vineri, septembrie 30, 2022

De la noua lege a energiei la eficientizarea consumului

Noua lege a energiei stă la baza unor schimbări fundamentale în sectorul energetic românesc în anii ce urmează, provocând efecte ce se simt încă de pe acum. Actul normativ a fost adoptat în iulie 2012 și este de fapt o transpunere în legislația românească a directivelor europene 72/2009 și 73/2009 cu privire la piața unică de energie electrică și cea a gazelor naturale. Partea cea mai importantă din conținutul legii este stabilirea calendarului de eliminare a tarifelor subvenționate de stat la gaze și electricitate. Un alt aspect pe care personal îl consider important datorită impactului pe care îl are în piață este prevederea care nu mai permite încheierea contractelor bilaterale în afara platformei de tranzactionare a OPCOM. Toate aceste subiecte vor fi discutate de altfel în cadrul atelierului dedicat noii legislaţii din cadrul Eurosfat 2013.

Despre calendarul de eliminare al prețurilor subvenționate s-a scris foarte mult înca de la realizarea memorandumului legii energiei de pe timpul guvernului Ungureanu.  O să încerc să fiu cât se poate de clar în a explica ce înseamnă și ce implică acest calendar pentru a respecta misiunea pe care Europuls si-a asumat-o de la început, anume aceea de a informa intr-un mod cât mai complet, cu privire la subiectele pe care le ia în discuție. Nu am să fac totuși referire la calendarul pentru eliminarea prețurilor subvenționate din piața gazelor naturale, preferând să rămân focusat pe energia electrică.

Coşul de energie

Cu 1 septembrie 2012 a început eliminarea treptată a subvențiilor acordate de statul român furnizorilor impliciți de energie pentru ca aceștia din urmă să ofere clientului final energia la un pret mai redus. Atât de redus încât era, și încă mai este, sub preţul pieței. Prețul pieței este stabilit de cererea și ofertă. Cererea fiind reprezentată de furnizorii care solicită o anumită cantitate de energie și producători care răspund cererilor, oferind energia pe care ei o produc la un anume preț care să fie și competitiv și acoperitor pentru costurile de producție și funcționare. Astfel prețul pe care consumatorul final îl plătește la energie este mai mic decât prețul pe care furnizorul ar trebui sa-l ceară în mod normal clientului. Această situație apare datorită subvențiilor acordate de stat. Care  subvenții se dau ”în natura”. Mai exact, furnizorilor impliciți din piață care deservesc consumatorii finali (Enel, E.On, CEZ și Electrica) primesc de la stat cantitatea de energie necesară pentru a fi furnizată clienţilor finali din piața reglementată, sub forma unui coș. În acest coș statul pune energia din diferite surse (carbune, hidro, nucleară, etc.) în cantități diferite la prețuri diferite ca la final, coşul pentru fiecare furnizor, chiar dacă are cantități de energie diferite din surse diferite să aibă același preț. Cea mai ieftină energie din piața aflată încă în posesia statului este cea produsă de Hidroelectrica, urmează cea de la Nuclearelectrica. Mai plastic spus, statul jonglează cu cantitățile și sursele de energie pentru a putea oferi un coş de energie mai ieftin furnizorilor ca mai departe aceștia să ofere consumatorilor lor energia la un preț mai scăzut.

Odata cu implementarea calendarului de prețuri, statul va oferi energie furnizorilor, în cantități mai mici, fără să mai acopere astfel cererea consumatorilor finali. Pentru a răspunde cererii în totalitate furnizorii vor trebui să achizitioneze din piață diferenţa de cantități necesare. Această diferență va crește treptat până pe 31 decembrie 2013 pentru agenții economici și până pe 31 decembrie 2017 pentru consumatorii casnici. Este de așteptat ca și prețurile să crească odată cu această diferență. La datele menționate mai sus cantitatea de energie venită din partea statului va fi egală cu 0 iar furnizorii vor lua toata energia necesară consumului din piață direct. Adică clientul final va plati prețul pieței la energie.

Trebuie spus că prețurile subvenționate de stat există doar pe piața reglementată. Clienții care și-au exercitat dreptul de a-și schimba furnizorul de energie se află momentan pe piața liberă. Diferențele dintre aceste două piețe le-am prezentat în câteva articole pe care încă le mai găsiți pe www.europuls.ro, care încă sunt de actualitate.

Ies subvenţiile, intră eficientizarea

Presiunea a început deja să se simtă pe agenții economici care încă se află pe piața reglementată. Aceștia pot solicita de la furnizorul lor actual, sau la altul din piață, o ofertă mai avantajoasă. La fel va veni vremea când și clienții casnici vor fi nevoiți să facă același lucru datorită creșterii simțitoare a prețului energiei electrice. Estimarile sunt că la finalul implementării calendarulului prețurile energiei electrice vor creste cu 25% pentru agenții economici și cu 50% pentru clienții casnici.

Chiar dacă vor alege să treacă pe piața liberă clienții finali nu vor reuși să își reducă prețurile la energie la nivelurile anilor în care statul le subvenționa în totalitate.

O soluție viabilă pentru reducerea costului la energia electrică o reprezintă concentrarea consumatorilor pe eficientizarea consumului de electricitate. Eficientizarea nu înseamnă neaparat reducerea costului la energie prin reducerea consumului ci reducerea costului la energie prin eficientizarea consumului. Metodele sunt multe. Agenții economici se pot bucura de consultanță directă din partea furnizorilor lor de energie.

Uniunea Europeană prin Strategia 2020 pune accentul exact pe acest capitol: consumul eficient al resurselor energetice. În ianuarie 2011 a fost adptată prima inițiativă a strategiei amintite numită ”O Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor – iniţiativă majoră a Strategiei Europa 2020” (documentul poate fi consultat aici). în primul capitol al documentului este explicat foarte clar de ce eficiența energetică este importantă și de ce consider eu că va căpăta o importanță mult mai mare în viitor.

Eficientizarea consumului poate însemna de la stingerea becului, când nu mai este nimeni în cameră până la realizarea unui studiu de audit energetic pentru a se observa ce instalații consumă nejustificat energie în cadrul unei întreprinderi. Strategia 2020 a generat până astăzi o serie de obligații pentru agenții economici din UE, de a-și reduce amprenta de carbon și de a realiza studii de audit energetic, impuse cu ajutorul organismelor de reglementare. Chiar și în România agenții economici, cu un consum energetic mai mare de 1000 tep, au obligații speciale în ceea ce privește eficiența energetică în comparație cu alți agenți economici cu un consum mai mic.

Acestea sunt cateva exemple despre implicarea organismelor UE și naționale în promovarea acțiunilor de eficientizare a consumului de resurse.

Eficientizarea consumului de energie va fi ”the next big hit”. Ce se întâmplă astăzi în România și în lume cu energia regenerabilă este de fapt rodul gândrii unor ingineri și al presiunii unor activiști începând încă din anii 70. În prezent alte minți luminate propovăduiesc și fac progrese importante în eficientizarea consumului. Și chiar este singurul mod viabil prin care un consumator își poate reduce consumul său energetic. Concepte precum smart meter, smart network și ulterior smart city vor fi din ce în ce mai asociate cu viitorul apropiat. Companii importante din furnizarea de energie precum Enel sau Electrică lucrează momentan la implementarea unor soluții precum smart meeter-ul care va permite acestora să citească wireless consumul și ulterior să ofere datele clieților lor împreună cu soluții de eficientizare. Uniunea Europeană discută de peste 5 ani de smart network și visează la un viitor al orașelor smart, cu case ce consumă inteligent sau mașini electrice. Aceste concepte vor fi din ce în ce mai actuale însă până atunci va trebui să învățăm să ne reducem factura la energie eficientizând consumul propriu.

Energie şi Eurosfat

Cert este că rămân în continuare numeroase semne de întrebare pentru viitorul apropiat al României în acest domeniu. Cât de mult se investeşte şi pe ce se pune mai mult accentul pentru eficientizare? Care sunt viitoarele strategii atât ale legiuitorilor, administraţiei dar şi ale jucătorilor energetici? Europuls, împreună cu Expert Forum, vă invită să aflaţi şi să dezbateţi aceste răspunuri în cadrul atelierului „Cel de-al treilea pachet legislativ pentru energie: priorităţi, provocări şi efecte asupra pieţei din România”, din cadrul Eurosfat 2013. Evenimentul va avea loc pe 15 Martie 2013 la Palatul Parlamentului, la orele 14h00 în sala Nicolae Bălcescu, iar înscrierile se pot face aici. Recomandările, ideile şi concluziile vor fi reunite într-un raport de trimis mai apoi atât celor din ţară, dar şi reprezentanţilor României din Bruxelles: parlamentarii europeni şi Reprezentanţa României pe lângă UE.

Iar până atunci.. nu uitaţi să stingeţi luminile când plecaţi de acasă!

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Stimate domnule,

  Mai era unul- Ceaușescu- care o ținea și el gaia-mațu cu eficientizarea consumului. Uite că eu nu vreau să mă simt (încă) în cavou și vreau să intru într-o cameră luminată și eventual într-o casă încălzită și cu apă caldă instant. În loc să ne aburiți cu slogane ar trebui să ne spuneți cam cât din Europa Occidentală se încălzește cu energie electrică și are și bucătăria – respectiv cuptorul (nu-i mai spunem aragaz- că nu merge cu gaz) tot electric. Și după aceea ar trebui luați de urechi toți aceia care cred că soluția nu este să faci energia electrică mai ieftină- de exemplu pe nuclear- ci să stingi și consumul firav existent și să iei cât mai mult pe surse alternative ….Chiar așa de jos am ajuns să vrem mizerie doar de dragul unei ipotetice economii ? Personal, nu-mi pasă absolut de loc dacă resursele energetice ale planetei se vor duce de râpă în cursul vieții mele din simplul motiv că nu voi trăi și după.

 2. Dle Andrei George,

  Dar nu va obliga nimeni sa va stingeti lumina si sa va eficientizati consumul! Puteti sta toata noaptea cu lumina aprinsa, nu-i bai. Pur si simplu veti plati foarte mult pentru confortul d-voastra, ceea ce este absolut acceptabil.

  N-am stiut pina acum ca energia nucleara este ieftina. Daca va referiti la opex, poate. Daca va referiti la costul marginal pe termen lung, atunci va sugerez sa va mai gantiti.

  • Stimate domnule,

   Nu știu de ce ar fi acceptabil să plătesc un preț măgăresc pentru condiții de normalitate. Nu mi se pare normal- de exemplu- ca în secolul XXI să nu am căldură și apă caldă în casă pentru că termoficarea face și ea ce poate dar nu prea poate și trebuie să o înțelegem și evident să cotizăm deși nu primim nimic de banii respectivi. De ce nu putem să avem aceleași condiții ca restul Europei, partea civilizată ? Am contoare de căldură cu transmisie radio- dar ce să vezi- n-am căldură…și pentru că am vecini pensionari (ei sunt de înțeles) care au negociat cu punctul termic să nu le încălzească prea mult spațiile comune (și implicit toată construcția) -eu nu pot să am câldură în casă la modul normal sau apă caldă în permanență. Modul dvs. de gândire – ca și cel al autorului acestui material- este extrem de periculos. Pentru că foarte puțină lume știe în ROmânia ce este normal- în schimb sunt enorm de mulți indivizi care doresc doar închiderea robinetului/comutatorului închipuindu-și în naivitatea lor că salveaă planeta.

  • Chianti: „Daca va referiti la costul marginal pe termen lung, atunci va sugerez sa va mai gantiti.”

   andrei George: „Personal, nu-mi pasă absolut de loc dacă resursele energetice ale planetei se vor duce de râpă în cursul vieții mele din simplul motiv că nu voi trăi și după.”

   Acum e clar?

 3. Daca si politicile de „eficientizare” a consumului la consumatorii captivi vor fi la fel de „destepte” ca si subventionarea regenerabilelor, vom beneficia de aceleasi efecte.
  Catastrofale, adica, atat la nivel de siguranta a SEN cat si la nivel de costuri.
  Prin alinierea preturilor la energie am falimentat industrii intregi.
  Prin spargerea RENEL am creat posibilitatea baietilor destepti sa cumpere de la stat (Hidroelectrica) energie ieftina si sa o vanda tot statului (Electrica).
  Prin infiintarea asa-zisei piete concurentiale am pus sa se concureze companii ale aceluias patron (statul), nu pe criterii de performante tehnice ci doar pe criteriul combustibilului utilizat.
  Uitati-va cum se fac aranjamentele pe piata de energie (vezi cazul recent Sidex-Nuclearelectrica).
  Prin semnarea ca primarii a tratatului de aderare ne-am obligat sa respectam norme de emisii aberante pt. nivelul tehnic al instalatiilor noastre, norme care implica investitii colosale.
  Din nefericire, asa-zisi „experti” in energie, care n-au avut niciodata tangenta cu sistemul energetic, imping lucrurile catre dezastrul unui sistem care ar fi putut concura cu marile companii straine.
  Acestor companii li s-au oferit pe tava intreprinderile profitabile, adica distributiile de gaze si energie electrica.
  Ce au facut dupa privatizare ? Cresterea tarifelor si investitii zero.
  In plus, daca cineva isi imagineaza ca un consummator casnic o sa poata negocia cu un furnizor, in conditiile unui consum redus (100-200 kWh lunar), isi face iluzii.
  Noi succesuri !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Traistaru
A studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti unde ulterior a urmat un program de master în Studii Europene specializându-se pe Politica Energetică a Uniunii Europene. Are o experienţă de peste patru ani în presa scrisă şi radio iar în prezent lucrează în cadrul unei companii internaţionale din domeniul energiei.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro