vineri, martie 29, 2024

Decenţa “ colectivă” : un exerciţiu de rememorare

La un an de la tragedia din “Colectiv”, evocarea acelor zile teribile este inseparabilă de amintirea unui moment paradoxal de speranţă. În pofida unui stat inept, în pofida unei elite politice pregătite să tranzacţioneze, imund, în pofida unei tradiţii de obedienţă seculare, românii au descoperit, în acele clipe,chiar şi efemer, valoarea solidarităţii ca temei al revoltei civice. Proiectul de ţară al celor ieşiţi în stradă era unul limpede şi precis, ca un decalog: restaurarea decenţei ca temelie a comunităţii. Ieşirea jalnică din scenă a lui Victor Ponta era doar o parte din acest drum care părea să înceapă.

După un an, bilanţul este unul mai degrabă pesimist. România are o lungă istorie publică a marilor iluzii ce devin eşecurile ei dramatice. Ţara noastră a preferat, de atâtea ori, oamenii providenţiali, pe care i-a investit cu misiunea de a face ceea ce legile nu puteau realiza. Aşteptarea iraţională a hrănit mai întâi deziluziile şi mai apoi frustrarea. Venerarea unui idol nu se poate substitui operei delicate şi de durată a edificării de instituţii. Domnia legilor trebuie să treacă înaintea domniei oricăruia dintre noi. Este ceea ce unii dintre compatrioţii noştri refuză să accepte, chiar şi acum.

Decenţa “ colectivă”, în măsura în care ne asumăm acest testament al celor morţi atunci, înseamnă, înainte de toate, determinarea de a rezista tentaţiei mediocrităţii morale. Recăderea în marasmul din care am ieşit în acele zile ar fi să acceptăm că toate cele întâmplate atunci nu au nici un sens. Acceptarea, somnolentă, a aceluiaşi stat, a aceloraşi programe încărcate demagogic, a aceluiaşi viitor desenat de politicieni cleptocraţi- iată terenul pe care suntem obligaţi să îl evităm.

După un an de la tragedia din octombrie 2015, decenţa “ colectivă” pare mai îndepărtată ca oricând. Modestul standard moral pe care îl propunea are un aer utopic în ochii celor care sunt obişnuiţi să stăpânească. Barajul mediatic al televiziunilor este mai puternic ca niciodată. Vulgaritatea copleşeşte, suveran. Nimic nu se poate sustrage acestui mecanism transpartinic. După un an de la “ Colectiv”, replierea noului USL este completă. Retorica îndreptată împotriva justiţiei independente a devenit un loc comun al dezbaterii publice. Alianţa dintre vechii adversari din 2012 este perfectată, în prime- time. Convergenţa dintre Sebastian Ghiţă şi Traian Băsescu este un semn al zilelor de acum.

Ce loc mai poate avea amintirea decenţei “colective” în această cacofonie etică, în acest spaţiu al abjurărilor şi al imposturii agresive? A te situa împotriva curentului este,uneori, unica formă prin care demnitatea poate fi recâştigată. Acolo unde cei din jurul tău aleg disciplina minciunii, fidelitatea faţă de valorile care te definesc este ultima redută pe care se mai poate rezista.

Când speranţa dispare, mai rămân doar curajul şi claritatea alegerilor. Decenţa “ colectivă” este un astfel de reper. Spre el revenim, cu încăpăţânare şi tenacitate.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. Decenta? Colectiva ?PostColectiva?
    Ia cititi ce declara public un om de afaceri al PSD, constructor de edificii destinate marilor comunitati (!) (si fost candidat la parlamentare), semnatar al unui contract cu Primaria Pitesti,contract de proiectare ce a costat municipalitatea 118.762 lei : „Ei acum după ce a luat foc nu ştiu ce mizerie din Bucureşti,…”. Misto, nu?

    http://www.jurnaluldearges.ro/…/18087-neregula-grava-de-proiectare-intrarea-…8 sept. 2016 – LA 11 LUNI DE LA COLECTIV

    „Eu nu mă apuc să modific o documentaţie, … , că aşa vor ei (ISU)”.
    „Că uşa aia se modifică în stânga şi ei (ISU) vor în dreapta, ei ce chestie (chiar obraznici ISU astia) !”
    „Că trebuie un buton de deschidere a trapelor de fum de la acoperiş, vă daţi seama câtă instalaţie vor să ai acum, ”
    Tupeu de PSD, cu crimele colectve pe constiinta (la modul clectiv – PSD, daca astia au constiinta) si fac „mizerie” Colectivul si colectivismul trecerii in nefiinta a unor victime a ignorantei si … PSDiste / UNPRiste .
    Am voie sa scriu H….o! pe aceasta platforma? De manie, de rabufnire, … de nervi .

    Stiti cate contracte are aceasta firma in toata tara ??? „Firmele care au reuşit să prindă câte un contract de proiectare şi consultanţă cu administraţia locală primesc în jur de 3-4% din valoarea totală a proiectului, bani care le rotunjesc substanţial conturile, aşa că nu e de mirare numărul mare de pretendenţi la o porţie din banii publici:…”

  2. Am indoieli ca in urma tragediei de la Colectiv, a existat in tara un ” moment paradoxal de speranţă”. Uitati sustinatorii Ponta-USL, circa 68%?
    Dintr-o parte a societatii (eu am fost unul) a existat o satisfactie doar cind prim plagiatorul tarii si-a dat demisia.
    Speranta in ce? in „guvernul meu, a unui fost aliat USL? unde ministrul Apud Toba era girat chiar de presedinte? cu vorbele „e om din sistem, om care cunoaste sistemul, am incredere in el” (uitam cam repede!), guvern care a schimbat in medie un ministru pe luna de zile. De unde un ministru a fost schimbat doar pentru ca a spus un adevar rostit si de altii, ceva de genul „scolile noastre scot prea multi filozofi si dottori, si prea putini tinichigii”.
    Si, normal, tot Basescu e de vina.
    Auzi, are uneori „convergenta ” cu Ghita tv.
    Dar autoritatile statului, de la presedinte, guvern, Justitie, nu au nicio vina? dece nu ne-am merita soarta daca ii exoneram pe cei mentionati, si cautam vinovatii doar USL-ul si pe marele dusman, Basescu?
    Cine vorbeste in ultimele zile (in mare parte indreptatit) despre penali si oameni certati cu Justitia?
    Cel pe care il uitam cu buna stiinta: a spus public ca o sentinta definitiva si irevocabila a unei instante este „un banal act administrativ”, cel care a fost dovedit, de aceiasi Justitie, ca ne-a minti spunind ca a obtinut casele din meditatii. Cel putin una a fost obtinuta cu acte false.
    Cautam vinovati doar intr-o parte.
    Gresit.
    Si, recent, desi era un inscris cu rugamintea sa nu fie atinse exponatele, presedintele s-a odihnit putin.
    http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2016-10-28-21383284-0-klaus-iohannis-masa-tacerii.png
    Tariceanu a intrat pe ascuns intr-o institutie, Presdintele o face direct.

  3. Barajul mediatic al televiziunilor ? Nu inteleg la ce va referiti . Tragedia de la Colectiv a fost comemorata peste an in repetate randuri de catre TOATE televiziunile. Iar in ultima saptamana televiziunile aloca circa o treime din spatiul de emisie exclusiv implinirii unui an.
    Desigur, avem motive sa ne exprimam nemultumirea fata de calitatea jalnica a televiziunilor. Dar ceea ce este meritoriu – trebuie laudat, nu ignorat sau rastalmacit.
    Or , este evident , ca momentul COLECTIV a fost inscris pentru totdeauna in calendarul standard al tuturor televiziunilor romanesti alaturi de momentul CRIMELOR LUI ILIESCU DIN DECEMBRIE 1989 si MOMENTUL CRIMELOR LUI ILIESCU DIN 13 IUNIE 1990 (cu un plus pentru DIGI si Realitatea Tv care comemoreza si prin februarie si cel putin inca odata in septembrie decesle din decembrie / iunie) .

    • Desigur in acelasi calendar se inscrie PELERINAJUL DIN 26 IANUARIE DE LA MORMANTUL LUI CEAUSESCU (am auzit ca nostalgicii respectivi sunt de fapt adusi cu autocarul prin rotatie, in fiecare an,,,,odata de catre Pro Tv, odata de Intacti/Antene, odata de Digi….ca s-au lenevit si fara 50 de lei de caciula nu se mai obosesc ….de raman stiristele fara traditionalul comentariu).
      Tot in calendarul acela mai exista si IONUTZ , fastt food ul cateilor din Sectorul 2 …..mai apare si clanul brownian al Madalinei Manole… ziua lui Nea Nelu de la inceputul lui martie…..BAC ul cu ”perle” din lucrarile elevilor care ulterior ajung si ei prezentatori tv si SE RAD de altii…..etc

  4. Se incearca sa se construiasca o ‘mitologie politica’ pe seama evenimentului. O poveste legitimizatoare cu „martiri” morti pentru credinta (chiar daca involuntar) si care astfel fondeaza o noua clasa politica, o birocratie-clericala care instrumenteaza mitul, si care bineinteles nu pot fi „coruptii” din PSD ci doar neprihanitii grupati in jurul lui Iohannis.
    In curand o sa aflam ca si casatoria homosexualilor se justifica in virtutea acestui eveniment.

    • Ceea ce este si mai dezamgitor, este ca la aceasta „mitologie politica” participa si intelectualii.
      Care isi pun cenusa in cap pentru „ratacirile trecute”.
      Acum a pogorit printre noi adevaratul Mesia :P

      • Ce promptitudine , domnu cu foarfeca ! Bine hai sterge si ce am scris mai sus si du-te ….la culcare ca nu mai scriu nimic

        • Cineva – autorul sau adminul – nu au lasat sa treaca intrebarea dece ma numesti pe mine „omul cu foarfeca”?
          Ce postari ti-am mai sters?

    • Faina observatie. Adica o continuare hipsteroida a cozilor de la Iasi / Parscheva si Bucuresti / Sf Dimitrie ? Daca scriam eu asta sigur ma cenzurau. Dvs in schimb ati reusit chiar sa convertiti la erezie pe unul care recunoaste ca acum un an I S-A ARATAT.

  5. Nu este nici-o convergenta intre Sebastian Ghita si Traian Basescu sau daca vreti este aceiasi si cat era in ianuarie 90, adica pana in 12 ianuarie si si mai ales cu totul disparuta in 25 ianuarie(ziua mitingului PNTCD-PNL-PSDR) si a infiintarii CPUN, cea dintre mine si cei asemenea mie si dl Ion Iliescu

  6. De ce viziune pesimistă? avem un guvern non psd. ..Si nu se misca rau.avem in oferta electorală ceva nou -usr- si nu se misca rau. Avem crestere economică cea mai mare din europa. Avem – in ciuda aparentelor- cel mai bun nivel de trai avut vreodată de acest popor. Nivelul de urbanizare este in crestere. Numărul de autovehicule la fel. ..de aceea abia mai dovedim in trafic. Magazinele -se calcă lumea in picioare la cozi la casele de marcat.Avem peste o luna si ceva sanse sa alegem parlamentul pt următorii 4 ani…Si e fff important ca MAI nu are la virf un politruc, deci pb vor fi corect organizate alegerile.depinde de noi cum alegem si ce alegem. Putem călători oriunde in europa. As putea continua. …Dar uneori prea mult pesimism strică. Dragnea băsescu udrea si ghiță si ponta….inca exista. Dar ponta e plagiator cu acte in regulat. Oprea nu ne mai apara interesul national di coloana oficială spre wc…iar in toxinele revărsate de antene…stim ca sunt toxice. Pe fff mulți nu ne.mai afectează. Deci..capu sus calcati apa si mai multă încredere in noi toti.

  7. Vorbiti domnule Stanomir de „retorica indreptata impotriva unei justitii independente”eu din ceea ce vad in cele 365 de zile trecute de la tragedia din Collectiv, pot spune ca se vrea din ce in ce mai putina justitie. Stiti acea doamna legata la ochi care are o balanta in mana si cantareste probele.Daca s-ar putea ar fi inchisa in beci pentru totdeauna de acesti politicieni hoti si incompetenti, si s-ar mai si turna beton deasupra. Veniti marea majoritate din strafundurile zonelor negre ale tari, fara minim de educatie, au ajuns in parlament l-au prins pe Dumnezeu de picior, taras grabis si-au facut niste studii asa zis universitare, le-au coronat cu mastere si doctorate si acum, daca peste noapte ar putea da jos statuia justitiei ar face-o.Sunt deja cu ciocanele si bardele in mana sprijinandu-se de soclu. La acest stadiu nu s-ar fi ajuns daca alegatorii ar fi ales altceva decat mediocrii, incompetentii, hotii sau genul „las ca merge si asa” sau „ne descurcam ca o mana spala pe alta”.Pe 11 decembrie romanii vor face inca o data dovada a ceea ce doresc, ideea inculcata de unii a nu se duce la vot este cea mai paguboasa, vor triumfa iar derbedeii.

  8. civilizatie inseamna :lege, ordine si justitie ; e ceea ce indivizi ce si zic azi romini, nu prea accepta
    citeam mai ieri ca olteanul ce conduce un mare partid la romanica vrea premier romin nu ieuropean ! e clar atunci ! nu ? olteanul bate spre nepotelul exieuroparlamentar al Vulpi, dar spusa lui loveste mai departe:romini curati si ortodoxi

  9. D-le profesor, sper din toata inima sa nu avetzi dreptate. Poate ceva din dezastrul de atunci, se va fi propagat prin constiintzele celor adormitzi si amortzitzi… Si sa vorbim de decentza in Romania, mai ales in clasa politica, e aproape un sacrilegiu… Intai si-au pus cenusa in cap.. Apoi? Apoi au uitat. Si, din nenoricire, am uitat si noi… Sa vedem ce va fi la alegeri….

  10. D-le Stanomir societatea romaneasca este bolnava pana in maduva oaselor, spun asta deoarece in ce tara normala oamenii ar vota condamnati sau anchetati penali?!
    Dezbinarea chiar in cadrul unor oameni de la care ai anumite asteptari este stupefianta!
    Ati auzit vreun ziarist onest ori vreun intelectual de marca sa spuna cu argumente votati USR? toti fac doar lobby indirect pt mafiotii din PSD ori PNL si atunci eu , un votant din provincie, cu un nivel de informare scazut pot spune ca voi mai merge la vot?
    Alaturi de tinerii are au murit in ’89 si tinerii de la Colectiv nu au facut decat sa mareasca nr.victimelor care au murit absurd si nedrept intr-o tara careia nu-i pasa ABSOLUT DEFEL de viitorul acestei natii!

  11. As dori ca noi toti sa rememoram si sa actionam in sensul cuvintelor memorabile rostite de presedintele american JF Kennedy, pe care le-am „adaptat” la realitatea romaneasca: sa nu asteptam sa faca ceva pentru noi Statul Roman; sa ne gandim ce putem noi face pentru Romania, si sa actionam !

  12. Eu n-as fi foarte pesimist, totusi. Incet, incet, Romania avanseaza. Da, sunt destui cei care, in numele unor interese meschine sau straine, pun piedici Romaniei. Dar, cu toata opozitia lor, Romania avanseaza si, in 10-15 ani, poate scapa de gunoaie. Televiziunile „de stiri interpretate” pierd teren si sunt obligate sa se multumeasca cu privitorii care nu tin pasul cu tehnologia – cei mai multi fiind de varsta a treia. Tinerii au de invatat lectia implicarii in viata cetatii, iar cand vor fi invatat aceasta lectie, vor fi de neoprit. Se afirma o lume noua, paralela cu cea veche. O lume care n-are nevoie de televiziuni si care se poate mobiliza in timp real, pentru a se afirma, pentru o cauza…

    Cat despre Traian Basescu si Sebastian Ghita, ei au problemele si interesele lor personale si se zbat sa se tina la suprafata. In cazul nisipurilor miscatoare, zbaterea grabeste sfarsitul si nu cred ca e cazul sa ne preocupe problemele lor… avem lucruri mai importante de facut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro