vineri, iulie 10, 2020

Defăimați-l pe Liviu Dragnea, dați-i o Constituție!

Probabil ca numai un aparatcik ca Liviu Dragnea putea cloci un astfel de proiect de lege scos parca din sertarele Suzanei Gadea sau lui Mihai Roller.  Il puteti citi aici, insa, pentru a va scuti de lectura fastidioasa a unei legi imbecile, va aduc direct miezul ei putred:

 • Art. 1. – d) Defaimare sociala – fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.

 • c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

1Daca observati in alineatul d), printre trasaturile distinctive ale unui „grup social” regasim atat trasaturi care ies din sfera deciziei personale (genul, rasa, boala), cat si trasaturi care stau in sfera deciziei sau sunt urmare a unor acte de vointa personala (orientarea sexuala, apartenenta politica). Cum sa aglutinezi in aceeasi definitie atat criterii care tin cat si criterii care nu tin de vointa celor care constiuie „grupul social”?  Asta e prima greseala (sa ii spunem, pompos) epistemologica.

Daca va uitati cu atentie, observati tot in alineatul c) un concept din era dinozaurilor PCR-isti ai anilor 1950: originea sociala. La ce naiba trimite acest concept, daca nu la originea sanatoasa a celor care nu erau chiaburi? Dragnea isi demasca astfel fondul de gandire comunisto-pecerist: el vede societatea doar cu lentilele celui care imparte societatea in cei cu origine sociala sanatoasa vs cei cu origine sociala nesanatoasa. Grijuliu ca una dintre „origini” sa nu fie defaimata, el vrea sa o protejeze prin lege, insa el este primul care ii defaimeaza pe oameni atunci cand propune, implicit, o perspectiva a societatii in functie de „originea sociala” a oamenilor!

Tovarase Dragnea, cum ati supravietuit pana azi, intr-o societate in care conceptul marxist de „origine sociala” a fost sters de Revolutia din decembrie?

2Inca un lucru reiese din citirea atenta a miezului legii: includerea apartenentei politice printre criteriile „grupului social”. Or, acest criteriu tine de vointa proprie a omului, si, ca orice lucru ce tine de vointa proprie a cetateanului, poate fi supus judecatii morale a oamenilor si evaluarii Justitiei. Cand faci parte dintr-un partid care instiga la sabotarea Justitiei sau care ataca Curtea Constitutionala, acest fapt este pe deplin blamabil si incriminabil; nu e deloc „defaimare sociala” sa condamni public apartenenta cuiva la un partid sau partidul insusi care (sa dau doar un exemplu?)  voteaza niste legi anti-constitutionale in Martea Neagra.

In fine, poate cea mai hilara parte a legii este aceea care spune ca „Defaimare sociala este fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate„.

Ce inseamna, juridic, a fi pus in situatie de inferioritate? Pentru a incrimina ceva, trebuie ca intreg continutul material al infractiunii sa fie clar stabilit prin lege Or, aici plutim intr-un vag juridic demn de ceata din mintea lui Dragnea. Daca ii spun unui pedesist ca Dragnea: esti incapabil sa intelegi Constitutia, eu il defaimez pe temeiul apartenentei sale la PSD? Asa crede el!

Eu cred altceva: ca o cura fortata de Constitutie nu ii strica acestui baronete de Teleorman!

Art. 30.

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

4Dupa cum observati, defaimarea interzisa de Constitutie nu acopera deloc dimensiunea politica a unui „grup social” , ci este pe restrictiv particularizata la natiunerasaclasa si religie. Atat!

Urmatorul pas pentru Dragnea ar fi sa modifice Constitutia si sa scrie la art. 8 asa:

Pesedismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale„!

Hai, tovarase, ca se poate!

Articol publicat si pe platforma Politeiaworld.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „Hai, tovarase, ca se poate”, dar putin mai rasfirati.
  Si cind treziti mortii din veci sa mearga la vot, mai cu atentie, ca poate dati peste un dusman al popolului.
  Cumplit mestesug de timpenie, acest Dragnea.
  Daca zic „soţu` lu` doamna Bombonica” e defaimare?

 2. „Creatorul de Zombi Votanţi” acţionează de fapt foarte pragmatic, şi în conformitate cu cerinţele alegătorilor săi vii, exprimate prin comentarii.

  Teoria lui politică (născută cam prin 2005 printre comentacii anti-cota-unică şi care a migrat la celelalte clase sociale) spune cam aşa:

  „Ideea egalităţii în drepturi civile este absurdă, fiindcă fiecare grupare socială va acţiona conform cu maniile şi obiceiurile ei, chiar dacă acestea sunt anti-sociale, şi de aceea sistemul politic democratic trebuie înlocuit cu un fel de dictatură a lui Vlad Ţep… Vladimir Putin, care să facă ordine în rândul populaţiei.”

  Argumentele lor: egalitatea în drepturi civile înseamnă că fiecare cetăţean are dreptul să îşi aleagă cariera, opţiunea electorală, să îşi cumpere proprietăţi dacă are bani, să ia credite etc pe baza unor reguli precise. Dacă ai trecut examenul de permis auto, ai permis, indiferent că vei conduce corect, rezonabil sau cocălăreşte. Suporţi consecinţele legale, dar mai târziu, dacă eşti prins. Dacă ai trecut examenul scris, interviul şi celelalte bariere spre angajare, eşti bun angajat, chiar dacă odată intrat într-o companie faci măgării precum Csibi Barna. Poţi fi demis, dar numai după ce ai făcut deja câteva măgării. Dacă ştii că impozitarea e rezonabilă (ex. cota unică) nu mai ai interesul să îţi ascunzi veniturile, poţi să le spargi pe vilă cu turnuleţe şi vacanţe în Caraibe şi să pui poze cu ele pe Facebook. Dacă opţiunea ta electorală e Băsescu, îl votezi şi în 2009, cu toate că presa şi publicul încearcă să te convingă că asta e o faptă anti-socială…

  Şi atunci comentacii propuneau discriminarea de către organele de stat şi companii a unor anumitor categorii sociale, percepute ca duşmănoase faţă de ordinea socială. Cum îi spun tot americanii, „racial / social profiling”. Adică nu angajezi pe cei care au figură „din faţa blocului”, chiar dacă trec examenul, le găseşti pretexte absurde şi îi ţii la distanţă; nu faci afaceri şi nu închei contracte cu ţigani; opreşti în trafic maşinile scumpe şi ignori troacele; trimiţi inspectorii ANAF la cei cu vile; promovezi în funcţii numai pe cei care au familie şi o viaţă personală disciplinată; recompensezi pe cei religioşi.

  Drept răspuns, Stăpânul Zombilor stipulează în lege ceea ce votanţii lui (vii) aşteaptă de la el: împarte societatea în cei cu origine socială sănătoasă vs cei cu origine socială nesănătoasă. Unii au dreptul să-i defăimeze pe ceilalţi, după cum ne arată comentariile pe care le poate găsi Sfântul Google, ceilalţi nu îl au.

 3. Corecta argumentatia cu articolele din constitutie, dar perfect inutila: avem deja o lege care pedepseste exprimarea libera, legea privind negarea holocaustului. Legea lui Dragnea este perfect valida atata timp cat cealalta lege e valida si in vigoare pentru ca amandoua trec sau pica acelasi test al acelorasi articole ale constitutiei.

  Unde e articolul impotriva acelei legi?

 4. …probabil n-o spun eu prima oara, e evident boala congenitala a impostorului, ii merge, ii merge, urca, urca, dar invariabil da candva cu mucii in fasole, insa nu se poate abtine, altfel n-ar fi el insusi

 5. Proiectul doreste infiintarea unei militii etice care se circumscrie individului si libertatii de constiinta. Sfera personala a libertatii constiintei este limitata institutional. Statul nu poate pune la dispozitie decat instrumente legale pe care indivizii pot alege sa le foloseasca sau nu. Imixtiunea in sfera constiintei individuale pentru „reparatii etice” reprezinta o forma brutala de reprimare etatizata a libertatii de exprimare.

  Intrucat exista mai multe semne nu doar de la noi din tara dar si in mentalul colectiv din alte tari al acestor tipare de gandire cu o pregnanta incarcatura ideatica caracterizata de inflexibilitate si inertie putem sa identificam un curent de gandire, nu stiu daca acelasi ca si asa numita corectitudinea politica sau neomarxism, pe care eu l-as numi fascism etic. Exista si nuantele derivate, asimilabile, sau numite de altii care ar fi fascismul tehnologic si eugenia.

 6. Oboseala imi joaca feste, am citit „Daca observati in alienatul” mai la dreapta de poza cu personajul, credeam ca doriti sa spuneti ca e alienat de realitate si constitutie.

  De defaimat, l-am defaimat deja pe domnul Dragnea „PSD are din nou un presedinte care il reprezinta foarte bine” .. „iata ca PSD a evoluat, si-a ales un presedinte, interimar, ce-i drept, care este un infractor, condamnat, ce-i drept, cu suspendare.”

  https://lloopp.wordpress.com/2015/07/23/psd-un-nou-presedinte-vechi-membru-pdl-cu-lungi-ani-de-baronie-psd-de-teleorman/

  O sa castige alegerile interne in PSD cu 101%, ca doar nu poate sa candideze singur si sa iasa pe locul doi, nu-i asa?

 7. Recursul la Art. 30 din Constitutie este lovit de nulitatea, atata timp cat o senatoare pedesere a spus anul trecut, referitor la blocarea votului Diasporei, „mai lasati-ma cu Constitutia voastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Cetatean
Cetatean
Cetatean este administratorul platformei Politeía (fostul blog Theophylepoliteia).

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)