Al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din UE, România, nu are nici măcar ezitări: nu, suntem mult prea dependenți de gazele rusești, nu se pune problema să tăiem importurile. Faptul că decidenții noștri nu sunt impresionați nici de ororile pe care le vedem cu ochii noștri la câteva sute de kilometri (s-a văzut ieri), faptul că ministrul energiei ne liniștea săptămâna trecută că noi nu cumpărăm de la Gazprom, ci de la intermediari și nu va trebui să plătim gazul în ruble spune ceva despre decidenți, nu despre România. România poate și trebuie să taie importurile de gaze din Rusia acum. Și nu doar atât, ci să devină furnizor de securitate energetică pentru toată regiunea, că avem gaz suficient și avem energie suficientă – resursele există.
Acum 5-6 ani importam doar 2% din gazul pe care îl consumam. Acum am ajuns să importăm 25%. De ce?
Pentru că omorâm cu bună știință producția internă. Da, zăcămintele sunt vechi și producția în scădere, dar nu asta e marea problemă. Aplicăm redevențe calculate la prețul gazului rusesc tranzacționat la Viena, nu în piețele din România, ceea ce face să se închidă sonde care ar mai fi putut produce, dar nu mergând în pierdere. Aplicăm impozitul pe veniturile suplimentare, impozit care ar fi trebuit să fie temporar între 2013-2017 dar s-a permanentizat, impozit care nu recunoaște decât o mică parte din cheltuielile de investiții – deci nu e profitabil pentru producătorii români să stoarcă ultimele molecule de gaz din zăcămintele pe cale de epuizare, care ar necesita echipament performant. Drept urmare producția internă de gaze a scăzut în ultimii 4 ani cu cca 17% – iar Petrom anunța în februarie că anul acesta își va mai reduce producția cu încă 7%. Noul zăcământ de la Caragele, care menține cât de cât nivelul de producție a Romgaz, nu e nici el exploatat suficient tot din cauza descurajării investițiilor, inclusiv prin politica păguboasă a statului român de ani de zile de a stoarce cât mai mult din dividende de la companiile unde e acționar majoritar. În plus, mai e și forțat să cheltuiască toți banii plus împrumuturi ca să cumpere partea lui Exxon din proiectul Neptune Deep cu Petrom, cel care e mereu amânat din cauza legii offshore.
Evident, gazele din Marea Neagră sunt și ele tot acolo – nu se exploatează tot din cauza legii proaste. Chiar și zăcământul la care ne uităm cu multă speranță, cel al BSOG care ar trebui să intre în piață în câteva luni, e întârziat – acele gaze ar fi putut veni încă de toamna trecută, dar nu s-a întâmplat din cauza întârzierilor lucrărilor Transgaz și din cauza legii offshore. Teama mea e că nu le vom vedea nici anul acesta: BSOG e enervat și de întârzierile cu legea offshore, și de OUG 27/2022 cu plafonarea facturilor, care reglementează prețuri și cantități de gaze pentru consumul casnic și pentru termoficări, păstrând în schimb impozitul suplimentar pentru restul de producție; drept urmare, ne trimite direct în arbitraj internațional.
Noi consumăm vreo 9-10 miliarde de metri cubi pe an. Numai zăcămintele din Marea Neagră și zăcământul de la Caragele, dacă ar fi exploatate la adevăratul potențial, înseamnă vreo 11 ani de consum intern. Am putea consuma mult mai puțin dacă guvernul ar accelera anveloparea caselor și blocurilor și modernizarea termoficărilor, unde apa fierbinte se scurge de-a dreptul în pământ. Am putea exporta în Bulgaria – unde se consumă cu totul 3 miliarde mc; în Moldova – 1 miliard, sau Ungaria – 9-10 miliarde, ca la noi. Toate, 100% dependente de gazul rusesc. N-am putea să le acoperim tot consumul, dar am fi putut fi de ani de zile un concurent real pentru Gazprom – dacă am fi accelerat producția, interconectările și am fi aplicat regulile europene să avem acces direct la conducta prin care se transporta gazul rusesc (Isaccea – Negru Vodă).
În energie electrică nu s-a mai investit nimic din 2016. Pentru că n-ai cum, nu primești aviz de racordare, ani de zile legea ți-a interzis să închei contracte în mod liber (și nici acum nu-i clar dacă poți s-o faci). Bașca vezi că guvernul dă legi și ordonanțe de plafonare care supraimpozitează producția: nu cumva și tu ai păți la fel, dacă pici de prost și investești? Statul n-a mai investit nici el, nici măcar centrala de la Iernut a Romgaz, finalizată 95%, nu s-a mai mișcat de doi ani, riscăm să pierdem și finanțarea că ni s-au și dat bani gratis pentru asta. Suntem importator net din 2019 – în timp ce investitorii stau la ușă cu proiecte noi și așteaptă să își bage guvernul mințile în cap. Nu doar că am putea produce mai multă energie regenerabilă, dar din surplus, cel puțin pe anumite ore, am reduce și consumul de gaze din țările din jur care produc curent pe gazele rusești.
Putem să ne decuplăm chiar azi de la gazul rusesc. E primăvară, consumul pentru încălzire scade, atât pentru cei cu centrale individuale, cât și în termoficare. E primăvară, avem timp de investiții rapide în câteva mii de blocuri și case până la toamnă și stăm pe banii europeni. E primăvară, avem timp să se finalizeze interconectorul Bulgaria-Grecia (în iulie) și să nu stăm cu spaima că nu vom avea acces și la gazul din Coridorul Sudic (Azerbaijan). E primăvară și putem cârpi niște sute de kilometri de conducte de termoficare prin care curge apă sau se pierde căldură. Și am putea avea gazul lui BSOG dacă modificăm naibii legile alea înainte să ne trezim și fără gaz, și cu banii luați.
Iar dacă ni se pare că timpul e prea scurt, am câteva întrebări, în special pentru ministrul Virgil Popescu:
- ce a făcut doi ani și jumătate să se rezolve problema din legea gazelor offshore? că tot zice de când era în opoziție că trebuie schimbată și onor ministerul dumnealui are inițiativă legislativă. Unde e textul?
- ce face tot de atunci cu Iernut?
- ce a făcut să se accelereze investițiile în producție de energie electrică? Alta, nu cea de stat, că uită mereu că nu doar statul face investiții (iar la stat am văzut și acolo cât s-a făcut). Alta, adică investițiile care s-ar face dacă n-ar fi diversele blocaje legislative, inclusiv ordonanța 27. De ce nu se mișcă odată Fondul de Modernizare, cel în care ne lăudăm că vom avea 16-18 miliarde de euro pentru investiții până în 2030 și alte țări deja trag banii din el?
- de ce IPO Hidroelectrica, prin care se emiteau acțiuni noi pentru capitalizarea companiei să facă investiții, s-a transformat într-o listare prin care nu se mai emit acțiuni noi, ci pur și simplu Fondul Proprietatea se descotorosește de 15 din cei 20% pe care îi deține la Hidroelectrica? (și în general, de ce ar vrea FP să vândă dacă perspectivele Hidroelectrica ar fi atât de grozave în mediul de business din România și de ce e asta prezentată ca reformă în PNRR?)
- ca să rezum: de ce securitatea energetică a României arată și mai prost azi decât când a ajuns în funcție, expunându-ne major tocmai acum, când avem război la graniță? Și nu, nu e suficient să ne punem doar cenușă în cap (nu văd nici asta), ci trebuie să facem cum face până și Germania azi: da, e o problemă pe care ne-am făcut-o singuri, dar trebuie să tăiem importurile de gaz rusesc, să finanțăm în continuare genocidul din Ucraina e obscen.
Din acest articol am realizat ca e primăvară! Daca nu as fi citit puteau trece zeci de primăveri pe lângă mine si nu le-aș fi observat. Într-o primăvară frumoasă putem face tot ce nu am facut in 20 de ani.
Super mega comentariu, domnu’ EnacheT.
Si care e totusi concluzia dumneavoastra ? Ca mai bine nu facem nimic ?
Primaveri vor mai fi, nu-i asa?
Concluzia e ca nu prea facem nimic concret in afara de a planui. Dacă Dvs. vedeti altceva va rog sa imi arătați si mie.
Bineînțeles… Nu știați vechea vorbă românească „Nu face primăvara asta ce poți lăsa pe primăvara viitoare”?
Când PNL a ajuns la guvernare au venit cu scuza penibilă că așteaptă să cumpere Romgaz participația americanilor, de parcă ăia sunt proști să vândă mai ieftin după ce guvernul a anunțat că Romgaz trebuie sa cumpere indiferent de preț.
Doamna Nutu, dumneavoastra ati vazut ieri la sedinta Parlamentului ca presedintii de partide nu prea sint in stare sa citeasca de pe o foaie? Nu stiu azi, insa pe vremea mea copiii de clasa a III a o puteau face mai bine decit majoritatea parlamentarilor de azi. Parlamentari care par a fi conceputi simbata noaptea la betie.
Cit despre energie ramine cum a picat. Si la vara cald.
Când timp de 20 de ani nu ai făcut nimic, e foarte ușor să zici că ce poți face timp de câteva luni e foarte mult. Pentru că chiar și 0,00000000001 împărțit la 0 tot infinit dă.
În rest e bine că românul rămâne ironic și când îi bate războiul la ușă. Românul și gândacii vor fi supraviețuitorii.
:-)
Asta cam asa este. Adica romanul si gandacii.
Contrar aparentelor, timp este doar ca nu este bine folosit.
Problema este ca cei care ne conduc nici nu vor dar mai ales NU STIU sa lucreze.
De la distanta Ghinea si Drula au fost cei mai profesionisti guvernanti din ultimii 30 de ani.
Si cred ca nici nu au transpirat. Mi se pare ca au un potential neutilizat.
Spre deosebire de un Bode sau un Grindeanu care zici ca s-au nascut obositi.
Parerea mea.
Si ce propuneți? Sa ne panicam, sa fugim de nebuni pe străzi aiurea ca vine războiul? Sa susținem inițiative nerealiste? Dacă tot ne bate războiul la usa credeti ca am mai avea timp sa carpim conducte? De zeci de ani ce facem? Cârpim. Sau sa ne păstrăm simțul realități si al umorului și să încercăm să vedem ce e realist și ce nu?
A zis și ce sa facem: sa nu mai cumpăram gaz rusess și să încercăm să facem noi aici.Crezi că dacă propunem la cineva din EU sa ajute cu fonduri sa facem un sistem unde Moldova sau Bulgaria poate să cumpere gaz in timpul asta ar zice nu?
un foarte slab ministru intr-un sector capital; este ineficient, pare incompetent, poate mai potrivit in locul doamnei firea, un ministru pentruca asa vor partidele;
ne-am saturat pana peste, deci?
Dar parca am avea si carbune, nu?
Sau daca am mai fi avut si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda …
Si sa mia lasam bancu ca avem .. ca suntem pe locul 2… si cama utea exporta la unguri, la bulgari .. cand „marile rezerve: de abia aocpera consul pe 10-11 ani . Avem dar nu de ajuns ptr noi .. de unde sa mai dam ?
Avem ca prim ministru un general, fost Sef de Stat Major al Armatei Romaniei. Dar pare mai insignifiant decit Presedintele.
Chiar nu realizeaza dl prim ministru ca e caz de forta majora?
Nu asteptati, dle general, ordine de la birocratii de la Bxl, administrati-va Tara. Ca pentru asta sinteti acolo.
Simplu. Acești oameni nu au muncit niciodată serios, nicăieri. CV-urile lor sunt pline de diplome aiurea, de locuri de muncă false, fără nici o lucrare publicată afară. Au fost sfătuiți de mici că dacă vrei s-o duci bine în România trebuie să intri în politică. Acești oameni nu au nici un curaj de a face, sunt paralizați că pot greși și pot fi alungați din posturi unde au învățat regulile lui a nu face nimic. Ei se cred nemuritori și deci nu mai contează dacă faci sau nu. Totul e varză în România și dacă nu erau americanii azi aveam ruși peste tot în 2 zile. Ei sunt un pericol pentru securitatea României, cel mai mare pericol. Să vedem acum cu Gen. Ciucă, poate pune bastonul pe ei și încep să miște, sau afară. S-au pierdut 10 miliarde de euro pe schema cu certificate verzi doar că unii, bine puși, au făcut niște ciubucuri. Nu se scot gaze, nu se scoate petrol, cupru, aur, uraniu, nu se exploatează decât pietriș de râu, nu se fac hidro, solare, eoliene, pe gaz. Așteaptă să vină rușii și ungurii să le exploateze. Tot timpul ” o să facem ”, adică niciodată. Vezi cine a câștigat competiția pentru parcurile solare și pe gaz de la CEO, cum arată call-urile pentru regenerabile din PNRR, cine face asfaltul prin sate. Mai mult, au alungat toate companiile americane din România – Bechtel, Chevron, Amromco, Stratum, Exxon, Gabriel, etc. Au găsit tot felul de motive puerile să-i alunge. Așa au înțeles să aibă grijă de poporul care le-a cedat dreptul de a ucide și fura în speranța că va trăi mai liniștit, nu barbar. Iar ei s-au apucat să-și umple buzunarele lor aruncând poporul în frică și mizerie. Barbari!
Au gasit motive, dar nu singuri, ci ajutati de „fratele de la rasarit”.
Haideți să mărim presiunea în sistem:
https://www.petitieonline.com/oprim_importul_de_gaze_din_rusia_acum
Este remarcabila energia dv si patosul cu care ne scrieti dar realitatea este alta. Nu se va putea face in 6 luni ce nu s-a facut in 30 de ani. Curand va trece vara si la iarna vom avea doar 19 grade C maxim in case, gaze de gatit mai vedem, mai curand hrana rece, apa calda pentru un dus de 15 minute, autoturismele in parcare, se va lucra de acasa. Plasticul pe pereti blocurilor nu este suficient. Din iulie se intra in vacanta parlamentara pana in septembrie si in guvern lucrurile vor ramane ca si pana acum. Nu am vazut experti cu discutii profesioniste in mass media, in parlament o dezbatere serioasa privind energia si gazele.
In afara celor doua grupuri de la Cernavoda, de peste 30 de ani nu au mai fost investitii majore si importante in sistemul energetic. (Va rog, fara povestea cu eoliene, ca nu e de discutat.Ele au creat mari probleme.) Si totusi.. Si totusi a mers si merge pentru ca an de an necesarul de energie electrica a scazut. Pe site-ul Transelectrica exista date istorice de la sfirsit de 2007.
Romania inca nu a ajuns jos de tot. A crescut importul la peste 2000, chiar 2500 de Mw. Productia scade.
Va fi jos, cind vor incepe pene mari de curent. Va rog sa retineti ca e valabila comparatia cu RADET si sistemul de termoficare. In loc sa fi incurajat desprinderea de sistemul centralizat, s-au dat legi si regulamente garantat neconstitutionale, ca sa-i protejeze pe cei de la RADET si toti acolitii lor. (fiecare roman din sistemul privat, prin impozitul ce-l plateste, plateste si ceva incalzire bucuresteanului si in alte locuri unde se mai plateste subventie, fiindca nici un oras nu are venit cit sa acopere subventia hotarita arbitrar de niste neica nimeni. Cei angajati la stat nu platesc impozit, sau mai bine zis nu contribuie cu nici un leut la bugetul de stat. Ei doar primesc bani, si statul muta o parte din ei in alt buzunar zicind ca le ia impozit.)
De vreo 2 ani Romania e ocolita de ierni adevarate, asa ca avariile de la sistem nu se simt dramatic in case. O iarna cu o saptamina sau doua de temperaturi de -5 grade ziua si -10-15 noaptea va va da masura sitiatiei RADET.
Meseriasi? De unde? La putere sunt sicofantii si absolventii de d-alea cu plata sau de SNSPA, varianta moderna a lui Stefan Gheorghiu, cea pe care altadata o huleam. Si la Parlamenul European e aceeasi poveste. Niste Grete mai mari, dar fara scoala serioasa, ci numai din cei ce stiu sa spuna vorbe multe fara noima. Iar daca ai inchis prompterul sau le-ai luat foile din fata nu mai stiu ce sa spuna.
Dat fiind ca industria/economia e nitel mai sus de genunchiul broastei, a scazut si consumul de gaze naturale. Gazele sunt folosite majoritar de populatie si centrale. Fara alte fabrici de fire sintetice sau alte produse. Priviti curbele de consum de energie si veti vedea ca diferenta intre virf si gol este de vreo 2000 de Mw, ceea ce justifica afirmatia de mai sus cu genunchiul broastei.
Da, Romania se poate decupla de la gazul rusesc daca se doreste. S-a terminat sezonul de incalzire, deci opresti centralele ce merg pe gaze, tragi mai mult pe cele de carbune (cite or mai fi), mergi pe pacura unde poti si pui la treaba aia 3000 de Mw in fofeze. Daca nu sunt in stare sa dea in banda minim 1500 Mw (sunt noi, deci n-au motive de reparatii decit daca sunt proaste), sa li se taie subventia. SI pina in iarna umpli depozitele cu gaze si vezi de unde poti cumpara din cel lichefiat.
Cel mai realist comentariu de pana acum. Totusi: ceea ce ne lipseste este o viziune si o strategie coerenta pe termen lung sau macar mediu. Iar apoi, punerea in practica, punct cu punct. Apropo, ar fi super ca la iarna sa avem 19 grade in casa si apa calda pt 15 minute de duș. Si inca ceva: eu nu doresc sa se dezbata in fata mea, strategia de tara. Sa mi se puna in fata, in max jumatate de pagina si o lista scurta de swop. Sunt satula de vorbe si dezbateri si pareri. Cat timp dezbatem, ne furam doar caciula.
Sa nu uitam :Romania este partea Uniunii Europene . Problema gazului nu este o problema strict romanesca .Decizia de cumparare a gazului se ia la Bruxelles .Zacamintele de gaz din Marea neagra sunt si ele supuse , la nivelul extragerii transportului si vinzarii , legilor profitului ca dealtfel si legilor oportunitatii .Gazele aflate in Marea Neagra se afla la adincime mare ,peste 300 de metri si extractia lor ca si transportul este foarte costisitor stiut fiind cum sub adincimea de 200 de metri apa din Marea Neagra este sulfuroasa si transportul ei , prin conducte , este costisitor, fiind necesare conducte rezistente conditiilor de mediu .Acum vedem cum , in noile conditii si cerinte ce tin de scoaterea Rusiei din jocul energetic European vedem cum extractia gazelor din Marea Neagra poate deveni o necesitate cu toate ca noile tehnologii , ce sunt in faza de testare , ar putea elimina costurile mari de extractie a gazelor din Marea Neagra . In acelasi timp , deja Marea Britanie , analizeaza procedurile extragerilor prin principiul tehnologic al gazelor de sist si este posibil ca si la noi sa apara aceasta necesitate . Lucrurile sunt mult mai complexe decit par in zicerile propagandei de partid iar prioritatile sunt parte a unui plan pe termen lung .
Oameni buni, decidentii nostri, acum 30 de ani, faceau ce fac rusii acum: omorau in pietele oraselor (tragatori amuscati – „teroristi”), omorau ranitii in spitale, ardeau documente, ardeau cadavre, trageau in populatie, si de la capat. Apoi – „jos tiranul” la care se adauga „avem nevoie de liniste”. Gata, mergeti acasa, ole ole dictatorul nu mai e.
Acum sunt mini ceausesti in fiecare judet, vopsiti dupa interes, in liberali sau pesedisti. Ma rog, ultimii au penele croncanilor vechi, „macar sunt onesti” cu ei insisi, daca nu si cu noi, cei din linia intai la cumparat produse occidentale.
Ganditi-va cat au furat comunistii din casele celor saltati, tot ce aveau oamenii mai bun pe-atunci. a fost mana cereasca pentru pleava. dar de la tara, cate bogatii au luat drumul protipendadei si noii aristocratii rosii.
La fel se poate face si acum. Gasesti uneori in casele oamenilor mici tezaure, care se pot foarte bine revinde pe pietele sud americane, in china comunista, samd. rusia stie foarte bine valoarea obiectelor – altora.
Deci nu va speriati, asa cum regimul a mai facut-o, tot asa o mai poate face. „Vulturii” de la aur aia asteapta o preluare de putere. Ma rog, ei vor fi papusile. In spate, aceiasi, cu acelasi stapan oriental. Asta daca nu se hotarasc s-o faca, greaua misiune de „denazificare”, chiar liberalii sau de ce nu useristii. Ca de pesedisti nu am dubii.
Gaze de sist presupun anumite structuri geologice sigure si stratificate liniar pe care Ro nu le are, fiind orogen carpatic, bine cutat, cu multiple falii, cu seismicitate evidenta. Experimrntele facutela noi au dezvoltat o seismicitate locala, de suprafata care nu este de dorit.
Sigur ca daa! Seismicitate locala care va sa zica. Matale esti ruda cu putler ca si cei care au blocat exploatarea de la Pungesti. Cei de la Chevorn veneau ca papagalii la vanatoare de ursi in campie? Tara asta a fost studiata si cartografiata pe toate „laturile, colturile” si adancimile. Cati au facut bani din vanzarea datelor geologice? Asa ca re-aducerea firmelor specializate pe fracturare ar da posibilitatea obtinerii rapide a independentei energetice. Singura problema ar fi lentoarea cu care se misca transportatorii pentru cuplarea la magistrale.
Nu sunt putler dar sunt de formatie geolog asa ca mai usor ci jignirile care au ajuns si pe acest blog si care arata lipsa de educatie. Luari cateva harti geologice de detaliu la scara mica si o daca stiti sa le descifrati veti avea detalii. Sa va aduceti aminte de seismele locale din zona Braila Galati dupa asemenea experimente. Ati auzit de falia Peceneaga Camena si cum se poate activa ?!! Romania tectonica nu este SUA!
”SUA” e cât toată Europa, domnu’ geolog. Zona Brăila – Galați e compusă numai din sedimente recente. Pe valea Tazlăului o fi la fel, oare?
”România tectonică”?! Hai să vedem, câte cutremure au fost în ultimele 2000 de ani în Ardeal, acolo unde se află exploatări de gaz metan?
Nu-i așa că ați fost și la protestele de la Pungești, împreună cu activiști care nu mai călcaseră în viața lor pe-acolo?
Pardon, sedimentele sunt din era cuaternara dar forajele se fac la o mai mare adancime. Sedimentarul cuaternar de nisip si pietris nu cuprinde petrol si gaze de sist si mai curand ape freatice. Nu am treaba cu localitatea respectiva ci cu stiinta adevarata. Multe prostii mai debitati! Gazele din Ardeal sunt cantonate in asa numitele domuri formatiuni geologice neozoice, vechi, gazele de sist nu sunt domuri. Unde era marele geolog Harald, mare este gradina lui Dzeu!
Da, stimată doamnă, era actuală este tocmai era cuaternară, de asta e vorba de sedimente recente. Dpdv geologic ne aflăm în cuaternar, dacă n-ați aflat încă.
Initiativa autoarei e laudabila, dar neinformata. Fluxurile fizice de gaze sunt usor de verificat pe pagina Transgaz. In acest moment suntem decuplati de importul de gaz rusesc, si asa vom ramane pana in octombrie. Insa, pe timp de iarna, unica varianta de a asigura consumul la nivel national in lipsa gazelor rusesti este LNG din Grecia, via Bulgaria. Asta in cazul in care va veni suficient ca sa asigure consumul Bulgariei, in caz de sanctiuni pe gaz rusesc la nivel european. De gaz din Ungaria nu va putea fi vorba, pentru ca acolo vor fi probleme mult mai mari, ca si in Austria si Germania. In plus, ca parte din UE, este perfect posibil sa fim obligati sa exportam, ca parte a unui plan de solidaritate.
Altfel, perfect reala analiza legata de mediul legislativ neprietenos investitiilor, precum si cea legata de agentul termic pompat in pamant in loc de conducte.
@Otilia Nuțu
De acord, trebuie să tăiem coada câinelui acum.
România funcționează mai bine sub presiune, când oamenii devin inventivi și se mobilizează.
Rămâne doar o singura problemă, cu atâtea Casandre în jur: cine își asumă decizia? O decizie pe cât de curajoasă și necesară, pe atât de impopulară, care va deschide larg poarta atacurilor populiste.
Se zice că în război- și România este în război cu Rusia, chiar dacă unul nedeclarat și, încă, fără o cinetica militară – se face diferența dintre cei cei lași și cei bravi, dintre patrioti și trădători.
De acum putem începe sa contabilizam dacă la vârful statului avem cu cine lupta pentru victorie.
Deocamdată, din ce putem vedea, nu prea avem.
Domnule Felea, cred că sunteți constient cam ce fel de decizii se iau sub presiune. E un lucru care trebuie pe cat posibil evitat, nu încurajat. Chiar dacă lucrurile merg mai greoi, mai bine sa ne mobilizam in timp dar sigur decât sub presiune. Sub presiune se pot mobiliza romanii dar fix atata timp cat se pune presiune pe ei. In rest, de acord cu Dvs., romanului trebuie să îi arăți in mod constant nuiaua, altfel face totul numai de mântuială.
@EnacheT
Mulțumesc de comentariu!
Sunt sigur că ați prins ideea: nu mai este loc de întors.
De altminteri, mai sus, @Fiara tocmai ne arăta că de fapt în rețeaua Transgaz nu mai intră acum gaz rusesc.
Dar nu asta e ideea.
Avem nevoie de o DECIZIE. Adică de o direcție, de o politică, pentru ca să începem să ne facem un PLAN și apoi să-l implementăm.
Cine ia decizia și o anunță oficial?, este întrebarea.
Poate știți – bănuiesc că da – avem proiecte prin PNRR și de altă natură pentru vreo cinci sau șase noi termocentrale pe gaze naturale. Ce facem? Mergem pe eroarea pe care au făcut-o nemții mai departe?
Ne trebuie o decizie acum!
Dacă construim centralele pe gaze naturale, atunci IERI trebuiau schimbate condițiile de taxare din legea off-shore. BSOG ar retrage arbitrajul, OMV și Romgaz ar lua decizia comercială să demareze operațiunile în Neptun și peste vreo 4 ani putem avea 2000 MW pe gaze naturale operabili cu gaz românesc.
Deci, ce facem? Ne mai gândim? Ce sugerați?
Doamna Otilia Nuțu are 100% dreptate, pentru că toate se leagă.
Nu avem o lege a exploatării mării. Dacă o aveam, putea deja conta și pe proiectul de eoliene off-shore de 1000 MW, care ar fi intrat în exploatare până în 2024. Nici asta nu avem.
Suntem în război (nedeclarat) cu Rusia, este un fapt. Avem nevoie de o decizie ca să începem să ne apărăm interesele cum trebuie, cum o cer interesele de securitate națională. Și avem nevoie de această decizie IERI!
putea deja conta și pe proiectul de eoliene off-shore de 1000 MW,
1000 MW suna bine dar, putem conta pe aceste 1000 MW doar vineri de la ora 15, la 15 si un sfert, cind nu avem nevoie de el.
Exemplu, Germania are 62 GW putere instalata de eoliene. Pe 24.03.2022 au fost produsi 0,137 Gw. Pastrind raportul ar insemna ca din cele 1000 MW, cind avem ghinion, ramin doar ca. 2,2 MW utilizabili, tocmai bine sa facem o supa rece de peste.
24.03 nu a fost o exceptie, nu a fost ceva unic, mai au fost si multe alte zile sarace in vint.
https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/06.04.2021/06.04.2022/today/
Incetati cu visele umede, eolienele si vintul vor fi o alternativa doar atunci cind vor exista posibilitati de stocare.
Dl. Neamtu Germanu, tot ca pentru imi sunteti simpatic, va ajuta Mosu, daca sunteti lenes sa cautati , cam cita energie regenerabila din biomasa produc gazdele dvs nemtesti:
https://www.statista.com/statistics/449300/biomass-plants-cumulative-capacity-germany/
Adica, 9300 MW capacitati, adica cam cit sistemul energetic romanesc !….fara solare, eoliene, hidro, si alte alea (adica nucleare, daca le consideram si p’stea curate)….pai daca nemtii pot, iar noi avem si resursele, cu mult mai mult de atita, de ce dracu n-am renunta la gaze (CUM BINE ZICE DNA NUTU !) si alte fosile ?!…e chestie de politica pe care n-am inteles-o, dar prostia o pot intelege
V-as numi ambasadorul meu in Germania pe probleme de biomasa/energii regenerabile !
ROMANIA POATE FI VERDE ATIIIIIT DE USOOOOR ….SI CU ENERGIE FOARTE IEFTINA !!!…dar, suntem prosti…
si inca ceva: CHP pe biomasa, intre altele sunt cel mai bun „power balancing source and storage” (va explic alta data cum e cu smecheria asta, sau, mai bine, va dau site-uri in germana sa va lamuriti)…asa ca, mai usor pe scari cu pianu eolienelor si solarelor…
bre nea Catalin, ma zapacesti de cap. Pina mai ieri jurai pe eoliene si vint, acum o iei cu biomassw. Da, in Ge se produce cam 7% electricitate, cam 18% caldura si cam 20% benzina din biomasse.
Ce e aia biomasse? In primul rind lemn, da, lemn. Traditionala soba cu lemne, ma rog unele au si ceva senzori sa sune mai frumos. In Romania cred ca se consuma si mai mult, daca ne uitam la dealurile si muntii defrisati.
In rest vorbim de raps si altele, plante care ocupa mari suprafete si duc la scumpirea extrema a produselor agricole.
P.S Multumesc de incredere, dar Germania nu mai are de mult nevoie de specialisti, ei sunt multumiti cu politicieni, Annalena, Robert le stiu pe toate. De altfel as fi si un reprezentant incomod, obisnuiesc sa gindesc cu capul meu.
Pt. ca imi sunteti in continuare simpatic, voi explica, ce inseamna „biomasa”, conform legislatiei europene, (Directiva 2001/2018), banuind ca „o rupi” pe english nu numai germana:
(24) ‘biomass’ means the biodegradable fraction of products, waste and residues from biological origin from agriculture,
including vegetal and animal substances, from forestry and related industries, including fisheries and aquaculture,
as well as the biodegradable fraction of waste, including industrial and municipal waste of biological origin;
Deci, lemnul de foc nu exista, iar deseurile (subliniez; deseurile de lemn (waste and residues !) sunt o mica parte a „biomasei”. Energetica serioasa , incl. cea germana, foloseste deseuri (din managementul sustenabil al padurii- na c-o dau iar pe engleza)..nu lemn din padure busteni cum gresit tu intelegi, dar, consoleaza-te multi, foarte muuuulti asta inteleg complet aiurea, asa ca stai linistiti, nu esti sigurul „in ceata”…asta-i, nici Ministerul Mediului Padurilor si Apelor(cite or mai ramine pina devine numai Ministerul Mediului si Apelor) nu intelege asta…sau se face ca nu intelege
SI, sa fiu clar: nu sunt sustinator infocat al eolienelor si solarelor- neaparat !…sustin insa regenerabilele, da, asta e corect…pina si energia nucleara…iubirea mea din tinerete, asjpra, careia, acu, la batrinete, am oaresce indokeli asupra culorii ei „verzi”autentice…s-o fi vopsti ea…
si da, mai sunt in favoarea minimizarii consumului de fosile, prin eficienta (consum mai mic, pt acelasi confort)…na, ca sunt politician acu
@dragostin catalin – degeaba citezi mereu definiția pentru biomasă din Directiva UE, practica din Germania arată altfel: se taie copăcei groși cât mâna, se toacă și se ard pentru a produce energie electrică, fiindcă pentru asta se primesc subvenții.
Ai văzut unde a ajuns Lituania? Și-a închis cele două reactoare de la Ignalina drept condiție pentru aderarea la UE, iar acum importă energie electrică din Belarus și raportează lemnul de foc pe care-l arde drept ”solid biofuel”. Grozavă afacere, să închizi reactoare nucleare și să faci focul cu lemne.
Domnu’, pot sa stiu si eu ce anume nu este biodegradabil la lucrurile insirate mai sus, adica cele biologice ? S-a vazut corp de animal, om, sau planta care sa nu dispara si sa stea acolo mia de secole ?
„Consum mai mic – acelasi confort” era behaiala top notch in epoca de aur.
De unde s-ar putea deduce o nostalgie comunista reziduala, imputabila trrecerii anilor ?
Da, de acord cu cele expuse de dv. Mai avem nevoie de o noua centrala atomo electrica si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Chestia cu gazele de la Marea Neagra o sa mai treneze un an ori doi, caci neguvernsntii se misca in ritm de melc, parca sunt in transa dupa ceva etnobotanice!
@Agora
1) Dezvoltarea noilor centrale nucleare nu se face peste noapte (dureaza vreo 8 ani din cate am inteles, daca totul se misca bine).
2) Pretul energiei produsa in noi centrale nuke este foarte mare, in jur de $150 /MWh la turbina. Daca gasiti sponzori pentru plata diferentei nicio problema (aveti lumina verde si din partea mea). https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth
P.S. Ca fapt divers, polonezii au gasit sponzori pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore.
https://windeurope.org/newsroom/news/poland-adopts-historic-offshore-wind-act/
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2567
https://www.equinor.com/en/news/20210412-breakthrough-polish-wind.html
https://www.rwe.com/en/press/rwe-renewables/2019-10-24-rwe-renewables-to-enter-polish-offshore-wind-market
https://www.4coffshore.com/windfarms/poland/
samd
Multumesc de raspuns. Stiu ca orice investitie in hidro, nuclearo, termo dureaza, nimic nu este de pe azi pe maine, dar in 25 de ani rezultatul este zero.
@neamtu tiganui
1. „1000 MW suna bine dar, putem conta pe aceste 1000 MW doar vineri de la ora 15, la 15 si un sfert, cind nu avem nevoie de el.”
______
Nu pot decat sa va repet pentru a nu stiu a cata oara. Scopul instalarii capacitatilor interminente (eolian, solar) nu sunt pentru a conta pe ele, ci pentru a valorifica potentialul eolian si solar atunci cand este disponibil, respectiv pentru a reduce arderea hidrocarburilor in centrale. Nu trebuie sa fii mare inginer (si cu brevet;) pentru a intelege acest aspect.
2. „Exemplu, Germania are 62 GW putere instalata de eoliene. Pe 24.03.2022 au fost produsi 0,137 Gw.”
______
Si care-i baiul? A ramas Germania in pana de curent si nu am auzit eu? Repetati aceleasi argumente nerelavante la nesfarsit. Caci, nu componenta mixului in ziua Z la orele XY este relevanta…. ci ponderea anuala a energiei ieftine produsa din regenerabile disponibile pe plan local (respectiv ce cantitate de fosile din import ai reusit sa economisesti). https://www.energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE
3. „Incetati cu visele umede, eolienele si vintul vor fi o alternativa doar atunci cind vor exista posibilitati de stocare.”
____
Iata ca investitorii in domeniu nu asculta de sfaturile matale si a altor genii carpatine (multilateral-dezvoltate;) Sarmanii de ei, echipele lor multidisciplinare sunt compuse din amatori (sunt cam varza) nu-i asa? Ce noroc a Romanica noastra cu genii ca matale ;) https://www.rwe.com/en/press/rwe-ag/2021-11-15-rwe-launches-investment-and-growth-offensive
ci ponderea anuala a energiei ieftine produsa din regenerabile disponibile pe plan local (respectiv ce cantitate de fosile din import ai reusit sa economisesti)
E greu sa intelegi ca prin solare si vint nu se economiseste nici un gram de carbune! E greu sa intelegi ca toate sistemele, fie atomice, fie termice trebuie sa fie in stand bay pt a acoperi cazurile cind nu bate vintu si nu e soare? E greu sa intelegi ca uneori e prea multa si alteori prea putina energie? E greu sa intelegi ca atunci cind e prea putina Ge importa energie uneori din cea murdara, atomica, carbune? Tot te lauzi ca energia eoliene si vint s-a ieftinit. Ar fi normal insa sa fie socotite si pretul centralelor in stand by.
Asta se reflecta si in pret. De ex. pe 08.03 un MWH a costat 700, pe 20.03 a costat -(minus)13,35.
Repet, fara sisteme de stocare, care nu se intrevad, regenerabilele sunt o aiureala care ne impovareaza si mareste pretul, distrugind economia.
1. Regenerabilele au fost o impovarare la pret in urma cu 10 ani, 7 ani sau chiar si in urma cu 5 ani, cand pretul componentelor a fost mare. Intre timp insa, energia produsa in parcuri eoliene si fotovoltaice a devenit cea mai ieftina sursa de energie. https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth
2. Consumul „stand-by” al turbinelor si al motoarelor pe gaz de noua generatie (cu viteza rapida de reactie) este minimal, nerelevant. Si chiar daca pretul energiei produsa in aceste centrale este mai mare (datorita anuitatilor, a numarului mic de ore operationale si a cantitatii mici de energie produsa in raport cu capacitatea instalata, etc), la finele anului, definitoriu este pretul-mediu al mixului. Potentialul Romaniei in valorificarea si integrarea regenerabilelor ieftine in mix este excelent (25-30% eolian, 30% hidro, 10-15% fotovoltaic, 10% ardere biomasa si deseuri). Chiar daca restul energiei pana la 100% este scumpa, pretul mixului este considerabil mai mic in comparatie cu pretul unui mix in care ponderea energiei nuke ajunge in jur de 50% sa zicem. Pe langa avantajul pretului, modelul „regenerabile + backups” mai beneficiaza si de avantaje socioeconomice superioare, incepand cu atragerea investitiilor private pe plan local, noi locuri de munca bine platite pe plan local (in productie componente, proiectare, montaj, mentenanta) prosperitate, securitate energetica, samd.
Probabil că nu ați înțeles bine ca dl. Felea s-a referit la faptul că în fruntea statului avem un președinte care începe să recite texte numai cînd e apăsat pe buton și un prim ministru cu expertiză în tîrîșuri cu masca pe figură și confecționarea de doctorate plagiate, care a fost extras dintr-o cazarmă și pus acolo cu penseta de șefii ierarhici. Ambii au probleme legate de vorbit/citit și de procesare a informațiilor în timp real, compensate de capacitatea rapidă de executare a ordinelor primite, indiferent de consecințe. Păi, cu maimuțele astea două și cu o adunătură de guvern încropită după chipul și asemănarea lor vreți dvs. să luăm taurul de coarne, să mergem la război sau să facem reforme? Ăștia nu pot presiune decît pe scaunul lor, de pe care nu pleacă decît dacă le pui dinamită sub fund. De fapt trebuie luați cu forța din jilțuri ca să rămînă în viață, sînt atît de proști încît speră să scape dacă suflă în fitil ca să-l stingă.
,,Vom” Popescu este sustinut in pozitia pe care o are de realizarile pentru partid!
Nu treceti cu vederea ca intodeauna Ministerul Energiei a fost o vaca de muls pentru partidele de la putere fiind un minister bogat, cu companii multe si salarii barosane care produc sinecuri pentru oamenii din partid.
Tot ce a facut acest individ a fost sa numeasca oamenii PNL peste tot si in acest fel a reusit sa consolideze fluxul de bani care intra in buzunarele partidului si ale oamenilor care-l conduc, deci competenta maxima.
Popescu performeaza pe toate planurile, banul vine de jos in sus, politrucii sunt multumiti, de ce l-ar deranja cativa comentatori care stiu despre ce e vorba in energetica si pe care 99 % din populatie nu-i baga in seama, ci asteapta Iernutul la sfarsitul anului ca asa a zis domul ministru? Uita ca ,,vom” a mai discutat subiectul asta inca din 2020 si a fost gata centrala, din declaratii, de cateva ori pana azi!
In afara de eolian si fotovoltaic nu se mai instaleaza nimic in tara asta in urmatorii 5 ani si asa sistemul se va duce in cap pentru ca nu vor putea fi compensate dezechilibrele.
@ Dna Otilia Nutu: ABSOLUT CORECT ceea ce prezentati !
Recomand si altor comentatori/cititori, in sustinerea articolului Dnei Nutu, ceea ce scria Dl. Daianu, nu mai departe de citeva articole de mai sus, chiar in Contributors, ref. la plata in ruble a importului de gaze (ce timpenie-plata in ruble-, dar, pe care nici macar ministrul energiei de la noi- care habar n-are despre ce e vorba-inca odata ! … ne liniștea săptămâna trecută că noi nu cumpărăm de la Gazprom, ci de la intermediari și nu va trebui să plătim gazul în ruble spune ceva despre decidenți,…si adaug eu, incompetenta si prostia lor,
CITEZ DIN ARTICOLUL DLUI DAIANU: Numai daca s-ar sista importul de gaz natural din Rusia, pentru ca la asa ceva se refera decizia amintita, ar fi stopat sprijinul pentru rubla pe aceasta filiera. (NA si implicit „sprijinul” pt. Rusia)
Despre alte lucruri, ref. energie. regenerabile (si cit de usor am putea scapa de carbuni si gaze- si DA, SA RENUNTAM DESCHIS, CA POLITICA ENERGETICA, LA GAZELE RUSESTI), nu mai comentez…deja sunt eu plictisit dar’mite alti cititori
Lucrurile astea ar trebui să țipe din rapoartele SRI și ale altor instituții ale statului. (Unii sunt plătiți să scrie strategii și planuri de dezvoltare!) Că altfel, ecuația devine solvabilă doar dacă consideri constante prostia nativă, impostura stridentă și înalta trădare. Ceea ce sugerează și soluțiile: carte, pușcărie și glonț.
Taie gazul rusesc și cumpără gazul american! Nu exploatăm resursele proprii că așa convine americanilor! Iar dumneavoastră primele tot de la americani le primiti! Tăiați gazul rusesc să opriți finanțarea războiului comandat tot de americani.
O pilotă groasă vă doresc să nu înghețați în iernile viitoare fără gazul rusesc!
,, gazele din Marea Neagră sunt și ele tot acolo – nu se exploatează tot din cauza legii proaste”
Nu se poate copia legea de la norvegieni? Norvegia e o tara din galaxia noastra. Au internet, e-mail, poate si vreun fax ratacit ca sa comunice militarii români cu ei.
Gazele din Marea Neagra, etragerea lor , nu reprezinta prioritatea momentului , abia dupa ce apare tehnologia necesara extragerii acestora in conditii de profitmaxi (se pare ca ea exista deja ) ne putem gindi la solutia gazelor din Marea Neagra .Referitor la oprirea transportului de gaze din Rusia spre UE si aici este o problema de tehnologie . Gazele , extragerea si transportul nu este ,asa cum isi imagineaza unii,inchizi robinetul si gata ai rezolvat problema .Rugam pe cei ce au stiinta in a ne explica si ce inseamna exrtragerea gazelor din Marea Neagra, acolo unde adincimile sunt foarte mari si apa sulfuroasa si deasemenea sa explice tuturor ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a opri extragerea si transpotul gazelor din Rusia catre UE . Politic se poate orice realiza faptic e olecuta mai greu .
Am semnat
Să fie vorba de Partidul Niciodată Liberal?