Probabil ca NATO are strategi militari cu o predilectie accentuata spre cultura clasica greaca sau poate au un umor extrem de “special” cand isi denumesc operatiunile militare pe frontul libian. De la prologul NATO, reprezentat de operatiunea “Zorii Odiseiei – Odyssey Dawn”, ajungem probabil la epilogul “Sirena – Sirene”. Epilog in care drumul spre casă al sarmanului Odiseu este îngreunat de sirene, ale căror glasuri fermecate duc marinarii la pieire, ademenindu-i să îşi zdrobească corăbiile de stânci. Chiar nu stiu daca strategii NATO au vrut sa-l transforme pe dictatorul Gaddafi intr-un erou homeric, lucrurile arata ca ar putea insa lua turnura unei tragedii antice, de sorginte elena.
Dupa exuberanta cu care relata mass-media internationala situatia lui Gaddafi si iminenta cadere a ultimelor puncte de aparare a dictatorului din Tripoli, astazi lucrurile incep sa dezvaluie alte realitati, poate mai diferite de cele din capitala libiana, Tripoli. In primul rand nici unul dintre fiii lui Gaddafi nu se afla in prizonieratul revolutionarilor, mai mult preferatul si combatanta odrasla a dictatorului, Saif al-Islam Gaddafi , este bine merci si da un interviu pentru BBC (aici). Cel de al doilea fiu al lui Gaddafi, Muhamad este la randul lui liber, nefiind clar daca a fost prins si a evadat sau daca nu a fost prins de loc.
Lucrurile arata ca o operatiune PSYOP (psychological operations), prin care rebelii coordonati de aliatii occidentali incearca creerea unui moment de demoralizare a acolitilor lui Gaddafi si a trupelor loiale lui. In orice caz este mai mult decat clar ca rebelii se afla in Tripoli si ca Operatiunea Sirena este o operatiune militara bine pusa la punct si mult prea sofisticata militar pentru a fi gandita de revolutionari. Cred ca am idee cine si cum a pus-o la punct, voi incerca zilele urmatoare sa-mi probez ideile pentru a nu le pune pe hartie sub forma unor speculatii fara probe.
Patrunderea revolutionarilor in Trippoli a putut fi posibila printr-o intelegere intre revolutionari / aliatii occidentali cu tribul Harabi, printr-unul dintre liderii revolutionarilor libieni, Mustafa Abdel Jalil, care din nefericire este extrem de suspect avand in vedere legaturile pe care le intretine cu fundamentalisti islamici si cu teroristi de la al-Qaeda. Aceasta intelegere a dat posibilitatea revolutionarilor sa patrunda in capitala prin sud-vest, cucerind destul de facil o garnizoana a trupelor loialiste, prin aceasta intrare creand o surpriza tactica. O alta forta a revolutionarilor a patruns in oras prin nord, ca desant trimis din Misrata, port aflat in mainile revolutionarilor.
Situatia militara din oras este extrem de confuza, fiecare dintre partile beligerante revendicand 70-80% din teritoriul orasului. Conform ultimelor stiri publicate de BBC (vezi stiri on-line pe blogul deschis de BBS) lucrurile sunt extrem de confuze si putin cam departe de situatia relatata ieri. Victoria revolutiei este asa cum o caracterizeaza BBC – on hold, adica este asteptata dar nu si prezenta acum. Personal sper intr-un deznodamant rapid. Luptele intr-un oras de marimea Tripolului pot fi catastrofal de sangeroase. Revin mai tarziu cu noi date despre Operatiunea Sierna.
Primavara araba are deja dimensiuni epice dar eroice si nu tragice. Pt prima data in 7000 ani un faraon a fost inchis intr-o cusca sa dea socotela.
Acelasi lucru se intimpla in Libia (si curind in Siria si in Iran).
Asta e istorie indiferent de ce spun sau vor initiatii, de ce a fost in stare sa prezica STRATFOR (are aceiasi capacitate de predictie ca si CIA ;-) ) si indiferent de ce inseamna asta pt reputatia arabilor.
Evenimentele nu pot fi bagatelizate sau ignorate doar de frica islamistilor sau pt ca oamenii obisnuiti inca mai fac istorie.
Tio salut,
Imi pare rau sa constat pe zi ce trece ca te indepartezi de bunul-simt al comentariilor cu care am fost obisnuit ani de zile. Daca sa bagi un om de peste 80 de ani, pe o targa intr-o cusca si sa-i aranjezi un proces televizat se numeste civilizatie sau lege sau democratie – gresesti grav!
Se numeste razbunare si barbarie. Restul, vom trai si vom vedea impreuna nivelul de democratie la care vor ajungea in Orientul Mijlociu.
E foarte exact ce spui, Theophyle!
Astept sa revii, cu detaliile despre cine si cum a pus la punct operatiunea miitara.
Presa rusa deja a inceput sa „speculeze” :) pe tema neimplicarii Rusiei in negocieri cu rebelii. Spun ei: Rusia pierde… Amuzant! :)
Fara intentie Theophyle, fara intentie.
N-am luat-o razna si sigur ca inca mai sintem de acord asupra multor lucruri.
Trebuia sa ne tinem la RO!
Au aparut ceva probleme cind pe blog la tine au aparut citeva pozitii prea „oficiale” apropo de wikileaks, Israel, Europa care poate fi salvata doar de fosti aparatnici cehi si altele…etc.
Respect/inteleg asta (desi gasesc ca a afectat potentialul blogului) si n-am sa mai comentez la tine dar aici e o platforma mai neutrala.
Theophyle, daca esti baiat ne-citit, poti sa faci repede legatura intre Homer si Gaddafi. Daca esti baiat citit ar trebui sa te gindesti la milioanele de baieti si fete ne-cititi din tara asta, care intimplator ar dau peste titlul articolului tau, ceea ce i-ar ajuta sa-si formeze conexiuni aberante intre cele doua nume.
Apropo de „Saif al-Islam Gaddafi , este bine merci si da un interviu pentru BBC”. Sursa stirilor tale e cu vreo 24 de ore in urma BBC-ului. Fiii si tatal dictatori au fost ieri de negasit prin Tripoli, deci greu de crezut ca sint bine merci. Ii cauta multa lume, foarte multa lume agitata.
Daniel S,
Daca ai fi avut bunavointa sa citesti linkul pe care l-am postat ai fi vazut ca este datat cam asa –
23 August 2011 Last updated at 03:11 GMT. Inca o data linkul ca sa nu trebuie sa-l cautati. Cititi cu atentie.
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14626202
Restul comentariului chiar nu conteaza :) Cred intotdeauna ca cei care ma citesc sunt suficient de instruiti ca sa inteleaga conutatiile mele. Imi respect cititorii!
Astept cu superinteres, Theophyle ! Si mie mi s-a parut intrarea in capitala mult prea organizata pentru rebeli, ma bucur sa vad ca presentimentul meu, nefondat pe nimic concret, e confirmat de tine…astept urmarea.
Puteti indica sursa dupa care patrunderea revolutionarilor in Tripoli ar fi fost poisibila gratie aranjamentului intre occidentali si tribul cutare, aranjament organizat de cutare personaj suspect de legaturi cu al Qaeda?
bladd salut,
Surselor mele sunt o parte importanta din posibilitatile de a completa o analiza pertinenta si credibila. Nu intotdeauna le pot specifica.
O mare parte din surse nu provin de pe internet ci din discutii sau schimburi de informatii cu specialisti straini care se ocupa cu subiectele pe care le abordez.
In cazul specific exista si o sursa on-line. Sursa on-line nu este 100% credibila dar a fost verificata cu specialisti in domeniu. Aveti un link.
http://www.infowars.com/is-the-imminent-liberation-of-libya-propaganda/