sâmbătă, decembrie 7, 2024

De ce voi boicota referendumul. Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Basescu

Domnule Presedinte Basescu,

O batalie se poate cistiga in multe feluri; poti ataca frontal sau poti sa iti lasi adversarul sa-si iroseaseasca fortele. In toate situatiile insa, crucial este ca obiectivul strategic sa fie definit si comunicat cu claritate, iar lupta sa o dai, atit cit este posibil, in conditiile pe care le vrei tu si nu in cele care iti sint impuse.

Romania se afla la rascruce. Miza actualei infruntari politice nu o reprezinta supravietuirea unui partid sau a unei persoane, ci supravietuirea sistemului democratic.

De asemeni, nu ne aflam in timpuri normale, institutiile statului de drept fiind distruse rapid si sistematic. Nu este o lupta intre stinga si dreapta, nu este o lupta intre USL si PDL. Astazi asistam la o infruntare intre doua conceptii, intre doua lumi radical diferite – Totalitarism vs. Democratie, ce transcende diviziunile politice obisnuite.

Exemple din istoria recenta arata ca drumul de la democratie la dictatura poate fi parcurs rapid in situatii de criza economica si sociala, oamenii putind fi convinsi cu usurinta sa renunte la libertate in schimbul unor promisiuni populiste; de aceea, sistemele democratice moderne cuprind mecanisme de protectie destinate a micsora riscul unor derive totalitare.

Prevederile constitutionale privind asigurarea unei majoritati calificate si/sau absolute in cazul deciziilor privind aspecte fundamentale pentru o societate se inscriu tocmai printre sus-numitele mecanisme de protectie. A apela la ele atunci cind democratia este in pericol este o obligatie, nu un drept.

A participa la votul din 29 iulie ar insemna sa legitimez un proces, in aparenta democratic, dar, in realitate, viciat pe tot parcursul lui. Ar insemna sa accept, macar implicit, pretextele cusute cu ata alba folosite la justificarea suspendarii. Mai mult, ar insemna sa contribui la realizarea unui precedent extrem de periculos si generator de instabilitate politica – inlocuirea unei echipe de conducere, inainte de termenul legal, dupa bunul plac al unei majoritati de moment.

Domnule Presedinte, pe 29 iulie eu si alti oamani ca mine vom boicota referendumul. Inteleg tentatia unui atac la baioneta de dragul apararii unui principiu, inteleg mirajul si eroismul unei sarje a brigazii de cavalerie usoara, dar nu asa se cistiga razboaiele. Razboaiele se cistiga pastrind clar obiectivul strategic si actionind cu pragmatism, iar Sun Tzu o spune cel mai bine:

„Cel care stie cind trebuie si cind nu trebuie sa angajeze lupta va fi victorios.”

si

„Confuzia in armata duce la victoria adversarului.”

Va multumesc pentru intelegere!

Alexandru Toma Patrascu

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

  1. Domnule Pătraşcu,

    Demersul dvs. este foarte necesar. Vă felicit că aţi luat iniţiativa. Suntem mulţi care vă sprijinim. Trebuie să fim toţi, să facem front comun, să fim uniţi în acest demers.

    Preşedintele trebuie să treacă peste orgoliul personal şi să îşi anunţe suporterii că trebuie să boicoteze referendumul pentru a nu legitima puciul.

    Cine ţine mai mult la statul de drept din România decât la Băsescu ştie că este mai important să NU legitimăm puciul decât să îl susţinem pe Băsescu. Dacă Băsescu nu este prea mândru, şi ţine şi domnia sa mai mult la ţară decât la propriul orgoliu, trebuie să îşi dea seama de asta şi să spună clar:

    Boicotaţi referendumul puciştilor! Nu legitimaţi lovitura de stat punând botul la vot!

    Pentru cei care vor să facă mai mult: ieşiţi în stradă şi cereţi demisia guvernului PSD-PNL-Voiculescu, fiindcă au atacat statul de drept în România.

    • De acord cu d-nul Patrascu, sa vrea sa le traga Basescu o palma uslinosilor la referendum,
      dar sper sa apara alta ocazie si sa nu ii ierte.

      • Absolut de acord . Boicotul e singura cale (si as putea spune foarte sigura) de ai asigura lui Basescu continuitatea la Cotroceni pentru inca cateva luni .Asta ar insemna de exemplu o garantie impotriva unei posibile fraudari masive ale alegerilor viitoare .E normal ca acestea sa fie castigate de USL , sunt realist , dar cu ceva de genul 50-55% nu 80-85% .Deci boicot , fara anulari de voturi ca va pierdeti timpul si le mai si furnizati semnaturile si datele personale . Nici nu va inchipuiti ce greu e sa scrieti pe ascuns cateva MILIOANE de CNP-uri si semnaturi , nu le dati ajutor , macar sa capete dureri de mana de la asta …

  2. Eu cred ca e gresit sa nu votam, daca vrem sa invalidam hotararea Parlamentului.
    Cei care organizeaza Referendumul pot relativ usor sa mai adauge buletine de vot in urne pentru a atinge pragul de 50%. In schimb, voturile impotriva introduse in urna, ar fi mai greu sa le schimbe. Parerea mea e ca trebuie sa fie cat mai multe voturi impotriva suspendarii, ca strategie pe termen mediu. Puterea trebuie sa afle ca suntem multi impotriva ei, chiar de n-am fi inca destui pentru a-i opri in acest moment.

    • Tushi – citesti Contributors si esti asa naiva? Cum sa adauge buletine? Ar trebui sa falsifice si listele. Sa ma semneze pe mine, cu actul meu de identitate, ca sa le iasa numarul.
      Sau te-ai gindit ca o sa faca SI ASTA? … (si sint eu naiva)

      • cea mai naiva sunt eu: ma gandeam ca aprobarea instalarii unei urne de vot in hotelul unui senator PSD se datoreaza unei excesive griji fata de cetatenii onorabili, mai ales de dreapta, care se vor afla in sejur in acea perioada.

        desigur ca la aceste urne, de la munte, de la mare, nu se vor perinda autocare pline de oameni care pentru un covrig vor amaneta tara pe urmatorul deceniu. nuuu, numai un rauvoitor ar gandi asta…

      • Sunt inca si mai naiva: Cred ca datele noastre personale sunt foarte usor de traficat, dar nici nu e nevoie, ca le au in bazele de date ale deconcentratelor; de votat se poate vota oriunde pe liste suplimentare, iar pentru „plagiat” semnaturi, sunt si alti „doctori” ca Ponta.

        • Si eu sunt la fel de naiva. Cred ca suntem multi de acord ca Ponta si crin au scoala bolsevica-stalinista in sange; acolo au promovat cu summa cum laudae cu siguranta. Acolo exista experienta suficienta in a maslui alegerile; de unde stii ca nu o sa se repete 1946?
          Si mai este ceva: daca o sa existe o majoritate zdrobitoare „da” (80% voturi exprimate, + cvorum), nu o sa mi-o pot ierta. Daca o sa fie 51:49 „da”, atunci, scuze, dar Romania isi merita conducatorii. Nu pot sa cred ca electoratul liberal va vota in favoarea demiterii. Daca pana in 29 iulie majoritatea romanilor or sa creada ca voteaza pentru o persoana (Basescu) si nu pentru a mentine Romania cat de cat pe o linie de plutire, atunci poate ca meritam un stat mafiot…:( Fie vorba intre noi, chiar este o lectie usturatoare. Pentru ca in acest 8 ani de zile, in timp ce Ponta&Co isi planuiau cu minutiozitate atacul asupra statului de drept, societatea civila romaneasca a facut ce? Nimic, zero, nu tin minte sa fi reactionat energic vreo personalitate publica impotriva programului de spalare pe creier marca Antene s.a.; impotriva manelizarii si mitocanizarii (daca pot spune asa) societatii romanesti.
          Abia acum un an sau doi au aparut programele de gen „Restart Romania”, si acestea sustinute de ambasada americana. In aceste conditii, de ce ne mai miram ca romanul voteaza in functie de cine-l mituieste mai mult, cu bani sau mici si o bere?

    • ai AVEA dreptate, dar cine numara? nu cumva urmasii ideologici ai lui Stalin „conteaza cine numara” ??? destituirea sefului STS nu tinteste exact numararea voturilor si rapoartele sectiilor de votare? E muuuuult mai greu sa inventezi buletine ce NU exista decat sa le masluiesti pe cele deja existente in urna!

    • Cu scuzele de rigoare si fara intentia de a jigni, prostie mai mare decat asta nu puteai sa debitezi in contextul actual. Despre care termen mediu vorbesti? Cu USL la putere nu mai exista nici un termen. Pardon, urmatorul termen al democratiei va fi peste vreo 50 de ani.

      • Avantajul meu este ca nu am de ce sa cer scuze. Mi-am spus punctul de vedere, fara sa atac pe cineva personal.
        In plus, a miza pe o singura persoana (in cazul acesta presedintele Basescu) este de neinteles pentru mine. Eu mizez pe partea curatata din sistem, care o datoram in foarte mare masura lui Traian Basescu. Decizii ale Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti, activitatea DNA si ANI, continutul raportului MCV, pozitia public exprimata de Universitatea Bucuresti, etc. ma ajuta sa am din ce in ce mai multa incredere (imi asum eticheta de naiva).
        A nu merge la vot sa spun NU, ar insemna sa-l las pe Presedinte sa se descurce singur in fata impostorilor, ca si cand el ar fi atotputernic.
        Ma bucur ca intre timp Vlad Zografi a publicat punctul sau de vedere intr-un articol si imi valideaza, intr-un fel, rationamentul. Am incredere in el, fiindca vede mai departe decat „castigul imediat”, foarte des intalnit la romani si aducator de permanenta nesiguranta.

  3. Sunt de acord cu concluziile acestui articol.Ma conving tot mai mult de necesitatea unui boicot total si nu partial ,cum am crezut pina acum NU e un referendum,ci o lovitura de stat in plina desfasurare.Vedeti ultimele declaratii ale lui Ponta si ultimele actiuni ale lui Antonescu in CSAT legate de STS,SRI si SIE.

  4. Daca s-ar fi decis ca presedintele este suspendat in cazul in care majoritatea participantilor la vot sustine acest lucru, atunci ce ati fi sugerat? Boicotul ar fi insemnat infrangere sigura.

  5. Chiar asa dl. Patrascu? Armaggedonul:

    „Astazi asistam la o infruntare intre doua conceptii, intre doua lumi radical diferite – Totalitarism vs. Democratie, ce transcende diviziunile politice obisnuite.”

    Vine Noaptea Totalitara?

    E jenant sa va spun ca suntem in Uniunea Europeana, ca abuzurilor USL le-a facut fatza cu brio Curtea Constitutionala (care a aratat ca functioneaza asa cum trebuie si cand e sub presiune)
    si ca USL a fost pusa cu botul pe labe de de reactia (puternica si eficienta) a UE.

    Suntem, sper, cu totii ingrijorati pe drept cand vedem ca s-a incercat si inca se incearca
    ‘fortarea’ mecanismelor democratice in Romania, dar de unde pana unde „Totalitarism”?

    Sa inteleg a Ungaria, unde atacul majoritatii parlamentare a fost mult mai puternic si care a distrus toate garantiile democratice, a rescris Constitutia, legea electorala, si a aservit toate institutiile statului partidului la guvernare este un stat „Totalitar” ?
    Cum de n-au observat asta doamna Merkel sau dl Barosso?
    Daca nu stiti stiinte politice, ceea ce e evident, uitati-va pe wikipedia, pentru ca articolul dedicat
    ‘totalitarismului’ porneste de la opozitia intre un stat ‘Autoritar’ si unul ‘Totalitar’

    Altfel, va sugerez sa nu mai folositi cuvinte pe care nu stiti sa le definiti.
    Sau sa cititi nitel Brzezinski!

    • Alexandru, te asigur ca si dna Merkel si domnul Barosso au observat asta si au si reactionat la vremea respectiva, dar nu asta mi se pare relevant. Relevanta mi se pare disperarea si resemnarea care s-a instalat intre oamenii care il aplaudau pe viktor orban in demersurile lui anticapitaliste si salutau nationalismul acestuia.

      Acum, 30% din unguri traiesc sub pragul saraciei, datoria publică a statului este şi mai importantă decât în momentul în care Orban a ajuns la putere, forintul s-a depreciat cu 20% (ceea ce a însemnat o creştere dramatică a volumului datoriei publice). Oamenii astia nu contenesc sa se mire de ce, daca ai l-au ales pe Orban ca sa le fie mai bine au ajuns, 2 ani mai tarziu, sa traiasca cu muult mai rau.

  6. „Astazi asistam la o infruntare intre doua conceptii, intre doua lumi radical diferite – Totalitarism vs. Democratie, ce transcende diviziunile politice obisnuite”
    Si eu care credeam ca e vorba de bataie pe ciolan. Am gresit. Mai nou, bataia pe ciolan se numeste totalitarism vs democratie…
    Mama, ce limbaj.

    Va felicit ca ati ignorat cu gratie Uniunea Europeana, adica singurul organism de care mai asculta USL.

  7. @Patrascu

    „Prevederile constitutionale privind asigurarea unei majoritati calificate si/sau absolute in cazul deciziilor privind aspecte fundamentale pentru o societate se inscriu tocmai printre sus-numitele mecanisme de protectie”

    Stimabile, in Europa, conditia de „indeplinire a unui cvorum” pentru validarea unui referendum exista numai in cazurile Romaniei si al inca unei alte tari europene. Doua tari mari si late. In cazul celorlalte tari europene nu se prevede o conditie de cvorum pentru validarea referendumurilor. Mai mult, si Comisia de la Venetia recomanda organizarea si validarea referendumurilor fara (!) vreo „conditie de cvorum”. Nu se poate impacheta dragostea pentru mult-iubitul-si-stimatul-conducator in tot felul de „argumentatii” fantasmagorice fara o plimbare… hotarata pe terenul penibilului.

    • Tim, esti bun, te rog, sa imi spui in cate dintre tarile pomenite de tine exista posibilitatea suspendarii presedintelui? multumesc

        • andrei, scuza-ma. ma refeream, desigur, la suspendarea presedintelui in urma unui referendum popular. in cele mai multe tari, presedintele poate fi suspendat in urma votului majoritatii parlamentului dar decizia finala este luata de curtea constitutionala. nu se ajunge la referendum. daca insa aceasta decizie trebuie luata de popor, atunci mi se pare fireasca decizia de intrunire a unui cvorum.

          • dacă de data asta contează procedura, nu neapărat faptul că poate fi demis, pot să spun, că. de exemplu, în Austria se poate. Asta pentru că nu există o regulă. În Franța, de exemplu, îl demite Parlamentul.

  8. Total de acord. Dl. Basescu nu are dreptul sa puna in joc soarta democratiei cerand populatiei responsabile sa se prezinte la vot, legitimand astfel un demers nelegitim si nedemocratic. Nu este in joc soarta domnului Basescu ci soarta democratiei in Romania.
    Criza economica insotita de masurile de austeritate, dublata de lipsa de cultura poplitica si economica a unei mari parti a populatiei (care a permis manipularea acesteie de catre mass-media controlata de infractori sau urmariti penal) a creat o situatie foarte periculoasa in care populatia respectiva nu mai este deschisa nici unui argument ci este dominata de un sentiment patologic de ura impotriva domnului Basescu. Acest segment de populatie va merge cu siguranta la vot deoarece ura creaza un imbold foarte puternic spre actiune. Singurul lucru pe care cetatenii responsabili pot sa il faca este sa se fereasca din calea acestui val de ura, neprezentandu-se la vot si nu incercand sa ridice stavile impotriva lui (prezentandu-se la vot). In final vom putea sa vedem ce magnitudine a avut acest val, cat de mari sunt sansele evolutiei democratice a Romaniei.

  9. dl. alexandru… fractura de logica.. in ungaria, in urma ALEGERILOR partidul majoritar a OBTINUT 7o la suta… constitutia modificata, a trecut prin REFERENDUM.. asa ca .. nu comparati mere cu pere.. daca in grecia, la ulimele alegeri era majoritar partidul care cerea iesirea din zona euro, asta era… fusesera ALEGERI..

  10. Dle Patrascu, asa judecati dvoastra si cred ca aveti dreptate din punctul dvoastra de vedere. Dar Presedintele Jucator nu gindeste asa, el joaca tot timpul la limita. Cum ar putea chiar acum la rascruce pentru tara si pentru barbatia lui de marinar sa nu se duca la vot? Asa cum a jucat poker la bluff pina acum mai in toate momentele, asa va juca si acum. Imi permit sa va atrag atentia ca ar fi trebuit (poate) sa luati atitudine din start la jocul de alb-neagra pe care l-a practicat, nu acum cind e prea tirziu. Cu stima!

    • @arts: de ce credeti ca ne intereseaza asa de mult orgoliul lui basescu sau ce gandeste domnia sa despre cum trebuie sa lupti sau sa blufezi? lupta mea nu este pentru basescu, este pentru statul de drept, si daca pentru asta basescu trebuie sa isi calce pe orgoliu, imi pasa destul de putin. pentru mine, important este rezultatul luptei, nu pierderile colaterale.

  11. In sfarsit, o reactie lucida, nonpartizana, si o pozitie strict principiala in sprijinul statului de drept si al democratiei. Ader intru totul la aceasta logica chemare la boicot. Adaug observatia ca acest Parlament este in plin asalt asupra suveranitatii poporului prin incalcarea vointei de reforma institutionala exprimata expres prin precedentul referendum. Deci legitimitatea acestor indivizi, purtatori ai unui mandat devenit caduc, tinde oricum catre zero, indiferent de partidul din care fac parte, atata timp cat nu au aratat nicio disponibilitate de a legifera in sensul aratat recent de cetateni. Nu mai putem vorbi de partide politice, ci de grupuri infractionale organizate in scopul deturnarii institutiilor statului roman, de o veritabila nomenklatura intoarsa la matca si hotarata sa reinstaureze domnia arbitrariului, a faradelegii, a discretionarului, a privilegiilor de tip feudal [pentru ca deja nu mai putem vorbi de comunism si de ideologie in cazul acestor specimene crescute si hranite cu dispretul fata de lege, civilitate, morala prin ograzile unor satrapi post-sovietici]

  12. Subscriu si eu acestei initiative. USL-ul a schimbat regulile jocului dupa ce campania pt. referendum incepuse, nu vad de ce nu s-ar putea schimba strategia lui Basescu pe parcurs, conformindu-se noilor reguli. Mi se pare si mie ca va fi mult mai usor de respins aceasta actiune abuziva prin boicot, insa pt. asta e nevoie de aprobarea lui Basescu. Daca acesta nu va fi de acord? Sigur, tot efortul acum pt. convins presedintele ca ar fi mai bine sa schimbe strategia, nu stiu ce se va intimpla daca nu va fi de acord.

  13. HAHA ‘Totalitarism vs. Democratie’ – adica asociezi numele de Basescu cu ‘Democratie’??? Sunt perfect de acord sa ii acuzam pe Ponta & Co de nenumarate derapaje dar totusi, aici vorbim de Basescu, cel pentru care nu a existat niciodata o Constitutie, cel care nu este si nu a fost capabil sa spuna un adevar, cel pt care totul este un joc de a-si satisface orgoliul, cel care fosta colaborare cu Securitatea l-am marcat probabil profund si nu se poate dezice de acestia…

    • radu, scuze, dar te-as ruga sa recitesti articolul, comentariile si, la final, sa te intrebi daca nu cumva aici ai nimerit la alt film. zau asa…

  14. Ma tem ca fudulia asta a boicotului il va costa, de fapt, pe Traian Basewscu presedintia:

    -de pe 25 iulie CC sau Pillat din Pont, e in vacanta
    -deocamdata avem in vigoare ordonanta 41 si Legea semnata de interimar, cea fara prag/qvorum.

    Cind Basescu cheama la vot, stie cit de jigodii pot fi alesii, cit de prefacuti. Se mimeaza o democratie de tip sud-american, in care romanii vor avea iluzia libertatii.

    “Sever Voinescu într-o conferinţă de presă […]
    Întrebat după ce lege se va organiza referendumul în cazul în care CC nu va judeca aceste contestaţii până la 29 iulie, Voinescu a spus că în acest moment sunt în vigoare legea referendumului semnată de preşedintele interimar Crin Antonescu şi OUG 41″

    Articolul 10
    Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.

    Prin decizia sa CCR,si-a rezervat dreptul de a vedea daca a fost atins cvorumul, dar pe 25 intra in vacanta. Decizia, dupa referendum, in lipsa CC, apartine parlamentului. Cum credeti ca va hotari parlamentul, fiindca ea, Curtea, a atribuit acestuia decizia politica. (Ca in motivatia de la suspendare!!!!!!!!)

    Boicotul inseamna ca le lasati tara pe mina.

  15. Inca nu sint hotarit, dar inclin sa cred ca boicotarea referendumului este solutia corecta; mai sint ceva zile de gindire.
    Oricum ramine NU; ori la urne ori referendumului.

    • Stii care e defectul tau, Victorel? Ca tu ii suspectezi pe politicienii uslamului plini de buna credinta si ca orice berbecel naiv, dai in proprii aliati.///

  16. @Patrascu

    “Prevederile constitutionale privind asigurarea unei majoritati calificate si/sau absolute in cazul deciziilor privind aspecte fundamentale pentru o societate se inscriu tocmai printre sus-numitele mecanisme de protectie”
    Ok, sa zicem, de dragul discutiei, ca asa e (desi nu e asa).
    Atunci cat de BARBAT DE STAT sa fii sa te milogesti sa nu vina lumea la vot, tocmai ca sa nu se atinga cvorumul IMPUS cu forta?
    In tarile civilizate oamenii civilizati vin la vot la referendumuri in proportii muuult mai mari de 50%. Vom arata,sper, ca suntem si noi un popor civilizat si democrat, chiar si fara voia Dvs.

  17. E cam suspecta propunerea asta, sa nu se duca la vot cei care voteaza NU
    Sigura noastra sansa este sa mergem la vot si sa aiba Base mai multe voturi
    Nu e nici un pericol sa se atinga pragul de 50%

  18. citesc tot felul de comentarii obosite si incovoieri plictisitoare ale unei logici indoielnice legate de necesitatea boicotului, cum ca basescu nu are dreptul, cum ca nu despre el ci de democratie, ce mar ca par..

    desigur ca e despre democratie dar e in primul rand despre basescu.. cine o sa aiba de revenit in fruntea tarii ca presedinte, papa? democratia incarnata? daca e sa te pui in bocancii celuilalt, ce sustinere psihica poti avea cand trebuie sa te intorci la 6-7 milioane da si juma de milion nu ? or sa innebuneasca parlamentul si guvernul, via presa controlata, despre asa ceva, si din pacate presa externa va stramba din nas.. bunul simt ma indeamna sa cred ca basescu nu vrea sa revina oricum, nu vrea sa revina ca urmare a unui boicot care ridica clar intrebarea, desi la originea ei injusta, de ce te-ai intors, bre, nu vezi ca nu te vrea nimeni, credibilitatea ta e praf? cred ca ar prefera sa aiba o invalidare la limita da’ la un scor strans, ptr ca e clar ca nu poate castiga (cand usl are 5000 la miting, cele ale lui sunt de max 1-2000), da’ tare mi-e ca sa nu clacheze psihic si sa-si dea demisia daca referendumul are vreun scor catastrofal, gen 7 milioane pentru suspendare si nici juma contra.. o fi el razboinic de felul lui, da’ are o varsta acum. nu stiu, pus in papucii lui, mi-ar place sa vad ca oamenii se lupta ptr mine, indiferent de rezultat. sunt chestii care nu tin numai de logica, nu suntem roboti, si nu-i puteti cere detasare completa. daca el vrea sa luptati ptr el iar voi ii raspundeti cu nu e vorba de tine aici, mi-e ca o sa zica basta si la gard. ptr ca repet, nu va reveni o idee la cotroceni, ci un om in carne si oase.

  19. Sa nu veniti la vot inseamna, clar, sa protestati fata de un proces de suspendare viciat. Dar ce faceti cu restul? Sa nu veniti la vot inseamna la fel de bine sa dati apa la moara USL-ului pe tema impopularitatii lui Basescu, inseamna sa respingeti decizia CCR pe suspendare (n-o sa va deosebiti prea mult de impunitatea lui Ponta/USL aici) si in sfarsit, sa intretineti o ambiguitate in electoratul de dreapta, care abia a inceput sa dea semne de unitate. Ei, pe astea cui le lasati? :)

  20. Sa ne imaginam ca batalia dintre presedinte si cei „322” se da intr-un bar, in West.
    Noi (depozitarii votului din trecutele alegeri prezidentiale in persoana Traian Basescu) suntem
    afara.
    In lupta corp la corp care se da, intre o persoana si 322, puterile virtuale transferate de noi
    lui Base, nu ii servesc. Pana la urma, e si el, tot o, deci nu mai mult decat „o” fiinta umana.
    Cine a pariat pe el, este responsabil si de situatia in care l-a bagat. Nu e corect sa te asociezi
    cu cineva si sa nu te solidarizezi cu el si la castig dar si la pierdere ( si la „bine” dar in egala
    masura si la „rau”).
    Nu este corect sa bicotezi doar pentru a obliga un om sa ramana pe un post pe care el nu vrea sa mai ramana daca nu simte o reala sustinere.
    Basescu nu face parte dintre cei de „vana gloria” (vanitate, adica) decat in mintea celor
    ce nu inteleg in deplinatate conceptul de „respect de sine”.
    „Respectul de sine” (complet diferit de „iubirea de sine”) il are doar acela care se afla in
    posesia „cunoasterii” (care include si acea „particica” din Cunoastere” care se numeste
    „cunoasterea de sine”.
    Pentru „cunoastere”, nu exista diploma. Ca sa te cunosti pe tine insuti trebuie munca
    de cernere a informatiei cat sa faci 5 facultati.
    Desi nimeni nu-ti da vreun premiu pentru asta, este „cunoasterea de sine” conditie baza
    (sau „prima conditie”) in a deveni din „fiinta umana”, OM.
    La „Cunoastere” se ajunge doar daca ai in tine „hobby-ul”(setea) cautarii ei.
    Ca pentru orice rezultat obtinut prin „hobby” nu beneficiezi de „recunoastere sociala” deci
    nu te poti bucura tu, de munca ta.
    Abia dincolo de timpul cand tu sau ai tai mai poti pretinde banii pentru „marfa” ta, societatea
    o scoate ca „bun de consum” (descargare gratuita).
    De-abia de-atunci in colo, Isus-ul sau Eminescu-l in cauza este revendicat de poporul caruia
    ii apartine si facut „stindard”.
    Ceea ce vroiam sa spun este ca cel care este efectiv cu mana pe plita, nu suntem noi (cei
    ce sustinem virtual cauza) ci Basescu ( cel care o sustine la modul real).
    Eu zic ca noi trebuie sa ne calcam pe orgolii (fiecare pe al sau personal) si sa ne sincronizam
    sub bagheta unui singur dirijor, al aceluia pe care noi, prin propria noastra alegere l-am
    bagat in rahatul asta.
    Evident ca „alea jacta est” si ca pucistii au decis deja castigat de ei, „jocul”.
    Voturile pe care le aduna Basescu „azi”, chiar in conditiile ilegitimitatii evidente ale acestei
    mascarade care simuleaza un „referendum”, nu vor servi poate, pentru asezarea (re-asezarea)
    in albia natural-normala a lucrurilor dar arata mult mai clar decat in caz de boicot, cati
    oameni sunt calcati in picioare deodata cu omul Basescu.
    Voturile boicotului se vor amesteca cu voturile celor fara opinie.
    Oricum, ne-sincronizarea noastra ne va aduce infrangerea pe care au suferit-o „cruciatii”,
    parca la Belgrad, in fatza turcilor.
    Eu zic ca ultimul (dintre noi) cuvant, trebuie sa fie al lui Basescu.
    El, ca persoana, poate refuza sa ramana presedinte si daca noi il condamnam, prin boicot,
    sa ramana.

  21. Consider ca la felul cum s-au comportat USL-istii,decapitand prin frauda conducerea tarii si provocand un referendum fara o baza legala si cinstita,peste vointa populara(dar invocand-o in mod pervers),merita ca in semn de protest pentru sirurile nesfarsite de ilegalitati si minciuni sa nu ne prezentam la vot,pentru a nu le valida fardalegile.Santem (macar o data la 4 ani)poporul suveran,nu?

  22. Eu şi familia mea vom merge la vot şi vom vota NU la referendum.
    Sunt cetăţean şi vreau să-mi afirm opinia chiar dacă „ceilalţi” vor fi majoritari.
    Vom şti în ce ape ne scăldăm, până la urmă vom avea conducătorii pe care
    îi merităm însă nu ppot accepta rolul de spectator.

  23. Parti din acest comentariu le-am scris si la un alt articol pro-boicot.
    Plagiez aici, dar nu chiar copy-ponta style .

    Dintre cele doua citate din Sun Tzu, al doilea e cel mai important acum.

    “Confuzia in armata duce la victoria adversarului.”

    Numai ca trebuie folosit in sens invers. Pentru a NU exista confuzie in armata, ofiterii si soldatii trebuie sa-si asculte si sa-si urmeze generalul (amiralul?).

    Daca mesajul presedintelui ramane acelasi, toti cei ce-l sprijina in acest referendum
    ar trebui sa participe si sa voteze NU.

    Si despre primul citat din Sun Tzu

    “Cel care stie cind trebuie si cind nu trebuie sa angajeze lupta va fi victorios.”

    s-ar putea spune ca presedintele a incercat sa evite lupta asta cat a putut. In situatia de fata prefera sa lupte cat mai bine si sa dea o sansa armatei sale in urmatoarele batalii.
    De altfel, s-ar putea ca momentul acestei lupte sa nu fie chiar asa rau. USL-ul vor avea pierderi majore prin felul cum au dus acest atac.

    Daca Traian Basescu ajunge pe la 40% „NU”, Antonescu si USL-ul pot fi batuti peste trei luni. Iar daca nu, vorba lui Traian Basescu (la GDS), inseamna ca Romanii inca nu sunt pregatiti pentru democratie si trebuie sa mai asteptam.

    Adeptii boicotului mai presupun ca Traian Basescu va alege sa ramana la Cotroceni
    daca referendumul nu e validat. Cred este un compromis pe care refuza sa-l faca cu el insusi si principial i-as da dreptate.

    Doar daca s-ar intoarce si ar alege chiar sa devina un pic dictator – sa-i aresteze pe A&P&V,
    sa dizolve guvernul si parlamentul, sa inchida Latrinele TV, sa suspende constituitia si sa puna niste oameni corecti sa scrie una mai buna. Poate ca asta ar trebui poporului roman acum.

    Dar, din pacate, nu numai zicala ” Hotul striga hotii” e valabila, ci si „Dictatorii striga dictatorul”. Inca sper ca pot fi dati jos.

    PS. Toti cei ce se gandesc la boicot ar trebui sa citeasca articolul domnului Zografi.

    PPS. Legal, daca e demis la referendum, ar avea TB dreptul sa mai candideze pentru un mandat? Nu l-a terminat pe al doilea. Ar avea cele mai mari sanse.
    Pentru MRU e prea devreme cred. Poate un candidat surpriza. Daniel Morar?

  24. Atat timp cat in media a aparut conceptul boicotului toti cei ce lipsesc pot fi considerati ca fiind impotriva USL . There i fixed it.

  25. Domnule Patrascu,

    permiteti-mi un contra-argument!

    Sunt de acord ca miza este democratia si ca noi trebuie sa o aparam. Din pacate poporul nostru are o anumita sete de razbunare pe Basescu(mai mult sau mai putin indreptatita). Si nu se va linisti pana nu o va potoli.

    Miza este democratia iar pe termen scurt miza este castigarea alegerilor parlamentare. Daca Basescu ramane presedinte prin non-combat isi pierde toata puterea, iar USL va avea inca 4 luni de propaganda murdara. Populatia va fi infierata si descurazata cu 80-20% impotriva lui Basescu. Inamicul numarul unu va continua sa fie Basescu.

    O demitere a presedintelui cu 60-40%, poate impulsiona o miscare de opozitie. SI va lua USL ocazia sa spuna ca „Basescu este de vina”. Discutia se va muta de la Basescu si oamenii vor avea ocazia sa vada ca de fapt intreaga lupta este intre democatratie si totalitarism asa cum ziceti dumneavoastra.

    Argumentul dumneavoastra ar functiona intr-un stat matur, cu o democratie solida gen Germania sau SUA. Dar in Romania, multor oameni nu le pasa de subtilitati gen „statul de drept” sau chestii abstracte gen „democratie reprezentativa”(spre deosebire de plebiscite cu orice ocazie). Singura sansa de democratiei in Romania o reprezinta 1. un semnal ca exista o opozitie si consistenta si 2. schimbarea discutiei de la Basescu la democratie.

    Eu voi merge la referendum si voi vota NU.

  26. Prezenta mea la vot,ar fi anti-constitutionala.Tot ce este la baza acestui referendum,sunt „gogosi de padure”.Totul are la baza o vointa dictatoriala,si de „dreapta”.Mult mai puternica!

  27. Multe comentarii, aceeasi idee. Am căutat însă substanţa fiecărui comentariu şi nu prea am găsit-o. Concret: nu consider ca boicotez ceva dacă nu mă prezint la vot. Este dreptul meu să aleg să votez „da”, „NU” sau să nu mă prezint. Nu o să mă prezint la vot, dar nu ca să boicotez ceva sau pe cineva. Nu o să mă prezint dintr-o logică foarte simplă: nu fac parte din cei 80 % dintre români număraţi de Ponta şi Crin, care ar fi de acord cu decapitarea statului, înainte de termen şi prin metode pe care până şi Dr. Petru Groza sau Anna Pauker le-ar fi invidiat. Pentru că, după spusele acestor doi domni, demersul lor personal a fost izvorât din dorinţa aprigă a 80 % din români. De ce le este frică atunci că nu le va ieşi pragul când au atâta susţinere populară?? După realitatea acestor procente de sustinere, eu nu sunt un kamikaze şi, prin urmare, consider că votul meu nu poate „bate” 4 voturi USL-iste, deci îl consider inutil.
    Să nu uit….mai am un motiv pentru care nu mă duc la vot: M-am săturat de „…..ESCU”: ceausESCU, iliESCU, basESCU si acum antonESCU???????……….NUUUUU!!!…..mai bine nu mă prezint acum la vot, mai aştept doi ani si poate, cine ştie, lanţul lui „…ESCU” se va rupe si voi vota ceva gen „…..EANU”, altfel, în următorii 10 ani mă voi îneca iar rostind ANTONESCU
    Deci, dragi compatrioti, nu vă îndemn la boicot (nu de alta dar ajung şi pe la puşcărie), vă rog doar să reflectaţi la întrebarea: NU V-AŢI SĂTURAT DE „….ESCU”????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro