luni, ianuarie 17, 2022

De Ziua Europei…

Azi e ziua Europei. Cata lume mai stie asta ? Putina, zic eu, comparativ cu anul 2006-2007 cand toata lumea vedea in Europa, salvarea absoluta. In conceptia poporului, Europa era lapte si miere si odata ajunsi acolo ne puneam si noi la masa bucatelor. Dupa 6 ani de la aderare, Romania nu a reusit inca sa se integreze in Uniune si tine cu greu pasul cu celelalte tari din Europa. In majoritatea clasamentelor negative, realizate de organizatii internationale, Romania ocupa ultimul loc. Investitorii ne ocolesc, infrastructura lipseste, fondurile europene nu au fost absorbite, medicii pleaca in Vestul Europei, privatizarile au fost un esec, reforma din administratie nu s-a facut niciodata, invatamantul e intr-o continua schimbare de forma fara fond ; iata imaginea dezolanta a Romaniei dupa 6 ani de membra a UE.

Investitii Straine

Romania nu merita sa intre in UE, cum nu merita sa intre nici Bulgaria. Faptul ca am devenit membri in 2007 se datoreaza intereselor economice, pe care marii agenti economici din Vestul Europei il aveau pentru o noua piata de desfacere. Cu toate acestea lipsa investitorilor straini din prezent, are un impact negativ asupra dezvoltarii economice. Ce era de dat si la oferta, s-a dat ! Situatia politica instabila din trecut a speriat investitorii si se pare ca si acum acestia nu se incumeta sa apara in Romania. Un raport al World Bank, arata ca fluxul de investitii straine a scazut semnificativ si in mod constant din 2006 incoace, cu toate ca deveneam membrii UE in 2007. Conform Financial Times, pentru moment interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut. Atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor sustine aceasi sursa.

Infrastructura

Una din conditiile de baza pentru atragerea investitorilor straini este infrastructura. Infrastructura este o conditie de baza a dezvoltarii economice. Aceasta, lipseste cu desavarsire in Romania : avem doar 332 de km de autostrada. Nu avem autostrazi, nu avem bani, nu accesam fonduri dar, paradoxal, infrastructura romaneasca a inghitit in ultimii ani miliarde de euro. Iar cand se construieste, se construieste prost. Doar doi ani este garantia pentru o lucrare. O explicatie uluitoare a fost data de Dan Sova cu cateva saptamani in urma : « In Romania, nu se fac autostrazi pentru ca licitatiile pentru alegerea constructorilor dureaza cu anii ». Programul Operational de Transport a fost unul din PO-urile cheie, insa acesta a avut cea mai slaba absorbtie. Bugetul sau pentru perioada 2007-2013 a fost de 5.7 miliarde euro, doar 6.46% fiind absorbit (plati facute de la Comisia Europeana).

Fondurile Europene

Anul trecut scriam intr-o analiza ca dezastrul fondurilor europene se datoreaza corupţiei în achizitiile publice, conflictului de interese si incompetentei autoritatilor de management, factori ce au dus la blocarea banilor europeni de catre auditorii UE. Ultimul raport al OLAF-ului, (Oficiul European de Luptă Antifraudă), situează Romania, pe primul loc în Europa, in fata Germaniei si a Italiei, cu 225 de cazuri de fraudă cu fonduri europene si doar 23% dintre dosare s-a ajuns la condamnari. Romania ocupa locul 27, ultimul, la absorbtia de fonduri europene, conform unui studiu realizat de Societatea Germana pentru Cooperare, cu un procent de 20% a ratei de absorbtie.

Sanatatea

Spitale in faliment, sali de operatie inchise, medici descurajati, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente cumplit de scumpe. In Romania, sistemul sanitar e in colaps. Ceea ce se intimpla astazi in spitalele de la noi se datoreaza in mare masura lipsei de strategie si de viziune a unor directori, pusi probabil in acea functie din motive politice si mai putin de competenta manageriala. Migratia tinerilor medici si a personalului din sanatate in tarile din Vestul Europei e un alt motiv. Iar cel de-al treilea motiv este bugetul : Romania se situeaza pe ultimul loc in UE, cu 5,6% din PIB alocat pentru sanatate in anul 2009, bani care de multe ori nu ajung pentru a-si plati datoriile catre furnizorii de medicamente si servicii medicale.

Privatizari

Privatizarile din Romania au esuat în proportie de 80%, a declarat luna trecuta Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi. Conform acestuia PIB-ul Romaniei trebuia sa fie de cel putin trei ori mai mare decat in prezent. Din pacate in Romania au disparut industrii care au fost competitive cu exporturi de peste 80-90%, dansul dand vina pe acordurile cu FMI. Poate vina trebuie cautata in alta parte, chiar in ograda guvernatilor din diferite perioade, care si-au pus acolitii politici in functii de conducere, pe salarii mari, negljand managementul eficient. In 2012 de exemplu statul miza sa castige din privatizari in jur de 1 mld. euro, dar a obtinut doar 37 mil. Euro.

Administratie publica

Ultimul raport SAR arata ca banii din investitiille publice in diverse proiecte sunt o sursa majora de coruptie şi favorizeaza clientelismul, golind bugetul de fondurile necesare pentru investitii mai utile, precum cele din domeniul sanatatii si educatiei. Actualul sistem administrativ permite o distribuţie clientelara a fondurilor de stat si duce la o slaba capacitate de administrare, neperformanta conform raportul EFOR din 2013, care trasa o harta a clientelismului romanesc. In unul dintre articolele din trecut scriam ca Romania inca sufera de o guvernare proasta pe toate palierele administratiei : local si central, lipsita de competenta si transparenta, generatoare de birocratie si fapte de coruptie.

Invatamantul

Scoala romaneasca produce tampiti sistematic si la toate nivelurile scria Mihai Maci intr-o serie de articole care prezinta starea de fapt a sistemului de invatamant. Motivele sunt nenumarate : de la subfinantarea sectorului si salariile mizerabile pana la nivelul slab de pregatire al cadrelor didactice si curricula neperformanta, de la cultivarea conformismului intelectual la gravele deficiente de proiectare chiar din clasele primare. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, afiseaza pozitia Romaniei pe ultimul loc intre tarile din Uniunea Europeana, in cadrul invatamantului pre-universitar, iar in domeniul universitar nici o universtate romaneasca nu se afla in top 500 mondial. In ultimii 15 ani peste 65.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamnt. Defectul fundamental al sistemului de educatie este ca el a ramas incremenit in paradigma sa anterioara, in timp ce in Romania a devenit membra UE, subliniaza Marian Stas, profesor la Harvard Kennedy School

Am insirat mai sus unele dintre problemele cheie ale Romaniei. Nu vad ce legatura are Europa cu ceea ce am scris mai sus. E de vina Europa ca nu cream facilitati si politici fiscale avantajoase pentru investitori ? E de vina Europa ca nu suntem in stare sa ne construim autostrazi sau ca furam cu nerusinare fondurile europene ? Cu ce e vinovata Europa ca sistemul nostru administrativ este neperformant avand inca metehne comuniste ? Singura noastra sansa este ca suntem mebrii ai UE si ca din ultima declaratie a lui Barosso, se pare ca Europa va deveni federala in cativa ani. Probabil aceasta va fi singura oportunitate pentru viitorul Romaniei : sa faca parte dintr-o constructie federala, puternica, o uniune politica, economica si fiscala.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „Romania nu merita sa intre in UE” FALS! Cetatenii romani nu merita sa intre in UE . Nici acum, si nici peste 500 ani. Cel putin cu creaturile si caricaturile ce au cetatenia romana) – Cand spunea Bismark ca “romanilor nu cai ferate le trebuie, ci bice si cravase pe spinare …”, stia neamtu’ de ce si pentru ce. Si presedintele stie ceva, dar nu o spune direct, frans : „bai hotilor, nu aveti ce sa cautati cu apucaturile acestea in UE”.
  Cati romani (si firme romane) au contractat credite ?
  Cati romani s-au plans de clauze abuzive?
  Cati si ce au castigat?
  Care este valoarea creditelor restante? Dar a celor nerambursate ?
  Pai bine mai romanasilor, de ce le-ati mai contractat?

  Si atunci, ca si acum, era vorba de investitii straine in Ro, si de neplata datoriilor de catre Ro.
  Si atunci, ca si acum, ceva nu mergea.

  Istoria a dovedit ca atunci nu mergea din cauza functionarilor, care daca nu erau prosti (selectati fiind), erau : corupti, coruptibili si corupatori.

  Oare acum (probabil ca si atunci), cine sa fie oare de vina ?
  – sistemul?
  – elementele sistemului ?
  – relatiile dintre elemente sistemului ?

  Multitudinea de dosare OLAF / DLAF arata ca este vorba de fapte savarsite de romani (de-ai nostri, iar nu de tiganii care … ne fac tara de ras) . Doar o parte dintre cei ce au concurat in mod efectiv si real la aceasta reputatie. Partea ce a fost prinsa; partea ce a fost la vedere .

  Suntem in stare sa ne mentinem in club cu astel de oameni? Si de noi depinde …

  Dle. Gratian Mihailescu, cercetati dosarele fonduruilor SAPARD, si vedeti in perioada 2004-2005 care este procentul de bani returnati, a celor ce au obtinut fondurile (cu nume sonore gen Campo.., cu cateva mil de euro). Surprinzator, 100 % . Audiati la DLAF! Este vreo unul condamnat ? Nu ! Dar dnii de la DLAF ce erau in acea perioada de 2010 – 2011 la anchetele si strategia DLAF, pe unde mai sunt acuma? Pe la Trier la studii … . Studii de ce ? De caz ?

  Uite, ma uit pe site-ul Judecătoria SECTORUL 2 si vad o hotarare : „…condamnă inculpata I.M.I. la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente inexacte care are ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Admite acţiunea civilă şi obligă inculpatii în solidar cu parţile responsabile civilmente SC E 2000 SRL şi SC AMC C. I. SRL, la plata sumei de 574.875 lei către partea civilă MINISTERUL ECONOMIEI, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI – Autoritatea de Management pentru P.O.S.CCE, cu titlu de despăgubiri”.
  Pai, astia sunt ultima veriga dintr-un intreg lant trofic de fabricare de documente inexacte, documente ce au fost folosite pentru procurarea de fonduri europene, sau sa creeze aparenta acestei justificari, in vederea procurarii unor astfel de fonduri.
  Dar cei care le-au furnizat documentele eronate (birotica, programe, consultanta, … etc.), cei care le-au turnat cerneala in stilou, ca sa faca inexacte documentele, astia pe unde sunt ? Instanta in virtutea rolului activ, ce a facut ? Vajnicul MPR ce a facut ? Au extins procesul penal la alte acte materiale, la alte fapte sau la alte persoane? Au facut macar un recurs, de ochii prostimii? Macar sa fi tremurat un pic , … asa . Dar firmele acestea ce au beneficiat (nelegal) de credite, si care au intrat repejor in falimebnt / dizolvare, ce datorii au lasat neplatite la stat? O fi fost si evaziune? Asss ! Pusche-ti limba … Criza (de nervi) e de vina (asta e misto! MPR Trib Ag a scos-o la o inselaciune cu instrumente de plata de fo’ 200.000,00 lei – iar judecatorul a imbratisat-o; asa imi place sa-i citez …).
  Sa iti mai dau cateva exemple ?
  Hai ca iti mai dau !

  Ca si atunci, acum tot slujbasii Statului (platiti cu salarii grase, scutiti de taxe, de impozite, de CAS, de CASS, cu credite cu dobanzi de 3 %), sunt cei ce fac ca legile sa fie aplicate rau, ca relatiile dintre elementele sistemulul sa fie nefunctionale, ineficace, ca sistemul sa fie perceput ca ineficinet, lipsit de siguranta, … etc.

  P.S. Mai are MPR Trib Ag o fraza dureroasa „penalitatile ce sunt incluse in biletele la ordin, nu constituie obligatii de plata in dreptul roman … „. E totala ! Indicati-mi ceva sa va descarc rezolutiile ca sunt mortale (oricum li s-a cerut copia dupa dosar ca fie prezentata in urmatoarea sesiune Advocay … . Nici pana acum nu au dat nici un raspuns; de trei luni … act de justitie european).

  • Giorgel, te rog! Nu jigni intrg poporul – „toti cetatenii romani”, doar pentru ca aparatul administrativ nu isi face treaba!
   Omul de rand are dreptul sa aiba EXACT aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni ai UE atata timp cat isi plateste taxele si impozitele si cumpara din magazinele „lor” si lucreaza in fabricile „lor”!
   Integrarea in EU trebuia probabil sa se faca prin crearea de institutii administrative cu reguli foarte clare. Daca asta este problema, atunci sa se rezolve cu un set clar de reguli! Atata timp cat sunt reguli ferme si clare, romanii le respecta (vezi cei de „afara” care s-au integrat excelent). Se vede exact ca „sandramaua” scartie nu la cetateni ci la Administratie, Reguli si implementarea lor!

   • Dragul meu Stefan, (da-mi voie sa iti spun astfel) :
    – „iertarea si tacerea cer noi pacate” – asa incat, tacand incurajezi si incurajand inseamna ca cel ce savarseste pacate si le va inmulti. Ba chiar se va crede (la inceput) un zmecher, iar dupa aceea un mic semizeu, pentru ca in final sa se creada Demiurgul insasi. Nu are sens sa te intreb (in sens nietzsche-ian – „Asa grait-a …”) : ce va face un nebun dandu-i un ciocan in mana; doar vreau sa fii sigur ca nu va indrepta tabla la masini, si nici nu il va face pe dulgheru’ . Pe cale de consecinta (cum zic unii), toti suntem de vina; unii prin facere (savarsire) si uni prin neluarea de masuri (nonfacere), fie chiar si un simplu strigat in pustiu. Ma duce gandul (vorba Elenei Udrea) ca nestrigand, sunt si ei partasi la incalcarea regulilor, daca nu cumva sunt si ei niste mici incalcatori de reguli, mai mici sau mai putin importante. Sunt si unii care se abtin sa faca ceva ;
    Fara sa vreau, imi vine in minte un fragment din relatarea istorica a maziliri lui Constantin Brancoveanu (care a facut multe pt. romani, ca si pentru sine), cand aruncata fiindu-i naframa mazilirii pe umar, era dus de cca. 20 turci, printr-o mare de romani, la Dunare. O babuta a spus (asa, ca pt. ea) „oh saracul de el, ca era tanar”. Nimeni nu a miscat un dest’, desi erau o multime, fata de 20 de turci. Spectacolul era totul .
    Tot fara sa vreau, imi vine in minte un fragment din relatarea istorica de dupa executia a lui Antonescu (figura excelent redata de Tesu Solomovici, prin contrast), cand seara, reprezentantii partidelor istorice s-au intalnit „de urgenta” la cate un ceai si au comentat indelung evenimentul zilei .
    Si atunci, ca si acum, nimeni nu a facut nimic, nimeni nu face si nici nu va face ceva.
    Ma intreb cumva daca revolutia din 89′ au facut-o romanii, sau altii au fost protagonisitii, actorii, regizorii si scenaristii, cunoscand bine din istorie, ca noua nu ne pasa de noi insine. Si la cati rusi, maghiari, … etc. se scrie ca au fost in tara, astia puteau linistiti sa faca o revolutie, sau pseudo-revolutie .
    – FALS Stefane ! Nu de : institutii administrative (cu reguli foarte clare), nu de seturi clare de reguli, nu de reguli ferme si clare au romanii nevoie. Nu de respectarea regulilor si a institutiilor au nevoie, cum nici de Administratie, Reguli si implementarea lor trebuie sa i doara pe romani.

