vineri, iulie 19, 2024

De ce tace Consiliul Național al Audiovizualului

În 17 mai anul trecut avea loc la CNA o audiere mai puțin obișnuită: un jurnalist își luase inima în dinți și hotărâse să dezvăluie șantajul și complicitățile imorale din interiorul trustului de presă la care lucra, precum și tertipurile (i)legale prin care munca de jurnalist devenea o formă de sclavie. Cazul a ajuns și în Raportul FreeEx pe 2011 ca unul dintre exemplele grave de încălcare a clauzei de conștiință. De atunci, cel care a făcut dezvăluirile, jurnalistul Stelian Negrea, coordonator pentru câteva luni al Departamentului de Investigații înființat la trustul Intact al lui Voiculescu în primăvara lui 2011, a avut parte de mai multe procese intentate de trust, de amenințări pe față, de încercări de intimidare a familiei sale și a altor jurnaliști care au cutezat să semnaleze cazul.

CNA s-a autosesizat în baza art. 6 din Legea 504/2002 a Audiovizualului, care interzice cenzura și ingerințele editoriale și garantează independența editorială în audiovizual. Membrilor consiliului li s-au relatat situații concrete de presiuni și șantaj politic ordonate de șefii din Intact, li s-au prezentat documente și precizări suplimentare. De exemplu, spune memoriul lui Negrea, ”încă de la primele ședințe ale noului departament ni s-au indicat, în mod direct, de către conducerea Intact Media Group oameni politici și companii pe care aveam voie să le documentăm și pe care nu, în contradicție totală cu promisiunile inițiale de independență editorială”. Ulterior, directorul general, Codruț Șereș, a început să indice câteva ținte de investigat: compania RCS-RDS cu care Antena TV se  afla în litigiu și ministrul turismului, Elena Udrea, din tabăra adversarilor politici. La scurt timp Antenele au început să difuzeze știri negative despre compania concurentă, sugerând că RCS-RDS s-ar afla în vizorul unei anchete parlamentare. Cât despre ”madam Udrea”, cum era alintată în biroul lui Șereș de la etajul 9, atacurile aspra ei deveniseră zilnice, cu sau fără subiect.

Pentru a obține obediență și conspirativitate, determinându-i pe jurnaliștii implicați să uite definitiv de libertatea de conștiință, libertatea de exprimare, libertatea presei și alte prostii din astea, astfel încât să nu deschidă vreodată gura, trustul Intact a inventat clauze contractuale abuzive, inspirate de pe la Securitatea servită din plin de Voiculescu, precum și o terminologie ce excede legislației muncii. ”Persoana cheie”, în acest caz jurnalistul (fie și sub forma unui prestator de servicii prin firma proprie), s-ar fi aflat sub interdicția totală de a mărturi, în prezent sau în viitor: ”Dacă mi-aș fi permis să critic în vreun fel conducerea prezentă și viitoare a Intact Media Group” – declara Negrea – ”raporturile mele contractuale cu această companie mi-ar fi fost întrerupte și ar fi trebuit să plătesc daune de cel puțin 100.000 de euro (410.000 lei adică salariul meu pe 50 de luni,) dar care puteau ajunge la 300-400.000 de euro dacă luăm în calcul și eventuale încălcări ale clauzelor de confidențialitate unde ușor pot fi strecurate “tehnici de marketing” și alte clauze “mascate” sub care se pot ascunde ingerințe editoriale”.

Practici de șantaj, de atac sub centură comandate ziariștilor de patroni pentru a nimici adversari politici sau comerciali s-au mai semnalat în timp, mai mult în presa scrisă, unde urmele se văd mai ușor: cazuri de la Ziua de Cluj și Ziua de Vest, Bună Ziua Iași, OTV, Bogdan Chireac de la ”liga mare” și alte cazuri au fost date publicității sau deferite justiției. Deși apărați de clauza de conștiință înscrisă în Contractul Colectiv de Muncă pe Media, puțini sunt jurnaliștii care demisionează și atacă sistemul corupt, cum a făcut-o Stelian Negrea. De ce nu? De frică, din oportunism, de foame. Și totuși, după un an și jumătate, CNA, în calitatea sa de ”garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale”, n-a răspuns, n-a reacționat, n-a mișcat un deget.  Antenele sunt în delir, bătălia politică se dă din plin pe frontul lor mediatic, cu tot mai timide amenzi pentru încălcări strigătoare la cer ale Legii 504/2002. ”De mai bine de un an aţi decis să ignoraţi cazul meu şi dovezile furnizate….Un refuz pe care nu pot să-l interpretez decât prin prisma întâlnirilor pe care domnul Răsvan Popescu le are constant după şedinţele CNA cu avocatul trustului Intact din care face parte Antena 3”, scrie suspicios dar și cu amărăciune Stelian Negrea, într-o nouă scrisoare adresată recent conducerii CNA.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. E trist. Și, totuși, de ce nu se sesizează? Dacă e o încălcare a legii, de ce nu se sesizează nimeni?

  Din păcate, A3 va sări ca arsă dacă va apărea știrea că este anchetată. Va fi tot o acțiune politică.

 2. CNA e un mecanism de control al mediei mai degraba decat un arbitru sau politist. Ar trebui desfiintata, sau cu un rol restrans (de ex. pornografia in primetime). Apoi, licentele radio/TV supuse licitatiei si acordate cu titlu (transferabil) de proprietate, operatorii de cablu liberi sa-si populeze grilele de programe etc. Cu astfel de masuri se va taia cordonul ombilical dintre politic si TV/radio.

  P.S. Sa incercam si privatizarea posturilor de stat poate

  • Exact, il transformam pe Negrea in martir al presei independende. Sa fim seriosi: Stelian Negrea nu merita un asemenea articol, in care e pus pe piedestal. Stia f bine ce semneaza, dar la un moment dat a vrut mai multi bani. Asa ca lasati-ma cu Negrea deontologul!

  • Pai, pai, pai… dar daca nu a semnat si a plecat dupa perioada de proba?
   Putem sa revenim la subiect? Cine controleaza CNA-ul? :)

 3. Toti cei care, sub pseudonim, criticati ziaristul Negrea, din perspectiva salariului, sunteti angajatii Antenelor?
  Nu are relevanta ce salariu a primit, au relevanta clauzele abuzive si ilegale angajator/angajat.
  Negrea este un martir si numai pentru faptul ca a avut curaj sa infrunte un trust in pofida amenintarilor.
  Ce face CNA-ul? N-ar trebui sa doarma, e vara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro