luni, august 2, 2021

De ce Wikileaks functioneaza? Pentru ca o lasam

Pirateria cibernetică și scurgerile de informații provocate de Rusia se dovedesc o amenințare cu mult mai puternică la adresa democrației noastre decât armamentul nuclear.

De ce să lansezi focoase când poți arunca în aer un sistem politic din interior? Acesta este mesajul ultimei “revelații” WikiLeaks despre capacitatea de piratare a CIA.

Adevărul e simplu. Agențiile de informații întreprind operațiuni de informații, după cum le spune și numele.

Agențiile occidentale de informații îi spionează pe adversarii noștri – Rusia, China, Iranul, crima organizată și alte ținte. Asta sunt plătite să facă. Ele recrutează agenți și recurg și la spionaj informatic. Operează pe cont propriu și în colaborare cu aliații.

Se pricep bine la lucruri din astea. Ar fi surprinzător – și ar ieși un adevărat scandal – dacă nu ar fi așa.

Nici în materialul furat de transfugul Edward Snowden, nici în ultimele date furate de la CIA nu există nici cel mai mic semn că serviciile americane, britanice sau aliate ar face ceva ilegal sau reprobabil.

Ele nu spionează pentru a servi interesele americane corporatiste. După cum nu îi vizează nici pe opozanții politici interni ai guvernelor occidentale.

Dacă CIA sau FBI au strâns vreun material legat de campania lui Trump, asta s-a întâmplat pentru că niște persoane implicate în această campanie au fost în contact cu agenți cunoscuți ai serviciilor de informații rusești.

CIA colectează liste de vulnerabilități ale vechilor sisteme de operare. La fel fac și alte agenții. Ele nu “ocolesc“ comunicații codate precum Signal, WhatsApp sau altele asemănătoare. Adevărul e că. în prezent, asemenea coduri sunt omniprezente, gratuite și convenabile. Agențiile de spionaj nu le pot sparge. Așa că trebuie să atace  în schimb “obiectivul final” .

Asta înseamnă să spargi computere, telefoane inteligente și alte aparate; orice persoană interesată cât de cât de spionaj sau de securitatea informatică știe că spargerea  acestor “obiective finale” este o prioritate a spionajului, de peste cinci ani.

Cu adevărat scandalos este faptul că CIA a fost ea însăși victima spionajului. Agenția recunoaște că sursa ar putea fi un colaborator. Se prea poate ca folosirea colaboratorilor să economisească bani și să sporească flexibilitatea. Dar securitatea are de suferit. Angajând doar funcționari publici, animați de patriotism și nu de carierism, care au jurat să respecte confidențialitatea pentru totdeauna, poate costa mai mult pe termen scurt, dar aduce economii pe termen lung.

Și mult mai scandalos este însuși WikiLeaks. Am fost un mare admirator al WikiLeaks la prima sa apariție. A renunțat demult la cauza lăudabilă a adevăraților avertizori de integritate, care își primejduiesc carierele sau riscă închisoarea ca să dezvăluie neregulile comise de corporații sau de guverne. WikiLeaks este extrem de selectiv. Nu publică niciodată materiale interceptate care afectează Rusia sau China. Revarsă simultan o mulțime de documente, însoțite de niște declarații de presă sau mesaje pe Twitter senzaționale și care induc în eroare.

De exemplu, sugerează că CIA ar fi putut fabrica implicarea Rusiei în piratarea Comitetului Național Democrat.

Asta ar fi ilegal, nebunesc de periculos și inimaginabil din punct de vedere politic. Sub administrație democrată, CIA piratează campania candidatului democrat și dă publicității mesaje email cu urmări grave pentru că spionii știau că Hillary Clinton va pierde și voiau să umbrească victoria finală a lui Trump? Așa ceva nu este plauzibil nici măcar după standardele hollywoodiene.

Mult mai plauzibil ar fi faptul că, intenționat sau nu, WikiLeaks ajută Rusia să distrugă sistemul politic american insinuând teama, nesiguranța și îndoiala într-o lume și așa dezbinată și supraînfierbântată.

Kremlinului îi convine să aibă reputația de a fi amenințător. Dar trebuie să ne amintim că Rusia nu este o superputere. Are o economie de mărimea celei a Californiei, cu industrii învechite, bazate pe resurse naturale. Infrastructura, serviciile publice și a demografia oferă o imagine sumbră.

Dar Vladimir Putin exploatează admirabil slăbiciunile Occidentului. El atacă în mod sistematic încrederea: în presă, în instituții, în politicieni, între țări.

Rezultatul este cea mai mare criză politică americană de după Wategate.

Tacticile Rusiei funcționează. Dar numai pentru că permitem acest lucru.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Personal, cred ca inversunarea impotriva WikiLeaks e orz stricat pe gaste. Nu sunt, oare, serviciile pregatite sa lucreze in mediu ostil? Ei, acu’ e si mai ostil. Care, deci, e problema? Ce ar vrea, sa nu aiba decat, ca politistii de la mine din targ, grija zilei cand se baga banii in bancomat?
  Eu cred ca s-a ajuns, in domeniu, ca filmul sa bata viata. Sa se mai uite si ei la un Bourne, ceva. Adica noi, civilii, ne-am obisnuit cu riscul de a ajunge pe youtube si astia n-au inteles ca traiesc, fiecare, cu o drona deasupra capului?

 2. Autorul spune:
  ‘Ele nu spionează pentru a servi interesele americane corporatiste.’ După cum nu îi vizează nici pe opozanții politici interni ai guvernelor occidentale.

  Am putea fi urma de indoiala?

  http://www.spiegel.de/international/germany/bnd-intelligence-scandal-puts-merkel-in-tight-place-a-1031944.html
  http://www.dw.com/en/airbus-to-press-charges-on-nsa-bnd-spying-claims/a-18422548
  German Government Is Accused of Spying on European Allies for NSA

  Daca o faci prin terti nu se pune?

  In final , oare cine este ‘naivul’ in sceneta?

  Sanatate.

 3. WikiLeaks este perfect justificat. Cum poate un om care are foarte putina putere sau bani dar care a ajuns sa aiba informatii importante despre ilegalitati, atrocitati, sa le desconspire pe acestea, fiind in siguranta in acelai timp? Daca nu are nici o cunostinta in media in care sa aiba incredere? Raspunsul este un system de postare care garanteaza anonimatul. Nu stiu daca WikiLeaks este exact asta, dara asa ceva e necesar, fara dubii. Este bun pentru o societate libera. Faptul ca rusii profita de astea e doar pentru ca politicienii din vest nu-si fac treaba cum trebuie, iar faptul ca au fost deconspirati e un lucru bun pe termen lung. Sper sa apara mai multe despre Trump, sa vada suporterii care-l iubesc asa de mult ce magar au ales. Ca la taxe o sa vada anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Despotismul statal, lichidarea libertăţii şi tentaţia utopiei

Pentru creatorii de utopii statul, cu  despotismul său birocratic implacabil, este instrumentul ideal de acţiune. Nivelarea pe care o presupune atingerea perfecţiunii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro