luni, octombrie 2, 2023

De la primăvara oamenilor la reinventarea statului: o agendă a rezistenţei şi a schimbării

România de după revolta civică nu mai poate fi România de dinainte. În pofida mizeriei mediatice, în pofida eforturilor regimului Dragnea de a improviza, grotesc, contra-manifestaţii, în pofida invectivelor şi a intimidărilor, România este pe cale de a se redefini, colectiv, sub dublul semn al lucidităţii şi al rezistenţei.

Căci energia care face ca mii de români să înfrunte frigul şi disperarea colectivă, în comun, se hrăneşte din descoperirea solidarităţii care trece dincolo de generaţii şi de crezuri politice. Unitatea de acum este un numitor comun reductibil la dezideratul formulat precis şi fără ambiguitate: înlăturarea ordinii oligarhice întruchipate de Liviu Dragnea şi de complicii săi. Determinarea ,atât de surprinzătoare pentru unii, este mai mult decât efectul emoţiei colective. Ea este semnul naşterii alternativei la tot ceea ce a însemnat marasm, băltire şi promiscuitate în istoria noastră recentă. Radicalismul noii rezistenţe este anti-utopic şi înrădăcinat în ataşamentul faţă de domnia legii. După decenii, oamenii acestei ţări nu mai reclamă, ci îşi asumă dreptul la demnitate. Libertatea se cucereşte, gradual, cu fiecare zi pe care o câştigăm, reapărând, în stradă, unii lângă alţii, proiectând pe clădiri, dramatic,semnul nostru, semnul continuităţii şi al încăpăţânării.

Din această nouă materie a României se iveşte, încet- încet, premiza unei alte viziuni despre stat. Discuţiile dintre oamenii privesc, pasionat, textele juridice. Fiecare, în felul său, este acum un cetăţean pentru care ordonanţele şi legile au căpătat o semnificaţie concretă. Tenacitatea este dublată de luciditatea cu care sunt indicate rădăcinile răului nostru politic:existenţa unui stat incompetent şi opresiv, incapabil să fie altceva decât o agenţie de taxare iresponsabilă. Maniera în care guvernul- marionetă al regimului Dragnea a atentat la libertăţile noastre a acţionat asemeni unui detonator. Întrebările formulate acum sunt efectul mâniei de atunci.

Reinventarea statului, iată punctul final al itinerariului pe care îl parcurgem acum. Revolta civică oferă un punct solid de plecare în această direcţie:eliminarea privilegiilor,prin stricta aplicare a egalităţii constituţionale.Afirmarea acestui principiu este aşezarea cărămizii fondatoare. Restul poate fi construit, pornind de aici. Detaliile tehnice pot fi identificate. Ceea ce contează este că, în fine, voinţa unei naţiuni aflate în stare de rezistenţă sprijină detaşarea, definitivă, de marasmul comunist, fesenist şi pesedist. Calea spre viitor se scrie, în aceste zile, prin curajul de a nu ceda.

Pe măsură ce revolta se consolidează, prin exerciţiul cotidian al solidarităţii, alternativa va prinde contur. Deja, pilonii ei valorici ne sunt cunoscuţi: demnitate, egalitate în faţa legii, transparenţă a guvernării, răspunderea celor aleşi în faţa naţiunii, efectivă, iar nu declarativă. Acestui nou profil al naţiunii noastre vom şti să îi dăm la timpul cuvenit, un chip politic şi juridic.

Regimul Dragnea se confruntă cu apariţia unui inamic care nu poate fi nici cumpărat şi nici descurajat: rezistenţa de acum posedă un elan imposibil de stăvilit. Din acest elan al primăverii oamenilor se va naşte şi un alt viitor. Reinventarea statului nu va întârzia nici ea. Numărătoare inversă a început. Revolta civică merge mai departe.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Oamenii ar trebui sa se bazeze pe constiinta neintinata a prezentului.

  Sa se uite in viitor cu ochii proaspeti si sa lase trecutul in spate.

 2. Excelent scris. Cum oare ar putea fi infaptuite lucrurile acestea minunate fara revizuirea Constitutiei? Si, oare, cum am putea crede ca actualii parlamentari doresc revizuirea Constitutiei in sensul pe care il doresc cetatenii?! Precedenta Comisie Parlamentara pentru Revizuire aflata sub conducerea d-lui C Antonescu s-a impotmolit intr-un punct incetosat. Nici macar majoritatile parlamentare, care or fi ele, nu vor o limpezire a raporturilor dintre institutiile fundamentale ale statului si eficientizarea activitatii lor. Noi putem privi evolutiile sociale eventuale doar din perspectiva cetatenesca, pentru ca odata ajunsi in fotolii, reprezentantii nostri uita de interesul social, de cei pe care ii reprezinta.

 3. cum deja sint obisnuit, un alt articol manifest ; da poate ajuta si asta la ridicarea moralului !?
  rominia e a lor domnule autor ; si va ramine incontinuare; sa sperati ca nu se satura UE de aceasta rominie
  aia 82 sint a cademicieni (chiar cu aia 2 indecisi,ha ha),iar ailalati, doar istorici
  aa si daca nu ma taie astia; simion a cademicianu zicea ceva de felul ” partidul m a imbracat,partidul mi a dat de mincare, cum sa nu servesc partidul ?” cu ceva ani in urma,duuupa 90

 4. Mulțumesc autorului pentru această concisă analiză a situației actuale, inspicata de o retorică romantică și pastel primăvăratic, oferind astfel optimism și revenire.

  Dincolo de implicațiile și urmările revoltei populare, foarte legitime din punctul meu de vedere, avem însă neajunsul precedentului. Legiferarea prin ordonanțe de urgență, în fapt un fel de șuntare abuzivă a parlamentului, indiferent de opinia de azi și de ieri a CCR, a fost modalitatea preferată de guvernare a domnului Boc, cel atât de susținut pe motivul că „aveam nevoie de acele legi”. Desigur, aberația actuală a dezincriminării abuzurilor, relationată cu cuantumul prejudiciului, merită și trebuie amendată chiar și în stradă, dar deciziile recente ale CCR devin obstacole greu de surmontat, când nu foarte demult am închis ochii la proceduri similare.

 5. Ce ne scapă cam tuturor este ca in lumea infractorilor politici logica (asa cum o intelegem restul) pur si simplu nu functioneaza. Acolo este un univers paralel.
  Cu alte cuvinte, este ca si cum am trimite un grup format din specialisti de elita in comunicare, care sa explice “protestatarilor” de la Cotroceni cum stau lucrurile si cam ce optiuni exista pentru a imbunatati situatia.

  Au trebuit sa treaca foarte multi ani ca sa fie limpede pentru din ce in ce mai multi oameni decenti, ca partidul- gasca aflat la guvernare nu functioneaza pe principii standard. Acolo in acel univers paralel se deruleaza un serial de fictiune, unde orice este posibil, unde apar concepte morale fantastice cu care aproape nimeni nu este familiar.
  Este ca si cum un grup de psihiatri renumiti ar incerca sa transforme dupa un scurt tratament, criminali psihopati periculosi precum Ramaru sau Bundy de exemplu, in crestini care isi iubesc aproapele.
  Ori exact asa cum celebrii psihopati periculosi au un tel in a produce rau si suferinta altora conform unui plan dezvoltat cu minutiozitate si inteligenta nativa, ca sa isi atinga scopul, exact in acelasi mod functioneaza o parte semnificativa a politicienilor.
  In eventualitatea ca acestia ar citi, cred ca ne putem imagina o serie de hohote de ras din partea acestora, desprins parca din scenariile lui Stephen King.
  Acesti oameni functioneaza ingenios – malefic, calculat si disruptiv. Nu au mustrari de constiinta, mila, remuscari. Asa sunt ei construiti. In rationamentul lor, noi ceilalti suntem hrana lor. Prada. Planta pe care se instaleaza aceasta entitate parazita, cu intentia de a putea trai cat se poate de mult impreuna cu intregile lor grupuri, familii si generatiile viitoare derivate din acestea.
  Apelurile, mesajele, propunerile cu caracter benefic (credem noi), echivaleaza de fapt cu niste amenintari cu extinctia lor. In perceptia acestora noi reprezentam o amenintare maxima in contextul actual iar cine crede altceva este un romantic incorigibil.
  Normalitate in viziunea noastra este egal cu un dezastru, cu un cataclism natural in viziunea lor. Cataclism care le pune specia pe lista celor pe cale de disparitie si neprotejate.
  Normalitate inseamna atragerea raspunderii in fata legii si pierderea a TOT ce au “agonisit”
  Pare desprins din romane, dar in realitate este o lupta care pe care. Nu are cum sa existe un compromis, o solutie pacificatoare pentru ca legea are aspect binar. Ori se respecta ori nu.
  Ori pana in prezent, nici un personaj relevant din turnul de control al PSD (sau cum s-a numit aceasta specie de-a lungul tranzitiei) nu a trimis (vreodata din 1989 incoace) mesajul clar ca a gresit, ca ii pare rau si demisioneaza onorabil.
  Este oribil, agravant, faptul ca lucrurile stau exact invers. Se emit permanent teoriile ca suntem ignoranti manipulati, sprijiniti de corporatii. Nici o urma de acceptare a faptului ca o masa considerabila de cetateni protesteaza, nu in catifea ci inca in puf. Nici o urma de regret, nici o scuza. Asistam la o continua cautare a “instigatorilor vinovati” pentru proteste. Ba e presedintele, ba sunt serviciile, ba sunt corporatiiile, ba este Uniunea Europeana.
  Nici cea mai vaga urma de mesaj, de comunicare cu cetateanul a carui guvern legitim de facto, se considera acesta. Sunt afisate o miriada de mesaje la proteste. Le citesc si recitesc cei din canalele media, ba chiar se organizeaza o expozitie cu originalitatea si spontaneitatea acestora. In schimb pentru guvernare, toate acestea nu inseamna nimic altceva decat un sir neintrerupt de amenintari la bunastarea si viata faraonica a acestora.
  Am inceputt sa furam de la ei jucariile. Le luam coloanele oficiale cu care se duc la frizer si la restaurant. Incepem timid sa astupam gaurile din conductele cu bani ale statului. Suntem o amenintare grava la adresa unui modus vivendi.
  Solutiile nu pot fi decat cele radicale exact ca in lumea medicala. Nu tratam o tumoare extirpand-o partial pentru ca aceasta va creste la loc cu o rezistenta si adaptabilitate marita.
  Reactia noastra este necesara pana cand situatia se echilibreaza. Nimeni nu garanteaza re-aparitia unei noi tumori, atat doar ca, depistata la timp se va putea trata mai usor si mai repede.

  • Dincolo de eleganta articolului, acest comentariu este cel putin la fel de bun, pentru ca pune in lumina ceva ce se tot pierde din vedere: universul paralel al hotiei institutionalizate, rificate la nivel de politica de stat. Asta este ceea ce i-a scos pe oameni in strada. Intr-o discutie cu cineva persoana in cauza – cu educatie si tangente serioase cu politicul si puterea – m-a intrebat, cumva mirat: Nu stii ca exista attea si atatea abuzuri in justitie? Ca de multe ori s-au luat ani de inchisooare pentru maruntisuri? Raspunsul a fost simplu: BA DA! Am cunostinta de multe asemenea situatii, unele apropiate mie. Deci nu ascund astfel de situatii, dar… Dar asta nu inseamna ca dezincriminezi o acuza care s-a dovedit cel mai adesea reala si la scara mare! Pune ordine in justitie – si cei de scolo trebuie intrebati de cate unele… -, dar nu scoate pe toti la gramada! Am auzit si alegatzii de tipul „decat un singur nevinovat la bulau, mai bine dai drumul la toti, pe prezumtia de nevinovatie!” Asa! Deci e bine asa! Pai, poate respectivul imi arat si mie justitie perfecta! Eu nu am auzit de niciuna, iar gafele din SUA sau Marea Britanie – unde exista jurati in procese – sunt antologice. Si acestea au si ele modul lor de a discuta astfel de cazuri, cine se face vinovat, ce se poate corecta… Deci nu merge asa: ii lasam pe toti sa scape, ca ii prindem noi cumva. Nu e chiar asa. Nu-mi plac vanatorile de vrajitoare si nici razbunarea prin justitie. Dar nici cine a ajuns la condamnare, dintre politicieni, nu sunt curati…Sa speram ca va fi bine…

  • Ce comentariu!Bun de pus la metrou sau oriunde pe gardul de la Cotroceni pentru sclerozatii si egoistii aia care sant pe alta lume ,aia paralelea cu realitatea.

 6. Iata un bun slogan afisabil: Revolta civica merge mai departe/nu se opreste/continua sau Revolta civica spulbera hotia/coruptia/minciuna…

 7. In sfarsit, am citit un articol curajos despre ceea ce construim acum impreuna. Si nu ma refer la nobletea luptei anti-coruptie, esenta protestelor noastre, pentru care ne lauda toata lumea civilizata. Ma refer la curajul de a vorbi despre o noua viziune, reinventarea statului, eliminarea privilegiilor, egalitatea constitutionala, detalii tehnice, o terminologie pe care autorii articolelor o ocolesc in general. De teama.

  Ce punem in locul democratiei parlamentare?! Multi n-avem curajul sa decelam limitele tehnice ale democratiei parlamentare. N-avem curajul sa criticam teoretic defectiunile acesteia. N-avem curajul sa observam ca democratia parlamentara promoveaza mecanisme de cheltuire a banului public, si implicit atrage coruptia. Caci toate ramurile economiei sunt interesate de cheltuirea banului public, avantaje fiscale, lobby printre parlamentari si functionari, opacitatea deciziei politice. Coruptia este inevitabila in democratia parlamentara. Chiar daca poate fi limitata, coruptia este strans legata de democratia parlamentara si cheltuirea banului public.

  De aceea sintetizez aici pachetul de solutii simple, catre care tinde lumea civilizata. Fara sa detaliez, este vorba despre statul minimal, venitul universal, democratia electronica. Statul investeste mult mai putin si numai in securitate colectiva; bugetele se consuma majoritar in venitul universal; interesul tot mai mare pentru politica si accesul facil la informatie, se regasesc in democratia electronica, care vine sa inlocuiasca invechita democratie parlamentara.

  Catre modelul simplu prezentat aici converg toate miscarile si crizele ultimilor ani. De oriunde am incepe analizele, ajungem practic la aceeasi solutie. Orice eficienta ne-ar interesa, cea economica, cea culturala, securitatea colectiva in general, etc, prin analiza tindem catre simplitatea democratiei electronice, la pachet cu statul minimal si venitul universal.

  Toate miscarile sociale ale ultimilor ani, inclusiv protestul nostru actual, toate indica acelasi pachet democratic simplu, in opinia mea. Rolul statului se diminueaza drastic in afara securitatii colective, oamenii nu vor mai pretinde de la stat solutii economice, o sarcina imposibil de prezis, ce revine exclusiv societatii, nu statului. Populismul nu-si mai are rostul daca societatea nu mai pretinde stupid solutii economice de la stat. Venitul universal, introdus treptat, dezamorseaza toate conflictele inradacinate in compasiunea perversa a asistentei sociale. Iar democratia electronica elimina natural votul anafabetilor functionali si interesul politicianist de a fructifica votul analfabetilor functionali.

  Comparativ cu democratia parlamentara, cea electronica, este in opinia mea singura solutie tehnica. Simpla, superba, state of the art! Pentru ca statul si mecanismul cultural-economic, tind sa devina perfect transparente, fara privilegii, fara birocratie, fara complicatii inutile si obezitate decizionala.

 8. @ DanielS (12/02/2017 la 12:10)

  As dori (poate si alti cititori ai acestui forum) cateva clarificari;

  „De aceea sintetizez aici pachetul de solutii simple, catre care tinde lumea civilizata. ”

  Puteti sa exemplificati cu 2-3 tari din acea lumea civilizata ? Sunt din Grupul G7, G20, UE ?

  „Iar democratia electronica elimina natural votul anafabetilor functionali si interesul politicianist de a fructifica votul analfabetilor functionali.”

  Nu vi se pare ca aceasta abordare este putin deplasata (ca sa fiu elegant) ?

  Credeti ca societatea romaneasca poate fi condusa numai prin votul unor persoane cu un anumit nivel de cunostinte in domeniul IT/comunicatii electronice ?

  Sigur puteti propune orice dar mai intai trebuie modificata Constitutia si asta se poate face si cu votul acelor „analfabeti functionali”, produse ale scolii romanesti (in comunism sau post-comunism)la fel ca si dvs si ca si mine. Nu pot si nici nu puteti nega acest lucru: amandoi scriem in limba romana !

  Cateva precizari despre mine (ca sa nu fiu etichetat in vreun fel); nu locuiesc in Romania de peste 20 de ani, am absolvit o facultate in Romania iar diploma mi-a fost echivalata aici cu acelasi degree, mi-am luat licenta profesionala in specialitatea mea si lucrez intr-o multinationala si multietnica (peste 25 de limbi vorbite, engleza fiind comuna). Sunt foarte multi specialisti romani aici si fac cinste tarii prin profesionalismul lor.

  • Cine este analfabet functional, este asa in toate domeniile, nu doar in tehnologia IT. Presupunand ca aveti interese curate, in ce scop doriti sa-i lasati pe acesti oameni la indemana celor care le exploateaza votul?! Ce avantaj cultural are societatea din aceasta exploatare electorala?! Rational nu va inteleg, decat daca incep sa speculez despre nobletea intereselor dumneavoastra.

   Cat priveste modificarile constitutionale, acestea sunt evidente. Cum altfel se poate simplifica sistemul?!

   • Restringind greptul de vot tinzi spre ceea ce spunea Iliescu, „o demiocratie originhala”.
    Sau spre alta sintagama draga cuiva „reinventarea statului”.
    Ii crezi retrograzi pe americani, englezi, nemti, etc?

    • Originalitatea este obligatorie. Nu stiu cum altfel ar putea evolua democratia. Aaaaa…. Sau poate crezi ca multi altii ca democratia parlamentara e statia terminus a democratiei. Chipurile nu se poate simplifica nimic si ramanem mereu amenintati de simplismul totalitarismului. Daca asa crezi, ca majoritatea intelectualilor, foarte bine! Sa fii sanatos! Dar lumea e tot mai atrasa de simplismul dictatorilor.

     Eu propun sa ne gandim serios la simplificare. Dar realitatea electorala RAGE la noi, ne ameninta sa simplificam democratia, ne santajeaza cu extremisme si totalitarism.

     De aceea propun sa fim seriosi. Democratia parlamentara nu a fost niciodata statia terminus a democratiei. Treziti-va oameni buni! Preferabil fara violenta. Daca nu ne trezim, societatea va musca cu sete din democratie. Lasati dracului originalitatea lui Iliescu, dragostea de parlamentarism si prejudecatile. E ceasul al 12-lea! Finito! Game Over pentru democratia parlamentara! Avem solutii. Lasati dracului lasitatea si discutati. Nu ce va spun eu, ca nu sunt detinatorul adevarului suprem. Dar spargeti naiba prejudecatile!

   • @ DanielS (13/02/2017 la 10:55)

    In afara de insinuari nu mi-ati raspuns la intrebari.

    Atunci sa continuam DIALOGUL in stilul „romanesc”: eu incerc sa ma clarific asupra celor expuse de dvs. si in loc de rsapunsuri primesc alte intrebari.

    Deci continuam:

    „Ce avantaj cultural are societatea din aceasta exploatare electorala?! ”

    ………si din cine-i formata aceasta societate pentru ca n-ati definit-o.

    In conceptul dvs. individul votantul numit de dvs. ca „analfabet functional” ? Atunci sa-i ajutam sa iasa din societate (sistem cum il numea un fost ministru) asta vreti sa sugerati ?

    Zi buna.

    • Nu sunt detinatorul adevarului suprem. Dar am oarecare antrenament in sustinerea punctelor mele de vedere. Asa cum am scris, este vorba despre pachetul stat minimal-venit universal-vot electronic. Asta-i esenta.

     Ma intrebi despre societate, cand eu m-am gandit chiar la societate. Nu e o metafora, nu e o ironie. Chiar la societate m-am referit. Nu stiu ce sa-ti raspund. Ma intrebi ceva foarte politicos, dar nu am ascuns nimic in „societate”. Poate gresesc, critica-ma, foarte bine. Dar nu cu intrebarea asta.

     Oricum, iti multumesc pentru critica. Sincer. Sunt bucuros ca postarea mea a fost citita de cineva.

  • Sunteti probabil un om foarte tanar si nu vreau sa va franez elanul. La prima lectura a postarii dvs. imi vin in minte, totusi, doua intrebari la care nu sunt sigur ca ati reflectat indeajuns:
   – á propos de „democratia electronica”: credeti ca Baba Rada, analfabeta functionala, are vreo problema in a-l ruga pe nepotelul ei (analfabet politic dar expert in clape) sa puna el o cruciulita in dreptul PSD-ului, pentru ea ?
   – este democratia statia terminus a formelor de convietuire sociala ?

 9. Avand in vedere competentele Dumneavoastra, domnule profesor Stanomir, va propun sa declansati o initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei Romaniei. Plecand de la o schita elaborata de Dumneavoastra si alti specialisti in drept constitutional, pe baza experientei si blocajelor evidentiate in actuala Constitutie; schita care sa fie supusa unei dezbateri publice (instrumentele on-line permit acum o consultare eficienta si transparenta) si ulterior supusa unei analize finale din partea unui colectiv de specialisti (nu politicieni, nu inginer/soferi transformati in juristi, nu plagiatori cocotati in functii – Romania are specialisti si constiinte capabile de a redacta un document de aceasta importanta). Evident validare finala prin referendum (poate chiar unul cu vot obligatoriu – pentru „greutate”). Trebuie sa fie un document far, o carta directoare a evolutiei Romaniei in viitor. Reflectati, va rog, la importanta acestei actiuni si poate imi veti da dreptate. Asa se poate reconstrui natiunea si curata (partial) spatiul politic.

 10. Stimate domnule Stanomir,

  „solidaritate, luciditate si speranta”; iata ce retin din articolul dvs. Foarte lucida si puternica aceasta luare de cuvint ! Subscriu intru totul si mai mult decit atit imi vine sa spun chiar vorba aceea de demult: „mai nasc si-n Moldova oameni !”.
  Reinventarea statului! …”vaste projet, mon ami!” ar fi zis De Gaulle lui Malraux, care, intr’un moment de minie impotriva unor secretari inepti, ar fi zis „Cind o sa ne debarasam de toti acest timpiti din ministere?”
  Intradevar, „vaste projet, mon ami!” Dar, merita! faptul cel mai minunat dupa 1989 este aceasta iarna doritoare de o imprimavarare completa si reala natiunii noastre prin instaurarea unui STAT DE DREPT in sensul cel mai logic al cuvintului.
  In schimb, stimate domnule Stanomir, acest discurs mobilisator si realist prezinta totusi un periculos hiatus, catalogat in tehnica retorica drept „ignoratio elenchi”, argument de rea credinta.
  Argumentul pe care il treceti cu vederea este toata seria de borfasii comise de toti ne-pesedisti si toti necomunistii. Iliescu, Petre Roman, Dragnea si toata sleahta lor de borfasi merita pomeniti in fiecare zi ca ticalosi care au confiscat miscarea populara din 1989. Fata de acest fapt nu exista nici o indoiala. Numai ca ceea ce mi se pare foarte trist in toate articolele citite de mine pina acum e cecitatea fata de celelalte guverne si ceilalti alesi care nu s-au distatntat cu nici un milimetru de politica furtului si a imbogatirii frauduloase. Constantinesu si Basescu nu sint diferiti de Dragnea decit din punct de vedere fizionomic. Ce-au facut pentru popor acesti „presedinti” de Rebublica ?? Toti „ca corbii pe un les, sint intru totul intelesi”, cum spunea Arghezi.
  Da, domnule Stanomir, luciditate si solidaritate!! Punerea in posturi de commanda numai a celor care sint calificati si mai ales moralmente dispusi sa practice „res-publica” si nu sa deturneze fondurile tarii inspre feudele lor precum au facut toti alesii, cu alte cuvinte angajarea unei insurectii totale impotriva CORUPTIEI – adevarata ciuma a acestei natii, care nu e nici rosie si nici albastra, ci numai neagra.
  Citindu-va deci cu atentie si vizitind de asemenea si articolul dedicat acelui nostalgic patriot pe care-l considerati in peresoana Regelui Mihai, cred ca am inteles cum se justifica acel hiatus de care am vorbit mai sus. A-l considera patriot pe Regele Mihai ma surprinde in mod de-a dreptul cutremurator. Cum puteti pronunta cuvintul „luciditate si justitie” domnule Stanomir cind stim cu totii cum si mai ales cu ce a plecat aceasta persoana, intitulata „regele Mihai” al Romaniei.
  In concluzie, ceea ce trebuie sa faca oamenii de buna vointa si de buna credinta care suporta frigul in Piata Victoriei e sa nu cada victima niciunei ideologii, nici rosie, nici albastra, portocalie, de catifea etc.etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro