joi, octombrie 28, 2021

…de ce sunt mogulii intr-atat de prosti?

…intreb, nu dau cu parul. Bine, asa, pe limba, imi vin mai multe cauze: pentru ca sunt moguli, asadar obisnuiti sa gandeasca in scheme simple – se da X, se mitueste Y, se obtine Z. Nu e nevoie nici macar de regula de trei simpla. S-o luam de la coada la cap: cand Z se intampla, il deranjeaza pe Y (eventual Y intra la puscarie), asa ca trebuie lucrat la X. E, in definitiv, o lume simpla, in care nu fugureaza nici moartea si nici viata de apoi, asa ca (in ciuda rationamentului platonician din Legile, cartea a X-a), oamenii isi imagineaza ca sunt destepti cand, in realitate, sunt prosti.

Reformulez, sa inteleaga toata lumea, y compris mogulii:

De castigat – pana si la capitolul financiar -au de castigat cei care gandesc „out of the box” – dincolo de cutie. Pana acum s-ar fi zis ca, la noi, alde Patriciu, Sarbu sau Vantu intra in aceasta categorie. Pe Voiculescu nu-l suspecteaza, nadajduiesc, nimeni, in afara celor care credeau sincer ca lumea a incremenit in proiect (desi, trebuie sa recunosc, omul a fost/este suficient de viclean pentru a realiza ca vicleniile cele mai mari le faci cu naivii de-acasa.).

Degeaba.

Da, toti cei de mai sus au fost „buni” cand a fost vorba de prinde valul oportunitatii si de a-l calari pana la capat – de a-l calari pana dincolo de tzarm, pana dincolo de momentul in care se transforma in stufaris, iar literele „DE CE?” (pe care le-am vazut odinioara scrise la intrarea in Decanatul Facultatii de Medicina din Cluj – si care, inutil sa precizez, ma obsedeaza inca de atunci – „de ce?”, „la ce bun?” „Qui prodest?”)

Fost-ai lele, cat ai fost.

Dar de-acum – zise el c-un glas sfarsit/Dar de-acum s-a ispravit„.

Mogulii nu l-au cumparat pe Cioran.

L-a cumparat, cu o jumatate de milion de euro un oltean (de-al meu, pe jumatate). Ca de la jumatate de oltean la oltean ii spun c-a facut o afacere buna – pentru ca va dona manuscrisele Statului Roman – pe gratis. Olteanul, George Brailoiu, are bani pentru ca vinde … aer. Aer murdar. Poti sa nu fii de acord cu asta, se poate discuta, de buna seama, dar nu e acelasi lucru precum, sa zicem, cazul Rosia Montana. Daca nu v-ati prins, aerul se poate vinde si se vinde de ceva vreme. Si se va vinde in continuare, ca ne plave sau nu. Nu asta e problema. Ca olteanul a fost cu cinci minute mai destept e meritul lui. Pana la aceasta ora, n-am idee ca Brailoiu ar fi incalcat cu ceva legea. N-am. Am insa o dovada in plus ca e destept. A facut ceea ce nici unul dintre moguli, cu toti banii si consilierii lor platiti n-au fost in stare sa faca: L-a „supralicitat” pe Cioran si pentru asta si-a castigat admiratia unei lumi.

George Brailoiu, din cate stiu, nu e mogul. E oltean.

Cu toti banii lor, cu toti consilierii, alde Patriciu, Vantu, Voiculescu & comp. Au ratat poate cea mai mare (si ieftina!) oportunitate de PR din istoria post-decembrista a Romaniei.

Cioran spunea asa: „In momentul in care am realizat imensitatea universului, am renuntat la spalatul pe dinti”.

Eu inca ma spal. Imi tremura mana pe periuta, dar ma spal, in continuare, pe dinti.

Macar nu-mi pute, cioranian vorbind, gura.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Nu ştiu dacă pe vreunul dintre plutoforii nasoli amintiţi de Alin Fumurescu (poate cu excepţia lui Patriciu?) i-ar fi răscumpărat imagistic achiziţionarea manuscriselor. Eu, unul, dacă l-aş fi văzut pe tartorul Voiculescu defilând patriotard cu acele texte, aş fi suspinat amar, bifând un crâmpei de postumitate anapoda.

 2. Iată încă o dovadă că baladele haiduceşti reprezintă de fapt forma folclorică a succeselor de imagine, repurtate de baroni locali aflaţi în conflicte cu cauze dintre cele mai materiale, cum ar fi bătaia pe proprietăţi imobiliare. Pînă şi în anomie trebuie să fii niţel oltean.

 3. O postare rău scrisă, pe alocuri ininteligibilă, confuză, cu gafe semidocte („qui prodest” se scrie „cui prodest” şi în nici un caz nu înseamnă “de ce?”, “la ce bun?” ci „cui foloseşte”).

  A-i face ditirambe unuia ca George Băiloiu este cel puţin indecent, ştiind că personajul nu este un normal „om de afaceri”. ci tot un îmbogăţit dubios, din aceeaşi categorie cu Patriciu, Vîntu, Sârbu, Nicolae, Voiculescu, Becali, asfaltatorii, Videanu, etc, etc.

  „Gestul” lui Brăiloiu de a cumpăra stocul Cioran pe care statul român nu l-a achiziţionat oficial, este de pus în legătură cu vreun aranjament prin serviciile secrete. A bănui măcar o secundă, că vreunul din aceşti profitori veroşi ar putea da de bună voie măcar doi lei din buzunarul propriu pentru scopuri sociale sau culturale, este fie prostie fie rea credinţă.

  În plus, „ideea” postării este imorală: se sugerează că infractori de genul „mogulilor” amintiţi au ratat o mare ocazie de a-şi îmbunătăţi imaginea, făcând ei ce a făcut acest Brăiloiu. Cu alte cuvinte, ce păcat că nişte mari infractori notorii au ratat aşa o ocazie de PR !

  Este o poziţie publicistică cel puţin reprobabilă.

  L-aş încadra pe autor în aceeaşi categorie cu d-nii Costică Rogozanu şi Alin Ionescu: aceeaşi superficialitate, atracşie pentru ncauze dubioase şi încăpăţânare de a publica.

 4. Ce ma mir si ma tot mir,asa, caq nevasta de oltean, este ca vi se pare o mare ocazie ratata de moguli faptul ca nu au licitat la Cioran, dar vi se pare extrem de firesc ca statul roman, prin Ministerul Culturii, rtespectiv prin Hunor,nu a schitat nici macar intetia de a licita .de ce ati cere un moguli verosi, care vor sa fure sarea si posta, mai mult decat conducerii statului roman? De asta statui si ma mirai !

 5. Deh, cine mai citeste astazi Cioran? Dale Carnegie & co. sunt mult mai utili atat pentru individ cat si pentru economie (deja imi si inchipui cum ar cadea actiunile P&G daca un astfel de citat din Cioran ar deveni popular in SUA), asa ca punctul de vedere mogulean este de inteles.
  Mie unuia insa, ardelean fiind, imi place usturoiul.

 6. @ all – imi cer iertare pentru greselile strecurate in textul de mai sus. A fost scris tarziu in noapte, ca urmare a unui impuls de moment. Promit sa se repete.

 7. Nu stiu [… de ce sunt mogulii intr-atit de prosti ?] si – sa fiu sincer nici nu ma intereseaza …
  In schimb nu stiu (si asta ma intereseaza ca functioneaza si pe banii mei) de ce este statul roman (prin reprezentantii sai) atit de prost …
  Aceiasi reprezentanti ai statului roman care au reusit super-performanta de a adopta legi fara a le vota parlamentul (doar prin asumarea raspunderii, desi are o majoritate parlamentara), legi foarte importante (nu amintesc decit de legea educatiei). Ce s-a reusit : nimic ! Cum spunea un parlamentar din opozitie : cum ajungem la guvernare, vom modifica aceste legi …
  Un minimum de exercitiu democratic presupune consultare, dialog si chiar (scuzati) intelegere, macar asupra unor chestiuni importante, practic transpartinice …
  Nu mai spun de multitudinea de acte legislative emise de guvern (practic parlamentului i s-a luat obiectul muncii !), o parte din ele fiind declarate neconstitutionale …
  Culmea prostiei, ridicolului si tupeului este declaratia PM de a-si asuma raspundera pentru legea DIALOGULUI SOCIAL !…
  Societatea civila nu mai exista, presa („ciinele de paza la democratiei”) este critica la adresa puterii doar din cauza mogulilor …
  Avea dreptate Petre Tutea „un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…”

 8. ei nu sunt prosti. noi suntem frustrati pt ca traim intr-un stat retard. mogulul nu are obligatia sa cumpere nimic pt statul roman. statul de oameni da….

 9. ei nu sunt prosti. noi suntem frustrati pt ca traim intr-un stat retard. mogulul nu are obligatia sa cumpere nimic pt statul roman. statul pt oameni da….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.