miercuri, noiembrie 30, 2022

De la Marele Salt Înainte al lui Mao la Marele Salt „Verde” al Occidentului. Despre Greenflație

Dintre toate tiraniile, o tiranie exercitată cu sinceritate

pentru binele victimelor sale poate fi cea mai opresivă.

C. S. Lewis, 1948

(trad. pers.)

În 1958, Mao Zedong a lansat Marele Salt Înainte, un program de transformare radicală a economiei chineze. Nemulțumit de dezvoltarea industrială a lentă a țării sale în raport cu Occidentul, Mao a încercat să transforme rapid China dintr-o societate agricolă într-o putere economică prin industrializare forțată și colectivizarea agriculturii. Pentru că producția de oțel era o importantă componentă a Marelui Salt Înainte, Mao a decis că, în 15 ani, producția Chinei va trebui să o depășească pe cea a Marii Britanii. Cum s-a încercat îndeplinirea acestui obiectiv? O mărturie, recent publicată, vine din partea unei autoare, Helen Raleigh, născută și crescută în China comunistă:

În toată țara, inclusiv în satul în care locuia tatăl meu, oamenii au încercat să contribuie la acest obiectiv construind mici cuptoare în curte. Fiecare sat avea o cotă de producție de îndeplinit, așa că toată lumea – inclusiv copiii și bătrânii – a contribuit. Folosind tot ce găseau pentru a menține cuptoarele aprinse, sătenii au topit unelte agricole și vase de gătit. Aceste eforturi au produs doar fontă brută, care trebuia să fie decarbonizată pentru a face oțel. Acesta era însă un proces pe care un cuptor de curte nu-l putea executa. Efortul și resursele au fost irosite.

Pe lângă dezastruoasa politică de topire a uneltelor agricole – elemente esențiale ale declanșării foametei, a fost implementată și Campania „Cei Patru Dăunători” prin care au fost exterminate vrăbiile, pentru că mâncau semințele cerealelor și fructe. Această idee „genială” a provocat un dezechilibru ecologic, care a dus la o epidemie de lăcuste și alte insecte care distrugeau culturile din cauza lipsei de prădători naturali, ceea ce a agravat foametea.

Combinația de minciuni politice, experimente eșuate tragic, diminuarea drastică a forței de muncă și rechizițiile obligatorii au transformat Marele Salt Înainte într-un dezastru economic și uman. Până în 1962, între 30 și 40 milioane de chinezi, poate mai mulți, au murit de foame.

Făcând un salt peste timp, Helen Raleigh stabilește o paralelă între politica criminală a lui Mao cu al său Marele Salt Înainte și cea pe care eu o numesc Marele Salt „Verde”:

Graba mișcării ecologiste de a transforma structura energetică, ignorând legile naturii și ale economiei, ne amintește de distrugătorul Marele Salt Înainte din China…La fel ca Mao, susținătorii de astăzi ai energiei verzi au devenit nerăbdători în fața progreselor lente înregistrate de energia regenerabilă. Combustibilii fosili și energia nucleară asigură 80% din energia de care are nevoie lumea. În ciuda multor ani de subvenții, energia regenerabilă este încă instabilă și nesigură, deoarece soarele nu strălucește noaptea, iar vântul nu bate tot timpul. Aproape toate centralele de energie regenerabilă au nevoie fie de energie nucleară, fie de combustibili fosili ca rezerve. [s.m.]

În loc să elimine treptat combustibilii fosili și să investească în cercetarea și dezvoltarea energiei regenerabile, revoluționarii occidentali din domeniul energiei verzi au lansat propria versiune a Marelui Salt Înainte în Europa și în SUA. [s.m.]

Ecologiștii de astăzi operează într-un sistem democratic, spre deosebire de Mao, dar au recurs la coerciția guvernamentală pentru a înlocui combustibilii fosili (și energia nucleară) cu energie regenerabilă într-un termen agresiv. Uniunea Europeană urmează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, iar administrația Biden promite să realizeze o „reducere de 50-52% față de nivelurile din 2005 a poluării nete cu gaze cu efect de seră la nivelul întregii economii în 2030.”

Una dintre lecțiile esențiale ale Marelui Salt Înainte al Chinei este că eșecurile catastrofale rezultă în mod inevitabil din încăpățânarea politicienilor de a ignora rațiunea, logica, adevărul și economia. Actuala criză energetică din Europa, întreruperile continue de energie electrică din California și penuria de alimente din Sri Lanka sunt toate semnale de alarmă. Saltul „Verde” Înainte a împins omenirea pe o cale rapidă către o altă catastrofă provocată de om. [s.m.]

Unul din adevărurile neconvenabile expuse de Raleigh este acela că politicienii ignoră „rațiunea, logica…și economia”, provocând în consecință catastrofe umane și economice. Dar politicienii mai ignoră și avertismentele evidente. Cu doar câteva decenii înainte de foametea catastrofală din timpul Marelui Salt Înainte, dictatorul sovietic Iosif Stalin omorâse între 7 – 10 milioane de oameni cu o politică similară de industrializare și colectivizare forțată. În perioada 1932 – 1933, foametea a afectat o mare parte din Uniunea Sovietică, inclusiv regiuni care aveau graniță comună cu China. Mao sau unii dintre consilierii săi trebuie să fi fost conștienți de ceea ce se întâmplase în Uniunea Sovietică, dar fie s-au temut prea mult să vorbească, fie au fost ignorați sau pedepsiți atunci când au făcut-o (în jargonul actual, ar fi fost numiți „denieri” ai socialismului triumfător!).

Fac politicienii de astăzi greșeli similare cu cele ale lui Mao și Stalin? După părerea mea, da. Din dorința febrilă de implementa Marele Salt „Verde” cât mai rapid, de a salva planeta no matter what (pentru că ei sunt, nu-i așa, do-gooders), politicienii comit erori cauzate de nerăbdare, impulsuri politicianiste de a marca puncte pentru viitoarele agende electorale, neglijare sau ignorare a vocilor critice și a diverselor semnale de alarmă că lucrurile nu merg conform planurilor ONU, UE, Casei Albe ș.a.m.d.

Una din aceste erori este semnificativă și poartă un nume adecvat:

Greenflația – maladia dureroasă a Marelui Salt „Verde”

Pe fondul impunerii unor măsuri tot mai coercitive și rigide de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea „salvării planetei”, mass media, mediul academic și consiliile de administrație ale multor companii din Occident au devenit obsedate cu visul unei economii planetare colorate în verde. Dar, de la vis la realitatea de pe teren e o cale lungă și plină de surprize neplăcute, pentru că prețurile tuturor lucrurilor și serviciilor – de la energie, carburanți și alimente până la construcții – au crescut la niveluri greu de suportat. Comerțul internațional s-a diminuat, recesiunea globală devine tot mai mult o amenințare reală. Consecințele acestor situații s-au concretizat, printre altele, în creșterea sărăciei, malnutriției sau foametei.

În martie 2022, economista Isabel Schnabel (European Central Bank) a numit acest proces greenflație (deși termenul circulă de câtva timp):

Multe companii își adaptează procesele de producție în încercarea de a reduce emisiile de carbon. Însă majoritatea tehnologiilor ecologice necesită cantități semnificative de metale și minerale, cum ar fi cuprul, litiul și cobaltul, în special în perioada de tranziție
Indiferent ce cale de decarbonizare vom urma în cele din urmă, tehnologiile ecologice vor reprezenta cea mai mare parte a creșterii cererii pentru majoritatea metalelor și mineralelor în viitorul apropiat.
Cu toate acestea, în timp ce cererea crește, oferta este limitată pe termen scurt și mediu. De obicei, dezvoltarea de noi mine durează între cinci și zece ani.
Acest dezechilibru între cererea în creștere și oferta limitată este motivul pentru care prețurile multor produse de bază esențiale au crescut considerabil în ultimele luni.

Eforturile companiilor de a se încadra în Marele Salt „Verde”  au dus la creșterea prețurilor, creștere accentuată după invadarea Ucrainei. Pe de altă parte, circa o jumătate din Greenflația pe care o vedem astăzi este rezultatul războiului împotriva combustibililor fosili. Să nu uităm, așa cum fac politicienii progresiști, că prețurile carburanților și ale energiei electrice au început să crească în a doua jumătate a anului trecut, cu multe luni înainte războiului din Ucraina. Spre norocul lor chior, acum se pot folosi de țapul ispășitor, numit Putin, pentru a justifica Greenflația galopantă.

Un alt economist, Kokou Agbo-Bloua (Société Générale) a preluat termenul și i-a adăugat mai multe nuanțe:

Greenflația nu este doar o parte importantă a creșterii prețurilor cu ridicata și a prețurilor de consum care, începând din primăvara anului 2021, a afectat rapid costurile materiilor prime și ale energiei la facturile de electricitate, alimente și chiar chirii. Greenflația este și persistentă, ceea ce înseamnă că inflația în ansamblu se dovedește a fi mai puțin tranzitorie decât se spera la început, ceea ce duce la volatilitate pe piețele de obligațiuni și de acțiuni și la necesitatea unei înăspriri decisive a politicii monetare.

Privind retrospectiv, a fost nerealist să ne așteptăm ca o sarcină atât de enormă și extrem de complicată și costisitoare precum tranziția energetică să nu provoace nicio perturbare. Luați în considerare cantitatea imensă de mărfuri necesare pentru a crește producția de energie curată. Construirea unui singur parc eolian de 100 de megawați necesită 30.000 de tone de minereu de fier, 50.000 de tone de beton și 900 de tone de materiale plastice nereciclabile.

În același timp, bateria de litiu-ion din majoritatea vehiculelor electrice necesită aproximativ 25 de kilograme de litiu și 30 de kilograme de cobalt, precum și diverse cantități de nichel, cupru, grafit, oțel și aluminiu. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, numărul de vehicule electrice va crește de la 11 milioane în prezent la 145 de milioane până în 2030. Chiar și acest număr reprezintă doar o fracțiune din cele aproximativ 1,2 miliarde de vehicule cu motoare cu combustie care circulă în prezent pe șosele – astfel încât cererea de baterii va rămâne uriașă în anii următori.

Cei care pierd cel mai mult din cauza Greenflației sunt, în principal, oamenii din clasa de mijloc, fără influență politică (în afara unui vot despre care planează de multe ori suspiciuni de fraudă), și locuitorii țărilor în curs de dezvoltare. În aceste țări, unde ecologiștii se străduie de ani de zile să blocheze termocentralele pe bază de combustibili fosili, peste 3,5 miliarde oameni nu au acces fiabil la electricitate.

Greenflația este responsabilă și pentru noile valuri de instabilitate politică, precum prăbușirea regimului din Sri Lanka, revoltele Vestelor Galbene din Franța, ale fermierilor din Olanda și Canada (detalii se pot găsi în articolele mele anterioare). S-au înregistrat, de asemenea, revolte produse de Greenflație (lipsa combustibililor, foamete) și în țări în curs de dezvoltare: Kazahstan, Ecuador, Africa de Sud, Senegal și Etiopia.

Pagubele politice sunt deja evidente. Greenflația a contribuit la înlăturarea lui Boris Johnson în Marea Britanie, la demisia lui Mario Draghi în Italia, la căderea guvernului Estoniei și la pierderea de către Emmanuel Macron a majorității absolute în parlamentul francez. Președintele SUA, Joe Biden, a suferit o scădere în sondaje, deoarece a crescut numărul politicilor ecologice pe care le-a adoptat după preluarea mandatului. Agențiile sale de reglementare amenință chiar și Bazinul Permian din Texas, cel mai bogat câmp petrolifer din lume și sursa a 40% din petrolul și gazele naturale ale națiunii americane, în timp ce administrația cerșește livrări suplimentare de la autocrații precum Venezuela și Arabia Saudită și promite mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa. Cu toate acestea, după ce președintele Biden a reactivat o regulă neaplicată de 18 ani, Administrația pentru Protecția Mediului (EPA) a decis pe 7 septembrie să mențină închisă cea mai mare stație exportatoare de GNL din SUA – Cheniere Sabine Pass (Louisiana) – pe motivul unei slabe poluări cu benzen și formaldehidă la pompele de compresare a gazului natural. Interesant mi se pare faptul că, după ce EPA a pierdut dreptul de a reglementa concentrațiile de CO2 de la termocentralele pe cărbuni și fabricile de ciment, s-a găsit prin arhivă o regulă care îi oferă acum agenției puteri discriminatorii pentru interzicerea exporturilor de GNL.

Principalul factor declanșator al inflației în general este creșterea masei monetare care circulă în economie, de obicei cauzată de cheltuielile masive ale unui guvern – „tipărirea de bani”, „banii din elicopter”. În circumstanțele actuale, aceste cheltuieli au fost motivate de distrugerea economiei provocată de politicile de lockdown pandemic combinate cu extinderea ambițioasă a programelor de cheltuieli sociale de către actuala administrație americană și inițiativele „verzi” ale UE.

Bani putem tipări oricând și în cantități imense. Dar nu putem tipări molecule de petrol, de gaze sau de cărbuni. Nu putem tipări energie. Dacă se intră în iarnă fără suficientă energie – și, din cauza deciziilor lui Putin, este aproape sigur că Europa va intra în această situație – și dacă un mecanism de raționalizare a consumului va funcționa ineficient sau deloc, s-ar putea ajunge la haos.

Greenflația și religia ecologistă

Sub dominația occidentală (reprezentată, în principal, de SUA, UE, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă), salvarea planetei de la Armaghedonul climatic înseamnă Greenflație. Ecologiștilor nu le pasă de prețurile ridicate la energie, alimente, combustibili – ele sunt doar  o problemă tranzitorie pentru obținerea victoriei finale: Zero-total sau măcar Net-zero emisii. În consecință, cu cât prețurile vor crește mai repede și mai mari, cu atât mai devreme se va instaura pe planeta noastră paradisul „verde”. Greenflația devine astfel ceva care trebuie încurajat în mod activ (prețurile ridicate ale combustibililor fosili sunt bune pentru planetă și trebuie menținute pentru a forța trecerea la energii „verzi”, scrie în luna iunie o publicație alarmistă).

De unde a apărut această poziție de indiferență față de realitățile contondente și dureroase provocate de Greenflație? Medicul și scriitorul Michael Crichton a caracterizat ecologismul drept religia preferată de ateii urbani. Chiar dacă, precum în cazul altor religii, profețiile ecologice, datând de la sfârșitul anilor 1960, s-au dovedit a fi exagerate sau chiar pur și simplu greșite (vezi și Sindromul Chicken Little), activiștii ecologiști nu depun armele și țin cu tot dinadinsul să ne facă binele cu forța.

Dar mie, făcutul acestui bine cu forța mi se pare o încercare de a instaura o eco-dictatură (expresia aparține economistului Eric Heymann de la Deutsche Bank Research), cu nimic mai prejos de cele ale lui Mao sau Stalin. Pretinzând ca puterea să fie predată unor „experți” cu acreditare climatică de la Bruxelles, Washington sau ONU, ecologiștii nu se dau în lături de la a susține că Democrația este cel mai mare dușman al planetei (Foreign Policy, 2019). Unii chiar au profitat de restricțiile guvernamental-arbitrare, impuse de „sus în jos” în timpul pandemiei, sugerând că astfel de „experimente în masă” sugerează calea potrivită pentru a impune ucazuri draconice în cazul în care organismele legislative alese democratic ar avea obiecțiuni în adoptarea lor.

Auzim tot timpul că mașinile electrice reprezintă viitorul – sunt mai curate, mai ieftine și mai bune. Dar dacă mașinile electrice sunt într-adevăr mai bune, de ce trebuie interzise mașinile pe benzină, așa cum face California și Uniunea Europeană? De ce trebuie ca lumea să le subvenționeze cu $30 miliarde dolari anual? Fără inovații radicale sau mituiri (subvenții) masive și continui, împovărătoare financiar, majoritatea oamenilor va continua să prefere mașinile pe benzină.

Parafrazând restul paragrafului din care am ales motto-ul articolului, vreau să declar:

Aș prefera să fiu guvernat de tâlhari decât de binefăcători. Tâlharii se pot sătura la un moment dat, dar binefăcătorii, niciodată.

Ce ne spun cuvintele apărute pe zidul Marelui Salt „Verde ”?

În vechime, profetul Daniel a fost chemat de regele Baltazar să-i descifreze câteva cuvinte (Mene, mene, techel ufarsin) pe care o mână nevăzută le-a scris pe zidul palatului său. Simplu explicat, cele trei cuvinte erau semnale de alarmă spre a avertiza că se apropie un eveniment, un fenomen care prevestește o condamnare inevitabilă, o prăbușire imanentă.

Există azi cuvinte scrise pe zidul „verde” al ecologismului? Da, și chiar dacă nu mai putem chema pe un Daniel profetic să ne tălmăcească înțelesurile lor, este relativ simplu să notăm prezența unor avertismente premonitorii. Sri Lanka a rămas fără alimente, Europa, Texas, Australia și California suferă de instabilitatea și de creșterile de preț ale aprovizionării cu energie electrică intermitentă și regenerabilă, fenomene complet previzibile. Revoltele cauzate de cea mai gravă criză alimentară din ultima jumătate de secol sunt o realitatea dureroasă în țările în curs de dezvoltare și nu pot fi escamotate propagandistic.

Politicienii noștri (cu o excepție „notabilă”*) par înclinați să repete, într-un context socio-economic diferit, greșelile făcute de Mao și Stalin. Lucrează pe repede-înainte, redirecționând eforturi prea mari către activități economice inutile, introduc proiecte și legi ruinătoare [d. ex., Green New Deal, European Green Deal, Inflation Reduction Act (!?)]. Mai devreme sau mai târziu, acestea vor distruge rețeaua fragilă prin care se asigură prosperitatea construită secole la rând prin folosirea – nomina odiosa – energiilor fosile. Deși semnele de pe zidul „verde” sunt vizibile și ușor de tradus, politicienii noștri le ignoră, ei preferând politici „verzi” și punându-și speranțele de exemplu, în tehnologii care nu sunt încă inventate pentru sechestrarea CO2 și obținerea unui statut Net-zero al emisiilor.

Istoria ne-a oferit lecții despre Marele Salt Înainte al lui Mao sau Holodomorul lui Stalin. Este datoria fiecăruia dintre noi să le învețe spre a nu se mai repeta tragediile și ororile trecutului.

Prin ignoranța și aroganța lor, politicienii noștri sunt un pericol pentru noi toți.

Concluzii

Net-zero este Marele Salt Înainte al vremurilor noastre.

Dacă istoria ne învață ceva, este că noi nu părem să învățăm nimic din istorie.

_______________________________________________________

* Excepția pe care am remarcat-o face parte din categoria „Copiii (bătrâni) spun lucruri trăsnite”. Doamna Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților  din Congresul SUA, a treia persoană din statul american, ne-a adus la cunoștință, pe 22 septembrie a.c., că oficial, criza climatică a dispărut: Noi am salvat planeta!:

Și noi am salvat planeta.  Salvăm planeta cu suma record de 360 de miliarde de dolari [pe care îi vom cheltui] pentru a salva planeta, generând locuri de muncă, aer mai curat și apă mai curată, locuri de muncă și securitate pentru țara noastră.

Uraaa!!! pentru doamna Pelosi. De-acum, pentru că planeta este salvată, putem să ne întoarcem să conducem mașini pe benzină, să mâncăm carne de vită, să folosim aparate electrocasnice și să ne controlăm singuri termostatele din locuințe!!! Iar eu nu voi mai scrie articole despre schimbarea climei 😂

Distribuie acest articol

409 COMENTARII

 1. Un interviu cu John Anderson, președintele Academiei Naționale de Inginerie a SUA

  Tema interviului: Ingineria tranziției către emisii net-zero de carbon
  Data: 27 septembrie 2022

  Prima întrebare:

  Cât de încrezător (sau nu) vă simțiți în acest moment în ceea ce privește posibilitatea de a ne decarboniza suficient de rapid pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbării climei?

  Răspuns:

  Vor fi necesare schimbări semnificative ale stilului de viață în întreaga lume și trebuie să fim conștienți de potențialele efecte dăunătoare asupra societății dacă vom merge prea repede, în special în țările dezavantajate din punct de vedere economic. Există, de asemenea, probleme de securitate energetică asociate cu tranziția, iar unele dintre ele le-am văzut deja. Obiectivul nostru nu este doar menținerea creșterii temperaturii la mai puțin de un grad și jumătate sau 2 grade Celsius față de nivelul preindustrial, ci și sănătatea societății. Iar sănătatea societății ar putea să nu depindă în mod liniar de acest obiectiv.

  Trebuie dezvoltată multă tehnologie, nu doar în ceea ce privește emisiile, ci și în ceea ce privește sechestrarea și toate celelalte tehnologii despre care vorbim pentru a ajunge la zero emisii de carbon. Tranziția de la actualul nostru sistem energetic bazat pe hidrocarburi fosile la un viitor cu zero emisii nete de carbon va necesita o reconfigurare masivă a întregului nostru sistem energetic global.

  Eforturile depuse de cei mai buni ingineri și oameni de știință sunt esențiale dacă vrem să reușim să menținem creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius. Oamenii de știință își pun întrebarea „Ce [trebuie făcut]?” și au făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește modelarea climei și indicarea scenariilor probabile. Inginerii diferă prin faptul că ei pun întrebarea „Cum [trebuie făcut]?”. Acum că știm care sunt obiectivele, trebuie să ne întrebăm cum putem atinge aceste obiective – pe ce căi putem ajunge la economia cu emisii nete de carbon zero?

  „Cum” implică atât obstacole tehnice, cât și sociale, astfel încât importanța științelor sociale în atingerea obiectivelor noastre este imensă. Nu trebuie să subestimăm provocarea de a convinge populațiile de importanța de a face sacrificii acum pentru a obține beneficii peste 30 de ani; ființele umane nu sunt pregătite pentru așa ceva.

  Restul interviului poate fi citit aici:
  https://www.nationalacademies.org/news/2022/09/engineering-the-transition-to-net-zero-carbon-emissions

  • A opri cresterea temperaturii globale este o utopie. Trebuia facuta acum un secol, ca lucrurile sa mearga etapizat. Bun, UE, SUA, Japonia, Koreea de Sud, Australia trec la economia verde dar ce facem cu toate tarile existente care au un nivel de trai foarte scazut sau altele emergente economic. Padurile din Amazonia din Asia de Sud Est, Africa sunt taiate la greu. Resursele minerale rare sunt supra exploatate, folosim prea mult plastic, prea multe avioane si zboruri, prea multe autoturisme. Noi, romanii am facut sacrificii suficiente inainte de 1990, credeti ca sunt multi care doresc sa o mai faca?!!! De acum cred ca fiecare natiune va trebui sa vorbeasca in numele ei si nu cred ca va creste mult solidaritatea si a inceput sa se vada chestia aceasta in UE.

   • @Agora – oamenii nu puteau controla clima nici acum un secol, la fel cum nu o controlează nici în prezent.

    Valoarea constantei solare e 1,362 kW/mp, asta reprezentând energia pe care Pământul o primește de la Soare, pe fiecare metru pătrat. Nicio activitate umană nu produce cantități comparabile de energie. Iar 70% din suprafața planetei e oricum acoperită de mări și oceane, unde oamenii practic nu desfășoară niciun fel de activități energetice. Dar energia de la Soare ajunge și acolo, tot pe fiecare metru pătrat de suprafață maritimă.

    Efectul real al activităților umane se poate vedea sub forma diferenței de temperatură între mediul urban și mediul rural. La Roșiorii de Vede nu mai există nicio influență a activităților umane din București, iar la Borsec nu mai există nicio influență a activităților umane de la Borzești sau de la Tg.Mureș. România e practic o țară pustie, orașele mari și complexele industriale ocupă extrem de puțin din suprafața țării. Iar planeta însăși e și ea pustie, după același criteriu. La scara planetei, oamenii sunt doar ca niște furnici. Și tot mușuroaie construiesc și ei, pe care planeta le reciclează în permanență.

    Japonia e supra-aglomerată și supra-urbanizată, acolo problemele țin mai mult de psihiatrie. Dar în Europa nu există nici pe departe aceeași densitate de locuitori ca în Japonia. Numai marile metropole europene au aceleași probleme ca Japonia, iar ele s-au mai confruntat cu asta și în prima jumătate a secolului XX. Abia cele două războaie mondiale au eliminat cohortele de degenerați din mediul supra-urbanizat vest-european și ăsta e riscul cu care ne confruntăm și acum. Nu clima, clima e perfect OK. Pretenția degeneraților de a elimina alți oameni e problema reală și serioasă cu care ne confruntăm, iar asta nu e deloc OK.

    • Cu regret, dar aveti viziuni alaturi de realitate. Nu cunoasteti modul de formare si evolutie a ciclurilor de carbon, oxigen, azot, etc. dar aveti o mare satisfactie sa va dati om de stiinta. Cantitatea de energie solara primita de Terra nu este constanta ci in functie de ciclurile solare. De aici rezulta micile glaciatiuni si incalziri climatice, apoi uitati ca multe teritorii de pe planeta nu pot fi locuite. Aveti o abordare la nivelul unei furnici cu care va comparati!

     • @Agora – nu sunt om de știință și n-am pretins niciodată așa ceva. Singurul lucru la care mă pricep este să deosebesc adevărul de minciună, așa îmi dau seama care oameni de știință prezintă realitatea și care dintre ei o manipulează în propriul interes.

      Despre ciclurie de carbon și despre glaciații și încălziri, Dl.Crânganu a avut o mulțime de articole în trecut și am învățat o mulțime de lucruri din acele articole, ceea ce vă doresc și dvs. Mai ales despre ciclurile Milanković ați putea învăța, care sunt altceva decât ciclurile solare de 11 ani.

      Cât despre abordarea ”la nivelul unei furnici”, aceea se numește smerenie, în creștinismul ortodox. Bunică-mea ar fi probabil mândră de mine, dacă ar vedea ce scrieți. Însă personajul meu favorit, din toată Biblia, e Noe. A făcut tot felul de lucruri cam neortodoxe la viața lui, dar ”mergea cu Dumnezeu”, asta scrie în textele sfinte ale evreilor despre el.

 2. Vad ca ocoliti razboiul asta din discutii. Sunt ingrijorat.
  Tzicnitul asta si-a torpilat propriile tevi de gaz. Ce mai urmeaza ma intreb?
  Poate dvs. avand acces la mai multa informatie, ma mai lamuriti un pic?

 3. Buna ziua domnule profesor!

  Vad ca cei cu orientare de stanga au devenit mai agresivi in ultima vreme si sunt dispusi sa mearga pana la capat in a terfeli adevarsarul, ca de dezbatere cinstita nu se pune problema la ei. Am o curiozitate, daca binevoiti a-mi raspunde: Ati avut vreodata parte de probleme, amenintari sau experiente negative din partea celor care sustin teoriile ecologiste? Va multumesc.

 4. Cu sau fara Putin la putere, cu pierderea ori finalul razboiului pentru Putin, UE va trebui sa priceapa ca nu mai are acces la gazul, petrolul din F.Rusa. De acum va trebui sa isi duca toata populatia fara aceste resurse. Numai ca continuarea sanctjunilor va inrautati si mai mult lucrurile si asta nu inteleg birocratii UE, sunt plecati demult din realitate.

  • @Agora – administrația Trump a promovat din răsputeri conducta MedEst, s-au discutat detalii chiar la articolul precedent. E o conductă care conectează câmpurile de gaze din Israel cu cele din Cipru și apoi cu Grecia și Italia.

   Administrația Biden a retras sprijinul american pentru conducta MedEst la începutul lui 2022, chiar înainte de invazia din Ucraina. O altă minge ridicată la fileu rușilor. În Europa, Bruxelles-ul se preface că n-a auzit niciodată de conducta acea, deși în ultimii 5-6 ani s-au alocat bani europeni pentru studiile necesare construirii ei. Iar o ”specialistă” în revendicări energetice a șters recent un comentariu pe tema asta. Oare de ce?

   • Acum dupa gaurirea conductelor NS1 si 2 aveti un raspuns clar. Eu doar am intuit ca aceste conducte vor deveni egale cu zero. Devine viabila conducta Grecia – Bulgaria- Romania. SUA doreste probabil ca toata Europa sa cumpere gaz lichefiat american.

    • Agopa – Gresesti ! USA are clienti pentru GNL : Asia , in special Japonia ! A redus drastic exportul spre alti consumatori ca sa livreze Europei ! Pretul gazului american NU ESTE MAI SCUMP decat al gazului lui Putin ! De fapt Polonia avea contract de cumparare-livrare a GNL din USA inainte de lovitura ruseasca ! Ba isi construise si un terminal specializat in receptia GNL si readucerea la stare gazoasa cu recuperare de energie ! Problema GN in Europa – este 100% afacerea puturoasa si cu tenta de pungasie economica a nemtilor – – care au complotat de coniventa cu rusnacii in detrimentul Europei si IN VEDERREA SUBJUGARII ECONOMICO-POLITICE A TARILOR – DE PREFERINTA – DIN eUROPOA DE rASARIT SI e. cENTRALA !! vVEZI „HAITA” DE MARI DEMNITARI EUROPENI CUMPARATI de Putin ! Lista ce incepuse Basescu sa o citeasca si care a speriat Parlamentul European !!! Subiect LARG si bun de ANCHETA JURIDICA

 5. Activiștii climatici fac oamenii să râdă de ei

  Izzy Cook, activistă în domeniul schimbării climei, 16 ani, un fel de Greta Thunberg din Noua Zeelandă, spune tuturor să nu călătorească în locuri precum Fiji cu avionul pentru a salva planeta, iar apoi este întrebată unde a zburat ultima dată… a zburat în Fiji.

  Persoana care-i ia interviul nu se poate abține să nu râdă în hohote de ea.

  Dacă vreți o porție bună de râs, urmăriți interviul:

  https://twitter.com/i/status/1574554772216025088

  • Nu aș vrea să fiu rău înțeles de oamenii tineri precum dra. Cook din Noua Zeelandă. Știu că toată lumea râde de ea pe bună dreptate, dar mi se pare aproape fermecătoare onestitatea ei inocentă în a-și recunoaște propria ipocrizie.

   Am mai scris și cu ocazia demonstrațiilor fracktiviste: sunt, în general, tineri fără o familie proprie: studenți, artiști, oameni cu diverse complexe emoționale sau marcați de vini reale sau imaginare, lipsiți, în mare parte, de aparatul analitic care le-ar facilita înțelegerea comprehensivă a fenomenelor pe care le detestă.

   În cazul Izzy Cook, văd tineri care sunt adesea absorbiți de această isterie climatică asemănătoare unui cult. Dar sper ca dra Cook, și alții/altele ca ea, să își revină, dacă se vor duce la școală regulat și învață și niște materii fundamentale, ca fizica, chimia, geologia ș.a.

   • Buna descriere a acestor tineri. Si felul in care le acordati circumstante atenuante.
    Ma intreb cum sunt studentii dumneavoastra. Cred ca ati facut cumva o statistica/observatie.

 6. Marele Salt „Verde” – unele cauze și explicații

  Iluziile verzi ale Occidentului i-au dat putere lui Putin.
  În timp ce noi am interzis paiele de plastic, Rusia a forat și a dublat producția de energie nucleară.

  Putin știe că Europa produce 3,6 milioane de barili de petrol pe zi, dar folosește 15 milioane de barili de petrol pe zi. Putin știe că Europa produce 230 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dar folosește 560 de miliarde de metri cubi. El știe că Europa folosește 950 de milioane de tone de cărbune pe an, dar produce jumătate din această cantitate. Fostul agent KGB știe că Rusia produce 11 milioane de barili de petrol pe zi, dar folosește doar 3,4 milioane. El știe că Rusia produce acum peste 700 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar folosește doar aproximativ 400 de miliarde. Rusia exploatează 800 de milioane de tone de cărbune în fiecare an, dar folosește 300.

  Așa se face că Rusia ajunge să furnizeze aproximativ 20% din petrolul Europei, 40% din gazul său și 20% din cărbunele său.

  Matematica este simplă. Și un copil ar putea să o facă.

  Motivul pentru care Europa nu a avut o amenințare de descurajare serioasă pentru a preveni agresiunea rusă – și, de fapt, a împiedicat SUA să convingă aliații să facă mai mult – este că are nevoie de petrolul și gazele lui Putin.

  Întrebarea este de ce.

  Cum este posibil ca țările europene, în special Germania, să își permită să devină atât de dependente de o țară autoritară în cei 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece?

  Iată cum: Aceste țări se află sub influența unei ideologii iluzorii care le face incapabile să înțeleagă realitățile dure ale producției de energie. Ideologia verde insistă că nu avem nevoie de energie nucleară și că nu avem nevoie de fracturare. Insistă că este doar o chestiune de voință și de bani pentru a trece la toate energiile regenerabile – și repede. Insistă că avem nevoie de o „descreștere” a economiei și că ne confruntăm cu o „extincție” umană iminentă.

  În timp ce Putin a extins energia nucleară în țară pentru ca Rusia să-și poată exporta petrolul și gazele prețioase în Europa, guvernele occidentale și-au petrecut timpul și energia fiind obsedate de „amprenta de carbon”, un termen creat de o firmă de publicitate care lucra pentru British Petroleum. Au interzis paiele din plastic din cauza temei școlare a unui copil canadian de 9 ani. Au plătit ore de terapie pentru „anxietate climatică”.

  În timp ce Putin a extins producția de petrol a Rusiei, a extins producția de gaze naturale și apoi a dublat producția de energie nucleară pentru a permite mai multe exporturi ale prețioaselor sale gaze, Europa, condusă de Germania, și-a închis centralele nucleare, a închis câmpurile gazeifere și a refuzat să se dezvolte mai mult prin metode avansate, cum ar fi fracturarea hidraulică.

  Cifrele spun cel mai bine povestea. În 2016, 30% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană au provenit din Rusia. În 2018, această cifră a sărit la 40 la sută. În 2020, era de aproape 44 la sută, iar la începutul anului 2021, era de aproape 47 la sută.

  Cu toate lingușelile sale față de Putin, Donald Trump, în 2018, a sfidat protocolul diplomatic pentru a face apel public la Germania pentru dependența sa față de Moscova. „Germania, în ceea ce mă privește, este captiva Rusiei, deoarece își procură o mare parte din energie din Rusia”, a spus Trump. Acest lucru a determinat-o pe cancelarul german de atunci, Angela Merkel, care fusese lăudată pe scară largă pentru că era ultimul lider serios din Occident, să spună că țara sa „poate să își facă propriile politici și să ia propriile decizii”.

  Rezultatul a fost cea mai gravă criză energetică globală din 1973 încoace, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate și benzină în întreaga lume. Este o criză, în mod fundamental, de aprovizionare inadecvată. Dar penuria este în întregime fabricată.
  =============================

  Tot articolul lui Michael Shellenberger din 1 martie 2022, cu 433 comentarii, poate fi citit aici:

  https://www.commonsense.news/p/the-wests-green-delusions-empowered?s=r

  • Trendul asta a fost inceput de Schröder. Corupt de Putin. Cred ca Merkel a mers pe mana lui, mai ales dupa ce a speriat-o Putika cu catzelu.
   Am citit articolul trimis, exceptional de bine scris.
   Parca-mi raspunde la intrebarea pe care v-am adresat-o apropos de razboi.

   Pe de alta parte, astia au exces noi avem nevoie. Cum sa zezolvi dezechilibrul? Toti pierd. O intreaga nebunie.
   Acum si-au bubuit tevile ca sa arate ca sunt tari. Putika e suicidal si numai pt el; pt Rusia.

   • @robert
    1) In primul rand, Schröder a reprezentat interesele partii germane, BASF, Wintershall si alti distribuitori germani de gaze. Ca fapt divers, in ultimii 20 de ani, consumul gazelor in Germania a crescut in principal in industria petrochimica si evident pentru incalzirea cladirilor (o mare parte din vechile cladiril erau incalzite cu heating oil). Ponderea electricitatii produsa din gaz a ramas aproape constanta in aceasta perioada – in contrast, in mixul energiei electrice crescut ponderea energiei produsa din regenerabile (prepoderent eolian circa 25% din mix, solar circa 10% din mix si biomasa circa 10% din mix). In fine, au existat si alte aspecte ce nu pot fi ignorate (i) vestul continetului a fost mereu dependent energetic de Rusia, chiar si in perioada razboiului rece, (ii) companiile germane nu au avut multe alternative de aprovizionare cu materie prima ieftina – SUA a devenit exportatoae doar in ultimii ani (in urma evolutiei tehnologice in domeniul fracking) iar orientul mijlociu a fost un adevarat butoi de pulbere, samd.

    2) Evident, Merkel a continuat si ea sa reprezinte interesele marilor companii germane (nimic nefiresc). Dpdv politic, Merkel a incercat si ea sa promoveze in Rusia valorile democratiei moderne prin schema „wandel durch handel”, cresterea interactiunilor economice si culturale (prin circulatia capitalului, a oamenilor, etc) cresterea interdependentei si a intereselor comune, samd. Putin insa, pe masura ce a inaintat in varsta l-a luat tot mai mult pe „NU” in brate! La finele razboiului rece, fostul colonel KGB ajunsese sofer de Taxi… si este tot mai evident ca frustrarile si „obsesiile” i-au intunecat mintile! Si iata asa am ajuns din nou pe picior de razboi cu marele vecin de la rasarit (inarmat pana in dinti cu wmd-uri, nuke, etc). Eforturile Germaniei, Frantei, Italiei, UE (in asigurarea securitatii si a prosperitatii pe continent) au esuat, dar cel putin putem spune ca am incercat!

    • @Florix – e ca și cum ai susține că Ion Iliescu ar fi încercat să promoveze în Rusia valorile democrației moderne 😀

     Merkel era în RDG exact echivalenta lui Ion Iliescu: șefa de la UTC, pregătită de Partid să conducă țara după indicațiile primite din partea ”marelui frate de la Răsărit”.

     Comentariile tale sunt până în ziua de astăzi rezultatul vizibil al carierei lui Merkel la FDJ (echivalentul UTC-ului în RDG). Între 1982 și 1990 a fost șefa secției Agitație și Propagandă de la Academia de Științe a RDG, iar când a ajuns cancelar a angajat sute de ”comunicatori” ca tine, ca să umple forumurile cu ”politica partidului”. Faptul că Olaf Scholz nu v-a dat pe toți afară dovedește că în Germania nu s-a schimbat nimic deocamdată. Și până după alegerile din 2024 din Statele Unite, nici nu se schimbă nimic. Până atunci ai să propovăduiești în continuare ”politica partidului”.

     • @Harald
      Mda, pe mine ma plateste cancelaria Germaniei (caci postez din Germania) iar pe tine te pomenesti ca te plateste cancelaria UK-ului. Cei care posteaza din SUA sunt platiti si ei la randul lor de Washington DC, samd. Cine ii plateste oare pe cei care posteaza aici din Mexico, Maroco, sau din Sansibar, caci am auzit ca si pe acolo au ajuns romani?

      P.S. Apropo atitudinea din adolescenta vs atitudinea din prezent a unor lideri, imi permit a il citez pe Basescu Traian aka Petrov (dupa 10 ani de presidentie a CSAT-ului) alaturi de fugarul GhitaTv pe fondal de carciuma: „Statul Roman este un stat mafiot”.

      PPS. Guvernantii Germaniei reprezinta cetatenii dar si interesele angajatorilor germani cu capital majoritar privat (in frunte cu RWE, Siemens, BASF, Mercedes, VW, Porsche, Bosch, Rheinmetall, samd). In contrast, guvernantii din Estul Europei, cand se duc prin strainatate, reprezinta interesele companiilor cu capital majoritar „de stat”, gen Nuclearelectrica, Compania Nationala Romarm, Automecanica Moreni, Compelxele Energetice Oltenesti, etc. Cam atat despre neomarxistii germani si marii conservatori cu coloana vertebrala dreapta (sic!) din Estul continentului. Smecheria cu „hotii striga hotii” a functionat ea o vreme… dar iata ca reprezentantii contribuabililor din Vest trag frana de mana si spun „bani contra reforme”!

      • @Florix – în ce mă privește, am criticat fără rezerve guvernul lui Boris Johnson, ori de câte ori am considerat că e cazul. Inclusiv isprava recentă cu Lordul Lebedev, care i-a și adus demisia.

       În ce te privește, n-ai avut niciodată vreo critică la adresa guvernelor Merkel și nici la adresa lui Olaf Scholz. Pentru că postările tale sunt urmărite de cineva care le plătește, astfel încât nu ai voie să scrii nimic critic la adresa Cancelariei de la Berlin.

       Cam asta ar fi diferența dintre noi 😀

     • @Florix – ”Smecheria cu „hotii striga hotii” a functionat ea o vreme”

      Și șmecheria cu cele 600 de BMW pe care trebui să le cumpere Poliția Română, cine a organizat-o? Automobile Bavaria nu e chineză, iar Xi nu e căsătorit cu sora lui Renato Usatîi.

      Altcineva face jocurile la București, tot dintre cei care au renunțat la cetățenia română în schimbul celei germane, pentru ca ulterior să revină în România. La fel ca și fostul ambasador al României la Berlin, care era în aceeași situație. Ale cui interese le reprezintă oamenii de genul ăsta? Că ale României în niciun caz.

      Germania însăși generează o parte semnificativă din corupția de la București, după care tu și tovarășii tăi primiți misiunea să strigați ”hoții!”, asta se întâmplă în realitate.

      • @Harald
       1) Padure fara uscaturi nu exista… personal insa, nu am inteles care ar fi legatura intre statul german si vanzatorul BMW- urilor cu pricina (asa cum insinezi in postarea ta). Cert este ca in Romanica, astfel de afaceri sunt business as usual… si au loc in primul rand datorita justitiei mai putin independenta si evident mai ineficienta. Cetatenii tot asteapta reformele (incepand cu statul de drept, meritocratie, etc) clasa politica insa le da mereu cu flit.
       2) Pana in prezent, chiar nu am avut senzatia ca scopul acesui forum ar fi critica politicilor din tarile prin care mai locuim, respectiv a asa ziselor elite (neomarxiste, depravate, rusofile etc) din Vest, a birocratiei bruxelleze si toate alea. Daca m-am inselat, te rog sa ma corectezi. In rest, o seara faina sa ai.

    • Am vazut cu opii mei fabrica BASF inchisa in USA. Faceau acolo banda magnetica pentru caserte de walkman. Facilitatea a fost cumparata de Caterpillar si renovata. Fac acum graders iar unele chiar pot fi aruncate din avion ca sa faci o pista de aterizare pt avioane.

  • excelent punctat. le coq gaulois, cu acel Petain din ww2 ce a marcat decaderea iremediabila a frantei, acea franta ce n „apogeu” n a creat decit colonii macinate pina azi de coruptie si subdezvoltare, deodata se vedea n postura de a da peste nas Angliei si USA (care au scos o din ghearele germaniei naziste – dar de rusine n o pute spala nimeni)! inteleg sa ti porti nasul pe sus, dar sa ai motive, cind insa esti micron ce duhnesti a socialism si magreb nu prea vad motive de mindrie!

 7. Dacă am inteles bine: energia= prosperitate. Perfect de acord. Trecerea in masa la energie regenerabila este un proces de lungă durată și încă nu e realist. Da, de acord si aici. Energia obținută din combustibili fosili este ieftina, la indemana si aduce prosperitate. Depinde unde. Sunt numeroase țări care abundă în astfel de resurse si nu sunt tocmai prospere, Rusia fiind una din ele. Sunt țări africane bogate in resurse dar sărace. Factorul uman își spune cuvântul si aici. Țările în care energia e ieftina nu sunt in mod necesar prospere, cel puțin nu în modul în care este definită de europeni prosperitatea. Unele tari in care exista resurse naturale abundente precum petrol, sunt guvernate de dictatori. Ca asistam la o eco-dictatura, nu stiu; depinde ce înțelege autorul prin dictatura: de pildă, unii cred că-i dictatura daca nu sunt lăsați să fumeze o țigare intr-un restaurant sau unde vor ei.

 8. Mesaj “la firul ierbii”.
  Locuiesc de mai bine de 40 de ani neintrerupt in Los Angeles si nu am avut nici o intrerupere de electricitate, nicaieri: acasa, la munca, in voiaje prin California, in toti acesti ani, asa incat nu am idee de unde va informati dvs. si apoi difuzati opinia ca sunt intreruperi continue de electricitate in California.

  • O persoană care locuiește ”de mai bine de 40 de ani neîntrerupt în Los Angeles” nu se exprimă așa în românește. Ce-ar fi să vedem noi niște mici detalii de la fața locului, din perioada 15 Octombrie 2017 – 31 Decembrie 2019, deci în decurs de numai 2 ani:

   Los Angeles alone accounted for 5,787 blackout events affecting the equivalent of 6.4 million utility customers.

   https://www.bloomenergy.com/bloom-energy-outage-map/

   Este și o hartă scalabilă în acel articol, se poate vedea localitate cu localitate, iar pe Internet nu se pierde nimic.

   • O experiență. Am avut timp de 1 an o relație la distanță cu o fata din Berkeley, California si deseori imi spunea ca e pana de curent. Nici semnalul de la net nu era grozav, se întrerupea de multe ori cand vorbeam prin videocall sau apel audio. Mi-a si zis ca semnalul la internet nu e grozav. Acum ca o fi fost doar la ea acasă, nu stiu. Dar de întreruperi de curent vorbea deseori.

   • Wall Street Journal, 20 septembrie 2022
    Platforma climatică a lui Newsom pentru 2024
    Pene de curent? Nu-ți face griji, amice. California este „abia la început”, guvernatorul semnând 40 de legi noi.

    California abia reușește să mențină lumina aprinsă în timp ce politicile sale climatice afectează rețeaua electrică, dar guvernatorul Gavin Newsom este neînfricat. Vineri, acesta a semnat nu mai puțin de 40 – numărați bine 40 – de noi proiecte de lege privind clima pentru a amplifica experimentul șocant al Californiei în domeniul energiei verzi.

    Chiar dacă prețul benzinei la nivel național a scăzut la o medie de 3,68 dolari pe galon, californienii încă plătesc 5,45 dolari pe galon. Tarifele la energia electrică din California sunt deja mai mult decât duble față de cele din statele vecine. Iată ce se întâmplă atunci când politicienii încearcă să elimine combustibilii fosili cu un cocktail Molotov de reglementări, taxe și mandate și subvenții pentru surse regenerabile.

    Un nou proiect de lege mărește mandatul de `energie electrică curată” al statului la 90% până în 2035 și la 100% până în 2045. În prezent, statul generează aproximativ o treime din energia sa din surse regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană, astfel încât companiile de utilități vor trebui să înceapă să distorsioneze și mai mult investițiile pentru a îndeplini noile obiective.

    Acest lucru va necesita o expansiune rapidă și masivă a stocării, fabricării și tehnologiei bateriilor care nu există. Acest lucru va fi extrem de costisitor, dacă va putea fi realizat. Companiile de utilități vor trebui să decidă dacă merită să mențină centralele pe gaz care în curând vor trebui să se închidă. Mai multe întreruperi de energie electrică, iată-ne venind.

    O altă lege nouă ar cere ca statul să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 85% sub nivelul din 1990 și să atingă `neutralitatea în materie de carbon” până în 2045. Consiliul pentru Resursele Aeriene al statului ar avea puterea de a impune reglementări pentru a atinge aceste obiective de referință, inclusiv restricționarea construcției de noi locuințe, a producției manufacturiere și a producției agricole.

   • 2 raspunsuri:
    1-Dl Harald: Mă scuzați, dar nu sunt sigur ca v-am înțeles prima fraza; dacă interpretarea mea e corecta, mi-ați făcut, probabil involuntar, un foarte mare compliment. Adica mă simt onorat sa nu mă deosebesc de conaționalii mei în privința exprimării la nivel contemporan, chiar după 40 de ani distanta de sursa.
    2- Dl. Cranganu- M-ati lămurit de unde va luați inspirația. Aveti respectul meu pentru răspunsul dat, nu prin conținut neaparat, ci prin faptul ca va pasa de integritatea scrisului Dvs. și respectati opinii care se întâmplă sa nu fie total coincidente. Apropos, metodologia folosità la raportarea întreruperilor ( din site-ul Dlui. Harald ) nu o consider infailibila, ci poate crea mari distorsiuni în interpretarea miilor de evenimente, care se pot datora foarte bine acelorași mii și zeci de mii de locuințe amplasate te miri unde în locuri aproape inaccesibile, care abundă pe aici. Nu e nimic neadevărat în nota mea inițială. M-ati lămurit de unde va luați inspirația.

  • @Giorgio – exprimările sunt ale unei persoane care a locuit în România mult după anul 2000, foarte probabil și în prezent. Cu prețiozități care nu se întâlnesc la cineva obișnuit să se exprime în limba engleză. Mai mult decât atât, o persoană care a prins întreruperile de energie electrică din Los Angeles din 1994 nu le uită cât trăiește, le povestește și la nepoți. Din 1994 încă n-au trecut 40 de ani.

   Next: exprimările sunt ale unei persoane care fabulează și e conștientă că fabulează, dar își desconsideră auditoriul. Așa își obține persoana respectivă stima de sine, sfidând auditoriul. În astfel de momente, Victor Ponta avea un zâmbet satisfăcut pe față, dar era doar o satisfacție infantilă, ceva la modul ”am mâncat toată prăjitura și nu aveți ce să-mi faceți” 😀

   E exact aceeași satisfacție infantilă și în situația de față: ”așa am eu chef să susțin, că locuiesc la Los Angeles de 40 de ani și că n-a fost niciodată vreo întrerupere de energie electrică. Nu aveți ce să-mi faceți dacă eu susțin asta, nu-mi puteți lua tastatura din mână” 😀

   • Așa a ajuns Arnold guvernator, tocmai în urma întreruperilor de energie electrică de care erau exasperați californienii. Aveau un guvernator democrat înainte de el, Gray Davis, însă în California se pot convoca alegătorii și pentru demiterea guvernatorului, nu doar pentru alegerea unuia nou.

    Practic, toate metodele folosite azi pentru a manipula piața energiei în România erau folosite în urmă cu 20 de ani în California, pe vremea corporației Enron și a lui Gray Davis. Așa a ajuns Arnold guvernator, tocmai fiindcă lumea se săturase de întreruperi de energie electrică.

 9. The New York Times, 29 septembrie 2022

  Protestele de la Praga anunță o iarnă tulbure în Europa

  Zeci de mii de persoane s-au adunat în capitala Cehiei pentru al doilea protest de acest fel într-o lună, stimulat de o criză energetică și de creșterea prețurilor care afectează țări din întreaga Europă.

  Mii de protestatari s-au adunat miercuri în Piața Wenceslas din Praga, cerând demisia guvernului Republicii Cehe, în timp ce o criză energetică a alimentat o agitație populară care va fi urmărită îndeaproape și în alte capitale europene.

  Însă mulți dintre cei prezenți la protest au fost acolo pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor și a costurilor energiei în apropierea iernii, Republica Cehă fiind una dintre primele țări din Europa care se confruntă cu astfel de proteste de amploare pe această temă.
  ===============================

  Merită citit tot articolul pentru a se oberva cum „cartoful fierbinte” (Marele Salt „Verde”) este manipulat cu dexteritate de ziariștii new-york-ezi pentru a muta toată vine pe războiul din Ucraina.

 10. @agora
  Vi se pare ca planeta va considera vreo amenințare? Aveți impresia ca pământul asta și clima lui e vreun sistem eșuat care tresalta fricos la fiecare oftat al vreunui furnal, la fiecare deversare de deșeuri în ocean? Pământul este un sistem foarte complex, self-correcting, anume creat ca viata sa se desfășoare pe el și nu pe alta plneta sau corp ceresc.
  Hora aceasta cu strigături climatice
  pe toată media globalista are scopul satanic vădit de depopulare, de creare a unei psihoze și a unei culpabilizari fundamental inutile. Tot ceea ce se întâmplă acum în lume, crize în cascada au fost clocite demult de elitele întunecate, mizantropi sau numai ticăloși bolnavi cărora le place sa-i vadă pe cei care ii acuza acuzați de diseminare de dezinformatii sau teorii ale conspirației.
  Creștinii sunt luați în derâdere dacă propovăduiesc apocalipsa, dar comuniștii globalisti au voie de la butoane sa propovăduiască și sa și producă apocalipse fără număr.
  Toate acele declarații de la Davos cu ce ni se pregătește, transhumanismul la care lucrează niște ființe frustrate pana-n ADN, sunt chiar niște discuții amicale inofensive pe care le vedem în filme SF?
  Din anii 1960 ni se tot miorlaie stânga ca pierim din 10 în 10 ani de frig, de cald, de poluare, de tot felul de apocalipse care nu numai ca nu s-au petrecut deloc, dar au și dus la taxe din ce în ce mai împovărătoare.
  Stake holder capitalism este în cele din urma un comunism mizerabil și o dictatura mascata în care fiecare trebuie sa respire doar cât ii permite amprenta de carbon.
  Eu nu „pun botul”, I don’t buy it!
  Vorbărie multă, inutila , tehnicalitati și explicații științifice la fel de inutile. Amorul asta incomprehensibil fata de planeta și ura viscerala fata de oameni ca se înmulțesc va exploda în fata celor care ,pe bani mulți, storsi de la cei care creează pe pamant, promovează niște porcarii fasciste.
  Noua ordine liberala mondiala, latrata de la cele mai înalte tribune ca esență a „build back better”, incluzand zero emissions, e în capul unor posedați muritori și producatori jalnici de codoi în orice moment al existentei lor lamentabile. Ipocrizie este un cuvânt prea slab pt minciunile josnice ale lor.
  Ma uit la gerontocratia administrației biden, la cei de la WEF și ma întreb ce le-a lipsit în viata aceasta. Singurul răspuns este IUBIREA!

 11. Europa asta a luat-o razna. Stau azi la o vorba cu un cunoscut din Innsbruck, alpinist, ghid montan, schior, de-astea. Zice ca pe linga Innsbruck au aparut parcari pentru femei. Niste zone marcate in parcarile de pe linga DN (nu pe autostrada. Deocamdata) in care doar soferitele au voie sa parcheze! (Vreun mucalit ar zice ca astea ar fi mai sigure pentru tabla celorlalte masini. Nu ma pronunt, am trecut pe linga niste near death experiences stind in dreapta unor soferite dupa cum am stat in dreapta citorva care ar putea da lectii multor cunoscuti barbati, unii adevarate „nenorociri ambulante care cauta locul sa se-ntimple” – dl. Prim Ministru, asta nu e a mea, am citat din Jerome K. Jerome – „Trei intr-o barca fara a socoti si ciinele”. Asa se face, priceput? Ia, onorul la contribuabil!).
  Imi spune ca azi a fost un pic de frigulete, ceva ploaie si putina lapovita si ca lumea cam miriie cu preturile energiei si la povestea cu dusurile. Zice ca atmosfera in oras e de destul de sumbra si ca ingrijorarea e generala.

   • Sa stiti ca am vazut lucruri similare in realitate. Privindu-le pe un ecran ma distreaza foarte tare – multumesc, am ris mult si bine – insa imi pierd complet umorul cind vad astfel de lucruri in realitate. Dar na, dac-ar fi dupa mine jumatate dintre soferi nu ar lua poligonul. Niciodata.
    Am vazut insa o data ce inseamna multitasking (cica vreo 80% dintre ele ar fi predispuse la asa ceva – banuiesc ca asta are treaba cu supravegherea constanta a mai multor copii in timp ce trebuie sa asculti si ce birfesc celelalte femei din pestera la focul de vis a vis), treaba de care eu nu sint capabil: trebuie sa iesim dintr-o parcare dintre blocuri, cu masini parcate destul de haotic, erau de mers cu spatele vreo 80 m intr-un loc pe alocuri destul de serpuit si de strimt cu o masina maricica, un A6. Sigur, cu atentie n-ai vreo problema sa faci asta insa nu cind sustii in acelasi timp o disputa destul de aprinsa la telefon si mai si iei in considerare unele instructiuni ale celui din dreapta. Zau c-am ramas interzis, in creierul soferitei se desfasurau mai multe procese cognitive in acelasi timp. O fi vreo ierarhizare intre procesele astea? Nu de alta dar eu daca citesc ceva foarte interesant poate sa-mi arda casa si nu-mi dau seama ca am pus un ou la fiert :)))

    • Uite ca-mi aduc aminte: avind in casa initial unul, apoi doi cu muntele-n vene mama a invatat sa tricoteze. Pulovere, ciorapi, manusi toate din lina, si eu si tata am purtat ani multi asa ceva. Si pentru oras imi facea tot felul de modele de pulovere, foarte foarte frumoase, cu mineca nu stiu cum, cu gulerul nu stiu cum, cu model in fel si chip. Cel mai calduros model era cel „cuib de rindunica” ce-o fi aia. Semana mai degraba cu niste faguri. Oricum, am asistat-o deseori si nu avea vreo problema sa discute cu mine in timp de „scadea” ceva la un rind, cind trebuia sa numere ochiurile sau asa, putea foarte bine sa participe la o discutie in casa in timp ce lucra cu andrelele chestii pe care le gaseam nu neaparat complicate insa care necesitau atentie.
     Peste ani chiar am incercat o data sa fac sub indrumarea unei fete care stia cu andrelele sa tricotez ceva din vreo suta si ceva de metri de corzi de speologie. A iesit un ceva, este sigur ca era un ceva, n-am priceput ce-am facut acolo :)))

 12. Norvegia: Subvenționarea mașinilor electrice și emisiile de CO2

  Norvegia este singura țară în care majoritatea mașinilor noi sunt electrice, iar pentru aceasta a fost nevoie să se elimine taxa de vânzare și de înmatriculare pentru aceste vehicule – în valoare de 25.160 de dolari pe mașină – pe lângă alte facilități fiscale, cum ar fi reducerea taxelor de drum. Chiar și așa, doar 12,6% din toate mașinile norvegiene aflate în circulație sunt electrice.

  Țara dispune de bogăția necesară pentru a le plăti parțial datorită veniturilor sale din petrol, dar comerțul este dubios: pentru a reduce o tonă de emisii de CO2 prin subvenționarea mașinilor electrice, Norvegia trebuie să vândă 100 de barili de petrol, care emit 40 de tone de CO2.

  Cam la asta se reduce efectul climatic al subvenționării mașinilor electrice din Norvegia…

  Detalii,

  Norway an EV role model? Their pathway is expensive and paid for with oil & gas exports

  • 1. Pai…nu e dovedit ca sursa incalzirii globale este CO2, nu?
   2. Motorul electric este cea mai eficienta metoda de obtinere de lucru mecanic, minimizand irosirea de energie sub forma de caldura care limiteaza inerent randamentul energetic al motorului cu ardere interna.

  • Fort Mcmurray, Canada.
   Un bun coleg de-al meu s-a mutat acolo, inginer mecanic. La timpul respectiv, era boom-ul cu petrolul din nisipuri (oil sands). Nu spun ca doar salariul lui s-a triplat.
   Avea fara sa plateasca, zbor in Toronto, gratis, la ficare doua saptamani.
   Pretul la case acolo s-a dublat in scurt timp. Pretul mediu a ajuns la 500,000$ si asta acum cam 10 ani. Erau oameni traind in trailere.
   Ei, ce vreau sa spun cu asta?
   O dezvoltare, pe orizontala prolifica, cazuta dupa ce Greta a scuipat pe petrol, a dus la aproape moartea unei provincii din Canada.
   Acum se pare ca-si revine, dar avem inca politicienii astia care chiar daca inteleg, nu pot trece peste votantul majoritar. Votantul trebuie ars la buzunar, apoi v-om vedea.

 13. Pentru dl. Harald
  Mea culpa, regret ca am uitat de cutremur, dar cu 1 intrerupere in 40 de ani nu se face primavara. Eu reactionasem doar la afirmatia iesita din proportii despre intreruperile continue din California, aplicata la experienta mea proprie. Cu aceiasi logica, s-ar putea spune ca sunt cutremure continue in California, proiectand pentru necunoscatori o imagine dezastruoasa a statului. Si sunt, dar in 40 de ani a fost singurul catastrofic in zona noastra. Atentie, eu nu vorbesc de situatia sociala interpretabila, vorbesc de situatii obiective. Iarasi nu va-nteleg, la ce ajuta atacuri persomale fara nici o ratiune legata de subiectul articolului?

  • Domnu’, cifra de 6.4 milioane de consumatori afectați de aproape 6,000 de întreruperi înseamnă în medie că peste 1,000 de consumatori sunt afectați de fiecare întrerupere. Iar asta în numai 2 ani și ceva, în zilele noastre (2017-2019). Nicio persoană rațională nu ar fi ignorat cifrele de-acolo.

   Numai o persoană aflată în conflict deschis cu realitatea ar descoperi după n comentarii că a ”uitat” de 1994, dar ar insista în continuare să-și promoveze propriile fabulații.

   În esență, cineva care interpretează atâtea personaje pe-aici n-ar trebui să umble liber pe stradă.

 14. Bill Gates despre schimbarea climei, 29 septembrie 2022

  Nu veți rezolva niciodată problemele schimbării climei cerându-le oamenilor să consume mai puțin.

  Iar susținătorii schimbării climei pledează adesea pentru utilizarea mai redus[ și consumul mai puțin ca o soluție potențială la schimbării climei – descreșterea, așa cum este adesea numită. Această idee este quijotică, potrivit lui Bill Gates.

  „Nu cred că este realist să spunem că oamenii își vor schimba cu totul stilul de viață din cauza preocupărilor legate de climă”, a declarat Gates pentru Akshat Rathi într-un episod al podcastului Bloomberg, „Zero”, publicat joi.

  Singura soluție reală, a spus Gates, este inovarea unor alternative mai bune și mai ieftine.

  Detalii,

  Bill Gates: You’ll never solve climate change by asking people to consume less

  • Bill Gates se joacă de-a ”polițistul bun”, asta face el în realitate. Chiar dacă nu finanțează chiar el activiști care se lipesc cu superglue de asfalt, e amestecat și el în tot felul de proiecte pe tema ”urgenței climatice”. Singura lui bilă albă e faptul că nu s-a amestecat în aranjamentele cu Putin, însă n-ar trebui să uităm că el e arhitectul ”plandemiei”.

   Alt zeu coborât printre muritorii de rând 😀

   • @harald
    Nu-i chiar asa Harald, interviul e de bun simt si mai mult mentioneaza razboiul ca o cauza a dezechilibrului.
    Mie mi-a placut cum a vorbit.

    • Războiul e o scuză ieftină pentru toată lumea. Certificatele de carbon au generat criza energetică în Europa și mai ales creșterea valorii lor, de la 1 ianuarie 2022.

     ”De bun simț” ar fi să admită că oamenii nu pot controla degajările de CO2 din ocean și nici degajările de metan din Siberia.

     P.S. Înainte de Bill Gates, lumea nu plătea pentru software de uz general, iar ”inovația” lui a avut nevoie de 30 de ani ca să fie înlăturată de pe piață. Abia în prezent, s-a revenit la normal: nu plătește nimeni pentru sistemul Android în sine. Nci pe calculatoarele Apple, sistemul de operare nu costă bani.

     Pentru comparație, în 2005, în România făcea poliția controale pe la firme, pentru licențele de Windows. Iar banii din ”afacerea Microsoft” n-au mai fost restituiți niciodată, în timp ce ”artizanul” afacerii, Claudiu Florică, reprezentant Microsoft în România, nu a făcut nicio zi de închisoare.

     https://ziaristii.com/scapa-toti-claudiu-florica-si-din-pescariu-achitati-dosarul-microsoft-iii-vasile-blaga-achitat-si-el-dosarul-de-trafic-de-influenta/

     Microsoft e una dintre cele mai corupte corporații. Trebuia dezmembrată de autoritățile americane încă în urmă cu 20 de ani, în baza legislației antitrust.

     • Dom. Harald,
      Suntem in aceiasi barca uitandu-ne la rechinii care devoreaza sublimul casalot alb. Ahab l-a strapuns cu harponul.
      O hiperbola foarte aproape de noi, din pacate.
      Cu ce-i de vina Bill Gates ca legile i-au permis sa faca monopol?
      Peste gard, uitati-va la Putika, asta nu respecta nici o lege existenta ori absenta. Complet rechin.

      • ”Cu ce-i de vină Bill Gates” dacă sponsorizează BBC cu 1,5 milioane de lire, după care dă interviuri acolo în calitate de auto-declarat ”health-expert”, fără să fie contrazis de moderatori? Ce studii are Bill Gates, pentru a se prezenta drept ”health-expert”?

       Despre monopol: legile nu i-au permis, autoritățile corupte i-au permis. Tocmai cu încălcarea legii. În România, de când e treaba autorităților statului să vâneze utilizatorii de Windows, în beneficiul unei corporații? De când încasează milioane de dolari șpagă de la aceeași corporație.

       Legislația americană sancționează și mita dată în alte țări de companiile americane. A deranjat cineva Microsoft cu vreo întrebare pe tema șpăgilor date în România?

  • Ca principiu, oamenii ca Bill Gates nu trebuie adoptați drept idoli. Când se umplu forumurile de postaci care predică împotriva suprapopulării, cel puțin o parte dintre ei vin de la ONG-uri finanțate de Bill Gates.

   Obsesiile lui cu vaccinarea chiar sunt obsesii, la modul cel mai serios. A coordonat programe de vaccinare, a finanțat programe de vaccinare, mult înainte de a-i veni ideea cu ”plandemia”.

   Documentarele Event 201 sunt și astăzi disponibile pe Youtube. Nu de altceva, dar în Statele Unite se face închisoare pentru conspirație, așa că și-a luat măsuri de precauție:

   https://www.youtube.com/watch?v=AoLw-Q8X174

    • Event 201 e o colecție întreagă de clipuri, disponibile pe Youtube exact de la data care scrie acolo: 4 noiembrie 2019. Simularea pandemiei avusese loc pe 18 octombrie 2019, dacă mai rețin corect data. Johns Hopkins University, Fundația Bill și Melinda Gates și Forumul Economic Mondial (WEF al lui Klaus Schwab) s-au ocupat de simularea respectivă.

     Doar pentru cineva care îl are ca idol pe Bill Gates, așa ceva poate fi considerat fake. Dacă e fake, de ce stă de aproape 3 ani acolo? A fost cam dur contactul cu realitatea, așa e? 😀

 15. Germania și Marele Salt „Verde”

  Odată cu expansiunea energiilor regenerabile, dependența de vreme a producției de energie electrică în Germania este în creștere. O nouă analiză arată că securitatea aprovizionării cu energie electrică în acest deceniu nu este garantată în prezent în toate situațiile meteorologice extreme. Factorii decisivi în acest caz sunt creșterea cererii de energie electrică ca urmare a electrificării progresive, dezmembrarea capacităților centralelor electrice fosile și extinderea relativ lentă a energiilor regenerabile.

  Acesta este rezultatul unei noi analize realizate de Institutul de Economie Energetică de la Universitatea din Köln (EWI) în numele Societății pentru promovarea Institutului de Economie Energetică de la Universitatea din Köln.

  O analiză a datelor meteorologice din 1982 până în 2016 arată că deficitul de aprovizionare ar putea apărea în special în situații meteorologice cu o disponibilitate a vântului mult sub medie în nordul și centrul Europei și cu o radiație solară semnificativ limitată în sudul Europei. Aceste două anomalii meteorologice s-au produs în combinație, de exemplu, în ianuarie 1997 și în decembrie 2007, pe o perioadă mai lungă de cel puțin șapte zile.

  Pentru astfel de situații meteorologice extreme în ceea ce privește producția de energie electrică, echipa EWI a analizat și a cuantificat posibilitatea unor deficite de aprovizionare pentru anii 2025-2030 în diferite scenarii de dezvoltare a sistemului de energie electrică. În acest sens, au fost examinate diferite căi de eliminare treptată a cărbunelui, extinderea energiei regenerabile, disponibilitatea importurilor de energie electrică și a capacității de stocare, precum și gradul de electrificare între 2025 și 2030.

  Dacă se invocă posibilitatea creșterii capacității de stocare, redau două paragrafe dintr-un articol publicat recent în Die Welte:

  Potrivit Agenției Federale pentru Rețele, capacitățile de stocare a gazelor naturale și a hidrogenului nu sunt suficiente. „După ce criza imediată se va încheia, Germania ar trebui să se uite din nou cu atenție dacă dispunem de fapt de facilitățile de stocare pe care le dorim”, a declarat șeful agenției, Klaus Müller, într-un interviu acordat ziarului „Augsburger Allgemeine”.

  În viitor, hidrogenul va fi din ce în ce mai mult necesar, pe lângă gazele naturale. Potrivit lui Müller, construcția unei rețele de hidrogen trebuie să înceapă acum. Agenția Federală de Rețele, guvernul și multe companii municipale de utilități și furnizori de energie planifică deja acest lucru. Germania dispune de o rețea de gaze cu ramificații largi, care poate fi utilizată în principiu. „Dar nu poate fi pur și simplu convertit un gaz într-altul. Să scoatem gazele naturale și să introducem hidrogenul, asta nu funcționează”, spune Müller.

  • Domnule Profesor,
   Din cate tin minte hidrogenul e greu de transportat. Difuzeaza in otel. In metalurgie echiar de evitat. Creeaza „fragilitate” in otel.

   • @robert : hidrogenul se produce din surse regenerabile prin electroliza (hidrogen verde) iar apoi se combina cu azotul din aer, rezultand „ammonia” – una din metodele curate, fara impact climatic: prin ardere se obtine apa si azot liber (https://cen.acs.org/business/petrochemicals/ammonia-fuel-future/99/i8). Se poate transporta la fel de usor ca si metanul, pe infrastructura existenta.
    Problema e ca-i scump de produs acum. Insa substituie cu succes energia produsa prin arderea hidrocarburilor. Se pare ca aceasta e directia, pt ca nu presupune renuntarea la clasicele motoare cu ardere interna, unde tehnologiile au avansat enorm.
    Nu doar Europa se uita la aceasta solutie.

    • De 20 de ani încoace, activiștii ca tine vând blana ursului din pădure, promovând eoliene și panouri solare. Despre care s-a dovedit, odată puse în funcțiune, că nu pot genera energie electrică nici măcar 30% din timp.

     De 10 ani încoace, activiștii ca tine vând blana ursului din pădure, promovând baterii grid-size cât piramidele egiptene. Despre care s-a dovedit, odată puse în funcțiune, că nu pot stoca nici 10% din consumul real al unui sistem energetic național.

     Acum ai trecut la altă blană a ursului din pădure, hidrogenul pe care promiți să-l obții prin electroliză, de la aceleași eoliene și panouri solare. În condițiile în care 95% din hidrogen se obține în prezent din gaz metan, la nivel mondial. Iar în California chiar 99,6%

     Nu crezi că ar fi cazul să adopți soluții energetice mai realiste și să renunți la propagandă? Hidrogenul n-o să fie o soluție nici peste 50 de ani.

     • Ia-ti adio de la gazul rusesc pe care-l promovezi in toate postarile, ca ala e istorie!
      Gata!
      S-a terminat!
      Definitiv si ireversibil!
      PS: nu sunt activist! Nu cred ca trebuie sa adopt eu ceva. Nevoia va decide solutia potrivita la timpul potrivit.
      PPS: ia citeste materialul din link!

      • România nu importă nimic de la Gazprom. Există firme înregistrate în UE (Cipru, Bulgaria) care vând gaz rusesc în UE, există firme înregistrate în Elveția care vând gaz rusesc în UE etc. În România intră gaz metan doar din UE, pe la Giurgiu / Ruse și pe la Negru-Vodă.

       Dorești să susții că la Bruxelles nu știe nimeni care sunt firmele înregistrate în UE care vând gaz rusesc? Toată atitudinea anti-Rusia e doar paradă neomarxistă de doi bani.

       Ești mai rău decât activist, ești un activist cu manifestări isterice. Însă tabăra ta e neomarxistă, asta e partea pe care te străduiești s-o ascunzi. Hidrogenul e praf în ochi, agenda lgbt e preocuparea ta principală.

 16. Acum 2 ore ma nimeresc cumva pe DigiFm si aud un autopromo. N-a fost vorba despre „salvarea planetei”, ci vorba despre salvarea climei! Bineinteles ca opinia „pacientelor” nu se ia in considerare desi legal este sa semneze formularul de consimtamint informat.

 17. ONU: Noi deținem știința climatică!

  În timpul reuniunilor Forumului Economic Mondial (WEF) privind impactul dezvoltării durabile de săptămâna trecută, globaliști nealeși au organizat un panel pe tema „Combaterea dezinformării”, în cadrul căruia participanți de la ONU, CNN și Universitatea Brown au discutat despre cum să controleze cel mai bine narațiunile legate de COVID și schimbarea climei.

  Persoana care mi-a atras cel mai mult atenția și mi-a creat o stare extrem de inconfortabilă a fost Melissa Fleming, subsecretar general pentru comunicare globală în cadrul Organizației Națiunilor Unite:

  Am încheiat un parteneriat cu Google, a declarat Fleming, adăugând: De exemplu, dacă căutați pe Google „schimbare climatică”, veți obține, în partea de sus a căutării, tot felul de resurse ale ONU. Am început acest parteneriat când am fost șocați să vedem că atunci când căutam pe Google ‘schimbare climatică’, obțineam informații incredibil de distorsionate chiar în partea de sus. Așa că am devenit mult mai proactivi. Deținem știința și credem că lumea ar trebui să o cunoască, iar platformele în sine, de asemenea, o cunosc.”

  (Urmăriți cu începere de la minutul 42:00)

  Faptul că funcționarii ONU se auto-consideră *proprietarii* științei privind schimbarea climei și au colaborat cu Google pentru a se asigura că algoritmii afișează doar informații ONU mă tulbură ca om de știință și cetățean aflat în căutarea adevărului, oricare ar fi el. Teoretic și practic, ceea ce trăim acum este un control final al gândirii, o realizare pe care Orwell a crezut-o ca fiind science-fiction. Nu este, din nenorocire. M-am temut de acest lucru încă de când s-a născut internetul.

  • Melissa Fleming? :)

   Iexpertă, nu glumă: Fleming holds a bachelor’s degree in German studies from Oberlin College, Ohio and a masters’ degree in broadcast journalism from Boston University, Massachusetts.

   Puteți să vedeți pe wiki ce carieră spectaculoasă a avut pînă acum… E clar că e talentată. Harnică. Tobă de știință. În posturile respective nu ajungi cu pile sau cu relații. Ori, Doamne ferește, numită de… , sau recomandată insistent de… Nuuuu! Numai cei mai harnici si mai talentați ajung acolo sus direct de pe băncile colegiului.

   Eu aș avea o întrebare pentru deținătoarea științei: pe noi, ăștia minoritarii, care nu folosim nici produse Google, nici produse Microsoft, nici produse Apple, Facebook, Twitter etc. etc., ci numai – ȘI NUMAI – marfă OPEN SOURCE, cui ne lași, Meliiiissoooooo???

   Nouă cine dreaq ne mai spală creierii? Cine ne mai dezinformează? Cum o să știm noi pe cine trebuie să votăm? Ce se va întâmpla dacă nu panicăm când ar trebui să facem pe noi de frică? Cum naiba o să afle cei care ne supraveghează (ca să nu greșim, nu de altceva) ce discutăm noi între noi prin tehnologii criptate pe care ei le vor putea decripta doar când vor avea calculatoare cuantice, adicăcam pe la Sf. Așteaptă?

   P.S. Acum, serios: se poate ieși din matrix. Iar ieşirea nu e prin Sărindar, ci prin OPEN SOURCE. Si e atît de simplu.

  • October 1, 2022
   Over 500 scientific papers to be withdrawn by publisher
   By Thomas Lifson

   „The problem is “massive” and even when important papers are withdrawn, some continue to be cited and relied upon for further work. Science becomes a joke under such circumstances, with the possibility of real world catastrophe if the phony results become the basis for real world actions.

   https://www.americanthinker.com/blog/2022/10/over_500_scientific_papers_to_be_withdrawn_by_publisher.html

   • O completare din același comunicat Retraction Watch:

    Alte edituri au anunțat recent loturi mari de retrageri. La începutul acestei luni, IOP Publishing a declarat că intenționează să retragă aproape 500 de articole care provin probabil de la fabrici de articole, iar PLOS a anunțat în august că va retrage peste 100 de articole din revista sa emblematică din cauza manipulării evaluării peer review.

    fabrici de articole”, „manipularea evaluării peer review”… Se „sparie gândul” de lumea în care trăim…

    • Dacă vreți o spărietură pe cinste, frunzăriți acest jurnal: https://www.bjbabe.ro. Jurnal indexat, NEAFILIAT niciunei universități sau institut de cercetare. Cu 3 board-uri (Editorial Advisory Board, International Advisory Board și Local Editorial Board !!!!!). Cu oameni care n-au nicio treabă cu biotehnologia. Acest e-jurnal este un zăcământ de perle: doar numărul de citări ale membrilor diverselor board-uri în articole care n-au nici în clin nici în mânecă cu tema tratată, articole de „biotehnologie pură” (ANALYSIS OF VIRTUAL FILE TYPES USED BY THE LINUX OPERATING SYSTEM; THE BIOFUELS DATABASE etc.) sunt destule argumente pentru a umbri Netflix-ul la capitolul potențial de entertainment intelectual. Indiferent că e vorba de vaci, Linux, gândaci, lucernă, numele binevoitorilor membrii din multele board-uri sunt invocate în lista de referințe.
     Pe baza acestei fițuici, unii au ajuns experți în evaluarea proiectelor de cercetare, conduc doctorate, iau stimulente financiare (cei din România, mai precis, ca din întâmplare, din Timișoara, prin hazard, toți prieteni, pentru culoare locală și de epocă, unul condamnat pentru luare de mită și expulzat din universitate). Arhitecta acestei construcții „heads the Romania Biotechnology and Environmental Sciences Group-Council for Nutritional and Environmental Medicine and also National Correspondent of the International Association for Plant Biotechnology, has 100 articles published in the Web of Science Core Collection-Clarivate Analytics, H-index is 35 (Citation Metrics WoS) that have been cited over 1700 times etc.”

     • Sunteți prea critic(ă) :-)

      Vă ofer și eu un exemplu proaspăt:

      Tocmai s-a încheiat la București Climate Change Summit – 4/5 October 2022.

      Sunt trecuți pe listă 64 vorbitori: Încercați, dacă aveți răbdare, să identificați pe *unicul* vorbitor – trecut pe listă doar cu numele, fără să aibă de fapt, nici o comunicare -, care are tangență cu schimbarea climei.

      Ce înseamnă toată această potemkinadă? O adunare de părerologi, veniți la București cu diverse sponzorizări, care au mai tocat un maldăr de frunze veștede pentru câini „verzi”. Cu astfel de „summit-uri” „se duce dracului giudețu’…”

  • https://childrenshealthdefense.org/defender/google-gmail-tracking-censoring-cola/

   Un articol care merita citit. Multe sfaturi bune, chiar daca in domeniul asta ceatza predomina, parerile divergente abunda si disputele sint uneori interminabile.

   Ce ma face sa fiu destul de sigur ca acest site nu e inca unul pus pe spalare de creiere e prezenta lui Robert F. Kennedy, Jr. in pozitia de CHAIRMAN OF THE BOARD al Children’s Health Defense®. (Robert F. Kennedy, Jr. is founder, chairman and chief legal counsel for Children’s Health Defense.)

   • Google înseamnă în primul rând algoritmi, care pot fi construiți/modificați/exploatați conform dorințelor clienților (am exemplificat mai sus cum clientul ONU, „deținătorul științei climatice”, a cerut motorului de căutare Google să modifice algoritmul care listează subiectele despre schimbarea climei).

    Puțină lume, probabil, știe de unde au apărut algoritmii.

    În timpul Epocii de Aur islamice, matematicianul persan Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi (c. 780 – c. 847) a conceput noi metode de rezolvare a ecuațiilor liniare și pătratice. Numele lui al-Khwarizmi, tradus în latină ca Algoritmi, a dus la apariția termenului de algoritm. O perioadă de peste 1.200 ani de avansuri științifice ale matematicii a produs situația prezentă, când algoritmii sunt ubicui, de la internet la inteligență articială, Big Data, IoT, machine learning etc.

   • ”Bățul are întotdeauna două capete”, obișnuia să spună bunică-mea.

    O identitate fantezistă pe Google permite conectarea pe tot felul de site-uri, fără nicio verificare suplimentară. Este acceptată ”face value”, tocmai fiindcă beneficiază de credibilitatea Google. Cine dorește ca identitatea să fie chiar pe un nume real, îl poate obține oricând dintr-un cimitir, cu tot cu data reală de naștere a respectivei persoane. Acolo sunt scrise frecvent împreună. Prin urmare, soluția nu este de a renunța la Google, ci de a-l folosi într-un mod creativ 😀

    • Da, in anumite conditii poti sa te folosesti de forta adversarului si pe internet. Ca la judo.

     Partea cu identitatea Google e, totusi, mult mai complicata. Scriu cite ceva mai jos pentru cei care ar putea sa creada ca o simpla vizita prin cimitir rezolva problema obtinerii unei identitati fictive care le-ar permite, apoi, sa injure guvernul fara frica de represalii. :)

     Device-ul de pe care iti creezi o identitate Google, indiferent de tipul de device, lasa niste amprente oribile, mult dincolo de folcloricul IP ADDRESS (vezi ce se transmite prin HTTP protocol, sau FTP protocol de ex.; dar mai sint o sumedenie de alte protocoale de comunicatie despre a caror prezenta (in viata lui) utilizatorul obisnuit habar nu are).

     Verificati ce amprente lasati pe unde umblati cu:
     https://coveryourtracks.eff.org/
     sau cu
     https://www.deviceinfo.me/
     sau cu
     https://ipleak.net/

     Chiar daca o faci de la o biblioteca sau dintr-un aeroport, acolo trebuie sa te identifici cumva si ramin urme. Care nu se sterg niciodata. Hai sa zicem, totusi, ca esti foarte abil si iti creezi o astfel de identitate fara sa lasi nici un indiciu despre tine. Cu foarte multa atentie si cu unelte speciale, lucrul e posibil. Dar procedura de urmat e foarte stricta si cea mai mica neglijenta poate fi „fatala”.

     De unde o utilizezi ulterior? In conditii normale, fie de acasa, fie de la job. Si te dai de gol, fiindca identitatea Google face legatura cu IP-ul tau, iar apoi se poate ajunge, daca e nevoie, la numele tau, fiindca tot ce inregistreaza ISP-urile se transmite „mai sus”, pina „sus-sus de tot”, unde sintem inregistrati cu to(n)tii in niste baze de date gigantice, cu tot trecutul nostru internautic. (fiecare adresa IP pe care ajungi navigind pe internet e inregistrata de ISP-ul la care esti abonat si acolo ramine pentru eternitate, indiferent ce spun ei (6 luni, 9 luni etc.))

     Daca vrei neaparat sa-ti pastrezi anonimitatea, trebuie sa-ti folosesti identitatea Google (cu o sumedenie de precautii) din locuri publice (biblioteci, cafenele etc.) sau de acasa, insa cu unelte speciale si infinite precautii. Asta e deja viata de spion (sau de disident politic) si nu merita deranjul. E mai simplu si mai fiabil cu porumbei voiajori.

     Citeva masuri elementare de auto-protectie (keeping a low profile) in jungla internetului:

     A. Ca sa ajungi de la tine (un IP address) la un site din internet care are, evident, un alt IP address, ai nevoie (chiar daca nu stii) de un DNS server (vezi https://dnscheck.tools/#results). Implicit, asta e pe serverul ISP-ului tau. Insa acest DNS poate fi ocolit daca te feresti de ISP-ul tau si nu vrei sa stie pe unde umbli. Poti face niste modificari in settings (in sistemul de operare, in browser sau in router) astfel incit sa utilizezi un alt server. Cele mai populare sint: Google (cel mai rapid, hahaha), Cloudflare (si asta e foarte rapid), OpenDNS, Comodo, Yandex, Quad9 etc. In principiu, nu merita sa faci schimbarea asta fiindca e un fel de cadere din lac in put. Totusi, Quad9 pretinde ca ar fi mult mai discret decit toate celelalte. Pe linga faptul ca ofera Malware Blocking si DNSSEC Validation; Quad9 protects your privacy: when your devices use Quad9 normally, no data containing your IP address is ever logged in any Quad9 system (legile elvetiene le permit luxul asta). Connections can employ encryption if your system supports it.

     B. Daca iesi in internet printr-un VPN, atunci ISP-ul tau inregistreaza doar IP-ul conexiunii tale la VPN si mai departe nu vede pe unde umbli. Dar VPN-ul nu iti secretizeaza chiar toate urmele pe care le lasi pe unde umbli, pot sa mai ramina ceva informatii exploatabile (depinde mult de calitatea VPN-ului).

     C. Daca, insa, folosesti browser-ul TOR peste VPN, ai facut cam tot ce se putea face ca sa nu lasi urme prin internet si sa te protejezi de viermi, virusi etc.

     You can use Tor over a VPN. The VPN will shield your data on its way to the entry node. Your ISP won’t be able to see that you’re using Tor – only that you’re using a VPN (and good VPNs can obfuscate even that). And when your data reaches the entry node, it will show the IP of the VPN server, not your device – meaning that IP is hidden and it can’t be traced back to you.

     At the same time, Tor encrypts data by itself. So when it goes over the VPN server, the server can’t register what you’re actually doing – it can only see that you’re using Tor.

     Exista solutii si mai drastice, dar deja m-am lungit prea mult cu povestile astea.

     • ”Poti face niste modificari in settings (in sistemul de operare, in browser sau in router) astfel incit sa utilizezi un alt server”

      Făceam asta în urmă cu 20 de ani, fii liniștit. Aveam o rețea de vreo 400 de calculatoare și așa îi verificam buna funcționare de la distanță, când nu eram acolo. Am avut și AS number, eu stabileam dacă traficul merge prin Frankfurt sau prin Paris.

      Cât despre bibliotecă sau aeroport, există și soluții mai confortabile. Ce zici de un Android 2.0, instalat manual pe un telefon vechi de 10 ani? Azi nu mai poți naviga direct cu el pe internet, dar funcția tethering merge și orice alt device (desktop, laptop) funcționează fără probleme cu acces internet furnizat de acel Android 2.0

      Despre malware, nu știu ce să zic. N-am întâlnit viruși nici pe High Sierra, nici pe Mojave, nici pe Catalina. Nu folosesc niciun fel de antiviruși, dar toate cer parole, dacă vrei să instalezi ceva.

     • Ce spuneti Dvs. aici suna asa: sa le facem viata grea alora care ar avea niscai motive de a urmari activitatea internetica a cuiva/tuturor, NU de a o face imposibila.
      Si ar mai fi ceva, cine-i in spatele VPN-urilor si, mai ales, TOR?!

      Si daca folosesti in tandem aceste servicii, nu intri automat intr-un colimator oricum?!

      • Eheeee, long story, bade…

       Cind mai trec pe linga sediul vostru tusesc de 3 ori scurt si o data lung ca sa ma recunosti si, daca te scobori repede din turnul de fildes, te invit la o bere sa povestim care ce stie despre computer security honeypots si alte dracovenii de supraveghere, control si dezinformare. Vine si Harald cu citeva din cele 400 de servere.

       O precizare: nu as avea nimic impotriva urmaririi si identificarii raufacatorilor (criminali, pedofili etc.), ba chiar as da o mina de ajutor daca as putea.

       Din pacate, eu constat ca, de citiva ani, sint vinate pe internet – intr-un mod tot mai agresiv – opiniile, anumite cuvinte, expresii, pozitionarea politica, interpretarea istoriei, antivaccinistii etc. Adica libertatea de exprimare. Si aici as da o mina de ajutor. Insa nu urmaritorilor, ci urmaritilor.

       P.S.
       Am constatat amuzat ca noii securisti rumani se cred teribil de inteligenti de cind au aflat ca anglofonii numesc „intelligence” draciile pe care le fac ei la scîrbici de la 8 la 16 (Webster: information concerning an enemy or possible enemy or an area; also: an agency engaged in obtaining such information), preferind sa nu priceapa ca intelligence e, in engleza, un cuvint polisemantic si ca una-i una (inteligența) și alta-i alta (privitul prin gaura cheii).

       Confirmarea definitiva ca doar se cred inteligenti am avut-o relativ recent vazindu-l si auzindu-l pe mult laudatul si teribil de fudulul general, fost mare sef la SIE, Silviu Predoiu discutind cu fostii lui pioni din presa: Ion Cristoiu și ala din Caracal, i-am uitat numele, de îi imita pe vremuri bretelele lui Larry King. Aceleasi priviri complice pe sub sprincene, insotite de zimbete misterioase (ca, adica, stie el niste chestii… dar, deh,… nu poate sa vorbeasca in public; nu e momentul, to’arasi) ca la fanfaronul Filip Teodorescu.

       Saraca tara, pe miinile cui a incaput.

 18. Il vad si pe Gore acolo…goodness gracious.
  ONU si multe alte organizatii asa zis internationale, sunt finantate de rusi. Aici e problema.
  Baga batul prin gard oriunde pot, de decenii.

 19. Harald 02/10/2022 At 17:16

  „Despre monopol: legile nu i-au permis, autoritățile corupte i-au permis. Tocmai cu încălcarea legii.”
  Vidul legislativ/lipsa de legislatie etansa si aplicabila domeniului IT/produselor microsoft, DAR SI FAMILIA biologica din care provine i-au permis sa ajunga „health expert/alt ‘mnezo in terra”(=clovnerie/circ).

  „Legislația americană sancționează și mita dată în alte țări de companiile americane.”
  Da si nu prea (in special pctul b) in cazul actorilor din domeniul „energie/extractie/resurse minerale”:
  a) „define the term “project” to require disclosure at the national and major subnational political jurisdiction, as opposed to the contract, level, recognizing that more granular contract-level disclosure could be used to satisfy the rule;
  b) add two new conditional exemptions for situations in which a foreign law or a pre-existing contract prohibits the required disclosure;
  c) add a conditional exemption for smaller reporting companies and emerging growth companies;
  define “control” to exclude entities or operations in which an issuer has a proportionate interest;
  limit the liability for the required disclosure by deeming the payment information to be furnished to, but not filed with, the Commission;
  d) add relief for issuers that have recently completed their U.S. initial public offerings; and
  extend the deadline for furnishing the payment disclosures.”
  https://www.sec.gov/news/press-release/2020-318

  Si regula asta, asa suferinda de diluare cum e acum in vigoare, a fost introdusa dupa ce in 2017 Dl Huizenga si co. au zis nu:
  https://www.inhofe.senate.gov/newsroom/press-releases/inhofe-huizenga-file-cra-disapproving-of-sec-rule-1504

  Ambele „tabere” (care-s de fapt una singura) politice (cu ganditancuri/lobby-reala/usi batante care nu stau locului/sponsorizari dubioase etc) sunt creatorii de circ pe banii si bunastarea alora pe care cica ii deservesc.

 20. Marea Britanie și Marele Salt „Verde” – așa, nu!

  O companie care a primit subvenții de miliarde de lire sterline de la contribuabilii britanici pentru energie verde taie păduri importante pentru mediu, a descoperit o investigație a BBC Panorama.

  Drax administrează cea mai mare centrală electrică din Marea Britanie, care arde milioane de tone de peleți de lemn importați și clasificați drept energie regenerabilă.

  BBC a descoperit că o parte din lemn provine din păduri primare (necomerciale) din Canada.

  Compania spune că folosește doar rumeguș și deșeuri de lemn.

  Panorama BBC a analizat imagini din satelit, a urmărit licențele de exploatare forestieră și a folosit filmarea cu drona pentru a-și dovedi descoperirile. Reporterul Joe Crowley a urmărit, de asemenea, un camion de la o fabrică Drax pentru a verifica dacă acesta ridica bușteni întregi dintr-o zonă de pădure necomercială.

  Ecologistul Michelle Connolly a declarat pentru Panorama că firma distruge păduri a căror dezvoltare a durat mii de ani.

  „Este într-adevăr o rușine că contribuabilii britanici finanțează cu banii lor această distrugere. Tăierea pădurilor naturale și transformarea lor în peleți pentru a fi arși pentru electricitate, este o nebunie absolută”, a spus ea.

  Disputa legată de cea mai mare centrală electrică din Marea Britanie.

  Centrala Drax din Yorkshire este o centrală pe cărbune transformată, care produce în prezent 12% din energia electrică regenerabilă din Marea Britanie.

  Aceasta a primit deja subvenții de 6 miliarde de lire sterline pentru energie verde. Arderea lemnului este considerată ecologică, dar este controversată în rândul ecologiștilor.

  Panorama BBC a descoperit că Drax a cumpărat licențe de exploatare forestieră pentru a tăia două zone de păduri importante pentru mediu din Columbia Britanică.

  Detalii,

  Drax: UK power station owner cuts down primary forests in Canada

 21. Ce vraji au mai facut sfirlezele din Marea Nordului.
  Compania Oersted AS, operator de vintoase, Time zice ca-i una dintre primele „100 influencial companies” (la Poplaca si la Vintu de Jos probabil), tocmai a primit ordin sa porneasca 1 centrala pe titei si 2 pe, puschea pe limba, carbuni. Astea:

  Esbjerg Power Station, unit 3: Coal-fired, 370 MW of electricity
  Studstrup Power Station, unit 4: Coal-fired, 360 MW of electricity
  Kyndby Peak Load Plant, unit 21: Oil-fired, 260 MW of electricity

  Banuiesc ca dupa ce le fac revizia (de nu reparatia capitala) o sa le vopseasca in verde brotacel. Sau in vinetiu vintos.

  „1.10.2022 11:20:34 CEST | Ørsted A/S | Investor News

  In order to ensure the security of the electricity supply in Denmark, the Danish authorities have decided to order Ørsted to continue and resume operations of three of its power station units which use oil and coal as fuel.
  (…)
  The two latter units have already been decommissioned and preserved, whereas Esbjerg Power Station was scheduled to be decommissioned on 31 March 2023.”

  Intreaga stire aici. (Pentru yahoo uk asta intra la sporturi. De iarna, presupun).
  https://uk.sports.yahoo.com/news/danish-authorities-order-rsted-oil-092055486.html?utm_source=substack&utm_medium=email

 22. se sperie gindul de lumea n care traim intr adevar. exista prosperitate desigur, dar sa dai nas cu slumurile indiene, asiatice, sud americane sau africane (unde traieste 3/4 din populatia terrei – and they keep growing – optimistii cred ca natalitatea va scade si n slumuri si astia vor trai in curind in condo uri pline de verdeata si fara copii) este socant. se pare ca occidentul isi pierde suflul, in marinimia lui (in fact a jivinelor politice lacome si analfabete „conducatoare”) incearca o nivelare, o egalizare la baza. miine poimiine o sa nvatam de la papuasi cum se vineaza porcusorul tepos.

 23. Vaticanul dă sfaturi despre schimbarea climei

  Cardinalul Michael Czerny, un canadian care conduce biroul de dezvoltare al Vaticanului, a comentat pe marginea uraganului Ian în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a filmului „The Letter„, o nouă peliculă despre criza climatică realizată de Nicolas Brown.

  Printre altele, cardinalul a afirmat:

  A trecut vremea speculațiilor, a scepticismului și a negării, a populismului iresponsabil.

  Inundații apocaliptice, mega-secete, valuri de căldură dezastruoase și cicloane și uragane catastrofale au devenit noua normalitate în ultimii ani; ele continuă și astăzi; mâine, se vor înrăutăți.

  Ca să joc pe terenul domniei sale, i-aș propune să revadă versetul Ieșirea 23:1 în care Dumnezeu îi îndeamnă pe oameni

  Să nu iei aminte la zvon deșert; să nu te unești cu cel nedrept, ca să nu fii martor mincinos.

  Există suficientă literatură de specialitate care demonstrează lipsa oricărei tendințe în ceea ce privește numărul de uragane care ajung pe țărmurile Floridei. Nici uraganele din întreaga lume nu prezintă o tendință de creștere a periculozității lor. De asemenea, nu există o tendință globală semnificativă în ceea ce privește intensitatea valurilor de căldură sau a altor evenimente meteo extreme.

  În opinia mea, Cardinalul Czerny ar trebui să petreacă mai mult timp consultându-și Biblia și să facă niște cercetări de bază, ori să consulte experți climatici neangajați politic, înainte de a face alte afirmații senzaționaliste despre schimbarea climei.

  Toată întâmplarea asta mi-aduce aminte momentul când am decis să public pe platforma Contributors, în aprilie 2014:

  În orașul meu natal, Bârlad, protopopul local devenise organizatorul demonstrațiilor fracktiviste: în uniforma de lucru, cu o cruce în mână, anatemiza compania Chevron și pe sondorii aflați la Pungești. Imediat, am mirosit duhoarea propagandei: De ce se demonstra la Bârlad și nu la Vaslui – capitala județului Vaslui, aflată mult mai aproape de Pungești decât Bârladul?! Dar paiul care a rupt spatele cămilei a fost o demonstrație, tot la Bârlad, la care au participat țăranii din satul bunicilor mei materni, țărani conduși de preotul local.

  Ca și atunci, când toată lumea se pricepea la fracturare și dădea cu peturile în asfalt, și astăzi, multă lume, purtând haine religioase, se pricepe al dracului de bine (Doamne iartă-mă!) și la schimbarea climei…

  • Baietii de la Vatican nu pot fi suspectati de prostie/ignoranta in massa. Prin urmare, sint in pat cu WEF si NWO. Aud de citiva ani ca Vaticanul a fost infiltrat si preluat de satanisti si tot mai numeroasele aberatii lansate de acolo sint pe cale sa imi elimine si ultimele indoieli.

   Preotii ortodocsi (romani) pot fi suspectati de multe, inclusiv de prostie, de coruptie sau de colaborare cu Securitatea (ca n-a murit). Dar, in comparatie cu cardinalii satanisti, ai nostri sint simpli gainari, ii cumperi cu o damigeana de tzuika. Ati auzit vreun preot ortodox, ca sa nu mai zic de patriarhi sau episcopi ortodocsi, care sa bata cimpii despre clima?

   P.S.
   https://northgrant.files.wordpress.com/2022/10/xfhbetrnuetum.png

  • Cei in sutana se pricep si la karstologie, domnule profesor: exista un izbuc intermitent in Platoul Vascau (pe vremea mea era cu cite doua eruptii la intervale de timp diferite, inteleg ca mai nou e cu una singura) linga care exista o manastire. Manastirea Izbuc care, iarasi, pe vremea cind bateam eu platoul ala era ceva discret si frumos, discutam ore-ntregi cu calugarii de-acolo si nu de putine ori au iesit intilniri memorabile. Azi insa acolo e industria milei iar bilciul oferit de pelerini e cu totul dizgratios. Pacat, s-a mai dus un loc.

   Vad in presa locala si citeva aberatii in sutana. Deh, marketing. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/izvorul-tamaduitor-unic-in-europa-curge-din-nou-4101056/

   Cred ca o sa va placa studiul (lucrarea e mult mai ampla si reprezinta o referinta a hidrologiei unor parti din Muntii Apuseni), facut de un profesionist pe care l-am insotit/asistat de citeva ori in cercetarile sale in karstul Muntilor Apuseni si cel al Muntilor Padurea Craiului, dl. dr Iancu Oraseanu: http://www.ahgr.ro/media/146846/10.-izbucul-c%C2%A6lug%C2%A6ri.pdf

 24. Arabia Saudită și noua tranziție energetică

  Ieri, 4 octombrie 2022, luând cuvântul în cadrul Energy Intelligence Forum 2022, directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat:

  Producția și stocurile de petrol și gaze naturale rămân scăzute și orice creștere neașteptată a cererii ar putea devora capacitățile de rezervă.

  De asemenea, Nasser a precizat că, în urma reorientării politicilor de trecere de la petrol și gaze, anul acesta s-au consumat 8 miliarde de tone de cărbune:

  Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Așadar, dacă vă gândiți bine, suntem în tranziție către cărbune.

  Arabia Saudită dixit.

   • În 2020, democrații au blocat propunerea președintelui Trump de a cumpăra petrol american la 24 de dolari barilul. Trump căuta să stabilizeze industria petrolieră americană după ce pandemia Covid-19 a redus masiv cererea de petrol. Trump și republicanii din Congres au propus cheltuirea a 3 miliarde de dolari pentru a umple Rezerva Strategică de Petrol a SUA. Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a respins cu succes propunerea, iar mai târziu s-a lăudat că partidul său a blocat un „plan de salvare pentru marile companii petroliere”.

    Pe 4 octombrie 2022, un înalt oficial a dezvăluit că adminsitrația Biden a făcut o ofertă secretă de a cumpăra până la 200 de milioane de barili de petrol OPEC+ pentru a reface rezervele de petrol în schimbul faptului că OPEC+ nu reduce producția de petrol. Prețul oferit a fost de $80 dolari pe baril. Un preț de 4 ori mai mare decât cel propus de Trump.

    Decizia de ieri a OPEC+ de a reduce producția de petrol cu 2 milioane barili pe zi va conduce la creșterea prețului și va lăsa Casa Albă fără prea multe pârghii de acțiune.

    Apare o întrebare firească: De ce? De ce a decis administrația Biden să cheltuiască atât de mult capital politic încercând, fără succes, să determine Arabia Saudită și alți membri OPEC+ să își extindă producția, când ar fi putut pur și simplu să extindă producția de petrol pe plan intern? Ce se întâmplă, mai exact? Răspunsul meu e simplu: Democrații, cu președintele Biden în frunte, au declarat un război împotriva producției de energie americană ieftină, abundentă și sigură pentru a-și atinge obiectivele iluzorii impuse de Marele Salt „Verde”.

 25. Administrația Biden a dat drumul la uciderea vulturilor cu turbinele eoliene

  Administrația Biden a propus un nou program de autorizare a turbinelor de energie eoliană, a liniilor electrice și a altor proiecte care ucid vulturi, în contextul în care oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că expansiunea rapidă a energiei regenerabile în vestul Statelor Unite ar putea afecta populațiile de vulturi aurii, aflate acum în declin.

  Scopul principal al noului program este de a evita orice încetinire a creșterii energiei eoliene ca alternativă la combustibilii fosili care emit dioxid de carbon – un element cheie al agendei președintelui Joe Biden privind clima. Aceasta vine după ce, în ultimii ani, mai multe mari companii de utilități au fost urmărite la nivel federal pentru uciderea unui număr mare de vulturi fără autorizație.

  Cei mai amenințați de noul program de extindere a turbinelor eoliene sunt vulturii pleșuvi și vulturii aurii.

  Vulturul pleșuv este pasărea națională a Statelor Unite încă din 1782, când a fost plasat cu aripile desfăcute pe Marele Sigiliu al țării.

  Poate că, odată cu extinderea energiei eoliene, se va schimba și simbolul național…o morișcă cu aripile mișcătoarere în loc de un vultur cu aripile desfăcute…

  Detalii,

  Bald, golden eagle deaths would be permitted under new U.S. wind energy, power line rules

 26. Domnule profesor, ca tot ati pomenit de Dumnezeu,
  Recitesc din cand in cand Ecleziastul si Cantarea Cantarilor.

  „Totul e goana dupa vant si desertaciune”- Ecleziastul si apoi:
  „Amandoua tzatzele tale sunt ca doi pui de cerb, ca gemenii unei caprioare, care paste intre crini.”- Cantarea Cantarilor.

  Un contrast enorm intre ce era inainte de razboi si dupa ce a inceput.
  Poate se scoala lumea la realitate, Doamne ajuta.

 27. Un pic off topic … si totusi la subiect – Basescu in Parlamentul European:
  “Avem însă o altă mare problemă: problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Şi aici o să enumăr câţiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor. Schröder e pe buzele tuturor. Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească.

  Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franţei, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de Externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de Finanţe austriac. Şi, sigur, nu putea să lipsească Dominique Strauss-Kahn”

 28. Premiul Nobel pentru pace a ocolit-o pe Greta Thunberg și anul acesta

  Chiar așa, de ce oare conaționalii Gretei nu fac o demonstrație „verde” prin acordarea Nobelului pentru pace tinerei activiste „How dare you?” Poate așa s-ar mai fi ușurat suferințele europenilor și ale altora cauzate de criza energetică a combustibililor fosili și s-ar fi făcut acel mult așteptat Mare Salt „Verde”…

 29. Cum se tratează cu activiștii climatici care blochează autostrăzile?

  „Move before I pull my gun out” said a driver to protesters, claiming her mother is in the hospital.

  „Test me, fucking test me” she yelled as one activist backed up.

  She later told me the driver indeed grabbed a gun then, which my cam didn’t catch.

  Este halucinant nivelul de nebunie la care au ajuns eco-activiștii. Și, cu toate acestea, poliția îi lasă liberi pe străzi…

  Dialogul poate fi urmărit aici:

  https://twitter.com/FordFischer/status/1578412134077452288

  • Da, te uiti si nu-ti vine sa crezi. Par sedati, drogati, inerti ca niste legume. E interesant ca serviciile secrete nu ii deranjeaza deloc. Nu sint interesate nici cine ii invata cum sa faca, nici cine ii plateste. (Inseamna ca stiu foarte bine, sau li s-a comunicat ca treaba e above their pay grade.) Nu au loc descinderi si perchezitii pe la casele lor, nu sint actionati in justitie.

   Intr-un comentariu pe acelasi thread:
   In total, it was about a half hour before the police gathered enough units to issue warnings.

   O jumatate de ora! Si au venit 7 (sapte!) masini de politie pentru 3 lunatici. D’ai zice americanu’: „am pistol la mine fiindca fiindca e mai usor de carat decit un politist”.

   Am citit (am si vazut citeva scene) pe internet despre numeroase cazuri de facebookisti sau tweeteristi naivi care s-au pomenit cu politisti inarmati pina in dinti izbind in usile lor la citeva zeci de minute dupa ce au scris ca nu cred in pandemie, ca sint pro-rusi, sau cine stie ce alte fleacuri incorecte politic. Trintiti la pamint, incatusati, scosi din casele lor in chiloti si dusi la dracu-n praznik.

   Pe vremea lui Ceausescu a fost rau. O dictatura imputita. Dar, pentru multe din fleacurile pentru care sint hartuiti oamenii in ziua de azi, nu doar securistii, dar nici militienii cu 4 clase nu te-ar fi deranjat.

 30. Minune mare, a cirmit-o bibiseaua! Mi-a ajuns in feed ceva, Panorama sau asa de la ei si iaca, pe linga taiatul de copaci din Canada si din US de adus la centrala Drax, taie de la ei ca sa biomasa si sa Cop cit o mai fi. https://www.youtube.com/watch?v=qadWRkPkKus&ab_channel=coreyfeldman
  Aia e intr-adevar o kestie dragostinica, cineva a facut carute de bani din subventiile trebii asteia.

  Deunazi vad pe un blog un „parc solar” undeva la mama dracului, pe un deal pe linga Ghelari, in Tinutul Padurenilor. N-ai vreun sat in jur pe vreo 15 km, nici macar unul parasit, insa dai de citeva hectare cu panouri. Nu functioneaza, nu sint racordate la nimic, nu produc nimic decit deseuri industriale aproape complet nereciclabile. Da’ parca vad ca „investitorul” si-a scos banii deja cu profit cu tot. Restul poa’ sa rugineasca, oricum nu ajunge nici dracu pe-acolo, zona se depopuleaza. La case mai mari e la fel, la CEZ si la alti baieti de-astia destepti. Si culmea, CNLO si Hidroelectrica sint obligati sa cumpere ramasitele „investitorilor” in energii ruinabile din Romania, altfel nu le iese penerereala si face bot Madam Tralalayen.
  Si la vara cald.

  • Am publicat informațiile de la BBC într-un comentariu de pe 3 octombrie:

   Marea Britanie și Marele Salt „Verde” – așa, nu!
   https://www.bbc.com/news/science-environment-63089348

   Nu știu dacă BBC a cârmit-o sau nu (încă). Dar știu sigur că fostul prinț Charles, actualul rege Charles, marele activist climatic gen Al Gore, care se pregătise să repete fulminantul său discurs de la COP26 anul acesta în Egipt, la COP27, și-a anulat participarea după ce a fost „sfătuit” cum trebuie de actuala prim ministră al Marii Britanii, Liz Truss.

   Cât privește parcurile solare fantomatice și alte „minuni verzi”, vă invit să urmărți viitorul meu articol, „Trilema tranziției energetice”, trimis deja la Constributors.

 31. Stirea zilei, si chiar e o stire, e ca un consortiu de 4 companii norvegiene si una americana au depus doua scrisori de intentie privitoare la cumpararea partii de productie de titei si gaze a OMV. Asta inseamna cu Petrom cu tot si nu e de colea.
  Se spune ca interesatii au tehnologia si banii sa inceapa sa lucreze la zacamintul Neptun Deep. Evident exista majore implicatii economice si strategice pentru o astfel de tranzactie. https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ultima-ora-presa-austriaca-petrom-poate-trece-sub-controlul-norvegienilor-guvernul-austriac-dispus-sa-sacrifice-omv-pentru-a-si-asigura-independenta-de-gazul-rusesc-20882799

  Stirea pare a fi plecat de prin 17 septembrie: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ultima-ora-norvegienii-si-americanii-interesati-de-preluarea-unei-participatii-in-productia-de-hidrocarburi-a-omv-activele-din-romania-nu-par-a-fi-direct-vizate-20861628

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. Ultima carte publicată este Climate Change, Torn between Myth and Fact, Cambridge Scholars Publishing, hard cover în 2021, soft cover în 2022. _______________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro