marți, martie 21, 2023

De la Bruxelles la Westminster. Europa unită a imaginarului terorist

Pe 22 martie, după fix un an de la atacurile teroriste sinucigaşe din aeroportul belgian de la Zaventem și metroul din Bruxelles, un atac cu un modus operandi similar celor de la Nisa şi Berlin a avut lor pe podul londonez Westminster. A fost urmat de un asalt cu armă albă asupra unui poliţist, la poarta Palatului Parlamentului britanic și a fost revendicat de ISIS. Atacatorul, născut în Kent și purtînd inițial numele Adrian Elms (schimbat apoi în Khalid Masood), era un infractor convertit la islam şi radicalizat, care nu avea un background cultural musulman. Era un terorist „homegrown” tipic şi un „convertit alb”. La fel ca teroriştii de la Bruxelles, şi Elms-Masood avea cazier. Mai multe surse susţin că socializarea cu extremişti islamici din închisoare ar fi condus la radicalizarea sa. Altele sugerează că îndoctrinarea lui s-ar fi petrecut mai ales într-o perioadă în care a predat engleză la o școală din Arabia Saudită. În orice caz, Masood era căsătorit cu o femeie musulmană, frecventa regulat o moschee şi avea o familie aparent liniştită, cu copii mici. Văzîndu-l „cumsecade şi prietenos”, vecinii nu bănuiau nimic. O vecină cu mai mult fler comentează totuși că devenea „dur” dacă aderenţa lui la islam devenea obiectul conversaţiei.

Tragedia provocată de acest „convertit alb” – printre alte victime, compatrioata noastră Andreea Cristea a fost grav rănită şi proiectată de șoc în Tamisa – e o nouă mărturie, dacă mai era nevoie, că islamul radical nu încetează războiul său de gherilă teroristă împotriva Occidentului. Nu valul de refugiați din Siria, ci islamismul jihadist de export saudit-wahabit e cel care face ravagii în marile capitale ale Europei. Doctrina monoteistă radicală că orice secularism, inclusiv democraţia şi drepturile omului, se opune „voinţei lui Allah” şi trebuie combătut militant, care s-a ramificat în jihadismul talibanilor şi în cel al grupărilor teroriste Al-Qaeda şi ISIS, e cea care animă și motivează atacurile împotriva civililor nevinovați. Cei vulnerabili la o asemenea îndoctrinare islamistă nu sînt neapărat „musulmani genetici”, aşa cum susţin unele teorii conservatoare cu iz rasist.

Ironic sau nu, atacul s-a petrecut cu o săptămînă înainte de declanşarea Brexit-ului de către prim-ministra Theresa May (programată pe 29 martie), prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. Pentru ISIS, Europa este încă unită. Planificarea atacului de la Londra după exact un an de la atacul orchestrat de ISIS în capitala Uniunii Europene nu poate fi întîmplătoare. În fanatismul lor ucigaş, teroriștii par că ştiu mai bine: nu există o diviziune reală, culturală şi geopolitică, între Londra şi Bruxelles.

Desigur, pe limba prietenilor noştri britanici, it’s the same old London. Clopotele de la Big Ben răsună la fel ca pe vremea reginei Victoria. Şi, la fel ca poliţiştii acelor timpuri, nici cei de azi nu sînt de obicei înarmaţi. Şansa ca un ofiţer de poliţie înarmat să neutralizeze atacatorul la poarta Parlamentului înainte ca acesta să facă noi victime – şi după ce înjunghiase deja mortal un poliţist – a fost „providenţială”, dar matematic vorbind, minimă. Evident, pe vremea reginei Victoriei nu existau ISIS-ul și șoferii teroriști, dar, nici cînd au apărut, polițiștii britanici nu sînt echipați altfel decît ca niște ”dinozauri” victorieni.

Cauza problemei este, aşadar, ideologia fundamentalistă şi teroristă exportată şi finanţată în primul rînd de Arabia Saudită şi Qatar. O Arabie Saudită care nu a acceptat, să ne amintim, să primească nici un refugiat din Siria şi Irak, la solicitarea Angelei Merkel. Dar regele Salman s-a declarat dispus, cu cinică mărinimie, să construiască 200 de moschei în Germania pentru refugiaţii musulmani.

Pe scurt, atîta timp cît ipocrizia Occidentului faţă de Arabia Saudită şi Qatar va persista și nu va fi denunțat oficial exportul de ideologie militantă anti-occidentală din aceste țări, traficul de ideologie fundamentalistă va continua. Ipocrizia e de fapt tot atît de mare şi la Washington. Donald Trump a avut grijă să omită aceste ţări (cu care, de altfel, fiii lui au afaceri, în numele companiei Trump) de pe lista statelor ai căror cetăţeni n-ar avea dreptul să intre în Statele Unite. Şi Hillary Clinton a fost, la rîndul ei, prietenoasă cu prinţii petrolieri din Golf, acceptînd donaţiile lor pentru Fundaţia Clinton şi influenţînd, ca Secretar de Stat, politica externă a SUA într-o direcţie mult prea îngăduitoare față de acești actori nu doar echivoci, ci și periculoși. Al-Zarqawi, Al-Julani, Al-Baghdadi şi toate grupările islamiste ce au proliferat în Siria şi Irak în ultimii ani n-ar fi devenit atît de terifianți dacă nu s-ar fi bucurat de sprijinul generos al finanţatorilor petrolieri de terorism din Golf. Nici talibanii n-ar fi existat fără formarea studenţilor pakistanezi din şcolile religioase în spiritul intolerant şi militant al wahabismului, tot cu sprijin saudit. Cît despre liderul cel mai celebru al Al Qaeda, Osama bin Laden, era el însuşi un saudit plin de resurse… Chiar dacă gruparea ISIS va fi înfrîntă în Siria şi Irak, atîta timp cît ţările Golfului vor fi protejate prin ipocrizia Occidentului, vor apărea, foarte probabil, noi întruchipări ale extremismului terorist islamic.

Europa e încă unită, în imaginarul teroriştilor islamici. Dar are ea oare, măcar din raţiuni defensive, energia şi curajul să denunţe sursele și resursele terorismului islamic? Sau va continua să comenteze efectele tragice ale fiecărui atac într-un limbaj neutru şi descriptiv? Europa nu poate combate o ideologie religioasă militantă care face mereu prozeliţi numai prin etichetă și ambiguitate. E nevoie de un „crez”, care poate fi secular, umanist și democratic – dar care trebuie să inspire curajul de a rezista iraţionalismului fanatic exportat şi susţinut de ţările din Golf, la adăpostul robelor albe ale prinților care fac oficial afaceri cu Occidentul și cu complicitatea liderilor politici europeni și americani.

Ce se întîmplă, în schimb, la ora actuală? Theresa May condamnă acţiunea teroristă de la Londra, dar vinde în schimb arme britanice către Arabia Saudită. După mai multe încercări, inclusiv în Camera Comunelor, de a stopa acest export, ea a explicat cetăţenilor britanici că această tranzacţie are scopul de „a menţine în siguranţă străzile din Marea Britanie”. Lipsa de viziune nu e probabil surprinzătoare la un lider politic ce pare atît de hipnotizat de ideea interesului naţional încît nu mai pare să observe cauzele internaţionale ale fenomenelor ce afectează şi Marea Britanie, ca parte a unei culturi şi a unui continent. Teroriştii nu au citit Articolul 50 şi nu par să ţină cont de Brexit. Poate că şi britanicii ar trebui să le urmeze (deși numai în această privinţă) exemplul şi să înţeleagă că Europa trebuie să rămînă unită, chiar dacă doar în defensivă. Interesul național al britanicilor nu poate fi urmărit prin izolaționismul dorit de unii Brexiteers radicali, care nu înțeleg că teroriștii funcționează după o logică mai ”globalistă” decît ei înșiși.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Macar Trump a inceput cu ceva. Nu ca liberal-socialismul/stanga occidentala, care e tot la nivelul Islam = Religia Pacii.

  Exemple:

  Theresa May – cica atacul nu putea fi „islamic”, ca doar stim cu totii ca Islam is a great religion – mda, e vb in Coran NUMAI de cules floricele :)

  Parlamentul Canadei ieri a adoptat ca nu e voie cu „Islamofobia”. Desi nu au dat nici-o definitie a termenului, desi „legea” e non-binding, adica doar vb aia „suflare de vant” :)

  Si nu e vb doar de Arabia Saudită şi Qatar, toate tarile ‘musulmane’ au niste probleme cu drepturile omului, tolerarea celorlalte religii etc etc.

 2. Sigur că aşa e, Occidentul a fabricat o poveste cu iranienii „periculoşi” şi cu saudiţii „aliaţi”.
  În realitate, evident, aşa cum spuneţi, principalul pericol pentru Occident vine dinspre fundamentalismul/terorismul sunnit sponsorizat de Arabia Saudită&co.
  N-am prea văzut terorişti şiiţi în acţiune prin metropolele europene!
  Occidentul a închis ochii şi la susţinerea Statului Islamic de către Arabia Saudită şi Turcia.
  Şi, printr-un veritabil număr de contorsionism comunicaţional, Frontul al-Nusra (al Qaida) şi alţi fundamentalişti (Ahrar al Sham, Jaysh al-Islam etc.) ne-au fost prezentaţi ani de zile ca fiind „opoziţia siriană moderată”.

 3. Lumea multipolară apare azi violentă şi nesigură. Să nu uităm războiul rece pînă 1989. A fost mai periculos decît e deschris de multe ori.

  Religia e folosită azi numai ca mijloc de atîtare de către islamiştii din toate părțile. Nu e uşor de desluşit cine are care interese în această confruntare cu atrocitățile teroriştilor. Miliardele de petrodolari sunt încă mult timp la dispoziția islamiştilor SI şi a regimurilor „tribale-beduine” ca în Arabia Saudită, Pakistan, Somalia, Yemen (state eşuate total) şi în unele emirate. Iranul e religios şi naționalist dar altfel decît vecinii săi. Turcia lui Erdogan plagiază Rusia lui Putin în atacurile polemice debile antioccidentale? Ce e de făcut?

  … „..Pe scurt, atîta timp cît ipocrizia Occidentului faţă de Arabia Saudită şi Qatar va persista și nu va fi denunțat oficial exportul de ideologie militantă anti-occidentală din aceste țări, traficul de ideologie fundamentalistă va continua. Ipocrizia e de fapt tot atît de mare şi la Washington… „….

  Aşa e. Regimurile SUA, Bush Senior şi Junior, au fost într-un fel aliați (şi cu familia Bin Laden) „economici” cu Arabia Saudita (prețul petrolului), o sursă a extremismului islamist wahabit în occident. Cît timp vor mai fi „menajate” aceste state islamice bazate/ alimentate pe miliardele de petrodolari?

  Franța a plătit un preț mare cu atîtea victime (je suis Charlie) şi starea de urgență ani de zile. Londra are ca primar fiul unui şofer musulman din Pakistan. Nu Londra e problema. Văd sumele de petrodolari care alimentează „mercenarii” tineri ca o sursă de îngrijorare. De multe ori s-a constatat că „teroriştii” sunt mici criminali din Maghreb, Algeria, Tunisia, Africa de Nord cum a relatat la arte TV doamna Elisabeth Quin cu invitații francezi. Sunt criminali (Niza) plătiți!!!

  Terorismul şi consecințele lui sunt un preț prea mare pentru democrațiile europene. E momentul ca cel puțin pentru criminalii de rînd să fie practicat ZERO toleranță (Primarul Bloomberg a revitalizat cu succes NY cu practicare ZERO toleranță).

  Nu e vorba de religie, de islam. Scharia nu poate fi o discuție serioasă în UE27. Problema țărilor arabe şi musulmane nu poate fi rezolvată în UE27/occident. Sute de milioane de tineri arabi nu au jobs azi şi mîine. O parte sunt „mercenarii”, uneltele ieftine ale islamiştilor. E păcat, dar nu trebuie tolerați cînd greşec prima dată în UE27/ occident. Viața şi libertatea cetățenilor în UE nu poate fi deformată şi periclitată la infinit ca în ultimii ani. Care sunt prioritătile noastre azi?

  1). Es reicht. Gegen den Ausverkauf unserer Werte. Richard Wagner, Essay. Aufbau, Berlin 2008. (….KLAPPENTEXT….. …..Aus dem christlichen Abendland, dem Kontinent der Aufklärung, ist McAbendland geworden. Darin wird Columbus zu Popeye, das Lexikon verwandelt sich in Wikipedia und aus Ethos wird Popcorn. Die kulturellen Werte der europäischen Gesellschaft sieht Wagner gefährdet durch den unkritischen Umgang mit der Erlebnisgesellschaft, der islamischen Einwanderung und der 68er Ideologie. Fehlen uns die Fähigkeit und der Wille, Europas Werte und seine Freiheit zu verteidigen? Dieses pointierte und streitbare Buch will zurückführen zu unseren europäischen Wurzeln. Es handelt von dem, was es zu verteidigen gilt: Freiheit, Gleichheit, Brüderlichkeit….. e vorba de ceva ce trebuie apărat….liberte, egalite, fraternite….. ….).

  E deajuns. Contra diluării valorilor noastre, titlul cărții e program.

  Cartea a trecut practic neobservată de marele public german, nu era la modă 2008 să aperi occidentul. „Political corectness” a dominat spațiul public german/ occidental pîna azi.
  2). Der deutsche Horizont: Vom Schicksal eines guten Landes. Richard Wagner, Aufbau Verlag 2006. (… ……. „Zu Deutschland gehört auch ein Traum von Deutschland.” Marlene Dietrich, das Wunder von Bern, Friedrich Schiller, der Kölner Karneval – was ist deutsch? In seinem so fundierten wie geistreichen Buch schreitet Richard Wagner den deutschen Horizont ab. Als brillanter Literat und messerscharfer Analytiker führt er uns vor Augen, wer wir sind und was wir können. Sein Buch ist ein leidenschaftliches wie hochaktuelles Plädoyer für eine tabufreie, selbstbewußte Nation. Deutschland ist ein Patient. Doch nicht der Körper ist krank, es ist die Seele. Seit 1989, als alle Werte plötzlich untauglich wurden, herrscht eine große Verunsicherung. Mit der Wiedervereinigung wurden alle Kategorien auf einen Schlag ungültig – Gleichheitsdoktrin des Ostens wie der Individualismus des Westens. Auch die vielbeschworene Formel von der „Berliner Republik” kann nicht darüber hinwegtäuschen, daß es dem vereinigten Deutschland an Identität und Visionen mangelt. Die Unfähigkeit zur Zuversicht ist offenbar, sie liegt im kollektiven Bewußtsein seit 1945 begründet. Richard Wagner unterzieht Deutschland und die Deutschen einer konsequenten Diagnose und liefert einen wichtigen Beitrag zur Heilung eines eingebildeten Kranken. „Der Autor bewegt sich virtuos zwischen Fakten und Mentalitäten, Ideologien und Mythologien.” Neue Zürcher Zeitung „Ein Autor, den Sie unbedingt entdecken sollten.” Elke Heidenreich …. ….. Pentru Germania de azi e necesară şi o viziune, un vis asupra Germaniei de azi…. Sufletul e bolnav, nu țara…. ….).

  Orizontul german. Despre soarta unui stat prosper. O carte cu întrebări….

  In anul 2006 la campionatul mondial de fotbal în Bundesrepublik D. s-au folosit de prima dată simbolurile, culorile negru- -rosu- auriu (Hambacher Fest 1832, Lützowsche Reiter 1812 Jena-Napoleon) mai pronunțat decît în deceniile anterioare. O mare de steaguri ale fanilor de fotbal germani a fost considerată în sfera publică germană 2006 de prima dată ca o normalizare, o apropiere de fanii din alte părți ale lumii. Sommermärchen 2006…..
  Si această carte a avut soarta decisă de „political corectness“ (alt 68er, GrünRot, etc.).
  Amintesc de aceste eseuri ale autorului R.W. cu subiectul valorile occidentului şi exemplul Bundesrepublik D. 2006- 2008 din cauza alegerilor pentru Bundestag în toamna 2017. Terporismuul are care consecințe 2017-2021?

  Mai important decît alegerile parlamentare 2017 în UE27 sunt întrebările din textul autoarei. Cît timp mai merge aşa ? Ce va urma ?
  Care UE27 îşi doresc cetățenii continentului nostru unit? Ce va prezenta regimul de la Bucureşti la preşedinția UE 2019 ?
  Eu cu cine votez ?

 4. Probabil ca articolul a fost trimis spre publicare inainte ca primele poze ale teroristului sa fie publicate. Ironia face ca englezul „alb nativ & get-beget” Adrian Elms sa provina de fapt dintr-o familie de imigranti din Africa neagra & sa fie deci cat se poate de negru :P, ceea ce le cam da apa la moara „sustinatorilor teoriilor conservatoare cu iz rasist” pe care-i ataca autoarea cu atata entuziasm. :P

  Realitatea e ca islamul are un grad de penetrare foarte scazut in randurile europenilor nativi de pe abele maluri ale Atlanticului. In Europa avem doar comunitatile albaneze si bosniace care au fost expuse timp de secole convertirii la islamism, iar in America grosul convertitilor (probabil bine peste 95%) sunt africani, incepand cu poate cei mai celebri dintre ei precum Malcom X si Cassius Clay (rasbotezat Mohammad Ali). Islamul la randul sau are o crestere exploziva in Africa sub sahariana.

  Sigur asta nu inseamna ca wahabismul nu e de combatut. Dimpotriva. Problema cea mare e ca nici daca el e lichidat din radacini (dat cu nuculara :P peste Arabia Saudita :P), problema nu dispare. Miezul problemei e islamul. Nu Sfantul Gheorge ce a rapus balaurul ii indeamna la credinciosi la terorism sinucigas (ca sa numesc un crestin mai razboinic :P ), ci profetul Mahomed. Acesta din urma descopera forta irezistibila a fanatismului sinucigas in eforturile sale de jefuire a carvanelor concurente ale meccan-ilor. In prima faza atacurile sunt respinse constant. Profetul e intr-o situatie disperata, ramas fara parale si fara perspective. Apoi, dupa ce lui Mahomed ii trazneste prin cap sa le promita celor ce pier in atacurile asupra caravanelor concurente ca le garanteaza intrarea in paradis la pachet cu izvoare nesecate de miere si cate 72 de virgine durdulii /turban, atacturile incep sa aiba succes. Din acel moment Mohamed & Co. practic nu mai sufera nici o infrangere, chiar daca pierderile sunt imense si cuceresc Mecca trecandu-i prin foc si sabie pe toti concurentii si adversarii sai.

  Asta e. Islamul pare sa fie incompatibil cu civilizatia noastra. e o „religie” a supunerii si crimei. Pana ce miezul problemei nu e identificat, putin probabil sa se schimbe ceva. In SUA macar incep eforturi pentru clasificarea islamului ca doctrina criminala precum comunismul si fascismul ceea ce l-ar scoatede sub protectia primului amendament. Cred sunt sanse rezonabile mai ales dupa alegerile din 2018 cand e de anticipat cresterea majoritatii republicane in Senat la peste 60 de locuri, respectiv atunci cand din curtea suprema vor disparea macar inca unul sau 2 judectori din astia ce-s mai degraba activisti politici socialisti :P decat judecatori… In fine, ramane de vazut. problema e ca in Europa, ce se afla in prima linia, discutarea problemei e pur si simplu interzisa…

  • In Africa sub-sahariana crestinismul e inca dominant si in intreaga Africa numarul practicantilor crestini e cam la fel de mare cu cel al musulmanilor. Si numarul convertirilor la crestinism creste in Africa (scade in schimb in Europa). Textul a aparut intr-adevar inainte de publicarea primei fotografii a lui Khalid Mansood si a informatiilor despre originile lui africane. Ramine insa valabil ce scriam (mai important) despre faptul ca nu e un musulman „cultural” sau „genetic”. Mi se par foarte neconvingatoare sugestiile „statistice” ca ar fi fost expus convertirii la islam din cauza originii lui africane. Mi s-ar parea la fel de irelevant sa va replic ca Danny Blum si Cat Stevens, de pilda, s-au convertit de bunavoie la islam, fiind europeni albi. Argumentul meu se lega de „mostenirea culturala” islamica, si in mod secundar de culoarea pielii. Dar si daca vreti sa vorbiti de asa ceva, in Africa neagra numarul crestinilor e foarte mare…

   • „Mi se par foarte neconvingatoare sugestiile “statistice” ca ar fi fost expus convertirii la islam din cauza originii lui africane.”

    http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markeaston/2010/06/islam_prison_1.html

    Citat:

    Around 30% of Muslim inmates are converts and many of those are, according to previous Home Office research, from black rather than Asian ethnic groups. In 1999, it was found that 37% of Muslim male prisoners were black compared with 7% of those in the wider population.
    While less than 1% of Black Caribbeans are Muslims generally, in jail the figure is almost 19%.

    Articolul si datele sint ceva mai vechi, dar „trendul” era deja de mult constatabil.

   • M-am referit la creșterea explozivă a islamului în Africa sub-sahariană career mult mai relevantă decât numărul absolut al musulmanilor de acolo. Nu sunt deloc sigur că nu a depășit deja creștinismul, dar asta practic nu contează. Dacă nu s-a întâmplat deja se va întâmpla în curând.

    De ce nu e un musulman „genetic”?! Pe ce vă bazați?! Mie mi se pare că tocmai acesta e cazul. Islamul e o religie a supunerii, a violenței și crimei instituționalizate. Deci tocmai de aceea se lipește așa de bine la datinile și apucăturile faine ale Africii negre. Aceasta fiind un tărâm al masacrelor, al dictaturilor sordide al jafului și supunerii. Respectul pentru ființa umnă, liberul arbitru,dialectica, caritatea și toleranța specifice civilizației iudeo-creștine le sunt străine și repulsive africanilor într-un mod aproape genetic. A existat într-adevăr o perioadă în care măcar au încercat să le maimuțărească ckivilizația europeană, dar odată cu aprofundareq decolonizării s-au întors la dragostea cea dintâi :P N-or fi afirmațile astea politic-corecte :P , dar din nefericire sunt greu de combătut cu exemple. Nu-i așa?! :D

    • ” caritatea și toleranța specifice civilizației iudeo-creștine ”
     Tare ipocrit mai sunteți!
     http://www.contributors.ro/cultura/ciocnire-a-civilizatiilor-si-asediu-islamic/#comment-276457
     Sau pentru o perspectivă mai largă
     https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_and_violence

     Cruciade, Inchiziție, războaie religioase, războaie de expansiune, antisemitism, sclavie, cu un „scor istoric” de zeci, poate sute de milioane de oameni masacrați („păgâni”, „eretici”, „jidani”, din „rasa blestemată a lui Ham”, etc.!) – mai rar așa caritate și toleranță! :)

     • Io zic sa va strangeti cat mai e vreme catrafusele si sa o tunderi pe pamantul nespurcat al profetului pana nu va vin bestiile astea crestine insetate de sange de hac… :P Chiar asa! ce mai asteptati?! :D

    • Încă ceva: să nu uităm de terorism!
     https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_terrorism

     Cel mai faimos terorist homegrown este Breivik. Ideologia lui xenofobă, anti-islam, anti-political-correctness, anti-marxism cultural etc. este inspirată de diverse ideologii extremiste, printre care și un creștinism fundamentalist și militant! Ne-a lăsat un manifest de peste 1500 de pagini ( https://info.publicintelligence.net/AndersBehringBreivikManifesto.pdf ) în care susține necesitatea unui răspuns violent, fiind inspirat de cavalerii templieri (crucea lor este chiar pe prima pagină!). Are și unele cuvinte despre „toleranța creștină”, de exemplu:

     „Christianity contains elements of both militancy and pacifism, but it is not one or the
     other. We know that our forefathers did not believe Christianity commanded them to be pacifists, or to erase borders and nations. To assert that they, for centuries, were wrong and that we are the first generation to really understand Christianity and the Bible is arrogant in the extreme. If anything, we today, on the average, are far more ignorant than our ancestors where the Bible and the faith are concerned. If anybody is wrongly handling the word of God, it is likely to be us, not our forefathers. Their brains were at least not addled by nonsense and Political Correctness, and I trust the consensus of our forefathers through the centuries rather than the consensus among today’s compromised generation.”

     Dar sigur, Breivik nu este un terorist creștin, ci – parafrazând-o pe Theresa May – unul „creștinist” :D

     • Breivick e un idiot care a omorat acum 6 ani aproape 80 de oameni. E un caz izolat. Si nu e in nici un caz un crestin. Nimic din crestinism nu justifica uciderea la plezneala, in timp ce in islam teorismul sinucigas (nascut odata cu Mahomed) este o temelie a „religiei”

      In schimb terorismul islamic ucide ZILNIC zeci sau sute de oameni in toate partile lumii. Sau te pomeni ca v-ati contaminat si dumenavoastra la „rasism” si nu mai luati in calcul nemnumaratele victime ale terorismul islamic las din afara lumii civilizate?! :P Bag seama ca ati ajuns si dumenavoastra la „logica” teroristilor musulmani din Irak care in speranta ca ranesc un „cruciat” nu ezita sa omoare 100 de nenorociti dintr-ai lor.

     • Breivik a ucis (și) în numele creștinismului, la fel cum și teroriștii musulmani o fac (și) în numele religiei lor. Citiți-i manifestul: el se crede un cruciat modern! Sau citiți argumentele altora:
      http://religiondispatches.org/is-norways-suspected-murderer-anders-breivik-a-christian-terrorist/

      Spuneți că nimic din creștinism nu justifică uciderea „la plezneală”? Nu vă mai plictisesc cu citate din Biblia pe care n-ați citit-o. Mai bine căutați pe Google maxima asta: Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius. ;)

      Cât despre victimele care au fost ucise „la plezneală”, indiferent de părerile dumneavoastră, citiți materialele de mai sus. Nu vă temeți, cunoașterea nu omoară ;) Până prindeți curaj, vă ajut eu cu unele exemple din sec. 20:
      – de pogromul de la București v-am mai povestit: dacă ați uitat pot să vă readuc aminte;
      – sute sau mii de musulmani masacrați de creștini în Liban în 1982 https://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_and_Shatila_massacre
      – civili (adesea hinduși) masacrați de grupuri teroriste creștine în mai multe state din NE Indiei (Nagaland, Tripura, Assam): probabil numărul victimelor este de ordinul miilor, căci violențele se țin lanț din anii ’90. Iată una din știrile mai recente:
      http://www.sanskritimagazine.com/newsworthy/christian-terrorist-group-massacres-75-civilians-assam/
      – masacre între creștini și mulsumani în Republica Centrafricană în 2013-2014
      https://en.wikipedia.org/wiki/Central_African_Republic_conflict_under_the_Djotodia_administration
      Mai doriți și altele?

 5. Un titlu de pe RFI:
  „Comunitatea internațională, solidară cu Londra în lupta împotriva terorismului ”
  Pacat ca o au ca prim „ministreasa” pe Teresa May.

   • Tocmai de asta scriam, in ton cu autoarea, ca pacat de UK pentru ca are la conducerea guvernului pe Teresa May. Careia, la fel ca lui Trump, i se pescuiesc tot felul de asa zise greseli.
    Dece vrea Teresa sa se desprinda de noi?
    Trump dece ne cere sa contribuim cu bani la onoarea pe care i-o oferim de a ne apara?
    Etc.
    NB,
    vuieste preadsa noastra de infringerea lui Trump referitor la Obamacare, la fel cum s-a intimplat la noi in ianuarie 2012, cind cu o lege a sanatatii; iar azi descoperim pe zi ce trece ca am ajutat un cancer.

 6. Va rog sa va explicati de ce teroristii care care atenteaza la civilizatia occidentala (crestinism, secularism, drepturi si libertati, democratie etc) se revendica doar din Islam ?
  Nici unul nu se declara budist, sintoist, evreu, ateu, crestin etc.
  Concluzia fireasa si logica este ca Islamul contine intrinsec elemente ce permit justificarea violentei si omorurilor.

  Islamul este o religie a pacii, dar doar intre musulmani, iar cine afirma altceva inseamna ca nu a citit el insusi Coranul si Sharia, ci doar a inghitit propaganda realmente mincinoasa a multor clerici musulmani, cat si a mediei corect-politica si imbecila din Occident.
  Nu am auzit ca vreun musulman convertit la Crestinism (lucru improbabil, fapta fiind pedepsita cu moartea in Islam, fiind apostazie) sa se detoneze pe strazile din vreo tara musulmana, si nici sa calce cu masina oameni pe trotuare.

  Inca din timpul vietii profetului, Islamul s-a raspandit cu sabia, in cca. 130 ani ajungand din Pirineii pina in India, lucru dealtfel imposibil pe cale pasnica.
  Comparati rapiditatea si modul de raspandire al Islamului cu cel al Crestinismului; diferentele sunt socante.

  Incettai sa va mai amagiti: civilizatiei occidentale si democratiei seculare le-a fost declarat un razboi cum nu s-a mai vazut in istorie: unul atat militar cat si unul demografic, iar vremurile grele abia vor urma !

 7. Multi dintre englezi si-au dorit sa iasa din Uniune. Acum ce o sa se intample daca-i tintesc teroristii in atacuri peste atacuri? Ceva imi spune ca regina de una singura nu va face fata. Vorba ta: impreuna suntem mai puternici.

  • Povestea asta cu „homegrown” s-a cam rasuflat. Era „born in Britain” dar nu era „British”. Nu era din neamul lui Richard Inima de Leu. Nici al lui Arthur, nici al lui William Cuceritorul. Cu cit mai mult impingeti (voi presa, adica) argumentul cu „homegrown” cu atit mai mult lumea vede prin el. E straveziu ca pinza de paianjen.

   • Greșiți. Adrian Elms/Khalid Masood este homegrown, născut în UK. Nu este alb, dar nici negru, este mulatru (descris ca mixed-race în ziarele britanice). Mama lui este Janet Ajao (fostă Elms), născută de asemenea în UK, albă, creștină (și el a fost creștin până la o vârstă). Nu știu ce genealogie are, dar pare a fi europeană și după cele mai rasiste standarde.

    • nu se indoieste nimeni ca genele si apucaturile criminale de la ma-sa cea alba ca zapada le are si ca crestinismul acesteia le-a potentat. stim de la televizor ca negrii sint foarte pasnici in general, iar islamul e religia pacii. vorba lui petre roman, imediat dupa lovilutie, adresata celor care ii numeau si aratau cu degetul pe cei vinovati de comunismul din romania: „noi, toti, sintem vnovati”.

     parerea mea e sa facem ciocul mic si sa assteptam in liniste urmatoul macel. in fond, ce altceva am putea face? sa iesim in strada? sa declansam revolutii? sa darimam guverne?

     • Cind am scris mai jos nu aparuse inca remarca ta aici…

      Misto, dar crezi ca dDagos a inteles (sau intelege) sarcasmul? Ca a mai fost unul care, la o conferinta de presa, a cerut Rusiei sa gaseasca emailurile lui Hillary, si acum are tot „deep state”-ul pe cap.

  • :-)
   a sarit pe ocazia indelung asteptata fara sa mai verifice.

   a fost prea mare bucuria, voia neaparat sa-si faca punctul si a postat repede-repede, pina nu se raceste din cauza urmatorului atac criminal.

   pai, putea sa-si mai dezvolte sofisticata teorie sofistica de albire a unora daca nu l-ar fi albit pe animalul ala negru?

   a patit-o la fel ca rachel maddow acum citeva zile, cind cu taxele din 2005 ale lui trump.

   unele indeletniciri sint uneori complexe si de foarte multe ori prezinta multe aspecte.

   • @stan

    Nu stiu, de regula nu ma enervez si evit discutiile futile. Am revazut pagina asta si, pina la urma, am identificat ce m-a scos din sarite. A fost ca in procesul de albire l-a bagat la inaintare si pe Cat Stevens, unul dintre cei doi-trei (max) pe care-i mai ascult cu placere din tineretea mea.

    L-am iubit si il iubesc pe greco-suedezul (sau ca sa fim PC suedezo-grecul) Cat Stevens cu patima, si inainte de a deveni Yusuf Islam si dupa. Ca s-a convertit la Islam in 1978, cind nu era nici o problema, mi se rupe. Fantezie de artist… ca daca artistiii (aia adevarati, nu pretendentii de azi) nu sint si putin tacaniti, nu sint artisti.

    A-l folosi ca argument in contextul evenimentelor din Londra pe Cat Stevens… in fine, nu mai zic nimic ca iar ma enervez….

    https://www.youtube.com/watch?v=-ZobyPqMZ-I

 8. Recomand pentru oricine este interesat de subiectul „Islam vs. Occident” s-o citească pe Ayaan Hirsi Ali, mai precis cartea intitulată „Necredincioasa”. Încă de la prima pagină îți poți da seama de sinceritatea autoarei, de faptul că nu vrea să te „aburească”, o simplitate a limbajului și o concizie stilistică cu totul deosebite. Și poate cel mai important, este o perspectivă din interior, din interiorul ambelor lumi (atât cea islamică, cât și cea occidentală).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro