joi, noiembrie 30, 2023

De pomina: Epidemia de dezertari si absenta rusinii (Updated)

Urmaresc si eu, ca atatia altii, stirile despre exodul dinspre PDL. Fenomenul vorbeste nu doar despre starea politica a Romaniei de azi, ci si despre versatilitatea uluitoare a clasei politice, despre lipsa unor loialitati care garanteaza constituirea si cimentarea unei traditii si a unei constelatii de valori comune. Azi fug dinspre PDL spre USL, maine dinspre USL spre cine stie cine. Doar doar vor fi invitati la ospatul cel mare. Singurul lor scop este sa cada in picioare, sa nu-si piarda privilegiile. Ii gasim pretutindeni, in fiecare partid. Ieri secretar de stat pedelist, maine secretar de stat uslas. Se poate si invers.

Au votat fara murmur toate masurile propuse de guvernul Boc. Acum se spala pe maini, ca si cum n-ar fi avut vreodata de-a face cu acele timpuri. Specialitatea lor este sezutul pe un scaun caldut. Sunt impenitenti, maleabili si ductili, se impauneaza cu vorbe mari, dar, in fapt, sunt expresia unei penibile nimicnicii. In anii 80, ar fi fost zelosi secretari de organizatie de baza PCR. Ar fi mimat atunci adeziunea (cine stie, poate au si facut-o), la fel de duplicitar, la fel de ipocrit cum o mimeaza azi, in serie.

Nu am nimic de adaugat la acest concis si atat de adevarat articol al doamnei Tia Serbanescu, aparut in ziarul „Curentul”. Decat, poate, ca ma intreb cum se simt acesti oameni cand se privesc in oglinda, cand raman singuri cu constiinta lor? Dar au ei constiinta? Proveniti de nicaieri, se reintorc in neant, fara jena, fara remuscari, fara sa le pese. Oameni fara insusiri, fara biografii, burtaverzi si frunzaverzi, au gasit in fine sansa sa-si fabrice o biografie. I-a apucat subit dorul de dreapta, mai tin si discursuri despre moralitate publica. Pe care o descopera, iata, in USL. Sperand ca neantul poate fi un adapost, un loc de unde rusinea a fost expulzata.

Filipica

de Tia Serbanescu

Acest aprilie – întunecatul April, vorba lui Emil Botta – va rămâne de pomină în politica românească prin exodul pedeliștilor care cer locuri de muncă și azil politic în USL unde obțin pe loc cetățenie social-democrată sau liberală. Luni a fugit din PDL însuși vicepreședintele Senatului, veteranul Petru Filip, care în două ore ajunsese deja în PSD prin satelit: pentru a-și prezenta trofeul în direct, dl. Ponta a boicotat transmisia în direct a lecturii propriei moțiuni de cenzură și i-a urat bun venit acestui vânat de frunte. Discursul de trădare al dlui Filip a cuprins o filipică la adresa moralității politice („partidele ar trebui să fie orientate spre oameni cu credibilitate”), o aluzie istorică la furcile caudine, un pleonasm celebru („sper să-mi aduc puținul aport”) și o mare încredere de sine: „nu sunt expirat politic”. Atunci de ce miroase urât? În aceeași zi, din PDL au mai plecat doi aleși cu aceeași destinație. Normal. Capul care pleacă, sabia nu-l taie. Ceva atât de penibil chiar nu s-a mai văzut până acum.

Au mai plecat oameni și din PSD, dar barem nu s-au dus la alte partide ci și-au făcut propriul cuib. Și cum până vineri, când se va vota moțiunea mai sunt câteva zile, n-ar fi exclus ca USL să-și completeze cele opt locuri care-i mai trebuie pentru trântirea guvernului și provocarea unei noi crize. Specialitatea sa. Dar nu orice plecat este binevenit în USL: dl. Antonescu a explicat că selecția se face în funcție de „beneficiul electoral imediat” și de capacitatea trădătorilor „de a fi colegi”. Mai ales că scopul colegilor este total necolegial: „da, vrem dispariția PDL de pe scena politică” a mărturisit dl. Antonescu amenințându-i cu deportarea pe cei din PDL fiindcă n-au puritate de dreapta – pe care (culmea contradicției) a recunoscut că n-o are nici PNL (afiliat la stânga în P.E).

Astfel, visul dlui Năstase de a „destructura PD” a fost preluat după zece ani de dl. Antonescu. Această agresivitate s-a regăsit și la deputatul PSD Solomon din Bârlad care l-a amenințat pe premierul Ungureanu că dacă „are nesimțirea” să treacă pe acolo fără să-i ceară voie, „va avea soarta lui Aldo Moro”. Memento Mori, mai exact.

Dl. Berceanu e convins însă că moțiunea de cenzură va cădea: „nu-i dau nicio șansă”. De fapt moțiunea însăși are un titlu la două capete: „Opriți guvernul șantajabil; Așa nu, niciodată!”. Reiese că o parte a USL strigă „Opriți guvernul șantajabil!” iar cealaltă parte refuză urlând „așa nu, niciodată!” Autorul, la rampă!

Update: Intre timp, un alt deputat PDL, Andrei-Valentin Sava, a decis sa se mute, „cu arme si bagaje” la PSD. Tanar fiind domnia sa, a decis sa alerge inspre juventocratia simbolizata de domnii Victor Ponta, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Senatorul Radu F. Alexandru a decis sa ramana alaturi de colegii sai din Parlament si a renuntat la pozitia de membru al CNA. Un gest remarcabil la un ceas istoric cand bunul simt este o marfa tot mai greu de gasit:

Cred că și în politica românească e timpul să ajungem să înțelegem că sunt lucruri care se pot face și lucruri inadmisibile. Din punctul meu de vedere, să pleci de lângă colegii cu care până acum te-ai declarat solidar, să pleci dintr-un partid aflat în dificultate pentru că, dincolo de erori de necontestat, și-a făcut datoria față de Țară, guvernând într-un moment de maximă dificultate, reprezintă gesturi inacceptabile. Spre regretul meu, prea mulți colegi din PD-L au ales ca prioritate interesul personal, opțiune pe care o apreciez ca descalificantă. L-am informat pe premierul M. R. Ungureanu, care m-a desemnat să-l reprezint în CNA, de decizia pe care am luat-o”. scrie Radu F Alexandru in comunicatul de presa.

In rest, dupa o zi de cursuri, am decis sa-mi reimprospatez memoria istorica si literara. Am recitit nuvela lui Costache Negruzzi, „Alexandru Lapusneanul”. Iata un pasaj tulburator, mai ales acum, cand asistam la multiplicarea diversilor Motoc, Spancioc si Stroici:

Să mă-ncred în voi? zise Lăpușneanul înțelegînd planul lui. Pesemne gîndești că eu știu zicătoarea moldovenească: „Lupul părul schimbă, iar năravul ba“? Pesemne nu vă cunosc eu și pre tine mai vîrtos? Nu știu, că fiind mai mare peste oștile mele, cum ai văzut că m-au biruit, m-ai lăsat? Veveriță îmi este vechi dușman, dar încăi niciodată nu s-au ascuns; Spancioc este încă tînăr, în inima lui este iubire de moșie; Îmi place a privi sumeția lui, pre care nu se silește a o tăinui. Stroici este un copil, care nu cunoaște încă pre oameni, nu știe ce este îmbunarea și minciuna; lui i se par că toate paserile ce zboară se mănîncă. Dar tu, Moțoace? învechit în zile rele, deprins a te ciocoi la toți domnii, ai vîndut pre Despot, m-ai vîndut și pre mine, vei vinde și pre Tomșa; spune-mi, n-aș fi nătărău de frunte, cănd m-aș încrede în tine? Eu te iert însă, c-ai îndrăznit a crede că iar mă vei putea înșela, și îți făgăduiesc că sabia mea nu se va mînji în sîngele tău; te voi cruța, căci îmi ești trebuitor, ca să mă ușurezi de blăstemurile norodului. Sînt alți trîntori de care trebuie curățit stupul.

Moțoc îi sărută mîna, asemenea cînelui care, în loc să mușce, linge mîna care-l bate. El era mulțămit de făgăduința ce cîștigase; știa că Alexandru-vodă a să aibă nevoie de un intrigant precum el. Deputații erau porunciți de Tomșa, ca neputînd înturna pre Lăpușneanul din cale, să-și urmeze drumul la Constantinopol, unde, prin jalobe și dare de bani, să mijlocească mazilia lui. Dar văzînd că el venea cu însuși învoirea Porții; pe de alta, sfiindu-se a se întoarce fără nici o ispravă la Tomșa cerură voie să rămîie a-l întovărăși. Acesta era planul lui Moțoc ca să se poată lipi de Lăpușneanul. Voia li se dete.

Motiunea a fost votata, guvernul Ungureanu a cazut, dupa toate probabilitatile Victor Ponta va forma un nou guvern. Unii analisti s-au asteptat la acest deznodamant, altii mai putin (intre care si eu). A fost un vot straniu, cu dezertari de ultim ceas, cu multe schimbari la fata, cu acuzatii bizare („guvern santajabil” este doar una dintre ele). Au fost abandonate cu o stupefianta lejeritate loialitati, solidaritati si angajamente morale. Nu este un moment fericit pentru credibilitatea etica a multor membri ai clasei politice romanesti.

Daca USL va forma noul guvern, va trebui sa-si asume destule masuri nepopulare, sa negocieze cu FMI, nu va mai putea mentine tonul contestatar si protestatar. Dl Ungureanu s-a comportat si a vorbit demn, a explicat ca exista o linie despartitoare intre viziunea sa si cea a autorilor motiunii privitoare la insasi natura modernitatii democratice din Romania. Din acest moment, dl Ungureanu va fi liber sa se dedice constructiei politice despre care a vorbit in ultimele luni. Intrarea din nou in scena a lui Ion Iliescu, declaratiile sale triumfaliste, sugereaza cine este de fapt castigatorul acestui vot. Pentru presedintele de onoare al PSD este vorba de o batalie a carei miza o reprezinta o revenire a stangii la putere, justificarea optiunilor sale de-o viata, anti-liberale, anti-pluraliste si anti-capitaliste.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Vedeti, domnule Tismaneanu?! Acesta poate fi un caz. Un caz care, in ochii multora, inseamna „dublu standard”. Caci nu e vorba nici de prima tradare si foarte probabil, asa cum anticipati in articol, nu va fi nici ultima. Dar e primul caz pe care dumneavoastra il amendati, cel putin din cate cunosc eu. Nu stiu sa fi criticat „tradarea” uneperista sau cea peledista, desi fusesera inca de dimensiuni mai mari decat frunzaverdea de acum. S-au descoperit atunci unepereii mai la stanga decat pesedeii de unde plecau?! Sau liberalii-democrati ai lui Boureanu erau nemultumiti de centrismul penelist si-si doreau proaspatul populism de dreapta al pedeului?! Nici vorba! doreau si ei atunci, ca si cei de acum, un loc in caruta castigatoare. Dar deoarece pentru unii sau altii manevra era convenabila, au trecut-o cu vederea. A parut a fi compromisul necesar pentru ca preferatii sa ajunga la putere si sa-si poata sustine programul. Program „reformator” care nu era anuntat de discursul sforaitor al lui Boc din 2008, cand ne promitea, dimpotriva, milioane de km de autostrada, salarii si pensii „europene”, care ameninta ca nu se va privatiza sarea si posta, prezentate atunci drept ultimele avutii ale statului roman si din care transparea, ca si in cazul liderilor de acum ai opozitiei, nationalismul economic cand rostogoleau pe tapet cazul Sterling. Nici o diferenta intre ce am avut si ce avem! Li se inducea oamenilor ideea ca bani ar fi suficienti pentru mariri salariale si investitii, dar hotii de la guvernare ii folosesc in interes propriu. Dar atunci nimeni dintre cei ce au inceput acum sa-i critice pe tradatori, nu le-a deschis ochii. E un motiv suficient pentru cei ce nu puteau atunci sa vada dincolo de promisiuni, ca astazi sa nu mai creada si chiar sa insulte.

  • Corect !!!
   Ma intreb cum o fi reactionat in sinea lui dl Tismaneanu in 2011 cand actualul Ministru Gabriel Berca, fost PNL, trecea la PDL unde a ajuns mare Ministru !!
   Ia uite ce zicea Dl berca in 2010 cand era la PDL, despre Basescu si Boc si masurile de austeritate:
   „Nu stiu ce este mai grav pentru o tara: sa fie administrata de un guvern incompetent sau de unul care isi bate joc de propria populatie? Din pacate pentru noi, Romania are parte de un guvern care duce aceste doua cusururi la extrem. Aproape ca nu exista categorie sociala care sa nu fi fost afectata de masurile luate de administatia PDL in ultimul an. Actualii guvernanti sunt pur si simplu incapabili sa rezolve problemele economice ale Romaniei si nu fac altceva decat sa se afunde (cateodata cred ca absolut intentionat) si mai mult in criza. Asumandu-si rolul de prim macelar al tarii, Primul Ministru nu stie sa faca altceva decat sa taie cheltuieli, fara nicio strategie prealabila. Dupa ce au fost tarati in lupta politica, cand gasca Basescu-Boc le-a promis marea cu sarea, acum aceeasi echipa de la conducerea Romaniei pare sa fi uitat de acele promisiuni si cu un cinism de invidiat isi bate joc tocmai de cei pe care s-au angajat sa-i protejeze adica pensionarii.”
   Ce-o fi spus atunci sau ce-ar spune acum despre aceste vorbe Dl Tismaneanu ?
   Probabil ca traseism e de la PDL spre USL, cum s-o fi chemand atunci de la alte partide spre PDL ?
   Sper sa dati comentariul!!

   • Si eu zic ca e corect, dar nu in sensul pe care il cauti dumneata, costica.
    Domnul Tismaneanu are tot dreptul a avea preferati politici si are tot dreptul sa-i sustina asa cum crede dumnealui de cuviinta. Dar daca alege un sens general de a amenda un fapt,atunci trebuie sa se astepte a fi considerat inrolat politic daca momentul demersului domniei sale coincide cu un eventual efect negativ, care se rasfrange asupra preferatilor.
    Eu cautam doar o explicatie a insultelor carora a fost nevoit si dumnealui sa le faca fata, dar a caror explicatie a cautat-o in alta parte, de exemplu intr-o presupusa intelectualofobie a contestatarilor domniei sale.

  • Fara sa credeti cumva ca aprob traseismul vreau sa subliniez diferenta majora dintre ruperea unei aripi dintr-un partid ( vezi cazul UNPR care provine in special din PSD si mai putin din PNL) lucru perfect acceptabil, si trecerea unor persoane dintr-un partid in altul. Va mai amintesc faptul ca Stolojan si Stoica, doi fosti presedinti PNL au fost exclusi din PNL si sigur ca au fost oameni care i-au urmat intr-o noua constructie care s-a validat in alegeri si abia ulterior s-a varsat in PDL. Ceea ce se intampla acum nu poate fi comparat cu crearea UNPR (care probabil nu va fi validat in alegeri dar asta e o alta poveste) si PLD. Inca odata subliniez ca dezaprob traseismul dar sunt de parere ca nu este cazul sa incercam rezolvarea legala a problemei ci sa avem rabdare si incredre ca opinia publica si electoratul va sanctiona natural pe traseisti nevotandu-i.

   • tzu,
    Inainte de toate sa vedem ce ar putea insemna traseism. Daca suntem de acord ca oricine poate gresi, putem accepta ca a sari dintr-o barca intr-alta, daca frecventa si numarul salturilor sunt limitate, nu inseamna traseism, ci reorientare.

    In privinta ruperii unei aripi insa sunt in total dezacord cu dumneata. Daca ruperea aia se face inainte de alegeri (considerand „inainte” ca fiind mai apropiat temporal de momentul urmatoarelor alegeri decat al celor trecute) atunci mi se pare mai corect, tocmai pentru a putea prezenta electoratului echipa, cu traseisti sau nu, dar cu care vrei sa faci treaba. Daca insa „ruperea” se produce dupa alegeri, adica dupa ce partenerii au castigat concurand cu calul altora, atunci mi se pare inacceptabil, intrucat se perverteste astfel votul electoratului, pe care, cred, il putem considera suveran.
    Pe de alta parte nu exista nici o aripa UNPR in PSD si nici o aripa PLD in PNL. UNPR s-a format datorita unor stele de general, iar platforma lui Stolojan a aparut abia dupa ce PNL a refuzat cererea de fagocitare in PD. De altfel Boc spusese atunci ca exista „alte metode” pentru o fuziune.
    Asa ca, raman la parerea mea, ce se intampla acum e mult mai acceptabil decat ce s-a petrecut altadata.

  • Esti total pe langa subiect. Ai si amnezie dar si amesteci premeditat lucrurile. Incercand in mod perfid, specific PNL si PSD, sa manipulezi bizuindu-te pe factorul uitarea colectiva Liberal-democratii lui Boureanu (defapt nu au fost ai lui Boureanu, ci ai lui Stoica si Stolojan, doi fosti presedinti ai PNL) au plecat din PNL pentru a-si face un nou partid, PLD. Mai mult, PLD a fuzionat cu PD dupa alegerile europarlamentare din toamna anului 2006, in iarna anului 2007, dupa care PDL a fost scos de la guvernare de catre guvernul Tariceanu in primavara anului 2007. Prin urmare, cei care au plecat din PNL au ajuns in opozitie. Iar din acel moment si pana la alegerile parlamentare din 2008 mai erau aproape 2 ani!!! Traseismul de astazi nu se compara nici pe departe cu plecarile din PNL, care au avut loc in anul 2006. Si nu au nici o baza doctrinara si de morala. Imoralitatea, lasitatea, neseriozitatea si ticalosia lui Tariceanu dar si a clicii sale, prin refuzul acestora de a accepta provocarea de alegeri anticipate pentru ca alianta DA sa obtina o majoritate confortabila in parlament, lipsindu-se astfel de solutia imorala reprezentata de partidul turnatorului Felix. Tariceanu si PNL a preferat sa intre in cardasie cu PSD, avand deja experienta in cardasiile cu partidul lui Ilici. Istoria e limpede: PNL a tradat principiile de dreapta, preferand sa joace cazaciocul impreuna cu PSD, asa cum a mai facut-o si in anii 90 dar si la inceputul anilor 2000. PNL are un lung istoric al colaborationismului cu stanga retrograda, mai mult acest partid este afiliat la stanga europeana, deci n-are nici o treaba cu dreapta! PNL-ul de astazi este mai degraba continuatorul PNL-ului lui Guta Tatarescu decat continuatorul partidului Bratienilor. Pune mana pe cartea de istorie si lasa fanatismul. PNL-ul de astazi nu mai are nici o legatura cu PNL-ul Bratienilor! PNL-ul de astazi este plin ochi de turnatori (cea mai noua achizitie fiind SRS), securisti si fosti membri ai PCR. Mai mult, PNL n-a facut nimic memorabil in ceea ce priveste masurile de dreapta. pana si cota unica de impozitare introdusa in anul 2005, imediat dupa alegeri, apartine si ca idee, si ca initiativa, PD-ului de la acea vreme. iti reamintesc ca PNL NU A FACUT ABSOLUT NIMIC PENTRU RESTITUIREA PROPRIETATILOR!!!! Iti mai reamintesc faptul ca presedintele de onoare al acestui partid, MI Quintus, este un fost turnator la securitate. Asa ca despre ce PNL vorbesti dumneata? Observ ca ocolesti cu obstinatie ipocrizia, minciuna si fatarnicia tovarasului Antenescu, cel care clama isteric revolutia bunului simt ca mai apoi, arc peste timp, dupa ce infiera traseismul politic si tradarea, sa se transforme in racolator si samsar de parlamentari ai partidului pe care il califica ca fiind de stanga. Pai ce naiba face acest individ? Aduce intr-un partid asa zis de dreapta oameni de stanga/ Chiar nu vrei sa vezi incoerenta si inconsecventa acestui individ? De ce nu faci o comparatie intre cv-ul lui MRU si cel al lui Antenescu? Ai avea o imagine mult mai clara asupra celor doi oameni dar si asupra valorii acestora. Ai constata ca tovarasul Antenscu este doar un gargaragiu isteric care are ZERO realizari in viata personala, ZERO realizari in viata politica, ZERO prezente in parlament. El este omul care se culca linistit, doarme cat vrea si se trezeste cand vrea! toate aceste realitati nu te deranjeaza defel?
   Apropo de insulte, vrei sa-ti rememorez insultele adresate de-a lungul timpului de Antenescu presedintelui Basescu? Ar trebui sa ai decenta sa taci. PNL si Antonescu nu reprezinta, in nici intr-un caz, si nici pe departe, etalonul moralitatii in politica si nu numai in politica.
   Repet, esti total pe langa subiect si ocolesti prin omitere tot ceea ce ar putea fi deranjant pentru PNL si crin Antonescu. Tie chiar iti place in ce hal a ajuns PNL? Ai macar idee cati oameni de dreapta si-au indepartat in ultimii ani? Tu traiesti intr-o lume paralele si una ideatica pe care ti-ai creat-o despre PNL si despre cel care conduce, vremelnic, acest partid. Ai ajuns sa nu mai vezi nimic din ceea ce a facut si face rau acest partid si liderul acestui partid. Ceea ce este foarte grav. Inseamna ca ai pierdut contactul cu realitatea si adevarul. Lasa-i pe cei de la PDL! Ei vor deconta politic propriile lor greseli dar, ca sa fim corecti, deconteaza si o perioada de criza grava in care nu s-a aflat numai Romania, ci intreaga lume. Poti pricepe lucrurile astea?

  • Asa cum remarca cineva mai devreme, pari lovit de amnezie. Cei care au plecat din PNL (Stoica, Stolojan, Boureanu, Turcan, RF Alexandru si multi altii0 au fost exclusi din partid!!! Improspateaza-ti memoria si nu mai minti cu nerusinare! A compara ceea ce se intampla acum cu ceea ce s-a intamplat cand stoica si Stolojan creau un nou partid liberal, de data asta autentic, este o idiotenie perfecta. Pornesti in mod cu totul eronat de la premiza ca PNL-ul de astazi este un partid model (ceea ce nu este cazul) iar cel care conduce acest partid-impostor, Crin Antonescu, un model de moralitate si de bun simt. Ei bine, nu este dloec asa. Cel care infiera traseismul si tradarea in politica o practica fara emotii chiar in aceste zile. Ayatollahul de Caras-Severin (Frunzaverde) era un portocaliu mafiot. Acum este un liberal model, patriot si de dreapta. Mie-mi pare ca ai grave fracturi de logica. Ca si idolii tai de la PNL. Care una declara si altfel se comporta in spatiul public. Vorbele nu tin loc de fapte domnule draga. A spune ca esti de dreapta, PNL fiind defapt afiliat stangii europene (pentru ca liberalismul de tip european este de centru-stanga), nu este nici pe departe suficient si convingator. Faptele PNL nu demonstreaza catusi de putin ca acest partid ar fi de dreapta. Tu ai ascultat atent mesajul transmis de politicienii PNL in ultimii ani? Este unul pur de stanga. Faptul ca s-au opus cot la cot cu PSD noului cod al muncii, o lege de dreapta – asa cum recunostea pana si libertarianul Dinu Patriciu -, ofera masura si dovada ca PNL nu are nici in clin si nici in maneca cu dreapta. Pana si Ion Iliescu l-a portretizat pe Crin Antonescu ca fiind un politician de stanga. Asa ca… chiar nu realizezi ca bati campii cu retorica ta ipocrita?

   P.S Cei care au plecat din PNL si-au facut un partid nou, dupa ce au fost dati afara din partid. Cei care au plecat de la PSD (majoritatea fiind exclusi) si-au facut un partid nou. Asadar nu pricep cum te te caznesti atata sa compari merele cu perele. Esti neconvingator.

   • Floribn & George
    nu inteleg de ce ma acuzati.
    Din cate rezulta, dumneavoastra militati pentru tradare in PNL, pentru ca sunt de stanga, si impotriva tradarii in PD-L, pentru ca sunt de dreapta. Asa sa fie cum spuneti!

    • chiar asa este. am fost membru al PNL inainte de scindare. Cat timp e Antonescu presedinte nu voi vota cu PNL, pt ca nu are nici o legatura cu mine si cu ceea ce gandesc eu despre liberalism. Si pt ca este un gargaragiu patetic care s-a aliat cu securistii si comunistii impotriva carora votez decand am drept de vot. Aleluia!

 2. Cand am amintit despre ,,formele fara fond” maioresciene si despre miturile nationale din ,,Miorita” si ,,Monastirea Argesului” am facut-o nu pentru ca literatura ilustreaza ,,arta cu tendinta”, despre care bine vorbea C.Dobrogeanu-Gherea, ci pentru ca bilantul modernitatii romanesti este un esec monumental, iar criza de identitate a locuitorilor carpato-danubiano-pontici este o evidenta pentru orice observator obiectiv. Te poti supara pe un adolescent care nu stie/nu poate/nu vrea sa devina un adult responsabil? Totusi, cele patru milioane de cetateni plecati in ultimii 22 de ani din tara spun multe despre noi…

 3. Nu este o epidemie ! Este tentativă de lovitură de stat.
  Domnule Tismăneanu, ei nu se vor întoarce în neant. Doar se vor întoarce.
  Iar USL nu este dreapta, deci nici PNL.

  Manevra prin care comuniștii au reușit să câștige alegerile din Noiembrie 1946 este din nou pusă în aplicare.
  Atunci Conducător al Statului cu puteri dictatoriale era Antonescu acum este Băsescu, atunci dușmanul poporului era Partidul Național Liberal acum este Partidul Democrat Liberal, atunci coaliția uzurpatorilor Monarhiei Constituționale se numea Blocul Democrat Popular (BPD) acum se numește Uniunea Social Liberală (USL).

  Metoda prin care comuniștii de atunci au însăilat BPD este aceeași cu cea de acum pentru încropirea USL: șantajul și trădarea.

  Prin șantaj au scindat Partidul Național Liberal și au confiscat aripa Tătărescu, apoi au scindat Partidul Social Democrat Român (al lui C.D.Gherea) și au confiscat aripa Ștefan Voitec.
  Este de remarcat aici faptul că aripa desprinsă din PSDR a refuzat să accepte colaborarea cu comuniștii deoarece aceștia aveau în program anexarea Bucovinei de Nord și a Basarabiei la URSS. Această aripă s-a reunit în partidul Social Democrat Independent (PSDI) sub conducerea lui Constantin Titel Petrescu.
  Liderii care nu au trădat partidele lor au fost aruncați în închisorile staliniste și uciși acolo sau la Canal.
  Aripa din PSDR care a colaborat cu comuniștii a fost folosită de comuniști drept altoi pentru viitorul PMR devenit ulterior PCR.

  Pentru a simula democrația în fața populației comuniștii au construit prima lor Alianță Electorală: Blocul Partidelor Democrate (BPD) formată din Partidul Comunist Român, Partidul Social-Democrat (vezi facțiunea mai sus), Frontul Plugarilor (formațiunea politică a prim-ministrului Petru Groza), Partidul Național Liberal-Tătărescu, facțiunea țărănistă a lui Anton Alexandrescu, Uniunea Populară Maghiară şi Comitetul Democrat Evreiesc.

  După ce acest Bloc a câștigat alegerile cei care au condus au fost comuniștii. Ceilalți au dispărut, ca partide. Oamenii au fost dispersați fiecare după conștiința lui: unii au murit în închisoare ceilalți au prosperat pe aripile dictaturii proletariatului.

  După 1989 comuniștii deghizați în FSN-ști au continuat operațiunea de distrugere a partidelor istorice. Partidul Național Țărănesc a dispărut prin implozie fiind compromis de coabitarea dezastruoasă în Convenția Democrată cu PNL iar Partidul Național Liberal a fost divizat din nou și apoi confiscat. Aripa desprinsă, a format PDL prin fuziune cu cu aripa omoloagă desprinsă din FSN cand comuniștii au dorit să se realtoiască încă odată pe trunchiul PSD.
  Situația este tragi-comică: singurul partid care are Certificat de Naștere veritabil – PNL – lucrează în beneficiul unui partid care nu a avut niciodată legitimitate, care nu a fost înființat de la bază, prin munca migăloasă de colectare de adeziuni, prin prezentarea unui nucleu de personalități credibile din punct de vedere moral și profesional, prin formarea nucleelor locale.
  Înainte de alegerile din Noiembrie 1946 comuniștii l-au împușcat pe dictatorul Antonescu.
  După revolta populară din Decembrie 1989 comuniștii l-au împușcat pe dictatorul Ceaușescu.
  Apoi, la fel ca în 1946, au confiscat logistica PCR pentru a fonda FSN devenit, după multe șmecherii, PSD.
  De atunci și până astăzi populația a înțeles în general ce este Democrația, influența occidentală a depășit cu mult procentul de 10% de dinainte de 1989, beneficiile libertății de exprimare au condus la transformări pregnante în mentalul social, capitalul privat a început să demonstreze tuturor că este singurul care produce locuri de muncă, salarii peste medie și un nivel de viață ridicat. Justiția a început să și ea să accepte necesitatea reformării. Lucrurile se îndreptau spre transformarea României în Stat de Drept.
  Era timpul să revină în scenă comuniștii pentru stopa această catastrofă !
  Soluția era deja testată: formarea unui nou Bloc al Forțelor Democratice care să salveze țara de la Dictatură = USL.
  Iată că viitoarele alegeri din Noiembrie prefigurează o nouă victorie a comuniștilor, dirijați dogmatic din umbră de același individ aflat ultimul pe listă și conduși de formă de un procuror care a avertizat că judecătorii care au colaborat cu dictatorul Băsescu vor plăti. Dictatorul Băsescu nu va fi împușcat, ci doar suspendat. Pedeapsa cu moartea nu mai există în Codul Penal.

  Dacă Istoria se repetă într-adevăr atunci urmează o nouă dictatură. Nu va fi ”a Proletariatului”. Va fi cea mai rea dictatură din istoria românilor.
  Iar vinovați nu vor fi indivizii care formează USL, ei nu au făcut nimic ilegal. Așa e politica, te aliezi cu cine trebuie până îți vezi sacii în car, după care te dispensezi de trădători sau îi recompensezi.

  Vinovați vor fi doar românii cu drept de vot.
  Dacă revin comuniștii la putere să nu ne plângem atunci când vor impune noi anexări.
  Condițiile sunt coapte și de partea cealaltă, cea care furnizează mai întâi viscolul pentru ca noi să acceptăm, de bună voie, căldura.
  Condițiile sunt coapte și pe plan internațional. Criza financiară destabilizează societatea capitalistă, slăbește statul de drept și favorizează proliferarea ideilor extremiste.

  Dacă în 1918 condițiile internaționale au fost extrem de favorabile pentru reîntregirea neamului acest început de secol XXI se anunță extrem de periculos, mult mai periculos pentru români decât pentru celelalte națiuni europene.

  • Foarte bun comentariu. Felicitari. Din nefericire vom avea ce meritam. Este pentru prima data cand ajung sa ma bucur ca am varsta in care ce este inainte este mult mai putin decat ce am lasat in urma. Dar pentru copii si nepotii nostri viitorul se anunta foarte trist si urat. Vor avea mult de patimit. A cata generatie sacrificata ? Cei ce nu vor sa gandeasca si se lasa manipulati si anesteziati de televiziunile mogulizate, crezand in minciunile sfruntate a catorva tradatori de neam si de tara, cand se vor trezi din somnul hipnotic care le-a fost indus, vor vedea veninul si ura ce va curge in locul laptelui si al mierii la care visaza acum. Cred ei cumva ca vor trai mai bine condusi de turnatori, impostori, mafioti, lichele ascunse sub blanuri de oaie ? Ce crunta va fi ziua in care hipnoza va inceta !

 4. 1. Se sugereaza cumva ca in PDL au ramas cei buni si drepti? Cum ar fi Radu Berceanu sau Radu Ferman Alexandru, Boc, Udrea, Roberta sau EBA?
  2. Si noi cu cine votam? Asta da problema! Increderea in politicieni este mult prea scazuta. Rezulta si de aici ca nu avem democratie, avem mai mult un fel de dictatura a coruptiei prin rotatie, avem si anarhie bazata tot pe coruptie (acum poate sa vina si d-l GHINEA sa spuna ca avem (sau vom avea) fascism, nu ar fi prea departe de adevar! )

 5. in 2009-2010, 53 de parlamentari au trecut de la Opozitie la Putere. 35 la UNPR si 18 la PDL.
  in 2007-2008, PNL a pierdut cam o treime din partid in favoarea PDL. filiale intregi au trecut la PDL (Suceava, Dambovita, Teleorman, Neamt). prin traseism politic, Romania a fost condusa de PDL timp de 3 ani.

  a scris oare atunci domnul Tismaneanu vreun articol atunci care sa infiereze dezertarea, traseismul, lipsa de principii?

  nu este normal acest traseism, nici dintr-o parte, nici in cealalta parte. dar nici nu este normal sa privesti morala in politica doar cu ochelari portocalii. ma intreb, care mai este credibilitatea purtatorilor acestor ochelari?

 6. In cazul PDL-ului e vorba de un exod ceva mai special; multi dintre noii pdlisti migratori aveau o vechime mare in partid(Frunzaverde, Filip, Valcov si altii mai putin cunoscuti), neparasindu-l nici in perioadele negre de opozitie, cind PSD parea de neinvins. Ce s-a schimbat acum?
  Hilar e faptul ca odata cu intensificarea dezbaterilor(inutile) despre ideologii/doctrine din ultimii ani, traseismul a crescut si mai abitir.

  Pdlistii merita cu virf si indesat tot ce li se intimpla, lectiile de morala/vaicarelile ipocrite ii fac si mai ridicoli. Daca vor disparea, macar sa o faca cu demnitate.

 7. Daca am sta sa rememoram dezertarile… ne’am reaminti si de Partidul Democrat, cum a tradat un trandafir din trei, si de o factiune a partidului liberal (Stoica si … am uitat cum il cheama pe fostul prezidentiabil si nu imi pare rau), si de o halca buna din PSD redenumita repede UNPR. Daca este sa identificam o perioada de exod… nu stiu daca 2012 este varful de „pasarica muta’ti cuibul”.

  Transigenta politicienilor romani este notorie. Or, este cunoscut ca din tradatori nu poti face o armata cumsecade. Nici o armata din lume nu foloseste tradatorii. Cine a tradat poate sa mai tradeze.

  Cat despre absenta rusinii… ar fi nefiresc sa avem acum aerul ca am deschis dulapiorul de portelanuri si am descoperit un elefant. Absenta rusinii este un job description pentru acesti oameni politici. Iar aici PDL-ul trebuie sa recunoastem ca a concurat foarte serios PSD-ul care pana in 2004 era lider in grosimea orazului.

  Studiind insa perioada comunista putem avea o detasare fata de aceste tradari. Oameni care afirma ca au avut o metanoia, disidenti care aduc o cunoastere din interior cum ziceati de Ileana Vrancea de pilda desi cel mai simpatic exemplu mi’este redactorul emisiunii „Occident 86” … nu mai ii retin numele, ceva cu M… Macri poate? D-zeule ce fiere varsa el in emisiunile lui despre occidentul in putrefactie… si pana la urma a ales libertatea. Urma scapa turma, nu?

  Asadar, cu o perspectiva istorica… as privi mai detasat unul din multele exemple, mult prea multele exemple in care de dovedeste ca romanii nu prea au principii si nu prea sunt dintr’o bucata. Nu putem sa ne revotam prea mult in acest sens pentru ca nu are rost sa reincepem crearea unui „om nou”. Trebuie sa lucram cu materialul clientului as zice.

  Eu… inca mai cred ca nu poti face politica daca nu ai niste principii puternice care sa te anime. Eu inca mai cred ca politica nu poate exista prin sine ci trebuie fondata pe o baza de valori morale in primul rand, apoi pe principii si pe intelegerea grijilor pe care oamenii le au.
  As folosi o dihotomie des intalnita acum un secol: avem prea putini oameni politici si prea multi politicieni.

 8. Sa rememoram metamorfoza hidoasei hidre (sic!):

  PCR > FSN > PD + PDSR > PD-L + PSD

  Cine a inceput traseismul? Cine l-a perfectionat? Numitorul comun este FSN aici.

  Nu pot sa nu ma gandesc ce se va intampla cand PD-L va deveni minuscul si fara semnificatie pe scena politica, probabil dupa viitoarele alegeri, iar Traian Basescu isi va fi trait traiul si consumat deja malaiul, cine va mai fi obiectul admiratiei dvs.? Ma roade curiozitatea… recunosc!

 9. Dle. Tismaneanu, avem de-a face cu cea mai crasa nerusinare, si nicidecum cu o simpla si aproape nevinovata „absenta a rusinii”!!?

 10. Conduita multor oameni din Romania insa mai ales a majoritatii politicienilor a incetat demult sa se supuna legii bunului simt – si aceasta pentru ca nu au existat nici un fel de consecinte sau repercursiuni din partea societatii civile, a comunitatii. Deci haideti sa nu mai folosim argumentul rusinii in privinta actiunilor contemporanilor nostri politicieni bastinasi.

  Uneori, si doar pentru unii cu mai putina influenta, conduita se supune legilor juridice. Insa vad – cel putin in cazul amenintarii premierului cu moartea, facuta in mod public – ca nu lipseste doar rusinea, ci si aplicarea legii.

  Asadar, chiar daca s-ar da o lege care sa impiedice pentru o anumita perioada de timp acceptarea unuia plecat de la un partid, atata vreme cat nimeni nu ar impune aplicarea legii nu vad de ce politicientii nu incalca-o. Din rusine?

 11. Stimate domnule Tismaneanu, avand in vedere ca acest articol se vrea (asa mi se pare mie, poate ma insel) a fi un articol impotriva traseismului si traseistilor politici in general si nu impotriva unuia sau altuia dintre partide, va rog sa copiati aici si un link cu articolul similar pe care cu siguranta l-ati scris in momentul in care migratia era in sens invers, spre UNPR sau PDL? (de exemplu actualul ministru Berca este fost PNL-ist).

  Sau articolul despre cum a incercat dl Traian Basescu sa destructureze un partid autentic, PNL-ul (prin aripa Stolojan etc) absorbindul intr-o miscare adoctrinara care migreaza de la stanga la dreapta dupa cum bate vantul, provenita din FSN si care momentan clameaza apartenenta la dreapta ideologica plafonand la numai 15% restituirile pentru fostii proprietari abuzati de comunistii atat de „iubiti” de catre dvs.

  Sau articolul in care evaluati faptul ca in 2009 guvernul PDL a fost trantit prin motiune de cenzura pentru ca nu detinea majoritatea parlamentara care a fost asigurata apoi de catre dl presedinte prin tradari, contrazicand vointa democratica a electoratului manifestata la alegerile din 2008.

  Si in general, puteti afisa un link la orice articol care ne-ar putea face sa credem macar pentru o secunda ca aveti o urma de obiectivitate in ceea ce scrieti si nu sunteti 100% tributar propagandismului pentru actuala putere. Un articol in care o „crima” comisa de cineva din actuala opozitie nu este un fapt abominabil in timp ce aceeasi „crima” comisa de cineva de la putere este „reforma statului, un act curajos si patriotic, de aplaudat etc”.

 12. Nu aveti dreptate deloc.
  Dar sunteti sincer dedicat crezului Dvs.
  Si cred ca sinceri sunt multi dintre cei care au postat …
  …de exemplu forumistul ”Mos Ion Roata” care este clar ca sufera cumplit…
  *
  Eu m-am imunizat cam pe la jumatatea mandatului Conventiei Democratice
  cand am bagat de seama ca din pacate nici vorba de INGERI in tabara
  non-iliesciana
  ceea ce punea in discutie si ideea ca PSD ul ar fi chiar salasul exclusiv al demonilor.
  *
  Odata dumirit nu am mai luat-o asa de in tragic ”catastrofa” din 2000
  si bine am facut pentru ca in ultimul mandat al lui Ilici am intrat
  in NATO si am facut pasi majori spre UE.
  Acea ”catastrofa” …a fost foarte, foarte asemanatoare cu ”catastrofa” care
  se intrevede.
  Totusi daca in utimul sau mandat , venit fiind pe cai mari, Iliescu
  nu ne-a intors la comunism , cum ar putea-o face acum
  cand , admitand povestea cum ca el e inca la butoane, va avea de impartit puterea
  fifty-fifty cu PNL ul ?
  *
  Sper sincer ca liderii USL sa citeasca articolu Dvs si
  sa isi tempereze ”pragmatismul” racolator de indata ce isi vor atinge obiectivu imediat.
  Mai sper ca vor face si cuvenitele ”epurari” de indata ce acest lucru va fi posibil,
  adica de indata ce numitii plimbareti nu vor mai beneficia de alternativa
  trecerii ”la Basescu”.
  *
  Pentru ca urat lucru e primirea traseistilor, dar sa fim seriosi…caraghiosacul
  lui Piedone hopa-hopa se poate repeta si cu oricare PDL ist dezertor
  care daca s-ar reintoarece in PDL ar fi primit ca un erou….
  *
  Cel mai mult cred ca gresiti prin ignorarea imprejurarii ca
  aceasta saptamana a nerusinarii are loc dupa 8 ani de mandat
  al lui Traian Basescu…oare dansul nu are nimic a-si reprosa ?
  *
  In rest timpul sterge mahnirea , iar eu de fapt asta vreau sa va comunic,
  ca mi-a placut enorm sintagma ”burtaverzi si frunzaverzi”

  Daca exista un Dumnezeu al pamfletarilor ar trebui ca ea
  sa fie candva turnata in litere de aur pe fatada
  Casei Poporului.

 13. Domnule Tismaneanu,
  Respectul de sine ,loialitatea ,demnitatea sunt trasaturi de caracter ce se formeaza in familie si scoala. De 22 de ani ne batem joc de scoala,familiile sunt bulversate de situatia economica din tara ,tineretul de valoare isi cauta loc de munca oriunde numai in Romania NU.
  Intelectualii ramasi in tara sunt marginalizati de HAITELE DE HIENELE ce controleaza majoritatea economiei tarii atit cit a mai ramas.
  Azi cind vrei oameni loiali,de caracter, indiferent de partidul din care fac parte ,cred ca esti rupt de realitate. In 22 de ani s-au dezvoltat instinctele de turma ,s-au dezvoltat retelele mafiote, nemureala ,nepotismul ,clientelismul si odata cu ele ca rezultanta- traseisti sau curvele politice.
  Menajindu-i gasind expresii mai elegante nu facem decit sa-i scoatem din decorul caragialesc
  in care evoluiaza viata politica din Romania.
  Cred ca doar generalizarea crizei in Europa si intoarcerea generatiilor tinere care azi muncesc
  pe afara vor avea forta sa curete mizeria din politica romaneasca ,ei vor avea taria sa le ia de gulere pe aceste hahalere si haimanale .
  Pierdem timpul tratind rind pe rind cite un circar ,in Romania este pandemie politica si tratamentul trebuie sa fie radical ,adica de ERADICARE.

 14. Priviti lucrurile unilateral (ciudat). Faptul ca pleaca un parlamentar PDL fara constiinta din partidul pe care il reprezinta este condamnabil si sint de accord cu dv. Dar, cum a ajuns el la mandat? Pe cine reprezinta el? A cumparat mandatul cu un kg de ulei si nu-i pasa de alegator, a platit pentru asta. Fenomenul are radacini adinci prin schimbarea valorilor morale in perioada comunista. Aparatul de manipulare securist stie cum sa impuna un candidat, stie sa manipuleze masele. A invatat asta avind in partidul comunist analfabeti, agramati, oameni cu orizont marginit pe care trebuia sa-i faca prestanti.(nu intimplator Ceausescu au fost la dineu cu regina Angliei si alte fete incoronate)
  Dl Tismaneanu aveti vreo analiza a mijloacelor prin care securitatea dupa 89 a reusit sa influenteze societatea romaneasca in interesele ei? Ma refer la intoxicarile informatice din perioada preelectorala sau strategiile pe termen lung prin care si-a mentinut structurile si beneficiile in varii domenii ale societati romanesti.
  Acesti parlamentari nu sint reprezentantii poporului si nu reprezinta interesele tari. Mai putini , dar mai buni da, mai morali, mai patrioti. Unde sa-i gasim? Cum sa-i promovam? Cum sa eliminam neghina de griu? Asta este datoria intelectualului, a sociologului sa insanatoseasca o societate bolnava.

 15. Deci Romania redevine o dictatura comunista unde toti cei care au incercat sa implementeze niste reforme vor fi exectuati, proprietatea privata confiscata, etc?

 16. Dezbracand clasa politica de toate invelisurile cu care-si acopera adevarata fata,descoperim ceace cu greu reusim sa admitem in forul nostru interior,adica faptul ca santem un popor de nimic,care nu suporta regulile ,buna cuviinta si in special lipsit total de onoare,ceace se dovedeste prtin actiunile clasei politice ,care este emanatia votului nostru.Cei putini”rara avis”oameni buni ,capabil si cu adevarat patrioti ,sant balacariti si exclusi din societatea pe care au formatato aceste lichele cu mentalitate bolsevica.Si atunci apare intrebarea fireasca „noi cu cine votam”?

 17. Sunt multe pareri.

  Ceea ce mi se pare ca ne reprezinta ca natie este usurinta cu care acceptam „plecarea capului” ca sa nu fie taiat de sabie. Pe de o parte sunt traseistii care fug din barca, pana la un anume moment este spiritul de conservare pus la incercare, si mai apoi este usurinta partidelor de a accepta astfel de persoane in dorinta de a strange mai cat mai mult, fara sa existe un discernamant al calitatii. Sa fie multi si toti ai nostri!!!

  Orice as scrie toate ramane la locul lor, asta este clar.
  Traseismul nu este de ieri de astazi si oamenii cu verticalitate de invingatori sau de infranti nu prea sunt multi.

  Asta confirma inca odata de ce a fost usor de castigat o Romanie de catre comunisti si mai ales de ce nici pana acum unii nu au plecat de la „butoane”.

  Mult succes, cu bagajele pregatite – fie de urcarea la tribuna, fie de plecarea!

 18. Cum n-avem filantropi, trebuie incurajata traditia ca, ori de cate ori un ales isi schimba partidul, sa doneze doua-trei salarii bibliotecilor publice, trebuind a se colecta de la marii capitalisti 2-3 miliarde euro, achizitionându-se carte occidentala universitara serioasa, materiale multimedia recente si soft didactic, restul reabilitarii privind digitizarea intregii prese vechi, incepând cu cea din intervalul 1912-1962.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro