miercuri, septembrie 27, 2023

Decizii de sfarsit de an

Europenii se apropie cu pasi repezi de Consiliul de iarna 2013, moment in care vor sa anunte sfarsitul crizei economice si financiare. Cu un plan de masuri aproximativ definitivat, Europa ramane totusi departe de acest deziderat.

Agenda Consiliului din 19-20 decembrie puncteaza in prima instanta securitatea si apararea comuna, principiul de pooling & sharing, o abordare care vrea sa depaseasca minusurile provocate de taierile bugetare implementate prin masurile de austeritate. Chiar daca primul punct pe ordinea de zi este acest subiect, dezbaterile care se poarta in spatiul public sau chiar si la masa negocierilor se invart tot in jurul problemelor de ordin economic, chiar daca mai nou vorbim intens si despre migratie sau despre vecinatatea sudica.

Cu siguranta, proiectul apararii si securitatii comune are o importanta aparte si a fost amanat destula vreme, dar se pare ca va fi extrem de greu sa se renunte la austeritate ca modalitate de a decide si de a face lucrurile. Atat timp cat liderii europeni nu vor avea siguranta unui mers linistit si productiv al economiei, celelalte teme vor bate pasul pe loc. Iar acest impas care se regaseste si la nivelul politicii externe comune, si la nivelul politicilor sociale, nu face decat sa slabeasca capacitatea Uniunii Europene de a fi un actor puternic.

Reforma bancara tine in continuare spiritele aprinse. Presedinta Consiliului, Lituania, a venit cu o propunere noua prin care costul inchiderii unei banci sa fie suportat de catre un fond special, infiintat de tara de origine a bancii. Acest fond ar putea fi alimentat cu contributiile bancilor din statele respective, echivalente cu un minim de 0,1% din depozitele garantate detinute. In caz ca fondul nu ar putea acoperi la un moment dat finantarea inchiderii unei banci, se va apela in primul rand la fondurile similare din alte state, sau chiar la fondul de salvare al zonei euro, ESM.

Unificarea acestor fonduri se va realiza dupa 10 ani de la implementare – Single Resolution Fund, care ar putea apoi finanta toate inchiderile de banci. Proiectul lansat va fi negociat pana in martie 2014, urmand sa fie adoptat printr-un tratat interguvernamental. Practic anul 2013 a avut parte, cel putin trimestrial, de proiecte noi in ceea ce priveste reforma bancara si este de apreciat.

Ceea ce ar trebui sa ne preocupe in continuare este faptul ca leadership-ul european a adoptat un discurs prea tehnocrat, specializat, cu date si cifre. Aceasta abordare nu a fost transpusa intr-un limbaj accesibil, iar populatia Uniunii a resimtit aceasta lipsa de comunicare. Efectele acestei carente se vad in strada, in piete, in general in spatiul public. Cu greu vor putea fi acestea sterse  si va fi greu de recastigat increderea oamenilor.

Revenind la Consiliu, putem spune ca asteptarile nu sunt mari, dar luand in considerare noul acord de liber schimb cu SUA, se doreste totusi o evolutie. De curand secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Jacob Lew, a sustinut ca recesiunea zonei euro „pare sa fie pe terminate”, iar Europa poate acum sa insiste mai mult pe stimularea cererii si pe crearea de locuri de munca. Iata o tema cu adevarat preocupanta si cu ecou major in anul 2014. Tot in acelasi registru, al relatiei UE – SUA s-a facut public ca Angela Merkel, cancelarul german a convenit telefonic cu Barack Obama o cooperare mai stransa in ceea ce priveste combaterea crizei.

Pe de alta parte, deschiderea Uniunii catre alte dosare decat cel strict financiar-bancar reprezinta un test si deopotriva o necesitate. Statele membre pot contribui la redefinirea proiectului european prin implicarea in aceste dosare privind migratia, politica sociala, politica agricola comuna, politica de securitate si aparare, politica externa, s.a.m.d.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. DECIZII.Datele sunt interesante, dar de fapt, apararea, securitatea, sistemul bancar ,sanatatea si altele depind de un singur factor, cam evitat de abordat:ECONOMIA.Unele state s-au adaptat, economia mondiala trece prin transformari profunde, poate existenta unui plan la nivel de UE, care sa ofere solutii de restructurale a industriilor din tarile componente, cu un anumit specific pentru fiecare tara si cu o tipizare a produselor, ar fi util.In Romania s-a mers pe o distrugere sistematica, iar efectele se simt din plin.Institutele de proiectare si de cercetare erau de Top, specialistii puteau aborda orice tematica, dar au fost anihilate, iar in prezent se utilizeaza fonduri importante pentru cumpararea de proiecte, in special in domeniul constructiilor.Sunt pareri personale, prin viziunea de inginer, dar poate se vor gasi noi cai de dezvoltare eficace la nivel de UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro