joi, martie 28, 2024

Decembrie 2013 – sau de ce viitorul european al României riscă să fie o simplă iluzie

Ziua de 10 decembrie 2013, acea “marţea neagră”a democraţiei noastre, cum inspirat  a numit-o Dragoş Paul  Aligică, este cu mult mai mult decât un simplu accident de parcurs. Detaliile care apar, relative la eliminarea referirii la conflictele de interese în cazul aleşilor locali, indică că ţinta ultimă a acestei operaţiuni legislative ilicite este compromiterea parcursului european al României înseşi.

Căci obiectivul pe care îl vizează cei care au subscris, împotriva regulilor  europene şi internaţionale,la protejarea corupţiei este acela de a stabili, în favoarea oficialilor şi  clientelei lor, a unei excepţii de impunitate. Nimic nu  poate afecta  această reţea de patronaj ce se extinde până în  Camere. În absenţa unui paragraf legal care să îi încrimineze, cei ce conduc aceste societăţi de spoliere  vor fi, pentru totdeauna, la adăpost. Iar  dominaţia lor va fi asigurată, pe termen mediu şi lung.

Şi poate că de aceea nu este întâmplător că această viziune juridică se materializează după ce  legea descentralizării a fost asumată de Guvern.  Combinate,cele două măsuri converg către impunerea unei noi realităţi constituţionale- la nivel local şi central, elita politică şi economică se poate dedica, în linişte şi fără teamă, parazitării şi deturnării de fonduri europene. Apartenenţa la Uniunea Europeană este, în acest context, o uriaşă ocazie de  înbogăţire.

Decembrie 2013  este o lună crucială pentru proiectul de modernizare al României. O Românie atribuită reţelelor de patronaj judeţean şi văduvită de instituţiile domniei legii este o Românie în care impactul europenizării va fi nul. Miza este cu mult mai dramatică decât ratarea,indefinită, a accederii în spaţiul Schengen.Provocarea este legată de alegerea pe care  trebuie să o facem,deschis şi curajos. O alegere  între tiparul european al transparenţei guvernării şi modelul cleptocratic şi brutal al  patrimonialismului autohton. Decembrie 2013 este debutul unei confruntări politice de durată, de care depinde direcţia pe care patria noastră o va urma. Sclaviei înjositoare trebuie să îi opunem libertatea. Egalitatea în faţa legii se cere păzită, iar suveranitatea cetăţenilor reafirmată, în contra uzurpării ei de către majoritatea din Parlament.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Poate cineva sa zica pe scurt, pentru oamenii ocupati si nebasisti, in ce consta „exceptia de impunitate”. Pe bune ca n-am timp si chef sa studiez legile si paragrafele.

    • Paie simplu. Parlamentarii si primarii nu m ai sunt functionari publici. Deci nu se mai supun legilor care reglementeaza ce are voie si ce n-are voie sa faca un functionar public. Nu mai trebuie sa-si declare averile, nu mai trebuie sa nu-si angajeze rudele, nu mai trebuie ca primaria sa nu faca afaceri cu firma nevestei, scapa de toate constringerile care se aplica functionarilor publici.

    • Asa cum e definita impunitatea, ea insasi este o exceptie, prin care o persoana este aparata, scutita de o pedeapsa in anumite situatii prevazute de lege. Nu prea cred ca exista deci o exceptie la exceptie. Mai degraba „cauza de impunitate” este termenul cautat. Asta ar presupune ca o persoana poate fi aparata de pedeapsa, daca – asa cum spuneam – se afla intr-o situatie prevazuta de lege. De exemplu isi retrage marturia mincinoasa, impiedica producerea rezultatului unei actiuni penala, renunta la o actiune.

  2. N-as vrea sa par cinic, dar poate ca e bine ca se mai calca democratia din cand in cand in picioare, ca se mai trezesc romanii din somn. Unii din ei chiar incep sa-si puna intrebari.
    Partea grava a problemei nu este ce s-a intamplat, in sine (nu poti cere Mafiei, accese de morala) ci faptul ca noi, astia care ne agitam pe marginea terenului, nu prea putem face nimic. Majoritatea aia parlamentara, ticaloasa, care face posibile aceste lucruri, este legitima si aleasa democratic, prin vot. Ca a votat poporul aiurea este alta discutie. Dar ce variante avea? Hai sa fim seriosi.
    Mecanismul democratic, in esenta lui e schiop. Te apuci sa-i votezi pe unii… cum te duce pe tine capul. Si daca aia se apuca deodata si fura, ce faci ??? Stai 4 ani rabdator pe margine, sa le expire mandatul? De ce ar face un om normal, rational, acest lucru?
    De ce ai avea rabdare 4 ani cu un hotz care ti-a intrat in casa?
    – See more at: http://www.biziday.ro/2013/12/12/ce-mai-caut-eu-in-tara-mea/#comment-71307

  3. Partea tristă a lucrurilor este că, pe lîngă dorința nestăvilită a acestor mizerabili de a fura nepedepsiți, acțiunile lor (fie ele legislative sau direct banditești) ne mențin într-un gen de mizerie materială și spirituală care nu are asemănare decît cu cea din Rusia. Adică sîntem împinși spre zona respectivă CHIAR DACĂ MULȚI DINTRE RESPONSABILI SÎNT PREA PROȘTI PENTRU A SESIZA CONSECINȚELE ACTELOR LOR (nu și șefii respectivilor, bineînțeles).

    Astfel hoția de masă, pe lîngă spolierea propriului popor, ESTE echivalentă cu trădarea de țară în favoarea acelei SINGURE ȚĂRI (din această zonă a globului) CU CARE AVEM (prea) MULTE PUNCTE COMUNE.

    Așadar prin ZERO COMPASIUNE MINIMALĂ FAȚĂ DE SEMENI (adică furat tot, tot, tot…) demonstrăm CĂ NU SÎNTEM O NAȚIUNE !

    Fiindcă „O naţiune este o conştiinǎ naţionalǎ – cît valoreazǎ una, atît valoreazǎ cealaltǎ”.

  4. Corectia va fi economica. Cind FMI si EU o sa taie banii, s-a dus guv Ponta. Romania este in acest moment afara din EU.

  5. Romania nu este pe un drum gresit incepand cu data de 10 decembrie 2013, „Martea neagra” in sens metaforic.Pur si simplu nu facem altceva decat sa continuam ce am inceput acum 24 ani: restauratia nomenklaturii.Ar fi o solutie firava si datatoare de speranta: institutiile internationale sa taie nomenklaturistilor accesul la resurse.

  6. Daca Romania va iesi din UE, fiindca orice ste posibil, va intra intr-o zona gri cu coruptie, saracie si violenta maxima este numai si numai alegerea directa a poporului roman.
    USL a guvernat vreun an de zile inainte de alegeri si si-a dat arama pe fata fara nici o jena! Dupa ce a vazut aceasta, poporul roman a ales intr-o proportie masiva USL. Iar in zilele noastre, in care accesul la informatii este atat de facil si atat de la indemana, scuza cu Felix Voiculescu si ale lui Antene nu mai merge.
    Va fi un dezastru extrem de legitim! Si daca se va intampla, niciodata in viata mea nu voi regreta acel dezastru, fiindca voi sti ca a fost alegerea clara si fara putinta de tagada a poporului roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro