miercuri, octombrie 20, 2021

Decembrie 2013 – sau de ce viitorul european al României riscă să fie o simplă iluzie

Ziua de 10 decembrie 2013, acea “marţea neagră”a democraţiei noastre, cum inspirat  a numit-o Dragoş Paul  Aligică, este cu mult mai mult decât un simplu accident de parcurs. Detaliile care apar, relative la eliminarea referirii la conflictele de interese în cazul aleşilor locali, indică că ţinta ultimă a acestei operaţiuni legislative ilicite este compromiterea parcursului european al României înseşi.

Căci obiectivul pe care îl vizează cei care au subscris, împotriva regulilor  europene şi internaţionale,la protejarea corupţiei este acela de a stabili, în favoarea oficialilor şi  clientelei lor, a unei excepţii de impunitate. Nimic nu  poate afecta  această reţea de patronaj ce se extinde până în  Camere. În absenţa unui paragraf legal care să îi încrimineze, cei ce conduc aceste societăţi de spoliere  vor fi, pentru totdeauna, la adăpost. Iar  dominaţia lor va fi asigurată, pe termen mediu şi lung.

Şi poate că de aceea nu este întâmplător că această viziune juridică se materializează după ce  legea descentralizării a fost asumată de Guvern.  Combinate,cele două măsuri converg către impunerea unei noi realităţi constituţionale- la nivel local şi central, elita politică şi economică se poate dedica, în linişte şi fără teamă, parazitării şi deturnării de fonduri europene. Apartenenţa la Uniunea Europeană este, în acest context, o uriaşă ocazie de  înbogăţire.

Decembrie 2013  este o lună crucială pentru proiectul de modernizare al României. O Românie atribuită reţelelor de patronaj judeţean şi văduvită de instituţiile domniei legii este o Românie în care impactul europenizării va fi nul. Miza este cu mult mai dramatică decât ratarea,indefinită, a accederii în spaţiul Schengen.Provocarea este legată de alegerea pe care  trebuie să o facem,deschis şi curajos. O alegere  între tiparul european al transparenţei guvernării şi modelul cleptocratic şi brutal al  patrimonialismului autohton. Decembrie 2013 este debutul unei confruntări politice de durată, de care depinde direcţia pe care patria noastră o va urma. Sclaviei înjositoare trebuie să îi opunem libertatea. Egalitatea în faţa legii se cere păzită, iar suveranitatea cetăţenilor reafirmată, în contra uzurpării ei de către majoritatea din Parlament.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Poate cineva sa zica pe scurt, pentru oamenii ocupati si nebasisti, in ce consta „exceptia de impunitate”. Pe bune ca n-am timp si chef sa studiez legile si paragrafele.

  • Paie simplu. Parlamentarii si primarii nu m ai sunt functionari publici. Deci nu se mai supun legilor care reglementeaza ce are voie si ce n-are voie sa faca un functionar public. Nu mai trebuie sa-si declare averile, nu mai trebuie sa nu-si angajeze rudele, nu mai trebuie ca primaria sa nu faca afaceri cu firma nevestei, scapa de toate constringerile care se aplica functionarilor publici.

  • Asa cum e definita impunitatea, ea insasi este o exceptie, prin care o persoana este aparata, scutita de o pedeapsa in anumite situatii prevazute de lege. Nu prea cred ca exista deci o exceptie la exceptie. Mai degraba „cauza de impunitate” este termenul cautat. Asta ar presupune ca o persoana poate fi aparata de pedeapsa, daca – asa cum spuneam – se afla intr-o situatie prevazuta de lege. De exemplu isi retrage marturia mincinoasa, impiedica producerea rezultatului unei actiuni penala, renunta la o actiune.

 2. N-as vrea sa par cinic, dar poate ca e bine ca se mai calca democratia din cand in cand in picioare, ca se mai trezesc romanii din somn. Unii din ei chiar incep sa-si puna intrebari.
  Partea grava a problemei nu este ce s-a intamplat, in sine (nu poti cere Mafiei, accese de morala) ci faptul ca noi, astia care ne agitam pe marginea terenului, nu prea putem face nimic. Majoritatea aia parlamentara, ticaloasa, care face posibile aceste lucruri, este legitima si aleasa democratic, prin vot. Ca a votat poporul aiurea este alta discutie. Dar ce variante avea? Hai sa fim seriosi.
  Mecanismul democratic, in esenta lui e schiop. Te apuci sa-i votezi pe unii… cum te duce pe tine capul. Si daca aia se apuca deodata si fura, ce faci ??? Stai 4 ani rabdator pe margine, sa le expire mandatul? De ce ar face un om normal, rational, acest lucru?
  De ce ai avea rabdare 4 ani cu un hotz care ti-a intrat in casa?
  – See more at: http://www.biziday.ro/2013/12/12/ce-mai-caut-eu-in-tara-mea/#comment-71307

 3. Partea tristă a lucrurilor este că, pe lîngă dorința nestăvilită a acestor mizerabili de a fura nepedepsiți, acțiunile lor (fie ele legislative sau direct banditești) ne mențin într-un gen de mizerie materială și spirituală care nu are asemănare decît cu cea din Rusia. Adică sîntem împinși spre zona respectivă CHIAR DACĂ MULȚI DINTRE RESPONSABILI SÎNT PREA PROȘTI PENTRU A SESIZA CONSECINȚELE ACTELOR LOR (nu și șefii respectivilor, bineînțeles).

  Astfel hoția de masă, pe lîngă spolierea propriului popor, ESTE echivalentă cu trădarea de țară în favoarea acelei SINGURE ȚĂRI (din această zonă a globului) CU CARE AVEM (prea) MULTE PUNCTE COMUNE.

  Așadar prin ZERO COMPASIUNE MINIMALĂ FAȚĂ DE SEMENI (adică furat tot, tot, tot…) demonstrăm CĂ NU SÎNTEM O NAȚIUNE !

  Fiindcă „O naţiune este o conştiinǎ naţionalǎ – cît valoreazǎ una, atît valoreazǎ cealaltǎ”.

 4. Corectia va fi economica. Cind FMI si EU o sa taie banii, s-a dus guv Ponta. Romania este in acest moment afara din EU.

 5. Romania nu este pe un drum gresit incepand cu data de 10 decembrie 2013, „Martea neagra” in sens metaforic.Pur si simplu nu facem altceva decat sa continuam ce am inceput acum 24 ani: restauratia nomenklaturii.Ar fi o solutie firava si datatoare de speranta: institutiile internationale sa taie nomenklaturistilor accesul la resurse.

 6. Daca Romania va iesi din UE, fiindca orice ste posibil, va intra intr-o zona gri cu coruptie, saracie si violenta maxima este numai si numai alegerea directa a poporului roman.
  USL a guvernat vreun an de zile inainte de alegeri si si-a dat arama pe fata fara nici o jena! Dupa ce a vazut aceasta, poporul roman a ales intr-o proportie masiva USL. Iar in zilele noastre, in care accesul la informatii este atat de facil si atat de la indemana, scuza cu Felix Voiculescu si ale lui Antene nu mai merge.
  Va fi un dezastru extrem de legitim! Si daca se va intampla, niciodata in viata mea nu voi regreta acel dezastru, fiindca voi sti ca a fost alegerea clara si fara putinta de tagada a poporului roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.