luni, septembrie 25, 2023

De la New Deal-ul lui Roosevelt la New Deal-ul franco-german

Frecvent liderii europeni ies cu cate o noua strategie, un nou plan de redresare si mai nou de crestere economica. In timp, acestea se dovedesc a fi interventii populiste sau in cel mai bun caz produc efecte benefice doar pentru o anumita categorie de state.

La modul cel mai concret ne confruntam cu un nou model german, acum pentru sprijinirea tinerilor si pentru scaderea somajului. Oare finalul va fi de aceeasi factura cu cel survenit in urma masurilor de austeritate „made in Germany”?

Initiativa franco germana pentru tineri

Planul denumit simbolic „New Deal for Europe” se bazeaza pe trei parghii: accesul la credite pentru IMM-uri, dezvoltarea alternantei si mobilitatea geografica.

  1. Concret, Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda mai mult de 40% fonduri, sau 70 de miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru a investi in „proiecte care au un impact asupra ocuparii fortei de munca pe termen scurt si pe termen mai lung „, a spus presedintele sau german Werner Hoyer.
  2. Cea de a doua parghie este alternanta. Dezvoltarea unui sistem de invatamant prin alternanta, adica invatarea in scoala efectuata concomitent cu stagiile in intreprinderi. De asemenea se urmareste dezvoltarea uceniciei, ca una dintre modalitatile de relansare a proiectului „Erasmusul pentru Alternanta”, dupa modelul Erasmus pentru studenti.
  3. Ultima parghie este cresterea mobilitatii tinerilor, atat in ​​tara, dar mai ales in Europa. Aceasta va viza finantarea cursurilor de limbi straine si a deplasarilor.

Cat de viabil este proiectul propus?

Simbolistica proiectului pare sa fie singurul lucru interesant, dar in acelasi timp de o mare ironie. Cand ne referim la New Deal din SUA suntem obligati sa ne gandim ca s-a ajuns la un stat federal al bunastarii, intr-un context dificil – criza anilor `30. Atunci s-au pus bazele unei integrari fiscale mai puternice intre state.

Intr-adevar in Europa exista tendinta de a promova necesitatea realizarii unei integrari fiscale mai profunde avand ca obiective foarte clare pe acelea care duc la crestere economica.  Dar in acest caz ar fi mai bine sa plecam de la diferente si nu de la similitudini.

Pe dimensiunea mobilitatii, istoria recenta ne arata ca s-au produs foarte multe fenomene ce inca nu pot fi controlate. Asa zisul „exod al creierelor” afecteaza tarile in curs de dezvoltare, iar incurajarea mobilitatii va duce la un exod din ce in ce mai pronuntat in randul populatiei calificate. Pentru muncitorii necalificati, Romania, din proprie experienta ar trebui sa vada ca deja s-au croit prea multe bariere, atat structurale cat si politice. Nu mai putem considera un beneficiu aceasta axa propusa de franco-germani.

Problematica din jurul ratei somajului in randul tinerilor este mult mai complexa. Pentru a gandi un plan eficient si viabil ar trebui sa stabilim ce strategii macroeconomice ar fi necesare, care sunt instrumentele ce vor fi folosite.

Pentru planul de investitii vehiculat se dau foarte putine detalii, chiar se mentioneaza o anumita reticenta pentru finantarea de orice fel.

Suma pusa in joc este foarte mica – 6 miliarde de euro anuntate pentru 7 ani reprezinta 0,005% din PIB-ul Uniunii Europene. Bogatia creata de catre zona euro in 26 minute.

Sa transmita acest lucru oare un mesaj al importantei?

Programul Erasmus a avut beneficii indiscutabile, dar a fost oprit din lipsa finantarii. Iar lipsa finantarii releva lipsa unei vointe politice in ceea ce priveste continuarea lui.

S-a mai mentionat ca Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda credite „in valoare de cateva miliarde” firmelor care se vor angaja sa recruteze sau sa formeze tineri. Dar cu totii stim ca BEI finanteaza proiecte care dau randament. Cum poti finanta intreaga arhitectura de IMM-uri (acolo unde inca mai exista), cand aceste companii sunt sufocate pe piata europeana supra-aglomerata. Nu ar trebui sa plecam de la consolidarea IMM-urilor?

Pe formula „modelul german este bun la toate” – aplicam aceasta miraculoasa solutie care abia acum s-a aratat. In perioada cand se aplicau masurile de austeritate aceasta solutie era pusa la colt. Acum este vehiculata, doar asa, ca desert.

Mai trebuie sa stim ca sectorul IMM-urilor din Germania este foarte bine consolidat. Mai mult, Europa este o piata dominata de exporturile nemtesti. Aceste atribute nu le regasim in niciun alt stat european.

Ma gandesc intr-un final ca notiunea de „tineri someri” nu este bine inteleasa. Tinerii someri nu sunt numai cei care studiaza, nu se refera doar la cei care au mai lucrat. Chiar presedintele francez, Francois Hollande spunea ca pe langa cei 6 milioane de tineri someri exista 14 milioane de tineri fara locuri de munca, care nu studiaza si care nu au facut nici macar un stagiu de ucenicie. Sunt 20 de milioane de tineri a caror soarta depinde de experimentele politice realizate de liderii europeni.

In concluzie mesajul puternic ce se vrea a fi transmis ascunde o lipsa de solutii, de finantare, de substanta.

Si toate acestea se intampla intr-o Europa cu un potential inca neexploatat, imens, dar care din pacate  trateaza doar efectele nu si cauzele profunde ale problemelor.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. E bine ca se fac planuri si strategii, peste alte planuri si strategii..si e si mai bine ca nici nu se asteapta implementarea unuia, ca deja e elaborat alt plan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro