marți, octombrie 19, 2021

De ce se duc politicienii și analiștii la emisiuni televizate urât mirositoare?

La ora la care scriu eu acest comentariu, nu știu cum s-a desfășurat interviul pe care președintele USR, dl. Dan Barna, urma să i-l acorde ziaristului Ion Cristoiu.
Știu doar că duminică, atunci când el a fost anunțat cu surle și trâmbițe de intervievat, vestea a stârnit deopotrivă și consternare, și proteste. Au deranjat, pesemne, faptul că președintele USR a dat impresia că e de-a dreptul onorat de faptul că e băgat în seamă de dl. Cristoiu, că vede ca un eveniment respectiva întrevedere, dar și că același președinte al unui partid aflat, în mod evident, în picaj și cu o scădere tot mai îngrijorătoare a cotei de popularitate și a intențiilor de vot, socotește util să stea de vorbă cu un jurnalist mai mult decât controversat. Deloc simpatizant al USR, deși, din cine știe ce motive dl. Cristoiu a mărturisit cu mult timp înainte că la turul întâi al alegerilor prezidențiale de la începutul iernii trecute i-a dat votul d-lui Dan Barna. și cunoscut ca retrograd. Dar și cu sentimente și simpatii comunistoide recunoscute și bine știute, aplaudat de oficiosul Sputnik, și cu un trecut în presă și nu doar acolo nu tocmai onorabil.
Au reacționat negativ la anunțul d-lui Dan Barna nu numai fostul lui consilier, dl. Andrei Caramitru, ci și alți simpatizanți ai USR. În schimb, nu s-a prea băgat de seamă că dl. Dan Barna arde de nerăbdare să se împărtășească d-lui Cristoiu nu la nu știu ce televiziune mare, cu impact și audiență considerabile la public, ci la așa-numita cristoiutv. În fond, alt mod de a se băga singur în seamă al creatorului ziarului cu bulină roșie. Mă rog, să admitem că dl. Dan Barna ar fi un neobosit adept al inițiativei particulare.
Până la urmă, nu decizia individuală a președintelui USR este cea care contează. E vorba, după părerea mea, despre o problemă mai generală. Și anume, la ce televiziuni sau la ce oficine de propagandă cu proastă reputație se duc nu doar politicienii, ci și analiștii noștri politici. Mărturisesc că eu însumi le-am adresat această întrebare unor amici din ambele domenii. Am primit răspunsuri asemănătoare. „Trebuie să mergem, nu putem fi absenți fiindcă altfel am lăsa să se audă în spațiul public o singură voce”.
E adevărat. Televiziunile cu reputație sunt din ce în ce mai puține, cele mai multe sunt controlate de PSD și de aliații acestora. De la Antenele felixiene la România tv, de la (mai nou) Realitatea plus la TVR 1, Televiziunea publică fiind pe zi ce trece tot mai compromisă, tot mai mizeră în primul rând din cauza menținerii în grilă și a radicalizării discursului pus în undă de urât mirositoarea emisiune România 9.
Am pus, firesc, și o a doua întrebare referitoare la faptul, la fel de evident, că televiziunile în cauză îi defavorizează, probabil cu acceptul tacit al CNA, și el pesedizat până în măduva oaselor, pe politicienii și pe analiștii politici, pe jurnaliștii neatașați de PSD. „Mergem chiar și așa!” mi-au răspuns interlocutorii mei. „Ceva-ceva tot reușim să spunem, chiar dacă bruiați de ceilalți invitați, majoritari oameni ai PSD ori aliați ai acestuia, dar și de moderatori care numai moderatori nu sunt”.
Chiar așa! Ce fel de moderator este Ionuț Cristache care emite chiar mai multe păreri decât invitații sau decât colaboratorii contra-cost ai TVR? Nu vede asta Comisia de etică și arbitraj din TVR? Nu observă lucrul acesta președintele-director general al instituției, atât de compromisa individă Doina Gradea? Nu văd nici cele două Comisii de specialitate din Parlamentul României care ar trebui să controleze activitatea SRTV? Nici deja amintitul CNA, cel cu doamna pesedistă Monica Gubernat în frunte, și cu Radu Herjeu sau Radu Călin Cristea în componență? Văd, indubitabil. Dar se fac că nu observă.
Toate acestea sunt fapte simptomatice pentru starea actuală a audio-vizualului românesc. Aceasta ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat. Și nu neapărat faptul că dl. Dan Barna își pierde timpul la o șuetă cu dl. Ion Cristoiu. Deși are și acest detaliu semnificația lui și posibilul său cost în voturi.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Cu aerul ca ii combateti faceți o nemeritata și gratuită publicitate proastei reputații -indivizi și instituții. In schimb buna reputație o lăsați de izbeliște. Nu e clar ce afinități subterane va împinge in direcția asta. Fapt este ca nu e nicidecum un accident. Zi de zi rostogoliți aceeași marota a oamenilor indezirabili, in loc de a (va) susține un punct de vedere care sa focuseze pe ce vi se pare demn de admirat.
  Stilistica veșnicului oprobiu nu ajuta la depășirea impasului. In fond, dacă e sa se întâmple, ceva trebuie pus in locul ‘raului’ ori -din conivența, lipsa sau lene- nu se întrezărește nici un efort de înlocuire.

 2. O vorba spune :- Il cunoasteti pe – NEVOIE – ? Pornind de la aceasta nevoie existentialista a fiecarui partid de a acumula voturi , ne indreptam privirea si spre acceptul( sefului unui partid) participarii la un astfel de interviu . Spuneam ,pina mai ieri , ca sondajele ( in fapt ultimul sondaj )nu prezinta adevarul . O sa repet cu riscul de a nu fi aprobat . Cuvintele presedintelui referitoare la demersul UDMR de a se accepta (tacit ) in parlament Autonomia asa zisului Tinut Secuiesc (care nici macar nu exista juridic ) a despartit definiv apele politicii romanesti si elimina din ecuatia electorala partidele mici (asa cum intre timp a devenit si USR) ,ce sunt cumva la limita accesului in viitorul Parlament .Practic , discursul politic a fost ocupat in intregime de presedinte . Partidele parlamentare nu se mai pot atasa de UDMR si nu mai pot vota alaturi de acesta , iar – romanismul -, ca notiune ce priveste dragostea de tara , este atasat presedintelui Romaniei (cetatean de etnie germana ) mai roman ca toti romanii . Beneficiarul discursului prezidential este fara indoiala PNL (cu toate ca vedem unele neintelegeri , unele greseli de abordare , unele sincope ministeriale , unele decizii indoielnice sau derapaje de la ideea initiala de democratizare),ce se situeaza undeva la peste 45 % din sufragiul electoratului ,iar dupa redistribuiri ajunge undeva spre 60 de procente . Sa nu uitam , marirea pensiilor (celor care au pensii mici )la intii septembrie 2020 si posibilul referendum cu tema modificarea modalitatii de functionare a CCR , poate aduce inca foarte multe voturi .

 3. Campania împotriva URS/PLUS continuă, iar odată cu apropierea alegerilor, se întețește. Unul dintre cei mai vehemenți critici ai d-lui dan Barna este dl Mădălin Hodor.

  Dacă-mi aduc aminte bine, dl Mădălin Hodor a creat un mare scandal public, împreună cu dl Mihai Demetriade, prin atitudinea domniilor-lor pro-comunistă, în favoarea torționarilor în cazul Experimentului Pitești. Este de înțeles, în acest context, adversitatea d-lui Hodor față de oricine este anticomunist și și se manifestă împotriva guvernării cleptocratice.

  O atitudine similară împotriva d-lui D Barna au avut la un moment dat „jurnaliștii” de la Newsweek România, deși nu au protestat când alte personalități opozante PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia au participat la emisiuni ale postului TV Antena 3.

  De fapt, campania împotriva USR/PLUS este orchestrată de către cei care se tem că pot ajunge la guvernare politicieni care chiar intenționează să înfăptuiască ceea ce spun. …Asta ar reprezenta un uriaș pericol pentru cleptocrație și țuțerii ei.

 4. Cred ca ar fi mult mai relevant – pentru fiecare – daca dl MM ar organiza interviuri cu aceleasi personalitati politice care apar la „emisiuni televizate urât mirositoare”. Evident acestea nu s-ar putea desfasura in fiecare zi si publica in ziua urmatoare.

  In acest mod ne-am dumiri mai bine in ce ape se scalda fiecare.

  Multumesc.

 5. Exista un numar foarte mare de oameni care sunt practic public captiv al a3 si rtv, posturi experte in a manipula si intretine fricile si frustrarile audientei. Ce ar trebui sa faca usr si plus pentru ca mesajul lor sa ajunga la acesti oameni, pentru ca acestia sa ajunga sa ii cunoasca altfel decat ii prezinta alde gadea or ciutacu? Sau ar trebui pur si simplu ignorati si gata, fiecare in bula lui? Ce sugestii are autorul ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.