marți, octombrie 19, 2021

Delir în televiziune: Antena protestează în stradă, B1 TV citește în stele

Categoric se apropie sfârșitul lumii! Scăpată de la casa de nebuni, mass-media aleargă  despletită  după cai verzi pe pereți, în loc să  își facă treaba obișnuită, după reguli stabilite de prin secolul al XVII-lea, adică să dea știri și comentarii  corecte, pe înțelesul tuturor. Două rătăciri, să sperăm tratabile, arată că otrăvurilele politice au invadat și sângele diluat al presei autohtone. Una la B1 TV, alta la Antena 3.

În week-end, B1 TV amețește publicul cu o emisiune difuzată sub titlul ”360 de grade”. Doi invitați, care altminteri par cu mințile acasă, comentează situația politică alături de o moderatoare gureșă și de domnul Eugen, astrolog. La ce bun astrologul? Ca să facă, oricât ar părea de fantezist, astrograma partidelor și a alianțelor politice. Așa aflăm că alianța de dreapta de pe scena politică stă sub zodia fecioarei și are de parcurs niște etape și de învins tensiuni, iar alianța de stânga are și ea de parcurs niște etape și de depășit niște tensiuni. O dilemă a a avut de rezolvat astrologul de serviciu în privința zodiei PNL: de unde să ia ”data de naștere”, de la originile partidului istoric, sau de la reînființarea de după revoluție? Până la urmă a lăsat-o încurcată.

S-a rostit și o neașteptată predicție, și anume că toate partidele vor intra în alegeri parlamentare, ceea ce din punct de vedere astrologic e nasol. Uite așa, timp de o oră, inepțiile au curs fără pic de simț al ridicolului, ba despre ”deprimarea” liderului PNL, ba despre fragilitatea lui MRU și despre necesarele prudențe ale președintelui țării, totul explicat minuțios de mersul astrelor, de conjuncțiile faste sau nefaste ale lui Pluto cu Marte, sau de intrarea Lunii în casa a șaptea. Nimic de zis, titlul este perfect adecvat, emisiunea învârtindu-se în cercul acela buimac, de 360 de grade, neschimbat până acum de niciun guvern. Dar cine știe, poate după alegeri se ia altă decizie…

Stăruie o întrebare în legătură  cu audiența destul de ridicată a emisiunilor gen horoscop, predicții astrale ș.a.m.d.: de ce s-o fi uitând lumea la așa ceva? La PRO TV, Neti Sandu zice de ani de zile aceleași banalități, pe care le-ai uitat în minutul următor. Sofisticăreniile Uraniei de pe B1 TV n-au ajutat pe nimeni să se orienteze. Alte canale mai comit, în emisiunile matinale, câte un horoscop rostit de obicei cu glas ghiduș. Este o formă de divertisment, un fel de a face haz, fie și de necaz, de stele, de soartă, de destin.

Corifeii Antenei 3, mânați probabil tot de niște conjuncții astrale bezmetice, numiții Gâdea și Badea, au ieșit la ”revuluție” prin jurul palatului Cotroceni, împreună cu mercenarii colonelului Dogaru. Întrebat ce caută pe acolo, Mihai Gâdea s-a înfățișat ca reprezentant al poporului, glasul însuși al neamului năpăstuit.  În loc să spună drept, că l-a trimis șefu’. Nu cel de sus, cu care predicatorul nu mai are de mult relații, ci cel de jos, cunoscut și sub numele conspirativ Felix, speriat că se golește piața și moare protestul. În vreme ce camaradul de arme, Mircea Badea, dădea din goarnă și din megafon între două șpagaturi, Gâdea promitea  în fața obidiților și a camerelor de luat vederi ale Antenelor, că, după ce va înțelege în adâncime fenomenul socio-cultural de la Cotroceni, va face o emisiune live din mijlocul celor 7,5 milioane. Care erau doar o sută, două. Dar asta nu contează, că de aia s-a inventat televiziunea, să facă din țânțar armăsar și dintr-un râgâit un uragan. Admitem că CNA nu are capitol și articole de lege pentru tembelisme. Dar pentru propaganda continuă, pentru promovarea discordiei, a limbajului urii și pentru minciună ar putea găsi remedii în Legea Audiovizualului și în rezoluțiile Uniunii Europene, pe care le-a adoptat punct cu punct. O sugestie ar fi Rezoluția 1003 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei unde e formulat limpede care ar trebui să fie relația dintre patroni, editori și jurnaliști. Bine, dar ăștia sunt jurnaliști ?

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. He he he ……. GENIAL, doamna Armanca!

  Foarte buna radiografie a scenei media ……….. problema e cine ii mai trage de urechi pe astia, ca CNA-ul e „mucles” de cand s-au ivit pupilii lui Putin la putere …..

 2. Am citit revista dvs multi ani dupa 89.
  Am renuntat si vad ca numai dialog social nu faceti, ati renuntat la menirea revistei asa cum era pe vremea Gabrielei Adamesteanu.
  In anii 90 si muncitorii citeau revista, acum doar un grup restrans si probabil iubitori de Basescu.
  Sa va fie rusine, ati putea oglindi lucrurile asa cum sunt, asta asteptam de la voi.
  Nu asta era menirea voastra, intelectualilor.

 3. Prea romaneasca si-a pierdut ORICE CREDIBILITATE, ea reflectand, in buna masura, starea Romaniei. Presa e in delir, Romania halucineaza si vaneaza cai verzi pe pereti albastri!

  Peste toata aceasta realitate ce depaseste cu mult capacitatea psihiatriei moderne de a eplica etiologia fenomenului, SRI-ul lupta pe baricade si infilstreaza presa cu oameni demni, competenti si patrioti innascuti.

  Detalii interesante aici:

  http://www.catavencii.ro/Cateva-cazuri-de-ofiteri-acoperiti-din-presa-romaneasca_0_5453.html#

  NO COMMENT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.