    Reguli, proceduri, instituti si administratii avem destule.Oamenii din aceste sisteme, din aceste modele sunt problema, ca si cei ce ii selecteaza si ii supravegheaza pe acestia .
    Modul cum se aplica regilile (abuziv, discriminatoriu, … etc.) sunt probblemele noastre.
    Pai daca saracu’ „vecinu’ ” = presedintele CJ Arges (ce Dumnezeu am si eu cu judetul asta?) facea infarct dupa infarct, la fiecare arestare sau audiere, cum de l-a lasat partidu’ (lu’ Mucles) sa candideze? Nu au tinut si ei un pic la sanatatea lui, sau la bunul mers al partidului?
    Pai cum sa ai incredere in niste judecatori care se cred niste mici semizei, cu perspective demiurgice, care se chinuie sa iti arate ca ce vezi negru. este alb, si ce este alb, este negru?
    Pai cum sa nu iti sara sangele in creier, cand vezi ca imediat se implinesc 5 ani de cand 10.000 de carnete de sofer au fost date de-aiurea (ptiu! tot in Arges) si la cei care nu stiau sa scrie, si la ce care nu vedeau, nu auzeau, … etc.
    Si apropos, in cele 2500 de pensionari pe spaga la CASS Alba sau in zecile de mii de pensionari anticipate pe caz de boala (evident fara nici un suport, orbii conducand BMW X 5 sau 6, dupa caz, iar surzii ascultand linistiti muzica house), tot institutile, administratia si regulile sunt de vina? Cati medici care au pus botu, vazuta-i la parnaie ? Cati lucratori de la CASS sau de la Primarii ai vazut inchisi ? N I C I U N U L !
    Procuroarea aia de la Bv, cantindata la CSM cu sotul emitent de file cec in fals, scapat fara condamnare, tot cu sistemul, regulile si administratia a rezolvat-o? Sau cu oamenii ?

    PS Cum te simti cand cand stii ca o judecatoare din Ro s-a dus la Bansko in Bg, a injurat, scuipat si palmuit politisti, si sanctionata contraventional, fiind CSM -ul o mentine inca in functie si nu i divulga numele. Cum dracu’ sa scoti capu’ in lume cu gradina asta zoologica in spatele tau? Ce ai raspunde daca te-ar intreba aia din afara? Eu sunt din Ro, dar nu prea sunt din Ro ?
    Cum te simti cand Ponta si Sova au plecat in 2011-2012 cu cate 8,5 mil euro onorarii de avocat, de la Complexul Oltenia,au facut misto de prapaditu’ ala din CA (de la PDL) si acu’ vor o ancheta a corpului de control al primului ministru sa analizeze cauzele ce au dus la dezastru. Pai cand au plecat cu purcoiul de bani acasa, nu s-au gandit ca ala e bugetu’ complexului pe 10 ani ?

    Sa mai continui Stafne, sau sa (e)migrez?

    Si un citat al consilierul președintelui Carter, domnul Schlessin-ger Arthur Jr., un istoric cu o filozofie liberală, ce a făcut un comentariu la T.V. care suna astfel : “țările din sud-estul european nu posedă resurse naturale și ca atare nu ne interesează din acest punct de vedere. În schimb din cauza sărăciei din această zonă, datorită lipsei resurselor naturale, această regiune este supusă instabilității politice,sociale și rivalităților etnice și de aceia este de dorit să rămână în continuare în zona de influență a Uniunii Sovietice, care dată fiind vecinătatea, are posibilitatea de a menține pacea. Singurul motiv pentru care suntem interesați în această regiune, este pentru că, datorită suprapopulării permanente, este singurul rezervor de emigrație din rasa albă,existent în lume”. Dixit !

    • Suntem un popor de abuzati! Din mosi-stramosi. Nu ne putem salva din interior pentru ca nu stim cum. Niciodata nu am facut-o (salvarea din interior) si nici nu stim cum sa o facem in viitor. De aceea, pentru mine intrarea in UE mi-a permis sa vad normalitatea. Si normalitatea presupune drepturi egale pentru toti cetatenii. Desigur, ni se da, dar bagatul in traista tot noi trebuie sa il facem.
     Educarea atitudinii? Poate dupa vreo 2 generatii de neabuzati. Dar cine sa ii educe pe cei tineri?

     Gandeste-te la Romania si la poporul roman ca la o femeie batuta si abuzata in copilarie. Care a fost luata aproape fortat intr-un pension de domnisoare unde regulile sunt aproape subintelese, nu mai sunt impuse cu forta. Psihologii ne spun clar ca o persoana abuzata cauta inconstient abuzuri si va aproba inconstient abuzuri chiar daca va spune ca nu mai poate. Nu te poti integra fara terapie!

     In acest sens am spus de reguli clare si precise. Desigur, ca orice abuzati, acceptam toate mizeriile fara sa cracnim (ai enumerat foarte putine). Speram sa ne taraim pe langa ele, sa supravietuim intr-un fel sau altul. Dar asa am facut-o de cel putin 500 de ani si nu avem lectia demnitatii si nici de la cine sa o invatam.

     Poporul roman face ce poate mai bine, doar supravietuieste si nimic mai mult. Nu a mai evoluat si nu mai evolueaza de foarte mult timp. Suntem tot in Evul Mediu, chiar daca ne bucuram de tehnologia secolului 21.

     • Nu cumva avem mania persecutiei (a abuzarii), Stefan ?
      Sau, nefiindu-ne suficient ca ne-am abuzat, noi intre noi, acum tipam in gura mare (ca sa ne auda tot mapamondul), ca ne abuzeaza si altii. Altii, care discret incearca sa ne mai dea un calmant, ceva …, o acadea . Poate tacem naibii din gura ; poate ne mai linistim; poate ne mai trece un pic .
      Circari (si nici aia de o buna calitate) !

      • Nope, nu avem mania persecutiei. Doar ne incadram in tipar. A, de fapt avem multe manii, nu numai a persecutiei. Da, circari!

    • Sincere felicitari, draga giorgel (sper ca-mi permiti sa-ti spun astfel, pentru simplul motiv ca CHIAR mi-esti drag)!

     Si asta pentru ca spui lucrurilor pe nume, in timp ce majoritatea teoretizeaza si isi afiseaza cultura scriind „versuri”, desi nimic nu au a spune.
     Sau pentru ca dai exemple care nu pot fi contestate, deci interlocutorii nu pot sa se ascunda in spatele sofismelor pentru a le respinge.
     Si in fine, pentru ca propui solutii in loc sa te limitezi la vaicareala tipic mioritica.

     O singura observatie am: nu te mai intreba cine a dat lovitura de stat din ’89, se stie deja!

     • Daca vrei sa spui ca este Iliescu, scuza-ma, dar asta e prea prost ca sa mearga singur pe strada; daramite sa angajeze in lupta 60.000 de revolutionari.
      De altfel, daca vei intreba pe cei batrani cum e cu dizidenta lui (in PCR), si de ce a fost el inlaturat ca prim secretar al jud. Iasi, ti se va spune (fara gres) ca intr-o teleconferinta, intr-o dimineata de vara, cu soare si aer curat, Ceausescu solicita (ca de obicei) sa i se comunice suprafata arata, stadiul lucrarilor si productia de grau (ca de grau era vorba). Si Iliescu i tragea cu sinergiile trecutului, cu invatatura, … . Ceausescu o tinea pe a lui : ce ati facut, de ce ati facut si ma ales cum ati facut sa ajungeti aici ? As! Iliescu incepea cu metafizica si …litorisul, cu tezele, cu … .

      PS trimiteti-l dupa o paine odata, si vedeti cand si cu ce vine inapoi . Asta nu a fost in stare sa isi programeze si sa isi ordoneze propria sa viata, daramite sa ordoneze planurile unei revolutii. Sa nu uitam numarul de „disparuti fara urma” din locurile in care s-a aflat el, la anumite momente. As putea sa spunt, tipic si genetic pt. poporul roman, luand la cunostinta despre sutele de kilometri (da! da! sute, chiar mii) cu, si despre turnatori / delatori . Pai, nu te supara dragul meu, mergi sambata s duminica la o sectie de politie si vezi ce de vecini (ajutorati social) o sa intalnesti. Nu o sa iti vina sa crezi !! Da’ mai dimineata, ca dupa aia se duc cu Q7, Q3 si Q5 : orbii la un prins de peste, iar surzii la un gratar cu manele .

      Si apropos de initiativa tip Ponta de intarire a organelor de ordine (represiune, ca simt astia ceva) am asistat odata la un dosar de contraventie (ridicare carnet, chipurile nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni). I se refuza omului dreptul de a face mentiuni, si desi prezent un martor la incident, i se refuza si acest martor. Cum presupusa persoana stanjenita in traversare, inca mai zabovea discutand la celular pe marginea bordurii, omul insista macar sa o audieze pe acea persoana . As meletienii (ca era 2) zor nevoie mare, ii smulg omului (in prezenta martorului procesul verbal din mana). Iritat de comportamentul unor indivizi platiti (si din) banii lui, omul scoate telefonul si inregistraeaza toata discutia. Meleteanul nr. 2 scoate si el telefonul si inregistreaza si el discutia, dupa care meleteanul nr. 1 spunand prostii, nr. 2 inchide telefonul si ii transmite ca i-a stricat filmul.
      Omul nervos scrie catre IPJ ul de care apartinea si catre ministrul in functie de atunci (Igas), care ii raspund …. ca totul a fost legal, si nu se observa nici un abuz.
      In instanta omul demonstreaza ca proc verbal este nelegal (pv transmis dupa o luna acasa), actele intocmite de catre cei 2 meletieni continand consemnari contrare, chiar „antagonice” – cum retine instanta. Apropos, au si gasit un martor din celalat capat al tarii care a vazut cand nenorocitul de contravenient a demarat in tromba cu dacia, … .

      Si-a cerut MAI scuze pt afirmatia facuta ? Au comunicat omului, „dle., ai avut dreptate, dar orbiti de subalaternul nostru, …”? Cum poti sa acoperi („in omission”, sau „per saltum”) niste nereguli cat casa de mari?
      Cum poti sa spui tu militian din Arges (nu, ca am un fix cu judetul asta) ca nu ai vazut in viata ta camera de luat vederi la radar, si ca dovada depasirii vitezei o face agentul Chirita care ii spune pe telefon „da-i ba Gogule amenda si nu are decat sa o conteste, ca tot „aicia” in Arges vine sa se judece”. Da-l in ma-sa cu contestatia lui …

      Cum spunea si Stefan, in relatiile intre oameni si Stat-proprii sai cetateni, „Suntem tot in Evul Mediu, chiar daca ” ne dam cu X6 si avem i-pod, i-phone, … etc. .

      Daca o sa revezi materialele de pe Contribut, dinaintea alegerilor din 2012 (nu cu mult, unul fiind chiar la dl. Vlaston) unele din propunerile de bun simt (pt. justitie, ca au fost si pt. parlamentari) era desfiintarea competentei absolute sau extraordinare a instantelor de judecata si stabilirea unei competente aleatorii, pentru instantele egale in grad: fie ca sunt civile, penale, … etc. Ar fi fost un prim pas in desfiintarea coteriilor locale – regionale, care nu ca au reaparut – cum fals afirma dl. Tapalaga, ele s-au intarit, cu incuviintarea si obladuirea masterilor . Revedeti postarile si hai sa ii pisam pana cand vor face ceea ce trebuie .

 2. Stimate domnule Mihăilescu,
  Federalizarea Europei este un pericol major pentru cariera politicienilor actuali din România. Vorbiţi de funie în casa spânzuratului, dar nu spuneţi acest lucru doamnei EBA. Dânsa şi-a „aranjat” deja viitorul său politic, cu mânuţa ei: devine mămică în „înteriorul anvelopei de europarlamentar” (dacă ar fi să-l parafrazez pe distinsul său părinte-suspendat) şi astfel va primi un sprijin financiar consistent (evident, şi din banii noştri) în calitate de mamă-europarlamentară (era să scriu mamă-eroină) înainte de noile alegerile europarlamentare de anul viitor.
  Revenind la federalizare, discuţia este marcată de foarte multe necunoscute. Una dintre acestea a fost elucidată ieri, când reprezentanţii UDMR au declarat răspincat faptul că nu susţin regionalizarea României. Bravo lor, dar mai au timp să se răzgândească dacă Ponta le oferă altceva în loc. Mai vedem, mai discutăm (şi eu aştept în continuare articolele dvs.)
  Cu stimă,
  P.O.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gratian Mihailescu
Graţian Mihăilescu este expert in dezvoltare regională si consultant în afaceri europene, în prezent încercând să înfiinteze un Institut de Dezvoltare Locală în Timişoara. Absolvent de jurnalism, s-a specializat în Afaceri Europene si Dezvoltare Regională, fiind bursier în Germania, Italia, Belgia şi Ungaria la prestigioase instituţii din ţăriile respective. De-a lungul timpului s-a implicat în activităţi ale societatăţii civile, în ţară sau pe plan extern, colaborând cu clubul RO-UE, Europuls, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alte organizaţii non-guvernamentale din Vestul României. În ultimii ani a publicat articole despre fonduri europene şi dezvoltare regională pe siteuri de specialitate.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro