vineri, ianuarie 27, 2023

De ce să-ţi plăteşti taxele când ANAF e-n slujba fanarioţilor lui Vâlcov?

Am citit, zilele acestea, despre furia cu care ANAF s-a năpustit asupra unei covrigării dintr-un oraş de provincie. Inspectorul fiscal s-a dus să cumpere covrigi, nu a primit bon, i-a luat la controlat şi le-a „suspendat activitatea”. Mai mulţi oameni au rămas fără loc de muncă, probabil că la această oră contribuabilii români le plătesc ajutorul de şomaj. Înţeleg, din cele lecturate în ultima perioadă de timp, că a fost o întregă campanie a ANAF împotriva micilor întreprinzători: şaormerii, mici magazine de familie, cârciumioare de cartier. În paralel, la televizor rulau ştirile despre mita care ar fi fost primită de ministrul de Finanţe Darius Vâlcov: bani, lingouri de aur, peste 100 de tablouri, printre care Renoir, Picasso, Andy Warhol…

Aş vrea să transmit un mesaj aparent incorect politic: îi înţeleg pe micii întreprinzători care, sufocaţi de taxe şi impozite, încearcă să supravieţuiască aşa cum pot. Nu se poate să te uiţi la televizor, să vezi că ministrul de Finanţe lua milioane de euro mită şi ordona Direcţiei de Luptă Antifraudă să-l protejeze de DNA şi, după astfel informaţii, să fii de acord să plăteşti taxele către stat.

Vă rog: nu-mi vorbiţi mie despre forţa IRS-ului, serviciul american de colectare a taxelor! Se spune aici, în Statele Unite, că de două lucruri nu vei scăpa: de moarte şi de plata taxelor. Este adevărat. Dar nu ştiu să fi citit sau să fi auzit ca vreun înalt oficial din IRS să fi fost prins luând mită. Au existat controverse politice legate de grupurile politice ţintite de IRS, dar nu scandaluri de corupţie!

Încă din 1848, Henry David Thoreau, ideologul nesupunerii civice, a explicat că neplata taxelor este o formă de a te opune unui guvern nedrept. Sigur că este o mare distanţă între idealurile lui Thoreau – care se opunea sclaviei – şi pragmatismul micului întreprinzător care se luptă zi de zi să supravieţuiască. Însă cred că este justificată moral tentaţia antreprenorului român de a păcăli un stat corupt. Există impresia că ANAF vânează companiile fără sprijin politic sau pe cele ale adversarilor PSD, în timp ce prietenii guvernului sunt protejaţi. Cum explică ANAF faptul că reuşeşte să recupereze doar 10% din bunurile a căror confiscare a fost dispusă de instanţă? Eu cred că o mare parte din aceste bunuri aparţin clientelei politice corupte, iar guvernul Ponta nu se atinge de averea lor. Mi se pare exemplară situaţia sediului Antenei 3. În decembrie 2014, conducerea ANAF ne explica, aparent neputincioasă, că nu este în stare să intre în posesia acestei clădiri: „Întrucât bunurile imobile, înainte de confiscare, erau în circuitul civil în diferite situații juridice, (…) ANAF nu are instrumentele legale în vederea administrării acestor imobile”. Practic, Antena 3 emite dintr-o clădire a statului român fără să plătească chirie. Ce firme şi-ar mai putea permite o asemenea aroganţă? Doar cele care au spate politic.

Nu vreau să îndemn la grevă fiscală, este puţin probabil să se ajungă la o astfel de măsură, ci la o reformă radicală a ANAF: depolitizarea instituţiei, trecerea ei sub un control parlamentar bi-partizan (opoziţia ar putea conduce o subcomisie care să supervizeze activitatea agenţiei) şi schimbarea relaţiei cu cetăţeanul. Informatizarea este un pas necesar, dar nu şi suficient. În SUA, în cadrul IRS există un aşa numit „avocat al plătitorilor de taxe”, un oficiu independent în cadrul instituţiei, care se ocupă atât de cazuri individuale, cât şi de probleme de sistem. De aşa ceva ar fi fost nevoie în cazul femeii care primit un leu dividende (acţiuni primite pe vremea privatizării în masă operate de guvernul Văcăroiu), nu a ştiut că trebuia să plătească un impozit raportat la salariul minim şi s-a trezit cu datorii la ANAF de 1.000 de lei, pierzând şi dreptul la asistenţă medicală gratuită.

ANAF trebuie scos din mentalitatea fanariotă şi adus în secolul XXI. Această instituţie trebuie să lucreze spre binele cetăţenilor, nu împotriva lor.

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. Soluția nu este neplata taxelor, soluția este ca asemenea decizii privind suspendarea activității să poată fi luată doar de un judecător.

  Asta face din România un stat feudal, puterile discreționare de care dispun funcționarii publici. În mod normal, un funcționar public trebuie să facă doar un proces-verbal de constatare, după care să meargă cu el la judecător. Pentru amendă, pentru suspendarea activității sau pentru tot ce mai consideră el necesar în situația dată.

  Faptul că funcționarii publci pot da amenzi de zeci de mii de euro duce la corupția și la politizarea administrației, acești funcționari publici devin o sursă de bani pentru politicienii care-i numesc în funcție. Prin 2010, una din directoarele de la ANAF Iași ajunsese să le spună direct subordonaților: ”m-a costat un miliard și jumătate postul ăsta, trebuie să mi-i recuperez”.

  • De ce nu ar fi greva fiscala o solutie? Va tot amagiti ca ceva, candva, undeva se va schimba. Au trecut 25 de ani… din care cel putin ultimii 10 ar fi putut fi „normali” daca o minoritate nu ar mai accepta sa fie „calarita” fiscal de politicieni corupti.

   • @ pehash – eu nu mă amăgesc cu nimic, am plecat de destulă vreme din România, dar încă mai păstrez legătura cu prieteni și cunoștințe, așa mai aflu una-alta.

    Greva fiscală nu e soluție. Dacă tu refuzi să-ți mai plătești impozitele, iar primăria nu mai ridică gunoiul, mașinile de pompieri nu mai merg la incendii și ambulanțele nu mai merg la urgența, crezi că asta e o soluție? Se poate opta pentru grevă fiscală pentru a forța înlocuirea unui ministru corupt, de exemplu, dar nu pentru a reforma sistemul fiscal din temelii. Asta durează ani și nu poți sta cu anii în grevă fiscală.

    În schimb, dată fiind administrația publică totalmente coruptă, ceea ce ar trebui să facă orice român ar fi să evite orice situație când are de plătit taxe, dacă există alternativă. Se pot cumpăra legumele și fructele direct de la gospopdari de la țară, nu din supermarket. Se pot cumpăra găinile de la țară, gata tăiate și jumulite, nu pui injectați cu apă din supermaket. Se pot asocia 4-5 cunoștințe pentru a cumpăra inclusiv un porc gata tăiat, direct de la gospodarul care l-a crescut ș.a.m.d.

    Statul român primește un procent mult prea mare din banii rulați în economie, așa se ajunge la corupția generalizată din sistemul public. Astfel că orice cetățean responsabil ar trebui să reducă prin toate metodele taxele și impozitele pe care le plătește, până când se va ajunge să nu se mai dea șpagă pentru angajare la stat. În acel moment vom ști că lucrurile încep să meargă cum trebuie.

    • O greva fiscala rezolva problema in maxim 2 luni… Ambulanta, pompierii, politia si gunoierii nu dispar subit de pe strazi, doar guvernul ramane fara jucaria favorita.. ciolanul..

    • Ce propui tu Harald sunt mici gainarii care dealtfel se intampla de foarte multa vreme in Romania. Metode sunt multe, intr-adevar. Dar nenorocitii nostri de demnitari isi permit ORICE fata de tara asta napastuita. O greva fiscala le-ar da fiori pe sira spinarii. Dar nu se va intampla, desigur. Mamaliga nu explodeaza… Plus ca multi oameni de afaceri si-au consolidat afacerea facand diferite trocuri asigurandu-si politic spatele.

   • Cate gogoserii tb sa inchizi pt a recupera stergerea a 400 mil. dolari (ce trebuiau recuperati de la Rompetrol)? Dar amanarea unei noi legi a redeventelor (1 an + macar inca 1 an, ca va fi electoral)? Dar mafia produselor petroliere (din Prahova de ex.), a fructelor si legumelor importate, a cerealelor exportate si reimportate la alta incadrare, a alcoolului, etc? Dar corporatiile ce exporta capital si0si reduc pe hartie profitul prin importarea la preturi supraevaluate, etc.? Dar firma petroliera ruseasca ce a avut sechestru cateva zile pt ca facea o evaziune de sute de milioane de euro, urmand ca din profitul viitor (ce nu a existat atatia ani pe hartie si nici nu va exista), statul sa recupereze banii datorati? Exemplele pot continua cu firmele ce capuseaza sanatatea, etc.

    Nu se vorbeste de ceva important: de cartile rare din bibliotecile de stat (a fost la un moment dat si o B. a Guv) ce nu sunt inregistrare corespunzator ori la valoarea reala ori au fost „disparute” (sunt usor de trasportat in locuri sigure). Daca inainte de ’89 era Fondul S de carte inaccesibil publicului astazi milioane de carti din BN sunt inaccesibile (lipsa cataloage si inventariere, etc.). Idem cu tablourile din muzeele din Romania (in afara de neinventariere completa li se da valoare de inventar de 1 leu, ca la animalele din zoo – dar nici ele nu merita asta). Nu tb sa uita depozitul national de timbre care sta inca la Posta Romana (in curs de privatizare), ca si cand ar fi al ei nu al statului roman (legea prin care e trasferat la BNR zace in Parlament de ani). Valoarea contabila este mult sub cea reala (practic cumperi Posta si recuperezi banii din vanzarea timbrelor – ce a ramas dupa ce s-a furat din ele). Avem o situatie sistemica de jaf organizat, ce va continua. De aceea pot apare tablouri din muzee in colectii ale politicienilor, etc.

  • Binenteles, in ce tara civilizata s-a mai vazut ca ANAF sa-ti inchida afacerea fara hotarare judecatoreasca??? Sau ca ANAF sa-ti umble in conturi cum vrea muschii lui, sa-ti ia ce bani vrea, chiar si din conturile care nu-ti apartin dar ai imputernicire sa umbli in ele. N-ar avea voie sa-ti ia nici un banut fara hotarare judecatoreasca. ANAF devine si impricinat si judecator si executor. Niste nulitati bugetare fac se vor cu banii tai. Daca ai 4 conturi si o taxa neplatita, iti blocheaza toate cele 4 conturi si-ti iau banii de 4 x. Dupa aceea alergi ca prostul sa-ti deblochezi conturile iar banii luati nu-i mai vezi caci ANAF nu se mai oboseste sa ti-i dea inapoi, ii considera taxe pentru plati viitoare. Mentalitatea bolsevica la angajatii ANAF este de fapt este mentalitatea bolsevica a statului roman. Raspunsul meu, ca contribuabil: cat e posibil lucru la negru, cat e posibil nici un act scris, cat e posibil lucru cu cash. Daca nu risc, nu pot trai pentru ca trebuie sa concurez cu capusile sustinute de sistemul mafiot guvernamental. Atitudinea romanului intreprinzator este absolut normala cand statul este condus de o gasca de hoti. Purtati-va ca USA si atitudinea intreprinzatorului fata de taxe va fi ca in USA. Deocamdata statul roman este, ca mentalitate, pe vremea lui fanariotilor lui Caragea.

    • Pai sa chemam pe Rusi sa ne scape de aceste mafii ca nu mai avem scapare fratilor.O solutie militara si oameni care nu au fost in conducere si sa le confisce toate miliardeleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ce le-u facut pe spatele saraciei din Romania.

 2. Sanctiunile trebuie sa fie proportionale cu gravitatea ilegalitatii. Avertisment la prima abatere (daca nu e ceva grav), apoi amenzi care sa creasca incremental, daca greselile se repeta si daca se dovedeste ca firma de fapt are un plan de evaziune. In plus, averea proprietarilor firmei trebuie si ea verificata, daca exista suspiciuni.

  • Atât timp cât nu poți verifica ”averea” unei firme care deține firma incriminată, n-ai de ce să verifici averea proprietarilor firmei nici dacă sunt persoane fizice. În România democrației originale, Tăriceanu și Boc au inventat SRL-ul cu răspundere nelimitată, însă există un motiv pentru care lumea civilizată a conceput ideea de ”răspundere limitată”.

   A nu emite bon fiscal aduce un avantaj incorect societății comerciale în cauză, însă asta nu are nimic de-a face cu proprietarii respectivei societăți comerciale. Indiferent dacă sunt persoane fizice sau alte societăți comerciale. Obsesiile astea comuniste privind ”averea” sunt cele care duc la abuzuri, dar și la sărăcia generalizată din România, în cele din urmă. La 25 de ani de la căderea comunismului și la 8 ani de la aderarea la UE, să ai doar 400 de euro salariul mediu (jumătate cât în Portugalia) înseamnă că România e profund disfuncțională ca legislație și mentalitate.

   • Sintem de acord, de fapt! :) Ce vreau eu sa spun e ca stiu personal proprietara unui bar de cartier unde nu se dau bonuri, unde exista un flux permanent de clienti, iar proprietarii si-a construit trei case si au trei masini „straineze” de lux (pentru toti membri familiei). In acest caz, declaratiile de venit individuale trebuie cautate. Proprietarii sint angajati sau isi iau dividente? Stiu ca firmele au contabili creativi care pot sa tina o firma la limita profitabilitatii pentru a „optimiza” impozitarea, dar atunci fiscul trebuie sa se indrepte spre cei care dirijeaza aceste firme.
    Autodenunt ;) : nu am osesii comuniste, traiesc de douazeci de ani afara si, ca freelancer sau angajat, am platit taxe in Canada, SUA si Elvetia. Sustin cu tarie modelul simplu aplicat peste tot: declaratia individuala de venit, sustinut de autoritatile financiare de sanatosul „trust, but verify”. Adica ia din cind in cind la purecat.
    Exemplu: cite masini de peste 100.000 de euro sint in Romania? Un mic fisier Excel sortat in ordinea descrescatoare a valorii, pe o coloana, si numele proprietarilor pe cealalta coloana ar da de lucru ANAF pentru ceva timp. Da’ nu se vrea, dom’le! :)

   • Obsesia nu este comunista. Am lucrat la o firma germana si am prieteni in Germania.
    Daca va uitai la recomandarea privind masinile de serviciu in Germania, puteti sa constatati cu surprindere ca in functia de marimea firmei si pozitia din firma costul masinilor cu care circuli au o ierarhie bine determinata. Daca nu respecti aceasta ierarhie usor te poti trezi cu cei de la fisc, cei care vor sa te verifice. Daca vrei sa ai ca persoana particulara o masina care depaseste nivelul ierarhic, poti sa o ai, poate vei fi verficat, dar nu poti sa decontezi carburantul pentru un tanc, pardon SUV, daca, conform incadrarii, ai pute sa ai doar „dreptul” la o masina de capacitate mica. Poate va mira dar „perversiunea” supravegherii este mult mai mare.
    Comportare asemanatoare au si partenerii de afacere. Cind te vad cu o masina foarte scumpa, fata de o ierarhie, se gindesc sa-ti ceara o reducere de pret pentru serviciile livrate. Se gindesc ca ai un profit prea mare daca iti permiti asa ceva, Nimeni nu se gindeste sa fi supravietuit mintind fiscul sau sa ai bani negri.
    Cauza saraciei nu este corectitudinea. Poate sa fie absurditatea cerintelot pentru corectitudine. Pentru cetatean este obligatorie corectitudinea. Daca nu este corect sufera. La fel trebuie sa se intimple si cu reprezentantii statului. Atit ca si persoana cit si ca grup, partid, etc. Ca persoabe suporta cele impuse de lege, ca si grup, partid, etc. trebuie sa piarda puterea. Nu trebuie realesi!

    • Există două limite ale corectitudinii individuale. Una care ține de supraviețuire, nu poți să-ți permiți luxul de a fi corect atunci când rămâi fără bani pentru mâncare. Și alta care ține de raportarea la ceilalți, nu te entuziasmează ideea de a fi corect când vezi că ceilalți nu sunt.

     Germania e un caz special, acolo e un socialism care funcționează. Din diverse motive (totalitarismul încă de pe vremea lui Bismarck, ocupația americană etc.).
     Însă aceea nu e o societate normală, avea un Timothy Garton Ash un comentariu pe tema asta, legat de faptul că închisorile din Germania reprezintă un model de urmat, așa cum universitățile din State reprezintă un model de urmat.

     • Nu vreau sa va contrazic, dar mingea ridicata la fileu depaseste o reactie referitoare la o anumita persoana.
      Afirmatia ca societatea respectiva nu este normala se afirma de catre multi. Probabil si grecii sint de aceeasi parere. Nu stiu citi dintre noi spun la fel, poate nu foarte multi, avind in vedere ca am adus un rege german si am ales un presedinte german.
      Poate ar fi de discutat ce ne desparte de aceea societate „anormala”. Problemele sint in baza sau in suprastructura? Sau problema este doar „lucrul bine facut”?
      Din pacate am indoieli, avind in vedere virsta mea, ca o sa prind vremurile (nu vremea) cind vom clarifica aceste lucruri si vom ajunge la acea situatie „anormala”, dorita de multi.

      • Anormalitatea societății germane constă în obsesia pentru reguli, în înregimentare și în acceptarea deciziilor altora. Așa se ajunge la ”calitatea” universităților germane, tocmai prin faptul că nemții nu gândesc singuri, ba chiar sunt mulțumiți când altcineva gândește pentru ei.

       De asta nu vedeți procesoare concepute în Germania, însă tot de asta au fost capabili să umple țara cu ”Autobahnen”. La nivelul la care se află România, sigur că Germania este un ideal pentru mulți români. Însă în țările dezvoltate din jur, în Franța, în UK sau în Olanda, Germania poate fi admirată pentru realizările sale, însă nu adoptată ca model.

   • corect!mereu rominul a fost in slujba statului,iar statul nici nu s-a uitat la el cind acesta a avut nevoie de el!este ingrijorator si in acelasi timp dureros ca cei ce sunt trimisi sa ,,controleze,, sint oameni tineri de 35-45 de ani care ar fi trebuit in acesti 25 de ani de asa-zisa democratie sa invete minimele reguli ale bunului simt!cu asemenea oameni nu poti sa construiesti viitorul acestei tari pentru ca ei vor fi permanent impotriva ta ,a celui ce muncesti!

 3. eu, sincer, m-am saturat de acest: „nu a stiut ca”. a cui era responsabilitatea sa stie? a persoanei cu dividendele. a luat bani, stie ca exista impozite, trebuia sa se intereseze.
  adica, da, ok, ANAF e cu mentalitate proasta, dar hai sa incetam sa ne victimizam si sa ne mai si asumam raspunderea si sa ne mai si documentam. nu sa stam mereu si sa asteptam sa ne zica altul ca avem obligatii. ca la drepturi stim sa le cerem, dar la obligatii la cam uitam.

  am colegi care nu isi fac RCA daca nu ii suna agentul, pe motiv ca oricum e interesul agentului de asigurari. auzi logica.

  A nu se intelege ca nu aprob esenta articolului. e foarte corecta, dar si ca ne place sa nu ne asumam raspunderea e corect.

  • „a cui era responsabilitatea sa stie? a persoanei cu dividendele. a luat bani, stie ca exista impozite, trebuia sa se intereseze.”

   Persoana cu dividende se astepta – pe buna dreptate – ca impozitul sa nu depaseasca venitul impozitat. Da, pot sa ma astept ca cei care fac legile (inclusiv Codul Fiscal) sa nu fie genii, dar nu ma pot astepta sa fie complet cretini… ca daca traim intr-o tara condusa (financiar) de cretini mai bine emigram cu totii!

   P.S. De curiozitate, ce anume trebuia sa faca persoana in cauza? Sa refuze dividendul de un leu, sa deschida un proces ministerului de finante sau…

  • Cred ca aceasta „victimizare” este vazuta dar si tratata ca atare de acei functionarei care in baza unor reguli insuficient gandite s-au trezit peste noapte niste mici Dumnezei ai cetateanului de rand si nu ezita a se comporta ca atare uzand in mod iresponsabil de puterea atribuita. Este incorect, inuman chiar, ca oameni al caror profit intr-un anume moment din viata sa fie un leu, iar statul sa perceapa, pe motiv de intarziere nu stiu cati ani a platii taxelor aferente, o mie de lei. Cum si-a dat seama acest stat dupa zece ani ca acest cetatean este dator atatia bani? pana acum de ce a asteptat? si nu a luat masuri? dupa un an, dupa doi? Cred ca este normal ca cetateanul sa plateasca penalitati pentru cel mult un an de intarziere. Restul sa plateasca cei care ar fi trebuit sa-si dea seama ca cineva nu a platit. Pentru ca de asta eu contribuabil platesc. Te platesc pe tine din munca mea pentru ca tu sa ai grija de mine. Asa as traduce eu rolul in societate al functionarului public dar si al institutiilor bugetare. Cred ca este mai degraba teaba fiscului sa ma atentioneze atunci cand datorez bani bugetului decat sa ma informez eu, cel care de multe ori nu am terminat studiile, eu cel care din varii motive nu am acces la informare pentru ca nu stiu sa citesc sau nu stiu sa folosesc tehnologia. „Oamenii cu carte” ar trebui sa simplifice procedurile si nu sa le complice pentru ca ceilalti sa fie obligati sa greseasca. Pentru ca in acest din urma caz, TU stat este normal sa fii acuzat de camatarie, de interese meschine. Cred, am aproape certitudinea ca esti partinitor, ca esti unul din cei dispusi sa calce peste cadavre pentru a se catara in varful unei ierarhii artificial constituite…

 4. Sunt de fapt doua probleme majore:
  1. Codul fiscal si pragurile alea minime de contributii ( la sanatate-CASS, si pensii -CAS) -apropo, vad ca si dvs faceti confuzie intre impozite si contributii. Impozitul este ceva ce merge la bugetul de stat, guvernul poate cheltui banii pe ce vrea muschii lui, si contributiile merg , fiecare, in alte cont, specifice. Pentru contributii se primesc, teoretic si ceva servici in schimb, medicale sau sociale, pensia. Nu se pot amesteca banii varsati pentru „ceva” cu „altceva”. De regula bugetele asig sociale sunt insuficiente si se compenseaza prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetele specifice (care impreuna formeaza bugetul general consolidat, daca adaugam si adminstratia locala, care si ea primeste transferuri dela bugetul de stat). Scuze pentru mica divagatie, dar e bine sa stim circuitul banilor , nu?
  Chiar daca „socoteala” se tine de ANAF, prin declaratii si impuneri, banii se varsa, prin casieria trezorerie in conturi specifice. Deci corect era ” nu a stiut ca trebuie sa plateasca o contributie la sanatate (CASS) care are ca baza minima salariul minim brut pe economie”.
  Aici este o alta nebuloasa, nu poti sa ai venit 1 leu pe an si sa platesit 54 de lei/luna (atat e acum in sem1 si 58 in sem2), nu? Trebuie analizat, impozitat, venitul global,ceea ce codul fiscal nu prevede, se impoziteaza pe „felii”, de unde si anomaliile aparute frecvent. Uneori feliile sunt prea mici, alteori nu se tine seama de „tortul” intreg, poti sa scapi.
  Chestiunea este inca si mai complexa, la veniturile agro se poate plati, legal, doar o treime din minimul rezultat „normal” daca nu ai si alte venituri. Daca ai 1 leu venit suplimentar din dobanzi ce se intampla? treci la o plata de 3 ori mai mare?
  Alta chestiune, poti sa ai venituri mai mici decat venitul minim brut, ca PFA de ex, impunerea la CASS vine calculata ,chiar de catre ANAF, la valorea venitului net,(sa notam ca la pensii nu, se ia baza minima, acum 845 lei/luna -chiar daca ai 500 sa zicem, rezultand o contributie minima de 222 lei/luna) deci sub acel 54 de lei, acum, in h1 2015. In acest caz nu esti asigurat, pentru ca platesti sub minim. Altfel spus platesti suma degeaba. Trebuie sa declari ca vrei tu, din proprie intiativa, sa platesti la acel prag minim, desi impunera este mai mica, si abia atunci esti asigurat. Pot fi cazuri in care acel minim lunar x 12 luni depaseste chiar venitul impozbil. Aduci bani de acasa dac vrei sa fii asigurat cu adevarat.
  Sau cei care platesc CASS la venitul agro la hectar, forfetarul ala aiuritor de ilogic. Sa spunem ca platesi 5,5% la venitul pe 2 ha de grau, adica vreo 5,5%x400lei=44lei/an. Esti asigurat sau nu? Banii esti obligat sa-i platesti, dar sunt sub plafonul minim…Oricum o dai nu e in regula…este un haos logic in impozitarea asta pe felii.
  2.Aplicarea Codului fiscal, asa prost cum e… aici aveti dreptate. Acel 10% realizat este o frectie, discutam de zeci de milioane de lei, pe sentinte definitive, si ne cotopenim pe impozite, taxe si contributii a caror colecatere este mai scumpa ca taxa in sine.
  Ce sa mai spunem de TVA, principala sursa de venituri la bugetul de stat. Banii reprezinta diferenta intre TVA incasat si TVA restituit, astfel ca poti sa platesti 100% tot TVA-aul de pe lume, daca-l restitui aiurea (a se citi hotie cu acte false supervizata de fisc) este chiar mai rau decat daca nu l-ai colecta cum trebuie. COnsumatoruol plateste,dar banii disapr pe traseu. Stim cat este colecatrea si cat restituirea? unde e buba, la colecatre sau la restituire? Nu prea stim, la marele fix..se amesteca chestiunea raportand doar TVA-ul intrat la buget. Care este ba 54% ba sub 50%, cand in tari nu foarte „sofosticate”, Bulgaria sau Estonia este de peste 7X%.
  Si cate altele…poti sa scrii un roman, doar ca simplu contribuabil.
  Si atunci este evident ca apare si acea avaziune de subzistenta, de nervi, de contra, de compensarea a altei impuneri aiurea etc.

  • Despre restituirea TVA, tot din acea perioadă (2010): șpaga pentru returnarea ”pe nașpa” a 5 mil.euro TVA a fost de 1 mil.euro, iar sesizarea trimisă de cineva din interiorul instituției la DNA Iași nu a avut niciun fel de urmări. Cam asta se întâmnplă cu impozitele plătite de cetățeni, sunt returnate ”băieților deștepți”.

 5. Eu zic ca au mentalitatea fanariota intentionat pentru a face abuzuri si pentru a dezagrega activitatea firmelor concurente cleptocratilor PSD. Tot cleptocratul care se respecta nu isi pune ouale intr-un singur cos, am vazut la valcov, detinea un cabinet de cadastru, avea aur, avea tablouri avea cash! Deci afaceri, pamant, cash, aur, arta! ANAF-ul acum este pus sa anihileze alte afaceri decat cele PSDistofile si de aceea pun niste conditii imposibil de respectat (la 50 de RON minus, deci pierdere) si inchid firma concurenta!

 6. Un punct de vedere fals, de la un capat la celalalt. Nu exista niciun motiv pentru care sa nu-ti indeplinesti o obligatie legala, asemenea „alibiuri” exista doar in capul unor romani. In Occident nu se glumeste cu aplicarea legii, numai aici se revolta romanul, vorba lui Toparceanu: „ce-ai cu noi, ba? pentru ce sa dam cu var?”
  In loc sa sustineti aceasta campanie a Fiscului, de a impune plata taxelor la buget si de a diminua mica evaziune fiscala, dv. ce faceti? Incurajati si sustineti evaziunea fiscala! Si asta, in timp ce tipati ca statul nu face nimic!? CU CE BANI SA FACA STATUL, domnule CEO de companie americana?! Si, apropos, ce va priveste pe dv. ce face statul roman si contribuabilul, de vreme ce dvs. contribuiti la bugetul SUA? Cereti acolo greva fiscala, domnule, daca aveti acest curaj!

  • De ce va faceti ca nu intelegeti?
   treaba este extrem de simpla:
   Oamenii cinstiti sufera cand vad ca desi ei platesc impozite si taxe, acestea sunt furate la greu prin tot felul de mecanisme complexe si sofisticate, elaborate cei de la putere; si cum banii se scurg in conturile, vilele, masinile si excursiile, averile nemasurate ale celor de la guvernare, de ce sa mai platesti impozite? Autorul articolului are dreptate cand manifesta intelegere fata de cei expusi la excesele ANAF; in acest timp nu avem sanatate, invatamant, drumuri, ca politicienii mafioti fura banii iar cand nu mai ajung de furat fac imprumuturi externe pe care tot noi sa le platim. Cum va explicati ca porcul asta de sef ANAF (bugetar) este proprietar de mare hotel? din ce bani?..din salariu?..iar prostii sa plateasca impozite?

  • Chiar asa sa fie? Sa-si permita sa-ti inchida afacerea pentru sub 1 RON?! Este clar ca vorbesti ca un salariat care asteapta tot de la patron, caci altfel nu pot sa-mi inchipui cum crezi mata ca te poti proteja impotriva erorilor de rotunjire in momentul in care lucrezi cu cash. Nu asteapta nimeni de la ei sa nu aplice „legea” ci sa existe o anumita decenta, un bun simt elementar; pe cand ANAF se comporta ca niste haiduci in codru, ca un animal de prada…

   Dupa 25 de ani de la revolutie eu nu vad aceste institutii (anaf, politie, etc…) in slujba cetateanului, mai degraba sunt niste instrumente represive. Campaniile alea de PR pe care le vedem cateodata la TV, nu reprezinta aceste institutii, precum nici elevii medaliati la concursurile internationale nu reprezinta sistemul de invatamant romanesc. Aceste institutii sunt putrede pana in maduva.

   • Ceea ce nu pareti sa intelegeti este ca atat marii, cat si micii evazionisti fura din buzunarul celor care contribuie la buget. Printre aceia, domnule „chistocu verde”, ma numar intr-adevar si eu, ca simplu salariat la patron. Eu, spre deosebire de patronii care acum isi smulg parul din cap in public, cotizez lunar la bugetul de stat, la cel de asigurari sociale, s.a.m.d. Sa nu imi spuneti ca nu vi s-a intamplat sa vi se refuze eliberarea bonului fiscal, sub diferite pretexte (e defecta casa de marcat, nu e patronul, nu avem hartie, etc.). Nu vi s-a strans atunci inima, pentru banii pierduti de stat? Nu, desigur, pentru ca de la stat furam toti, ca niste buni romani…
    Cam asta spune si articolul de fata: de ce sa platesc eu, mic patron, taxele la stat, de vreme ce ditamai ministru de finante sau (mai nou) sefu’ de la ANAF au bube in cap?! Halal logica…

    • Erasmus, pare ca nu intelegi care este problema. Nu tine nimeni partea evazionistilor, cine face evaziune trebuie pedepsit, e clar. Aici e vorba de abuzurile anafului care pare ca vrea sa termine micii comercianti, chiar si pe cei cinstiti, probabil ca se doreste o societate compusa din cativa boieri bugetari si restul sclavi la multinationale.
     Ati auzit de vreun mare supermarket inchis??? Acolo sa le faca controale ca minusuri sau plusuri in casa gasesc berechet, la ce pregatire au tinerii nostri casieri angajati pe minimul pe economie.

      • Desigur ca primim, dar anaful a închis zilele astea magazine care dădeau si ele bonuri de casa, dar aveau plus/minus niște sume ridicole in cassa. Nu s-a făcut niciun control la firmele străine, unde sigur găseau situații de genul asta, preferandu-se micul comerciant autohton. Oare de ce?

    • @Erasmus,

     Prin ’98 – ’99 lucram ca responsabil ERP la o mre firma de distributie, cu filiale in toate judetele tarii. Ca sa va dati seama de cerintele postului va pot spune ca firma aproviziona atat supermarketurile – cate erau pe atunci – cat si majoritatea „buticarilor” iar totalul notelor contabile incheiate anual depasea 1.000.000 (da, un milion).
     Ei bine, buticarii comandau saptamanal dar plateau odata pe luna (sau odata la trei luni, in functie de contract). De fiecare data plateau mai multe facturi si rotunjeau suma virata (prin transfer bancar). Rezultatul era ca aveam intotdeauna „datorii reciproce” de 1-100 lei – si asta, inainte de denominare, cand 100 lei insemnau exact… un ban!
     Si a venit fiscul: control, scandal, spaga etc. pentru „nereguli in contabilitate”. Ne-au dat avertisment (asta dupa o spaga consistenta, desigur), cu conditia sa remediem situatia. Bun, am „remediat-o”, emitand aproape 10.000 (adica zece mii) de chitante cu valori cuprinse intre 1 si 100 lei. Pai ne-au costat chitantierele mai mult decat sumele unscrise pe ele… Plus munca operatorilor, ca sa introduca tranzactiile in sistem si sa le ataseze fiecarei plati bancare.
     Asta, ca sa vedeti ce inseamna fiscul in Romania!

    • serios, la ce comentariu ai avut esti un retard…al fiscalitatii…
     pana una alta, tot ceea ce „platesti la stat”, sunt tot din banii amaratului de patron pe care-l dojenesti.

 7. Problema nu e ANAF-ul ca atare in momentul de fata, ci oamenii din el. Nu pot fi sanctionati, deoarece au facut totul legal. Legea le da voie sa faca ce au facut. Ei sunt pur si simplu suparati in momentul de fata. Erau obisnuiti cu un anumit stil de viata, un anumit aport de cash neconventional, iar acum si lor le e frica sa ceara si altora le e frica sa le ofere. Asa ca refuleaza, trebuie sa recunosc, mai cu cap decat altii, in limitele legii.
  Ca urmare legea e proasta, pentru ca Voivulescu cu prejudiciu de 60 mil euro si baba cu 5 lei urzici sunt la fel de vinovati. Ar trebui schimbate legile sa existe o pedeapsa clar specificata in functie de salariul mediu pe economie: pedeapsa minima egala cu valoarea prejudiciului dovedit divizata la salariul mediu. Astfel un prejudiciu de 1 million euro, la un salar mediu de 1000E/luna inseamna ca stai 1000 luni (vreo 80 de ani la puscarie). Baba cu 5 lei, adica 1E va risca ceva de ordinal 5 minute in puscarie.
  In conditiile astea frica va pazi bostanaria. Acum legea ii indeamna sa fure cat mai mult, pentru ca in curand vor gandi ceva de genul „4-5 ani petrec in puscarie, macar sa obtin cat mai mult cu anii investiti”‘.

 8. Nici nu stiu ce sa mai scriu. Nu pot intelege cum un ziarist poate indemna poporul la boicot si in acelasi timp ar vrea sa aiba un serviciu de sanatate pentru el si parintii lui bun sau foarte bun, sa aiba la dispozitia copiilor lui un sistem de educatie performant ,sa fie aparat de hoti si de dusmani externi . . . . . S-a intors lumea cu susul in jos! O hotie nu justifica in nici un fel alta hotie. Si ori faci o evaziune de un leu ori una de un million tot evaziune se cheama. Fentati fratilor statul si veti trai si peste cincizeci de ani la fel ca acum sau daca nu mai rau.

  • „Si ori faci o evaziune de un leu ori una de un million tot evaziune se cheama” ai expus foarte bine legea curenta. Eu, ca angajat la stat, deci furat de cei care fac evaziune, sunt mai interest sa-l opreasca pe cel care m-a furat de 60 milioane, nu de cel care m-a furat de 5 lei x 19% x impozit pe profit.

   De exemplu: pazesti hectarul de porumb sa iti salvezi recolta. Vine tiganul cu 20 de acoliti si cu caruta si mai aterizeaza o vrabie. Ca sa nu mori tu de foame, cui ii dai mai intai in cap, tiganului sau vrabiei? Ambii din punct de vedere etic si moral sunt la fel de vinovati. Dar scopul tau e in primul rand sa nu mori de foame.

   • @ Cititor – descrii cum nu se poate mai bine mentalitatea bugetarilor din RO.

    Nu, ca angajat la stat nu ești ”furat” de cei care fac evaziune, impozitele datorate de ei nu sunt proprietatea ta, deci nu poate fi vorba de furt. Un angajat la stat ”dijmuiește” în general valoarea muncii reale din economie. Cel mai bun indicator este faptul că se dă șpagă pentru angajare la stat. Oare ce de? :P

    Sigur că este nevoie și de bugetari, există administrație, învățământ etc. însă România are de 3 ori mai mulți bugetari decât UK (1,2 mil.față de 400 mii) la o populație de 3 ori mai mică (20 mil.loc față de 60 mil.loc). Astfel că în România există de 9 (nouă !) ori mai mulți bugetari pe cap de locuitor decât în UK. În condițiile astea, cine fură pe cine? :P

  • si daca presupunem ca economia subterana ar iesi brusc toata la suprafata, rezulta ca ar creste standardele sociale ? diferenta aia in plus la buget nu cumva va fi tot din buzunarul consumatorului, cu efecte asupra nivelului consumului sau nivelului salariilor si implicit cu contraefecte asupra bugetului ?
   rostul combaterii evaziunii este de a asigura un mediu de afaceri care sa asigure concurenta loiala, iar restul, daca nu e propaganda sau diversiune, in cel mai bun caz e contributie sociala de lux pentru specialistii doctoranzi in impozitarea urzicilor, sa nu-si piarda slujbele

  • „Nu pot intelege cum un ziarist poate indemna poporul la boicot si in acelasi timp ar vrea sa aiba un serviciu de sanatate pentru el si parintii lui bun sau foarte bun, sa aiba la dispozitia copiilor lui un sistem de educatie performant ,sa fie aparat de hoti si de dusmani externi . . . . .”

   Nu sunt ziarist dar totusi imi permit sa va raspund:

   1. Nu sunt dispus sa platesc taxe si impozite cheltuite in mod netransparent si care se reflecta intr-o oferta de calitate neprecizata. Oricine a semnat vreodata un contract comercial stie exact la ce ma refer.

   2. Serviciul de sanatate mi-l platesc singur prin asigurari private. Va asigur ca m-ar costa mai ieftin si as beneficia de prestatii mai bune decat cele oferite de catre stat, mai ales daca punem la socoteala si spaga.

   3. Nu am copii de varsta scolara deci subiectul nu ma intereseaza. Da. stiu, in aceste conditii tara noastra se va duce de rapa doar ca, la varsta mea, subiectul este pur academic.

   4. De hoti m-as pot apara si singur daca statul mi-ar permite sa port arma (pe proprietatea mea, desigur) si sa protejez aceasta proprietate dupa cum cred de cuviinta (gard electrificat, caini de paza etc.) De dusmani externi nu ma pot apara, deci sunt de acord sa contribui la bugetul de aparare… chiar, cat o fi asta, vreo 4-5% din PIB?

   De curiozitate, restul de bani unde se duce si de ce sunt obligat sa finantez toti „zabaucii”?

   • De unii „zabauci” ai nevoie indiferent daca iti place sau nu.
    Daca nu platesti invatamantul, urmatorul politist care te opreste pe strada va avea doar patru clase. Plus ca eu personal prefer ca atunci cand circul pe o sosea, cel care vine din sens opus sa fi stiut sa citeasca fraza „in Romania se circula pe dreapta nu pe stanga”.
    Daca nu platesti medicii si pleaca toti, de la stat nu de la spitalul privat la care te duci tu, medicul acela privat va deveni „pasare rara” ca urmare va fi indisponibil atunci cand ai suferit un accident pentru ca e ocupat pe un an inainte. Nu mai spunem ca legea cererii si ofertei spune ca va deveni atat de scump ca nu ti-l vei putea permite.
    Daca nu-i platesti pe cei de la ANAF vor fi foarte suparati cand vor veni sa te controleze, cam cum sunt acuma.
    Ai scris acum un comentariu stupid pe Internet pentru ca in urma cu 50 de ani un stat (nu al nostru) a platit niste cercetatori sa se joace cu chestiile de retea, protocoale, asa de dragul principiului. Deabia dupa 25 de ani investitori ca iosip au vazut ca ar putea fi util la ceva.
    samd.
    Exista niste costuri pentru pastrarea unei societati functionale, chiar daca unii nu le vad.

    • Sunt de acord cu necesitatea absoluta a transparentei, principiul da-i banii lui ponta ca stie el ce sa faca cu ei, de exemplu sa-i dea lui sova sa faca autostrazi nu poate lua nastere decat intr-o minte bolnava.
     Dar cand ii criticam pe talharii astia din politica e important sa fim mai inteligenti ca ei

    • 1. „Daca nu platesti invatamantul, urmatorul politist care te opreste pe strada va avea doar patru clase. Plus ca eu personal prefer ca atunci cand circul pe o sosea, cel care vine din sens opus sa fi stiut sa citeasca fraza “in Romania se circula pe dreapta nu pe stanga”.”
     GRESIT! Daca politistul nu stie sa citeasca nu este angajat in politie iar daca dobitocul care circula pe stanga nu primeste carnet de conducere.

     2. „Daca nu platesti medicii si pleaca toti, de la stat nu de la spitalul privat la care te duci tu, medicul acela privat va deveni “pasare rara” ca urmare va fi indisponibil atunci cand ai suferit un accident pentru ca e ocupat pe un an inainte. Nu mai spunem ca legea cererii si ofertei spune ca va deveni atat de scump ca nu ti-l vei putea permite.”
     GRESIT! Medicii vor fi platiti de catre pasienti sau de catre societatile de asigurare – nu vad de ce imi pot obtine o asigurare internationala (cu posibilitatea de a-mi alege spitalul) cu 274EUR in timp ce platesc vreo 350EUR statului roman, ca sa-l coase pe Dorel care (iar) s-a ales cu un cutit in burta?

     3. „Daca nu-i platesti pe cei de la ANAF vor fi foarte suparati cand vor veni sa te controleze, cam cum sunt acuma.”
     GRESIT! Cei de la ANAF ar trebui sa actioneze in limitele legii iar legea ar trebui sa fie in beneficiul cetateanului. Cat despre control, chiar ii astept… promit sa ma amuz copios de rezultate!

     4. „Ai scris acum un comentariu stupid pe Internet pentru ca in urma cu 50 de ani un stat (nu al nostru) a platit niste cercetatori sa se joace cu chestiile de retea, protocoale, asa de dragul principiului. Deabia dupa 25 de ani investitori ca iosip au vazut ca ar putea fi util la ceva.”
     GRESIT si NESIMTIT! Pe vremea cand eu lucram la protocoale de comunicatii ‘mneatale te mai jucai inca cu lopatica si galetusa in tarana, parintii explicandu-ti ca socialismul e bun pentru bobor. De atunci insa unii au mai evoluat, dar nu pare a fi si cazul lui ‘mneatale, tovarisci!

     • @IosiP:

      Eu nu locuiesc in Romania si aici, platesc taxe pe VENIT (income tax), nu de 16% ci pana la 40%. In aceasta tara, nu exista nici o categorie de persoane scutite de taxe (sper sa nu gresesc: IT-sti, magistrati ca in Romania etc.): toata lumea de la „vladica pana la opinca” plateste taxe pe venit..
      Nu mai am demult copii la scoala dar nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa platesc taxe pentru educatie (de exemplu a viitorilor politisti sau doctori). Scolile ca si spitalele/asistenta medicala sunt de stat.
      Lucrez si ore suplimentare, fiind implicat printre altele si „la protocoale de comunicatii” chiar de pe vremea cand altii se jucau „inca cu lopatica si galetusa in tarana”.

      Am parasit Romania, cu 20 de ani in urma cand am „simtit” ca cu exista vreo speranta de viitor in Romania:tot comunistii sau fii/fficele lor erau la putere ca si in ziua de azi.

      Cred ca ar trebui sa va ganditi si dvs. la aceeasi solutie ! Bani aveti, lucrand si 10-12 ore pe zi, taxele pe care le platiti nu vi se intorc sub forma de servicii/beneficii etc.

      Numai bine !

     • M-am lasat un pic luat de val, dar in nici un caz nu am spus totul gresit.
      Ce trebuie sa realizeze fiecare este ca ceea ce poate face/realiza/obtine depinde si de el ca persoana si de ceea ce ii ofera societatea in care traieste. Aceeasi persoana poate obtine lucruri diferite traind in Romania, traind in Coreea de Nord, Africa, SUA.
      Liberalii extremi cu conceptia „eu n-am nevoie de altii, singur ma descurc” par sa uite vesnic lucrul asta. Te duci in Africa si degeaba incerci sa pui regula ca politistul trebuie sa aiba facultate si doctorat daca acolo toti au 4 clase.
      Si relativ la internet :) intre 1970 si 1995 numai universitarii din America si mai apoi Europa se jucau cu asta, firmele au intrat pe fagas de-abia dupa ce niste zabauci au frecat lucrurile 25 de ani pe bani publici.

 9. S-au napustit asupra urzicilor si a micilor afaceri de familie ca sa-i dovedeasca lu’ SEFU’ (VV Ponta) ca a inceput marea curatenie!

  Marile evaziuni se fac de politicieni si interpusi lor. Doar nu credeti ca acestia vor fi controlati?

  VV Ponta cere ziaristilor bonuri fiscale ca sa le raspunda la intrebari, ba mai mult nu va mai discuta cu ziaristii care lucreaza la trusturi media care nu-si platesc impozitele!

 10. Si pe cei de la covrigarie nu i-au acuzat de evaziune? Adica macar putina puscarie tot merita! Vrem sa traim ca nemtii si sa platim taxe ca romanii. O sugestie: Platiti taxele si comentati mai putin.

  • Ei pe dracu! Astept sa imi explici ce capat pentru taxele alea, si mai ales ce nu as putea capata daca n-as mai plat taxele si mi-as cumpara singur serviciile respective de pe piata libera.
   Inteleg, tu vrei sa platim cu totii pentru ca onor statul are nevoie de bani… ei bine, atunci sa vina onor statul sa munceasca 10-12 ore pe zi in locul meu!

   • domnule, cred ca traiesti in pestera, caci habar nu ai de sistemul finaciar dintr-o tara. incearca sa nu te mai uiti la seriale turcesti si sa urmaresti de ex. emisiunea biziday de la tvr care este sera la 22, si poate te vei trezi. tocmai acum cind se incearca ceva ptr. a imbunatatirea nivelului de trai, un idiot si un mincinos ca cel care ascris ce e mai sus. pe mine cel mai rau ma supara ca-mi insulta intelgenta, crezind ca pun botul ca toti ceilalti prosti la minciunile lui. romanii ar trebui sa se informeze mai intii, apoi sa-si dea cu parea, ptr. ca-ti vine sa te iei cu miinile de cap, la cite prostii se debiteaza.e prima data in 25 de ani cind tara e in deflatie, salariul minim a crescut la 1060 lei, au crescut pensiile, salariile, a scazut cas, va scadea tva-ul, s-au ieftinit gazele si benzina si multe altele. incercati sa va informati si pe urma sa dati o parere.

  • Înainte de a formula astfel de îndemnuri de bugetar, ne poți spune cu câți bani rămân nemții după plata taxelor? Pentru că asta e adevărata problemă în România, câți bani îi rămân cetățeanului după ce-și plătește taxele. Dacă le-ar rămâne aceiași bani ca și nemților, imensa majoritate a românilor și-ar plăti taxele fără să comenteze. Dar funcționarii publici din RO vor ca ei să trăiască la fel ca în Germania, nu cetățenii plătitori.

 11. No… atitudinea asta „fur si eu pentru ca fura si altii mai mult” e cat se poate de paguboasa, ea ne-a adus unde suntem si asa n-o sa iesim niciodata la liman.

  • Sa nu te lasi furat nu inseamna sa furi, cand toate taxele combinate sunt 80% din venit si stii unde ajung majoritatea sa nu incerci sa reduci din pierderi ba chiar sa spui ca e furt e ori ignoranta ori prostie.

 12. Ce face acum anaful este abject.
  De la un minus/plus de 5-10 lei in casa pana la acuzatia de evaziune fiscala e cale lunga.
  Daca casierul are semnata fisa postului si a luat la cunostinta obligatia de a emite bon si a incasa corect, nu vad care mai e problema administratorului daca acest angajat este gasit in neregula. Sa raspunda!

  In sistemul bugetar, ca si asa am vazut pe-aici destui bugetari care sunt de acord cu abuzurile anafului, nu raspunde nimeni de nimic. Daca un functionar din primarie fura, se inchide primaria sau este bagat primarul la puscarie??? Daca un bolnav moare intr-un spital se-nchide spitalul??
  Practic, un administrator al unei firme ajunge sa fie la cheremul unui angajat.

  Sunteti penibili, stimati bugetari.

 13. am citit comentariile si sunt de acord cu aproape tot ce sa spus aici. Ce vreau eu sa spun este ca in primul rand urasc cuvantul impozit . Mi se pare sinonim cu dijma ce le era luata serbilor sau iobagilor acum o suta de ani.Cineva spunea ca intre noi si iobagii de acum o suta de ani singura diferenta este ca noi avem buletin.
  Sunt de acord ca trebuie sa contribuim cu totii pentru ca sa avem un serviciu public decent, dar as prefera ca banii sa fie colectati sub forma de taxe cu o specificatie clara si daca se poate sa fie cat mai local posibil distribuiti pentru ca sa am satisfactia ca banii mei sunt folositi si in favoarea mea.
  De exemplu o parte din banii pentru asigurarile de sanatate sa mearga la decizia mea spre spitalul pe care eu al aleg ca si medicul de familie In cazul in care nu i-mi convin conditile sau cum sunt tratat sa pot avea optiunea sa ma mut la un alt spital cu cu banii mei cu tot.Nu credeti ca s-ar rezolva multe din problemele serviciului sanitar? La fel cu rovinieta,desi aici apare o alta problema care ma doare. ex daca i-ti cumperi masina platesti pentru pusul la nume ,platesti un impozit anual pe aceasi masina ,mai platesti o taxa de drum si acizele din carburant pentru aceeasi masina pe care o numesti proprietate personala.
  Ar fi multe de spus.Eu cred ca ar trebui sa regandim bazele societatii in care traim.Ce este proprietatea? Dreptul la proprietate?Ce este statul de drept? Undeva am pierdut firul! Nu cred ca este normal sa vorbim despre stat in cazul nostrul statul roman ca despre o entitate.
  Unde este democratia atunci?

 14. Vreau să trăiesc într-o țară în care să fiu mândru de taxele ce le plătesc.
  Cred că statul trebuie să facă cinste banilor pe care îi dăm fiecare din noi ca și investiție în viitorul societății, nu să își bată joc de banii și valorile, de copiii și bătrâni săi, de educație și cultură, de trecut și mai cu seamă de viitor.
  Rog, încă respectuos, luminații aleși să facă cele cuvenite ca acea țară să fie România.
  Făcusem un calcul cam câți bani ia statul și m-am speriat, 91,8% în doar 2 circuite financiare. Tot infograficul ai aici: http://www.elefin.ro/blog/2015/03/21/cat-iti-ia-statul-tu-ai-calculat-vreodata-cati-bani-se-pierd-in-doua-circuite-comerciale/

 15. Ar fi bine ca reprezentanții ANAF să înregistreze video și audio controalele pentru a se putea arăta publicului procedura de verificare și atitudinea inspectorilor.

 16. @Cititor

  Presupun ca raspunsul dvs este la comentariul d-lui/d-nei IosiP; nu vad nici o legatura cu comentariul meu.

  Multumesc si o zi buna !

 17. @Radu Popescu

  Multumesc de clarificare.

  Cred ca tarie ca responsabilitatea este individuala si nu prin comparatie: eu daca incalc legea (de exemplu viteza excesiva), eu sunt pedepsit nu Radu Popescu.

  Daca este adevarat ca ANAF „a închis zilele astea magazine care dădeau si ele bonuri de casa, dar aveau plus/minus niște sume ridicole in cassa” poate e un abuz, daca este in afara legii (pe care eu nu o cunosc in detaliu)

  Faptul ca primiti bon la „firmele străine, unde sigur găseau situații de genul asta”, inseamna ca toate vanzarile erau fiscalizate si ANAF a considerat ca este mai putina frauda. Nu vad nici un impediment sa fie controlate pentru ca DURA LEX SED LEX pentru toti (mici sau mari comercianti, „vladica sau opinca”) si nu trebuyie sa existe discriminare pozitiza sau negativa.

 18. Domnule siio, eu invatasem sa gindesc ca platim taxe si impozite fiindca sintem cetateni prinsi intr-un contract nescris cu statul caruia ii datoram cetatenia, nu fiindca ne e simpatic, credibil sau inspirator vreun ministru de finante, chair premier sau, de ce nu, presedinte. Atentie cum va formulati titlurile, caci sint internauti care nu merg cu lectura mai departe… de ce sa-i lasati cu idei gresite sau sa-i stirniti inutil la anarhie? Nu imi lasati impresia ca sinteti genul de cetatean care respectati legea numai daca cravata parlamentarului initiator se asorteaza cu sosetele….

  • Stimata doamna, un contract are o parte importanta numita „pretul contractului” si o alta, la fel de importanta, numita „obligatiile partilor”. Sa mai vorbim si de penalitati?
   Cum putem vorbi de contract atunci cand statul modifica preturile dupa bunul plac si nu precizeaza cantitatea si calitatea serviciilor prestate? Sau cand penalitatile pentru incalcarea contractului nu sunt nici pe departe simetrice?
   De curiozitate, ati incheia un astfel de contract cu o firma privata (de telefonie mobila, sa spunem) in care ar fi scris negru pe alb „Firma se angajeaza sa va ofere cata conectivitate poate iar factura este modificabila dupa nevoile firmei”? Desigur ca nu, v-ati duce in mod sigur la firma concurenta, numai ca statul nu va permite sa faceti acest lucru, pastrand monopolul asupra unei categorii largi de servicii.

 19. Eu sunt plecata din Romania din 2011 ,nu am mai realizat nici un venit pe terotorul tari; mi a venit de plata de la ANAF dar nu stiu pt ce ;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro