joi, noiembrie 30, 2023

Dear Energy CEOs,

În absolut toate conferințele despre energie care se țin zilele acestea, toate foarte bune de altminteri, concluzia finală e, invariabil, “avem nevoie de predictibilitate legislativă, și nu e; avem nevoie de strategie, și nu e!”.  Domnilor, vă spui drept că m-am săturat să vă tot aud jelind.  Obișnuiți-vă cu ideea: nu vom avea nici predictibilitate, nici strategie.  Ce-o să faceți?  Iată un sfat prietenesc, gratis, chit că n-o să vă placă.  S-o luăm sistematic.

1.  Cum am ajuns aici?

N-avem predictibilitate, ziceați, și nici strategie.  Motivul e simplu: voi sunteți de vină. Nu statul.  Statul schimbă regulile din cauză că decidenții au descoperit că mai bine vă joacă pe unii contra celorlalți, foarte probabil încercând să ia șpagă de la toți, sau poate vă fac doar favoruri pe simpatii și relații personale.  Și așa, azi rezolvă problema lui X, mâine rezolvă problema lui Y cauzată de decizia care s-a dat ca să-l “rezolve” pe X. Bașca din 2004 încoace (de când s-au terminat negocierile de aderare pe energie) mai avem și numai partide în care traseismul, trădările, jocurile de culise și luptele între facțiuni sunt mai importante decât condiționalitățile externe, poate să se ducă țara de râpă, noi trebuie să-i dăm la gioale adversarului, așa e în politica aia înaltă pe care am învățat-o pe Dâmbovița.  De aia avem anul și ministrul chiar dacă nu se schimbă guvernul între timp.  Iar voi „discutați” azi cu unul care mâine se schimbă și trebuie să „discutați” și cu ăla nou.  Într-un fel chiar mă bucură faptul că vă certați între voi și statul e mai curând nehotărât decât autoritar; ar fi îngrozitor pentru democrație și bună guvernare să vă coalizați voi împotriva celor mai fraieri dintre fraieri, gen consumatori sau contribuabili. Dar asta e altă poveste.

Acum, serios.  Vă plângeți de faptul că “legea energiei nu e bună și trebuie schimbată, că uite ce prevederi au intrat în ea și n-am fost consultați, nu putem să mai facem contracte cu cine vrem”.  Sau, “nenorociții, ia uite ce idee de impozit de 100% le-a venit, asta se cheamă expropriere, oamenii ăștia nu-s în toate mințile”.  Sau, “cum e posibil să vorbim de moratoriul pe gaz de șist dacă a fost demult respins de Parlament?”.  Sau, “statul ne obligă să vindem gazul la un preț la care nu merită să facem investiții și acum vrea să ne oblige să cumpărăm gaz de import dacă producem energie, în loc să ne folosim gazul propriu ca orice companie integrată de pe lumea asta”. Etc etc etc. 100% de acord cu dumneavoastră, domnilor.  Dar hai să fim sinceri: de câte ori n-ați beneficiat tocmai voi de această lipsă de predictibilitate? De câte ori nu v-ați dus voi să discutați cu X sau cu Y, pe principiul că, lasă, vorbim-noi-știm-noi-pe-cineva-și-rezolvăm?  Cum am ajuns să avem numărul ăla de certificate verzi pentru energia regenerabilă și reglementările ANRE care fac ca intermitenții să nu răspundă de dezechilibre?  Prin studii de impact și dezbatere publică, sau prin nu-știi-și-tu-pe-cineva?  Și acum ce vă miră că ați stârnit pe toți, producători, operatorul de sistem, furnizori, piața de energie că nu se mai poate chiar așa?  Cine a venit cu ideea că, las’ că-i bine și cu coșul de gaze, că ne facem noi centrală și valorificăm gazul la valoarea lui reală, hai mai bine să nu supărăm pe nimeni zicând public că coșul e cu dedicație pentru știm-noi-cine și că guvernanților, de fapt, li se rupe de consumatorul casnic?  Cine n-a spus niciodată, dar absolut niciodată public ceva contra băieților deștepți, numai pe la colțuri, ca să nu supere pe nimeni, și acum se minunează că problema s-a rezolvat când a bătut FMI-CE-BM cu pumnul în masă, putându-se rezolva doar printr-o prevedere care îi afectează la grămadă și pe ei, că nicio variantă alternativă nu s-a putut alege că n-a fost susținută și de alții?

De 3 ani de zile mă crucesc în fața miopiei incredibile a unei astfel de abordări. Nu vă cer eroisme gratuite, ci o fărâmă de viziune. Chiar nu vă dați seama că, pe termen lung, singurii care câștigă sunt șmenarii locali, mult mai bine conectați decât veți fi voi vreodată, și transpartinici, că ei îi finanțează pe toți?  Ia uitați-vă repede, cine e în top Forbes, voi sau ei?  Cine supraviețuiește bine mersi orice s-o întâmpla?

Poate vă gândiți, măcar nu mai vin și alții să investească aici și să ne facă concurență – corect, trebuie să fii nebun să investești în România, y compris voi, ați luat țeapă și acum n-ați mai putea pleca oricum.  Poate vă faceți calculul, hai mai bine ne căutăm niște șmecheri locali să ne reprezinte interesele, să ne asculte, să convingă mai departe – corect, sunt foarte bine conectați, numai că au interesele lor care sunt exact contrare interesului vostru, cu cine credeți că vor ține.  Nu domnilor, pe termen lung câștigă aceiași care au câștigat din 1990 încoace, de la voi ăștia care vă așteptați recuperarea pierderilor de sute de milioane și pe care sunteți siguri, dar SIGURI, că vi le veți recupera la un moment dat, că NU SE POATE, suntem în UE.  Sunteți chiar simpatici – nici nu știți ce bine se distrează pe seama voastră.

2. Acum că v-am enervat pe toți, să vedem cum o rezolvăm.

N-aveți strategie și legi predictibile? Perfect, faceți-le voi, că de-aia sunteți antreprenori, să fiți mai deștepți decât alții.  Scrieți voi strategia, legile, reglementările, angajați voi consultanți străini care să facă alternative de strategii și studii de impact.  Pe bune.  Dar nu le puneți pe masa politicienilor, că asta s-ar chema negociere directă, și iese scandal.  Și nici voi n-ați putea justifica acționarilor, trebuie s-o dați pe aia cu Corporate Social Responsibility și din ea s-o finanțați.  Nu – faceți niște propuneri pe care le prezentați public, în conferințe.  Avem și noi ăștia chiar mai fraieri și decât voi satisfacția că nu veți putea susține chestii de care v-ar fi rușine să le spuneți public; și poate vă alegeți și voi cu niscaiva predictibilitate legislativă și de policy.

Faceți voi dezbatere publică dacă statul nu e în stare sau n-are interesul s-o facă; chemați toți stakeholderii, intrare liberă, anunțat dinainte, de pildă, “cum ar trebui să arate o strategie energetică” sau “vrem sau nu gaze de șist” sau “cum ar trebui să arate legea energiei”.  Cu presă, multă, toată, la liber.  Intrare liberă, să poată veni oricine, pro sau contra ce ziceți voi.  A, vi se pare că-s și mulți isterici?  Welcome to democracy – dacă aveți musai nevoie de o decizie de policy va trebui să convingeți o majoritate și să obțineți un compromis rezonabil cu toată lumea; dar o asemenea decizie se și schimbă greu mai încolo când o fi.

Cât vă costă?  Păi o sală la Inter sau Hilton, mare, de peste 100 de persoane, vă costă vreo 800-1000 de euro, dacă nu și mai ieftin.  Faceți chestia asta o dată pe lună, megainvestiție de 10000 de euro pe an, dați mai mult pe pixuri, mape și agende.

Repet: statul nu face dezbateri publice și de-aia legile și strategiile sunt proaste și trebuie cârpite de două ori pe lună când se trezește unul că legea îl afectează și sună-și-el-pe-cineva? Faceți-le voi, discutați cu toată lumea și după aceea prezentați politicienilor ce a rezultat.  Chemați-i la dezbatere, parol că o să vină – în ciuda a ce vă spun consilierii voștri de PR sau mai știu eu cine, politicienii vin NUMAI când e presă și popor, hai să ne uităm la exemple concrete, de pildă Energypedia vs orice altă conferință organizată fără presă, oricât de bine organizată ar fi ea.  Și dacă faceți voi dezbaterea asta publică, să vedem ce politician are tupeul după aia să zică, “nu putem face asta pentru că e în detrimentul consumatorului”.  Sau “al contribuabilului”.  Sau “al poporului”.  Ce politician va avea tupeul să schimbe mâine o lege discutată și agreată așa.  Ce politician riscă să aprope o altă lege fără să explice de ce soluția pe care o găsesc toți stakeholderii strânși la o masă nu e bună și n-a mers, și de ce e mai bună cea decisă obscur, în spatele ușilor închise.

Dacă nu faceți așa, uite ce-o să se întâmple, pe pariu.  Legea regenerabilelor se va modifica la anul și rămâneți fără certificate, s-au strâns prea mulți contra – deși și reacția contra e mult exagerată, dar nu mai contează.  Piața de gaz nu se va liberaliza până când nu vom depinde 100% de Gazprom.  Piața de energie electrică rămâne ca până acum, până când avem blackout ca-n Pakistan (se pregătesc Balcanii de Vest).  Regimul prețului la gaz pentru Brazi se va schimba într-o bună zi înainte de alegeri – ce-ar fi să dați curent la preț reglementat cumpărând gaz la preț de import, o să-i treacă cuiva prin cap și asta.  Consumatorii de stat gen CFR nu vor plăti, niciodată, puteți aștepta până la calende, mai plătesc așa nițel dacă e FMI-ul pe capul lor, dar de la anul nu mai e.  Reglementatorul n-o să vă poată recunoaște costurile, nu fără FMI și nu în ani electorali; pur și simplu nu va decide nimic.  Statul nu va adopta vreo strategie, pur și simplu nu va decide nimic, doar va da anual bani pe o strategie execrabilă niciodată aprobată.  Iar de gazul de șist se va alege praful ca de Roșia Montană, unde nici acolo nu s-a decis nimic, că nu se decide nimic de 6 ani, nici măcar „Nu„.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Dacă doriţi să aveţi succes în campania pe care o promovaţi (vă admir pentru consecvenţă!), mergeţi de mână la televiziuni cu Traian Băsescu, Victor Ponta, Vasile Blaga, Crin Antonescu, Mihail Neamţu-Usturoi şi toată şleahta de aşa-zişi politicieni români. Mergeţi cu ei la TV pentru a introduce în programele lor de campanie electorală acest subiect şi pentru a discuta despre cum anume se poate dezvolta sectorul energetic din România. Oare sunt capabili de aşa ceva? Eu nu cred, dar merită să încercaţi. Poate că în felul acesta obţineţi şi predictibilitatea pe care o invocaţi deseori în articol.

  • Cati dintre oamenii de rand crezi ca se pricep la sectorul energetic?
   Care ar fi scopul unei emisiuni TV daca majoritatea celor care se uita nu intelege nimic din ce se discuta. Cati dintre romani stiu ce e ala un Certificat Verde, de ce centralele eoliene si cele solare produc dezechilibre in sistem, ce e aia PZU, Piata de Echilibrare, cine e OPCOM, etc.
   Du-te la coada la Enel sa-ti faci un contract de furnizare si o sa vezi ca unii au impresia ba ca sunt la RENEL, ba la CONEL. Toate suna la fel pentru urechea lor.

   Si de ce autoarea ii baga pe toti in aceeasi oala? Dintre toate companiile din piata de energie, considera ca toate au fost la un moment dat clientii politicului?

   „Dar hai să fim sinceri: de câte ori n-ați beneficiat tocmai voi de această lipsă de predictibilitate? De câte ori nu v-ați dus voi să discutați cu X sau cu Y, pe principiul că, lasă, vorbim-noi-știm-noi-pe-cineva-și-rezolvăm?”

   Chiar nu e nici o companie care sa fi jucat dupa regulile pietei in opinia doamnei Nutu?

   • Nu te mai osteni. D-na Nutu, dupa cum a remarcat perfect (si involuntar, presupun) dl. Opris, este in campanie. Mai precis, si dansa este in campanie.
    O campanie despre care prefera sa nu ne spuna si noua, cititorilor, la ce se refera, ce se doreste si mai ales cine-o finanteaza, ca, deh, transparenta e o chestie minunata atunci cand se aplica celorlalti.
    I-am sugerat de cateva ori d-nei Nutu, uneori destul de direct si chiar nepoliticos, ca ar fi bine sa faca exact ceea ce predica alorlalti si sa explice clar ce interese are in aceasta industrie. Se cheama disclaimer si e comun in lumea in care d-na Nutu vrea sa ne duca, iar prostii de noi nu vrem sa mergem.
    Tacerea, vorba americanului, a fost de fiecare data asurzitoare.
    Asa incat, in ochii mei (nu ca i-ar pasa cuiva de opinia unui prost), d-na Nutu intra la capitolul „fosti”. Articolele dansei raman simpatice si placut de citit ca divertisment – mai o minciunica, mai doua-trei mistocareli de bodega, mai cateva insinuari si manipulari gingase – dar nu mai pot avea nicio incredere in valoarea lor de adevar.
    Astept cu interes prima productiune a d-nei Nutu publicata in Libertatea sau Click.

    • Doamna Nuţu insistă pe această temă din motive care îmi scapă sau pe care nu doreşte să le facă publice. Iar în popor se spune aşa: „Bate şaua să priceapă iapa!”.

    • Poate îmi spuneți Dvs. ce interese am, ca sunt și eu curioasă și n-am reușit să aflu. Interesele mele sunt scrise chiar la profilul de autor: lucrez la Expert Forum, un think tank, la care mă ocup de energie și transporturi (am un proiect de watchdog pe sectorul energiei, finanțat de Partnership for Transparency Fund – http://ptfund.org/, ca să vă scutesc de Google, și mai nou cofinanțat de UK Embassy), http://www.expertforum.ro; și mai lucrez la o firmă de consultanță, Candole Partners, http://www.candole.com. Puteți vedea pe website-uri exact care sunt toate proiectele noastre și din ce ne vin banii.

     Da, sunt într-o campanie de îmbunătățire a bunei guvernări în sectorul energiei. În lumea Dvs. asta se cheamă interes. În lumea mea, se cheamă doar că îmi pasă.

     • Piatra aruncata mai sus va face valuri. Cum balta in care a fost aruncata este uleioasa (de la petrol) valurile pornesc un pic mai greu.

 2. Autoarea articolului, desi un pic idealista dar cu un limbaj usor de inteles pentru cine intelege ce se petrece in jur, spune lucrurilor pe nume! Felicitari Otilia Nutu.

 3. Felicitari!

  I-ati provocat, iar raspunsul vine tipic dupa percepte mioritice: nu se raspunde la provocare, se incepe scenaristica si intrebarile ca de ce va intrebati asa …

  Cred ca exista si raspunsul ” de aia” si atunci sa vezi reactie.
  Stiti vorba: „eu roman si tu deh…”

 4. Felicitari pentru articol. Sper ca cei care au destul de multa incredere in proiectele lor sa faca acest pas si sa nu astepte sa rezolve altii pentru ei. Cat pentru acei altii, cred ca ca se misca bine in aceasta confuzie legislativa.

 5. […] Cum estimaţi că vor influenţa schimbările politice de la Bucureşti domeniul energetic pe parcursul anului 2013? Vor avea loc modificări în politica energetică a României? Nu avem o politică energetică. Din 2007 încoace, avem numai indecizie şi nişte măsuri luate cu jumătate de gură, câtă vreme am avut acord cu FMI: începerea liberalizării, încercări de listare de pachete minoritare de acţiuni, o tentativă de profesionalizare a managementului companiilor de stat, toate făcute în aşa fel încât să eşueze, dar să pară faţă de FMI că “s-a încercat”. În alte cuvinte, evoluţia lucrurilor va depinde, ca şi până acum, de cine va avea putere mai mare de lobby.  Până acum, s-au dovedit foarte tari în lobby cei din sectorul termo plus Dan Gheorghiu, director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, şi producătorii de energie regenerabilă.  S-ar putea ca, în 2012, cei cu energia regenerabilă să îşi fi făcut foarte mulţi duşmani şi să le mai scadă din capacitatea de a influenţa legislaţia, că deja încep să li se opună mulţi, Transelectrica, OPCOM, dar şi termiştii. Dar ei încearcă în continuare, am auzit zvonuri cum că încearcă acum să obţină încă şi mai multe certificate verzi. Toată discuţia în energie e acum nu în jurul unei politici energetice/strategii etc., ci în jurul modificării “art. 23″ din Legea energiei,  articol care spune, pe scurt, că toţi producătorii tranzacţionează prin licitaţie pe OPCOM. Regenerabilii, plus “băieţii deştepţi” ai lui Hidro şi Nuclearelectrica (beneficiari indirecţi) vor să nu existe această prevedere, au încercat să modifice Legea energiei. Acum, înţeleg că regenerabilii fac lobby puternic să schimbe legea regenerabilelor şi să dea un soi de derogare pentru regenerabile acolo. Deci pe scurt: nu există politică energetică, nici nu există cineva interesat de asta, toată lumea încearcă să-şi găseasca pe cineva “să ii rezolve”. E cum am mai zis aici. […]

  • Politici energetice…regenerabile… conventionale de inalta eficienta…liberalizare… doar vorbe de intelepti intr-o tara in care de la cel mai mic pana la cel mai mare singura preocupare este cum sa fii cel mai smecher.

   Conceptual, a fi smecher (antreprenor in economia de piata romaneasca) inseamna ca nu ai resurse materiale sau intelectuale de a dezvolta nimic dar trebuie sa cauti cum sa dai o gaura intr-o teava (de preferinta publica) din care sa te alimentezi cat se poate de gratis in scopul cel mai profitabil pentru tine fara a fi prins. Asta am aflat-o de la taranii care au trait un timp din furtul de carburanti din conductele petrom, cu complicitati care mai de care si care au trait ca mari smecheri cat a tinut miscarea. Au soart banii cu lautari si bautura, s-au mai ales cu o bucata de casa iar acum sunt la zero, ca nu mai trece nimic prin teva.

   Extrapoland, acelasi lucru se intampla cu baietii destepti, la o scara mai ingrijoratoare decat cea a canistrelor sau butoaielor, dar si la nivelul celor ce vor sa ramana in maxim profit (cu beneficiile ce decurg din aceasta) prin agi sau cea-uri de unde manevreaza interese mai mult sau mai putin partizane prin mecanisme consacrat denumite „de coruptie”.

   Se mai adauga lobisti si oengisti care au si ei misiuni cat de partizane se poate.

   In rest o mare de nevolnici care stiu doar ca energia, apa si mancarea costa, ca doar pe bani lor se produce smecheria.

   Ce lipseste este ce faci cu energia (nere sau re) pe care o produci ca sa o folosesti, sa o vinzi sau sa o furi, respectiv un proiect de tara. Aici e tacere pentru ca ala de moseste energia nu are habar de ce trebuie facut cu ea, ca interesul este doar la bani.

   Asteptam proiectul, chiar daca avem idei despre cum ar arata, cum se astepta acum nu multi ani in mica publicitate din RL provincia, ca sa facem dezbatere si mai ales opozitie.

   In rest, vorbe de talk-show pe sticla de TV sau de calculator, pe singura doctrina valabila azi, si anume banul care asigura supravietuirea. In rest, apa de ploaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro