luni, octombrie 25, 2021

De ce tace Consiliul Național al Audiovizualului

În 17 mai anul trecut avea loc la CNA o audiere mai puțin obișnuită: un jurnalist își luase inima în dinți și hotărâse să dezvăluie șantajul și complicitățile imorale din interiorul trustului de presă la care lucra, precum și tertipurile (i)legale prin care munca de jurnalist devenea o formă de sclavie. Cazul a ajuns și în Raportul FreeEx pe 2011 ca unul dintre exemplele grave de încălcare a clauzei de conștiință. De atunci, cel care a făcut dezvăluirile, jurnalistul Stelian Negrea, coordonator pentru câteva luni al Departamentului de Investigații înființat la trustul Intact al lui Voiculescu în primăvara lui 2011, a avut parte de mai multe procese intentate de trust, de amenințări pe față, de încercări de intimidare a familiei sale și a altor jurnaliști care au cutezat să semnaleze cazul.

CNA s-a autosesizat în baza art. 6 din Legea 504/2002 a Audiovizualului, care interzice cenzura și ingerințele editoriale și garantează independența editorială în audiovizual. Membrilor consiliului li s-au relatat situații concrete de presiuni și șantaj politic ordonate de șefii din Intact, li s-au prezentat documente și precizări suplimentare. De exemplu, spune memoriul lui Negrea, ”încă de la primele ședințe ale noului departament ni s-au indicat, în mod direct, de către conducerea Intact Media Group oameni politici și companii pe care aveam voie să le documentăm și pe care nu, în contradicție totală cu promisiunile inițiale de independență editorială”. Ulterior, directorul general, Codruț Șereș, a început să indice câteva ținte de investigat: compania RCS-RDS cu care Antena TV se  afla în litigiu și ministrul turismului, Elena Udrea, din tabăra adversarilor politici. La scurt timp Antenele au început să difuzeze știri negative despre compania concurentă, sugerând că RCS-RDS s-ar afla în vizorul unei anchete parlamentare. Cât despre ”madam Udrea”, cum era alintată în biroul lui Șereș de la etajul 9, atacurile aspra ei deveniseră zilnice, cu sau fără subiect.

Pentru a obține obediență și conspirativitate, determinându-i pe jurnaliștii implicați să uite definitiv de libertatea de conștiință, libertatea de exprimare, libertatea presei și alte prostii din astea, astfel încât să nu deschidă vreodată gura, trustul Intact a inventat clauze contractuale abuzive, inspirate de pe la Securitatea servită din plin de Voiculescu, precum și o terminologie ce excede legislației muncii. ”Persoana cheie”, în acest caz jurnalistul (fie și sub forma unui prestator de servicii prin firma proprie), s-ar fi aflat sub interdicția totală de a mărturi, în prezent sau în viitor: ”Dacă mi-aș fi permis să critic în vreun fel conducerea prezentă și viitoare a Intact Media Group” – declara Negrea – ”raporturile mele contractuale cu această companie mi-ar fi fost întrerupte și ar fi trebuit să plătesc daune de cel puțin 100.000 de euro (410.000 lei adică salariul meu pe 50 de luni,) dar care puteau ajunge la 300-400.000 de euro dacă luăm în calcul și eventuale încălcări ale clauzelor de confidențialitate unde ușor pot fi strecurate “tehnici de marketing” și alte clauze “mascate” sub care se pot ascunde ingerințe editoriale”.

Practici de șantaj, de atac sub centură comandate ziariștilor de patroni pentru a nimici adversari politici sau comerciali s-au mai semnalat în timp, mai mult în presa scrisă, unde urmele se văd mai ușor: cazuri de la Ziua de Cluj și Ziua de Vest, Bună Ziua Iași, OTV, Bogdan Chireac de la ”liga mare” și alte cazuri au fost date publicității sau deferite justiției. Deși apărați de clauza de conștiință înscrisă în Contractul Colectiv de Muncă pe Media, puțini sunt jurnaliștii care demisionează și atacă sistemul corupt, cum a făcut-o Stelian Negrea. De ce nu? De frică, din oportunism, de foame. Și totuși, după un an și jumătate, CNA, în calitatea sa de ”garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale”, n-a răspuns, n-a reacționat, n-a mișcat un deget.  Antenele sunt în delir, bătălia politică se dă din plin pe frontul lor mediatic, cu tot mai timide amenzi pentru încălcări strigătoare la cer ale Legii 504/2002. ”De mai bine de un an aţi decis să ignoraţi cazul meu şi dovezile furnizate….Un refuz pe care nu pot să-l interpretez decât prin prisma întâlnirilor pe care domnul Răsvan Popescu le are constant după şedinţele CNA cu avocatul trustului Intact din care face parte Antena 3”, scrie suspicios dar și cu amărăciune Stelian Negrea, într-o nouă scrisoare adresată recent conducerii CNA.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. E trist. Și, totuși, de ce nu se sesizează? Dacă e o încălcare a legii, de ce nu se sesizează nimeni?

  Din păcate, A3 va sări ca arsă dacă va apărea știrea că este anchetată. Va fi tot o acțiune politică.

 2. CNA e un mecanism de control al mediei mai degraba decat un arbitru sau politist. Ar trebui desfiintata, sau cu un rol restrans (de ex. pornografia in primetime). Apoi, licentele radio/TV supuse licitatiei si acordate cu titlu (transferabil) de proprietate, operatorii de cablu liberi sa-si populeze grilele de programe etc. Cu astfel de masuri se va taia cordonul ombilical dintre politic si TV/radio.

  P.S. Sa incercam si privatizarea posturilor de stat poate

  • Exact, il transformam pe Negrea in martir al presei independende. Sa fim seriosi: Stelian Negrea nu merita un asemenea articol, in care e pus pe piedestal. Stia f bine ce semneaza, dar la un moment dat a vrut mai multi bani. Asa ca lasati-ma cu Negrea deontologul!

  • Pai, pai, pai… dar daca nu a semnat si a plecat dupa perioada de proba?
   Putem sa revenim la subiect? Cine controleaza CNA-ul? :)

 3. Toti cei care, sub pseudonim, criticati ziaristul Negrea, din perspectiva salariului, sunteti angajatii Antenelor?
  Nu are relevanta ce salariu a primit, au relevanta clauzele abuzive si ilegale angajator/angajat.
  Negrea este un martir si numai pentru faptul ca a avut curaj sa infrunte un trust in pofida amenintarilor.
  Ce face CNA-ul? N-ar trebui sa doarma, e vara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.