marți, martie 18, 2025

…de ce rateaza Evenimentul Zilei … evenimentul zilei?

… a fost odata, ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti, o presa care isi lua in serios menirea, o vreme in care jurnalistii nu se opreau din filmat sau fotografiat doar pentru ca o haita de lupi le atacase piciorul, smulgand halci de carne din el, ba dimpotriva (caz real), un timp in care presa era prima care sa isi taxeze critic proriile derapaje. Unde au disparut toate astea? Cand? Cum?

Cand a murit Evenimentul Zilei? Cum? De ce? Nu stim. Nu ne raman decat speculatiile, pentru ca Evenimentul Zilei nu a considerat asta o stire. Evenimentul Zilei a ajuns un fel de strigoi care mai bantuie inca prin lume, pentru ca nimeni nu indrazneste sa-l traga deocamdata de maneca si sa-l anunte ca e mort.

Cand Adevarul lui Patriciu a avut probleme (pare-se ca inca le mai are), Evenimentul Zilei a fost primul care le-a semnalat, cu o satisfactie greu disimulata sub masca obiectivitatii – si bine a facut. Cand, insa, la Evenimentul Zilei, sunt „restructurati” oameni care reprezentau, din multe puncte de vedere, coloana vertebrala a gazetei, EvZ tace malc. Barna din propriul sau ochi nu il incomodeaza. Unde au disparut editoriale pregatite pentru publicare? Nu stim. S-a schimbat politica editoriala? Habar n-avem. Au fost ratiuni financiare? Putem doar specula. EvZ nu ne informeaza. EvZ scrie despre cate in luna si-n stele, Mircea Marian comenteaza despre Patriciu, dar nu pomenste nimic despre plecarea pana mai ieri colegilor Ioana Lupea, Horea Ghibutiu, Calin Hera, Serban Stoica, Raluca Dan, si multi, multi altii. Asta nu il intereseaza. O intreaga redactie e, de facto, decimata peste noapte, dar asta nu mai este o stire la EvZ. Nimeni nu catadicseste sa dea macar un comunicat „de lemn”, ca „s-a restructurat”, ca EvZ „ramane in continuare in serviciul cititorilor”, ca” le ureaza succes celor care au parasit echipa”, ca, ma rog, ne pasa adica si nu ne ascundem dupa degete atunci cand fulgerul loveste in ograda noastra, doar pentru ca-i ograda noastra, ba dimpotriva. Suntem inca in stare sa ne autopsiem pe viu, in direct.

Nu, nimic din toate astea.

Ei bine, draga Marian, ingaduieste-mi un sfat dezinteresat: asta e evenimentul zilei! A ignora realitatea, oricat de dureroasa, nu e o solutie. Spre desoebire de strigoi, realitatea are ceva mai multa consistenta.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea-asa. Dar, spre deosebire de EvZ, eu n-am incalecat pe nici o capsuna.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Pacat. S-a mai dus ceva la dracu’.

    Si-a pus cineva problema ca ziarele bune mor tocmai fiindca patura care le-ar fi putut citi e pauperizata / umilita / in Strainezia ?

  2. Din punctul meu de vedere un ziar privat nu este decat o afacere la fel de privata. Toata tevatura referitoare la obiectivism, deontologie, profesionalism se stinge brusc atunci cand se ajunge la decizii luate pe considerente economice.
    Cred ca majoritatea afacerilor cu presa scrisa sunt intr-o situatie economica dezastruoasa si in mod cert vom mai asista la astfel de miscari in momentul in care „creditorii” acestor afaceri vor inchide robinetul cu bani.
    Faptul ca EVZ nu mentioneaza nimic despre „decimarea redactiei” este in fond o decizie cat se poate de fireasca avand in vedere ca este totusi o afacere privata.

  3. Ne spui ca ziarele ar trebui sa dea in fiecare zi lista cu angajatii care au pierdut sau au castigat un loc de munca in Romania?
    Sau ti-ai pierdut dimensiunea nasului si crezi ca tu si colegii tai sunteti subiect de interes national? Ba chiar problemele voastre sunt „evenimentul zilei”.

    • Domnule ion, inapoi la spart seminte, te rugam. A te abtine atunci cind nu intelegi subiectul e o chestie de bun simt. Sint sigur ca si acolo, la periferie, mai exista, macar din cind in cind.

  4. Observatia domnului Fumurescu este corecta. Pare evident ca motivele pentru care editorii si redactorii care au ales sa paraseasca EvZ nu au fost pur economice. Ei nu fusesera restructurati, au ales singuri sa plece. De ce? Cat de rau se degradase situatia de la EvZ? Existau interferente in actul editorial? Au existat materiale comandate? Probleme deontologice? Profesionale? Si daca toate aceste probleme sau o parte din ele au existat, ele ii afecteaza si pe cei care scriu in prezent? Dar pe cei care semneaza editorialele? Cartarescu, Tismaneanu, Patapievici? Ei sunt afectati. S-or fi intrebat de ce a plecat atata lume de la EvZ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro