sâmbătă, iulie 20, 2024

Decizia ÎCCJ, primă fisură reală în blocul securist

Acesta este un comentariu de Razvan Lalu, aparut pe Contributors.ro:
Decizia Înaltei Curţi se cuvine, evident, salutată. Dacă un securist impenitent atât de influent şi periculos ca dl. Voiculescu este totuşi confirmat ca securist de către instanţa juridică supremă, înseamnă că totuşi ceva s-a schimbat în ţara asta.

Decizia ÎCCJ are o mare valoare simbolică. Dincolo de anecdotica carierei individuale a d-lui Voiculescu, decizia de justiţie trimite un puternic semnal la nivel naţional: securiştii nu se mai pot bizui 100% pe protecţia complice a justiţiei şi pe omertà a clicilor dominante, nu mai pot fi absolut siguri de impunitate, ca până acum.

Epoca cinismului arogant şi a sfidării neruşinate reprezentate de dl. Voiculescu şi atât de specifice aparatului de securitate, obişnuit să semene teroare şi sa nu întâmpine nici o rezistenţă, se pare ca a început să apună, măcar acum, după 21 de ani.

Hotărârea din 10 mai a jusiţiei supreme marchează o primă fisură reală în lespedea securistă care continuă să apese din greu asupra ţării. Pentru prima oară, nu mai este vorba despre „demascarea“ vreunui directoraş de şcoală, pensionar, a vreunui instrumentist de la orchestra simfonică judeţeană sau a vreunui ospătar devenit politician, ci de o palmă dată de justiţie celui mai activ, mai vizibil, mai dăunător şi mai ticălos securist din viaţa publică.

Si totuşi, chiar şi acestui eveniment salutar nu-i lipseşte gustul tipic autohton de farsă. A-l califica juridic pe dl. Voiculescu doar drept turnător la securitate se înscrie în aceeaşi logică în care un baştan local zdrobeşte cu SUV-ul un pieton, iar poliţia îl pedepseşte aspru cu o amendă pentru nepurtarea centurii de siguranţă.

Dl. Voiculescu a condus ani de zile, sub Ceauşescu şi după, „sucursala“ românească a firmei Crescent (CRESCENT COMMERCIAL MARITIME Ltd.), o interfaţă externă a imperiului economic al securităţii, sub al cărei paravan se desfăşurau operaţiunile de „aport valutar special”, adică erau obţinute, spălate, gestionate şi dirijate mare parte din rezervele valutare ale securităţii.

În structura Departamentului Securităţii Statului, „Crescent“ era un fel de excrescenţă discretă a Întreprinderii de Comerţ Exterior “Dunarea”, firma oficială a securităţii, care împreună cu Serviciului Independent pentru Comerț Exterior formau baza structurii economice a DSS.

Ambele instituţii, “Dunărea” şi Serviciul de Comerţ Exterior fiind conduse de colonei de securitate, este imposibil de crezut că tocmai “Crescent”, firma “sub acoperire” a securităţii, prin care circula însuşi sângele instituţiei – valuta occidentală – nu era condusă tot de un ofiţer superior, ci de un turnător civil de verişoare şi sportivi.

Pe fondul acestor fapte, a crede doar şi pentru o clipă că dl. Voiculescu nu a fost cel puţin colonel, dacă nu chiar general de securitate, este fie naiv la limita prostiei, fie complice.

Desigur, dl. Voiculescu, ca bătrân ofiţer de securitate din aceeaşi făină cu de-al de Pleşiţă, Priboi şi cum s-or mai fi numind, adică brute fără scrupule, cunoaşte ca principal mijloc de comunicare, ameninţarea, şi poate supravieţui doar într-un mediu pe care-l intimideză. Aşa se explică, probabil, rezerva cu care jurnaliştii şi publiciştii au tratat subiectul “Voiculescu, ofiţer de securitate”. Decât să fii hărţuit de o justiţie română influenţabilă de către un Voiculescu, mai bine ocoleşti subiectul.

Faptul că până şi acum, apartenenţa d-lui Voiculescu la structurile operative ale securităţii, deşi un adevăr notoriu, continuă să fie doar mormăită între dinţi sau şoptită eufemistic şi aluziv cu o jumătate de gură, atât de oamenii publici cât şi de privaţi, dovedeşte cât de puternic şi de omniprezent este spectrul securitătăţi în România mileniului trei.

Cam atât despre lipsa de actualitate a anti-comunismului şi –securismului.

P.S.
Evident că reprezint aci doar punctul meu de vedere, pe care sunt gata sa-l susţin şi-n faţa justiţiei. Aşadar: am convingerea că dl. Voiculescu a fost cel puţin colonel de securitate sub Ceauşescu. Dacă şi la ce funcţie şi grad a ajuns ulterior, nu mai pot şti.

Acesta este un comentariu semnat de Razvan Lalu si  postat initial la articolul  De la Felix Edmundovici la “Felix” Grivcovici

Update: Articolul a fost usor modificat de catre autor

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. alte unitati de comert exterior, direct sub secu: delta, creata pentru comert cu israelul, taiwanul si africa de sud.
  toate marfurile expediate spre tzari arabe trebuiau sa aiba o declaratie dela camera de comert, cum ca marfa nu este de provenienta sau nu incorporeaza parti provenite din izrael.
  deasemeni africa de sud era sub embargou, iar china nu vroia sa faca afaceri cu firme care lucrau cu taiwanul.
  romtehbica, armament.
  trustul carpati, formal al pcr, era tot in mana baietilor cu ochi albastri.
  terra, comert cu invizibile, operatiuni speciale.
  institutul de economie mondiala.
  argus, agentia de plasare pentru romani angajati de firme straine.
  agroexport, care facea operatiuni de commodity exchange, adica la bursele de marfuri/cereale.
  arcom si arcif, adunate in ultimii ani sub un fost sef la securitatii, intr’un departament pentru lucrari in strainatate..
  toate societatile mixte domiciliate in strainatate, in special libia, iran si siria. dar si mozambic, unde, se pare ca sub acoperirea unor ferme tip ias, se introducea armament pentru angola si alte tari din sudul africii.
  ice-urile obijnuite, care faceau comert normal, cu bunuri vizibile, erau controlate, numai. controlate in special pe cadre, dar si pe operatiiuni.

 2. Eu sunt chiar convins ca a avut stele de securitate pa umar. Insa nu mai e demult in blocul securist: a fugit cu cascavalul si aia stau la cotitura.

 3. Ca si Rasvan Lalu, conisder ca este o urgenta necesitate deconspirarea diverselor institutii care au facut aprte din „imperiul” Securitatii. Faptul ca un distins specialist automatician precum dl Constantin Rauta, un om care a rupt cu sistemul in 1974 si a decis sa ramana in Statele Unite, continua sa fie condamnat la moarte in Romania (in februarie a fost respinsa din nou cererea sa de anulare a sentintei date in perioada Ceausescu) este de-a dreptul naucitor.
  Firmele de comert exterior legate de „Dunarea” erau neindoios parte a paienjenisului DIE. In Romania continua sa pluteasca absurde ambiguitati pe tema a ce a insemnat colaborarea cu Securitatea externa. Ca si aceea interna, DIE nu facea altceva decat sa indeplineasca ordinele PCR. Ideea ca a fost vorba de actiuni „patriotice” tine fie de o incredibila naivitate, fie de o propaganda organizata chiar de catre cei legati de acea institutie.

  • Ca si aceea interna, DIE nu facea altceva decat sa indeplineasca ordinele PCR.

   Eu, naivul, crezusem ca a fost exact pe dos. Sau ma minteam de fapt, sperand ca acum e mai bine: ca serviciile asculta de guvern, iar nu guvernul de servicii, cum era odinioara. Sau asculta de „comandantul suprem”?!
   In orice caz e bine ca au inceput secureii sa se mânce intre ei …incep sa cred ca strategia cu distrusul din interior a fost buna. Astept metastaza!

 4. Nu doresc sa-ntinez efortul autorilor in salutarea unei decizii cam tardive insa nici nu le-as dori sa se-mbete cu apa calaie. Decizia a ceea ce prin alte parti se numeste justitie se refera la colaborare si nicidecum la apartenenta. Intrucat, asa cum e banuie majoritatea oamenilor de bun simt din ro (cati or mai fi) to’ar’su’ (gradu’) Felix a fost chiar membru. Desigur ca e ceva fata de nimic. Desigur ca poate fi un semn. Dar nu mai mult de atat si am rezerve in a-l numi un pas inainte iar pana la prima fisura reala… mai e ceva cale. O sa consider ca s-a fisurat cu adevarat sistemul abia cand astfel de sinistre personaje vor fi fost condamnate iar averile lor (si ale celor care le-au sprijinit) vor fi ajuns in bugetul statului. Recte, acolo unde le era destinatia initiala. Plus interzicerea unor drepturi cum ar fi acela de a ocupa vreo functie (aviz celor care se mai intrebau de ce-si doreste felix – cu ardoare, o functie mare-n parlament).

 5. M-as bucura sa se fi facut o bresa in gasca si sa se vda de departe securistii.Dar in alte orase ei sunt protejatii – au spatii inchiriate cu preturi enorme de institutii ale statului.deci?
  concluzia mea e alta:implicarea lor in revolutie a fost numai si numai pentru folosul lor personal.

 6. D-le Lalu,
  NU vreau sa intru in amanunte, sa disec fiecare cuvant sau propozitie, dar vreau sa va apreciez, in mod deosebit, aceasta ,,viziune”.
  Asa este, se da un semn ca, putregaiul securist este ,,incoltit” pe ici, pe colo si ca, ,,puterea” lor va fi invinsa.
  Daca voi apuca eu acele vremuri, m-as bucura, dar daca nu, oricum, ma bucur pentru copii nostri, oricum ar fi ei ca ,,nota generala”.
  OBS. Mi-am dorit ca ghilimelele pentru acele cuvinte sa trimita la multe, la foarte multe, sensuri cu corespondenta in viata reala.
  Va multumesc!

 7. nu as vrea sa fiu in tabara celor care-l apara pe voiculescu.mi se pare ca la fel ca si patriciu, face parte din ramura die, care a intrat si a prosperat in afaceri.
  la fel ca si patriciu incearca sa se faca, fara prea mare succes,remarcat si in politica.in loc sa-si valorifice banii si sa conduca prin oamenii de paie, cum se obisnuieste peste tot prin lume.ei doi ies ca paduchii in frunte si au impresia ca isi pot impune ideile.
  faptul ca inregistreaza esec dupa esec, ii ambitioneza si mai tare fiind genul de indivizi predispusi la nefericire si care niciodata nu sunt multumiti cu ce au..stare pe care li-o doresc in continuare.
  balaceala asta cu securistul voiculescu, este doar o frectie la un picior de lemn.politrucii oranj fac mare caz de ea, uitand cu nesimtire ca patronul lor spiritual a condus reprezentata economica a romaniei la anvers..da’ de asta nu pomenesc nimic.nu pomenesc de partea din securitate care s-a infiltrat in partidele politice si care e reprezentata la varful lor si chiar la varful statului.
  ma uit la domnul tismaneanu cum se incordeaza impotriva comunismului,cum sustine pd , care e plin de securisti,comunisti si care se face ca nu vede ca niciun tortionar nu este condamnat,ca niciunui securist nu-i este luata pensia,ca inca mai exista dosare la secret ale securistilor, ca inca nu se pune adevarul pe masa.
  prefer o coada de topor ca vadim tudor care sustine pe fata idei comuniste si securiste si de care stiu sa ma apar ca de sarpele care iese in drum, fata de niste farisei cu comportament de iago camuflati in salopete portocalii.

 8. Probabil că Silvian Ionescu a fost unul dintre membrii grupului Arnăuţoiu şi noi abia acum am aflat. (e primul nume care mi-a venit în minte, nu e ceva personal, sunt pline partidele de ei. ).

  • Corect Emil,
   deja nu prea mai ai loc sa te-nvarti din cauza de securisti, fosti ori actuali.

   Dincolo de „impanarea” partidelor (mai ales a celui „istoric”= PNT-cd)
   „marturie” stau miile de tone de „rapoarte” semnate de doritori de arginti/functii/pozitii/crapelinita. In nicio alta tara fosta* comu’ista nu exista vreun precedent. Dupa cum nu exista vreo alta tara-n care partidu’ comu’ist sa fi avut atat de putini membri la-nfiintare.

   *inca deziderat in ce priveste rss tzigania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Rasvan Lalu
Rasvan Lalu
sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro