vineri, iunie 21, 2024

Decembrie cu sange (Updated)

Parea ca Romania e locul unde nu se va intampla nimic. In noiembrie avusese loc Congresul al XIV-lea, cu aceleasi aplauze mecanice, cu aceleasi figuri sinistre de roboti in transa, cu aceleasi fraze rostogolite absurd peste cei din sala si peste o tara intreaga precum tot atatia bolovani de noroi. In “New York Times” apareau reportaje entuziaste despre Revolutia de Catifea si caderea Zidului Berlinului, se analiza lovitura de stat de la Sofia. Despre Romania, un analist (sincer nu-i mai tin minte numele) profetiza ca nu sunt de asteptat miscari de revolta, ca regimul controleaza draconic tara si ca Nicolae Ceausescu va reusi sa se sustraga marelui val care matura dictaturile comuniste ca pe niste epave jalnice ale unor vremuri de mult apuse. S-a inselat.

Eram la Toronto pe 16 decembrie pentru o discutie despre un documentar despre mizeria din Romania facut de o echipa a televizunii publice cananadiene (CBC). In timpul discutiei, oroducatorul Oleh Roumek ne-a anuntat ca la Timisoara s-a petrecut explozia. M-au sunat cei la “McNeil-Lehrer NewsHour”, principala emisiune politica a televizunii publice din Statele Unite, am ramas inca o noapte pentru a putea participa la o prima analiza in direct a ceea ce se petrecea in Romania. Am aflat a doua zi despre decizia lui Ceausescu si a clicii sale de a trage in demonstranti. In cateva ore, fara ca cineva sa fi decis acest lucru, fara un stat major revolutionar, fara o ideologie cristalizata, spontan si eroic, timisorenii au infrant pragul fricii si au daramat meterezele psihologice zidite de dictatura. Au fost ucisi oameni la Timisoara, apoi la Bucuresti, Cluj si in alte orase. Ca si la Berlin in iunie 1953, la Poznan si Budapesta in 1956, regimul comunist isi dezvaluia natura criminala. Cei care se pretindeau exponentii poporului erau de fapt o banda de profitori ordinari, parveniti cinici si iresponsabili.

Ceea ce se construise in aceste tari nu era socialism, daca socialismul inseamna justitie sociala, ci un sistem despotic de tip asiatic. Ori, daca vreti, un nou sclavagism. Sa nu vina Ion Iliescu sa ne exalte idealurile originare pasamite tradate de Stalin ori Ceausescu. Proiectul insusi era viciat din capul locului, de la Marx insusi. Bolsevismul, fondat de marxistul rus Vladimir Lenin, era opusul democratiei, al initiativei si libertatii umane. Exploatarea muncitorilor si taranilor era feroce. Umilirea intelectualilor, la fel. Pluralismul era strict interzis. In locul statului de drept functiona ceea ce fostul presedinte al Germaniei, Roman Herzog, a numit, referindu-se la RDG, statul de nedrept (Unrechtsstaat).

Revolutiile din 1989 au fost asadar miscari sociale masive impotriva terorismului de stat si ideologiei care l-a legitimat. Au demonstrat ca exista resurse ascunse de curaj intr-o populatie aparent total dominata si inregimentata. Ca apatia maselor este de atatea ori inselatoare. Ca adevarul nu poate fi inmormantat definitiv. Ca osanalele nu semnifica nimic altceva decat o perdea de fum. Ca subiectii statului totalitar se pot metamorfoza in cetateni. Ca aspiratia spre libertate este irepresibila.

Sangele care a curs in decembrie 1989 in Romania a fost real, nu fictiune. A creat o traditie pe care nu avem voie sa o uitam. A generat o datorie pe care nu avem voie sa o abjuram. O traditie si o datorie pe care trebuie sa le onoram, in pofida si impotriva uzurpatorilor si impostorilor, de la Ion Iliescu si Petre Roman la pucistii iresponsabili de azi, urmasii reali ai fesenismului neo-bolsevic.

Update: In zelul sau distructiv, Victor Viorel i-a cerut lui Gigel Sorinel sa stirbeasca patrimoniul national. Mai precis spus, a pornit atacul impotriva unui loc sacru al culturii romanesti, Muzeul Taranului Roman. La inceputul anilor 80, Elena Ceausescu si-a convins sotul ca nu e nevoie de atatea muzee de arta in Bucuresti, le-a reunit in Muzeul Colectiilor. Har Domnului, dupa revolutie, au renascut muzeele anihilate (ori macar unele dintre ele, intre care bijuteria care este Muzeul Zambaccian, devernit, in anii dictaturii, ambasada unei tari africane). MTR a fost gandit de marele pictor care a fost Horia Bernea drept spatiu de eternitate („vesnicia s-a nascut la sat”, scria atat de frumos Lucian Blaga). Ei bine, aceasta eternitate cade victima transformismului stalinist al unui piroman. Toti cei pentru care conteaza spiritul, traditia, cultura in ansamblul ei, trebuie sa protesteze impotriva actiunilor lui Herostrat Ponta.

Recomandare:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/timisoara-16-17-decembrie-1989-zile-traite-1072958.html

De asemenea:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/instinctul-si-ispita-nepmanul-ponta-intre-bolsevism-si-peronism-1073041.html

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-16230066-directorul-muzeului-taranului-roman-denunta-incercarea-guvernului-desfiinta-mtr-numai-regimul-comunist-facut-aceasta-greseala.htm

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16229724-basescu-cerut-lui-stirbu-nu-comaseze-muzeul-satului-muzeul-taranului-roman-ponta-comasati.htm

Farsa continua. Intre timp, Gigel a declarat ca nu va indeplini porunca de comasare data de Viorel, din care se poate deduce ca Gigel are mai multa minte decat Viorel:

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-16231624-noul-ministru-culturii-gigel-stirbu-nu-semnez-niciun-act-legat-desfiintarea-muzeului-taranului-roman.htm

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. E trist că nu putem să discutăm de decembrie 1989 ca strict momentul renaşterii democraţiei în România, ci trebuie să vorbim de revoluţie în contextul în care au murit oameni pentru ca noi să ne bucurăm de drepturile pe care ei nu le-au avut şi de care ne batem joc zi de zi… Până când?

 2. Domnule Profesor ,
  Oare realizati ca dumneavoastră sunteți astăzi pentru noi, Europa Liberă din ‘ 89 ? Ca deschidem site-ul cu nerăbdare, sa vedem dacă mai scrie ceva de care sa ne agatam, ca sa ne regăsim pe noi insine, aceia care am ieșit din case in 89 cu teama, cu speranța, cu bucurie?

 3. Deloc intimplator, uslamistii l-au pus la zid pe Laszlo Tokes, eroul revolutiei din 1989. O mirsavie la care consimt multi patrioti.

  De aceea va intreb pe toti. Aveti incredere in administratia romaneasca? Daca aveti nu se vede. Criticam politica romaneasca de 24 de ani fara oboseala. Si atunci de ce ar avea ungurii incredere in administratia romaneasca? N-au ei oare dreptul sa viseze ca s-ar putea auto-administra mai bine decit o face Bucurestiul?

  Laszlo Tokes a fost INTOTDEAUNA transparent. Ce a gindit, a spus curajos. De aceea trebuie lovit fara mila. Gabriela Vrinceanu Firea il uraste de moarte. La fel si Mircea Geoana. Care culmea, au primit aceeasi medalie ca si Tokes. Numai ca Tokes nu o mai merita. Iar Geoana si Firea cer cu indirjire retragerea medaliei. Ei sint buni. Tokes e rau.

  Va rog sa nu-i luati cumva apararea lui Tokes. Fara el nu avea loc revolutia. Fara el n-ar fi murit o mie de romani in ’89. Fara el, am fi trait inca in comunism. Ce lider am fi avut astazi? Ceausescu bineinteles. Ar fi trait 100 de ani dictatorul. Romania ar fi avut bomba atomica. Iar Scinteia ar fi tunat si fulgerat impotriva imperialistilor bulgari, indiferenti si sfidatori fata de ideologia Romaniei. Fara Tokes am fi fost prieteni cu nord-coreenii. Prietenie foarte strinsa. Iar la butonul nuclear, Romania ar fi sfidat intreaga Europa. Am fi fost biruitori. Ne-ar fi stiut toata lumea de frica. Probleme? Foarte putine. Ceva canibalism. Prin Teleorman, Vrancea, Dolj si Gorj. Cazuri izolate. Dar toata lumea ne-ar fi stiut de frica. La granite aveam rinduri triple de sirma ghimpata. Nimeni nu intra, nimeni nu iesea. Din cind in cind trimiteam cite o racheta peste unguri. De ce?! Uite-asa! Preventiv. Ca sa nu invandeze.

  Loviti dar in Tokes. Luati-i medalia si scuipati-l. El e tartorul care ne-a abatut de la destinul nostru cosmic. Revolutia NU a existat! E o inventie. Doar comunismul si uslamismul exista. Si loviturile de stat. Astea sint certitudinile noastre. Si bineinteles Tokes. Certitudinea care trebuie umilita. Doar e ungur, nu-i asa?! E clar ca nu-i de-al nostru! La ce te poti astepta de la un ungur tradator, vindut agenturilor straine?!

  P.S.
  In calitate de fost revolutionar prost, credul, naiv si fara certificat de revolutionar. Absolut rau intentionat si vindut strainilor. Am oare dreptul sa pretind un monument dedicat revolutiei? Nu am?! Asa credeam si eu. Poate ne face UE un monument. Din fonduri nerambursabile. Daca ne face, putem sa ne batem joc de cei care depun flori. Putem sa ridem de cei care varsa o lacrima. Ce imbecili!!!! Astia n-au aflat ca n-a fost nici o revolutie???!!!!

  • cum n a fost ? una furata !
   va trebuie monument !? pai nu v o facut troitze imediat in 90 ? atunci cind revolutionarul iliescu avea mama din Transilvania ! si nu v o pus la toate ctitoriili la intrare :´´oras martir ´´!? vroiatzi razboi civil ? vroiatzi sa pierdem Ardealul ?

   • ”I don’t know if they can turn around a country that is in such deep trouble”.

    Did you answer that question ever since 1989? Did they turn around?

    Suppose I was wandering myself in 1989 this question. And you can turn back in time and tell me a quick answer. I must decide something very important, to risk my life or not. You have only one second available. What would you tell me: yes or no?

 4. si totusi Romania este o exceptie. Si nu doar prin sangele care a curs atunci si care a facut din ea singura tara in care schimbarea a fost violenta. Un sange care, asa cum spuneti, a fost autentic, dupa cum avea sa fie si cel care a curs 6 luni dupa aceea, la Mineriade. Si nu doar prin duplicitatea clasei politice, care a inteles sa transforme comunisti in democrati peste noapte. Sau prin duplicitatea generala a romanilor, care inca ii tolereaza pe acestia si pe urmasii lor politici, in vreme ce victimele regimului mor ignorate. Ci mai ales prin faptul ca, dupa aproape un sfert de secol, asa cum se vede si zilele astea, in Romania schimbarile sunt inca reversibile. Ca democratia este atat de fragila si ca romanii nu par sa inteleaga ca pericolul nu a trecut inca si, in majoritate, privesc prezentul cu o uriasa apatie si indiferenta.

  • „romanii nu par sa inteleaga ca pericolul nu a trecut …”

   Eu pot sa va spun despre o persona draga si apropiata mie. Cu pensie frumoasa in Romania, chiar daca folositi criterii de apreciere europene. Nu va grabiti sa trageti concluzii. Persoana nu a fost pe vreo functie inalta in partid sau in stat. Este vorba doar despre pensiile militare actuale, destul de mari.

   Ce crede aceasta persoana despre revolutie? Va spun sincer. Doreste intoarcerea de URGENTA la comunism. Fara sa clipeasca. Fara o secunda de remuscare. Convins ca face bine. Convins ca stie mai bine decit oricine raspunsul corect. Asta-i realitatea de astazi, la 24 de ani de la revolutie. Iar cei cu pensii mici isi doresc cu atit mai mult intoarcerea la comunism. E jale!

   Sinteti optimista. Foarte optimista! Noi toti sintem in pericol major. Avem peste 5 milioane de pensionari. Majoritatea voteaza!

 5. În decembrie 1989 am văzut, pentru prima dată în viaţă, o baltă de sânge pe asfaltul străzii din centrul oraşului meu natal. Amintirile mă asaltează în fiecare an în această perioadă. În cei 24 de ani am înţeles multe. Aşa cum am receptat eu evenimentele, din interior, au fost ucişi oameni mai întâi la Timişoara, apoi la Bucureşti şi Sibiu, apoi la Cluj şi în alte oraşe.

 6. Domnule Profesor, articolul dumneavoastră ar dori, se pare, să resusciteze spiritul de revoltă din acele zile, amintind despre ceea ce se credea atunci în legătură cu disponibilitatea romănilor de a se revolta şi ceea ce s-a întâmplat, de fapt. Atunci presiunea venea dintr-o singură direcţie şi acoperea totul, astfel că până şi cei din sistem, cel puţin o bună parte dintre securişti, miliţieni, activişti îşi arătau nemulţumirea pe la colţuri ( mai de teamă, mai din veselul oportunism – pulberea se simţea, binişor, în aer) lăsând la o parte faptul că direcţia fusese pregătită şi dată din afară, la un nivel la care foarte puţini au putut accede. De data aceasta partea mai activă a populaţiei e împărţită, iar cei care somnolează nu fac altceva decât să somnoleze. Din afară nu prea văd poziţii ferme, fiind şi ele, la rândul lor, împărţite. Atunci scânteia a aruncat totul în aer, presiunea fiind imensă. De data aceasta, tare mă tem că va fumega pe ici, colo. Nu e o noutate ceea ce spun, dar nu e rău, cred, să amintesc acest lucru. Cu respect.

 7. Problema Romaniei este una demografica. Cei tineri pleaca iar cei batrini sunt oricum indoctrinati. Vai mama ei de tara, ajunsa din nou pe mina comunisto-securistilor Ponta, Felix, Sirbu sau Nastase. E de rau caci propaganda merge foarte bine. A se vedea cotele de audienta ale Antena3 si Romania TV, ambele in crestere.

 8. Noi, cetateni ai Romaniei, cerem:

  1. REFORMA SISTEMULUI POLITIC

  1.1 Concedierea in masa a politicienilor (LUSTRATIA GENERALA, punctul 8 de la Timisoara, extins).

  1.1. Este interzis de a candida sau de a ocupa functii publice persoanelor care:
  i / Au facut parte din nomenclatura comunista
  ii/ Au facut parte din fostul aparat de represiune comunist (Securitate), indiferent de functie si rol
  iii / Au condus Romania din 89 pina acum (senatori, deputati, consilieri judeteni, primari, consilieri locali, viceprimari, vice-presedinti ai consiliilor judetene, presedinti de CJ, presedintii Romaniei, parlamentari EU)
  iv/ Au ocupat functii executive din 89 pina acum: prefectii, ministrii, primul ministru

  1.2. Introducerea de minime criterii morale
  i / nu au voie sa candideze cei care sint condamnati penal in prima instanta la data electorala
  ii/ nu au voie sa candideze cei care sint condamnati penal definitiv
  iii/ nu au voie sa candideze cei care comit fapte ce nu sint de natura penala dar contravin normelor academice sau normelor profesionale
  iv/ timp de 4 cicluri electorale, nu au voie sa candideze cei care in ultimii 23 de ani au facut afaceri cu statul

  1.3/ Modificarea legilor electorale
  i/ Trebuie sa poti constitui un partid cu 10 oameni.
  ii/ Micsorarea pragului electoral la 1%.
  iii/De-permanentizarea: Nimeni nu are voie sa candideze pentru mai mult de 2 mandate la aceeasi functie. Valabil pentru cei alesi direct.
  iv/Materialul promotional electoral nu poate depasi 1.5 EUR/buc (insigne, brichete, etc)
  v/Marirea pedepselor pentru frauda electorala, de la 25 ani – viata.

  1.4/ Parlamentul
  i/ Respectarea referendumului, o singura camera si 300 parlamentari
  ii/Imunitatea parlamentara: restrinsa la opiniile politice
  iii/Separatia puterilor in stat: Parlamentul nu are cum se substitui puterii judecatoresti. Blocarea cercetarilor penale sa nu mai fie la latitudinea parlamentului.
  iv/Parlamentarii condamnati in prima instanta sa fie automat exclusi
  v/Posibilitatea alegatorilor de a retrage mandatul unui parlamentar

  2. REFORMA STATULUI & BUNA GUVERNARE

  2.1 Criterii de performanta pentru puterea executiva: Puterea executiva nu are voie sa lucreze intr-un deficit mai mare de 1.5% pib year-to-year. Totusi bilantul global al guvernarii trebuie sa fie zero sau pozitiv pe perioada respectiva de guvernare.
  Daca aceste criterii nu sint satisfacute: demiterea automata a guvernului & interzicerea de a mai candida vreodata.
  Principiul trebuie trecut in constitutie.

  2.2 Nepotism & Sinecuri: in termen de 2 ani, toate posturile scoase la concurs la stat se vor ocupa cu examen pe calculator. Nota finala = 80% scorul de la examen, 10% criterii profesionale, 10% din comisia de angajare. Se va interzice angajarea rudelor in cadrul aceleiasi institutii publice.

  2.3. Simplificarea legislatiei fiscale. Reducerea numarului de taxe. Principiul de baza trebuie sa fie ca la sume egale, impozitez egal. Principiul trecut in constitutie.

  2.4. Reorganizarea statului pe criterii rationale. Ex: Finantarea autoritatilor locale trebuie facuta pe norma la numarul de locuitori.

  2.5. Normarea achizitiilor statului. Un cui trebuie sa coste intr-o marja previzibila nu 10 lei (media pe piata at max). Eliminarea contractelor aditionale precum si a altor mecanisme de sifonare.

  2.6. Modificarea legii prin care politicul are putere asupra managerilor privati din intreprinderile de stat.

  2.7. Informatizarea: favorizarea tehnologiilor / produselor OSS (Open-Source Software).

  2.8. Transparenta reala. Toate contractele publice nu pot avea clauze secrete

  3. JUSTITIA

  3.1. Eliminarea factorului politic din justitie. Nu ministrul sau presedintele trebuie sa numeasca sau confirme in functii in justitie.

  3.2. Examenele, vezi mai sus, cerinta 2.2.

  3.3. Criteriile morale devin obligatorii pentru politisti, jandarmi, procurori, judecatori, avocati, notari. Incalcarea lor atrage dupa sine eliminarea pensiei pe perioada in care persoana a detinut calitatea respectiva si evident, concedierea respectivei persoane.

  3.4. Triplarea pedepselor actuale pentru coruptie.

  3.5. Orice politist, jandarm, procuror, judecator, avocat, notar ce primeste o pedeapsa cu executare sa primeasca si un bonus de 10 ani cu executare. Ex: la o pedeapsa cu inchisoarea de 1 an, va ispasi 11 ani.

   • Stimate domn,
    nu stiu cine sunteti sau ce profiesie/pregatire aveti dar pot sa va spun ca ceea ce ati scris in acest comentariu sunt ideile pe care NU am stiut sa le exprim timp de 24 de ani.
    Sunt ferm convins ca macar acum – in ultimul ceas – cu cuvintele aceastea ale dumneavoastra, am sanse sa pot explica mai bine si mai clar persoanelor din jurul meu cam ce trebuie facut de acum in colo.
    Va multumesc…..

 9. Mie, domnule Daniel S., mi s-a întâmplat ceva asemănător cu un prosper om de afaceri, economistă de profesie. Eram împreună de acord că Ion Iliescu este un ins insalubru, un criminal, ce s-o mai dau pe după cireş. Am rămas stupefiat când am descoperit imediat că eram de acord din cauze diferite; eu pentru morţii revoluţiei, mineriade şi celelalte, ea pentru că l-a omorât pe Ceauşescu. Pe Elena n-o iubea nici ea, dar pentru Ceauşescu avea un cult. Şi o cunoşteam de aproape treizeci de ani. Aşa credeam eu. În momentul acela am derulat filmul relaţiei mele cu această familie de economişti. Chiar dacă era voalat prin unele locuri tot am găst întâmplări care să mă dezmeticească. Argumentul posibilităţii de a se îmbogăţi de care dumneaei beneficia din plin (cu multă muncă, e adevărat) faţă de perioada de dinainte de ’89, a clătinat-o un pic, dar şi-a revenit rapid. O fi fost la mijloc activismul protocronismului deşănţat, la care a aderat? Nu ştiu. Militarii au totuşi o scuză: prin natura profesiei au trăit tot timpul înregimentaţi. Dar ce ne facem cu preoţii, pentru că am întânit şi dintre aceştia care îl regretă pe cel care lupta împotriva credinţei. Mai puţin împotriva bisericii care era folosită, ca şi acum, de altfel, în scopuri contrare ei. Şi la suprafaţă şi prin subterane. Cu stimă.

  • E surprinzatoare povestea dumneavoastra. Oamenii sint ciudati. Universul interior se adapteaza la moralitate in cele mai ciudate moduri.

   Mai demult o cunostinta mi-a marturisit intr-un muzeu ca are o mare admiratie pentru Hitler. Am incercat sa continui gluma. Dar el nu glumea. M-a lasat masca. Un altul mi-a marturisit odata ca americanii nu au fost pe luna. I-am oferit citeva argumente si apoi l-am lasat sa ma „convinga”. Il distrugeam daca-i dovedeam contrariul. Oamenilor le place semi-luciditatea. Si se inchid fata de adevar, intr-o indirjire defensiva. Respectul de sine se deterioreaza. Au nevoie de omisiuni, mici minciuni si multa intelegere. Sau si mai bine, o terapie individuala. Evident foarte greu de gasit in societate.

 10. Să fie o glumă a impostorului Ponta în legătură cu MŢR? Să fie tactica loviturilor în cascadă în genul celor practicate de Ion Iliescu et,comp. în primii ani după ’90? De unde scoate personajele acestea comico-tragice ca domnul Gigel? Cert este că cireaşa de pe tort nu va întârzia să apară.

 11. Ceea ce s-a petrecut in ’89 in Europa de Est a fost consecinta directa a expirarii acordurilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E absurd sa creada cineva ca, dupa ce au stat la cutie timp de 45 de ani, brusc, populatiile est-europene s-au trezit si s-au apucat sa dea jos guvernele comuniste. Intr-un interval de 3 luni! Toata treaba a fost o operatiune pusa la cale de KGB la ordinele lui Gorbaciov care a fost baiat de comitet si s-a tinut cuvantul dat de Stalin la Ialta. A nega existenta unei intelegeri intre Statele Unite si URSS la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial sfideaza orice logica. Lucrurile au devenit clare in ’56, cand Vestul nu a miscat un deget in sprijinul guvernului maghiar anti-sovietic.
  Faptul ca a fost lovitura de stat in Romania nu stirbeste eroismul celor care au iesit in strada si memoria celor care au pierit. E foarte trist sa iti dai seama ca Ceausescu ar fi fost eliminat chiar si fara atatia vieti pierdute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro