame. asadar gazeaza si ciomagesc pe oricine le ar putea lua piinea de la gura. intelegeti ? romania i un sistem prost croit inca din 1990. nu se poate sa ai libertate si dreptate intr un socialism spoit ce se vrea democratie

  4. Ati uitat de impactul mediatic: in publicatiile straine manifestatia impotriva coruptiei a fost inabusita in sange de catre autoritatea de stat din jurul conducatorului penal.

  5. Nu e cazul sa cante cineva victoria inainte de triumf. Regimul PSD-ALDE se clatina doar in imaginatia celor care cred ca poate fi inlaturat cu mijloace politice. Regimul PSD-ALDE controleaza aproape in totalitate statul roman si are toate mijloacele ca sa fraudeze pe larg toate alegerile viitoare. Dragnea este maestru in asa ceva, doar pentru asta a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Regimul PSD-ALDE are tot atat de putin in comun cu democratia cat si regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu. Dragnea si acest regim vor pleca de la putere numai daca vor fi fortati de popor sa o faca. Pentru asta manifestatiile de protest de pe urma carora oamenii se aleg cu rani psihice si fizice, iar pe viitor vor putea fi si ucisi, nu mai sunt nici pe departe suficiente. De vazut ii vedem, dar daca stam cu pancartele in maini si atata tot, Romania se va afunda in regimul despotic pe care deja Dragnea si complicii lui au angajat Romania. Desigur ca sunt multi care asteapta un viitor certificat de revolutionar ca sa isi deschida o mica afacere in viitor, dar toti acesti viteji asteapta ca altii sa lupte pentru ca ei sa isi capete certificatele lor de viteji dupa incheierea razboiului. La forta bruta si brutala se raspunde printr-o actiune civica energica. Iar daca nu exista acea energie, atunci trebuie sa invatam din nou lectia luptei pentru libertate. Dar nu doar cu jalbe in protap si nu doar cu iesiri in strada dupa orele de program de la locul de munca. Protestele sunt bune. Insa am intrat in faza in care protestele, fie si de sute de mii de oameni, nu mai ajung. Fara energie combativa, fara strategie coerenta, fara tactici pe masura ele nu vor oferi romanilor care s-au saturat, dupa 83 de ani, de satrapia comunista decat victorii de ordin moral, in timp ce tara se va afunda inexorabil intr-o noua groapa a istoriei sale

    • dar domnule,in acesti ani s a format poporul romin ! ca dupa cum scrieti, nu imi pareti dintre cei ca presedintele academiei rominiei

  6. Accesul la surse alternative de informare, puterea de a compara democrația românească si cea din vest, conștientizarea faptului că un om educat poate face alegeri în cunoștință de cauză – nu în schimbul unei pungi cu ulei, zahar si alte firimituri . Acest lucru îl poate face diaspora. Iar în țara ușor ușor se va acumula si energia necesara pentru a nu intra intr-o noua groapă ă istoriei. FESTINA LENTE.

  7. mda, nici nu stiu de unde sa incep..
    1. „am fost multi”… nu conteaza cati ati fost, rezultatul se va vedea la urmatoarele alegeri. si presimt ca n-o sa va placa…chestie de unghi de vedere, voi vedeti o imagine, majoritatea vede cu totul altceva…
    2. „am fost solidari”… o, da… ati fost… de la sofer la filozof…nu m-as lauda cu asta :) solidari in violenta, injurii si obscenitati proferate
    3. „am spus mereu adevarul”… care adevar ? al lui Bot ? al lui Grosu? al lui Dide ? si altii ca ei ? vama cu 16 benzi de la Nadlac ? Politistul american care calca pe cap demonstranti ? e plin net-ul de penibilitati din astea… va reprezinta…
    4. „am reusit sa le smulgem masca”… chestie de perceptie… altii ar spune ca v-ati aruncat masca…. dupa cum spuneam, se va vedea la urmatoarele alegeri…
    va iluzionati cu niste imagini si idei care nu prea au legatura cu realitatea… trezirea va fi dura… din fericire, oamenii normali nici nu va vor baga de seama :)

      • Mda… un raspuns argumentat, profund… fix asta-i atitudinea datorita careia nu reusiti sa convingeti pe nimeni sa va voteze, in afara de gasca de talibani bineinteles… nemaivorbind de faptul ca opozitia, in afara de MUIEPSD nu are nici un program concret, nici un plan de dezvoltare, plan de tara, nimic… zero barat… si aveti pretentia sa conduceti.. ce? o tara ? cu MUIEPSD ?!! trololol :)

        • Bine ca ii considerati buni pe cei care se afla la guvernare. Ii iubiti si suferiti cand sunt luati in raspar.
          Ne bucuram ca sunteti fericit si va place cum arata Romania.
          O intrebare: avantajele pe care primiti …merita?
          Puteti sa va faceti macar o vila ?
          Ca ei au multe, in diferite colturi ale lumii, si conturi in banca in diverse paradisuri fiscale.
          Daca da, iubiti-i in continuare si considerati ca nu exista altii mai buni cu care sa-i inlocuim.
          Cat despre restul romanilor, da-i dracului, ce conteaza ceilalti ?

          • Si eu sunt uluit de gradul de (ne)intelegere si rastalmacire al unui text scris. Incep sa cred ca termenul de analfabet functional nu mai e suficient, e nevoie de alt termen pentru a descrie fenomenul… asta in cazul ca plecam de la premisa ca exista buna credinta si chiar se incearca un dialog… daca nu, inseamna ca avem de-a face doar cu niste benzi inregistrate care reproduc textul conceput de altii :)

            • Da? Nu d-stra ati scris:
              -‘nu conteaza cati ati fost’
              -‘solidari in violenta’
              -‘penibilitati din astea… va reprezinta’
              -‘v-ati aruncat masca’
              -‘oamenii normali nici nu va vor baga in seama’
              -‘nu reusiti sa convingeti pe nimeni’
              -‘gasca de talibani, etc’
              Va…’rastalmacesc’ cumva?.
              A propos: termenul „analfabet functional”, care a ajuns la moda, i se datoreaza d-lui Liiceanu (presupun ca nici pe d-lui nu-l iubiti).
              Intr-adevar, trebuie inventat un termen pentru cei care, vorba bancului, au o parere, dar nu sunt de acord cu ea.
              Cu alte cuvinte, nu puteti sta cu posteriorul in doua luntre si sa tipati ca „ceilalti” nu sunt de buna credinta.
              Ne-am saturat de de-astia cu discurs tipic psd care declara „tin cu opozitia”.
              Credeti ca e de facut ceva? Puneti mana si faceti. Fluieratul de pe margine si strambatul din nas e un obicei tipic romanesc care nu ajuta la nimic.

            • Mda… si de fapt ce vreti sa spuneti ? care-i raspunsul la ce am spus eu, care-s argumentele, care-i parerea ? QED… analfabetism functional, cum am mai spus :)

  8. Singurul succes e ca si-a pierdut criminalul dragnea alianta cu Israelul.

    In rest este un esec al statului democratic de la un cap la altul.

  9. Dle Vancu pct 4 este foarte important din punct de vedere actiune si la el adaug ceva sugerat de Doru Maries rotogolit de mine pe unde am putut:

    „Cred ca asa cum a spus aseara Doru Maries la Realitatea TV dar fara sa directioneze precis zicerea, ce s-a intamplat Vineri seara este tot o crima contra umanitatii ca si cele intamplate la Mineriade.Sa retinem si sa nu uitam asta!”

    • „Au fost batuti vreo 400, data viitoare o sa fie dublu sau triplu.”

      Adică, vă gândiți că data viitoare am putea avea un succes chiar și mai mare?!

  10. E clar că protestul din 10 august nu a fost un eșec.
    În absența acestui protest, nu am fi avut radiografia perfectă a acestui partid, a acestei coaliții și a acestei majorități parlamentare.
    Acum au înțeles mai mulți oameni cu cine au de-a face și la ce se poate aștepta de la ei. Poate unii dintre ei mai aveau îndoieli.

  11. Sub perdeaua deasă de fum numită „dragnea”, alde tăriceanu și udmr țes un drum „frumos” pentru România. De vă permiteți luxul să-i ignorați? Sunt complici și duplicitari în aceeași măsură.
    Sau poate greșesc?

  12. Poate merge si o gluma:
    Singura forma de violenta acceptata de aproape toata tara (exista si hateri care nu sint bucurosi) este „Simona bate!”
    Dar s-a iscat si o discutie: cum isi permite sa le spuna romanilor din tribune ca la meciurile ei nu ii place sa auda acel „muie”.

  13. Din pacate suntem acum identificati cu acel nefericit „muie” , suntem coinsiderati niste huligani , batausi , drojdia societatii . Un vecin m -a intrebat ieri ranjind daca nevast-mea (liberala) isi pune pe tricou sloganul „muie”. Iar o colega de la serviciu nu mai vorbeste cu mine deoarece ma asociaza cu nemenicii care au batut-o pe jandarmerita aceea. Nu e bine. Suntem asociati cu violenta verbala si fizica , pacat. Dam impresia ca n-avem habar nici macar de minimum de cultura politica , nu stim nici macar ca guvernul se schimba la alegeri , nu cu forta . Ma intreaba cunoscutii ce anume mi-a facut guvernul, ce drepturi mi-au fost incalcate de am ajuns sa bat femei pe strada , si nu stiu ce sa raspund.

    • De curiozitate: la ce fel de serviciu lucrati dumneavoastra, unde oamenii mai cred ca manifestantii au batut-o asa grav pe jandarmerita? spuneti-le ca domnisoara a plecat bine mersi pe picioarele ei, doar cu ceva vanatai (ca sa dea gravitate li s-a zis contuzii).
      Si astea puteau fi comparabile cu altele luate pe la antrenamente, daca fac treaba serios, ca doar nu a urmat cursuri la scoala de croitorie, totusi.
      Punand cap la ca toate informatiile, din mai multe unghiuri, s-ar parea ca viata i-a fost intr-adevar pusa in pericol, dar asta, mai degraba conform planului comandantilor.

      • caracteristica de baza – rastalmacesc vorbele si faptele, cu totala nonsalanta ! practic – HOTII striga Hotii si sunt gata sa depuna marturie cum s-a intamplat ! cel prins in flagrant delict, filmat in actiune si cu martori de buna credinta, cu tupeul specific, se apara legal si spune catre fraieri – dati-ma in judecata si demonstrati ca am furat ! Sinistra situatie de stare a faptelor !

    • @ Ion – E simplu: pe cei care va intreaba „ce anume mi-a facut guvernul, ce drepturi mi-au fost incalcate de am ajuns sa bat femei pe strada” intrebati-i ce au furat sau ce spagi au luat sau ce posturi nemeritate, cu salarii grase la stat au, de sustin o putere condusa de infractori.

  14. Mitingul a fost fără doar și poate un succes. Probabil au existat oameni care au crezut că în urma unui miting guvernul va demisiona, din punctul lor de vedere probabil a fost un eșec, dar în realitate punctul lor de vedere a fost greșit. Noi ne confruntăm momentan cu un guvern călăuzit de idei totalitariste, noțiunea de demisie nu există în vocabularul acestora ( vedeți modul în care au plecat ultimii 2 PM, nici măcar când le zice partidul nu pot să o facă) .
    Rostul real al mitingului a fost să arate că revolta rămâne vie, nu s-a stins. Discuția pe cifre, că au fost 10 000 , 100 000 sau un milion mi se pare irelevantă. Din punctul meu de vedere nu poți scoate un milion de oameni în stradă decât dacă „se întămplă ceva” : vine regele Mihai, Dragnea se proclamă faraon, ne unim cu Tadjikistanul etc. Un protest care depășește 10 000 de oameni „doar” pentru o idee e deci ceva serios care trebuie luat în seamă. Cum, încă o dată, în vocabularul comunist nu există „demisie” ( pentru că activistul nu e acolo de capul lui, el are o „misiune” de la care nu se poate abate) rezultă că dacă scopul e demisia guvernului ( și eu zic că e, cu toate riscurile care rezultă) mitingurile singure nu ajung. Mai trebuie și altceva.
    Momentan suntem în situația ingrată în care dictatura încă n-a fost instaurată pe față, deci nici noi nu putem să apelăm la lucruri oprite de lege; asta se va întâmpla abia în momentul alegerilor (vezi Chișinău) . Până atunci însă mai sunt și alte metode, dintre care politica bizantină, cu tot renumele ei prost, pare cea mai nimerită… Nu știu însă dacă nu cumva domnul președinte e puțin prea străin de rafinamentele balcanice, caz în care are nevoie de ceva consiliere…

    • Legenda zice că domnu’ președinte ar fi fost într-o altă viață cunoscut drept premierul Grivco, așa că n-are el nevoie de consiliere pentru balcanisme și bizantinisme, e capabil să creeze o realitate virtuală cum numai la Berlin și la Kremlin se poate vedea. Bucale e la ani-lumină de sofisticării din astea, ai noștri încă n-au reușit să agațe o șufă de la un automobil Bavaria până la Bălți și Chișinău, deși urma se vede și din satelit :)

      Anyway, ideea e că domnu’ președinte are alegeri la anu’ și o să le câștige, că doar el poate menține vie flacăra opoziției anti-PSD. La fel cum Merkel e un adversar ”de neclintit” pentru Putin și probabil s-a aliat cu Steinmeier doar ca să-l saboteze din interior :) Culmea e că Putin nu pare să aibă mai mult de 2-3 metode pe care le pune în practică, da’ e plin de nou-născuți pe lumea asta :)

      • Desigur că domnul președinte a fost premierul „Grivco” dar bizantinii erau alții, el era cu imaginea :)
        Problema e că momentan ne confruntăm cu ceva mai rău decât „văcărismul” ( respectiv băltirea de tip socialist din anii ’90) ; actuala garnitură de la conducerea PSD ( de fapt garnitura reciclată a PRM-ului) are niște probleme în a înțelege însăși esența statului de drept și a democrației ( am avut chiar și niște experiențe personale edificatoare) . Eu personal nu merg cu speculațiile până acolo încât să îl suspectez pe președinte de asta ( și cred că de fapt nici Crin Antonescu nu a intenționat abolirea statului de drept, el a fost doar stupid…) Deci cred că putem să ne bazăm pe președinte în această problemă. Dacă putem să ne bazăm pe el și în problema construcției unui stat liberal… nu știu, și sincer nici nu mă interesează, pentru că asta ar fi treaba unui eventual guvern liberal, nu a președintelui. Aici avem momentan o problemă serioasă, pentru că opțiunea liberală este minoritară și prost reprezentată ( partidele care o susțin au imagine proastă) . Dar în schimb consider că opțiunea democrată este încă majoritară, inclusiv în PSD ar avea suficient suport doar că ei sunt disciplinați și ascultă orbește de șefi, de asta zic că varianta „bizantină” ( negocieri care ar schimba garnitura PSD din față ) ar fi varianta câștigătoare. Baronii PSD vor trece de partea „binelui” imediat ce vor fi siguri 100% că „răul” e învins :) Un mediu politic un pic mai sănătos, în care să nu se discute de banii lui Soros și de protocoalele lui Pește și de praguri la urmărirea penală ci de liberalism versus socialism ar fi o premisă mult mai bună pentru niște viitoare alegeri …

        • De-acord cu evaluarea despre garnitura reciclată a PRM, Ion Iliescu înțelegea mai multă democrație decât orice lider PSD de azi.

          Prefer să mă raportez mereu la Germania pentru un minim de obiectivitate, ca să nu amestecăm inutil pasiunile locale. Nimeni nu contestă că Germania ar fi stat de drept, dar de condus acel stat de drept, îl conduce cine trebuie. În 2012 a fost schimbat președintele printr-o piesă ridicolă de teatru, dar există pe platforma asta cel puțin 4 postaci cu vreo 10 nickname-uri care proslăvesc la ordin actuala conducere a Germaniei. Președintele de azi nu mai e cel instalat în 2012, ăsta de azi a venit în funcție perfect democratic, la termen, pentru că avut timp să-i fie pavată poteca.

          Exact același lucru e valabil și în România. Da, e stat de drept, dar de condus, îl conduce cine trebuie. Ridicolul situației constă în faptul că speranța vine tocmai din Germania: dacă în Bavaria se va putea forma la toamnă un guvern local fără SPD, atunci va putea fi înlăturată și Merkel, iar piesele de domino vor începe să cadă pe rând în restul Europei Centrale și de Est. Dacă nu, Merkel și-a desemnat deja ”democratic” succesoarea și nu se va schimba nimic până la înlocuirea lui Putin. Pe care nu-l deranjează că România se crede stat de drept, asta nu îl costă nimic :)

          • Bun, deocamdată noi suntem la punctul unu. După părerea mea propaganda putinistă începe să scadă în intensitate ( practic forța ei a fost surpriza, atacul din perioada intervenției în Siria a fost magistral). O dată efectul surprizei trecut, o să avem și motive să o contracarăm ( vorba ceea, dacă ne pretindem inteligenți, va trebui să o demonstrăm, dacă nu, ne merităm soarta). Nici nu pot adera complet la viziunea dumneavoastră, care e puternic simplificatoare, rușii au niște pârghii puternice de manevră în Germania, o parte bazate și pe niște iluzii nemărturisite ale nemților, dar nu e chiar așa, ca relațiile de vasalitate în Evul Mediu :) În ceea ce ne privește nu cred că în situația actuală suntem chiar o țintă imediată ( chiar dacă s-au dus deștepți gen Ponta cu ploconul la înalta poartă, ea are planurile ei ), deci am avea un respiro ca să putem construi o societate un pic mai liberală și mai modernă. Ce e trist e că oamenii au ajuns să demonizeze politica, oamenii valoroși au părăsit partidele ( făceam noi glume despre CPUN, dar cred că CPUN era, intelectual vorbind, peste multe parlamente de acum din întreaga Europă ) și e foarte greu să câștigi credibilitate ca partid pentru că pe de o parte nu ai oameni și pe de altă parte ăia care sunt nu sunt băgați în seamă, din cauza compromiterii ideii de politică… Dar speranța, vorba ceea, moare ultima, asta dacă nu dă cu gaze :)

            • Problema nu este Putin ci cunoaserea adevarului de catre masse. Cum ar fi ,povestea cu Siria si cu Yemen. Acolo va invins adevarul, nu Putin. Cand propagati enormitati precum „dictatorul Dragnea” si „crime impotriva umanitatii prin folosirea de arme chimice impotriva populatiei civile” (pe motiv de gaze iritante folosite legal de jandarmi) , nu mai e nevoie de nici un Putin. Sau cu declaratii jenbile „nu-ti poti face partid ca n-ai oameni” . Pai daca n-ai oameni nu-ti fa , ca n-ai, nu ? Duh…. E ca si cand te-ai smiorcai ca n-ai nevasta . Si ce-ai vrea, sa-ti dea Statul, de la Buget ?! Incep sa cred ca cea mai eficienta propagana pro-PSD se face pe Contributors. Va plateste cineva sa o faceti pe prostii, sau va vine dela sine si o faceti dezinteresat ?

            • @imbecili utili – partea asta cu „gaze folosite legal de jandarmi” se poate termina prost pentru ei. Nu doar cu cocktail-uri Molotov care sa-i prajeasca pe cativa dintre ei, dar si cu interventia altor trupe impotriva jandarmilor.

              Legenda spune ca in decembrie 1989 au incetat focurile de arma in Cluj in momentul cand comandantul de la Sintereag a amenintat ca intra in Cluj cu 200 de tancuri, de partea manifestantilor. Iar la Cugir, oamenii au dat foc cladirii din care se tragea in ei, dupa care i-au linsat pe securistii care scapasera cu viata. Au luat 10 ani de inchisoare pentru asta, dar a meritat.

              Spune-i lui Dragnea ca se joaca cu lucruri care il depasesc.

            • @imbecili utili : cu sau fără oameni, partidele există, vor exista cât va exista democrație. Dar e mai bine ca oamenii ăia să și știe ce fac decât să nu știe. Comparați inclusiv pe Dăncilă cu Văcăroiu. Văcăroiu era un om cu gândire comunistă, care a făcut mari tâmpenii ca prim-ministru ( a pompat bani într-o industrie care se pregătea să moară cu sau fără ei) , dar era coerent în gândirea lui. Pe când madam Dăncilă poate zice azi că declară război Patagoniei, mâine că se aliază cu ei împotriva Spartei… n-are nici un fel de coerență și nu ai ce aștepta de la ea. Eu nu am zis că n-ai oameni să faci partid, ci că de-a lungul timpului calitatea oamenilor din partide a scăzut: partidele trebuie să aibă câțiva specialiști veritabili pe care să se bazeze guvernarea, chiar dacă nu sunt cei din „linia întâi”. PSD de azi nu mai are acei oameni. Nici de PNL nu sunt foarte sigur, iar USR încă n-a ajuns să conducă măcar o capitală de județ ca să ne lămurim ( putem spera că se va întămpla la anul).
              În ceea ce îl privește pe Dragnea și dictatura lui, deși dumneavoastră vi se pare penibil, deja linia roșie a fost trecută prin forțarea președintelui să o demită pe Kovesi. E un atribut al președintelui clar enunțat în Constituție, prin manevrele de la CC a reușit să îl uzurpe. Problema nu e că scapă el de pușcărie, problema e că după ce va pune mâna pe justiție nu o să aveți unde reclama falsificarea alegerilor ( domeniu în care are deja „recunoaștere la nivel național”). Da, la început va fi o dictatură colectivă, a partidului ( în PSD nu cred că majoritatea e pentru alegeri libere) ulterior… vedeți și dvs istoria PCR din ’46 și o să vedeți clar etapele.

            • Domnule imbecil util, vă rog să vă reconsiderați opiniile, întrucât specialiștii în domeniu spun că gazele utilizate de brutele din forțele speciale ale jandarmeriei nu sunt tocmai dintre cele legale.

              Apoi, într-o imbecilitate a cărei utilitate nu am înțeles-o, oprirea unui autoturism taxi în care se aflau turiști israelieni, scoaterea acestora din mașină și lovirea fără niciun motiv spun unii că ar fi de asemenea ilegală. Nu mai continui, pentru că ar însemna să acord prea mare atenție imbecilităților comise de politicienii-marionetă teleghidați de cleptocrați. Ei trebuie să răspundă pentru faptele lor în fața legii și atât!

    • @Mihai Bădici – nu e vorba de ”vasalitate ca în Evul Mediu”, deși vasalii în Evul Mediu aveau destul de multă libertate în teritoriile lor. În cea mai mare parte a timpului, Merkel își conduce Germania așa cum crede ea, ca fostă secretară UTC pentru Cultură și șefă a departamentului ”Agitație și Propagandă” de la Academia de Științe din Berlin (1978 – 1990). Însă în chestiunile care interesează Rusia, gen construirea Nordstream 2 sau reunificarea R.Moldova, Merkel va susține automat puncte de vedere convergente cu ale Rusiei.

      Dacă n-ar controla lucrurile la București și la Berlin, Putin ar putea ajunge să ceară niște bani ca să-și retragă trupele din Transnistria, iar reunificarea dintre România și R.Moldova s-ar produce în mod firesc. Însă asta i-ar face praf imaginea de macho în fața rușilor, așa că va rămâne pe seama înlocuitorului lui. Între timp, armata germană e o glumă proastă, cu cozi de mătură pe post de mitraliere și cu aviația reținută la sol de la motoare năclăite cu biodiesel, dar nouă ni se explică mereu că e nevoie de PESCO, pentru a exista o alternativă la NATO.

      Ce va face PESCO, va integra musulmani și minorități sexuale, cum se străduiește în prezent armata germană? Astea sunt teme false impuse pe agenda societății, le folosea și Ceaușescu din plin, la fel ca și ceilalți lideri marxiști de pe vremea lui și le folosesc și astăzi liderii de state neomarxiste. Între timp, UE e în scădere economică de vreo 10 ani, în termeni reali, dar ei au toate șansele să mai întindă asta încă vreo 8 sau 10 ani. Iar după ei, potopul.

  15. In-comod

    Alt papagal. Tot ce poate e „ba tu ma!”.

    Argumentatia „punct cu punct” tradeaza intentia de a enerva. Dar nu cred ca va reusi sa enerveze pe cineva o asemenea gramada de „ba tu ma!”. Mai toti de pe aici au trecut de varsta liceului.

    Evident insa ca tovarasii consilieri mai iau niste bani de la fraierul de Dragnea si pe postarile de pe Constributors.

    Degeaba se da Dragnea Suleyman. Il prostesc consilierii in fata. :-))))

    Ca sa nu se oboseasca prea mult au copiat aici tacticile de pe HN. Ca banii luati tot aia sunt, nu-i asa? Plateste Dragnea, ca are de unde :-)).

    O sa ii ia astia lui Dragnea si casa in care sta pana la primavara. Si tot nu o sa il scape, pentru ca ideea e sa il jumuleasca mult timp.

  16. Stau să mă întreb cum poți declara succes după un meeting cu asemenea bilanț, după un eveniment violent atât de trist care a readus în memorie scenele din anii ’90? Urmând șirul considerentelor oferite de autor și mineriadele ar fi succese, nu-i așa? Și atunci eram mulți, solidari, spuneam adevărul și smulgeam măștile fsn-iste.

    Este greu de înțeles cum la 29 de ani de la despărțirea de dictatura Ceaușescu în România nu s-a cristalizat o formațiune politică care să ofere alternativa la mafia curentă numită PSD-ALDE-UDMR. Unde este opoziția politică? Ce mutări face? Ce propune? La mizeria, abuzurile și iresponsabilitatea oferite de guvernul Dăncilă-Dragnea, răspunsul nu este isteria, verbală sau fizică. Știu că ce spun nu e pe placul multora (radicalizați în ultima vreme de formatori de opinie, personalități care mai de care mai gomoase, etc.) dar soluția -cum o dai- rămâne una politică… meetingurile de protest maraton pun ceva presiune de moment pe guvernanți dar cu timpul mesajul se diluează și pot fi deturnate (cum s-a întâmplat pe î0 august). Guvernările se schimbă prin alegeri libere. Acesta e jocul democratic. Și alți europeni au trecut prin astfel de faze dar mai devreme sau mai târziu au înțeles cum trebuie să joace.

  17. @ Josef Svejk

    Mitinguri nu se fac pentru a inlatura PSD de la putere, ci pentru a arata ca nu suntem de acord cu ce fac si ca dorim ca ei sa respecte Legea.
    ––––
    * Sa presupunem ca am un vecin pe care l-am
    surprins in mod repetat furand din gospodaria mea. Ce fac?
    – Accept si ma resemnez? Nu.
    – Incerc sa stopez furtul? Da.
    *
    Ce fac ca sa nu mai fiu furat?
    – Vand casa si ma mut in alta parte? Nu.
    – Ii cer vecinului sa se mute? Nu.
    – Iau masuri ca furtul sa nu se mai produca? Da
    *
    Ce masuri iau?
    – Vorbesc cu vecinul? Da.
    – Incui casa, magaziile, garajul? Da.
    – Aduc un caine? Da.
    *
    Vecinul ma jigneste, imi otraveste cainele.
    Renunt la lupta? NU.
    –––––
    Mitingul din 10 August 2018 a fost un SUCCES.

    • Din succese in succese o sa-i avem pe actualii guvernanti si peste multi ani.
      Astea nu sint succese, ci o zbatere fara curajul de a-si asuma cineva vocea de primadona.
      Pen`ca, si animalele din jungla au un conducator. Si mafiotii. Si pesedistii.
      Numai noi ne dam de ceasul mortii sa demonstram cit de destepti sintem.
      Si de multe ori calcam democratia in picioare, in speranta ca-i vom darima pe actualii guvernanti.
      Am dat mai sus un link de minti luminate ale tarii care mor de grija USL/PSD, iar noi condamnam prostimea (care o fi aia?) ce voteaza cu PSD-ul.

    • @Cornelia Neagu – să presupunem că proprietara gospodăriei are vreo 80 de ani, iar vecinii sunt o familie de conlocuitori la 120 kg bucata. Dacă scena ar fi avut loc în Statele Unite, bătrâna ar fi avut în casă o pușcă și ar fi știut s-o folosească, iar fermierii din jur ar fi format ei o poteră, dacă vedeau că șeriful e vândut. Pe plaiurile Mioriței, dacă vine unul mai hotărât să le bage mințile în cap conlocuitorilor așa cum merită, oamenii se vor speria tocmai de acela, că pe conlocuitori îi cunoșteau și se obișnuiseră cu ei.

      Am fost exact în situația aceluia mai ”hotărât”, înainte de a ajunge la concluzia că în România nu e nimic de schimbat până nu merg decrețeii la loc cu verdeață.

    • Nu mă îndoiesc că Dragnea & Co. râd cu lacrimi de faptul că nu sunteți de acord cu ei și că vă pasă de legislația aia pe care tocmai o transformă în instrument de protecție a cleptocraților.

      Rețineți un lucru esențial: SINGURA șansă pe care o aveți acolo e înlăturarea PSD de la putere. În România a început deja procesul de mexicanizare. Dacă națiunea nu reușește înlăturarea PSD de la putere în viitorul apropiat (cel mai târziu la alegrile din 2020), și peste 30 de ani veți continua să vă exprimați indignarea în stradă împotriva Dragneaului acelor vremuri, care la râmdul lui se va veseli până la lacrimi pe seama disperării dumneavoastră…

      Ca să înțelegeți la ce mă refer, Mexicul e controlat de aproape 90 de ani de Partidul Instituțional Revoluționar – pornit ca o mișcare soialistă/comunistă/troțkistă. A ajus rapid o oligarhie maifiotă ce controlează TOT. De la industria petrolieră și fabricile înghesuite de-a lungul frontierei cu SUA ce iau locul Chinei ca sursă de mână de lucru ieftină/sclavagistă până la bandele de traficanți de droguri ce se luptă între ele și împotriva oamenilor provocând sute de mii de cadavre Există vreo duzină de partide de opoziție conduse de leader-i charismatici ce se sfâșie unii pe alții de decenii, dau constant în gât abuzurile și porcările puterii. Ele fac oczaional mari demonstrații publice pline de strigături și banner-e inteligente și haioase. Între timp „revoluționarii instituționali” își văd de treburi ș se distrează copios pe seama „desperdos”, a „moflujlor”, a „rataților” care latră degeaba în stradă. De aproape 90 de ani!!!

      „A face ceva” nu înseană deloc smiorcăielăi și lamentații. Mitingul a fost un EȘEC pentru că în urma lui nu s-a shimbat NIMIC.

      P.S.: Cu ocazia alegerilor veți sta din nou acasă tânguidu-vă că nici Făt Frums, nici Ileana Cosînzeana și nici măcar Harap Alb nu candidează, deci nu aveți pe cine alege. PSD va câștiga alegerile la scor din nou cu nici 20% din electrorat… Vorba poetului: „Viitor de aur/Țara noastră are!”

      • Pai ce au cerut manifestantii , e ceea ce au primit. Deci e un succes. Care era sloganul lor, revendicarea lor ? A, si sa plece guvernul legitim. Ok. Data viitoare incercati cu lunetisti , ca in cazul Maidan. Deoarece ma indoiesc ca data viitoare vor mai veni multi oameni la un miting ilegal neasumat si neorganizat de nimeni dar infestat cu securisti , oengisti si borfasi.
        Daca majoritatea electorala prefera PSD-ALDE, acceptati sau plecati. Sau manifestati-va violent frustrarile politice si suferiti consecintele. Rasturnarea de la putere prin violente a unui guvern legitim nu este stat de drept nici democratie , este lovitura de stat iar instigatorii sint complici. Asa ati pierdut Turcia, asa veti pierde si Romania. E timpul sa ne reconsideram relatiile cu vecinii. A trecut vremea „revolutiilor” colorate,fie ele si portocalii sau violet.

        • Dom’ PSDilă mare grijă ce vă doriți, că s-ar putea să se întâmple! Sunteți tot mai aproape de postura parazitului ce s-a umflat prea tare și care-și pierde organismul gazdă.

          Oamenii ăia care au manifestat „ilegal” nu depind de România. Ei pot pleca oricând pe măsură ce-și pierd iluziile și speranța. Eu nu vă mai plătesc milostenii de aproapae două decenii și-mi priește. E o stare ce chiar creează dependență – acum nu v-aș mai plăti pentru nimic în lume. Cu cât mai mulți oameni realizează ceeea ce am realizat eu, cu atat soarta dumeavostră devine tot mai complictă. Dumneavoastră n-aveți unde pleca pentru că nimeni nu importă paraziți. Din ce o să vă mai duceți zielele pe măsură ce se subțiază pomenile?! Lătrăii sunt primii sacrificați înainte ca alde Dranea să srângă ei înșiși cureaua…

          Davă vreme revoluțiilor colorate a trecut (încă mai schelălăiți după alegerile din 2004, 2008 și 2009 :) ) însemnă că și dumneabostră sunteți sortit pieirii de inaniție.

          P.S. Bag seama că disperarea PSD-imii depășește limitele normale odată ce postacii PSD-iști sunt trimiși ă-și încerce norocul pe forumuri precum contrbutprs.ro.

  18. Mai multe observaţii la cică un „succes”.

    Absolut halucinant cum unii se-mbată îmbătîndu-i şi pe alţii cu apă chioară.

    „Adevărul va învinge” (slogan de pe undeva din pressa intelectuală mulţumită de „succes”)

    Slogan de mucava !
    În istorie, Numai Adevărul învingătorilor Învinge !
    În România de azi, cea a aceloraşi învingători de 70 de ani,
    Nu există niciun ADEVĂRAT Leader Politic !
    Nu există nicio ADEVĂRATĂ forţă politică !
    Nu există niciun Adevărat Program Politic !
    Nu există nicio Adevărată şansă reală concretă !
    Nu există nicio intelectualitate care ar fi capabilă să-şi rişte pielea !
    Nu există ! Nu există ! Nu există Absolut nicio premiză real-concretă adevărată
    care să se opună şi să lupte cu Balaurul Demonic post-comunist/ex-securist !
    Nu mai există nici cel mai mic gram de curaj şi Adevăr în mintea unui popor întreg,
    făcută şi făcut Absolut Total Chisăliţă de 70 de ani !
    Nu mai există Nimic ! pentru a spera o redresare a unei Ţări Întregi !
    Cei cîţiva oameni oneşti care se mai agită fantastic, nu-s, în realitate,
    decît înduioşătoare surse de speranţe-n van amăgiri gratuite naive şi false.
    Ei îşi văd de treaba şi Vă lasă cît de cît totuşi, cu succes, să manifestaţi/protestaţi,
    pentru că asta dă bine la imaginea democraţiei.
    Le faceţi astfel indirect jocul.
    A striga tare răcoreşte şi uşurează conştiinţele,
    Aveţi Soluţii Reale ?
    Cu cine înlocuiţi PSD-ul ?

    Adevărul va învinge poate-poate abia,
    şi asta dacă Bunul Dumnezeu s-ar gîndi un pic : „Domnului să ne rugăm !”
    şi norocul ar surîde luminos straniu,
    doar eventual într-un post-mortem ridicol şi inutil.

    „Îi vom învinge” ! PE CINE ?
    Domnule Radu Vancu, mă scuzaţi că îndrăznesc în aşa zisul peisaj politic post-decembrist
    de 28 de ani nu există numai PSD-ul. PSD-ul e doar „vitrina” care se vede.
    În Magazia Prăvăliei zace mare Cacialma Triumfătoare Veşnic Învingătoare
    Pe Ei nu-i veţi învingea absolut niciodată,
    CU CINE şi CU CE forţă/partid politic;
    cu ce oameni din întregul popor adus/dus la votul popolar veţi învinge ?
    Vidu-i Absolut !
    ASTA ar trebui să fie preocuparea dumneavoastră Esenţială,
    CU CINE şi CU CE ?

    • Cum adica „cu cine inlocuiti psd-ul”?
      Raspunsul este: CU ORICINE !
      Nu exista in peisajul politic actual ceva mai rau. Nici macar la fel de rau.

      • @comentator uluit – înlocuirea PSD l-ar face să câștige următoarele alegeri en fanfare, exact ca în 2016. Exact ca în 2000, exact ca în 1992. De câte ori trebuie să se repete schema asta ca să reții și tu ceva?

        PSD trebuie înlocuit cu un guvern care să provină din alegeri. Există niște formațiuni capabile să câștige niște alegeri și să formeze un guvern?

    • Dom’ PSDilă zice-ți lu’ dom’ Dragnea să se mai caliceasăă și să-și găsească și el niște postaci mai răsăriți ca dumneavoastră și ca răsfiratu’ – expiratu’ de mai sus…

      P.S. : Cine poate înlocui PSD-ul cu a sa Vasilica-Viorica?! Orice om de pe stradă! Ăsta este singiril lucru esențial pe care PSD-ul lui Dragnea l-a demonstrat în ultimii ani. LA un moment dau propagada lor sugera că „Dom’le e hoți da’ e pricepuți”. Partea cu „priceperea” s-a evaporat…

      • @ Harald
        Nu exista formatiuni capabile sa castige niste alegeri, daca le organizeaza Dragnea. El e maestru in asa ceva. De aia a si fost condamnat.
        De cate ori vrei sa mai fie condamnat pana sa retii si tu ceva?

      • Soldate, cand iti mai vine ideea sa scrii despre coruptie incepe cu dosarul Microsoft si cum l-a tinut protejata voastra Kovesi la sertar pina s-a prescris fapta. Citeste ce a scris „idioti utili:” mai sus, n-aveti argumente si e si normal sa n-aveti, deoarece n-aveti dreptate. Ori ai impresia ca fura Dragnea mai mult decat coruptul pus de voi, Basecu ? Vrei sa-ti insir lista pedeleprelor care se numesc azi „liberali” , in cepand cu Blaga , Anastase, Udrea etc ? Voi sinteti mama coruptiei si a furtului din Romania. Care-i problema, nu va mai intelegeti cu Dragnea la para-ndarat ? Va dore ca nu va mai lasa sa furati din Romania la fel de mult ca pina acum ? V-a lovit asa de tare ca a trecut CAS-ul la angajati , ca sa nu-l mai furati voi ? Si @Contributors, hai cu cenzura , ca sa ajungeti sa va cititi singuri voi intre voi , cum aproape ca sinteti deja. Cereti sa va schimbe adminul securist vandut , ca va perdeti painea.

    • „CU ORICINE”
      &
      „Ori ce om de pe stradă”
      &
      „Cu un guvern care să provină din alegeri”
      Dar ce superbă auto-contradicţie !!!
      „dar oare există formaţiuni capabile să cîştige nişte alegeri şi să formeze un guvern ?”
      Dragi zeloşi comentatori-cunoscători,
      dovediţi din păcate o totală „duioasă”(mioritică ?) lipsă de cunoaştere a realităţii concrete.
      O totală lipsă de cunoaştere a istoriei societăţii româneşti, în special cea a ultimilor 70 de ani.
      O totală lipsă de cunoaştere a ceea ce comunismul-ideologia comunistă a reuşit să „facă” din societatea, educaţia, şcoala, cultura şi intelectualitatea românească.
      O totală lipsă de cunoaştere a ceea ce post-comunismul/ex-securismul Totalitar a reuşit să facă
      din ceea ce a mai rămăs (după 1989) din societatea, educaţia, şcoala, cultura, intelectualitatea şi „politica-pseudo-democraţiei” instaurată ca dictatură A AMALGAMULUI Absolut.
      Dovedind cu mult „umor” Toate astea, şi nu-i puţin !
      rămîneţi nişte simpatici comentatori fantastici
      care cauţionaţi în continuare, astfel, „naiv” şi indirect,
      chiar şi după 28 de ani de dezastru programat triumfător :
      PE
      ORICINE
      şi
      ORICE.
      P.S. Absolut toată structura/infra şi supra,
      paralelă, adiacentă, intrisecă şi colaterală,
      cum o numiţi d-voastră. (cică) politică,
      este în mîinile post-comunismulu/ex-securităţii
      indiferent cum s-o numi P.S.D. & etc & ş.a. & ş.a.m.d.
      Cît despre poporul alegător & alegeri libere, vă rog să mă iertaţi,
      se pare că nu ştiţi (deloc) pe ce lume trăiţi.
      Măcar aveţi dreptul la opinie.
      Numai că această simplă libertate vă bruiază complet luciditatea şi raţiunea.
      Dar să nu uităm trăim, în plină dictatură A ORICINE şi ORICE !
      SUPERB(i) !

      • @FANTASTIC – capacitatea ta de analiza pare destul de limitata. Chiar crezi ca fostii securisti au nevoie de o atmosfera ca in Turcia? Chiar crezi ca Dragnea are puterile pe care le avea Ceausescu? Ideea e ca Romania nu are nevoie de un „guvern revolutionar”, inca mai exista metode de a-l trimite pe Dragnea la inchisoare fara a da foc tarii. Pentru Ceausescu nu mai existau metode, de asta a fost nevoie de un plan B.

        Oricine a prins vremurile iti poate confirma ca Romania anului 1992 era net preferabila celei din 1988, desi democratia era tot butaforie. Esti capabil sa intelegi ceva din asta sau explic mai departe?

        • Stimabile „Harald”,

          De-a mea e „limitată”,
          A lu’ matale e cu mult „limitaEtatizată”,
          şi asta se vede nu doar de Departe.
          Amalgamul pe care-L faci „securiştii-Dragnea” este Lamentabil !
          Chiar că încă n-ai înţeles Absolut Nimic !
          iar cînd îl mai bagi şi pe „ceauşescu” în ecuaţie, este/devii un Dezastru DORIT Evident !
          „de-asta a fost nevoie de un plan B” : Stimabile „Harald”, AL CUI ????
          AL CELOR care şi ASTĂZI guvernează „România” !
          CINE Compară „România” lui 1992 cu cea din 1989 (sic! 1988!) ? EU NU !
          Iar comparaţia lu’ Matale, evident manipulatorie NU are Nimic CU PROBLEMA de Azi
          şi Cu Problemele Dictaturii Toatalitarist post-comunist/ex-securiste DE AZi !
          Şi nu uita un lucru ESENŢIAL,
          NU „ORICINE a prins vremurile”,
          AZI,
          după aproape 30 de ani !!!!!!
          P.S. ……. explică mai departe, te rog, ar fi intersant !
          Dar dacă ai fi Cinstit, ai răspunde şi la „dilemele” pe care le RIDIC,
          Ceea ce nu o faci (evident !!!) DELOC !

        • @Harald

          Eşti un SUPERB AMALGATOR !

          „atmosferă ca în Turcia” ???
          „foştii securişti” ?
          „puterile pe care le avea Ceauşescu” !!!
          „guvern revoluţionar” ????
          De-ALDE „Dragnea” (citeşte BINE, d-le Harald, între ghilimele, între MARI ghilimele !!!!),
          Are Cu MULT Mai Multe PUTERI decît „ceauşescu” ! Este EVIDENT !
          CĂCI „la mijloc” Nu e doar „dragnea” ! Complicat de-a pricepe !!!! FOARTE !
          Este Evident CĂ de la „Revoluţie” încoace ! (numai unii se „face” că nu pricepeşte !!!)
          Doreşti Un Desen ?
          „Ţara” e într-un PÎRJOL ÎNFIORĂTOR Continuuu Lent şi Subtil Demonic, de 28 de ani,
          iar matale don Harald, nici măcar nu-ţi dai seama !?????
          sau doar Te pre-Faci ?
          Ce „guvern(e)” a avut România de 28 de ani ? 28 DE ANI !!!
          Stimabile, „glumeşti” ?!!!???
          Ori doar eşti, ştiinţifico-FANTASTIC !

        • Stimabile „Harald”,

          Numai şi Numai Faptul că te faci că nu-ţi dai seama CĂ :
          Sistemul !
          SISTEMUL !!!!!!!
          A creat TOATE „guvernele” din decembrie 1989 pînă Astăzi,
          indiferent cum s-au numit ele/ei
          „iliesciste”, „constantinestişte”, „năstăsişte”,
          „băseşiste”, „yohaniste”, „dragneaniste”
          TOATE !
          Absolut Toate !
          sînt
          Emanaţii ale „revoluţiei de-n decembre”
          şi,
          Următoarele
          Toate (pentru cel puţin 50 de ani încoace !)
          TOATE
          VOR
          FI
          „idem”,
          ÎNFIORĂTOARE !!!!!!
          ( cu alegeri Libere EVIDENT, deMORcratice Adevărate, NU ?!?!)
          Ca-n CARAGIALE
          EMINESCU
          CREANGĂ !

        • @Harald

          Oare îţi sînt CLARE
          Noţiunile, devenite banale astăzi (doar pentru o extrem de mică minoritate !) , de :
          „comunism” ?
          „ideologie comunistă” ?
          „schimbarea la faţă a comunismului” ?
          „post-comunism” (pseudo-democratic, pseudo-capitalist, pseudo-liberal, pseudo-liberter) ?

        • Domnule „Harald”,

          Pentru a putea eventual continua un dialog
          Ai putea răspunde simplu şi corect :
          După 1989,
          Există democraţie în România ?
          Există Alegeri Libere ?
          Există Conştiinţă Politică de Massă ?
          Există partide politice ?
          Există politică de opoziţie ? Cine ?
          Există Libertatea de Opinie ?
          Există PAUL GOMA în România ?
          Există Un Leader politic fiabil-viabil REAL ?
          Există o formaţiune politică în opoziţie cunoscut Concret-Valabilă ?
          Există un program politic concret atrăgător şi fuzionabil ?
          Toate Aceste întrebări sînt puse la Nivelul Întregii Ţări !
          Despre Ce Vorbim ?!?

    • @FANTASTIC – dacă, prin absurd, aș încerca să conversez pe înțelesul ei cu o persoană care are nevoie de asistență psihiatrică, lumea care ar asista la conversație n-ar mai putea face diferența.

      În 1990 sau 1992, Ion Iliescu nu avea nevoie de o diplomă în democrație, nici din partea Academiei Regale din Suedia, nici din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite. Avea nevoie să fie acceptat la conducerea țării de către publicul larg și era acceptat. Restul detaliilor, că a fost el votat de 85% din alegători, erau doar elemente de recuzită. El era acceptat la conducere, oamenii simpli discutau cu el în mijlocul străzii și aveau impresia că-i ascultă etc.

      • O, Harald !

        Ce lume minunată, Cea mai minunată dintre Lumi !

        „O wonder !
        How many goodly creatures are there here!
        How many beauteous mankind is! O brave new world,
        That has such people in’t!”

  19. @imbecili utili În ceea ce privește Siria, „a se slăbi”. În momentul intervenției rusești în Siria, propaganda sovietică a pornit o campanie fulminantă pe fb al cărei scop era să demonstreze că occidentalii sunt niște impotenți ( probabil că într-o oarecare măsură așa și e) și că ei o să facă ordine cu metodele lor rapid și urgent. Cea mai gogonată propagandă mi s-a părut aia cu tinerii ruși care îi pun la respect pe emigranții islamiști din… Vladivostok. A fost share-uită de zeci de ori de diverși cunoscuți de-ai mei. Puneți mâna pe o hartă și vedeți dacă s-ar duce vreun imigrant la Vladivostok :) Dar la „studii medii”… ține.
    Odată ajunși în Siria rușii și-au securizat portul … și cam la atât se rezumă bravura lor. S-a stabilizat cumva situația în Siria? Au terminat războiul civil? I-au „pus la respect” pe islamiști? Cam greu, devreme ce au cam fost de partea lor….
    După părerea mea, propaganda lor a fost perfectă în acel moment. Însă o dată trecut efectul surprizei, nu se va mai putea repeta ; va trebui să inventeze cu totul altceva. Nu cred că va mai fi cazul….

    • Don Badici,
      Ce-are Siria
      Cu Subiectul GRAV
      De-AICI ?
      Sau vă place ….. ?!?
      comentariul în sine ca chestie existenţială !

      • comentariul era adresat cuiva după cum puteți vedea dacă priviți mai atent. Din păcate cred că e un bug în versiunea asta de wordpress- după un număr de reply-uri butonul de răspuns nu mai e accesibil sau cel puțin nu mai funcționează cum trebuie, așa că răspunsul a apărut ca un comentariu individual. Vedeți mai sus thread-ul respectiv, scuze pentru incongruență.

  20. @Harald, faptul ca recurgi atat de lipsit de precautie la amenintari directe cu incendieri si omucideri, da masura frustrarii care te macina datorita faptului ca nu v-a iesit pasienta. Manipularea, propaganda , instigarea. Si mai arata ca esti oengist platit si protejat de serviciile americane, deoarece altfel serviciile romanesti te-ar fi saldat deja pentru ceea ce postezi. Din fericire pentru noi nu te duce mintea prea mult. Esti prea previzibil si neindeminatic. Iti pierzi cumpatul prea usor , in special cand iti lipsesc niste argumente macar aparent credibile.
    In Piata Victoria nu s-a luptat diaspora cu jandarmii, s-au luptat autoritatile legitime ale Romaniei impotriva unor tentative de destabilizare orchestrate de serviciile americane in colaborarecu o mina de vanduti locali in frunte cu Werner si cu Ciolos. Motivele? Economice si politice. USA pierde Romania , Romania in sfarsit se alatura intereselor Europene si nationale. Ati ratat.

    • @Stroe – data viitoare, când Jandarmeria mai pune la cale astfel de scenarii ca să justifice riposte violente, s-ar putea să se aleagă cu dubele incendiate. Rolul legii nu este să justifice opresiunea, iar Ceaușescu a primit cea mai bună lecție la Târgoviște, pe tema asta.

      Oamenii decenți vor sprijini Jandarmeria când se războiește cu galeriile de fotbal, dar nu când dispersează proteste pașnice folosind excesiv violența. Iar într-o situație gen 1989, ai să ai ocazia să vezi că Jandarmeria are un renume prost printre alte trupe, exact cum aveau și trupele de Securitate înainte de 1989. Și ghici cine o s-o încaseze, în aplauzele mulțimii? :)

      În rest, se pare că ești venit cu pluta pe-aici, dacă-mi ții mie teoria ONG-urilor și a serviciilor secrete.

  21. Incepe sa semene ciudat de mult cu actiunile gulenistilor din Turcia. Ati ajuns sa vorbiti deschis despre atacarea jandarmilor de catre armata si /sau trupe paramilitare.

    ” partea asta cu “gaze folosite legal de jandarmi” se poate termina prost pentru ei. Nu doar cu cocktail-uri Molotov care sa-i prajeasca pe cativa dintre ei, dar si cu interventia altor trupe impotriva jandarmilor.”

    In Turcia , tentativa de lovitura de stat a inceput prin atacul asupra sediului presedintiei a unor elicoptere de lupta decolate din baza NATO de la Incirlik.

    Continuati, d-le Harald , devine interesant. Imi amiteste de acel individ care indemna la TV oamenii sa ia pistolul jandarmilor si sa-i impuste in cap , sub pretextul „legitima aparare”.

    • @Dominik – din comentariul tău rezultă că Erdogan e the good guy în toată povestea din Turcia, iar NATO sunt the bad guys. Nu e nevoie de nimic în plus, e clar ce povești ai în repertoriu. Ia-l pe Dragnea și cereți azil politic în Turcia :)

      • @Harald ne puteti va rog arata articolul de drept international sau regulamentul NATO care permite unui stat membru NATO sa instrumenteze o lovitura de stat impotriva autoritatilor legitime, alese liber si democratic , recunoscuta ca atare de ONU , ale altui stat membru sau nu al NATO ? Ca sa ne dam seama cineare dreptate, dvs sau @Dominik.
        In afara faptului ca Turcia , ca stat suveran, este singura in masura sa decida de unde cumpara armament (si a ales sa cumpere din Rusia) , puteti invoca vreun motiv legitim, legal, pentru care o putere straina ar fi indreptatita sa schimbe prin atac militar un regim legitim care nu a incalcat nici o norma de drept international ? Ca sa ne dam sama cine a bad guy, nu ?
        Concret, ce-i reprosati puterii legitime din Romania ca sa justificati o lovitura de stat ?
        Puteti indica incalcarea vreunei norme constitutionle, legale, interna sau internationala ?
        Cu dovezi, daca se poate. Multumesc.

        • Realpolitik. Turcia hranestesi adaposteste multe milioane de refugiati proveniti din zonele unde NATO a provocat si intretine conflict armat . Ganditi-va la Afganistan, Irak, Siria. Erdogan a cerut USA si UE sa contribuie la intretinerea refugiatilor, sub amenintarea ca altfel le va permite refugiatilor sa vina in Europa. Deocamdata doar granicerii turci ii opresc pe refugiati de la a invada Grecia si Bulgaria iar de acolo , occidentul.
          Ei bine, NATO adica USA si UE au incercat sa scape fara sa plateasca , au incercat sa-l dea jos pe Erdogan si sa-si puna marioneta lor, asta dupa ce si-au deconspirat intentiile ostile Turciei prin incurajarea si sponsorizarea PKK si a miscarii oengiste guleniste. Ghinion, sau m**e, fapt e ca nu le-a reusit, Erdogan fiind agreat de majoritatea armatei si a electoratului turc. Mai mult, impunerea de catre USA de sanctiuni economice impotriva Turciei nu facedecat sa exacerbeze sentimentul antioccidental in Turcia , stare de lucruri care este profund daunatoare intereselor europene.
          Romania este folosita de USA in stransa colaborare cu Rusia ca unealta impotriva UE , de aici si incercarile Germaniei de a se salva macar pe sine, prin strangerea legaturilor cu Rusia.
          Deschiderea granitelor de Turcia spre Europa ar insemna nu numai sfarsitul UE dar si al multor state occidentale , din cauze economico-sociale evidente. Si ganditi-va si la ISIS , care se considera azi manipulati, folositi si abandonati. (Cu exceptia White Helmets desigur, care sunt in curs de extractie spre Canada si nu numai ).
          Asadar nu e vorba despre bine si rau , despre cine e bun si cine nu. Este vorba despre interese si despre supravietuire.

          • Atunci, spuneti-mi un motiv, macar unul , pentru care sa mai merg eu vreodata la un protest sau adunare publica sau miting sau proces electoral. Ce naiba am eu de obtinut din asemenea afacere unde eu sunt doar carnea de tun, victima colaterala, scutul uman , materialul propagandistic sau pretextul unor forte si actori aflati in conflict si care-si vad fiecare de agenda lui, niciuna din agende nefiind si a mea.
            Toata lumea se plinge ca romanii da rind nu se implica, intelectualii nu se implica. Pai si unii si altii stiu ca implicarea ar insemna sa sa se angajeze gratis intr-un razboi care nu este al lor si din care au doar de pierdut, indiferent cine castiga. Nu e nici o diferenta intre a fi furat deJohannis, de Ciolos, de Basescu sau de Dragnea. Nu e nici o diferenta intre a fi gazat si batut in 2012 si 2018. La Bucuresti sau la Bonn sau Washington sau Paris. Gazul e acelas, bataia e aceeasi. La fel este cu votarea , la fel este cu mass-media , la fel este cu saiturile de propaganda , isterizare si manipulare in scop politic.

            • @retoric – foarte corectă abordarea dvs., manifestațiile de stradă folosesc doar unor politicieni gata să le confiște sau să se pună în fruntea lor, atunci când au ceva de obținut de asta. Însă la nivelul societății civile, manifestațiile de stradă sunt un mod civilizat de a-și afirma nemulțumirea, iar puterea politică a momentului ar trebui să înțeleagă că ăsta e un feedback primit din partea societății.

              Tendința politicienilor de a confisca în folos propriu manifestațiile stradă nu justifică violența excesivă a trupelor de ordine, iar unii dintre jandarmi și dintre șefii lor ar trebui să facă închisoare pentru modul cum s-au comportat în 10 august.

        • @Sorina Sebastian – asta e o abordare tipic PSD-istă, din categoria ”hoțul strigă hoții”. Nu există nici măcar indicii (cu-atât mai puțin dovezi) despre vreo implicare a unei țări NATO în pretinsa lovitură de stat din Turcia, foarte probabil regizată chiar de Erdogan. Persoanele ca dvs. au mare noroc că nu mai trăim pe vremurile când mincinosului i se tăia limba.

          La fel și în ce privește ”lovitura de stat” de la mitingul diasporei, vă victimizați exact în maniera descrisă mai sus. Dacă în familie nu ați avut ocazia să deprindeți corect noțiunea de ”stimă de sine”, astăzi nu vă mai poate ajuta nimeni.

          • @Harald haideti, domnule, elicopterele militare care au atacat palatul prezidential au decolat de la Incirlik , baza NATO cae adaposteste armament nuclear american, deci a fost opera lui….. Putin.
            A scris bine ce a scris nu mai stiu cine mai sus, cand nu aveti argumente cu care sa rastalmaciti adevarul recurgeti la negarea evidentei sau la injurii si atacuri la persoana.
            Atacul elicopterelor a fost filmat si difuzat in direct, live , si decolasera de la Incirlik. Din baza nucleara NATO. Bine ? In direct. Live.
            Indicii nu exista si nici cea mai mica urma de dovada nu exista de fapt despre acuzatia total nefondata ca rusii l-ar fi otravit pe Skripal. Poate mai scrie dl. Naumescu un articol, in care sa invoce din nou niste „specialisti” (fara nume sau link, evident) care sa contrazica raportul oficial al agentiei britanice oficiale insarcinata cu ancheta. Spre stiinta dvs si a d-lui Naumescu -daca nu sinteti aceeasi persoana- guvernul UK a declarat oficial ca NU se poate stabili provenienta substanei , ca NU exista indicii spre vreun suspect oarecare si ca la ora actuala nici nu mai sint siguri daca macar a fost Novichok. Ok ? Take a break. Mai odihniti-va. Nu e suficient sa declarati ritos ca „e minciuna” sau ca „acesta-i adevarul” , sau ca „e o conspiratie” , aveti nevoie de dovezi. Deosebirea esentiala intre propaganda dvs si cea rusa/turca este ca a lor se sustine cu dovezi verificabile. Nu cu gogomanii gen „modificarea ADN-ului”. Propaganda lor se sprijina pe declaratiile oficiale facute public ale autoritatilor britanice, a dvs pe declaratia unui politician facuta la cateva ore dupa incident cand nu trecuse nici macar timpul necesar analizarii substantei incriminate.
            Exista propaganda mincinoasa si exista propagarea adevarului. Faptele din 10 August le-am vazut in direct. N-am nevoie sa-mi traduceti dvs ce-am vazut cu ochii mei. Iar cand veniti cu teorii ale conspiratiei prezentati si dovezi. Altfel, doar demonstrati ce sinteti: zvoner si raspandac. Agent de infuenta. Foositi un nick-name compromis, gasiti altul.

            • @Roberta Stase – fără supărare, când cineva vorbește despre nickname-uri compromise tocmai când folosește mai multe la același articol, de-acum intrăm pe terenul psihiatriei clinice. Iar când facem salturi de la Erdogan la Noviciok, e tot terenul psihiatriei clinice.

              Dacă vreți să continuăm discuția despre Incirlik, vă rog să furnizați cel puțin înmatriculările a 2-3 dintre elicopterele la care vă referiți și vă pot spune exact ce e cu ele și cui aparțin. Dacă nu, găsiți-vă altă distracție, vedeți cât e halatul.

            • Conteaza de unde au decolat, Harald, nu cui apartin. Dintr-o baza nucleara NATO nu decoleaza nimic fara aprobarea USA.

            • @rasfirat – de la Akinci au decolat, postac mic și necăjit. Ce treabă are Akinci (LTAE) cu Incirlik (LTAG) ? Te-ai uitat pe o hartă, să vezi unde e una și unde e alta? Așa știi tu, că Akinci e ”bază nucleară NATO” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro